2024-03-19

6 thoughts on “За българския храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго (обобщение)

  1. Драги читателя „Незабравящ“, който се появяваш във форума на този сайт под най-различни никове, сагата с българския храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго е от доста години и няма нищо общо с пандемията от коронавируса.

  2. „Те разполагат с неконтролирана власт да цензурират, редактират, скриват или модифицират всякакъв вид комуникация между отделни личности и широката публика“
    Доживях и аз да се съглася с другаря Тръмп. Оказва се че мисирките са по целия свят и някои от тях разполагат с огромна власт над хората. Бълването на фалшиви „сензационни “ новини лично мен много ме дразни. Особено опасно е това, както се видя, е по време на форсмажорни обстоятелства като ситуацията с корона вируса.
    Крайно време е всеки, дръзнал да заблуждава широката общественост да си плати за дезинформацията.

  3. Човек може да се моли в себе си на Бога, където и да се намира, но Божият храм е особено място, както и Светата литургия. Няма нужда да се противопоставя, впрочем, така гневно и патетично верското чувство с националното (при това с перифраза от Историята на монаха Пайсий, който едва ли би могъл да бъде обвинен в липса на искрена вяра в Христос и чиято известна фраза е обърната наопаки от перифразата); не там е проблемът и разделителната линия и не бива все пак да се дълбае такъв. Важната линия на противопоставяне, която не винаги се вижда, според мен, защото не е нещо външно, а нещо вътрешно, е най-вече е между фарисейския клас, който е лицемерие, и искрената, непарадираща и неподправена вяра. Търговците в храма също не стават такива по национален признак.

    Впрочем, както с родолюбието може да се парадира и то да се имитира и дори профанизира, така и с вярата в Бога може да се прави това. Не бива да се съдим лесно едни други, има кой да съди всички ни, в своя небесен съд. Но, както сам Месията казва чрез евангелските свидетелства: „Пазете се от фарисейския квас“ и „Не съдете, за да не бъдете съдени“. Или, както казва апостол Павел: „Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм… Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина.“

    Трудно е да има човек такава любов и такова смирение, трудно е и винаги е било трудно. Още повече, че тези ценности и послания на Христовата вяра също могат да се имитират, всичко може да се имитира от сложната и противоречива човешката природа. А ако пък са искрени, искреният може да бъде взет за глупак.

  4. О неразумни , поради что се срамите да се наречете първо Христови!? Нима не знаете, че Бог не живее в ръкотворни храмоме? Докога ще бъркате или умишлено ще правите опити да подменяте Църквата с черквата, сиреч сградата? Докога ще си въобразявате, че можете да притежавте църква. Нима не знаете, че Църквата са хората, приели Христос в сърцата си и те са Божие притежание и не могат да бъдат притежание никому другиму? Докога ще се делите по национален, расов или полови признаци? Нима не знаете, че ако сте Христови, Бог не гледа на лице. Нима не знаете, че във вечния живот не сте нито „бели”, нито „черни”, нито мъже , нито жени, нито се жените, нито се мъжите, а пребъдвате като ангели небесни!?
    Нима не ви е казано всичко това лично от Живия Бог!?
    Вярно е, че Бог е дал всекиму свободата на избора дори и във Вярата, но ви е предупредил и за последствията от избора, който правите. Нима не знаете, че неверниците са слуги на Луцифер, те не са от Бога и мястото им ще бъде в ада, а всички които имат вяра, но обектът на вярата им не е в Христос, отиват на съд и по-нататъшната им съдба предстои да бъде решена. Нима не разбирате, че тези, които са приели да бъдат първо българи, или нещо друго, но не първо Христови, въпреки вярата си отиват на съд!?
    И само тези, които са избрали първо да бъдат Христови и са отдали сърцето си Нему „на съд не дохождат”.
    Нима не ви е казано всичко това лично от Живия Бог!?
    Ама повечето от вас са умствено лениви и не четат от Извора, а предпочитат булевардна литература и сплетни от жълтата преса или се информират от „масмедиите”, които не са нищо друго освен работилница за промиване на човешкото съзнание, стандартизиране на съзнанието за улесняване контрола на масите или трибуна за сплетни, за отклоняване съзнанието от истината на тези, които я търсят и не се подават на стандартизация…
    Ще се обърните ли към Извора и ще вземете ли в ръце Евангелието, или ще се оставите да бъдите манипулирани от други източници е ваш избор, а последствията са си за вас също.
    Отново сте предупредени. Защото Земя и небе ще примине, но Словото Бажие – никога!

  5. Във Вашингтон ДК имаше българска църква, изцяло платена с пари от бюджета на България, някъде в 50-60те години на миналия век. Имаше църковна част и жилищна част, в това число 10 спални и 6 бани. Беше дошъл от БГ един млад свещеник, Росен, със жена си. Първоначално бяха многообещаващи като мисъл и поведение. Но с времето и напълняха 🙂 и повече за личните си работи започнаха да мислят. Родиха си децата, доведоха си родата на всеки един от тях, от БГ, помогнаха им за зелени карти и каквото им трябваше, сами на доходен занаят се изучиха, единия стана строител – под името на църквата, не плащаше никакви данъци (non profit business), другият – стана агент по недвижими имоти. И изведнъж се оказаха с няколко имота в Потомак, селището на билиардерите, с лични бензиностанции в дворовете си и казаха, че Църковната сграда има много висока издръжка и те не могат да я понесат повече, забравяйки, че са отгледали в нея всичките си роднини от БГ.
    Жената я продаде за много малко под 1 млн долара, взе си комисионната от 3% и след като си изтъкаха платното, ритнаха кросното. ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ, С КОИТО Е КУПЕНА ЦЪРКВАТА, ОТИДОХА В ЦЪРКОВНИТЕ ВЛАСТИ, СЪМНЯВАМ СЕ ДАЛИ И ДАНЪК СА ПЛАТИЛИ НА БЪЛГАРИЯ.
    ДА НЕ СТАНЕ СЪЩАТА РАБОТА И В ЧИКАГО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *