Home » Авторски страници, българи зад граница

Георги Флеминг за храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго – част III

2018.09.17 8 коментара
Spread the love

Георги Флеминг, председател на църковното настоятелство на храма „Св. Иван Рилски Чудотворец“, се обърна към нашето издание за огласяване на негова обширна статия за състоянието на тази българска църква в Чикаго, около която през годините имаше много скандали, противоречия и неуредици. Това е третата част от статията на г-н Флеминг, която е посветена на т.нар. група или комитет за спасяване на църквата. Първата част на статията може да се види тук, втората – тук.

Църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго

————————————————————————————————————————————–

Третата част от статията е за така наречената „група или комитет за спасяване на църквата“.

Очевидно беше през трите години, откакто при нас е сегашният свещеник, че се оформиха в църквата три воюващи помежду си групи от хора (няма как да ги нарека християни, поради действията им), които, откакто аз съм първият избран легален президент на църквата, се „ обединиха“, за да досъсипят храма ни и увеличат финансовите и духовните проблеми. Тоест, злото се мултиплира, удвои – или, по-точно казано – утрои.

На 12 ноември 2016 г., на избора за ново настоятелство бяха допуснати множество грешки. Боян Петров, самопровъзгласил се за “водач” на някаква група – инициатива за спасението на храма, плати на касиера, на повече от 10 души лично от своя джоб такса от 50 $, за членски внос. Процедурата и канонът изискват най-напред да се подаде молба от търсещия членство православен християнин до свещеника и, ако свещеникът прецени качествата, поведението и кетехизичните знания на кандидата, и реши да подпише след период на изпитание молбата, кандидатът лично заплаща членския си внос и получава разписка за внесените сума. Касиерът категорично отказваше да приеме тези пари, но принуден от стария президент, ги прибра… без подписани молби, без кръщелни свидетелства, без регистрация с адрес, телефон и пр. Е… за какви членове може да става дума? „Фантоми“ и никакво присъствие на нито една служба.

Това беше първата лъжа и нарушение на Боян Петров. Всеки кандидат за член на църквата трябва да представи оригинално кръщелно свидетелство, за да бъде приет за член. Както не е възможно да преминеш границата на определена държава без паспорт, така не може да станеш член на църква без оригинален документ, че си кръстен. Боян Петров не е кръстен и 8 месеца не е представил никакво кръщелно свидетелство, както и повечето от „неговите“ хора, които свещеникът дори не е виждал през тези изминали 8 месеца. Заради мира и доброто на църквата, свещеникът е търпял Боян Петров, с всички негови нарушения и подбуди за някакви демагогски промени, сепарации, разделяне, палаткови лагери, гладни стачки, граждански неподчинения, искане преминаване към Св. Синод в София, фалшиви обещания за даряване на църквата от суми и контрибуциии, фалшиви заплахи за търсене отговорност на старите настоятели и лична отговорност от Ноцков за нарушенията му. За съжаление нищо подобно не се случи. По-надолу прилагам декларацията, изпратена до епископ Александър, новия свещеник и стария президент Боян Чавдаров. Там, в тази декларация, обещанията са повече от пожелателни, от Боян Петров и „фантоми-сие“, но на практика всичко е лъжа и няма никакво потвърждение и практическо действие на обещаваното.

Боян Петров. Снимка и съпътстващ текст: Авторът

След изгонването от Валентин Ноцков на 15-те най-верни и щедри дарители на храма, както и между тях членове на борда, започва войната, водена за кой ли път вече досега от Ноцков и енориашите му, където и да е бил досега. След големи спорове, скандали и неразбории относно желанието на Ноцков да не бъде контролиран, започва омраза, прераснала в съдебен процес, донесъл 160 000$ загуба на храма ни и срам и позор пред цял свят. Съденето е на лична основа, на В. Ноцков и Г. Иванов. В никакъв случай това не е опит за някаква победа над една църква над друга или за преминаването на нашата църква към БПЦ.

Илюстрация: Авторът

Правен е опит от Валентин Ноцков да прехвърли църквата на името на дъщеря си Силвия и тогавашния й все още съпруг Божидар Димов, чрез касиера Крум Гърков и тогавашния президент Г. Иванов, но опитът излиза несполучлив.

Валентин Ноцков, неговата дъщеря Силвия и бившият му зет Божидар Димов, малко преди несполучливия опит да прехвърлят в банката църквата на името на семейната двойка тогава, Силвия и Божидар Димови. Илюстрация: Авторът

Многократно за съжаление някои медии се оказваха в услуга на тези, които искаха ”да яхнат” църквата за лична изгода и употреба за светски и лични цели. Добри Карабонев беше неуморим да сервилничи и да търси сътрудничество с тях, за са извлече лична полза, да разделя и владее, и да довърши цялото зло, което Валентин Ноцков не успя да стори с един замах.

След първото легално, истинско, според канона и изискванията отчетно изборно събрание, проведено на 19 ноември, неделя, се организира поредният бунт и хулиганска проява в нашия храм, от така наречената ”група за спасяване на църквата”. Те дойдоха следващата неделя, на 26 ноември, с претенции да има ново събрание, разбиха стаята за вероучение, реновирана изцяло със средства на нашия свещеник, и се събраха там, за да протестират.

Реновираната стая по вероучение. Снимка: Авторът

Журналистката Елена Хотинова неволно им направи лоша услуга, като след провокативните си въпроси, снима тези “спасители”. Оказа се, че те 90% са същите хора, които направиха бунта и хулиганския цирк през 2009 г., когато беше недопуснат сегашният свещеник да смени Валентин Ноцков.

Методи Кадийски, участник в първия бунт срещу митрополит Йона и сегашния свещеник, на 4 януари 2009 г., години по-късно – участник и в т.нар. група за спасение на църквата. Според автора на статията, Кадийски се е държал скандално, заплашвал е грубо отец Димитър и семейството му, не е посещавал църковните служби и не е участвал в дарения. 

Снежина и Спас Терзийски, участници в бунта на 4 януари 2009 г. и години по-късно – част от групата за спасение на църквата, наброяваща 25 души. Според автора на статията, Снежина и Спас са сред най-верните поддръжници на Валентин Ноцков и са се опитвали много пъти чрез писма, донесения, телефонни обаждания до владиката Александър да компрометират сегашния свещеник.

Илюстрации: Авторът

Особено ярко изявени са двама души, които с неистово желание се борят със зъби и нокти да станат президенти на църквата. Но за тази почетна длъжност се иска вяра, знания, интелигентност, уравновесен характер, почтеност, постоянство, отговорност. Те двамата са лишени и не притежават подобни качества. Ето ги:


Илюстрации: Авторът

Напоследък се лансира версията, че храмът не се посещава, понеже аз съм звънял до полицията и съм искал да не бъдат допускани на служба хора, които са нелегално пребиваващи в Америка. Това е гнусна инсинуация и лъжа, скалъпена наскоро, както от старите назначени настоятели, така и от “спасителите”, след като влязоха отчасти в сила някои актове на сегашния президент на САЩ. Истината е, че никой от тези ”спасители на църквата”, броят се на пръсти, не е дарил и едно пени на църквата. Истината е, че 3 години никой от старите настоятели не е дарил нищо на храма – нито чек, нито сума в плик, нито нещо на дискуса или за закупени свещи. Никой от тях, ако въобще дойде след служба и влезе в салона, където се продава храна за пикниците със символична цена, не си е купил нищо. Те пият внесения си отвън твърд алкохол, скандализират хората и се държат безсрамно.

Илюстрация: Авторът

Статията ми е вече към своя край. Това е истината. Написали сме тези красноречиви факти на два пъти до всички митрополити на ОСА и до всички поместни православни църкви. Всеки опит на старите настоятели чрез нарушаващия много пъти “дисциплина аркана” секретар Фройде, който разнася интригите, донесенията и е в неправомерен контакт с хората, които съсипаха храма ни, няма да има ефект, защото всичко вече е открито и занапред цял свят ще узнае истината. Очакваме сериозна намеса от всички сестри православни църкви, за търсене строг контрол и персонална отговорност на виновниците за нарушенията, както и на допуснатите ги върховни власти, да продължават да безчинстват. Стига. Нека обществото на Чикаго и всички българи вземат участие и присърце относно всичко, което е ставало, става и навярно ще продължи да става тук. Пълно дезертиране, непосещение на службите от една група хора, подиграла се с доверието и щедростта на българските православни християни от Чикаго, които се изплатили църквата си още преди 11 години, и не са длъжни да поемат отговорност и вина за това, че една измамена банка, от едни нелегални натрапници, за съжаление поддържани от други натрапници в т.нар. Български диоцез към ОСА, си иска парите обратно. Църквата ни не дължи нищо на банката и в никакъв начин не може и няма как да бъде отнета сградата й. Заложилите я незаконно, измамно и парадоксално – защото не можеш да заложиш нещо, което не е твое, не му принадлежиш и то не ти принадлежи – те, лично, да си връщат парите на банката. Аз и всички християни, които сме верни в посещение, богослужение и обичаме храма си, настояваме това да се случи и апелираме към всички: потърсете отговорност на Валентин Ноцков и всички действащи с него в този позор, за да се измие петното от храма ни.

 

Георги Флеминг,

председател на църковното настоятелство
на храма “Св. Иван Рилски Чудотворец”

———————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Ако някой се почувства засегнат от статията на г-н Флеминг, може да получи право на отговор на страниците на Еврочикаго, ако се обърне към нашето издание. 

8 коментара »

 • Венци said:

  Бях наел Боян Петров да ремоделира банята ми, уволних го в края на Август заради некачествена работа. Или по-скоро той се самоуволни когато му казах да не идва на работа за няколко дена, които ми бяха необходими за да обмисля как точно да го уволня. Доколкото го опознах, щабквартирата му е в Балканика. Много интересно е твърдението на г-н Флеминг, че Петров и сие са си внасяли твърдия алкохол в църквата, защото г-н Петров ми сподели възмущението си, че някои хора си внасяли алкохол в Балканика. Човекът има приоритети и принципи!

 • Васил said:

  ТОВА НЕЩО Е ПИСАНО ОТ ЛУДИЯ ПОП ДИМИТЪР НЕ Е ОТ ФЛЕМИНГ, ТОЙ Е ГЛУПАВ И НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ ТАКИВА СЛОЖНИ НЕЩА. А ПОПА СЕ Е ПОБЪРКАЛ ТОТАЛНО. РАЗГОНИ ХОРАТА ОТ ЦЪРКВАТА И СЕГА НЯМА ПРИХОДИ, НЕ СА ПЛАЩАЛИ ЗАЕМА 8 (ОСЕМ) МЕСЕЦА А ЛЪЖАТ ВЛАДИКАТА АЛЕКСАНДЪР ЧЕ ПЛАЩАТ ЗАЕМА. НО МАЛКОТО ПАРИ КОИТО СЕ СЪБИРАТ ПОПА СИ ГИ ВЗЕМА КАТО ЗАПЛАТА ИСКА ВИНАГИ ДА МУ СЕ ПЛАЩА В БРОИ А НЕ С ЧЕК КАКВИТО СА ЦЪРКОВНИТЕ ПРАВИЛА. ПРАВИ И ДУКОМЕНТНИ ИЗМАМИ, ЛЪЖЕ ЩАТСКИТЕ ВЛАСТИ ЧЕ НЕ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА И ПОЛУЧАВА ЩАТСКИ ПОМОЩИ ! ?..

 • Mariana said:

  Дълговете на тази църква към банката не са направени по времето на сегашния свещеник и сегашното църковно настоятелство. Каквито и да са междуличностните вражди и противопоставяния, за съжаление доста яростни, между различни сънародници, свързани с тази църква, тя може да бъде изгубена за българите в Чикаго не само заради тези лични вражди, а най-вече заради финансови причини. Но ако имаше повече истинска вяра, смирение, прошка, а не такива дълбоко нехристиянски отношения между хората, свързани с този храм, той едва ли щеше да стигне до това положение.

 • Райко said:

  Най – нормално е един имот да има ипотека – да се купи,да се отремонтира,да се подържа…и тн.Питай Петранка да ти го обясни.
  Човек си купи една пиклива панелка и това пак не става без дългове.Без дългове си купуват имоти само тези с откраднатите милиони, а за тази църква са събирани долар по долар.
  Отделен въпрос е,че по времето на предишния свещеник и ръководство се събираха достатъчно средства и тези дългове се покриваха – може да се провери в банката по дати.Сега това е невъзможно ,защото в църквата не ходи никой,защото никой не иска да си има нищо общо с луд и престъпен поп и престъпно обкръжение.
  А Марияна е смешна,дано се сети сама защо.

 • Mariana said:

  За сведение на читателя Райко, който няма никакво уважение към един от редакторите на този сайт, който се прави на доброволни начала, в първата и втората част на статията на Флеминг могат да се намерят факсимилета от документи, свързани и с финансовите дела на църквата “Св. Иван Рилски”. Освен това днес излезе още една публикация по темата, като право на отговор на Добри Карабонев. За нея също редакторът на този сайт, към когото този читател няма никакво уважение, е отделил от времето си.

 • Райко said:

  Госпожа Марияна,това,че работите доброволно не ви дава право да се произнасяте по въпроси от които нищо не разбирате.Журналистите в повечето случаи сте не “разследващи журналисти”, а торни бръмбари.В този случай пак е така – пишеш и говориш за неща и теми от които нямаш представа,но се напъваш да се правиш,че имаш.Може пък и поръчка да ти е…знае ли човек…? В държавата България няма обективна журналистика, асе търсят сензации за вдигане на тиражите.Ако си мислите,че хората не се сещат защо подгрявате тези стари манджи освен за да вдигнете посещаемостта на сайта ….Няма никакво значение какво пишете,защото то се повтаря все едно и също,само картинките попа ги сменя.
  Добри и поповете си имат лични отношения и Добри преиграва в желанието си да назначава и уволнява той свещениците.Изтипосал се до Левски все едно му е брат или пък е дал и цент за този паметник.Събира овации вместо истинския ,който има заслуга,но не парадира с това.
  Обърнете внимание на броя лайкове на тези статии.Никакви.На хората им омръзна ,а и заслугите за това положение в църквата са и на медиите,които си правеха пиар на гърба на нея.Нооооо….има си Господ!!!И те ще го почувстват все някога.

 • Пендо said:

  Българска история. Хайде да се колим едни други. Много способни за това лъсват както винаги. Стига с това самоунищожение. Като чета тези редове, потискащо е да се мислим като българи.

 • Mariana said:

  Драги Райко, да, работя по поръчка. Представа си нямате колко пари съм спечелила от това. Но, като не ви харесва моята “поръчкова журналистика”, какво правите в този сайт, в чийто форум не за първи път си позволявате да ме обиждате? Станете вие, ако можете, един редактор на доброволни начала на подобно издание, ако намерите такова, защото то, ще си позволя да кажа, е наистина обществена медия, дайте от себе толкова, колкото аз съм го правила години наред по всякакви теми, касаещи и българската емиграция, и проблемите на хората в България, и ви пожелавам някой читател като вас да пише глупости по ваш адрес и да ви напада лично.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.