Home » Авторски страници, Е-Списание

Становище на Св. Синод на БПЦ по плана за обединение на православните в САЩ

2015.01.05 Няма коментари
Spread the love

СТАНОВИЩЕ на Светия Синод на Българската православна църква по Плана за обединение на Православната църква в района на Събранието на каноничните православни епископи в САЩ

church20141228_001

На 28 декември 2014 година на сайта на Българска Патриаршия е публикувано следното Становище, във връзка с Решението на ІV Предсъборна Всеправославна конференция, състояла се в Шамбези през 2009 г., и на V среща на това Събрание, състояла се в Далас, Тексас, 15-18.09.2014 г.

Повече от три месеца (от 18 септември до 28 декември г.) са били необходими за изготвянето на становището.

Следва пълният текст.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

.

ДО
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО
ДИМИТРИЙ, АРХИЕПИСКОП НА
ГРЪЦКАТА ПРАВОСЛАВНА АРХИЕПИСКОПИЯ В САЩ
НЮ ЙОРК

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Във връзка с Решението на ІV Предсъборна Всеправославна конференция, състояла се в Шамбези през 2009 г., относно преодоляването на каноничните аномалии в управлението на Православната църква в районите на т. нар. диаспора и във връзка с Плана за обединение на Православната църква в района на Събранието на каноничните православни епископи в САЩ, предложен за обсъждане на V среща на това Събрание, състояла се в Далас, Тексас, 15-18.09.2014 г., и изпратен на вниманието на Майките Църкви, които упражняват юрисдикция в този район, Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, изразява следното становище:

Св. Синод, чрез своите представители в Епископското събрание на САЩ, Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил, нееднократно и обосновано е изразявал своята позиция за необходимостта от запазване юрисдикцията на БПЦ – Българска Патриаршия в този район и въобще в районите на т. нар. диаспора, особено в днешното неспокойно и несигурно време на глобални промени.

Понастоящем големи групи от паството на БПЦ се намират в районите на диаспората, като при това тези наши чеда имат жива връзка с Майката Църква. Водена от своя пастирски дълг и въз основа на каноническата традиция на св. Православна църква, БПЦ убедено вярва, че запазването на правото й за духовно обгрижване на нейните чеда в тези райони, което в някои места има повече от 100-годишна традиция, е необходимо да се запази и занапред.

Също така, Св. Синод на БПЦ – Българска Патриаршия вярва, че в днешното време на отстъпление, представителството на Майките Църкви в районите на диаспората, което мислим, получава разпространение не без Божия промисъл, е от изключително значение за отстояване на съборния глас и свидетелство на св. Православна църква.

Като взема под внимание гореказаното и това, че планът, предложен от Епископското събрание на САЩ, предвижда обединението на православните юрисдикции в САЩ в една Поместна православна църква и не предвижда запазване на юрисдикцията на друга Поместна църква на територията на САЩ, след приключване процеса на обединение и последващо решение на Майките Църкви за даване статут на новоучредената Православна църква, Св. Синод на БПЦ – Българска Патриаршия счита, че настоящият план същностно е неприемлив.

Съгласно Решението на ІV Предсъборна Всеправославна конференция, Шамбези 2009 г., на Епископските събрания в районите на т. нар. диаспора, е даден мандат да съставят и предложат план за организиране на Православната църква в тези райони, за да бъдат преодолени каноничните аномалии в нейното управление. Св. Синод на БПЦ – БП, разглежда Решението от Шамбези в посока на запазване юрисдикцията на Майките Църкви в диаспората и очаква от Епископските събрания, в които Св. Синод има свои представители, план в тази насока.

Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Българската православна църква – Българска Патриаршия е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква, която има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух.

Българската православна църква – Българска Патриаршия е Поместна автокефална църква и се намира във вероучително и канонично единство, молитвено и евхаристийно общение с Поместните православни църкви.

Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима.

Основа на устройството и управлението на Българската православна църква – Българска Патриаршия са: Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и Устава на БПЦ, приет от VI Църковно-народен събор, проведен на 11.12.2008 г. в Рилската света обител.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.