Home » Авторски страници, българи зад граница

Общо събрание на членовете на „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

2016.10.25 Няма коментари
Spread the love

На 12 ноември 2016 г. ще се проведе отчетно събрание на членовете на църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чигаго. Това е първото отчетно-изборно събрание от 10 години насам. Последното такова събрание се проведе през 2006 г. То завърши със скандал и бе последвано от съдебен процес, в който едни членове на тази българска църква в Чикаго се съдиха с други за това „чия“ да бъде тя и под коя църковна юрисдикция – на Българската патриаршия или на Православната църква в Америка да остане.

Църквата "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Чикаго

Църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго

Съдебната сага, започнала след последното общо събрание, се точи с години и завърши с решение, според което българската православна църква „Св. Иван Рилски“ остана към Българския диоцез на Православната църква в Америка (Orthodox Church in America, OCA). Но „Св. Иван Рилски“ изпадна в дългове към Диоцеза, най-вече заради разноските по делото, които дългове не може да изплати. Църквата остана и без свещеник, след като владиката на Българския деоцез към OCA епископ Александър се съобрази през 2015 г. с решението на Българската православна църква, взето доста преди това, да отнеме свещеническия сан на Валентин Ноцков.

Преди по-малко от година в „Св. Иван Рилски“ в Чикаго дойде да служи отец Димитър. Валентин Ноцков остана като църковен певец и неговото възнаграждение като такъв се плаща от владиката на Българския диоцез Александър.

Проблемите и напрежението около този български храм в Чикаго, който има сериозни дългове, както и стари и нови препирни и спорове, продължават, за съжаление. Проблеми има изглежда и в отношенията между някои членове от настоятелството и свещеника отец Димитър.

Предстои да видим какво ще стане на Общото събрание на членовете на църквата на 12 ноември тази година. И дали ще се намери решение, чрез което да бъде спасен за българската общност в Чикаго този български православен храм.

 

Още по темата за църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго и развитието на казуса с този храм, за който нашето издание е публикувало поредица от материали, вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.