Home » Авторски страници, българи зад граница

Църковно настоятелство при “Св. Иван Рилски” c oтворено писмо до митрополит Александър

2019.05.22 4 коментара
Spread the love

Публикуваното по-долу Отворено писмо, изпратено от църковното настоятелство при храма “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго до митрополит Александър от Българския диоцез на Православната църква в Америка, е било пратено на английски език и до всички поместни православни църкви. То беше пратено и на нашето издание с молба да бъде огласено. Преди това Отворено писмо, църковното настоятелство при храма е пратило писмо и до митрополит Тихон от Православната църква в Америка, копие от което също е било пратено до всички православни църкви. Отвореното писмо до митрополит Александър се публикува в превод на български език.

——————————————————————————-

Църковно настоятелство при храм “Свети Иван Рилски“ в Чикаго

Отворено писмо до митрополит Александър (Голицин)

Ваше Високопреосвещенство Александър, благословeте!

Получих по електронната си поща писмото на новия Ви секретар, отец Андрю Ярмус.

В него съм информиран за незаконния заем, взет от незаконния Валентин Ноцков и назначените от него, но никога не избирани според канона, 12 години, „настоятели“. Това твърдение и забележките в писмото не се отнасят до нашата църква „Свети Йоан Рилски” и до мен, както и най-малко до сегашния първи редовен свещеник на нашата църква. Въпреки всичко това, аз Ви отговарям.

Първо, откъде може банковата служителка г-жа Ушаков да твърди, че към момента на заема Ноцков и „настоятелите” му са били законни? Дали тя е ясновидка или гадателка? В кореспонденцията Ви с г-жа Ушаков, Вие, Владико, се съгласявате с твърденията на измамената от Ноцков банка и сте готов да ни сервирате поредното срамно предателство, като твърдите и се съгласявате, че църковната сграда трябва да бъде отнета, и искате мадам Ушаков да Ви върне обратно Светия Антиминс, Потира за причастие и останалите свещени атрибути и утвар в олтара. Как бихте обяснили това свое твърдение и аргументите си пред целия свят? Отрекохте се от нас и се “измихте” от допуснатите нарушения по Ваша вина. И оттук вече става много сложно! Първо си сменихте на три пъти Устава и ВЕЧЕ не сте Вие, но сте пак същият “Български Диоцез” и станахте наследници на самите себе си?! Сложно за обяснение, нали? Сложно е, защото играете театъра, че сте някак си “частично” отговорен. Уж сте наш Приор и Владика, а пък не сте собственик на сградата на църквата. Какво е са бъдеш ”частично отговорен”? Ами Вие просто носите само “духовната отговорност”, според както се измъквате, с твърденията си. Ако не знаете какво е “духовна отговорност”, нека Ви обясня – това всъщност е липсата на наказателна отговорност! Сега пък, дядо Владико, става още по-объркано и сложно! Частичният отговорник е частичен, защото не носи наказателна отговорност за подкрепяните канонични нарушения и финансови престъпления, но си запазва ПЪЛНОТО ПРАВО да се изтъква за “положителните страни” (ако изобщо има някакви), през периода, откакто е дошъл при нас, и да се тупа в гърдите, че е положил усилия да внесе ред в бъркотията, направена от Ноцков. Обаче като стане въпрос за вина, отговорност и наказание, тогава Вие сте някакъв “друг”, които не е виновен. Това твърдение е фалшиво и Вие се залавяте за “спасителната сламка”, за която и Вие, и низвергнатият Ноцков, и неговите незаконни „настоятели“ се държите, защото сте просто удавници в океана на лъжата, бушуващ 20 години в Чикаго, за да прикриете и оправдаете личната си безотговорност и неглижираност като епископ. При искането да се получи взимане на заем, с пъти по-голям от стойността на изплатената църковна сграда, банката би трябвало да изисква документи за легитимността на лицето, което иска заема. Такъв документ не е представен или е „представен“, престъпно оформен и издаден фалшив документ от измамна компания, за които измамни документи нашата църква е похарчила 17 000 долара църковни средства. Ние знаем името на компанията и, че тази „ компания“ е свързана с лицето, което е подписало втория подпис върху незаконния „ договор“ с измамените две банки. Но това е предмет на бъдещото разследване на специализираните федерални власти.

Ноцков трябваше да представи гаранция, че е свещеник на Aмериканската Православна Църква – ОСА, която е собственик и притежава сградата на църквата ни. Тук не включвам църковно-уставните, канонични нарушения, че за вземане на заем, по-голям от $ 500, трябва да има вътрешно гласуване и протокол между борда. Няма такова гласуване и протокол! Няма информация на членовете на църквата, които също трябва да гласуват за получаване подобен заем! Няма благословия, разрешение и гаранция за заема от действащия митрополит. Заемът е незаконен и е самоволно, произволно престъпно решение, за абсолютно безполезен, забранен от митрополит Кирил Йончев приживе, още когато църквата е изплатена изцяло, през 2006 г. А Ноцков, от 1995 г., никога не е принадлежал нито на Българската православна църква, нито на
Американската – OCA. Покажете документи и докажете, че това не е така, Ваше Високопреосвещенство! Все още чакаме отговор на двете ни писма, изпратени до Негово Блаженство, митрополита на ОСА – Тихон, относно потвърждението, че Ноцков не е свещеник, че никога не е принадлежал на ОСА, че всички негови духовни и материални действия са незаконни.

Този отговор също го очакват всички Патриарси и Митрополити от всички православни църкви – сестри, на които сме изпратили копия от тези две писма. Сега това отворено писмо също е изпратено до всички поместни православни църкви. Вие самият, Ваше Високопреосвещенство, поддържате незаконно Ноцков, три години след Вашия избор за Владика. Вие много пъти лично заявявате, че имате съмнения дали неговото отстраняване е законно. Но същевременно Вие заявявате много пъти, че той не е свещеник, и че не принадлежи и никога не е принадлежал на ОСА. Вие приемате Ноцков, който е низвергнат свещеник, и му позволявате да служи литургии в продължение на 3 години, и да извършва незаконни и невалидни тайнства, нарушавайки каноните, и с това Вие попадате в неприятната ситуация на фалшив епископ. Досега ние, чрез огромни усилия и лишения, плащахме 14 месеца чужд дълг на измамени от Ноцков банки, без да сме взели кредит, с цената на доброволния труд на свещеника. Двете измамени банки ни дължат неправомерно пратени от нас до тях суми от 31 000 щатски долара, които сме им изпратили. Ние покривахме нелегалния дълг на незаконни лица, именно под Вашите “заповеди и неканонични команди”! Ето и сравнителните факти само за една година в цифри: През 2008 г. вътрешните разходи на Ноцков, само за негови заплати, бонуси и застраховки, както и за заплати на целия „антураж“ около него – чистачи, готвачи, свещопродавачи, са $ 92 500. Кодът на инфлацията е 1.78. Умножаваме 92 500 × 1,78 = 164 650.

Годишната заплата на сегашния наш законен свещеник през 2016 г. е 14 400 $.А за 2017 г. е 18 000 $. Съпругата на сегашния първи законен свещеник, през 42 месеца, върши цялата работа като почистване, продажба на свещи и готвене абсолютно доброволно, без никакво заплащане. Като “награда” тя беше малтретирана от Карабонев и в резултат на това претърпя тежък инсулт. Половин година по-късно тя беше атакувана от цветнокож гангстер, който я нарани с нож, счупи пръста й и два зъба. В същото време “настоятелите”, които подкрепяхте и насърчавахте с писма “да действат”, пиянстваха в мазето и се хвалеха, че ще отстранят и свещеника, и неговата съпруга. За нас и за регистриралата нападението полиция, това беше поръчково действие. Сега какво следва? Законният свещеник трябва да бъде застрелян, за да покрие личната Ви вина, дядо Владико, и тази на Ноцков? Не осъзнавате ли, че сте съсипал и продължавате да съсипвате живота на сегашния свещеник и неговото семейство? От цифрите се вижда, че Ноцков е консумирал разходи, които са десет пъти повече, в сравнение със сегашния законен свещеник! В нашата църква никога не е имало финансов одит, никога в тази църква не е имало, според законите и каноните, предаване-приемане на всички архиви, банкови сметки, заеми, църковна утвар, църковни одежди, църковни обзавеждания, свети икони и т.н. Досега ние сме поддържали, за 42 месеца, финансов баланс и всяка година приключвахме на плюс без външни заеми.

Нека погледнем как е приключвала всяка финансова година при низвергнатия Ноцков и назначените от него „настоятели“: През 2006-2007 г. имаме минус $ 56 233. През 2008 г. са взети незаконните заеми за 350 000 долара и няма съществуващ доклад. През 2009 и 2010 г. няма съществуващи доклади. През 2011 г. минус $ 35 196. През 2012 г. минус $ 24 507. Предвид факта, че са взети незаконни кредити и църквата е била изплатена през 2006 г., която църква няма моргич или ипотека, само за седем години от 2006-2012 г., отрицателното салдо е 350 000 + 56233 +35 196 + 24 507 + 40 000 $ (незаконно и самоволно взетият заем от Боян Чавдаров, за да продължи да поддържа фалшива и вече напълно фалирала църква в началото на 2015 г.) + 90 000 щатски долара (предоставени незаконно и безотговорно от отец Дон Фройде за личен апелативен съд на Ноцков с Георги Иванов). Сумирано всичко, се получава сумата от $ 595 936 вътрешен дълг.

Това е плодът на беззаконието, лъжата, измамата и липсата на контрол от страна на ОСА и лично от Вас, дядо Владико, който е твърде “горчив плод” и ние нито сме го посадили, нито сме го отгледали. Този плод е на Ноцков, не е наш. За хора като Ноцков в Библията е написано: “Ето, нечестивият зачена неправда, носи злоба и роди си лъжа. Ров изрови, изкопа го дълбоко и падна в ямата, която си приготви сам.“ [Псалом 7: 15-16] За съжаление Вие, дядо Владико, откакто сте при нас, поддържате неправдата, злобата и лъжата! Защо тогава ще ни държите нас отговорни, сегашните законни настоятели, и ще ни търсите сметка за вината на Ноцков, Ваше Високопреосвещенство? Безспорно е, че преди октомври 2015 г. при нас нямаше законен свещеник и нямаше настоятели, защото само законният свещеник може да проведе църковно гласуване и църковно събрание, а всички действия, материални и духовни, са били досега фалшиви и престъпни. Заемът е взет една година след смъртта на митрополит Кирил, а след смъртта му до избора на Вас като епископ, църквата е била абсолютно незаконна, именно защото е без свещеник. Църква без свещеник не е църква.

Друг е въпросът доколко Вие сте редовен български епископ, след като не сте българин, а и за Вашето избиране са гласували Ноцков и нелегалните му „настоятели“. Щом като в какъвто и да е избор има незаконни и нелегални гласоподаватели, то и изборът, и избраният са нелегални. Каквито и “хитри“ извъртания, усуквания, взаимно противоречащи си изявления, машинации и заповеди театрално да разигравате и да се стремите да обвинявате нас, материалният собственик на църквата и сградата е Американската Православна Църква – ОСА. Заемът беше рефинансиран три пъти от Ноцков, чрез трета банка, а „пирът по време на чума“ продължаваше необезпокояван, многократно подкрепян лично от Вас.

Банката е измамена от факта, че са подадени фалшиви документи от името на църквата, сградата е заложена от хора, които нямат абсолютно нищо общо с ОСА и са самозвани натрапници, без никаква духовна и канонична връзка със светата вяра. Ако свещеник, който веднъж е низвергнат, се опита и се осмели да продължи да служи, след това в своето второ низвержение той отново не се подчинява и отново не само продължава да служи, но и измамва две банки, той е под Анатема! Такъв “свещеник”, подкрепян и финансово и материално от Вас, е Ноцков. Ако това не е така, ако логиката, цифрите и фактите, събитията и нарушенията не са истина, моля, докажете го! Вие, лично, сам, Ваше Високопреосвещенство, моля, кажете на служителката на банката, госпожа Ушаков, тези споменати по-горе факти. Посочете и обяснете на г-жа Ушаков също, че Ноцков и неговите незаконни “настоятели” попадат в обхвата на наказателния кодекс:

„18 Американски кодекс §1344.
(1) ако се заблуди финансовата институция; или
(2) ако се получават пари, средства, кредити, активи, ценни книжа или друга собственост, притежавани или контролирани от финансова институция чрез фалшиви или измамни предлози, изявления или обещания; нарушителят се наказва с глоба до 1 000 000 USD или с лишаване от свобода за не повече от 30 години или и двете.”

Нека да обясним всичко кратко и просто:

1. Църквата и сградата са собственост на Православната църква в Америка.

2. Ноцков не е свещеник. Ноцков не е свещеник и не принадлежи както на Българската православна църква, така и на Американската православна църква.

3. Заради този неоспорим факт Ноцков не може да вземе законен кредит от банки, при условие, че „решението“ за такъв кредит не е одобрено, не е потвърдено, благословено и гарантирано от митрополита. Заемът е самоволен и незаконен.

4. Всички претенции на банките да им бъдат върнати дължимите суми трябва да бъдат пряко насочени към Ноцков и Давидков, подписали измамния „договор“, и косвено към Американската Православна Църква – ОСА, допуснала под нейния омофор измамно да действа незаконният и низвергнат Ноцков, представящ се за „свещеник“.

5. На Ноцков се дадени незаконно 90 000 $ от Диоцеза, като помощ за личното съдебно дело срещу изгонения от него първи президент на църквата Георги Иванов. Парите са отпуснати от Дон Фройде, един обикновен свещеник, без всякаква нужда и безотговорно. Вие преди няколко месеца, заедно с Вашия канчелар Фройде, сте наели адвокат от Чикаго, който изпрати до нас писмо с изискването да върнем този „заем“, нараснал вече на над 100 000 $, на Диоцеза. Комичността на това Ваше писмо и, че Вие и този „адвокат“ сте далеч от всякаква логика и сте много близко до абсолютната абсурдност и неинформираност, си пролича от обръщението на адвоката в писмото му. Той пише: „Драги свети Иване Рилски…“ и т.н. Свети Иван е при Бога, моли се за нас и няма да Ви остави Вас без наказание заради нечестните Ви действия. Бъдете сигурен в това! Ако не беше толкова трагично, това обръщение щеше да е до болка смешно и жалко. Този заем, който е 90 000 $, заедно с още 70 000 $, правещи сумата от 160 000 $, са разходите на Ноцков за личния му, пореден от многото съдебни процеси, които той трябва да възстанови от собствения си джоб. Както Георги Иванов е заплатил 220 000 $ разходите си за съда, така и Ноцков трябва да върне парите на нашата църква. Фактът, че Вие, дядо Владико, сте извършили това наемане на адвокат и ни притискате императивно да плащаме суми, които самият Вие и Фройде ни дължите на нас, е връх на безсрамието. Това Ваше действие се нарича “травматична проекция” – тоест, да приписваш своята собствена вина на гърба на други, които са невинни и същевременно страдат от твоята виновност. И след всички тези недомислени Ваши действия, Вие ме заплашвате индиректно чрез Вашия нов, неграмотен канчелар Андрю Ярмус, с изгонване?!?

6. Ако Ноцков е бил експулсиран незабавно и е бил спрян от Вас да практикува бракониерството си и незаконното си служение при пристигането Ви, веднага, през 2012 г., ако беше съден за неподчинение и незаконни и антиканонични служби, както и за измама на две банки, с дръзването да заложи фалшиво и измамно сградата на църквата, чиято собственост, която не принадлежи на него, тогава делото би било решено навреме от съда. Но Вие подкрепихте, насърчавахте, скривахте Ноцков. Вече три години му плащате по $ 1500 всеки месец. И Вие сте го регистрирали като свой работник-служител, като му предоставяте формуляра W2 за граждански правителствени федерални такси.

7. Ваше Високопреосвещенство, всичките Ви изказвания, действия, писмени заповеди, директиви, команди и препоръки, откакто сте дошли при нас, са свързани само с една-единствена кардинална тема: Да се плащат заемите, взети от банките! Нищо друго не Ви интересуваше! Вие се изказвате често: ”Плащате си заемите – няма проблеми във Вашата църква!”.

И ние казваме: Поемете вината на поддържания от Вас Ноцков и заедно с него си заплатете нелегалния заем на измамените банки. Тогава: Ура! Няма проблеми! Нали, дядо Владико!

Ние прилагаме копирания и изпратен до нас документ в отделен плик, изпратен до нас анонимно от някого от „групата за спасение на църквата“, написали множество лъжи, петиции, донесения и клевети до Вас, срещу нас. На които писания Вие не само, че предавахте внимание, но и с лека ръка действахте, подбуден от написаните лъжи, със заповеди и команди, взаимно противоречащи си, без логика, антиканонично и объркващо новоизбраните настоятели и всички християни. Прилагаме документа.

Това Ваше действие е срещу закона! Обяснете това, Ваше Високопреосвещенство, преди да ни търсите отговорността за собствените си и Вашите огромни лични грешки. Ноцков не е свещеник и цялата измамна пирамида, построена на този факт, катастрофира категорично! Това ясно се вижда от писмото на архиепископ Йосиф Босаков към Георги Иванов оше от 2004 г. Митрополит Йосиф е единственият легитимен български архиепископ, който е потвърдил, че Ноцков и всички псевдоназначени от него “настоятели” са незаконни. Това писмо е съвсем достатъчно, Ваше Високопреосвещенство, за да го представите на г-жа Ушаков, служителката на банката, за да й обясните, дали Ноцков е законен или не, и преди, и по „време на вземането на заема“, и така ще й докажете, че банката се е самоизмамила. Така и банката, и ОСА, и Вие лично ще приемете вината си. Както казва Митрополит Йосиф Босаков в приложеното писмо: „Незнанието и липсата на истинска информация не е извинение“. Нямате извинение, Владико!Изчистете петното върху нашата църква! Писмото на митрополит Йосиф Босаков можете да прочетете ТУК:
https://1drv.ms/w/s!Ar5D_FGNC5rRkg0PKoT4FPlmiYo9

Да, неоспоримата истина е, че Ноцков беше окончателно низвергнат за втори път заслужено през юни 2008 г. Но Ноцков не излезе с необходимото и строго, извън всякакво съмнение и манипулативен коментар изискване, да представи документ – Отпустително писмо, за освобождаване от майката Българска православна църква, когато той дойде за втори път през ноември 1995 г. в Америка. Тогава той е бил невярно и лъжливо представен и назначен от митрополит Кирил Йончев, като свещеник през 1996 г. Това е тежко нарушение на много църковни правила, канони и уставни статуси, които изискват всеки, който приеме низвергнат бивш свещенослужител в епархията си, и той да бъде също така низвергнат от сан. В продължение на три години, Вие бяхте приели незаконен и низвергнат “свещеник”, като Вие му позволявахте да служи незаконно и антиканонично. Ето едно от многото доказателства:

Тази фотография е от 15 април 2017 година! Двадесет и осем месеца, след като Вие играхте театър в храма ни на 11 януари 2015 година. Тогава Вие срязахте расото на Ноцков, свалихте му епитрахила и кръста, и обявихте, че той не е свещеник и няма право да носи свещенически одежди и атрибути. Един лицемерен акт от Ваша страна, защото Ноцков Ви е никакъв в този момент и Вие не сте му никакъв, понеже той тогава е обикновен мирянин, под омофора на Неврокопска епархия.

За Вас, Ваше Високопреосвещенство, не важат ли задължителните църковни канони? Позволете ми да Ви напомня, че “заемът” е взет от Ноцков, една година след смъртта на митрополит Кирил Йончев и енорията е овдовяла. Позволете ми да Ви припомня, че през същата година, когато Ноцков е взел незаконния кредит и е измамил банките, американският митрополит Херман е бил принуден да напусне ОСА за изчезнали 5 милиона долара, в резултат на злоупотреба. Позволете ми да Ви напомня, че до 17 март 2017 г. незаконният и низвергнат Ноцков, самообявил се за свещеник, притежава първия подпис на екземпляра-спесимен в банката, който факт е нечуван прецедент, допуснат лично от Вас. Как тогава може да твърдите, че Вие нямате участие в измамата на банката? Фактът, че допускате и упорито твърдите, че Ноцков не е низвергнат правилно и заслужено от майката Българска църква, и същевременно го допускате да служи 3 години незаконно, Вие сте негов съучастник. Той е подписал фалшивия и измамен договор с банката, който договор още с Вашето избиране, веднага Вие трябваше да проверите и анулирате. Обаче Вие правите точно обратното, като дори насърчавате тази измама, като флиртувате с банките и ни пращате диктаторски заповеди, ние да плащаме чуждия дълг. Как е възможно ОСА да не е собственик на сградата? Тогава Вие каква функция изпълнявате? Ако едно дете живее в къщата на баща си и е под неговата опека и грижа, кой е собственик на къщата? Бащата е собственик и отговорен за къщата. Само бащата може да заложи или продаде къщата си. И ако ОСА е нашата майка църква, то Вие сте нашият баща, ОТЕЦ, как тогава сградата не е Ваша собственост?

Митрополит Кирил Йончев е основал и регистрирал църквата към ОСА. И може ли без надлежен документ от ОСА ,че Ноцков е принадлежащ и легален свещеник, да бъде основана корпорация от секретаря на щата? Определено НЕ! Секретарят на щата също е измамен от Ноцков и фалшивите настоятели. Това означава, че няма законна корпорация на името на свети Иван Рилски, когато заемите са незаконно взимани от Ноцков. Позволете ми да Ви напомня, че Ноцков е подписвал с пръв подпис абсолютно всеки банков и църковен чек, както и за собствената си заплата до 2015 г. Това също е нечувано прецедент на нарушение, с Вашата лична подкрепа. Това доказва, че Вие покривате и поддържате в продължение на три години каноничните и финансовите престъпления на Ноцков и сте негов съучастник в лъжите и измамите. Това означава, че всички бъдещи контакти с двете измамени банки също трябва да бъдат осъществени не от нас, редовните канонични настоятели, които нямаме вина и отговорност за нарушенията на Ноцков и Вашите грешки, а от Вас лично, Ваше Високопреосвещенство. Това означава, че средствата и дългът трябва да бъдат върнати обратно на измамените банки лично от Ноцков и незаконните „настоятели“, назначени неканонично от него, от OCA и лично от Вас, поради липса на контрол, проявена упорита неглижираност от Вас, както и поради неадекватните, незаконните и антиканоничните Ви действия.

Ваше Високопреосвещенство, позволете ми да Ви приложа и писмото – молба на митрополит Кирил Йончев към митрополит Теодосий от 1996 г., за създаване на мисия в Чикаго. Това писмо е пълно с лъжи. Цитирам: “Много съм щастлив, че с моята покана и със знанието на митрополит Натанаил, епископ на Неврокоп, преподобния отец Валентин Ноцков, пристигна в Америка.” – Това е лъжа. Ноцков няма право да извършва всякакви духовни дейности и да служи сам!  Цитирам: ”Отец Валентин има писмо от своя епархийски Епископ.” Да… има писмо… но тази заповед е само за годишен двумесечен отпуск, ваканция, но не и отпустително писмо за освобождаване от енорията за прехвърляне в друг континент и друга църква!… – Цитирам: “Поверих новосъздадената мисия на неговата (на Ноцков) духовна грижа и го приех като един от духовенството на нашата българска епархия, православна църква в Америка.” – Ето, тук именно са нарушени остро 12,15 и 16 правила на Светите Апостоли:

Правило 12
„Ако някой от клира или отлъчен от църковно общение мирянин, или недостоен да бъде приет в клира, като напусне, бъде приет в друг град без препоръчително писмо, нека бъде отлъчен и тоя, който го е приел, и тоя, който е приет.“

Правило 15
„Ако някой презвитер или дякон, или изобщо броящ се в клира, напусне областта си, премине в друга и като се премести окончателно, се засели там да живее без волята на собствения си епископ, на такъв заповядваме да не служи повече, и най-вече, ако не е послушал епископа си, който го вика да се върне, а в случай, че продължава да упорства в това безчиние, нека остане там в общение като мирянин.“

Правило 16
„А ако епископ, у когото се случат такива, ги приеме за членове на клира си, пренебрегвайки наложеното им запрещение, такъв да бъде отлъчен като учител на безчинието.“

…Ваше Високопреосвещенство, Вие и митрополит Кирил Йончев сте нарушили 12-то правило. Митрополит Кирил Йончев е нарушил това правило, защото е приел Ноцков без отпустително писмо и го е представил фалшиво, и е излъгал, че Ноцков е в изрядно състояние и че има редовни документи. Вие, Владико Александър, вместо незабавното премахване на Ноцков и предаването му на църковен и граждански съд, заради незаконното му, самоволно и антиканонично служение, незаконния му заем и измамата на две банки, Вие сте го допуснали да служи в продължение на повече от три години, и той е извършвал незаконни, невалидни и фалшиви тайнства. Ваше Високопреосвещенство, Вие сте нарушили 15-ия и 16-тия канони, като сте приели Ноцков, като сте пренебрегнали наложеното му низвержение и изгонването му от петата по ранг Българска православна църква. Преди Вас, митрополит Йона е спазил канона и се е опитал да спре Ноцков да служи в началото на 2009 г. Тогава той носеше със себе си оригиналния писмен документ от юни 2008 г. за окончателното низвергване на Ноцков. Вие, Владико, вече 7 години играете театър и лъжете, знаейки, че Ноцков не е свещеник, не само заради неговото абсолютно заслужено второ низвергване и отстраняване от БПЦ, но и заради липсата на отпустително писмо за освобождаване от началото на 1996 година. Вашето име „Учител на безчинието” ли е, Ваше Високопреосвещенство?… Цитирам: „За едно известно време той (Ноцков) е служил като енорийски свещеник в Чикаго в продължение на много години в църквата „Св. София”. Енорията е прекратила позициите му на свещеник и той се завръща в България. Тази църква, ”Св. София “никога не е признавала каквото и да е Йерархическо подчинение и духовен глава.” – Този пасаж от писмото до митрополит Теодосий на епископ Кирил Йончев също е пълен с лъжи.

Църквата “Света София” в Чикаго е осветена на 5 октомври 1975 г. от епископите Йосиф Диков и Симеон Димитров. Оттогава църквата е под омофора на Българската православна църква и означава, че тя се подчинява и приема властта на майката църква. От септември 1982 г. до май 1993 г., изпратеният от България Валентин Ноцков е извършил множество престъпления в Америка. Той беше съден и отстранен от управителния съвет. Ето истината за Ноцков. Цитирам: “Свещеникът Ноцков е обвинен от настоятелите на храм “Света София”, че не е казал къде са изчезнали хиляди долари от фонда за изграждане на нова църква.” В резултат на съдебни дела, църквата “Св. София” се провалила морално, религиозно и духовно и била финансово ограбена”, заяви настоятелството. Ноцков е изключен от настоятелите и се връща в България. Две години по-късно той се завръща в Чикаго, за двумесечна отпуска и цивилна ваканция. Неговите опити да се унищожат установеният мир сред миряните в църквата “Света София” срещна твърдата съпротива на Настоятелството. Пишат му: „Появата ти в нея (църквата „Св. София“) е символ на разцепване и дисонанс.“… Не се ли получиха същите нарушения и престъпления и при нас, в “Св. Иван Рилски”, от Ноцков в периода от 1996 до днес, Ваше Високопреосвещенство?… – Ето горчивите факти, през тези анархични години – липса на огромни финансови средства, правени големи вътрешни разходи без благословение, абсолютно самоволно и без протоколи, никаква ревизия и контрол от ОСА, и законен одит, две измамени банки, нехристиянски лични съдилища, проявяване на злоба, омраза и неподчинение. И Вие все още, Ваше Високопреосвещенство, упорито продължавате да защитавате и поддържате Ноцков материално и антиканонично, като ме заплашвате, че ще ме отстраните като президент на църквата? Аз съм избран за втори път от истински и редовни членове на църквата ни през 2017 и 2018 година.

“Изборът“, проведен лично и диктаторски от Вас през ноември 2016 година беше фалшив, защото Вие нарушихте абсолютно всички правила от Устава на ОСА за провеждането му. Насрочихте го в събота вечер, вместо в неделя, без Св. Литургия. Проведохте го в църквата, а не в салона, където споровете между враждуващите групи оскверниха храма. Допуснахте фалшивите жълти медии да „отразяват“ и да пишат лъжи. Поради каква причина тогава ще ме отстранявате? За това ли, че не съм пропуснал неделна служба и се грижа с всички сили, откакто съм президент на църквата? Или поради това, че Ви пиша редовно относно непоносимата обстановка и продължаващите престъпление, и искам Вашата навременна и правилна намеса, и откривам пред цял свят неоспорими факти и Вашите очевидни грешки, а Вие презрително и цинично ме заклеймявате?… В Светото писание са записани думите на нашия Спасител: “Няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве.” [Лука 8:17] “Няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае; затова, каквото сте казали в тъмно, то ще се чуе на видело; и каквото сте казали на ухо в скривалищата, то ще бъде разгласено от покривите.“ [Лука 12:2-3] Всичките Ви индиректни писма до мен, писани от канчеларите Ви, касаят заплахи, неправомерни, объркващи и взаимно противоречащи си статуси и диктаторски заповеди, имащи за цел да прикриете огромните финансови престъпления, извършвани преди моето идване. Аз съм внук на достоен и уважаван Архиерейски наместник на Бургас и от дете съм възпитан в Православната вяра. Аз не съм Ваш свещеник, когото можете да разигравате и унижавате, както Ви хрумне. Свети Игнатий Богоносец е писал, че „Епископът е главно пазител на Христовото учение, каноните и здрава опора на истинската православна вяра.” Където е епископът, там трябва да бъде и народът, така, както където е Иисус Христос, там е и Светата Православна Църква. Главната мисъл в посланията на св. Игнатий е подчиняването на епископа, единението с него и зачитането на неговия авторитет, но при условие, че Епископът спазва каноните и действа правомерно и християнски. Как да Ви следваме, след като Вие лъжете, не спазвате каноните, никога не сте служил с пълно Епископско облекло при нас, никога не сте проповядвал, на няколко пъти променяте самоволно устава на Българския диоцез, не сте българин и никой от Вашето обкръжение не е българин? Как да Ви следваме, след като окуражавате шепата хора, създали непоправимите проблеми в нашата църква, да продължават да вандалстват и хулиганстват? Вашият “нов канчелар” Андрю Ярмус, преди да ми пише писма от Вашето име, нека се постарае да се научи да смята и да не се държи арогантно с удряне на юмрук по масата, което той извърши на 16 ноември 2016 година, когато беше “изборът”, проведен от Вас. Ето доказателството, че отец Ярмус не може да смята и, че първият избор, воден лично от Вас, беше пародия и нарушаване на всички канонични и уставни изисквания за провеждането на изборно събрание. Отец Ярмус грубо отне микрофона на нашия свещеник, чието мнение и обяснение относно присъствалите “членове” беше отнето. Вие си направихте поредната манипулация като избрахте хора, никога дори не прекрачвали прага на нашата църква.

Нека поясня написаното в листчето на Ярмус: Дивитър Начков и Цветан Петров си подадоха оставка оше през вечерта след изборите, защото осъзнаха, че трябва поне веднъж да са били на църковна служба. Роси Стражанова (тук погрешно Стоянова) и Гергана Христова, след „избора“ не дойдоха нито веднъж на църква или на събрание на църковен борд. Боян Петров никога не е бил кръщаван и не е христянин. Абсолютни нарушения – и процедурни, и канонични, и поведенчески! Отговорете и обяснете това пред цял свят, Ваше Високопреосвещенство! Изборът, проведен през ноември 2017 година от сегашния свещеник, беше легален и перфектен. Вие го утвърдихте официално с писмо. Само след седмица, вследствие на лъжливите писма до Вас от старите 12 години несменяеми настоятели, Вие анулирахте избора, като ни направихте за подигравка пред цял свят. Вследствие на този Ваш акт, четирима от новоизбраните членове отказаха да идват повече в храма, докато Вие сте наш епископ. След още една седмица Вие отново ни утвърдихте, но разочарованието от Вашите оксиморонни заповеди, заплахи, командвания, лъжи и манипулации остана. Сам преценете кой е виновен, за да се оттеглят хората. Никой от Вашия така наречен “Български диоцез” не е българин. Как тогава Вие имате претенции да ни „ръководите“? Затова моите писма са изпратени до целия православен свят, до сестрите – църкви и те са заинтересовани от проблемите, създадени от Вас, а не, както цинично се изразява, подигравателно и с пренебрежение, Вашия нов канчелар, че „никой нямало да ни обърне внимание”. Как ще обясните такова поведение и действия, извършени от Вас, Ваше Високопреосвещенство?Как ще обясните пред цял свят, че Вие управлявате два Диоцеза, което е нарушение на каноните и Устава. Вие имате точно 102 църкви от двата диоцеза, в които по канон би трябвало да служите поне веднъж годишно на неделна Света Литургия. От Вашата календарна програма ясно се вижда, че Вие минимум четири месеца не сте всред енориашите си, а сте на необясними ваканции в Света гора – Атон на международни конференции, Диоцезни и Синодални почивки, или пък сте недостъпен – Unavailable. Когато обясните тези факти пред целия свят, тогава „обмисляйте какви наказания ще ми наложите“. Извадете гредата от окото си, Ваше Високопреосвещенство, елате на себе си и тогава бъркайте в моите очи, да извадите сламката на моето „дръзко неподчинение“!

Ето писмото на митрополит Кирил Йончев, който беше български Владика. Нека Ви напомня също, че до неговата смърт, нашата, така наречена от Вас „църква перлен бисер“ не е имала никакъв проблем. Проблемите започват вследствие на продължаващата и до ден днешен анархия в ОСА:
https://1drv.ms/w/s!Ar5D_FGNC5rRkhNqyP6hZMNlC1Wq

Ваше Високопреосвещенство, Вие не общувате с нас, редовно избраните и законни членове на църквата, и правите това с тези, които са извършили тези огромни нарушения, като ги насърчавате с писма “да продължат да действат”. Нека да Ви припомня за тяхното непочтително и неуважително отношение към Вас. Бяха ли действията им досега приемливи, чиито „действия” доведоха до това нещастно състояние на църквата, разочарованието на християните в Чикаго и тяхното оттегляне от посещения. Те никога не Ви снимаха и не поставиха Ваше изказване в пресата. Нека Ви припомня, че незаконните „настоятели “ бяха дезертирали тотално и спряха посещенията и даренията си в църквата за повече от три години. Всяка неделя има хулигански действия, вандализъм, нарушаване на реда и спокойствието в църквата от хора, мотивирани от Ноцков и неговите изоставили храма ни, общо за 42 месеца “настоятели”. Хората и целият свят знаят истината. Досега аз редовно Ви информирах за всичко това. Никога не сте взели предвид приложените факти. Защо прехвърляте личната си отговорност и абсолютна неглижираност към нас? Двестахилядното българско общество не иска да се ангажира да помогне или “спаси“ църква, която Ноцков, и отчасти Вие, доведоха до това лошо и нежизнеспособно състояние. Без незаконния „дълг“ към двете измамени банки, нашата църква функционира нормално, макар и проблемите, които бяха създадени с Ваша подкрепа! Да, измамените банки ще се опитат да върнат парите си и дълга си от някого. Но това не сме ние, нито свети Йоан Рилски, който се моли за нас от Божието лоно. Дългът трябва да бъде върнат от Американската православна църква, от Ноцков, който незаконно и антиканонично е подписал този нелегален заем, и лично от Вас. Ние имаме нужда от български епископ. Нашата църква е жива и дейна. Дядо Владико, тук прилагам записа, звуков и писмено стенографиран на срещата, проведена от Вас в офиса на нашата църква. В този запис Вие изказахте недопустими изречения, мисли, статуси и заключения, които са недопустими за един Епископ. Прилагам записа в писмен вид, като разполагам с десетки копия на звуковия файл на диск.
https://1drv.ms/w/s!Ar5D_FGNC5rRkVuujSzfRWPNMJuZ

И накрая, Ваше Високопреосвещенство, Ви изпращаме и прилагаме решението на Българската православна църква през 2010 г. – Това решение беше взето две години преди гласуването на нелегитимните Ноцков и назначените от него незаконни “настоятели”, да гласуват и Ви избират за наш епископ през 2012 г. А след като единствените българи във Вашия така наречен „Български Диоцез“, по народност и кръв са гласували за Вашето избиране, и те са никакви и нелегални, не принадлежащи на БПЦ и на ОСА, то и Вашият „избор“ за Епископ е абсолютно нелегален и невалиден, и няма защо да се обиждате, че съм Ви нарекъл фалшив епископ!

Решение на Светия Синод на Българската православна църква от 13 декември 2010 г.

След разглеждане на писмо от Халкидонският митрополит Атанасий, който заместваше
Вселенския патриарх Вартоломей по време на отпуската му в отсъствието на Негово Светейшество, с нотификация за полученото писмо, което Българската православна църква уведомява за антиканоничното поведение на Американската православна църква във връзка с Валентин Ноцков, бивш свещеник на Българската православна църква, Светия Синод РЕШИ:

Нека бъде подготвено и изпратено писмо до митрополита Йона, Митрополита на ОСА, че всички православни църкви са изпратили писмо до Българската православна църква, в което се посочва смущаващия факт, че ОСА не взема предвид каноничното отстраняване на Валентин Ноцков от Българската православна църква, което низвержение е признато от всички други православни църкви.

В писмото си заслужава да се спомене, че патриархът на Руската православна църква, единственият, от когото ОСА е получила автокефалия, също признава незаконността на Ноцков. Ваше Високопреосвещенство, ние се надяваме, че всъщност Вие ще разберете писмото ни и за всички проблеми, които Вие лично и Ноцков създадохте, ще намерите сили и доблест честно да признаете вината си. Надяваме се, че ще се опитате да изчистите срамното петно, лепнато изкуствено върху нашата църква от Ноцков, и да върнете нямащия нищо общо с нашата църква финансов дълг към двете измамени от Ноцков банки!

Молим се за Вас пред светата икона на Нашият Господ и Спасител Иисус Христос!

Църковно настоятелство на “Св. Йоан Рилски” – Чикаго

Д-р Георги Флеминг – Председател на Църковното настоятелство

.

4 коментара »

 • Raiko said:

  Каквото и да си говорим, все едно и също, ножът е опрял у кокала.Айде сега, да се бръкнат богатите българи в Чикаго, а те никак не са малко и да спасят тази българска светиня.Време е да се намеси и консула и да помогне с каквото може, както и този комитет дето скоро го сформирахте за обединение.Ха, сега да видим, колко ви е еня за българското.

 • Дельо said:

  Видно е, че Raiko живее в средните векове на миналото столетие и желае раздаване на индулгенции – за опрощаване на чужди грехове и чужди заеми.

 • Дельо said:

  “на миналото столетие” да сер чете ” ИЛИ В МИНАЛОТО СТОЛЕТИЕ”.

 • Дельо said:

  В православното християнство индулгенции за опрощаване на грехове или чужди заеми никога не е имало и все още няма, уважаеми Raiko.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.