Home » Авторски страници, българи зад граница

Отново напрежение в храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго

2017.06.07 12 коментара
Spread the love

Надеждата, че в храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго нещата ще се успокоят и отношенията на противопоставяне ще утихнат, за бъде храмът и църковният живот оздравени, е поставена на сериозно изпитание.

Отец Димитър по време на коленопреклонната молитва на Петдесетница

Отец Димитър по време на коленопреклонната молитва на Петдесетница

Бившият свещеник Валентин Ноцков, който е лишен от права да служи като такъв и бе назначен от владиката Александър за църковен певец, е наричал с обидни думи отец Димитър Ангелов по време на църковна служба. Това се случва по време на коленоплеклонната молитва на празника Петдесетница. Запис на тази грозна сцена в храма може да се види по-долу.

.

Освен това, по време на литургиите навръх Великденските празници, църковният певец Ноцков наредил на църковния хор да спре да пее. Това се случило и последната неделя, но този път се стига и до обиди. След тях църковният певец си тръгва от храма.

Един от представителите на новото ръководство, избрано през ноември миналата година, Боян Петров, който според отец Димитър е фиктивен член, защото не е представил кръщелно свидетелство и не е кръстен, се е обърнал до владиката Александър. Според Петров в църквата има злоупотреби, които били извършвани от отец Димитър и от председателя на новото настоятелство.

След избора на ново ръководство на храма през есента на миналата година имаше надежда за оздравяване на църковния живот и за стабилизиране на “Св. Иван Рилски”, въпреки многото скандали и противоречия през годините и големия дълг, който има храмът към Българския диоцез на Православната църква в Америка, под чиято църковна юрисдикция е. Дълг, който бе натрупан по времето на бившия вече свещеник, сега църковен певец, включитело заради съдебния процес, който се води с години, под чия юрисцикция да е храмът.

Въпреки този дълг, според отец Димитър за последните месеци църквата има приходи от $12 хиляди, което не се е случвало през последните години.

Какви отчисления се правят за заеми в разходите, взети вероятно за погасяване на дълга, както и за други дългове, може да се види от отчет за приходите и разходите, направен от отец Димитър. По-долу могат да се видят данните за месец за м. април тази година. 

Приходи за м. април 2017 г.

Приходи за м. април 2017 г.

Разходи за м. април 2017 г.

Разходи за м. април 2017 г.

Според отец Димитър, владиката Александър трябва да реши какви мерки да бъдат взети срещу Валентин Ноцков, след като бъде запознат с поведението му. Но и други се жалват на владиката на Българския диоцез на Православната църква в Америка и противостоенето продължава.

Стари и нови вражди, групирания и противопоставяния на членове на новото и на старото църковно ръководство, и вече публичен конфликт между настоящия свещеник отец Димитър, който дойде да служи в “Св. Иван Рилски” преди по-малко от година, и лишения от свещенически сан настоящ църковен певец Ноцков, който бе назначен за такъв от владиката Александър. 

Както и да бъде решен този конфликт, оздравяването на храма отново е пред изпитание. Няма християнски климат в отношенията, няма уважение и още по-малко смирение. Има претенции и обвинения.

Припомняме, че храмът дълго време беше без свой свещеник, след като разпопването на бившия вече свещеник, който е бил ръкоположен за такъв в Българската православна църква, бе признато, макар и със закъснение, от Православната църква в Америка. 

.

12 коментара »

 • Райко said:

  Петре, все се чудя откъде тая злоба у тебе към отец Валентин.Станалото е станало,дали е правилно – има си владика, но ти Петре се нуждаеш от изповед, заради повредената ти душа.Много злоба,Петре! Много злоба таиш…Ти най – добре от всички знаеш, че отеца беше разпопен, защото не искаше черквата да попадне в ръчичките на доносника на дс – Йосиф и плати скъпо затова.Знаеш, но мълчиш! Съучастник си им на сатаните от дс….

 • nePetar said:

  Petar leti v samoleta za BG. Obarkal si se Raiko. Obarkal.

 • Нюйоркчанин said:

  Братя и сестри, този поп Димитър е стар измамник и крадец и жена му също. Ще ви оплетят в интриги и сплетни. Преди време беше при нас в Ню-Йорк на подчинение на дядо Йосиф и сложиха жена му (попадиата Станка) да продава свещи и вски месец в продължение на една година имаше големи липси на пари, Църковните деятели и дядо Йосиф ги хванаха и го изгониха. Тогав той се изнесе от Ню-Йорк .
  Ако Ви интерисува тоз период може да намерите Борис Борисов от Чикаго той се интерисуваше от Престоят му в Ню-Йорк и ние му дадохме всичко.
  PS. Внимавайте много голями артисти са.

 • Mariana said:

  Сплетни и интриги в и около храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго е имало години наред, доста преди сегашният отец да дойде. И дълговете на храма, които са големи, са направени по време, когато той въобще не служи в този храм, служел е бившият свещеник, който сега е църковен певец. И съдебният процес, който се точи с години и заради който е този дълг, няма нищо общо със сегашния отец. Има вражди и междуличностни отношения, които си продължават, както изглежда, и сега. 10 години, до есента на миналата година, не бе имало избори за ново църковно настоятелство. А тази публикация не е направена с цел да стимулира сплетни и интриги, нито е плод на недобронамерост и още по-малка на злоба към когото и да било.
  Проблемът с този български храм в Чикаго наистина е стар и конфликти е имало много и преди, за съжаление.
  Ето например едни видеа, които са отпреди 12-13 години.

  https://www.youtube.com/watch?v=H9_oliLp1w8

  https://www.youtube.com/watch?v=gdynIUDVRPE

 • Райко said:

  до Мариана – хич не ме отваряй на събития на които съм присъствал ЛИЧНО!, а ти си чула,недочула за тях!Всичко което се е случило, всички провокации и интриге бяха и СА инспирирани от хора на дс, водени от стремежа да откраднат църквата от диоцеза на ОСА!и да я предадат на комунистическия синод.Отец Валентин стоеше твърдо и затова ги вбесяваше и те му отмъстиха.Пожелавам му до 100 години да има все такъв борбен дух!Дар е!От Бога е!

 • Mariana said:

  Драги Райко, хич не се дръж хулигански, защото няма как хора с хулигански реакции да знаят какво значи християнство. А съмнения за връзки с ДС има към много хора, и сигурно това лошо наследство има дял в този случай. Но също така има и незнание изглежда у много хора какво точно значи да си вярващ човек и християнин. Ако имаше истински християнски дух в този храм, нямаше да има такива конфликти толкова време и те да продължават и днес. Но не Христос е посред това паство изглежда и посред воюващите едни срещу други бивши и настоящи членове на тази църква. Ако беше посред тях, щеше да се намери решение за всеки проблем и въпрос по-лесно, защото християнство и православие значи, освен всичко друго, да погледне всеки първо собствените си грешки, да не ламти никой за власт, пари, положение, каквото и да било в този дух, и ако всички замесени имаха наистина достатъчно Христос в себе си и знаеха какво значи християнство, решение щеше да се намери, независимо от всичко.

 • Райко said:

  Драга Мариана, хич не се държа хулигански, а честно.Лицемерието минава сред българите за “добро възпитание”.Колкото до “членовете, църквата и Христос” – ами приложи го към целия български народ.Не само за този храм!Все същото!Навсякъде, във всяка сфера до която се допрат българи!КРАХ!
  Не съм съгласен обаче да обиждаш мен и десетките други българи, които сме заделяли пари и време за да направим храма.Ти изобщо нямаш представа от първоначалния му вид и огромните ремонти.Аз съм донасял чак от българия големите икони и съм минал през неприятности с митничари, комитети по изкуства и всякакви чиновнически препятствия.За този храм са дадени от някои хора десетки хиляди долари, а други са помагали с труда си.Ето защо ни е болно,че отец Димитър дойде наготово и съсипва бавно и постепенно граденото години от нас.
  Прави впечатление, че колкото по – малко знае човек за историята на храма, толкова по – категорично отсъжда и хули!Трагично е!

 • Mariana said:

  Ами радвам се, че си помагал, Райко. Но твоите коментари в този форум винаги са нападателни, пълни с претенции, поучения и подозрения. Всяко твърдение, освен това, трябва да се доказва, независимо за каква тема става дума, за да има възможност за някаква обектичност все пак. И ако искаш да се отнасят към теб с уважение, не е зле и ти да се отнасящ точно така.

 • Райко said:

  Нещо май не разбираш….Аз и всички останали не сме правили нищо,за да се радваш ти!Изгледала няколко клипчета и готово – станала спец!Както и да е – ти си ясна – от 12 000 километра – съдник!Но, Петър, който ти позволява тези своеволия е много грешен….Клеветата е голям грях!!!

 • Mariana said:

  За всяко твърдение трябва да има някакви доказателства. Иначе е клевета. Или просто хейтърство.

  Еврочикаго е публикувало много материали през годините по темата за църквата “Св. Иван Рилски” в Чикаго. Наистина много, отразяващи гледните точки на различни хора, имащи отношение по темата. Който иска, може да види поне част от тези публикувани материали, събрани в една сборна тема тук – https://www.eurochicago.com/2015/01/sv-ivan-rilski-v-chicago/

  А що се отнася до последния инцидент в храма по време на коленопреклонната молитва на Петдесетница, той бе отразен разбира се и от други български медии в Чикаго, не само от нас. А дори да не бе отразен от никого, това нямаше да реши проблема, който е довел до този инцидент. И дано владиката Александър от Българския диоцез на Православната църква в Америка, към която е църквата “Св. Иван Рилски” в Чикаго, да намери най-верния начин, по който да го реши. Защото тази църква е нужна все пак на българската общност в Чикаго и тя трябва да бъде запазена и оздравена, а крамолите, претенциите, интригите и сръдните да отстъпят място на едни по-спокойни, по-християнски и не скандални отношения между членовете на тази църква, ако те наистина милеят за нея.

 • Райко said:

  Dobre che mi ksza za drugite medii…V edna ot tiah pod statiata e gstaven slednia komentar – Конституция на РБ: “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”.

 • Mariana said:

  Записи на литургиите на отец Димитър са нещо обичайно. Той качва записи на част от своите служби във Фейсбук и се опитва да популяризира така дейността на църквата и вярата. Така че църковният певец е влязал в кадър и са били записани неговите обиди, не защото някой специално го е снимал, а защото има такава практика в този храм да се записва отец Димитър, докато води службите.