Home » Авторски страници, българи зад граница

Пред Общото събрание на членовете на „Св. Иван Рилски“

2016.11.08 2 коментари
Spread the love
Храмът "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Чикаго

Храмът „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго

Както бе оповестено още миналия месец, и както и нашето издание съобщи (вж. тук), на 12 ноември т.г. трябва да се проведе първото от години насам Общо събрание на членовете на църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго. След всички скандали, конфликти, съдебни дела, противоречия и пр., които се случиха около този български храм в Чикаго, е много важно това събрание да се проведе в спокойна и различна отпреди обстановка. Ще бъде ли така обаче?

Изглежда, че на същата дата, 12 ноември, че дори от същия час, за който е насрочено Общото събрание, салонът църквата ще бъде зает за друго, за… парти. Някакви хора са си платили за салона и настоятелите на храма, които от доста време са такива, не са направили така, щото това Общо събрание да се проведе в нормална и спокойна обстановка. Това е много важен момент за църквата и за всички, които милеят за нея. И не може някаква оферта с даването на салона за парти точно в същия ден, да е по-важна от него. Още повече, че датата на събранието е известна от достатъчно време насам и ако е имало някаква предварителна уговорка за заемане на салона за парти именно за тази дата, тя е можело да бъде отменена. Но това не е било направено.

Това се е случило, въпречи че и в устава на храма има специална точка, в която се казва, че такива събрания се провеждат в „Parish premises previously announced by the Parish Body“. В енорийски помещения. Църквата не е спомагателно помещение. А и в огласеното преди повече от месец официално съобщение за Общото събрание пише, че то ще се проведе в салона на църквата.

Както се вижда и от официалното събощение за събранието, то трябва да се проведе в салона на църквата. Но офертата за парти в салона на същата дата и от същия час, за което ще дойдат около 200 души, при това, не е отменена.

Официалното съобщение за събранието, в което пше, че то ще се проведе в салона на църквата. Но офертата за парти в салона на храма на същата дата и от същия час, за което парти се очаква да дойдат много хора, не е отменена. И т.нар. председател на храма, и настоятелите, са допуснали на същата дата и от същия час салонът на „Св. „Иван Рилски“ да бъде зает за парти.

Църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго не се нуждае от нови скандали, противопоставяния или интриги. Нито от общо събрание на членовете, проведено в притеснена обстановка, понеже едно парти се оказва по-важно от несъстояло се от години важно събитие за живота на тази църква. Нуждае се от ново начало, от връщане към наистина христинските ценности и отношения. От прозрачност и отчетност на църковните приходи и разходи, включително. От уважение и любов между членовете, от избор на нови настоятели в спокойна обстановка, които да са наистина християни и да знаят какво подобава и какво не да се прави в един храм. От възраждане на храма Божий, който не може да бъде едва ли не придатък към други дейности, които се вършат в църковната сграда. И ако това не се случи, проблемите в българския православен храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго ще продължат да се повтарят и животът на тази църква едва ли ще бъде оздравен.

.

2 Comments »

  • marko said:

    Дългата ръка на поп Валентин Ноцков

  • Paul said:

    Datata na sabranieto e obyavena ochte oktomvri. Vsyako dogovaryane na salona za drugi tceli na sachtata data i chas e otkrit sabotaj. Redno e tozi, koito se e dogovaryal da raztrogne dogovora i ako ima neustoiki – da gi plati ot djoba si.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.