Home » българи зад граница

Делото за храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто приключи

2015.02.20 Един коментар
Spread the love

Законното настоятелство го печели, но е без власт, църквата ще плати $ 247 000 заради игрите на владиката и протакането на ответниците

 

Проточилото се две години съдебно дело за легитимността на настоятелството на катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” в Торонто приключи нестандартно. $247 000 излезе цялата сага и тя ще бъде заплатена от сметката на църквата, постанови съдията от Върховния съд на Онтарио Корбет на 13 февруари. В постановлението си на осем страници той потвърждава описаните от ищците съдебни разходи и подробно посочва причините за решението си. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Въпросът кой е крив и кой е прав в съдебния спор става още по-остър заради високата му цена. Защото дългите разправии, породени от действията на шепа хора, сред които главно действащо лице е владиката Йосиф, ще ощетят единствено храма.

За спечелил делото беше признато ръководството, начело със зам.-председателя Владимир Мартинов и секретар Борис Иванов. Паралелното събрание, избрало настоятелство с вицепрезидент Мери Пицитикас и секретар – Олга Влахос, бе обявено за нелигитимно. Председател и на двете не може да се посочи, защото Александър Караджов първо оглавяваше законното настоятелство, после свика паралелното събрание, което избра ново настоятелство, и оглави за кратко и него. Първите го отлъчиха, от вторите той сам се отказа.

На ищците, в лицето на настоятелството, начело с Мартинов и Иванов, в рамките на един месец ще бъдат възстановени направените от тях съдебни разходи.

По време на делото съдията на няколко пъти посочи, че в Канада виновните плащат, но последно реши да не налага индивидуални финансови санкции.

Така в крайна сметка съдебна справедливост беше постигната. Съдията посочи виновните за разприте – свикалите паралелното събрание. Лична отговорност обаче няма, плащането ще е за сметка на храма.

В постановлението си съдия Корбет коментира, че ищците са били лишени от възможността да се възползват от успеха си в съдебна зала заради последвалите съдебното решение административни действия на владиката. Има се предвид обявяването на “Св. св. Кирил и Методий” в каноничен произвол и въдворяването на посочено от митрополит Йосиф настоятелство.

Делото можеше да приключи много по-бързо и с много по-малко разходи. Ответниците обаче нямаха независима професионална защита и разчитаха на адвокатските качества на Мери Пицитикас. Съдията определя тези качества като “недостатъчни” и според него това е една от причините за продължителността на делото, наред с непредвидимите действията на владиката. По отношение на паралелното събрание съдията заявява: “То е било очевидно лошо по стандартите на гражданското право, както всеки с юридическо образование, грам обективност и разум, би трябвало да може да види”.

Съдията отказа да се произнася по канонични въпроси, но отбеляза, че владиката предприема администратнивни действия. Такова е решението на дядо Йосиф да пасува, докато се произнесе съдът, и едва след това да въдворява свое настоятелство. Показателно е, че в него са хората, които загубиха делото. Остава открит въпросът има ли санкция за виновните и каква трябва да е тя.

Източник: Bulgarianhorizons.com

——————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Eurochicago.com научи и за други проблеми, свързани с епархията, като например посочения тук (линк). Вж. също нашата сборна тема за храма в Чикаго тук (линк).

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.