Home » Авторски страници, българи зад граница

Обобщение на Георги Флеминг по казуса с църквата “Св. Иван Рилски”

2020.06.17 Един коментар
Spread the love

Истината за нашата българска църква “Св. Иван Рилски” в Чикаго, чрез неоспорими факти. Съкратено изложение на по-главните опорни точки в мои статии по темата и отворени писма, които съм написал и препратил с имейли до множество адресати и в EuroChicago.com.

Църквата ни е основана незаконно, като българска православна мисия, чрез лъжи през 1996 г. – Факт!

Епископ Кирил Йончев е низвергнат от БПЦ през 1963 г. и никога не е възвърнат в църковен сан от майката църква. Той е бил и е останал до кончината си незаконен духовник. – Факт!

Валентин Ноцков е низвергнат от свещенически сан, от неговия Митрополит Пимен през 1993 г., за хулигански действия и канонични нарушения! – Факт!

Валентин Ноцков е представен с лъжа от Епископ Кирил Йончев пред Митрополита на ОСА, Тихон, през 1996 г., че е легален свещеник и че има редовно отпустително писмо и документи. Ноцков няма отпустително писмо! Това е лъжа и канонично престъпление. Валентин Ноцков от 1996 г. не принадлежи нито на БПЦ, нито на ОСА. – Факт!

Като лъжесвещеник, от 1996 г. нелегалният Валентин Ноцков няма право да служи и да извършва църковни тайнства. Всички кръщенки, венчавки и други служби са невалидни, без църковна стойност. Всички други цивилни, граждански и материални действия, извършвани от Валентин Ноцков от името на нашата църква, са незаконни и невалидни. – Факт!

През 2004 г. Георги Иванов, нелегитимно избран първи президент на Църквата, недоволен от грубите действия на нелегалния Ноцков, а и също поради недоволството от подкрепата на Епископ Кирил Йончев за Ноцков, пише писмо-молба до Митрополит Йосиф Босаков, за преминаване към БПЦ. Наивните му мотиви са, че е бил излъган да минат към ОСА. Митрополит Йосиф му отговаря, че „незнанието“ не е извинение и че е късно, защото сградата и храмът са регистрирани непроменимо към ОСА, която е собственик, и промени не могат да станат. Факт!

През 2006 г. сградата на храма е изплатена изцяло от православните членове на храма и няма моргич и ипотека. – Тя е записана като притежание на редовните български членове на църквата като нонпрофит организация, регистрирана през 2017 г. от губернатора на Илинойс, Джеси Уайт, като корпорация с първия законно избран президент, Георги Флеминг. Всякаква предишна регистрация на името на Георги Иванов и последвалия го Боян Чавдаров е фалшива и нелегитимна. Факт!

През 2006 г. Валентин Ноцков, с лъжливо доносническо писмо до Епископ Кирил Йончев, прекратява църковното членство на 18-те най-верни християни, изградили с ентусиазъм църквата. – Факт!

През месец април 2006 г. Валентин Ноцков назначава самоволно нови 8 членове за “нов борд“. Боян Чавдаров, Красимир Дечев, Крум Тирилов, Ангел Александров, Добри Карабонев, Борис Ноцков – те не са избирани от общочленско събрание на църквата, което по устава на ОСА може да се свиква само през месец ноември. Всички тези назначени от Ноцков „настоятели“ са нелегални и нямат нищо общо с нашата църква, както църковно канонично, така и гражданско цивилно. Всички предприети от тях действия са незаконни. – Факт!

Една година след смъртта на Митрополит Кирил Йончев (2007 г.) нелегалният Валентин Ноцков през 2008 г. самоволно решава да вземе кредит от $350 000 от две банки, като незаконно залага за това сградата на храма. Заемът е нелегален без събрание, гласуване и протокол на нелегалния „борд“, без общочленско гласуване, без утвърждаване от Митрополита на ОСА. Незаконният договор за този измамен за банките заем носи подписа на Валентин Ноцков, следователно лично той трябва да се яви на предстоящия съд. – Факт!

През 2008 г. започва личностно съдебно дело между нелегалния Валентин Ноцков и Георги Иванов, първият нелегитимен и назначен от Ноцков „Президент на Църквата“. Мотивите за съденето са изгонването на 18-те първи членове и най-щедри дарители, алчността и лъжите на Ноцков, както и желанието на Ноцков (отпреди развода на дъщеря му, 2007 г.) да прехвърли църквата на името на зет си Божидар Димов и на дъщеря си, която е била съпруга на Божидар, Силвия Димова. Факт!

На 4 януари 2009 г. Митрополит Йона, локуум тенес на църквата, решава да смени Ноцков със сегашния свещеник. Организацията от фалшивите, назначени от Ноцков “настоятели“, е перфектно съгласувана с Йона. Те говорят през глава обидни квалификации всъщност срещу техния побратим, вдъхновител и престъпен глава! Ноцков организира тогава скандален бунт, побеждава и Йона се отказва. Писано е много за това срамно дело. Факт!

През годините 2009-2012 Ноцков триумфира с престъпления, както финансови, така и църковно-канонични. Всички извършени треби и служби от него са невалидни. „Настоятелите “ вече са „обърнали палачинката“ и правят купища дейности, за да го задържат на всяка цена. През 2012 г., за 50-годишния юбилей на Ноцков като свещеник, организират невиждано парти с църковни пари и там му се дава званието „Почетен гражданин на Чикаго“. На Ноцков, който всъщност от идването си през 1982 г. не е дал нито цент на Америка за каквато и да е такса! Излизат и се изпращат множество “защитни“ писма, награди с медали от Елена Поптодорова за заслуги и молби към нея, да го задържи с всякакви възможни средства. Какво се получава? Заслуги за невалидни кръщенки, венчавки и треби, без издадени документи, за огромни финансови престъпления! Факт!

От 2012 до 2015 г. Епископ Александър влиза многократно неканонично в съслужение с Ноцков, като не го спира да служи, да извършва треби и да носи пълно свещеническо облекло. Това е грубо нарушение на множество канони и правила на Църквата, и изисква низвергването на Епископ Александър. Факт!

От 2015 г. Епископ Александър назначава „устно“, без писмена заповед, само в изказване пред жълти медии и без всякакво канонично право, Валентин Ноцков за „църковен певец“. Според устава и каноните на Американската православна църква, мирянин от друга юрисдикция трябва да има отпустително писмо от своя Митрополит, за да бъде приет в Диоцезна енория. Ноцков от 1995 г. и досега е мирянин на Неврокопска епархия, с настоящ Митрополит Серафим. Ноцков няма отпустително писмо, за да се черкува в „Св. Иван Рилски“ – Чикаго. През всичките години от 2015-а, до личната забрана за присъствие в храма ни от Митрополит Александър в края на 2017-а, Ноцков и семейството му са вършили десетки провокации, хулигански прояви, с които бойкотираха сегашния легален свещеник. – Факт!

В средата на 2014 г. Църквата изпада в тотален банкрут и неплатежоспособност. Вместо това да бъде обявено публично, незаконният президент Боян Чавдаров, за да скрие истината от измамата на банките, взима самоволно “на заем” от “приятел” сумата от $40 000, за да поддържа и връща изкуствено дължимите незаконни кредити. Същевременно Ноцков, Дечев и Тирилов дават “на заем” на Църквата – $3 000; $4500; $5000. Така сумата, постъпила незаконно, нараства на $ 52 500. След броени месеци „дарението“ от $ 12 500 е изтеглено от тримата “дарители” и този акт е нечувано кощунство. Митрополит Александър чак след две години изисква и настоява от редовните настоятели да връщат “заема” на Чавдаров. Това е открито поддържане и съучастие във финансово престъпление, и заради него Владиката Александър подлежи на низвержение. – Факт!

От 2015 г. досега Митрополит Александър поддържа незаконно Валентин Ноцков с $ 1500 месечна заплата, като го вписва в Диоцеза като служител и му издава осигуровки чрез формата W 2. Това е престъпен акт, както църковно-каноничен, така и законово-граждански. Досега му е изплатил за 5 години над $ 90 000. Българската общественост в Чикаго е объркана от този факт. Тези средства можеше да покрият кражбата на Ноцков от банките, вместо да му се дават, като поощрение за престъпленията, 30 сребърника Юдова награда!

От 16 октомври 2015 г. в нашата църква беше назначен първият редовен каноничен свещеник, който служи непрекъснато до днешна дата. От тази дата Църквата „Св. Иван Рилски“ – Чикаго вече е легална. Всички заеми, финансови и духовни действия, извършвани до идването на сегашния свещеник, са незаконни и престъпни. Банките са били измамени през 2008 г. от Валентин Ноцков. Сегашният свещеник и редовното църковно настоятелство, поради натиск от Митрополит Александър, е заплатило $ 38 500 на измамените банки, за покриване на три пъти рефинансирания незаконен заем, от нямащите нищо общо с църквата ни самообявили се „настоятили“. Тази сума от $ 38 500 трябва да бъде върната на Църквата, като незаконно взета ни от банките. Факт!

Аз, Георги Флеминг, написах много статии и отворени писма относно ситуацията в нашата Църква. Изпратил съм ги до много имейли и са публикувани в Еврочикаго. Искам оставката на Митрополит Александър, като съучастник в престъпленията, вършени тук от Ноцков, и се надявам и двамата да се явят и отговарят в бъдещите съдебни дела. Моето желание е Светият Синод на БПЦ да се намеси и принуди с всички възможни, канонично-църковни и гражданско-законови средства ОСА да разреши случая, и освободи нашата църква от чуждата вина спрямо измамените банки от Валентин Ноцков.

Председател на Църковното настоятелство
при храм „Свети Иван Рилски“ – Чикаго

д-р Георги Флеминг

 

Послепис:

Тук прилагам като линкове всички мои статии и отворени писма, както и линк към статия на свещеника на храма отец Димитър:

Георги Флеминг за храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго – част I

Георги Флеминг за храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго – част II

Георги Флеминг за храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго – част III

Нашата църква “Св. Иван Рилски”. Писмо от председателя на църковния борд

Църковно настоятелство при “Св. Иван Рилски” c oтворено писмо до митрополит Александър

Отворено писмо до митрополит Александър Голицин с искане за оставката му

Още за храма “Св. Иван Рилски”. Георги Флеминг, отговор на Добри Карабонев

Отец Димитър от “Св. Иван Рилски” за храма, вярата и отношенията между духовници и миряни

.

One Comment »

 • Raiko said:

  СИНДРОМЪТ НА РАЗВРАТЕНИЯ СЕЛЯНИН – ОГНЯН МИНЧЕВ

  “Проблемът е, че България се управлява от развратени селяни. Селянинът е почтен, трудов човек, с ясни ценности и мироглед. Като го откъснеш от естествената му среда и – на всичко отгоре – го сложиш на власт, ей така, изневиделица, получаваш управление на развратени селяни. Това е нашият ЦеКа*, това е нашият комунизъм.”

  Комунизмът мина и замина, но моделът на управление на България се запази. Моделът “Човек от народа” не зависи пряко нито от идеологии, нито от типа политическа система. Управлява ни манталитетът на вседозволеност, придобит от хора, които не са очаквали от живота си да постигнат нещо повече от това да се изхранват, да се подслонят и да имат някой лев за почерпка в джоба. Когато изведнъж получат необозрима власт и необозрим контрол върху пари, ефектът е този – “над мен – само небе”.

  Синдромът на “развратения селянин” не се свежда само до тези, които чудодейно са се издигнали на власт. Чрез тяхната власт синдромът се разпростира върху целокупното население, което попива културата, стила и очакванията на определен тип поведение. Последният пример за това е отношението към ограничителните мерки, наложени от разпространението на коронавируса. За по-малко от три месеца ние направихме пълен завой от категорична позиция за обществена дисциплина към позиция на вседозволеност и всеки да прави каквото иска. Причините за този хаотичен завой можете да търсите където обичате. И в рисковете за икономиката, която е разтърсена из основи от налетялото върху целия свят бедствие. И в егоизма на немалка част от заобикалящите ни съграждани, за които всякакви аргументи извън техния собствен интерес са малоумни. И в тарикатските сметки за използване на вируса с цел политическо опониране – т.е. политическа изгода. Но всичко това го има и в другите страни около нас. Има го и в Европа, има го и в Америка… Но не навсякъде е налична тази удивителна безпринципност, с която България по определение се управлява през целия ми съзнателен живот.

  За мен безсмъртният образ на тази безпринципност е хитроватата физиономия на последния комунистически диктатор – Тато – който ни управлява повече от 30 години. Накрая на своята кариера той изнесе програмна реч, в която определи същността на българската политика – отвъд времето и пространството.

  “Снишаване – каза той – снишаване! Да се снишим докато мине бурята, пък тогаз, ако се наложи – да се преустройваме”.

  Така беше – така си остана. Всяко решение е предпоследно. Всяка позиция е “на майтап”. Ако подухне вятър отнякъде – завиваме безпроблемно навсякъде. Казаната дума не е хвърлен камък. Казаната дума е нещо казано преди следващото казано. То пък – преди по-следващото и т.н…

  Въртим се в кръг и се лъжем един друг. Има криза – няма криза. Има вирус – няма вирус. Има пари – о-п-п-а-а, няма пари. Изкорененият човек е сухо листо, подритвано от вятъра.

  Преди години Тончо Жечев написа, че провинциализмът не е феномен на пространството, а на времето. Провинциалист е не този, който е дошъл от село. Провинциалист е този, който не знае откъде идва. Зад него във времето няма нищо. Няма идентичност, няма дълг, няма принцип, няма добро и зло. Има само тарикатлъци. Днеска така, утре – иначе. Както ми е кеф, както ме подгони интерес… То и интересът ни е толкова доразбран…

  “Развратеният селянин” е метафората за провинциалиста, пътуващ през времето без спомени за миналото и без представа за необходимата връзка между минало и бъдеще. Затова и всяка дадена дума е предпоследна.

  Носете си маските и уважавайте живота на другите. За да уважават и те вашия живот.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.