Home » Авторски страници

Боян Чавдаров за бъдещето на църквата “Св. Иван Рилски”

2015.01.10 Няма коментари
Spread the love

Във връзка със сборната ни тема (вж. линк) и храма “Свети Иван Рилски – Чудотворец” в Чикаго, потърсихме за мнение и председателя на църковното настоятелство Боян Чавдаров. По-долу представяме на Вашето внимание интервю с г-н Чавдаров.

Черквата „Св. Иван Рилски – Чудотворец“

Българска православна църква “Свети Иван Рилски – Чудотворец”  (www.stjohnofrilachurch.org) Тя е (дискусионно конгреционална) с три степенна йерархична структура. Първото йерархично ниво е енорията (църквата) с енорийски духовни лица. Второто йерархично ниво “Български диоцез”, след смъртта на владиката Кирил Йончев през 2007 година се управлява от Епархийски духовен съвет, a от скоро от владиката Александър. Третото йерархично ниво е Православната църква в Америка (The Orthodox Church in America www.oca.org), с (административна степен) митрополит Йонна (посетил за първи път църквата на 3 януари 2009 г.).
БПЦ “Свети Иван Рилски – Чудотворец” е създадена като църковна община (“църква без сграда”) на 9 февруари 1996 г., в присъствието на архимандрит Кирил (днес покойник) и отец Валентин Ноцков. През месец януари 1999 г. е закупена църковна сграда и в кратък период от време църквата започва да функционира. Първи председател на църковното настоятелство е Георги Т. Иванов. Свещеници в църквата са били свещеноиконом Валентин Борисов Ноцков и протоиерей Божидар Иванов Димов. На 21 март 2009 г. е било проведено годишно отчетно събрание и оттогава членове на църковното настоятелство са: Боян Чавдаров, Емил Давидков, Павлик Петров, Красимир Дечев, Крум Тирилов, Добри Карабонев. Не са провеждани други събрания, поради делата, които са се водили (вж. повече за тях тук).

.

Интервю на Еврочикаго с Боян Чавдаров

.

–  Г-н Чавдаров, чия е собствеността на черквата на „Св. Иван Рилски – Чудотворец“ като сграда?

– Ето какво е записано за собствеността на църквата:

ST. JOHN OF RILA BULGARIAN EASTERN ORTHODOX CHURCH, USA. Illinois not-forprofit corporation
PIN#13-17-400-037-0000
http://12.218.239.81/i2/(X(1)S(r1ftainj3zfl2p454of5s055))/ImageViewerEx.aspx

Вж. файл: DEED

123

.

– Как точно са се развили нещата с храма „Св. Иван Рилски“ относно собствеността на имота?

– Аз не съм бил тук тогава и не мога да твърдя как точно са се развили нещата с храма, но който иска може да види съдебните решения, в които е написано достатъчно (Вж. ТУК). Знам, че покупната му цена е била около 280,000 и е изплатена вече, а сега се изплаща заема, взет за да се обърне олтарът на изток.

– Как една българска черква в чужбина може да премине от една юрисдикция към друга, от една църква към друга? Какви са законовите процедури и стъпки за подобни преминавания?

– Не намирам за нужно да зная как една църква може да премине от една юрисдикция към друга, след като няма такава необходимост.

– Възможно ли е да се продаде една черква (земята и сградата й) на частно лице или църковна институция?

– Да, и в двата случая.

– Възможно ли е да бъде видян някъде уставът на Български диоцез към Православната църква в Америка /ПЦА/ (абревиатура на английски – ОСА) и уставът на храма „Св. Иван Рилски?

– Ще получите устава ако сте член или ако поискате да се присъедините към членовете на църквата. Нужно е само да подадете молба, свидетелство за раждане и православно кръщелно. А колкото до устава на ОСА, питайте епископ Александър в неделя. (Главата на Българския диоцез към ОСА пристига в неделя в черквата заедно с епархийните си съветници – вж. за повече подробности ТУК.)

– В редакцията на Еврочикаго получихме текст, отразяващ мнението на Георги Иванов по темата, в който има и списък с ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ в Чикаго от оставането на храма „Св. Иван Рилски“ към Православната църква в Америка (Вж. ТУК). Могат ли с промени в устава и състава на църквата да се избегнат тези опасности?

– Няма такива опасности, за които тръби Георги Иванов. Всичко това е продиктувано от загубата в съда. Защо още в самото начало не са пожелали да са към Светия Синод?

– Все пак Георги Иванов твърди за “отрязване на пъпната връв” с Българската православна църква…

– Никога не е имало такава пъпна връв, още от самото основаване на храма “Св. Иван Рилски”. (Вж. надписа на снимката на антиминса по-долу – б.р.)

church2015_005

– А в добри отношения ли са ПЦА и БПЦ днес?

– ОСА се старае да поддържа връзките с Българската патриаршия още от основаването им през 1970 г. , но след пристигането на Йосиф през 1982 г. в САЩ, започва борба срещу ОСА. Връзките не са отрязани, но контактите с БПЦ са много трудни. Да не забравяме, че владиката Йосиф има не едно, а две имена в ДС – Зидаров и Николов.
Това е една от причините сега да сме в това положение – без български свещеник и без български владика. БПЦ вместо да обединява и сплотява емигрантите, тя прави точно обратното. Та това им е било задачата и ние сме бягали от тях, някои и нелегално през границата – защо сега да се връщаме към ДС?

– Георги Иванов пита риторично: “Има ли юридически и канонически основания храма “Св. Иван Рилски” да се нарича български, след като митрополиът (епископът) не е българин?”. Според него е “под въпрос е в близко или далечно бъдеще в храма да се честват българските църковни и национални празници, да се поддържат българските народни обичаи и традиции, да има българско училище. Това ще зависи от благоволението на епископа на диоцеза, към който църквата принадлежи в момента”.

– Храмът “Св. Иван Рилски” е създаден от българи. Какъв е той се определя от енориашите, които го посещават, а не от владиката. Ще е добре да е българин владиката, но те отпускно не дават за свещеник, как да очакваме владика да ни изпратят. Колкото до училищата и запазването на традициите, тях ще ги има, докато има и българи. Още веднъж вижте какво пише на антиминса.

– Друго опасение на Георги Иванов е, че “съгласно Устава на ПЦА, установените правила и тенденции, както и променения Устав на Българския диоцес към нея, свещенослужението и песнопеенето трябва да се извършват на английски език”.

– Не е вярно. Задължителното е да се знае английски език, никой не ги задължава да пеят на английски,

– Според г-н Иванов във властта на епископа е да назначава свещеник в църквата “Св. Иван Рилски”. “Каква ще бъде националността на този свещеник зависи от него и интересите на ОСА, не от интересите на българската общност в Чикаго” – пише той.

– Не е вярно, защото свещеникът ние го избираме. Ако бе вярно и епископът искаше американец за свещеник, отдавна да ни го бе изпратил, а не сега да чакаме българин от България.

– И още опасения на г-н Иванов: “Г-н Ноцков подхвърля от време на време, че щели са да подготвят българин за свещеник, който да го смени след време, но никога не е обяснил как това ще стане. То няма как да стане и няма значение, дори и да стане. Защото който и да е свещеник в храма “Св. Иван Рилски”, той няма правото да издава венчални и кръщелни свидетелства на формуляри на Българската патриаршия. Ако го прави, както прави г-н Ноцков, то е неправомерно, равносилно на документална измама, обезсилващо светото тайнство”. Вярно ли е това твърдение на Георги Иванов, според вас?

– Отец Ноцков е роден през 1938 г., вече не служи и той сега няма право да издава такива свидетелства. Но следващият свещеник ще може. Чакаме го скоро. Документите са му в емиграционните власти и веднага след като ги разгледат, той ще пристигне в черквата. Доколкото свещеникът е към православен български храм (доказва го антиминсът), то той има право да издава такива свидетелства. И ще се издават на ОСА формуляри.

– Съгласни ли сте да се проведе събрание на бивши и настоящи членове на църквата и да се обсъди бъдещето на храма?

– На събранията могат да присъстват само членовете, които са около 50 човека, и сред тях с право на глас са около 20 човека.

– На какви цени се продават свещите в черквата?

– Имаме два вида свещи – едните са 50 цента, а другите по 1 долар.

– Как виждате бъдещето на храма?

– Бъдещето на църквата ще бъде това, което ние всички българи искаме да бъде с помощна на свещениците. Новият свещеник е българин, който (както казах) пристига скоро. Църквата ще остане да бъде на всички българи и ще продължи да се води службата на български. Българско училище е имало, има и ще има занапред. Който иска да получи повече информация, да заповяда утре в черквата и ще я научи лично от владиката Александър.

church2015_001

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.