Home » Авторски страници, българи зад граница

Георги Флеминг за храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго – част I

2018.09.12 3 коментара
Spread the love

Георги Флеминг, председател на църковното настоятелство на храма “Св. Иван Рилски Чудотворец”, се обърна към нашето издание за огласяване на негова обширна статия за състоянието на тази българска църква в Чикаго, около която през годините имаше много скандали, противоречия и неуредици. Тук може да се види първата част от статията на г-н Флеминг, съдържаща и факсимилета от различни документи, която е посветена на бившия свещеник Валентин Ноцков. 

Църквата “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго

—————————————————————————————————————————————————

„И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.“ (Йоан, 8:32)

За някои случки в храм „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго, с факти, числа и обяснения към тях

Поради големината и мащаба на съдържанието и фактите, разделям статията си на три тематични части: 1/ Лъжесвещеникът Ноцков. 2/ Псевдонастоятелите на църквата и нелегалните им действия. 3/ Така наречената група за „спасяване на църквата“, нейната фантомна структура и несъстоятелност.

Първа част – лъжесвещеникът

Измина повече от година от избора на първия редовен борд на настоятелите при първия редовен Митрополит и първия редовен свещеник в нашия храм „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго. С тези редове се надявам да предам яснота на станалото през този период тук, за проблемите, каноничните нарушения, фактите, цифрите и банкрута на нашата църква, настъпил вследствие на 20-годишните нарушения досега от заложилите сградата бивш свещеник Валентин Ноцков и неговите “настоятели“, които са измамили банката и тя прави опити да отнеме храма. Пиша тази статия с болка. Болката на разочарованието от лъжата на един човек, който манипулира умело всички нас, православните християни, ентусиазирани да имаме нашия, български храм в Чикаго. Неговите престъпления и на шепата хора, поддържащи го и съучастващи в нарушенията, са не само финансово-материални, те са, което е многократно по-лошо, духовни, душегубителни престъпления.

Аз, Георги Флеминг, пиша от позицията на “невъзвращенец”. От позицията на човек, който е напуснал Родината си преди половин век. Невъзвращенец към всичко онова, което съсипа малката Швейцария на Балканите, оная страна като човешка длан, върху която Бог е написал множество благословения и я е обдарил с най-изобилните комбинации от природни дарове, климат, разположение и благодат. Невъзвращенец към карикатурата, която представлява сега онази страна, която само 12 години преди да се родя е била далеч по-напред в сравнение с Гърция, както икономически, така и политически, и най-важното – морално и в областта на вярата. Невъзвращенец към съдбата, морала, позицията, възпитанието, същността и облика на сегашния, в по-голямата си степен, жител и гражданин на тази страна, описан от Щастливеца Алеко Константинов като „Бай Ганьо“. За разлика от Алеко, който се е върнал назад от Чикаго, до своята любима Витоша, аз останах тук, вече 50 години, във Ветровития град. Толкова ветровит, че е успявал да „издухва“ всякакви микроби на комунизъм, лицемерие, мързел, лукавщина, непочтеност, “андрешковщина“ и байганьовщина, за съжаление станали характерна черта на повечето сънародници сега, тук, в Америка. На тях не им се иска да го признаят и от друга страна – вътрешно-страшно много им се иска да не са такива, но за съжаление, нямащи сили, воля и постоянство да обновят в себе си онзи патриархален дух на истинския българин, какъвто беше преди злощастния 9-ти септември 1944 г. Аз съм лекар по професия и съм помагал, доколкото съм могъл, на мои сънародници, с безплатни прегледи, съвети, лекуване и статии на здравни теми във вестниците.

Започвам с неподлежащи на съмнение факти:

1/ Нашите енория и храм принадлежат на Американската православна църква – ОСА. Тя е била основана от блаженопочиналия митрополит Кирил Йончев, като опозиция и контрапункт на атеистически режим и Църковен Синод в България през 1996 г. Имаме оригинален антиминс със свети мощи от св. Иван Рилски.

2/ Като свещеник тук е бил представен с лъжа, че е с изрядни документи /good sranding/, лицето Валентин Борисов Ноцков, който е дошъл за втори път в Америка без отпустително писмо и по-късно низвергнат за неподчинение. Според каноните, той е лъжесвещеник и всички тайнства, извършени от него, са невалидни и престъпни, като никога не са издавани документи за тях.

3/ Лицето Валентин Борисов Ноцков никога не се е водил на отчет към Американската православна църква, не принадлежи на нея и не се е осигурявал за пенсия към Св. Синод на ОСА. Той е служил в нашия храм незаконно 18 години.

4/ Лицето Валентин Борисов Ноцков, година след смъртта на митрополит Кирил Йончев /2007/, при напълно изплатена църква от енориашите на Чикаго, дръзва да вземе самоволно огромен кредит от 350 000$, като залага сградата на храма, която не му принадлежи и той е никакъв на църквата, за да измами банката и са вземе този неправомерен заем.

5/ Лицето Валентин Борисов Ноцков с интриги и лъжи изгонва най-верните християни и дарители на храма, като назначава на тяхно място, без избор и незаконно, недостойни и невярващи в Бога атеисти.

6/ Лицето Валентин Борисов Ноцков се съди на личностна омраза и вражда с бившия президент на църквата и похарчва за делото над $160 000, която сума заплаща църквата, а не самият той. Така са натоварени допълнително дългът и бюджетът на църквата.

7/ Лицето Валентин Борисов Ноцков е нарушавал църковните и гражданските закони през целия период на своето „свещенство“ и в България, и в Америка. Той лично е отговорен за множество лъжи, измами, манипулиране, финансови престъпления и нарушения. Църковните и гражданските власти следва да изискат от него и сътрудниците му да възстановят щетите, които са направили през целия период на тяхното незаконно пребиваване в нашата църква.

Професиите на лекаря, военнослужещия и свещеника са хуманни – при тях се работи с човешки контингент. При тях се изисква строга дисциплина, спазване на устав и канони, и подчинение на началничеството и йерархията по длъжност. При военните – от редника през ефрейтора и офицера до генерала; в медицинската сфера – от санитаря, през медицинската сестра до лекаря и академика; в религиозната сфера – от мирянина, през дякона и свещеника, до митрополита и патриарха. Немислимо е неподчинение и своеволие. Не може военният самоволно да си смени местонахождението на поделението, частта и вида войска; ако го направи, го чака военен съд. Не може интернистът да влезе в хирургията и да оперира; ако го направи, рискува смърт на пациента. Не може свещеникът без благословия, разрешение и писмено отпусно свидетелство да отиде да служи в друга енория (в нашия случай – Ноцков, в друга помества църква, континент и държава). Ако го направи, следва низвержение и лишаване до живот от сан. Ако не се подчини, както Ноцков, който никога не е зачитал тези забрани, следва Анатема – най-тежкото наказание, включващо вечността. Това е сторил Ноцков. И то не веднъж, а два пъти е бил низвергнат. Два пъти съспендван – спрян да служи като свещеник.

Да започнем с кратка история. Ноцков е пратен от ДС службите, като “подходящ наш човек, който се бори с вражеската емиграция”, през 1983 г. След 10-годишен престой и “подвизи” в Чикаго, той си тръгва обратно за България, като от касата на църквата липсват, потънали в джоба му, $ 88 000. Като свещеник в Благоевград той е низвергнат от митрополит Пимен през 1993 г., поради сериозни нарушения, без право да служи. Документът тук:

Документ за низвержение, уволнение и забрана завинаги за църковно служение на Валентин Ноцков, подписан от Неврокопския митрополит Пимен на 27.02.1993 г.

Като изключително напорист и желаещ слава чрез светските власти, през 1976 г. Ноцков слага портрета на Тодор Живков на представително място в църковно помещение. Документът тук:

Писмо до председателя на Комитета по вероизповеданията, изпратено през 1976 г. от Валентин Ноцков, Димитър Зашев и Симеон Стоилов, тогава енорийски свещеници в Благоевград. В писмото си до председателя на този комитет тримата духовници пишат, че са купили и поставили “на най-видно място” в канцеларията на църковното настоятелство портрета на Тодор Живков. Писмото има характер и на донос, защото в него се казва, че председателят на църковното настоятелство при храма “Св. Богородица” е отказал да осребри фактурите, след консултация с митрополита, и е поставил въпроса защо е бил поставен този портрет. От съдържанието на това писмо може да се заключи, че те са поставили потрета на Живков – светска личност и глава на тогавашната държава, през главата на местния владика, и се оплакват на светската комунистическа власт, че не са им осребрили фактурите за портрета и че може да бъдат наказани.

За особено големи нарушения, Ноцков е бил предаван на граждански съд. Документът тук:

Разпореждане за предаване на съд, издадено от районен съдия Александър Аарабаджиев в Благоевград на 14 март 1977 г. В разпореждането районният съдия пише, че след като се е запознал с доказателствен материал за извършени престъпления от обвиняемите Валентин Ноцков и още едно лице, той разпорежда те да бъдат предадени на съда.

През 1995 г. Ноцков излиза за два месеца платен отпуск, с разрешение от митрополит Натанаил, да може да присъства на Свети Литургии, ако го поканят, докато прекарва 60 дни в Америка.Той няма благословия да извършва самостоятелно служби и тайнства, както няма и отпустително свидетелство. А 17-то правило на шестия /Трулски/ събор, както и 12-то правило на св. Апостоли, казват: “Клирици от разни църкви, напускайки църквите си, за които са били ръкоположени, преминали към други църкви и без волята на своя епископ и са били настанени при чужди църкви, чрез което проявяват непокорство, за това постановяваме: никой клирик, от каквато степен и да е, да няма право без уволнително писмо от епископа си да бъде назначаван в друга църква. Който отсега занапред не спазва това и посрамява този, който е извършил над него ръкоположение, да бъде низвергнат и сам той, и оня, който го е приел”…” Правило 12. ”Ако някой от клира бъде приет в друг град без препоръчително писмо, нека бъде отлъчен и тоя, който го е приел, и тоя, който е приет.”

Покойният наш митрополит Кирил Йончев, с когото имах отлични взаимоотношения и дружба през отминалите години и който беше уважаван от всички нас, необяснимо за мен направи грешка като гарантира с подписа си невярно свидетелство, че Ноцков е изряден свещеник с нужните документи, свещенически качества и човешки морал. Документът тук:

Сертификат, издаден от митрополит Кирил Йончев от Българския диоцез към Православната църква в Америка. Митрополит Кирил е издал сертификат на Валентин Ноцков, че за него няма никакви канонични забрани и нарушения да служи в храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго, въпреки че той не е бил изпратен да служи там с отпусно писмо и благословение от владиката на поместната църква, където е бил ръкоположен.

Когато нещо се построява на пясъчна основа, с лъжа и измама, няма как да устои напред във времето, да носи Божията благодат и благословение, и да води до душеспасение и мир.

През изминалите години и в България, и в Америка, Ноцков е бил антипод на свещеник с бунтовни действия, скандали, съдилища, създаване на парацърковни дружества, манипулиране на християните и престъпни финансови актове. Досега той не се е подчинил на нито един висш духовник. Водил е жестока война с митрополит Пимен, който го е изучил, ръкоположил и приближил до себе си. Водил е война с особена омраза с митрополит Йосиф Босаков през 10-те години в Америка. Водил е война и неподчинение с митрополит Натанаил, с митрополитите Теодосий, Херман и Йона.

След като Валентин Ноцков отказва упорито да се прибере в енорията си в Неврокоп, митрополит Натанаил изпраща официално писмо до него, с което го призовава да се завърне в енорията и го предупреждава, че ако не го направи, срещу него ще бъде заведено църковно-наказателно дело. Документът тук:

Писмо на Неврокопския митрополит Натанаил до иконом Валентин Ноцков, 14.02.2008 г.

Междувременно митрополит Йосиф категорично заявява, че няма друга българска православна църква в Чикаго, освен тази, която е под негов омофор – именно поради факта, че Ноцков не е свещеник.

Това изявление е едностранно, защото нашата църква има законен и истински, необвързан като агент, митрополи Кирил Йончев, има верни и щедри енориаши, които изплащат напълно църквата седем години от създаването й. Истината е, че няма законен и истински свещеник, а самоназначил се такъв, бракониерстващ, доказан през годините измамник, какъвто е Ноцков.

Като логичен завършек на неподчинението на Ноцков, следва низвержение от Светия Синод на БПЦ, през октомври 2008 г. Документът тук:

Писмо на патриах Максим до Неврокопския митрополит Натанаил, 17.10.2008 г. В писмото се казва, че Св. Синод на БПЦ утвърждава решението на Неврокопския епархийски църковен съд за низвержението на Валентин Ноцков.

Де факто Ноцков няма легитимност на свещеник още от напускането на България през 1995 г. В този смисъл, всички негови дейности като свещеник са невалидни, незаконни и престъпни. За извършените от него Тайнства /кръщения, венчавки и погребения/ не е издаван документ, хората са лъгани и измамени, а средствата неотчитани.

Валентин Ноцков не се подчинява на забраната да служи като свещеник и извършва Тайнства, с което неподчинение се поставя под Анатема. Години след низвержението си, той продължава да извършва служби и треби в храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго. Вж. тук:

Валентин Ноцков извършва тайнството Кръщение, въпреки че е низвергнат и няма право да служи като свещеник.

На долната снимка се вижда бившият президент на църквата, несменяван 11 години, Боян Чавдаров. Той е назначен от Ноцков, съучаствува с него в нарушенията относно нелегалния заем, залагането на църквата, измамата на банката и превръщането на храма в социален клуб. През 2009 г. той прави несполучлив опит да изхвърли Ноцков, чрез митрополит Йона, но не успява. Само 4 години след оплюването и пряката ненавистта война между тях, Чавдаров се завърта на 180 градуса и кръщава сина си при Ноцков. Кръщавката е невалидна. През годините всички тези машинации и действия отвратиха християните и допринесоха за отлива им от храма. За псевдонастоятелите ще заделя повече внимание във втората част на тази статия.

Боян Чавдаров през 2015 г. Снимка: Скрийншот от видео на BiT

През същата, 2008 г., е изтеглен нелегално от Ноцков огромен заем, на стойност един и половина пъти по-голяма от себестойността на сградата. Сградата е закупена за $270 000, а взетият заем е за $350 000 . Покойният митрополит Кирил Йончев, знаейки много добре колко е крехка емигрантската българска общност и колко трудно е още неукрепнали материално християни да даряват, беше забранил и предупредил Ноцков да не предприемат каквато и да е стъпка за взимане на кредити и промяна на сградата на църквата. Първоначално зетят на Ноцков изтегли $600 000. Това безумие беше прекратено, но от алчност и за хвърляне пепел в очите на хората за прикриване на нелегалността му, Ноцков предприе стъпки за напълно ненужни ”подобрения”. Банката първоначално отказа заема, но после се поддаде и, измамена, отпусна средствата. Според устава на църквата, за да се вземе заем над $500 от ясно изразена финансова институция, каквато може да бъде само банка, трябва да има гласуване на настоятелството и протоколно решение. Такова няма. За всякаква сума над $500 трябва да има общочленско гласуване, протокол и разрешение с благословение от Диоцеза. Такова няма. Следователно заемът е взет самоволно от хора, които нямат нищо общо с нашата църква, от една страна, а от друга, дори да бяха легални, каквито те определено не са, заемът е измама и нарушение. Банката е измамена и трябва да си търси сумата персонално от измамниците. Документът за взетия неправомерно заем тук:

Копие на договора с банката, на който личи подписът на Валентин Ноцков. Според правилника и устава на църквата, свещеник не може да подписва финансови договори и чекове, и да бъде материално отговорен. Тази функция е на църковното настоятелство, което контролира касиера на църквата.

През целия период на лъжесвещенството си Ноцков е имал първия подпис в банката
и спесимена. Без негов подпис нито е внасяна, нито е теглена каквато и да е сума. Всички договори за „ремонти“ са сключвани лично от него, „на четири очи“ с фирми и „сдружения“, чиято легитимност не е ясна. Целият архив за строителните дейности се намират в дома му. Около себе си той има за съветници и помощници роднини. Дъщеря му е „председател на ревизионната комисия“, а племенникът му е „секретар на църквата“. Каквото се е извършвало в нашата църква в продължение на 18 години, го няма никъде по света. Ноцков подписва чековете за собствената си заплата! Документ тук:

Чек за половинмесечна заплата от $855.00, 28 декември 2014 г. Валентин Ноцков подписва чек за собствената си заплата. От “основаването” на църквата през 1996 г. до 17 март 2017 г., той е имал пръв подпис на банковия спесимен. Всички възнаграждения и бонуси са били определяни и подписвани от него. Той е отварял и всяко писмо с дарения и договори.

Не са редки случаите, когато върху чека има само един подпис на Ноцков, а сумата, написана върху него, е подарена на църквата. Но като приход тази сума не е постъпила в храма.

Документ, от който се вижда, че Крум Тирилов дарява положения от него труд по вентилационната инсталация на храма. Чекът, който е с подпис на Ноцков, не е бил заведен и внесен в банката.

Лъжесвещеникът Ноцков, с лъжи, интриги и фалшиви донесения, успява да изгони най-добрите християни и дарители от борда на настоятелите, и на тяхно място да назначи без избор хора, нямащи нищо общо със светата православна вяра, лишени от страх Божий и срам от хората. Всички те работят усилено, за да могат да се прикрият неговото низвержение, документалната му нелегалност, финансовите злоупотреби и разхищения, и като резултат измамването на банката. Впрегнати са за услуга дипломати, жълти медии и нелегално пребиваващи в Америка хора, които пишат донесения, молби за „възстановяване статута“ на Ноцков. Правят се интервюта, банкети, награди, почетни членства, политически парацърковни сдружения, като се набляга на „етническата карта“, псевдопатриотизъм и юначество, за сметка на тоталната занемареност на църковната дейност, проповедите, вероучението и душеспасението на енориашите. Логично всички тези антихристови дейности и аморалност на фамилията Ноцкови, заедно с шепата облагодетелствувани клакьори около тях, доведоха до срамния съдебен процес през 2008 г. Църквата похарчи $70 000 за личното дело на омраза, водена от Ноцков. Българският диоцез към ОСА похарчи $90 000, дадени на Ноцков, за да се покрие целия разход по делото от $160 000. Тези средства трябва да бъдат върнати на храма и на Диоцеза от Ноцкови.

На 4 януари 2009 г. беше направен несполучлив опит да се урегулират проблемите с нелегалния статут на Ноцков и да се започне начисто с легален нов свещеник. Това не се получи, пак по вина на Ноцкови и клакьорската група, която с хулиганство и неподчинение срамно провали доброто и единствено спасително дело, предприето от митрополит Йона. За случая тук: 

4 януари 2009 г., събрание на поддръжниците на Валентин Ноцков. След освиркване, шум, подигравки в храма на Светата литургия и реч на Ноцков от амвона, поддръжниците му се преместват в салона, за да изразят подкрепа и солидарност.

След всичко случило се, единственото правилно решение и ход за измиване петното лепнато върху нашата църква, българската общност и християните е – всички направени материални щети да бъдат възвърнати от причинилите ги измамници – семейство Ноцкови и назначените от него псевдонастоятели. Вярвам, че българите в Чикаго и българите по света няма да останат индиферентни и безучастни към тези измами, и че ще бъде потърсена сметка и отговорност, както чрез съдебни дела, така и чрез пряка намеса.

За всички нередности, провокации, вандализми/доказани чрез полицейска проверки, рапорти и разследващи детективи/ многократно бяхме информирали Българския диоцез към ОСА. Резултати нямаше – пълно мълчание! Едва след като беше написано писмо за истинското състояние на църквата ни и вината на Ноцков, до всички митрополити от ОСА, реакцията от Диоцеза, макар и закъсняла, дойде. На Ноцкови е категорично забранено от Владиката да се появяват в нашия храм. Но практически действия относно връщането сумата на измамената банка от Ноцкови и досега няма. Надяваме се, след като информирахме с писма абсолютно всички поместни православни църкви, за нелегалността, финансовите и духовни престъпления, извършени от Валентин Ноцков и назначените от него псевдонастоятели, най-сетне Светият Синод на ОСА да заведе съдебно село срещу тях, за да възстановят сумите, които лично те дължат на измамената банка, да се освободи нашата църква от отговорност и да се измие петното, лепнато ни от Ноцков.

 

Текст, факсимилета и снимки:

Георги Флеминг,

председател на църковното настоятелство
на храма “Св. Иван Рилски Чудотворец”

—————————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Ако някой се почувства засегнат от статията на г-н Флеминг, в тази или в следващите й части, може да получи право на отговор на страниците на Еврочикаго, ако се обърне към нашето издание. 

.

3 коментара »

 • MIROSLAV said:

  Не вярвам дори на запетайките в този текст!

  Нека ви разкажа – отец Валентин ме е кръстил.Той беше символ на ерудиция и авторитет в очите на родителите ми.Дядо ми е бил клисар в храма на Благоевград и ми е разказвал,че камбанарията,както и целия комплекс около църквата са построени по времето,когато председател на този храм е бил отец Валентин.Дядо помнеше,че са ги викали много пъти в “народната милиция” за да ги заплашват да спрат строежа и изпитваше гордост ,че не са се уплашили и казваше,че тази камбанария е доказателство за тяхната непоколебимост – на всички отци в Благоевград и другите,които са имали смелостта да работят за православието.
  Познавам тази част от фамилията,която е на моята възраст и ви гарантирам,че това са изключителни личности.Внукът на отеца,който също носи името Валентин спечели конкурс и работи в Европейския парламент.Познавам се от университета и със съпругата на другия му внук,която е един от най- стойностните журналисти в България – публицист в престижното списание “Биограф”.Преди 2- 3 години тя беше удостоена с награда за статия за Нелсън Мандела.
  Приятели,не вярвам на нито една клевета за вашия дядо!Едва ли има някой,който го познава и да повярва.
  Оставам ваш Миро и се надявам да се видим скоро.

 • Въпрос за Миро said:

  Тук фактите са изложени със много снимки. На разказите вярвате, а на очите си не вярвате ли?

 • Елена said:

  Аз също не вярвам на всичко написано тук срещу свещеник Валентин.Познавах го добре.Беше честен и съвестен свещеник.Проблемите му бяха с Владиката -Пимен.Преди 1980г.беше премахнал 4 свещеника,но то те си служеха.Народа си ги искаше.Водеха се дела.И слава на Бога ,върнаха ги на работа и им изплатиха обезщетението.Народът ликуваше!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.