Home » Избрано

Внушенията на църквата и икономическият напредък

2013.06.22 Няма коментари
Spread the love

В течение на три години – от 2002 до 2005 г., в института „Флетчър“ работят по проект, с название „Културата има значение“. Целта е да се открият причините, поради които дори малката икономическа помощ в определени страни сътворява чудеса, а в други – дори реки от субсидии преминават безследно като вода през пясък. 65 специалисти от 25 държави изработват методика и точни критерии, за да изследват културните предпоставки, които пречат или подпомагат икономическия напредък в 117 държави.

Един от многото изводи, направени в няколкото книги, издадени в края на проекта, е за огромната роля на религията. Оказва се, че няма значение дали човек ходи на църква или не, дали е вярващ или не – внушенията на изповядваната религия са в основата на семейното възпитание и се предават от поколение на поколение.

Оказва се, че протестантските, еврейските и конфуцианските общества постигат много повече в икономически план, отколкото католическите, мюсюлманските и православните общества. Ние често обвиняваме някакви свръхсили в глобален заговор, но не им противодействаме чрез повече четене, образование, развиване на умения за работа в екип и т.н. Това каза Миглена Ангелова в своя увод по темата „Внушенията на църквата и икономическият напредък“, по която своите тези развиха психологът Елена Тачева, експертът по публични комуникации Анна Гочева и писателите Петър Делчев и Румен Леонидов.

На религията й трябват лесно управляеми хора, отбеляза психологът. От Бога се очаква той да дава на бедните, да дава всичко на готово и тогава се обърква знание и вяра- вместо човек да се научи как да постигне своето богатство, той се уповава на Бога.

Петър Делчев отбеляза, че на преден план от последните 20 години излиза борбата на Европейския съюз, с помощта на неговата конституция с църковността изобщо. Отстъпваме от Бог и на негово място слагаме нов идол – просперитетът и прогресът, заяви той.

Анна Гочева изрази обратното мнение – че религията е огромна възможност за продажба в най-добрия смисъл на думата.

Румен Леонидов подчерта, че няма как всички богати хора да са бедни духом и е нужно да има морал и духовност, независимо как се постигат. Това, че живеем в хаос, е заради безбожието, смята писателят. Той сподели, че размишлява над въпроса защо нито една православна държава не е в ред. Вероятният отговор е, че защото пътят към Бога е индивидуален и всеки трябва да го изкачи сам като Еверест.

Източник:  tv7.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.