Home » Авторски страници, българи зад граница

Петиция: Да спасим БПЦ “Св. Иван Рилски” в Чикаго

2016.02.20 Няма коментари

“Да спасим българската православна църква “Свети Иван Рилски” в Чикаго!” – под това название е създадена онлайн петиция, адресирана до епископ Александър, владика на Българския диоцез към Православната църква в Америка. В нея се отправя молба към епископа да освободи “българска православна църква “Свети Иван Рилски” в Чикаго от българската епархия към Православна църква в Америка и тя да бъде изцяло под ръководството на българската общност в Чикаго и предградията”.

Не знаем дали въобще е възможно един храм да съществува без църковна йерархия над себе си, която да изпраща и благославя свещеници да служат в него, но сме напълно солидарни разбира се с това, че църквата “Свети Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго, заедно с храмовата сграда, е духовен, културен, социален и пр. център за българите в Чикаго, който трябва да бъде спасен и запазен. В момента “Св. Иван Рилски” е към Православната църква в Америка (Orthodox Church of America, OCA) и дължи на Българския диоцез на OCA сериозна сума, която не може да изплати.

Следва целият текст на петицията, която може да се намери и подпише при желание ТУК. Още за църквата “Св. Иван Рилски” можете да прочетете в сборна тема на Еврочикаго тук.

ц

П Е Т И Ц И Я

До негово Високопреосвещенство
епископ Александър
митрополит на Толедо и Българския диоцез към
Православната църква в Америка

С молба: Да освободите българска православна църква “Свети Иван Рилски” в Чикаго от българската епархия към Православна църква в Америка и тя да бъде изцяло под ръководството на българската общност в Чикаго и предградията.

Кратка история:

През 1907 – 1909 г. българската емиграция в Съединените щати създава първите си църкви.
През 1937 г. Синодът на Българската православна църква изпраща в САЩ епископ Андрей като администратор на нарастващия брой църкви.

През 1963 г. в резултат на противоречия, възникнали между епископ Андрей и Македонската патриотична организация, няколко свещеници и църкви са отделят от Андрей, съответно от Българската православна църква, и създават нова епархия под духовното ръководство на Руската църква в изгнание. Архимандрит Кирил, по-късно епископ, е избран за митрополит на епархията. На основание Апостолските правила и Устава на Българската православна църква, Кирил и свещениците са разпопени като разколници. Участниците в разкола използват комунистическия режим в България, за да оправдаят своите действия. Този мотив е отразен в Устава на епархията, че те са “неразделна част от духовната целост на Българската православна църква”, но “докато Светия Синод е под контрола на комунистическото правителство, епархията не ще приема административни заповеди и наредби от там.”

През 1976 г. епископ Кирил влиза в конфликт с приелата го Руската църква в изгнание. Той се премества в Православната църква в Америка, наскоро получила автономия от Московската патриаршия в бившия Съветски съюз.

През 1990 г. митрополит Кирил изпраща писмо до български патриарх Максим с молба за прошка за разкола. Прошка е дадена с очакването той да се върне заедно с църквите към Българската патриаршия. До края на живота си той не направи това. Напротив, провокира регистрацията на нови църкви към неговата епархия. Такава е църквата “Свети Иван Рилски” в Чикаго, регистрирани през 1996 г., след неуспешен опит другата българската църква “Света София” да бъде прехвърлена към епархията на епископ Кирил.

През 2010 г. Уставът на епархията на покойния вече еп. Кирил е променен. В него липсва, че е “неразделна част от духовната цялост на Българската православна църква”.

Църквата “Свети Иван Рилски” в Чикаго с храмовата сграда принадлежи на нас – българите в Чикаго. Това е нашият Духовен, Културен, Исторически, Образователен и Социален център. Сега той преживява трудни времена. Неговото съхранение може и трябва да бъде задача за всички българи, независимо дали те са членове на църквата или не. Няколко десетки членове не могат да покрият финансови нужди на църквата. Това може да се направи от всички нас. Заедно можем повече!

Ние сме горди потомци на горди родители и прародители. Ние искаме да управляваме нашите общи дела без да бъдем заложници на ничии лични интереси. Ние очакваме за доброто на нашата църква и единството на българската общност Вие, Ваше Високопреосвещенство, да удовлетворите нашето искане. Да освободите българска православна църква “Свети Иван Рилски” в Чикаго от Българската епархия към Православна църква в Америка и тя да премине изцяло под ръководството на българската общност в Чикаго и предградията.

Храмът "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Чикаго

Храмът “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.