Home » българи зад граница, Избрано

Отец Димитър от „Св. Иван Рилски“ пред BG7

2017.04.15 3 коментари
Spread the love

Интервю на Светлозар Момчилов с отец Димитър Димитров
от българския храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

Снимка: Скрийншот от видео на ТВ7

Отец Димитър Димтров и Светлозар Момчилов. Снимка: Скрийншот от видео на BG7

Отец Димитър разказва накратко пред Светлозар Момчилов своята биография, за това как е поел по пътя на вярата, къде е служил, какво е завършил (той има две висши образования – НСА и Духовната академия), къде е работил като свещеник в България и в САЩ, преди да дойде на служи и в Чикаго. Разказва и за това как е дошъл в САЩ. „Една малка България има вече в Чикаго, която сияе и просперира“ – казва отец Димитър.

Той говори и за храма „Св. Иван Рилски“, за изборите за църковни настоятели, които се проведоха неотдавна, за първи път от 12 години насам. От тази година се публикуват и финансови отчети. Финансовите резултати са добри, като се има превид, че църквата е натоварена със стари дългове и всеки месец трябва да плащат около 2500 долара, за погасяването им – казва отецът. Както и, че има и добро посещаване на храма и повишени приходи от свещи, но те не са достатъчни, за да се погасят големите финансови задължения, натрупани преди.

Отецът говори и за своята страница във Фейсбук, на която качва различни материали, свързани с църковния живот на „Св. Иван Рилски“. Както и за даренията на миряни за църковна утвар – нов купел и други необходими за храма предмети. „Много хора и сега питат: Отче, от какво имате нужда да се дари?“ – казва отец Димитър. Има пълна прозрачност за тези дарения, което е много важно за откритостта и доверието“, казва той.

„Ние имаме Светото Писание, Светотото Предание, Жития на светиите, Вселенски събори. Господ иска да Му служим, както Той е определил – казва още свещеникът. –  За съжаление много хора искат да служат, както те си поискат“*.

За мястото на духовността и религията в днешния свят отец Димитър казва, че ние, хората, имаме един малък орган, който не се вижда и който се нарича съвест. „Той е на скришно и на много сгодно място. И най-неочаквано се появява, дава ни съвети, дава ни наставления, контролира ни, събужда ни нощно време. И този орган се активира именно тогава и не е заспал, когато идваме в Светата Православна църква на служба, когато ние слушаме Светото Писание, когато слушаме проповедта. Този орган се активира и ни контролира да ни каже, че нищо в този свят не е само материално, че ние нищо не можем да изнесем от този свят“ – казва отецът. – Само безсмъртната ни душа отива да дава отчет пред Бога какво е правила приживе – казва още той.

Отецът говори още и за православещите и за кривославещите. „В „Св. Иван Рилски“ ние проповядваме Светата Православна вяра. Имаме този храм, в който човек може да влезе по всяко време, да поседи и да се помоли.“

На въпрос дали е необходимо храмът „Св. Иван Рилски“ да мине под юрисдикцията на Българската православна църква, отецът казва, че това не е от неговата компетенция на обикновен свещеник. Че е въпрос, който може да го реши по-висшият клир, въпрос на договорки, които може би ще се случат в бъдеще. Отецът споменава, че църквата е била основана от хора, които са дарили своята лепта с желанието тя да бъде към Православната църква в Америка.

Цялото интервю на Светлозар Момчилов с отец Димитър Димитров може да се види по-долу.

Източник: BG7

.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

11

*Предишният свещеник, който служеше в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, Валентин Ноцков – който вече няма право да служи като свещеник, а може да бъде само църковен певец – пее на службата на Разпети Петък в „Св. Иван Рилски“, облечен с расо и с кръст на гърдите си.

 

3 Comments »

 • Методи до поп Димитър said:

  Веднъж ти го написах и пак ще го напиша – ти не си поп, а имитация на поп.Снощи се видя че всички отиваха при отец Валентин да му целуват ръка, а не при теб!! Ако ще и владишка корона да си туриш ние не те уважаваме, защото си лицемерец.И говориш пълни тъпотии, защото ти и представа нямаш какъв живот имаше в тази църква по времето, когато в нея служеше отец Валентин и преди ДС да разпореди да го изгонят услужливите бивши църковни настоятели. Само да си посмял да говориш ,че той е от ДС ще си имаш работа лично с мен! ЯСНО!? Така, понеже досиетата вече не са тайна и се разсекретиха напълно дори за владиците, предлагам тази унизителна драма да приключи и да се изиска досието на отц Валентин, както и на попДимитър и на поп Груьо.Да се разбере най – сетне кой кой е.

  Малоумията, които разпространяваш, че отец Валентин е крал да си бъдат твой грях. Тази църква има дългове, защото ти изобщо нямаш представа колко пари са изхарчени за ремонти и какво беше , когато се закупи.И един пиклив апартамент да купиш и за него се взима заем от банка, камо ли за тази църква. Лично аз те подозирам, че си скрита лимонка на Йосиф и си обещал да му помогнеш да я открадне и нея!
  Ти не си поп, а имитация на поп!Това все ще ти го повтарям. На път си да изгониш и училището, ама тогава….не ми се мисли.

 • Методи до поп Димитър said:

  и пак да кажа – ДОСИЕТАТА!ама истинските, ане измишльотините на самозвания „професор“ Георги, орела с ориз, дето писа по тяхна поръчка гнусен пасквил.С подпис и печат от комисията по досиетата.Нищо по – малко! Да се знае!

 • Mariana (author) said:

  Драги, Райко, дръж се прилично. Ти, първо, едва ли си вярващ човек. Вярващият човек не би могъл да се държи толкова безобразно като теб. И второ, не по-малко важно. Ти нито живееш в Чикаго, нищо в САЩ, и още по-малко се черкуваш в „Св. Иван Рилски“. Така че престани да пишеш глупости и се извини на отец Димитър, защото има Бог, без значение дали вярваш в него или не. И Той вижда, всичко вижда. Темата за църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, впрочем, не е тема за забавление на интернет тролове. Нито тема за случаещи хейтъри в България.

  Не се прави, впрочем, на Методи, не си измисляй нови различни имена, под които да пишеш коментари в този форум.