Home » Авторски страници, българи зад граница

От Чикаго питат Светия Синод: Каква е вината на отец Валентин?

2015.06.26 Няма коментари
Spread the love

Величка Арабаджиева*: Истината за църковния храм „Свети Иван Рилски – Чудотворец“  в Чикаго и вината на невинния

.
otec_valentin001Църквата „Свети Иван Рилски – Чудотворец“ беше създадена от отец Валентин Ноцков през 1996 г. и благословена от покойния Архиепископ Кирил. Отец Валентин се издигна и отличи от всички енорийски свещеници в Америка, Канада и Австралия със своята силна вяра в човека и Бога. За голямата му роля като духовен водач и обединител на нашата църква и православието зад граница той получи много отличия:

– Медал по случай 100 години дипломатически отношения между Америка и България, връчен от посланика на Репубика България г-жа Елена Поптодорова през 2006 г.

– Звание „почетен гражданин“ на град Чикаго, връчено от бившия кмет на Чикаго г-н Ричард М. Дейли през 2003 г.

– Поздравителен адрес по случай 15-годишнината от създаване на БПЦ „Свети Иван Рилски – Чудотворец“ в Чикаго и 50-годишнината от ръкоположението на отец Ноцков като свещеник от настоящия кмет на гр. Чикаго г-н Рам Еманюел и общинския кмет на община Портеч Парк (където е разположена църквата) г-н Тимоти Кулертон от 2013 г.

– Отличие с изображение на Ротондата „Свети Георги“ в гр. София, връчено от настоящия президент на Р. България г-н Росен Плевнелиев при посещението му в църквата „Свети Иван Рилски – Чудотворец“ в Чикаго през 2012 г.

– Почетен медал „Иван Вазов“ от Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Р. България, 2012 г.

Отец Валентин е в първия инициативен комитет за изграждане и поставяне на паметник на Васил Левски в алеята на българската историческа слава пред църквата „Свети Иван Рилски – Чудотворец“ в Чикаго.

От 1996 до 2007 година отците Валентин и Божидар се радваха на спокойствието и сигурността на църковната крепост „Свети Иван Рилски – Чудотворец“. За всичко това много българи дадоха своите дарения – скромни, но от сърце.

2008 година… Без причина и обяснения от родината България някой реши да прекрати живота на най-голямата църква зад граница. Този „някой“ е владиката Йосиф, избран за митрополит на Америка, Канада и Австралия по много загадъчен начин:

1. По устава на Българската Православна Църква при избора на митрополит се предлагат трима кандидати, от които се избира един.

2. При избора на Йосиф липсват имената на другите двама. Това потвърждава, че Йосиф е назначен за такъв още през 1983 г. Той е бил агент на Държавна сигурност в България и направи открито признание за агентурното си минало:

„Прощавай, български народе, за решимостта ми след избора ми за митрополит на САЩ, Канада и Австралия до живот да стана български американец…
[…]
Най-голямата „чуденка“ и най-голямата „питанка“до сега съм поставял на проблема за скритата тайна за себе си: Съм ли таен агент на Държавна сигурност или не съм?!!
[…]
Никой друг – само Бог знае каква е борбата в душата ми. Трагедия!
[…]
Истина е, български народе, че ако водех духовен живот, щях да видя греховете си и прокажената си душа… Щях да осъзная недостойнствата си и щях да съм по-близко до Господа…
Аз искам да страдам тук на земята, да изкупя греха си още тук пред българския народ… За това правя тази репетиция на признание, покаяние и изповед на прегрешенията си, преди да съм се явил пред Всеправедния Съдия…
[…]
Прощавай, български народе, аз ще отида в манастир и ще посипя главата си с пепел…“**

Но той, митрополит Йосиф, не отиде в манастир и не посипа главата си с пепел. Дори не изчака отговора на народа, а сам си прости и продължи антибългарската си дейност зад граница.

Как ще отговори той на въпросите:

1. Защо продаде митрополията в Акрон?! И къде са парите от продажбата?…

2. Къде отиват парите от наемите на църковните апартаменти в Ню Йорк?

3. Къде са парите от продадената църква във Вашингтон и не беше ли това причина българите там да отидат под юрисдикцията на Американската православна църква?

4. Какво се случи в Торонто, Канада, с църквата „Св. св. Кирил и Методий“?

След смъртта на Архиепископ Кирил през 2007 г. моментът беше подходящ за Йосиф да осъществи пъкления си план срещу църквата „Свети Иван Рилски – Чудотворец“в Чикаго. Атака срещу отците Валентин и Божидар…

С помощта на още двама трима митрополити от Светия Синод той реши, че отците Валентин и Божидар не принадлежат на църквата „Свети Иван Рилски – Чудотворец“ в Чикаго и трябва да се върнат в България в двуседмичен срок. Да се върнат, да изоставят това, което са започнали с благословията и вярата на българската общност в Чикаго?

Отец Валентин Ноцков не се върна в България, а продължи да работи с цялата си душа и сърце за укрепването на църковната крепост „Свети Иван Рилски – Чудотворец“. За непослушното си поведение той бе наказан подло и неканонично-низвержение. Фабрикуваха се набързо документи и какви ли не компромати за успеха на пъкленото дело…

С помощта на агентурния си опит Йосиф успя да принуди другите православни църкви да признаят това наказание-низвержение.

Получи се така, че самонизвергналия се Йосиф, низвергна отец Валентин, който всички познаваме. Едва ли има българин в Чикаго и в България, който да се гордее с отличията, които отец Валентин заслужено завоюва за краткото време от 1996 до 2014 г.

Кой трябва да разплете този възел? Кой ще спре замисленото злодеяние срещу нашата българска църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец“в Чикаго? Получава се така, че ние, българите в Чикаго, които сами я издържахме финансово, без никакви средства от България и Светия Синод, сме подвластни и управлявани пак от същите бивши агенти на Държавна сигурност, по косвен начин.

Какво правим в момента:

Църквата няма посещения заради това, че отец Валентин не е там. Пари няма и скоро или банката ще я вземе***, или ще бъде продадена от шепа хора. Ще оставим ли това да се случи по сценария на Държавна сигурност или ще вземем нещата в свои ръце?

Нека запитаме Светия Синод като християни: Каква е вината на отец Валентин, поради която му е наложено това наказание?!… За това, че от 1996 г. досега се грижи за църквата и за всички нас? За това, че църквата е образцова във всяко едно отношение! За какво?! За него няма бизнес и отклонение от църковния морал. Той защитава истината и човешките закони, които понякога стоят над буквата в църковните закони…

Искаме да знаем каква е вината на невинния?!

otec_valentin002
Отец Валентин получава наградата от ДАБЧ за храма „Св. Иван Рилски Чудотворец“ (още награди може да видите тук – линк)

.

—————————————————————————————————————————————–

* Величка Арабаджиева е родена Пазарджик. Завършила е Институт за начални и детски учителки, а след това и Българска филология в Пловдивския университет. Била е преподавател в различни гимназии в Пловдив. В Америка е от 1993 г. В Чикаго се е преквалифицирала и е била известно време единствената българка помощник зъболекар тук. Днес е пенсионер.

** Митрополит Йосиф публикува през 2008 г., години преди отварянето на досиетата на висшия клир в БПЦ, и единствен от българските митрополити, покайно възвание към българския народ. Вероятно това писмо обаче се дължи на това, че живее в САЩ и не би искал да загуби поста си. Цялото отворено писмо на владиката от юли 2008 г., извадки от което са цитирани от авторката, може да се прочете тук.

*** Храмът “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго дължи над $85,000 на Българския диоцез на Православната църква в Америка, който е давал различни заеми, основно за воденето на делата във връзка с нея в американски съдилища.

**** Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.