2024-04-26

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • 1000 хита на родната музика

    „Моя страна” на Емил Димитров се оказа най-обичаната българска песен. Това показва допитване на „БГ радио” до слушателите.
    За по-малко от месец на сайта на „БГ радио“ своя глас са дал 17 134 души от цялата страна, съобщиха от медиата.
    Утре, 31 декември в 12 ч. на обяд БГ радио“ ще започне излъчването на най-мащабната класация за родна музика, правена до сега – „Великите 1000“.

    Своя вот са дали и почитатели на качествената българска музика и слушатели онлайн и от чужбина.

    Гласувалите във „Великите 1000“ – най-обичаните български песни, отредиха първата позиция на Емил Димитров – „Моя страна“. В Топ 10 с по две песни влизат само Лили Иванова и Емил Димитров.

    Ето и класирането на слушателите от 10 до 1:

    10. Осъдени души – Лили Иванова

    9. Среща – Щурците

    8. Детелини – Лили Иванова

    7. Адаптация – Васил Найденов

    6. Да те жадувам – Сигнал

    5. Светът е за двама – Орлин Горанов

    4. Ако си дал – Емил Димитров

    3. Една българска роза – Паша Христова

    2. Клетва – Кирил Маричков

    1. Моя страна – Емил Димитров

    Резултатът от допитването показва, че

    най-силно присъствие сред Великите 1000 има Васил Найденов. 33 от любимите песни на българите са негови. След него се нареждат Лили Иванова – с 30, Тоника – с 19 и Емил Димитров – със 17 песни.

    От групите с най-много хитове в класацията са и Сигнал, Б.Т.Р., Щурците, ФСБ и Диана Експрес.

    Преброяването на класираните песни започва часове преди настъпването на новата 2010 г. – на 31 декември в 12 ч. на обяд и ще продължи до 3 януари 2010 г.

    Освен песните, влезли в най-голямата класация за българска музика, от ефира на радиото ще прозвучат и истинските истории около създаването им и любопитните моменти, вдъхновили авторите за хитовете.

    През следващите четири празнични дни БГ РАДИО ще излъчи най-великите български песни от номер 500 до номер 1. Пълният списък с Великите 1000 песни на България можете да видите на сайта на радиото http://1000.bgradio.net/.

    Frognews.bg

  • Неджла Келек: Ролята на жената в исляма е да бъде орна нива за мъжа

    Милен Радев

    През последните няколко години на обществената сцена в Германия се появиха няколко ярки фигури – учени, общественици, публицисти, самите те с мюсюлмански и турски религиозно-културни корени, които с дълбоко познаване на темата и с голяма загриженост предупреждават за последиците от късогледото, криворазбрано „либерално” отношение в Германия към все по-откритите прояви на екстремен ислямизъм в мигрантските общности, към асоциалните форми на отказ от интеграция в обществения модел на страната.

    Имена като социоложката Неджла Келек, като адвокатката Сейран Атеш – която след заплахи с убийство от нейни събратя по вяра неотдавна трябваше да се оттегли от публичен живот – като мюнхенския социолог д-р Айдън Фъндъкчъ станаха популярни в страната като независими, компетентни и смели свидетели и анализатори на трупаните с години проблеми в съжителството на коренното население с част от мюсюлманския дял на близо седемте милиона чужденци в Германия.

    Преди всичко родената в Турция Неджла Келек си спечели симпатии за своята активна дейност в защита правата на жените в традиционно патриархалните мюсюлмански семейни отношения, но и силни нападки от страна на т.н. мултикулти – „хуманисти” и на левите среди, откъснати от реалностите в мигрантските квартали на големите германски градове.

    Неджла Келек е автор на няколко големи научни полеви студии, проведени с академични институти на Евангелската църква в Хамбург. Публицистичните й работи се ползват с голяма популярност, а книгите й „Чуждата невеста” и „Загубените синове” станаха бестселъри и й донесоха реномирани награди. В първата – частично автобиографична – тя се занимава с проблема за домашното насилие в мюсюлманска среда – главно спрямо дъщерите и жените в семействата, с проблема за насилствените бракове.

    Тема на втората й книга е възпитанието на синовете в традиционното, културно изостанало, мюсюлманско турско семейство – без обич, но с пердах, без активно и добронамерено напътствие в живота, но с внушаване на йерархичния, патриархален принцип на заповед и подчинение. Много от тези синове, потискани от една страна от бащите си, но на които е разрешено да бъдат всевластни дерибеи по отношение на жените в семейството, се превръщат, според Неджла Келек, когато отраснат, в агресивни, трудно поддаващи се на интеграция в западното общество, бомби със закъснител.

    Неджла Келек критикува остро част от немския културен и политически истаблишмънт за боязливата му, примирителна и нерешителна позиция при отстояване на основни човешки права и фундаментални ценности на западната демокрация. През 2006 г. Келек стана обект на уникална за Германия публична петиция на бременска професорка по „интеркултурно образование” (за чиято близост с илямистки кръгове се чу по-късно) и кьолнски психолог, подписана и от 60 учени-изследователи на миграцията. Всички те протестираха – неизвестно пред кого – срещу „прекалено голямата обществена роля и популярност”, която имала тяхната, междувременно така известна, колежка. Неджла Келек отговори в медиите с аргументирано писмо, от което ще цитираме кратък пасаж:

    „… Според Макс Вебер всяко действие е средство към дадена цел. Ето защо аз проявявам голямо разбиране за това, че 60 учени-изследователи на миграцията са си направили труда да напишат въпросното писмо. Те просто се боят за финансирането на своите изследвания. Те забелязват, че вече не могат да празнословят без никой да им противоречи за възходящия път, по който мигрантите били поели напред към модерния свят. Междувременно и последният ни съгражданин, и политиците, и всички решаващи фактори се убедиха, че институтите на въпросните дами и господа специалисти по миграцията вършат на всички ни мечешка услуга…”

    Текстът, който следва е по повод разгорял се през 2009 г. дебат около ирано-германския писател Навид Кермани. На него му бе присъден културният приз на провинция Хесен, който се връчва поравно на по един представител от трите големи монотеистични религии. След протест на християнски архиереи заради презрителни за християнството изказвания на лауреата наградата му бе отнета. След бурни протести предимно в левите медии обаче, след обяснения на самия Кермани и срещи с католически и евангелски представители и полугласни негови извинения, наградата му бе присъдена и връчена отново.

    Неджла Келек реагира на случая със следния текст във вестник „Ди Велт”:

    *  *  *

    Силни страсти вълнуват интелектуалните и ислямски среди на Кьолн след като медиите публикуваха подробности около присъждането, последвалото отнемане и повторното присъждане на културния приз на Хесен на автора Навид Кермани. Отначало и аз самата бях на страната на симпатичния колега, попаднал под ударите на мощни религиозни авторитети и изигран от журито на конкурса, начело със самия премиер на провинцията.

    Журито очевидно бе объркало присъждането на награда с партийно кадруване и политическо балансиране на пристрастия. Неговата реакция на скандала заприлича на опит за ограничаване на щетите при процедура по несъстоятелност. И колкото по-дълго продължаваше публичното възмущение от формата и начина, по който бе постъпено с Кермани, толкова повече дебатът се отдалечаваше от същността на конфликта.

    Мнозина се изказаха по въпроса как била присъдена и отнета наградата, но почти никой не говори за това в какво всъщност се състои спорният момент.

    С интерес например бих искала да науча защо номинираният отначало за мюсюлмански лауреат проф. Сезгин е отказал да си подели наградата с един евреин – заместник председателя на еврейската общност в Германия д-р Саломон Корн. Дали аргументацията му наистина е била, че се отказва от наградата, само защото не харесвал коментарите на Корн за израелските действия в Газа?

    Оказа се, че освен Централният съвет на еврейските общности никой в Германия не намери позицията на мюсюлманина Сезгин за проблематична. Но пък цялата германска общественост веднага се зае бурно да осъжда позицията на двамата ръководители на католическата и на евангелската църква кардинал Леман и Петер Щайнакер, изказали се против удостояването на Кермани с културната награда. Тези неловки и необосновани действия в началото на дебата пропиляха възможността за критика по същество на схващанията на Кермани.

    А тъкмо рядката възможност за разглеждане в детайл на някои ислямски позиции не би трябвало да се пропуска. Нуждата от изясняване на тези въпроси е крайно наложителна и не ми се ще Кермани да се изплъзне така лесно, а дебатът да заглъхне в задънена улица. Затова се взрях малко по-внимателно в предмета на спора.

    Като стипендиант на фондацията Масимо Навид Кермани получава възможност да се запознае с християнски културни паметници в Рим и пише по-късно есе за своите впечатления. Само по себе си това е оригинално и забележително, тъй като не се случва често мюсюлманин и ислямолог да анализира публично християнското учение и изкуство. Кермани заслужава признание, защото с труда си той запълва една болезнена празнина: дебатът между исляма и християнството е улица, която се поддържа главно едностранчиво от Запада.

    Описанието на неговото гостуване при монахините в един от римските манастири обаче се отличава преди всичко с живописно празнословие вместо с интеррелигиозно просвещение. Усукани изречения, украсени с арабески омотават читателя така, че той усеща съдържащите се в тях злонамерени послания едва със закъснение. Те въздействат като бавна отрова.

    Така например още в началото на есето Кермани решава, че е драматургично много ефектно да опише как неговият католически спътник се изпикал с вдъхновение в храстите край входната порта на манастира. Това далеч не е единствената и съвсем неслучайна подмолна подигравка, която авторът стъкмява по адрес на християнството.

    Нататък, когато разглежда късно античната икона на Св Богородица (цитат: „Защо ли всъщност я наричам Дева, след като въобще не вярвам на това?“), също както и по-рано, когато описва платното „Разпятие“ на Гвидо Рени, му идва наум все едно и също нещо – собствената представа за исляма. А като се изправя пред образа на Исус, Кермани с облекчение констатира: „Този Исус не е никакъв Божи син, той не е дори негов пратеник.“

    Такава гледна точка не оставя у него място за каквото и да е съмнение в учението на Корана и съответно отпада всеки шанс за задълбочен анализ както на символичната сила на кръста така и на значението на образа на Богородица. Има едно кьолнско издателство за туристическа литература, което си прави реклама с мотото „Човек вижда само това, което познава“. Кьолнският автор Кермани пък вижда само това, което иска.

    При това тъкмо критичният дебат, свързан с девичеството на Мария, би бил сериозно предизвикателство за един мюсюлманин. Но Кермани си остава в плен на традиционното ислямско мислене. Цитат: „За мен девствеността не означава нищо друго освен: чистота – или, по същество, изрядност, отсъствие на опитност.“ Не се ли сблъскваме тук с проекция на неговото ислямско схващане за девицата, която върху белия чаршаф трябва да докаже на мъжа или на родáта, че е „чиста“, тоест недокосната, „лишена от опитност“?

    Всеки може да се отнася към непорочното зачатие на Мария както си ще, но в нашия случай, препоръчаният като представител на „интеррелигиозния диалог“ учен-ислямолог, се оказва непоколебимо заседнал в ислямския монолог. Дори и без сериозни изследвания на него би трябвало да му просветне, че в двете религии девичеството има съвършено различно значение.

    Точно тук е мястото, откъдето при добро желание от негова страна би могъл да започне ползотворен критичен дебат. Предпоставка за това е обаче самият Кермани да е готов за критичен преглед на ислямските позиции, дефинирани от безпрекословния авторитет на писанието.

    В ислямската традиция и история понятието за девственост въздига в идеал телесната непокътнатост и сексуалната несамостоятелност на жената. „Вашите жени са орна нива за вас. Качвайте се на нивата си, когато пожелаете“, е казано в Корана (2,223). По традиция недокоснатостта е задължителен елемент от брачния договор, „докоснатата“ жена се смята за „безчестна“, а „неопетнената“ – за „чест на мъжа“, която мъжът трябва да защитава и пази.

    Коранът дава категорично предписание: „Онези, които не намират възможност да се омъжат, трябва да останат целомъдрени, докато Бог ги възнагради благосклонно“ (24,33). В позитивен план цялата култура на свенливост на исляма може да бъде изведена от това отношение към девствеността.

    Не е тук мястото да се обобщава християнско-теологичната дискусия за ролята на Богородица. За мен обаче недокоснатостта на Мария съдържа в себе си и независимостта й от мъжа, правото да може да живее и без сексуалност – както монахините. Дисциплинирането на нагона е предпоставка за цивилизацията и за духовността. Но за мюсюлманина Кермани това е една съвършено недостъпна представа.

    Съгласно постулатите на исляма жена, която не е „орна нива“ за мъжа, не би трябвало въобще да съществува – тя би била перманентно дяволско изкушение за мъжките нагони. Съвсем логично е, че Кермани възприема съзнателно приетото и живяно от монахините сублимиране като нещо враждебно на тялото, съвсем в духа на виждането, че на жената не й е съдена друга роля, освен да е брачна орна нива на мъжа.

    Ето защо за Кермани монахините са „затворнички“. За мюсюлманина, както и за исляма, тяхната форма на самоотказване изглежда богохулна. Със своята статия Кермани „се изпикава пред портата на християните“. Това не остана незабелязано.

    Кермани бе обявен за жертва на християнската враждебност и маргинализиране. Медиите в Германия го величаят за победител и възторжено приветстват като герой на „интеррелигиозния диалог“. Без основание, смятам аз.

    Приносът му към същия този „интеррелигиозен диалог“ се ограничава до банални фрази, разбира се формулирани елегантно. По своята същност те трябва да ни убедят в едно – че лошото в исляма е само рефлекс на отношението на Запада към него и че ние трябва да гледаме на всичко много по-диференцирано. И при Кермани същият рефлекс, да се търсят проблемите винаги у другите, си е просто вроден.

    Книгата му за Германия и нейните мюсюлмани „Кой е Ние?“ е красноречив пример за това. Според ситуацията в нея той мени ролите, говори ту като вярващ, ту като учен, веднъж смята значението на исляма за преувеличено, после за принизено, ту се прави на обиден, ту проявява великодушие, но във всеки един момент се изтъква като „Аз, Кермани, с главна буква“. Излиза, че щом Кермани е успял да преодолее всичко, което ни разделя, тогава по присъщата му самомнителна логика „Аз съм Ние“ това задължително ще се отнася и до мюсюлманите като цяло.

    При това като член от 3 години на свикания от правителството в Берлин консултативен орган Ислямска конференция Кермани имаше чудесната възможност да даде своя принос за вътрешномюсюлманския и интеграционния диалог на мюсюлманите с германската общественост.

    За съжаление, макар и член, той не се появи на работните срещи на Ислямската конференция. Още по-жалко е, че той не участва в дискусиите за основните ценности, тъй като там щеше да му се наложи да вземе позиция – да се противопостави на ислямските съюзи или да ги подкрепи.

    Неговите постмодерни виждания за исляма, една религия, чието модернизиране тепърва предстои, щяха сигурно да оживят нашия дискурс. Вместо това Кермани произвежда мъгляви мисловни облаци, реещи се високо-високо, угодни на всекиго и на всичко. Особено нагледно това си проличава в книгата му от 1999 г. „Бог е красота. Естетическото преживяване на Корана“. Всъщност става дума за своеобразен частен, неангажиращ културен мистицизъм, който макар и да има тук-там допирни точки със социалната и политическа реалност, отхвърля и отрича социалното измерение на религията като социална дейност.

    Ето как позициите на нашия автор съвпадат с ислямските съюзи, с учените-изследователи на миграцията и с привържениците на етиката на убежденията. Затова всички възнасят Кермани, защото той славослови една религия без чувство за отговорност.

    Kafene.net

  • Пирати отвлякоха танкер с българи

    Според ИТАР-ТАСС 26-членният екипаж на кораба „Сейнт Джеймс Парк“ е съставен от граждани на България, Русия, Турция, Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия.

    Плавателният съд е изпратил сигнал за помощ в понеделник от Аденския залив, като след това е променил курса си и в момента плава към сомалийските брегове.

    Още от вчера външно министерство работи по случая с петимата български моряци, които са част от екипажа на отвлечения от сомалийски пирати кораб „Сейнт Джеймс Парк”, пътуващ под британски флаг, каза говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

    Корабът е контейнеровоз. Корабът не е голям, става дума за 8000 бруто регистър тона.

    Сигналът за бедствие е подаден в 14.20 часа вчера по Гринуич, като в 17.10 часа от мостика на кораба са се обадили на патрулиращите кораби от операцията „Аталанта”, че е отвлечен от пирати. В момента корабът плава. От 26 души екипаж, 5-ма са български граждани.

    Българската операторска фирма, която ги е наела, е известена за случая. Близките на петимата също са известени. Българското правителство е информирано, кризисният щаб в МВнР работи. Министърът на външните работи лично следи случая.

    Всички наши партньори са известени – международната морска организация в Лондон е запозната, партньорите от Европейския съюз, военното командване на Европейския съюз е известено и мисията „Аталана” в Аденския залив, каза той.

    Докато корабът плава, повече подробности едва ли ще чуем. Те ще го закотвят някъде покрай Сомалия и ще видим какво ще стане”, каза още той.

    Говорителят уточни, че фирмата, наела българските моряци, е варненска, но не пожела да каже името й.

    Kafene.net

  • С какво запомнихме първото десетилетие на 21 век

    През изминалите 10 години станахме свидетели на много събития и вероятно за всеки човек и за всяка страна има десетки с особена важност, променили по един или друг начин хода на живота в локален аспект.

    Погледнато в световен мащаб обаче „случките“, които оставиха най-дълбок отпечатък върху първото десетилетие на настоящия век не са толкова много. Агенция Франс прес посочва едва шест.

    11 септември 2001 г.

    Два отвлечени от ислямистки атентатори самоубийци самолета се врязаха в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Трети се удари в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвърти (чиито пътници атакуваха въздушните пирати), се разби на поле в щата Пенсилвания.

    Тези безпрецедентни на територията на САЩ терористични нападения отнеха живота на 2973-ма души (без атентаторите). Няколко часа след атаките двете кули близнаци се сринаха, което хвърли Америка в шок.

    Отговорност за атентатите пое организацията на Осама бин Ладен „Ал Кайда“, базирана в Афганистан, който по това време е в ръцете на талибаните.

    „Войната срещу тероризма“

    В отговор на атентатите правителството на президента Джордж Буш предприе „война срещу тероризма“, започнала със свалянето в края 2001 г. на талибанския режим от оглавена от САЩ международна коалиция.

    Осем години по-късно в Афганистан все още има 112 хил. чуждестранни войници, чиято задача е да поддържат правителството в Кабул срещу талибаните, които през последните три години възвръщат позициите си.

    На 19 март 2003 г. с подкрепата на няколко съюзници и главно Великобритания правителството на Буш предприе интервенция в управлявания от Саддам Хюсеин Ирак.

    Офанзивата, подета с аргумента, че страната крие оръжие за масово унищожение, а иракският режим поддържа връзки с „Ал Кайда“, предизвиква дълбоко разделение на Запад.

    В края на 2009 г. в Ирак все още има 115 хил. американски войници. От началото на инвазията в страната бяха убити хиляди цивилни, близо 4400 американски военни и 320 войници от други държави.

    „Войната срещу тероризма“ има и доста спорни аспекти като сексуалните „услуги“, които иракски затворници били принуждавани да вършат на американски войници в затвора Абу Граиб край Багдад, или създадения без всякакви правни аргументи специален затвор за заподозрени терористи Гуантанамо в американската база в Куба.

    Цунами

    Мощно земетресение край бреговете на Индонезия предизвика на 26 декември 2004 г. опустошителни цунами по крайбрежието на Индийския океан. На места приливната вълна достигна височина 30 м.

    Загинаха около 300 хил. души, 3/4 от тях – в Индонезия, която заедно с Шри Ланка, Индия и Тайланд бе най-тежко засегната от трагедията, смятана за най-жестокото природно бедствието за последните 100 години.

    Земетресението в Китай

    На 12 май 2008 г. провинция Съчуан в Югозападен Китай бе разтърсена от земетресение с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер. Над 87 хил. души загинаха или са смятани за безследно изчезнали под рухналите сгради и при наводненията. Разрушени бяха домовете на милиони жители на провинцията.

    Срутването на училища, болници и заводи повдигна въпроса доколко се спазват стриктните норми за противоземетръсно строителство, въведени главно след катастрофалното земетресение от 1974 г. в района на Таншан в Североизточен Китай, когато загинаха стотици хиляди хора.

    Икономическата криза

    Фалитът на американската търговска банка „Лемън брадърс“ на 15 септември 2008 г. възвести края на финансовата треска около високорисковото ипотечно кредитиране в САЩ. Довеждането до ръба на банкрута на цял дял от банковата система и затрудненията, в които изпаднаха други институции като застрахователния гигант Ей Ай Джи, отприщиха първо финансова, а по-късно икономическа криза, оказала се най-тежката след краха на Уолстрийт през 1929 г.

    С разрастването на кризата на повърхността изплуваха огромни „токсични“ активи, свързани с високорисковото ипотечно кредитиране, които бяха разпространени в световната финансова система. Последва борсов срив, замразяване на кредитните пазари и правителствата бяха принудени да спасяват банковия сектор с помощта на държавни средства.

    Стигна се до рецесия, засегнала почти всички страни с изключение на няколко големи развиващи се икономики като Китай и Бразилия. Кризата бе „подправена“ със сочни скандали като най-голямата финансова измама в историята на Уолстрийт, дело на финансиста Бърнард Мадоф (чиито клиенти загубиха над 20 млрд. долара и който бе осъден на 150 години затвор) или бонусите и други екстравагантни облаги на банкерите. За 2010 г. икономистите прогнозират скромно съживяване.

    Барак Обама

    Първият чернокож президент на САЩ, избран на 4 ноември 2008 г., пое поста в разгара на икономическата криза, след като предизборния му лозунг „Да, ние можем!“ събуди огромни надежди. В края на 2009 г. той получи одобрението на Сената за реформа в здравното осигуряване, която цели осигуряване на мнозинството от американците. Обама определи гласуването в Сената като историческо.

    Колкото до наследените от епохата на Буш войни, Обама реши да изпрати подкрепления от 30 хил. американски войници в Афганистан, успоредно на постепенно изтегляне от Ирак, което по план би трябвало да завърши през 2011 г.

    Обещаното от новия президент закриване на затвора в Гуантанамо все още не е приключило. Близкоизточният мирен процес – друг ключов въпрос – остава в задънена улица въпреки интензивните дипломатически усилия на САЩ, което накара множество политически наблюдатели да оценят присъждането на Обама на Нобеловата награда за мир за 2009 г. като малко преждевременно.

    Източник:  БТА

  • В България правителството дава по 10 хиляди за собствен бизнес

    Социалното министерство предлага до 10 хиляди лева за старт на собствен бизнес, съобщи АСН.

    Програмата е за безработни, които са регистрирани в бюрата по труда. С мярката държавата дава шанс на стотици изгубили работата си заради кризата да сложат ново начало и да си осигурят препитание.

    Преди да се предостави сумата, кандидатите трябва да минат през два етапа, и едва около година по-късно може да очакват парите, поясни зам.-социалният министър Красимир Попов.

    Кандидат-бизнесмените първо ще трябва да преминат обучение към бюрата по труда. Курсовете ще са насочени основно към преприемачески умения и мениджмънт.

    По време на обучението си безработните ще преминават и курсове по бизнес администрация и предприемачество, каза и шефката на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

    Очаква се от януари да започне процедурата по избор на обучаващи институции. Според Стелиянова от Агенцията по заетостта ще организират и подбор на консултантски фирми, които да помогнат на обучаваните от първите месеци на дейността им.

    Въпреки че около 50 000 души се очаква да преминат курсовете, едва около 10 000 от тях ще бъдат избрани за финансирането. Лекциите ще са различни за всеки и според образованието на кандидатите до момента

    Уроците ще включват управление на фирма, счетоводни курсове и дори придобиване на лидерски умения. След етапа на обучение кандидатите за финансов капитал ще трябва да регистрират фирма. За това са длъжни да съдействат и служителите от бюрата по труда. Те ще помагат на бъдещите бизнесмени с правни съвети.

    Макар сумата да изглежда малка за стартирането на собствен бизнес, основната идея е паричната подкрепа от държавата да намали риска пред търговските банки, които да отпуснат кредит въз основата на направения бизнес план.

    Първоначално от АЗ ще поемат плащанията и осигуровките в новосъздадените фирми, а бизнесмените ще трябва да наемат поне един безработен във фирмата си.

    В периода до 2013 г. за насърчаване на малките и средните предприемачи държавата ще осигури общо 70 милиона лева, които да осигурят препитание на 30 хиляди души.

    Kafene.net

  • Предупреждението на бащата на нигерийски терорист и нови мерки на сигурност в САЩ

    Бащата на нигериеца, обвинен в опит да взриви самолет на Коледа, е изразил опасения по повод сина си пред американските власти.


    Бащата, който е високопоставен нигерийски банкер, е предупредил миналия месец за екстремистките възгледи на сина си, съобщиха представители на властите.

    Американски източници потвърдиха, че е открито досие, но казаха, че информацията не е била достатъчна, за да бъде поставен обвинения в списък, забраняващ му да лети.

    Умар Абдулмуталаб беше официално обвинен от федерален съдия в болница в Мичиган, където той е лекуван за раните, които получи при опита да взриви запалително устройство.

    Взривните вещества са били прикрепени към тялото му и зашити в долното му облекло.

    Той беше завързан от пътниците и екипажа на самолета на Northwest Airlines, извършващ полет от Амстердам за Детройт, само минути преди кацането.

    Заподозреният е обвинен в поставяне на взривно устройство в Airbus 330, превозващ 289 пътници и екипаж и в опит да разруши самолета.

    Неговият баща Алхаджи Умару Муталаб е известен банкер и е добре известен в нигерийските политически кръгове.

    През последните месеци Муталаб е бил разтревожен от политическите възгледи на сина си, който е бивш студент в Юнивърсити Колидж в Лондон.

    Той се е обърнал към посолството на САЩ в Абуджа през ноември, за да изрази загриженост по повод на сина си, според американски представители.

    Ключовият въпрос е, как обвиняемият е успял да се качи на полет от Лагос за Амстердам, след като е бил в списъка на лица, които представляват опасност.

    Мерките за борба с тероризма по нигерийските летища са хаотични, а корупцията сред полицията, митничарите и органите за сигурност е масова.

    Предварителен анализ на ФБР е открил, че устройството, открито върху тялото на Абдулмуталаб, съдържа взривното вещество PETN, известно още като пентаеритритол.

    PETN е било използвано също така от британския терорист Ричард Рийд, който излежава доживотна присъда за опит да взриви самолет, извършващ полет от Париж за Маями през декември 2001 година.

    Абдулмуталаб се е опитал да взриви вещество, като е използвал спринцовка, но това не е станало.

    Обвиняемият каза, че има връзки с Ал Каида и е получил експлозивите в Йемен, за да извърши самоубийствена атака, след като е бил обучен за това.

    Холандският турист Джаспър Схуринга, който пръв се е хвърлил върху терориста и го е спрял, за да не взриви устройството, е описван като герой в интернет.

    32-годишният холандски режисьор заяви в интервю за медиите, че когато чул лек взрив и усетил миризма на дим, разбрал веднага, че става дума за терористична атака и не се е поколебал да се намеси.

    Междувременно, всички полети за САЩ закъсняват поради засилените мерки за сигурност и допълнителните проверки.

    Kafene.net

    –––––––––––––––––––––––––-

    Американските летища въведоха нови мерки за сигурност

    Американските летища въведоха нови мерки за сигурност след неуспешния опит на нигериец да задейства взривно устройство на борда на самолет „Еърбъс А-330“ на авиокомпанията „Делта еърлайнс“, летящ от Амстердам за Детройт, съобщиха информационните агенции.

    Три са основните нововъведения, писа американския в.“Вашингтон поуст“:
    –  Пътниците, които пътуват към САЩ вече минават през цялостен преглед с металотърсачи преди качване на борда, като най-вече се проверяват краката им и тялото им. Ръчният багаж се инспектира цялостно, като за международните полети има условия той да е само една чанта.

    – Друга мярка е забраната на пътниците да стават прави по време на последния час от пътуването. Те трябва да нямат нищо в скутовете си, нито имат право да взимат ръчния си багаж.

    – Докато се намират в американското въздушно пространство, екипажите имат право да не съобщават на пътниците каква е позицията и маршрутът на самолета и дали минават над градове в момента.

    Според в. „Ню Йорк таймс“ различните летища и авиокомпании въвеждат произволно различни допълнителни мерки с цел да затруднят потенциалните терористи още повече. Ефектът от мерките обаче е най-вече да се удължат часовете прекарвани по летищата и да се ограничи възможността на международните пътници да се разхождат в самолетите.  Очаква се пътниците на вътрешните полети в САЩ да бъдат проверявани по щателно.

    „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че мерките за сигурност, които със сигурност затрудняват пътниците, идват в особено лошо време за авиокомпаниите, чиито приходи са се свили с 20 на сто от 2008 г. насам. Някои авиокомпании се притесняват, че мерките биха могли допълнително да отказват някои хора да пътуват със самолет.

    –––––––––––––––––––––-

  • Българин доказва, че днес трябва да честваме 2000 години от рождението на Христос

    Спасителят не е роден през нулевата година, а на 25 декември 9 година.

    Грешка стои в основата на календара, който човечеството използва от векове. Сензационното твърдение е на ст.н.с. Васил Умленски. С помощта на древни източници и възможностите на съвременната астрономия българският учен доказва, че днес настъпва 20 вековния юбилей от раждането на Божия син. Своята теория той описа в списание „8”.

    За да обясним самото откритие, трябва да се върнем доста назад в онези години, когато е създаден днешният календар, обяснява ст.н.с. Умленски. Кога точно да започне летоброенето, е пресметнал през VI в. Дионисий Мали. Всичко започнало от задача дадена му от тогавашния папа Йоан I. Дионисий трябвало да създаде таблици, по които всяка година да се пресмята кога се пада Великден. По това време се е използвала „ерата от Диоклециан”. Ученият обаче не искал новите таблици да са свързани с името на римския император, един от най-яростните гонители на християните. Затова по данните, с които разполагал, пресметнал раждането на Христос и предложил летоброенето да се води от него.

    Почти хилядолетие изминало преди новата ера да се наложи като най-използвана в папската канцелария. Тогава културните и икономическите връзки между народите се засилили и използването на различни календарни системи станало сериозен проблем и и чест повод за недоразумения. Междувременно християнството станало основна религия в Европа. Затова Ватиканът решил да наложи изчисленията на Дионисий и светът да започне да пресмята годините си от раждането на Христос.

    Не е известно как Дионисий е направил своите пресмятания. Сигурно обаче е, че определената от него година на Рождеството, както и изчислената дата на разпятието (21 март 31 г.) от векове пораждат спорове. В анонимен източник от 1680 г. се казва: ”През коя година се е родил Христос Господ, има много мнение и повече от 40 различни изчисления”.
    Днес е общоприето, че и двете посочени от Дионисий години не са правилни. Едната причина е, че цар Ирод, който е наредил избиването на младенците, според историците е починал преди описаните в евангелията събития.
    Освен това според църковното предание Разпятието е в петък, 23 март, а Възкресението – в неделя, 25 март. Съвременните астрономически изчисления обаче показват, че през 31 г. четиринадесетият ден на Луната не е бил на 23 март. А в Евангелието от Йоан ясно е посочено, че Разпятието е в деня преди еврейската Пасха, тоест на четиринадесетия ден на Луната. (Съгласно Изход 12:6-12:11 празникът започва на четиринадесетия ден вечерта – началото на еврейското денонощие.)

    Разбира се правени са много опити да се определят точните години. Помощните средства са астрономическите сведения и изчисления. В Евангелието от Матей се споменава за появата на ярка звезда при раждането на Иисус – Витлиемската. Затова се търсят астрономически явления, с които тя да бъде обяснена. Такива могат да са ярка комета, нова или свръх нова звезда, както и съвпад на ярки планети.

    Основни кандидати за обясняване на Витлиемската звезда са Хелиевата комета през 12 г. пр. н. е., съвпадът на Юпитер и Слънцето през 7 г. пр. н. е. И „звездата гост” през 5 г. пр. н. е. Правят се и опити да се свърже тричасовото притъмняване, споменато в някои евангелия, със слънчево затъмнение и дори с лунно. Всичко подобни предположения са неубедителни, обяснява ст.н.с. Умленски. И тук идва на помощ Луната.

    Сведенията, запазени в църковното предание и в евангелието на Йоан дават възможност за много по-коректно и сигурно астрономическо определение на годината на Възкресение по фазата на спътника ни поради следните факти:
    – според църковните предания към които се е придържал и Дионисий, разпятието е на 23 март, петък, а Възкресението на 25 март, неделя
    – според Евангелието от Йоан денят на Разпятието е петък, а на следващия ден била еврейската Пасха. Следователно Разпети петък е бил четиринадесети ден на Луната.
    Около началото на новата ера евреите определили първия ден на Луната само с наблюдения. Когато поне два специално назначени жреци забележели на вечерното небе тънкия сърп на новата Луна, първожрецът обявявал началото на новия месец. Щом 23 март е четиринадесети ден на Луната, то нейният първи ден е 10 март, а новолунието най-вероятно е било ден по-рано.

    Днес астрономите са в състояние да пресметнат всички новолуния хиляди години назад. Това ни дава възможност да определим за кои години 23 март е бил четиринадесети ден на Луната. За такъв дълъг период обаче е възможна грешка от няколко часа заради която да попаднем в съседното денонощие. Така че за търсената година изчисленията трябва да показват новолуние на 8, 9 или 10 март.

    Търсенето започва от 19 г., защото това е най-ранната предполагаема година, обяснява българският учен. Тя се получава като към 12 г. преди н. е. (най-ранната предполагаема година на Рождеството, ако Хелиевата комета е била Витлиемската звезда) се прибавят 30 г., възрастта на която според Дионисий Иисус е разпънат. Оказва се, че от първите 23 г. – от 19 г. до 41 г. включително, нито една не изпълнява едновременно и двете условия. Не ги изпълнява и посочената от Дионисия 31 г., защото новолунието е през нощта на 12 срещу 13 март и четиринадесетият ден на Луната би могъл да бъде 25 или 26 март, но не и 23 март. Грешката на Дионисий има просто обяснение: за пресмятане на Пасха той най-вероятно е използвал т. нар. Метонов цикъл, който изчислява повторението на лунните фази, но само приблизително.

    Първата година, която отговаря едновременно на двете условия, е 42 г. Тогава 25 март също се пада в неделя, а новолунието е било на 9 или 10 март, в зависимост от отклоненията в изчисленията. Следователно 23 март би могъл да бъде четиринадесети ден на Луната и 42 г. отговаря на двете условия за година на Възкресението. Следващите такива са 53 г., 137 г., 148 г. и т. н. Според православната традиция Христовата възраст е 33 г., следователно Иисус би могъл да е роден през 9 г., 20 г., 104 г., 115 г. или по-късно.

    Очевидно само по астрономически данни не може да се направи заключение коя е търсената година, защото има повече от един „кандидат”, обяснява изследователят. За щастие още при първата от тези години, и само при нея има засичане и с исторически сведения. Оставил ни ги е самият баща на църковната историография Евсевий, епископ на Кесария Палестинска от 311 г. В неговите „Хронико” са посочени годините и дните на Благовещение и Рождество. Естествено посочената година не е по съвременното летоброене – преди 17 в. То още не е било въведено. Непривични са и сведенията за дните от седмицата. Вторият ден от седмицата е понеделник, а четвъртият – сряда, защото по онова време седмицата е започвала в неделя. Тогава броенето по слънчеви и лунни години било широко разпространено. Началото на първата слънчева и лунна година било сътворението на света. Слънчевите се броят от 1 до 28, след което отново следва първа, а лунните – от 1 до 19. Дадената от Евсевий комбинация се повтаря през 523 години. Той се е придържал към александрийското летоброене, според което Сътворението е през 5492 г. пр. н. е. Тринайстата на Слънцето и десетата на Луната съответства на 9 г. Тогава Благовещение, денят на Въплъщението наистина е бил понеделник, а 25 декември, Рождество – сряда. След като резултатите се засичат с исторически сведения, с много голяма вероятност можем да приемем 9 г. за годината на Рождество, категоричен е Умленски.

    Що се отнася до годината на Възкресението, за нея Евставий съобщава, че та е индикт 15, което е част от друга система – на 15-годишните индиктиони. Получената от нас 42 г. е именно индикт 15 – отново имаме засичане на изчисленията с исторически сведения.

    И други древни хорнисти са смятали 9 г. за рождена на Иисус. Такива Георги Синкел, Теофан Изповедник, Максим Изповедник, Анастасий Билиотекар.

    Най-вероятно грешката на Дионисий е 9 г. Затова на тази Коледа, нека си спомним, че 2000 г. по-рано се е родил Христос.

    Източник: Фрогнюз

  • Политически лафове и гафове 2009

    Cимеон Дянков е сред първенците по гафове и най-ексцентрични лафове през 2009-та година.

    Aвтор: Васил Василев

    Българските политици и тази година продължиха да измислят нови и нови метафори, фрази и откровени щуротии само за да вдигнат поовехтелия рейтинг с няколко десети от процента. Различното през вече отиващата си 2009-та година са някои нови образи, които изненадващо блеснаха пред десетките репортерски микрофони с оригинално мислене и онагледяване на своите твърдения. Именно такъв е случаят с вече не толкова новия министър на финансите Симеон Дянков. Специалистът, с когото Бойко Борисов ни срещна изневиделица, успя за няколко месеца да си навлече гнева последователно на БСП, на президента, на крупни бизнесмени и на академичната общност в БАН.

    „Ковчежникът“ на страната започна първоначално с Георги Първанов, чийто доклад за данъчните реформи Дянков нарече малоумен, определение, не толкова срещано в официалния тон на разговори. В последствие финансистът на няколко пъти потвърди, че думата не се е изплъзнала по невнимание и е категоричен в това, което казва. За да дойде моментът, в който Симеон Дянков реши да покаже на българина що е то бюджет и как вижда основния финансов закон за 2010-та година, показвайки пред журналисти кутия с малка постна пица. С това разбира се министър Дянков си навлече серия от бъзици. Най-оригинален, признаваме, беше майтапът, който му спретнаха в плевенска пицария, като включиха в менюто си пица „Дянков“ – не много дебела, с по-малко продукти отгоре. Това обаче не спря един от най-добрите финансисти в света, който скочи доста дълбоко с признанието си, че не е чувал никога за бизнесмена Васил Божков. Така както водещата на СМС-играта в „Станция нова“ не беше виждала никога Дянков, запитвайки го зад кадър: „Вие ли сте човекът, който спечели лаптопа миналата седмица?“. Всичко това, както и липсата на достатъчно пари силно разстрои финансовия министър и той изпуши по време на интервю, поискано от списание „Правен свят“. По време на разговора Дянков обвини колегата Кирил Вълчев, че не си плащал редовно данъците и прекрати интервюто. След това изпълнение логично отиде на крака в „Дарик“ и се извини публично за супер гафа. Не мина много време и младият финансист намери своята нова мишена. Този път на прицел се оказаха академиците в БАН, които бяха наречени от министъра „Феодални старчета“. И тъкмо решихме, че остава прекалено малко време до края на годината, за да сътвори нов гаф, и министър Дянков отново ни изненада. Този път с раздаването на коледни премии на 10-тина млади специалисти, „които работят денонощно“. Припомняме само, че Симеон Дянков от месец се кълне, че никой няма да получи коледни бонуси освен учителите и пенсионерите.

    Друг паметен образ през тази година е този на премиера Бойко Борисов. Прави гафове онзи, който най-много говори. В това отношение признаваме, че министър-председателят е абсолютен рекордьор в цялата политическа история на България. Най-забележителни обаче тази година ще останат думите му от САЩ за лошия материал, който още стряска на сън пенсионери и роми. Конкуренцията се опита да обърне каруцата на бившия кмет, но дори и „лошият материал“ не беше достатъчен и той с лекота зае мястото на Сергей Станишев. Него и екипа му новият премиер нарече вещици, а разследването срещу тях – лов: „Ще ловим вещици и ще ги даваме на правосъдието, за да възтържествува правдата.“ Играта на думи и измислянето на нови и нови сравнения продължи с пълна пара. „Станишев изяде бостана, сега от мен искат дини“. Лидерът на БСП също не остави магаренцето си в калта и на свой ред отвърна – „Бойко Борисов е по-лош и от Тодор Живков“. Социалистът след смяната на властта беше атакуван и от своите съпартийци, най-върло от Румен Овчаров и Румен Петков, шеговито наричани „руменовците“. Овчаров определи своя партиен лидер като „зайче от ръкава на Първанов“ и го помоли „Сергей, иди си с мир!“ Румен Петков успя дори да доразвие лафа на годината, като сподели в интервю: „По-добре за лидер да изберем Муйо Пилата, отколкото зайчето на Първанов. “

    В редиците на новосъздадената консервативна партия „Ред, законност, справедливост“ също не липсваха паметни фрази и закани. Нейният лидер Яне Янев призова олигарсите да бъдат закарани с камионетки в парламента, където да бъдат изслушани. За лидерите на тройната коалиция Янев поиска по 100 години зандан на калпак. Уви обаче 41-вото Народно събрание започна с фалстарт за РЗС, която след по-малко от една година остана без парламентарна група заради отцепника Марио Тагарински, който без малко да бъде пуснат за национално издирване по молба на Яне Янев. Неволите на Янев не свършиха до тук. В последния грандиозен скандал в парламента името му отново беше замесено, този път от Волен Сидеров. Двамата спретнаха предколедно гей-скандал, който най-малкото подхожда на възрастни хора, още повече народни избраници. По време на изказване на Янев в кулоарите Сидеров мина с думите: „Хомосексуалистите вън от парламента!“. Яне Янев веднага атакува атакиста със: „Съжалявам, Волен е толкова болен. Винаги съм бил хетеросексуален и той може да провери гтова, като доведе Капка и си носи фенерче.“ Снахата на Радой Ралин Капка Сидерова не остана длъжна и удари едно рамо да съпруга си в спора: „Аз бих го посъветвала Яне Янев да си намери нормална жена, за каквато не съм чувала да има до себе си.“

    Така и приключи парламентарният сезон на „великите“ политически лафове и гафове през 2009-та година. В никакъв случай това не важи за българските депутати и министри, които със сигурност в моента зареждат гаубиците с нови фрази и водят бележки, които евентуално ще използват през 2010 година.

    frognews.bg

  • Инцидентът със самолет на Delta Airlines бил опит за атентат

    Пасажерът, опитал се да взриви по време на полет самолета на компанията Delta Airlines, се нарича Абдул Мудалад, 23-годишен гражданин на Нигерия. Първоначално бе съобщено, че в салона на самолета е пуснат фойерверк от пасажер. По-късно обаче, след приземяването на машината в Детройт, бе установено, че нгериецът, който е свързан с „Ал Кайда“, е опитал да взриви авиолайнера А330, с 278 пасажери на борда. За щастие на пасажерите, задействаното от него взривно устройство не сработило. Веднага след приземяването на самолета Мудалад бе арестуван и разпитван от детройтската полиция и служители на ФБР. Пред тях нигериецът признал, че взривното устройство и инструкции е получил в Йемен, откъдето машината излетяла в посока към Детройт с междинно кацане в Амстердам. В резултат на инцидента няколко пасажери са били ранени, в това число и самият атентатор, като един от един от тях е бил хоспитализиран в болницата към Мичиганския университет в гр. Ан Арбър. /АП /

  • 50 неща, които промениха живота на хората за последното десетилетие

    Само преди десетилетие блекбери означаваше на английски само къпина, зеленото беше само цвят, а риалити предаване имаше само по MTV, и то в промеждутък между музикалните клипове, предаде Асошиейтед прес. Освен политическите и социални събития, които разтърсиха света, през изминаващото десетилетие имаше постепенни промени в начина на живот, които хората не усетиха кога точно настъпиха – точно като да гледаш как расте дете.

    Ето какво промени живота ни след началото на хилядолетието, дадено по азбучен ред на латиница:

    Летищата
    Преди човек не трябваше да си събува обувките, за да се качи на самолет и можеше да си вземе шише с нещо за пиене на борда. Политическият терор промени това.

    Алтернативната медицина
    От акупунктурата през билковите добавки до алтернативни методи за лечение на рак, алтернативната медицина става все по-преобладаваща.

    Клуб на пенсионерите
    Някои звезди навършиха 50 години – Мадона, Принс, покойният Майкъл Джексън, Елън де Дженерис, а други дори 60 години – Брус Спрингстийн, Мерил Стрийп.

    Възрастта
    Никой вече не изглежда на годините си. Дрехите за 50-годишни жени вече са като за 18-годишни. 20-годишните приличат на тийнейджъри. С дълга коса вече можеш да видиш човек на всяка възраст.

    Блог
    Всички сякаш поддържат блог. Как ли сме прекарвали времето си преди блоговете. В киберпространството има над 100 милиона блога.

    Блекбери
    Любима джаджа на корпоративни шефове и заети майки. Версията за смартфон, излязла през 2002 г., вече се използва от над 28 милиона души.

    Кабелна телевизия
    24-часовите новини направиха вечерните новинарски емисии старомодни. На наградите „Еми“ вече властват кабелни сериали. Дори Опра Уинфри създава кабелна телевизия.

    Фотоапаратите
    Помните ли как ходехме във фотостудио, за да ни проявят филма? Не? Вече дори бабите имат цифрови фотоапарати и изпращат снимки по имейла или ги качват във форуми в интернет. Знаменитостите. Клюкарските списания създадоха мания по знаменитостите и всекидневните подробности за живота им.

    Мобилните телефони
    Повече от 85 процента от американците вече имат мобилни телефони. За мнозина те дори изместиха стационарните апарати. Сериалът „Агнешко“: Новият сериал „Агнешко“ е за явление, което се утвърди през изминаващото десетилетие – много жени имат връзка с по-млади мъже. Танците: Танците никога не са били демоде, но през това десетилетие се появиха танцови конкурси като „Значи си мислиш, че можеш да танцуваш“ и „Да танцуваш със звезда“.

    Срещите
    Интернет измести предишните начини за запознанства. Фейсбук: Можете ли да повярвате, че тази социална мрежа някога е била само за студенти в Харвард? Сега в нея потъва времето на над 300 милиона вманиачени потребители по света. Има и нова форма на социален етикет: кого да поканиш за приятел във Фейсбук.

    Мазнини
    Това е десетилетието, в което мазнините станаха обществен враг. Ню Йорк забрани трансмазнините, а Алабама въведе данък за държавните служители с наднормено тегло. Зелени продукти: като се започне от електрическите крушки, през пазарските торбички до автомобилите – всичко е подчинено на идеята за екологичност. Децата вече започнаха да казват на родителите си да ходят на пазар с мрежи.

    Гугъл
    Това е десетилетието, през което Гугъл стана част от мисленето ни. Всичко проверяваме в Гугъл. Джи Пи Ес. Вече не можем да се загубим или поне е трудно с вездесъщия Джи Пи Ес. Човек обаче трябва да внимава какво пише. Едно семейство пътува напразно 600 км, защото вместо Капри написа Карпи.

    Информационно претоварване
    Интернет доведе до информационно претоварване практически за всичко. Информацията е толкова достъпна, но дали е точна? Според някои това е част от по-мащабно явление, което е: Незабавно удовлетворяване. Да можеш да получиш всичко, което търсиш веднага. Някои го наричат темата на десетилетието.

    Айподът

    Символ на дигиталното време. Звучи невероятно, че той съществува само от 2001 г.

    Мюзикъли
    Те са популярни отдавна, но през това десетилетие завзеха киноиндустрията, като се започна с „Мулен руж“ и „Чикаго“. За децата „Дисни“ пусна „Училищен мюзикъл“.

    Биохрани
    Търсят ги все повече хора и те се превърнаха в голяма индустрия. Елегантност през бременността. Елегантни дрехи вече подчертават растящия корем.

    Риалити предавания
    Хората се пристрастиха към риалити телевизията.

    Рецесионен шик
    В трудните времена модата стана по-строга, с доста черно.

    Ретро шик

    Ако човек забрави тютюнопушенето, расизма, сексизма и хомофобията, началото на 60-те години на миналия век, показано в сериала „Момчетата от Медисън авеню“ изглежда много привлекателно. Елегантните мъже от сериала върнаха модата на вратовръзките.

    Старбъкс
    Казват, че тези кафенета са навсякъде. Милиони хора вече започват деня си в тях.

    Татуировките

    Започва съвсем невинно – с пеперудка на рамото или някакъв символ на бицепса. След това добавяш йероглиф, накрая ръката се покрива с татуировки. Почитатели на татуировките са както момичетата, така и майките им.

    Есемесите
    През това десетилетие хората започнаха да пишат думите с по-малко букви, дори и с една.

    Телевизионните екрани
    Те стават все по-големи и по-плоски и холовете ни вече заприличват на прожекционни зали. В същото време мнозина гледат филми и клипове на възможно най-малкия екран – на Айпода.

    Тийнейджърската култура

    Тийнейджърите, особено момичетата, станаха икономическа сила. Те купуват всичко – от дрехи, през електронни устройства до музика и концертни билети.

    Ботушите Ъгс

    Малко удобни обувки са пораждали такава треска. Тези ботуши са навсякъде, независимо от климата. В Лос Анджелис ги носят дори с шорти.

    WII
    В морето от все по-съвършени видеоигри тази обикновена конзола стана хитът на десетилетието. Тя хареса дори на тези, които не играят видеоигри, започна да се използва за видеофитнес и е тема на разговор дори сред старците.

    Уикипедия
    Благодат за мързеливите ученици. Интернет енциклопедията се попълва и поддържа от потребителите.

    Йога
    Мадона, Гуинет и кой ли още не въведоха тази мода. Вече дори бабите играят йога.

    YouTube
    Този сайт за размяна на видеоклипове се появи през 2005 г. През 2008 г. в него се включиха дори кандидатите за избори.

    В списъка са още компютърните приложения, секстингът, майстор-готвачите, пластмасовите саба, просташките филми, кулинарията, вманиачеността за безопасността на децата, консултациите за живота, Туитър.

    actualno.com

  • Гърция изостана от България с 2000 години
    Милиардерката Шелби Уайт

    Две хиляди години преди появата на боговете на Олимп, преди Атина, Спарта и Троя да бъдат построени, преди раждането на Омир, Сократ и Аристотел в земите на днешна България, Румъния и Молдова, около делтата на р. Дунав се е зародила културата на съвременна Европа.

    Tова стана ясно миналия месец, когато в сградата на Института за изучаване на историята на древния свят, към Университета на Ню Йорк, бе открита археологическата изложба “Изгубеният свят на стара Европа”. Той е процъфтявал в Дунавската равнина от 5000 до 3500 г. пр. Хр. Освен антични скулптури, тотеми, керамика и предмети от бита, открити в земите около Дунав, изложбата представи част от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския некропол.

    Жената, заела се да докаже на света, че не в земите на антична Гърция е покълнала европейската цивилизация, а на териториите на съвременна България, е Шелби Уайт. Г-жа Уайт е член на борда на директорите на музей “Метрополитън” и на управителния съвет на фондацията “Леон Леви”. За дарителската й дейност в сферата на образованието и изкуството през 2007 г. сп. “Бизнесуик” я нареди сред най-щедрите меценати в Америка.

    Г-жа Уайт се занимава и с изследователска работа. Покойният й съпруг Леон Леви беше един от най-успешните инвеститори в историята на Уолстрийт. Сп. “Форбс” го описва като “инвестиционен гений”, който е дарил огромна част от богатството си за археологически разкопки и изследвания на древния свят. След смъртта си през 2003 г. Леви оставил състояние от $ 1 млрд.

    .

    С Шелби Уайт разговаря Симеон ГАСПАРОВ – специално за „Труд“ от ЧИКАГО:

    – Г-жо Уайт, каква е целта на изложбата, посветена на изгубения свят на стара Европа?

    – Чрез тази изложба се опитваме да запълним една празнота в изучаването на историята на древния свят, където след древна Месопотамия се преминаваше веднага към изучаването на древна Гърция и се пропускаше да се спомене за цивилизацията на стара Европа. А тя е процъфтявала по земите на река Дунав хилядолетия преди древногръцката цивилизация.


    – Досега се смяташе, че в древна Гърция се е зародила европейската цивилизация. С изложбата, която представяте в Ню Йорк, се опитвате да докажете нещо доста интересно – че това се е случило на територията на днешна България и Румъния. Какви очаквате да бъдат реакциите на специалистите?

    – Надявам се, че ще успеем да го докажем. Интересното е, че споменавате Гърция, защото след като завърши представянето на изложбата в Ню Йорк, ние ще я покажем отново… в Атина. Там ще питам гърците: “Къде бяхте, та се забавихте толкова дълго време?” Цикладската цивилизация (на Цикладските о-ви в Егейско море – б. а.)е завършила първия етап от развитието си преди 3000 г. А по това време на север, край Дунав, вече е съществувала тази прекрасна цивилизация.

    – Един от най-интересните предмети в изложбата, е най-старото златно съкровище, намерено в България. Имахте ли проблеми с представянето му в Ню Йорк?

    – Притеснявахме се, защото, за да подготвим нюйоркската изложба, трябваше да водим преговори с няколко различни държави, но всички хора, с които работехме в България, ни оказаха безценна помощ. Много сме благодарни на служителите от Националния исторически музей в България, на тяхната щедрост и съпричастност към идеята по организирането на изложбата.

    – Какво знаете за България?

    – Бях в България преди около 3 години с моето семейство и това беше едно от най-прекрасните ни изживявания.

    – С какво ще запомните страната ни?

    – Влюбих се в страната и в музеите ви. Очарована съм и от Националния исторически музей. Всички хора, с които се срещнахме в България, бяха много добронамерени и гостоприемни. Също така ще я запомня с прекрасната природа. В югозападната част на страната открих най-прекрасното място за разходка сред природата, на което някога съм била. От градовете, много ми хареса Мелник. Така че още от сега мога да ви кажа, че планирам скоро да дойда пак.

    Източник: Trud.bg

    Чудесно запазени съдове от 3700-3500 г. пр. Хр. бяха изложени в Нюйоркския университет. Те са открити в района на Кукутени, Източна Румъния. Експонатите са доказателство, че древногръцката цивилизация не е първата в Европа. Снимки: Авторът
    А статуетките, кръстени “Мислител” и “Женска фигура”, са от Черна вода, край Констанца, и са от 5000-4600 г. преди Христа.
  • 09/12/23
  • Промени в Закона за електронните съобщения – За и Против

    Промени в Закона за електронните съобщения, предложени от Министерския съвет, бяха обсъдени и приети на първо четене в Народното събрание.

    МВР да има пряк и постоянен достъп до трафичните данни чрез връзка с доставчиците на интернет и мобилните оператори, предвиждат промените. Достъпът не предвижда да се знае какво се говори, а къде и с кого.

    Спорно е въвеждането на т.нар. интерфейс.

    Защото става въпрос за изграждане на постоянна компютърна връзка между доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР, което пък означава, че служителите на Дирекция „Оперативно-технически операции“ във вътрешното министерство ще имат постоянна връзка в реално време с трафичните данни.

    Предложението службите ще имат достъп чрез интерфейс до трафичните данни за разкриване и разследване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над две години бе прието със 100 гласа от ГЕРБ и „Атака“.

    Синята коалиция, ДПС, независимите депутати и 27 народни представители от Коалиция за България бяха против. Петима от КБ се въздържаха.

    Лютви Местан от ДПС заяви в обяснение на отрицателен вот, че „голямото изкуство“ е да се балансират принципът за свободата и сигурността, а законът не постига този баланс.

    Според него този закон е класически пример за това, за което политиците през целия 20-годишен период на прехода имат заслуга – да поставят българския гражданин пред избора – или свобода, или сигурност. За съжаление трябва да призная, че поставен по този начин въпросът всъщност представлява откровено нарушаване на конституционни права, защото гражданинът е в правото си да иска едновременно и двете, добави той.

    Депутатите от Коалиция за България Антон Кутев, Ивелин Николов, Петър Курумбашев, Кирил Добрев и Драгомир Стойнев заявиха след гласуването, че инициират подписка срещу следенето в интернет. Тя ще бъде активирана утре на адрес azprotestiram.com.

    Нашата крайна цел е срещу 100-те депутатски гласа, подкрепили закона, да се изправят 100 хил. гласа на граждани, които не искат да живеят в реален „Биг брадър“, заявиха социалистите.

    В момента има закъснения между 123 и 168 дни при получаването на разпечатки от мобилните оператори, когато ги поискаме от МВР, обяви по време на дискусията по предложените промени вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

    Предложените промени засягат предоставянето на трафични данни от мобилните оператори и доставчиците на интернет към компетентните органи.

    Цветанов добави, че от 1 до 30 ноември т.г. са били направени 656 искания за предоставяне на данни. От тях разрешение за достъп от съда са получени в 619 случая. А от началото на годината до 30 ноември не са получени данни по 199 от исканията. Един от

    най-фрапиращите случаи на забавяне на информация

    е по случай на областната дирекция на МВР в Кърджали, където данните, поискани през юни, са получени след 162 дни, отбеляза министърът.

    Той допълни, че със сегашните предложения се гарантира прозрачност при работата на МВР с трафични данни.

    Повечето престъпления се извършват с предплатени и анонимни карти, като единственият начин институциите да се борят с престъпността е да разполагат с информация в реално време, което ще бъде постигнато с въвеждане на интерфейс в МВР за контрол на тези данни.

    Министър Цветанов благодари на депутатите в предишното Народно събрание, които са въвели задължение от 1 януари 2010 г. да няма нерегистрирани карти за мобилни телефони.

    Становище срещу промените

    изразиха от Синята коалиция, както и независимият депутат Яне Янев. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че промените нарушават личната свобода на българските граждани.

    Борбата с престъпността не може да бъде за сметка на личното пространство на хората. Никъде в Европа няма пасивен достъп на службите до тези данни, заяви Димитров.

    Според него ще има голяма възможност за злоупотреби. Той призова данните да се ползват само за разкриване и разследване на тежки престъпления.

    СДС няма никаква причина да подкрепи тези текстове. Призовавам ГЕРБ да балансира интересите, да се откаже от пасивния постоянен достъп чрез интерфейс и данните да се ползват само за тежки престъпления, добави Димитров.

    Министър Цветанов попита Мартин Димитров дали е наясно какво е съдържанието на разпечатките от мобилните оператори. Цветанов поясни, че това не е намеса в личната кореспонденция, защото в тях няма съдържанието на разговорите.

    „Вие знаете ли, г-н Димитров, че всеки шеф на фирма има правото да получава ежемесечно разпечатки на мобилните кореспонденции на служителите му. Това нарушаване на личната кореспонденция ли е?

    Вие се съмнявате в правоохранителната система, в която се работи по документирането и предотвратяването на даден вид престъпления. Интерфейсът, който ще бъде използван като в Италия и Испания, е начин да скъсим сроковете, за да можем да се възползваме от това, което имаме като искане от мобилните оператори“, каза Цветанов.

    И подчерта, че между първо и второ четене на промените в Закона за електронните съобщения

    вносителите са отворени за предложения от страна на депутатите.

    Пред журналисти след дискусията Цветанов отговори на въпрос дали е 100 процента убеден в предложените текстове и дали са склонни вносителите на компромис, вслушвайки се в депутати, особено от страна на десницата.

    „Когато бяха направени двете дискусии по законопроекта в МВР с участието на неправителствени организации, не присъстваха точно тези депутати, които сега казват, че трябва да има обществен дебат“, добави вътрешният министър.

    Според Цветанов текстовете гарантират да се спазва механизма за надежден контрол, защото ще има служебни разрешения, регистратури, парламентарен контрол.

    Мнението му е, че вносителите са се водили от идеята да защитят интересите на българските граждани, но заедно с това от МВР трябва да обяснят на хората, че могат адекватно и на момента да си изпълняват задълженията по дадено престъпление.

    „Аз не мога да обясня на залетите с киселина момичета, че допълнително сме се молили на мобилните оператори, за да могат максимално бързо да ни предоставят информация“, каза министърът.

    Депутатът Яне Янев заяви, че законопроектът е грубо манипулационен и антиконституционен, защото нарушава гражданските права на хората.

    Всеки може да се изкуши и да извърши нарушение, каза той и призова проектът да бъде оттеглен, за да се премахнат противоречията.

    Убеден съм, че тези текстове ще бъдат отменени като противоконституционни, добави Янев.

    Източник: БТА / БГНЕС

  • ДНК – БОЖЕСТВЕНОТО ПОСЛАНИЕ

    Замислете се за сложността зад всичко, зад всичко живо – било то животно или растение. Въпреки напредъка си, технологиите все още не могат да се мерят с чудесата на природата. През последните години науката направи голям напредък в дешифрирането на загадката на ДНК, но какви тайни остават все още скрити?


    На определен етап от историята всеки един от обширните процеси, необходими за всяка жива клетка, е бил отпечатан в уникална, удивителна и изключително сложна молекула. Независимо дали това е било – както някои предполагат – в резултат на цяла вечност от проби и грешки, или чрез внимателно планиране от божествен произход, съвременните генетици все още се удивяват на този механизъм. Съществува разследване, продължаващо и до днес, което има за цел да проучи загадката, скрита във вселената на нашата биология – дезоксирибонуклеиновата киселина, или ДНК.
    Молекулите на ДНК съдържат главозамайващо количество информация. Ако се посветим на записването на необходимата за живот информация, съдържаща се в тези молекули, лесно бихме могли да запълним малка библиотека с енциклопедия от хиляда тома.
    Развийте всяка нишка от ДНК в тялото ни, наредете ги една след друга и последната молекула ще се окаже на много студено място – на разстояние 500 000 пъти по-голямо от това, между Земята и Луната. И всичко това, постигнато чрез няколко редуващи се в молекулата органични компонента, или „нуклеотида”, може да произведе завършено и уникално тяло с азбука, съставена едва от четири букви.

    Истинска човешка азбука

    В средата на 70-те години учени разработиха поредицата за химичните „букви” в ДНК. През 1990 г. Националният институт по здравеопазването, министерството на енергетиката и други се захванаха да наредят над трите милиона букви, открити в човешкия геном, за да определят пълния състав на ДНК в човешкото тяло. Това начинание, наречено проект „Човешки геном”, бе завършено през 2003 г. Откритията продължават да носят многобройни изненади на учените по света.
    Много съвременни изследователи, изучаващи геномния език, са на мнение, че изтънчеността на този сложен код предоставя косвено доказателство за съществуването на Бог. Докато други, боравещи със същите данни, настояват, че езикът разкрива неопровержимо доказателство, че всички живи същества произлизат от един общ  предшественик.
    През последните години много молекулярни биолози са се опитвали да разрешат този спор, работейки с криптолози, статистици и лингвисти, както и с други професионалисти, в стремежа си да декодират скритото послание в тази величествена молекула. В резултат на това, не само разбирането и познанията ни за кода бяха обогатени, но през 2006 г. бе открит втори код, наложен върху първия.
    Молекулярните биолози откриха, че ДНК кодът и човешкият език са не само съпоставими, но и следват идентичен модел. Компютърни програми, специализирани да извличат информация чрез разделянето на геномната секвенция на милиони части, различават миниатюрните секвенции като „думи” от голяма енциклопедия. Подчинявайки тези „думи” на Закона на Зипф, известен в лингвистиката като главен принцип за целокупността на човешките езици (от китайски до английски), учените бяха смаяни от откритието, че генетичният код следва същия закон.
    Законът на Зипф гласи, че във всеки един текст, било то книга или статия, най-повтаряната дума ще се среща много повече пъти от втората най-повтаряна, която на свой ред ще бъде повторена много повече пъти от третата най-повтаряна и т.н. Генетичният код изглежда следва същия закон, което за мнозина е най-значимият признак за по-висш интелект. Представете си само: ако втори код е бил открит в тази вече сложна система, в най-ранния етап от генетичната картография на човечеството, възможно ли е да има и други езици, все още скрити във вътрешността на генетичната карта?

    ДНК „боклук”

    Човечеството е успяло да състави карта на човешкия геном, но много малко от тази обширна молекула е напълно разбрано. Учените са открили, че броят на активните гени в нашия биологичен вид, както и при много други, също толкова сложни видове, е просто абсурден. Приблизително 96 процента от целия геном е на пръв поглед безполезен – не се въвлича в никакви дейности от каквото и да било осезаемо значение за клетката.
    Тъй като тази значителна генетична част изглежда идентична за всички организми, някои учени вярват, че тя служи като историческа библиотека, която ни свързва с другите биологични видове на планетата, в това число плесените, бактериите и изчезналите динозаври. Тъй като „боклукът” не изглежда да играе някаква жизненоважна роля в клетъчните ни функции, тази група изследователи твърдят, че една изумителна част от нашата ДНК служи просто като демонстрация на еволюцията, протичала в продължение на милиони години.
    Но подобна генетична прилика (потвърдена при всички биологични видове) би могла да е измамна илюзия по пътя към интерпретирането на истинския произход на ДНК. Всъщност учените вече са открили, че езикът, съхраняван в този все още неразгадан сегмент, би могъл да играе важна роля в живота на организма, свързвайки го с история и произход, които са все още неизвестни.
    През януари 2007 г. официални членове на проект „Човешки геном” заявяват, че ДНК просто не би могла да е възникнала на тази Земя чрез обясними химични процеси. По подобен начин молекулярният биолог Франсис Крик, един от откривателите на двойната спирална структура на молекулите ДНК през 1953 г., отбелязва, че понеже няма по-прости еволюционни „индикатори” от ДНК-веригата, молекулата просто изглежда да се е материализирала от нищото за една нощ.

    Молекулата на живота – една необяснима технология

    Съпоставени с чудото на ДНК, плодовете на човешките технологии са значително по-малко смайващи. От ловуващите ни предци до днес човечеството е развило капацитет да строи все по-високи небостъргачи, да проектира свръхзвукови самолети, да изпраща сателити в космоса и да конструира суперкомпютри. Но независимо от феноменалните ни постижения, на науката тепърва й предстои да създаде нещо, което дори и бегло да може да се сравнява със сложността на една клетка.
    Основната градивна единица на всички организми е безкрайно по-сложна от който и да било суперкомпютър, но идеята, че ДНК молекулата би могла да се развие спонтанно от прости първични компоненти в далечното минало, е идея, към която много учени упорито се придържат. Тази теория се изправя пред поразителни статистически предизвикателства, при положение, че молекулярните комбинации, които биха могли да доведат до възникването на най-простите бактерии в предисторически условия, са едно на милиард – цифра, която далеч надхвърля това, което статистиците смятат за практическа невъзможност.
    Дали молекулярната структура, постигната в ДНК молекулата – съдържаща цялата информация, необходима на едно същество за неговите растеж, репродуциране, хранене, метаболизъм и взаимодействия с другите – е вследствие на еволюционен процес, е божествено сътворение от по-висш разум, или е дори – както някои предполагат – в резултат от генетична манипулация, извършена от напреднала извънземна цивилизация? Докато човечеството е успяло да начертае карта на тази малка Вселена, значенията и целите, стоящи зад нейните разнообразни компоненти, си остават все още една неразгадаема мистерия.

    Превод: Цвета Петкова

    Източник: Епохални времена

  • Днес е Игнажден

    Днес Българската православна църква отбелязва Игнажден – денят, в който се почита паметта на светеца Свети Игнатий. Обикновено с Игнажден започват коледните празници.

    Свещеномъченик Игнатий Богоносец e бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два хора, прието в последствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че „носи Бога в себе си, в душата си“. Осъден е на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

    Според народните обичаи на Игнажден започват Новата година и Коледните празници. Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек пръв влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна. Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат „Мъчници“. Жените тогава не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

    Имен ден днес празнуват Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена,Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.

  • Недоизкусурена сделка в Копенхаген

    Представителите на САЩ, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка излязоха със свой вариант на споразумение след 11-часови дискусии на окъснялата среща за климата в Копенхаген (Cop15.dk).

    Лидерите на около 20 от най-влиятелните страни в света подкрепиха необвързващата договорка, но тя срещна острата съпротива на някои от развиващите се икономики.

    За да има истинска сделка, тя се нуждае от единодушната подкрепа на всички 193 нации. Засега тя остава „необвързващ документ“, подкрепян предимно от авторите му.

    Днес участниците приеха (без гласуване) заключителен документ, в който заявяват, че взимат под внимание въпросното споразумение. Така бе избягнат провал на срещата, която трябваше да приключи вчера в 18 ч. местно време, но дискусиите се проточиха до днес на обед. След безсънна нощ, изпълнена с остри дебати, делагатите тази сутрин все още се колебаеха.

    Споразумението „в последната минута“ бе определено като „разумно“ от американския президент Барак Обама, който стана негов главен диригент.

    „Копенхагенското споразумение“ отговаря на призива за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 2 градуса, но не съдържа ясни цели за намаляване на парниковите емисии наполовина до 2050 г. и не обвързва юридически никоя от страните.

    Предвижда се иначе всяка държава да представи списък с конкретни цели, които ще бъдат обект на международни консултации и анализи.

    Механизмите за финансиране, предвидени в документа, може да бъдат задействани само в случай, че споразумението бъде прието официално от конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата.

    Въпреки че им предлага финансиране, договорката бе отхвърлена от някои от малките членки на ООН поради провала й да обвърже развитите страни с всеобщо намаляване на вредните емисии и с конкретни действия за постигането на целта за възпиране на нарастващите температури.

    „Това споразумение ще постави бедните в още по-лошо положение. Судан никога няма да подпише договор, който разрушава Африка“, заяви суданецът Лумумба Станислаус Ди-Апинг, който на конференцията председателстваше групата на 77-те (блока на развиващите се страни). Той дори сравни ефекта му с този от Холокоста за евреите.

    Против бяха и делегатите от Венецуела, Боливия и Куба.

    Очаква се до обвързващо споразумение да се стигне следващата година, когато предстои  конференция за климата в Бон, а заключителната среща ще се проведе в края на 2010 г. в Мексико.

    Въпреки че пръв обяви постигането на консенсус и го нарече „исторически пробив“, Барак Обама същевременно призна, че само по себе си това споразумение е недостатъчно.

    Това, за което се разбрахме днес, е много под нивото на очакванията, но запазва живи целите и амбициите ни, призна и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

    В същия дух френският президент Никола Саркози коментира, че текстът не е съвършен, но подписването му е жизненоважно, за да не бъдат изключени големи страни като Индия и Китай от общите усилия за борба с климатичните промени.

    Сдържани бяха също реакциите на германския канцлер Ангела Меркел и на британския премиер Гордън Браун.

    Поставихме началото и вярвам, че това, което трябва бързо да постигнем, е законово обвързващо решение, лаконичен бе Браун.

    Меркел увери, че Европа ще се придържа към плана за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 20% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г., докато бъде подписано обвързващо споразумение.

    Основните разногласия по време на тежките преговори възникнаха между САЩ и Китай. Докато американският президент призоваваше за прозрачност и контрол върху изпълняването на поставените цели, Китай силно се противопоставяше на международното наблюдение с аргумента, че би нарушило суверенитета му. ЕС от своя страна обвини и САЩ, и Китай, че не правят достатъчно за съкращаване на вредните емисии.

    Останаха в сила определените по-рано ангажименти за намаляване на въглеродните емисии до 2020 г. САЩ се ангажираха със спад от 17% спрямо нивото от 2005 г., или с 3-4% спрямо това от 1990 г. ЕС обещаха с 20 на сто по-малко емисии спрямо 1990 г., Индия – с между 20 и 25% по-малко спрямо 2005 г., Япония – с 25% спрямо 1990 г.

    Богатите страни се съгласиха също да определят количествено помощта, която ще отпускат на развиващите се икономики за намаляване на вредните емисии. Те си поставиха за цел да отпуснат 100 млрд. долара годишна помощ до 2020 г., за да подпомагат бедните държави.

    Източник: БТА

  • Туризъм – накъде духа вятърът

    Накъде духа вятърът

    Автор: Екатерина Андреева /horemag.bg/

    Година след началото на световната икономическа криза, която наложи дълбок отпечатък върху туристическата индустрия, по време на Световната туристическа борса в Лондон за пръв път бяха представени прогнози за развитието на световния туристически пазар. Анализът, разработен от Euromonitor International, съдържа оценка на последиците на икономическата криза за отрасъла и предлага прогнози по отношение развитието на сектора в световен мащаб.

    Влиянието върху туристическия отрасъл е чрез намалели финансови средства, липса на кредити, ръст на безработицата и спад в туристическото търсене. Броят на туристите в световен мащаб е спаднал с 8%, нощувките в хотели – с 16%, а превозените пътници – с 14%.

    В тези условия някои правителства предприеха мерки като намаляване на ДДС, отмяна на визите и редуциране на таксите, но броят на оказалите помощ на бранша в тежкото за него време никак не е голям.

    Хотелите свалиха цените, като на места отстъпките достигат 60%. Бизнес пътуванията отбелязват най-голям спад в размер на 40% по данни на IATA. Според прогноза на организацията загубите на авиоиндустрията до края на годината ще достигнат 11 млрд. долара, като традиционните авио превозвачи са пострадали най-много.

    И все пак окончателните данни в края на годината ще са по-добри, отколкото се предвиждаше в първоначалните прогнози.

    Според Euromonitor International седем вектора определят бъдещето на туристическата индустрия и позволяват да се прогнозира как браншът ще привлече следващото поколение туристи в условия на икономическа нестабилност.

    Северна Америка – Funemployment

    Ако доскоро туристите разполагаха с много пари и малко време, сега положението за мнозина от тях е коренно противоположно. В момент, когато броят на безработните достига историческия си максимум, част от хората, загубили работата си, обаче решават да обърнат ситуацията в своя полза. Затова се ражда и невъзможната на пръв поглед и противоречива тенденция на Funemployment – безработица чрез забавления, съвременният еквивалент на пир по време на чума. Така, вместо да се отчаят, хората се опитват да извлекат от ситуацията максимално удоволствие и да посветят свободното си време на нови цели.

    Статистиката показва, че над половината от безработните американци са на възраст под 35 години, без семейство, деца и ипотеки. Именно тези любители на вечната ваканция са целевата група за дългосрочни, но евтини пътувания, а защо не и околосветски пътешествия. Според екипа на Euromonitor International от тази тенденция ще спечелят малките туроператори, предлагащи уникален продукт, евтините места за настаняване като хостели и мотели, както и евтините дестинации като Никарагуа, Еквадор и Коста Рика.

    Великобритания: мобилни хотели (pop-up)

    В последно време придобиват популярност така наречените мобилни хотели. Най-често те са изградени от модулни конструкции с използване на контейнери или преоборудвани стари сгради. Те се изграждат на принцип, който позволява бързото им сглобяване и намаляване на времето за строителство наполовина в сравнение с традиционните методи. Предлагат на гостите си базови удобства на сравнително ниска цена. Като правило са разположени в големите градове, а посетителите им най-често са групи младежи. Потенциални туристи обаче са и служители на ниско ниво във фирми, които не търсят специално обслужване или екстри за престоя си.

    В Лондон например вече е открит хотел на Travelodgе, а до края на годината ще отвори врати и хотел от веригата М-hotels.

    В условията на спад на пазара на имоти и нараснали неизплатени ипотечни кредити появата на уникалните хотели дава на хотелиерите възможност да предлагат достъпни, качествени и неповторими места за настаняване. Очаква се, че благодарение на достъпните цени и добрите условия в тях те ще привлекат широка клиентска база, което ще промени облика на туристическата индустрия на Острова.

    Европа: консиержът се превръща в масова услуга

    Услугите на консиерж в Европа традиционно се асоциират със заможни туристи и висококатегорийни хотели, предоставящи на гостите си добавена стойност. Въпреки това те все по-често вече се предлагат и в хотели от средния ценови спектър. Консиержът осигурява на гостите услуги преди, по време и след пътешествието, помагайки им да си купят билети за развлечения, да си направят резервация в ресторанти и нощни клубове, да им осигурят екскурзоводи и пр.

    Заедно с това масовият турист търси все по-персонализирани услуги и има нужда от помощ при планирането на свободното си време по време на ваканцията. Затова не е учудващо, че в отговор на търсенето все повече хотели предлагат услугите на консиерж.

    Все по-чести са и клубните пътувания. На тях на туристите се предлага индивидуално „меню“, съставено според вкусовете им. Това също променя облика на масовия туризъм. Европейските туроператори са готови да превърнат клубния туризъм в главен продукт на отрасъла. На играчите на пазара на пътешествия в средния ценови сектор това ще позволи да диференцират продуктите, използвайки за регулатор ценовия механизъм.

    Близък изток: забранено за мъже

    За разлика от застаряла Европа Близкият изток е регион, населен с много млади хора, повече от половината от които са жени. Те разполагат с време и средства и вече са заразени с вируса на пътешествията и откривателството. Точно това обстоятелство заедно с местните традиции, роди и нов бизнес – хотели, в които е забранен достъпът за мъже.

    Новият хотелски бизнес се развива най-бързо в Саудитска Арабия – първата държава, в която бе открит дамски хотел. Това е луксозният Luthan Hotel & Spa, в който цената на нощувка е $189. Примерът бе последван от Египет и Иран, където жените представляват над половината от населението. Освен от местните жителки тези хотели се предпочитат и от пътешественички от Америка и Европа поради по-голямата сигурност, която предлагат.

    Според експертите новата хотелска концепция ще продължава да се развива. Такива хотели могат да се изграждат и в държави, които предлагат медицински туризъм. Засега в още няколко страни се предвижда създаването на хотели само за жени. Сред тях са Йемен, Оман, Йордания и Сирия.

    Африка: назад към изворите

    След неотдавнашното посещение на президента на САЩ Обама в Гана черният континент се оказа в обектива на международния туризъм, демонстрирайки перспективи за възраждането на местната туристическа индустрия. Въпреки че Африка вече е усетила предимствата на „аборигенния“ туризъм, за повечето ключови пазари тя все още остава тера инкогнита. Може би точно затова експертите очакват бум на интереса към този континент и голямо нарастване на туристопотока.

    Азия: меката на голф туризма

    Дори в епохата на жестока икономическа криза феновете на голфа не си и помислят да ограничат интереса си към тази игра. А азиатските държави продължават да търсят начини за привличане на високоплатежни голфъри. Голфът се превръща в индустрия, генерираща приходи, особено в Югоизточна Азия, където лидери са Тайланд и Малайзия, които се специализират в дайвинг и голфинг. Само в Тайланд голф индустрията спечели 800 млн. долара на 260-те си игрища. В Далечния изток съвместните усилия на Япония, Южна Корея, Сингапур и Китай както в пакетирането, така и в маркетинга, също доведоха до бум на голф туризма. Дори държавите с недостатъчно развита туристическа инфраструктура като Лаос, Камбоджа и Виетнам се прицелват в голфърите.

    Латинска Америка:

    не лукс, а еколукс

    Латинска Америка е решила да промени облика си на евтина дестинация и инвестира големи средства за развитие на луксозна туристическа инфраструктура. Значителни средства за развитието на хотелската база ще вложат Мексико, Перу, Бразилия.

    Необятните природни паркове и биоразнообразието са добра основа за развитието на луксозния екотуризъм, съчетаващ предимствата на разкоша и естествената среда. Еколукс е онова, което ще бъде предложено на хората, които искат да изпитат насладата от общуването с девствена природа, без да изпитват неудобствата на евтините места за настаняване.

  • The President of the American University in Bulgaria answers questions from the readers of Eurochicago.com

    On November 21, 2009 in the hall by the Bulgarian Orthodox Church „Saint John of Rila“ there was held a meeting of the Bulgarian community in Chicago with the President of the American University in Bulgaria, Dr. David Huwiler.
    On our pages we have already reported the event – link (in Bulgarian).  After the presentation of the university and discussion, president Dr. David Huwiler answered our questions.

    Exclusively for our readers, he was kind enough to respond in writing. We offer you his answers:

    Can Bulgarian students in the US apply for scholarships given out by AUBG?

    Yes!—Bulgarian students in the US are eligible for financial aid at AUBG.

    What is the tuition cost for other American universities across the world?

    Tuition costs vary widely for “American” universities.  As you know, tuition costs at American Universities in the US can be as high as $50,000.  There are several American universities in Western Europe–the UK, France, Switzerland, and Italy—and these charge from $25,000 to $40,000 in tuition.  In addition, the cost of living in university residence halls and the cost of food in Western Europe is much higher.  At AUBG tuition this year is $8,300, and the cost of living in an AUBG residence hall is $1,000.  Since the cost of living in Bulgaria is about half the cost of living in the US or in Western Europe, it costs less to operate a university here—and less to attend.  We are not aware of another fully accredited American university that is less expensive than AUBG.

    I would note here that we believe that quality is a more important consideration than cost when choosing a university.  Therefore potential students should also consider factors such as selectivity/average SAT score at the universities that they are considering.  They should also consider the success of the universities graduates in getting into top graduate schools.  Using any of these criteria, AUBG ranks very well among the best universities in the US and Europe.

    How much government subsidy does it [AUBG] receive?

    At this time AUBG does not receive support either from the US government or from the Bulgarian government—although both provided assistance when the University was established.  In addition, ASHA (American Schools and Hospitals Abroad), which is part of USAID, has provided assistance with campus construction projects through the years.

    Are the names of the people who founded the American university being kept secret?  Absolutely not.  They are well known, and we are proud of them.  The original board of trustees included professors from the US and Bulgaria, the Provost of the University of Massachusetts, Spas Dimitrov, a member of the Bulgarian parliament, Stephane Groueff, well-known journalist and author, Bob Woodbury, the Chancellor of the University of Maine, Dimi Panitza, the managing editor of the Readers’ Digest, Ognian Pishev, the Bulgarian Ambassador to the US, Sol Polanski, the US ambassador to Bulgaria, George Soros, the philanthropist and financier, Eli Masseva, the mayor of Blagoevgrad, and many others.  I will not provide a complete list here, but I’d be happy to send it to anyone who is interested and writes to me.

    What percent of the faculty is Bulgarian?  American?  Other?

    Our faculty come primarily from the US, from Bulgaria, and from other countries in Europe.  The largest group is American.  Most of the non-Americans have done some or all of their graduate work in the United States.

    What university in the US has the closest relations with AUBG?  Where in the US can students continue their education?

    The University of Maine was involved in the establishment of AUBG, but we are now fully independent.   Since we have full American accreditation, our graduates can apply to graduate programs across the US, and they are routinely admitted to the best universities in the world.  AUBG graduates have gone on to attend Harvard, Duke, Cornell, Columbia, Georgetown, Yale, Princeton, Northwestern, Cambridge, Oxford, New York University, University of California at Berkeley, the University of Wisconsin and many others.

    Where are you listed in a rankings/ratings list?

    The major rankings do not include any American universities abroad.  However, you can compare some of the criteria that are commonly used to rank universities.  A common measure of quality is the average SAT score of entering students.  We require a minimum SAT score of 1,000, and our campus average is 1,200.  That ranks us among excellent American liberal arts institutions.  (I would note, as well, that a Business Week survey recently ranked us as the #1 business program in the country).

    Do you organize educational practices and specializations for your students?

    Our curriculum is organized as it would be at a high-quality US liberal arts university.  We offer traditional liberal arts majors and minors, as well as highly regarded programs in journalism, computer science, and business.

    We have information that you have started a master’s program in the center especially built for that purpose in the student town in Sofia.  What majors are being offered?

    AUBG operates the Elieff Center in Sofia, where we offer several outreach programs, including a highly-regarded Executive MBA program.  Like the undergraduate programs on our main campus, the EMBA program is selective and of high quality.  It fills to capacity each year, and both the Bulgarian government and the major corporations in Bulgaria send students to AUBG’s EMBA program.

    More material on the American University in Bulgaria (abbr. AUBG) in Bulgarian can be found here (link).

  • Избрахме българското научно постижение за ХХ век

    Шестият сърдечен тон е българското научно постижение на XX век, избрано тази вечер от зрителите на БНТ с 57,18%. Гласуването бе с есемеси, телефонни обаждания и по електронна поща.

    Откритиването на Шестия сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина, известен като „Феномена на века“.

    Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

    През 1974 г. той публикува статия в сп. „Педиатрия“, в която за пръв път споделя за своето епохално откритие.

    Няколко години по-късно тази статия се появява и в най-престижните световни кардиологични списания и скоро шестият тон на сърцето е приет като явление с изключително значение за развитието на медицинската наука.

    Откритието на проф. д-р Иван Митев спомага за цялостното опознаване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки, създава уникални перспективи за проучвания с огромен принос за цялото човечество.

    За произхода на първия и втория сърдечен тон са създадени множество теории. Третият и четвъртият тон се долавят само от опитното лекарско ухо. Петия сърдечен тон открива преди 50 години френският кардиолог Карло.

    „Пътят бе доста дълъг, труден, сложен. Най-трудното беше да убедя себе си преди всичко, че това, което виждам, е действително нов сърдечен тон.

    Не можех лесно да превъзмогна страха да не би да съм се захванал с нещо известно.

    Тези изживявания трудно могат да се предадат с думи. Те обаче са добре известни на всеки изследовател, който счита, че се занимава с нещо неизвестно“, разказва проф. д-р Иван Митев в интервю през 1999 г.

    Проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, син на проф. д-р Митев, сподели в студиото вълнението си от класирането.

    „Става въпрос за моят баща. Пътят му беше много-много труден.

    Той има една голяма благодарност към българските юристи, понеже това бяха хората, които застанаха твърдо зад Шестия сърдечен тон.

    Този тон беше признат първо от световно известни кардиолози – няколко американски кардиолози, естествено от Съветския съюз, трябваше да има и от Франция и от други страни.

    Юристите бяха тези, които казаха това е откритие. Когато баща ми през 1973 г. представи тази идея в Института за изобретения и рационализации, до тогава нямаше представа какво е това откритие“, разказа Ваньо Митев.

    Ето и останалите резултати от зрителското гласуване:
    Нивалинът – 10.40%
    Изобретяването на компютъра – 7.17%
    Lactobacillus bulgaricus – 5.12%
    Българската космическа програма – 4.79%
    Фотоелектретите – 4.55%
    Електронният часовник – 4.47%
    Първият български самолет – 2.36%
    Леене с противоналягане – 2.36%
    Електромагнитната пулсация – 1.62%

    A това бяха очакванията часове преди гласуването в сутрешния блок на БНТ

    Тази вечер ще разберем кое е българското научно постижение на ХХ век. Коментарите, както и гласуването, тепърва предстоят.

    Д-р Антоанета Христова от БАН и Даниела Симидчиева, заместник-председател на МЕНСА-България, бяха гости в студиото на „Денят започва” и споделиха кои са техните фаворити.

    Д-р Христова заяви: „Преглеждайки десетте номинации, аз изведнъж осъзнах, че много от тях не съм знаела, независимо че работя в Българската академия на науките.” Тя призна, че откритията са повдигнали националното й самочувствие и определено номинираните събития са изключителни, трасирали са пътя и „са определили това, което ние се опитваме да кажем, че е най-значимо в науката, „а то е – да се покаже посоката и светлината напред и да се очертаят решения на проблеми към настоящето”. Тя сподели, че нейните критерии при определянето на фаворит сред номинираните постижения са били първо – ученият да е останал и да се е развивал в България и второ – откритието да касае възможно повече хора и най-вече да се отнася до тяхното здраве. На първо място тя постави lactobacillus bulgaricus на д-р Стамен Григоров, на второ – фотоелектретите на акад. Георги Наджаков, на трето – нивалина – на проф. д-р Димитър Пасков и на четвърто място – откриването на шестия сърдечен тон на Д-р Иван Митев.

    Даниела Симидчиева сподели, че се е водила от подобни критерии при определянето на собствените фаворити, но тя категорично поставя на първо място нивалина. Още като ученичка се е запознала с това откритие и се е впечатлила от него, разказа тя. „Определено съм пацифист и понеже другите научни открития могат да бъдат ползвани и с други цели, затова нивалинът за мен е на първо място”, заяви тя. На второ място тя постави откритието на Джон Атанасов, макар че той не е останал у нас.

    Източник: БНТ

    Видео (линк)

  • Шампионите в YouTube тази година

    Певицата Сюзан Бойл е видеохитът на 2009 г., след като дебютът й в тв шоуто „Великобритания търси талант“ през април беше гледан над 120 млн. пъти.

    Едва ли има интернет потребител, който не си е пускал да чуе този откъс от предаването, с баладата от мюзикъла „Клетниците“ I Dreamed a Dream.

    Бремето на славата е тежко, но засега 48-годишната шотландка се справя, макар че през лятото й се наложи да влезе за кратко в психиатрична клиника.

    Тя не спечели тв състезанието, но тази есен мечтата й да пее се материализира в албума I Dreamed a Dream с кавъри и стандарти, който държи вече няколко седмици челни места в класациите и постави рекорд за дебют.

    Първият сингъл оттам беше песента на „Ролинг стоунс“ Wild Horses. Версията на Бойл може да се чуе и види в официалния й сайт SusanBoyleMusic.com.

    Следващите най-гледани клипове в YouTube за цялата година са с далеч по-скромни резултати, сочи топ 5 класацията, оповестена от сайта за видеообмен.

    Над 37 млн. пъти е видяно например любителско видео с хлапе, което се опитва да говори след посещение при зъболекар.

    7-годишният Дейвид бил заснет от баща си през май миналата година, докато се възстановявал от упойката след вадене на зъб.

    Сега David After Dentist, съкратено D.A.D, се предлага дори на фланелки.

    Третото видео, видяно 33 млн. пъти, е JK Wedding Entrance Dance– запис от една сватбена церемония, за която младоженецът Кевин, булката Джил и техните приятели отиват до олтара след петминутен танц със сложна хореография.

    На четвърто място с 31 млн. е първият трейлър за дългоочакваното продължение на кинохита „Здрач“ – „Новолуние„, в който бяха показани първите кадри превръщането на младия индианец Джейкъб Блак във вълк.

    Най-гледаната реклама е клипът за минералната вода „Евиан“ с бебета, танцуващи на ролкови кънки – т.нар. Evian Roller Babies.

    Музикалният фон е първото раппарче в историята, Rapper’s Delight, но в новата версия на японския хипхоп продуцент Даниел Накамура с артистично име Dan the Automator.

    Като цяло обаче най-гледани са музикалните видеоклипове.

    При тях №1 с над 83 млн. гледания е танцувалното I Know You Want Me на американския рапър от кубинско-мексикански произход Питбул (с истинско име Армандо Кристиан Перес).

    На второ и трето място са песните на Майли Сайръс The Climb и Party In The U.S.A, „прослушани“ съответно над 64 и 55 млн. пъти.

    Първата е балада от предишния албум на тийнейджърката, но бе включена и в игралния филм „Хана Монтана„, създаден по едноименния сериал.

    Тази седмица неин кавър се състезава за коледен хит на британския музикален пазар в изпълнение на победителя в музикалното тв шоу The X Factor (вж. видео).

    Второто парче е от новия й албум The Time of Our Lives, пуснат у нас от „Вирджиния рекърдс“ в началото на ноември.

    С 48 млн. пускания следва I’m On A Boat, изпълнявана от трио комици, които дебютират под името „Лоунли айлънд“ (Самотен остров).

    Помага им истинска черна звезда – Т-Пейн, и макар че всъщност става дума за пародия на рапхит, записана от актьори, парчето е номинирано за наградата „Грами“ в съответния раздел.

    Под номер 5 с над 35 млн. гледания е певицата Кери Хилсън с Knock You Down, в което участват Кайние Уест и Не-Йо.

    Месечната статистика сочи, че най-търсен непосредствено след смъртта на Майкъл Джаксън в края на юни е бил видеоклипът към хита му Thriller, а №1 за ноември е новата песен на Лейди Га-га Bad Romance, която е гледана повече, отколкото хлапето след зъболекаря.

    През януари пък най-силен интерес е имало към встъпването в длъжност на Барак Обама като американски президент.

    Източник: VESTI.bg