2024-03-28

1 thought on “Предупреждението на бащата на нигерийски терорист и нови мерки на сигурност в САЩ

  1. Каква е бомбата на нигериеца от полет 253?

    Пакет с прахообразно взривно вещество, прикрепен към тялото на Умар Фарук Абдулмуталлаб, и спринцовка с течност – така според първоначалните съобщения изглежда бомбата, която е трябвало да взриви полет 253 на „Делта еърлайнз“ точно преди Коледа.

    Пътници видели нигериеца да си инжектира химикал в областта на слабините, който е трябвало да задейства експлозива, но това не се случило. Чул се силен пукот, след което дрехите му се подпалили.

    Веществото е известно като PETN (съкращение от пентаеритритол тетранитрат) и не съществува в природата. То е безцветно, под формата на кристали, силно експлозивно, от групата на нитроглицерина и обикновено се съхранява и пренася разтворено във вода.

    Разработено е през Първата световна война и се използва в детонаторите. Терористите го предпочитат, защото заема малко място, но е много мощно.

    Същия материал бе скрил в тока на обувката си Ричард Рейд, който се опита през 2001 г. да взриви полет 63 на „Америкън еърлайнс“ от Париж за Маями.

    В медицината PETN се използва като съдоразширяващ медикамент, често с животоспасяващо действие. То понижава кръвното налягане, предотвратява инфаркт и намалява задържането на вода.

    Според Си Ен Ен модерните скенери на летищата и особено тези с триизмерно изображение би трябвало да засекат пакета в слабините на Умар. При вторична проверка с натривки откриването на експлозива би трябвало да стане веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *