2024-04-25

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Неформално предложение до ВСС

    Кафе „Мале-Мале“

    Модата на срещите „на кафе“ с оперативно интересни лица тръгна от МВР. През 2007 г. министърът на вътрешните работи Румен Петков се срещнал с братя Галеви на територията на тайния агент Алексей Петров. Дали са пили кафе и какво са си говорили никой не разбра със сигурност.

    Татяна Дончева изпусна една реплика по време на разпита на Ваньо Танов пред Комисията по вътрешен ред и сигурност от която излиза, че срещата е имала за цел да убеди престъпния контингент да се покрие временно в името на една голяма, национална цел – да ни приемат в Европейския съюз.

    Тази среща с Галеви беше тайна като агентът, който я организира. Само че високият гост на тайния домакин взе, че го издаде. Наложи се да назначат лишеният от тайна заплата мултимилионер Алексей Петров съвсем явно ДАНС. Някъде по това време ДАНС започна да организира беседи с оперативно интересните лица директно в сградата на институцията. Поради ранния час на срещите, предвидливо уведомената преса ги нарече „на кафе в ДАНС“, макар че според някои източници се сервирала само вода.

    След чистката в ДАНС починът да се провеждат неформални срещи с оперативно интересни лица се премести в съдебната власт и по-специално в Софийска градска прокуратура (СГП). Не става дума за Красьо, чиито многобройни срещи с магистрати са отделна тема.

    Най-напред в СГП се яви на раздумка Стефан Гамизов, „при приятели“ според собствените му думи. Но да не си помислите, че има връзка между това „приятелство“ и закононарушенията на Гамизов, които са подробно описани в специален доклад на ДАНС и предадени на прокуратурата, за да вземе отношение. Нищо подобно. Гамизов съобщи на струпалите се журналисти, че отивал при „приятелите“ да подаде жалба срещу бившия шеф на ДАНС Иван Драшков. А бива ли да идеш при „приятели“ и да не те почерпят поне едно кафе? Неудобно е някак.

    В интерес на истината все пак се разбра, че „приятелската“ среща е по инициатива на прокурорите, а не обратното, както се опитваше да го представи „анализаторът“ и „специалист по борба с лошите бизнес практики“ Гамизов.

    Вчера научихме, че с прокурор Николай Кокинов по собствена инициатива е беседвал застреляният Боби Цанков, доказан мошеник и кой знае защо обявен за журналист. Цанков, Бог да му прости, искал да сътрудничи и да осигурява свидетели срещу мафията, според някои източници. Главният прокурор Борис Велчев прикани медиите да потърсят живия събеседник Кокинов за да разберат какви са били темите на разговорите и какво е произлязло от тях.Предлагам да го попитат също така къде са се срещали така неформално с Цанков и дали са пили кафе.

    Изобщо, прави впечатление лекотата и доброжелателството, с което високопоставени служебни лица от правоохранителния сектор провеждат неформални срещи с оперативно интересни, доказани или все още разследвани апаши. Само че кой знае защо повечето от апашите са си на свобода, с изключение на Баретата, който е в ареста и о Бозе почившия Цанков. А досега не се е чуло за разтърсващи успехи в борбата с организираната престъпност именно благодарение на наученото по време на неформалните разговори „на кафе“.

    В същото време, въпреки многобройните призиви на прокуратурата към гражданите да изпращат сигнали, тези, които го правят формално не срещат същото доброжелателно отношение. Спомнете си за архитект Георги Янев, който изобличи корумпирани началници в НАПИ и дори даде 10000 лева свои пари за контролирано предаване на поискания от тях подкуп. Той беше церемониално награден с кортик от министър Петков, но прокуратурата отказа да му върне парите с мотива, че били дадени за подкуп. Едно кафе да го бяха почерпили, щеше да е на кяр човекът, а така си остана с нож за хартия за 10 бона.

    Журналистът Асен Йорданов от Бургас, който е истински, а не мним като Цанков и прави сериозни разследвания за корупция в обществените поръчки, заменки, далавери и престъпно съсипване на природата по крайбрежието често сезира прокуратурата. За награда неизвестни лица щяха да го наръгат с кортик между ребрата, а той по чудо се спаси. Засега разследването не дава резултат.

    Няма резултат и от разследването за заплахата с киселина срещу Мария Николаева, въпреки факта, че мутрите, които са влезли в редакцията да я плашат са заснети от охранителните камери и са носели вестник с нейна публикация за злоупотребите в Странджа, на който личал печат от Народното Събрание.

    От тях знам, че никой не ги е канил на кафе нито в прокуратурата, нито в МВР. Което не вещае нищо добро.

    Можах да се убедя лично колко съпричастна е прокуратурата към сигналите на гражданите след като се поинтересувах от съдбата на подаден от мен сигнал за злоупотреби с обществени поръчки на странджанския херой Петко Арнаудов, кмет на Царево. След като чаках половин час на вътрешния телефон пред затворената врата на прокурорската светая светих в Бургас, госпожата на другия край на жицата троснато ми каза, че не можели да намерят сигнала ми по входящия номер на писмото, което държах в ръката си подписано от Висша касационна прокуратура. За среща с наблюдаващия прокурор не можеше да става и дума. Наложи се да освободя телефона за другите граждани, желаещи да общуват с прокурорите, които вече бяха образували опашка след мен. До телефона имаше кафе машина, но не и обърнах внимание. А жалко. Вместо да настоявам да ми дадат формален отговор можеше да се представя за Красьо и да викна наблюдаващия на по едно кафе на крак…

    Общото между последните случаи е, че става въпрос за формални сигнали, пораждащи формални задължения. Но къде по-сладко е да седнеш на раздумка с приятели или познати на по кафе, вместо да водиш преписки, да разпитваш заподозрени и да документираш подробно всеки контакт с оперативно интересните лица. Очевидно това е пътят към прокурорското благоразположение – неформално и на кафе.

    Затова предлагам на ВСС да реализира един пилотен проект: затворената съдийска чалгаджийница „Мале Мале“ да се преобразува в кафене, прокурорите да се задължат да си пият кафето в работно време там, а гражданите, които имат нещо да им съобщят да си плащат куверт, за да влязат. Все ще хванат някой прокурор за душеприказчик, че да ги изслуша неформално докато си сърба кафето.

    Ако е вярно, че количеството прераства в качество, натрупването на кафетата може да даде резултат преди да заработи системата за електронно правораздаване, в която прокуратурата ще се отчита онлайн за извършената работа.

    Атанас Чобанов

  • Българите в чужбина вложили у нас над 2 млрд. лева през 2009-та

    През миналата година българските емигранти са изпратили от чужбина над 2 млрд. лева. Това сочат данни на Института за пазарна икономика. Парите отиват предимно за издръжка на близките, а не за инвестиции. Информация по темата дава Милена Филчева.

    Колко точно българи живеят зад граница – никой не знае. Разчита се основно на данни от приемащите страни, които по традиция се разминават със самооценката на българските общности. Така, според Държавната агенция за българите в чужбина, в Турция живеят около 300 000 българи, в Гърция около 230 000, а в Испания около 165 000.

    „Най-реалистичното, за което може да се говори е 3 млн. българи. Един милион от тях са български граждани, които в едно или друго време са напуснали България и са запазили българското си гражданство. Сред тях е и новата българска емиграция. Другите два милиона са българите в тъй наречените исторически общности“, обяснява Райна Манджукова.

    Колко точно пари пращат гурбетчиите също е сложна и неточна сметка. Според някои анализи, българите в чужбина връщат у нас до 40% от доходите си. Така през 2008 година са формирали между 4 и 5% от БВП. Заради световната икономическа криза, постъпленията през 2009 г. са намалели от 3 на 2 млрд. лева.

    „Без значение какви точно са тези проценти, трябва да се знае, че емигрантските пари не са панацея и дори биха могли да доведат до покачване на цените в отраслите към които са насочени. Никой не идва с емигрантски пари да си купи завод, да наеме работници, да произвежда у нас и да реализира продукция. Тези пари, в най-голямата си част, не могат да генерират здрав икономически растеж от какъвто имаме нужда“, смята Велико Димитров.

    Според икономистите, вълната на връщащи се от гурбет не оказва влияние върху крайната сметка, тъй като заминаващите не намаляват. Следващ емиграционен пик би могъл да се очаква след 2013 година, когато европейските страни ще премахнат всички ограничения за българи на трудовите си пазари.

    Източник: bTV

  • Изложба „Бягащи светлини“

    Пространството диша, танцува, вибрира във форми, които се сливат или разграждат на малки светулки, лъчи, цветни искри или звездни гирлянди-там, където се докосва от светлината. В стъклените чела на небостъргачите се оглежда небето, облаците, дърветата, във водите танцуват къщи, хора, коли, благодарение на светлината. Препускайки из магистралите сред потоците коли пробягват цветове, метални отблясъци, отразени светлини.

    Всички тези отражения които ни заобикалят, изграждат сякаш друг, нереален свят, динамичен и променящ се, уловен миг – част от светлинно дихание, пространствена близост или далечност, така както нашата мисъл пробягва внезапно и улавя за миг спомен или усещане за радост или тъга.

    Тук с моите рисунки, в новите ми експерименти с прозрачни материали, хартия, целофан, фолио, аз търся това усещане за мимолетност, отражение на светлината и пречупването и в пространството. Тя се променя пред очите ни и сякаш иска да каже – да, аз съм неуловима, порадвайте ми се сега, преди да изчезна. Опитвам се да постигна това, чрез използване на повече от един пласт хария или друг прозрачен материал, които се застъпват със следващия. Там, където трябва да има рисунка, нанасям подложка от неутрален цвят, като фон, върху който рисувам, оставяйки празни места като „прозорчета”, през които прозира рисунката от другия пласт. Така търся наслояване на рисунката в няколко плоскости, за да получа пространственост и динамика.

    Но трайното и водещо за мен е рисунката, движението на линията в нейната пулсираща и променяща се динамика.

    Драги приятели,

    Заповядайте на моята изложба.

    Кина Бъговска

    ARC Gallery & Educational Foundation
    832 W. Superior St. # 204,
    Chicago, IL 60622
    arcgallery.org
    312 733 2787, 773 517 2142

    8  January  from 6 to 9 PM

  • Трима избягали затворници са търсени в Илинойс

    Полицията предупреждава, че избягалите днес, 6 януари 2009 г. затворници са опасни и вероятно въоръжени. Подробности:

    Rodney Brown, Thomas Glaab, and Miguel Robles-Moya.
    Brown is described as a black male and has black hair, brown eyes and weighs 165 pounds. Glaab has brown hair, brown eyes, weighs 180 pounds and is a white male. Robles-Moya is described as Hispanic with black hair, brown eyes and weights 180 pounds.
    Brown and Glaab’s last known addresses were both in Anna, Ill. and Robles-Moya’s was in Chicago.
    The Marshals Service is searching for the trio and warned that no members of the public should try to apprehend them.
    Anyone with information is asked to call the Marshals Service at 618-482-9336 or 1-800-336-0102.

  • Цецка Цачева няма нищо против да й влизат в имейла

    Красен Николов / mediapool.bg/

    Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отхвърли в сряда критиките срещу Закона за електронните съобщения и оправда опитите на МВР да се добере до трафичните данни на населението.

    „Аз като гражданка не бих имала нищо против да влязат в моята електронна поща, стига това да гарантира моята сигурност и тази на семейството ми“, заяви тя. Цачева обясни, че ще има промени в законопроекта между първо и второ четене, но ще бъдат запазени „философията и духът му“.

    Всички парламентарно представени партии без ГЕРБ и Атака обявиха за противоконституционни опитите на МВР да следи трафичните данни на населението при разследването на всички престъпления с полагаем затвор над 2 години. В чл.34 ал.2 от основния закон се казва, че тайната на кореспонденцията може да бъде разкривана само за разследването на „тежки престъпления“, т.е. с полагаем затвор над 5 години.

    От Програма „Достъп до информация“ също остро разкритикуваха текстовете и определиха част от исканията на МВР за противоконституционни. Неправителствената организация определи като нарушаване на човешките права желанието на министерството да разполага с данни в реално време за телефонните разговори и Интернет-контактите на хората.

    Както Mediapool вече писа, МВР е склонно на известни компромиси, като например да редуцира броят на престъпленията, за които ще се искат трафични данни, и да оставя информация при мобилните оператори за това кога използва тяхна база данни.

    „Става реч не за следене, не за навлизане в лична територия, за накърняване на свободи и права. Става реч за гарантиране на сигурността на всеки един от нас”, обясни обаче Цачева след като почете паметта на Христо Ботев в Борисовата градина.

    В словото си тя отбеляза, че България навлиза в четвъртата година от членството си в ЕС и Христо Ботев би се гордял с този успех. За нас остава да отстояваме самочувствието си, че сме достойни за Ботев, заяви Цачева.

  • Боби Цанков убит в центъра на София ( + видео)

    Скандалният бивш радиоводещ и настоящ автор на сензационни публикации за бивши и днешни бандити в седмичника „Уикенд“ Боби Цанков (Борис Николов Цанков) е убит при престрелка в центъра на София, съобщи пресцентърът на МВР. Инцидентът станал малко след 12.30 часа.

    По първоначална информация 30-годишният Цанков е загинал на място, а други двама, вероятно негови охранители, са закарани в болница.

    По тримата на ъгъла на бул. „Стамболийски“ и ул. „Цар Самуил“, където има клон на СИБанк, са стреляли двама неизвестни, които избягали към катедралния храм „Света Неделя“.

    На мястото има много полиция, следователи. На улицата видимо няма никакви следи, стрелбата вероятно е станала във вход на жилищна кооперация. Трупът на убития още не бил изнесен, съобщиха насъбралите се репортери към 15 ч.  Движението в района е затруднено.

    На 13 ноември миналата година Боби Цанков съобщи, че е бил преследван от Стефан Бонев-Сако с бронирано ауди от светофара на Южния парк до светофара на „Сити центъра“ в София.

    Цанков обави тогава, че поводът за тази атака срещу него е първата му книга, носеща заглавие  „Тайните на мутрите. Пряка линия с подземния свят“.

    Стефан Бонев, по-известен като Сако, бе задържан за заплахи за убийство срещу журналиста.

    Цанков е вторият убит сензационен журналист, който издаваше книги за подземния свят. На 7 април 2008 г., пак посред бял ден, край хотел „Плиска“ в столицата бе убит 35-годишният Георги Стоев, известният автор на книги за подземния свят и мафията в България.

    От доста време из София се говори, че обявеният за главен наркобос Стефан Бонев-Сако през ноември миналата година е издал смъртна присъда на Боби Цанков.

    Не можел да повярва, че скандаллният журналист дръзнал да подаде жалба срещу него  в полицията и по този начин официално го посочил като наркобосът на България, който ще има сериозни проблеми с правосъдието.

    Твърдеше се, че напоследък Цанков се движи винаги с двама души охрана.

    Борис Николов Цанков

    е роден през 1979 г. в София, завършил е Средното музикално училище „Л. Пипков“. Изявявал се е като водещ на есемес-игри по Радио „7 дни“, Радио „Хит 7″, Радио „Сигнал плюс“ (на Кеворк Кеворкян), Радио „Спорт“ (на Манол Велев), Радио „Вива“, Радио „Браво“ – Варна, Радио „Практика“, Радио „Екстрийм“ – Перник, телевизийте „Канал 2001″, Би Би Ти (на Петър Манджуков и Красимир Гергов), Телевизия „СКАТ“, „BGTV“ (България Кабел), Телевизия „7 дни“ (на Георги Агафонов)… Повечето от тези медии вече не съществуват.

    За първи път името му  нашумя след ареста на 24 юни 2003 г. Представящата се за бизнес дама Валя Червенкова сигнализира прокуратурата, че е измамена от него, след като му дала 50 хил. лв срещу обещание за реклама. Арестуваният беше обвинен в измама в особено големи размери.

    От прокуратурата твърдяха, че от измамите му са пострадали над 1000 души из цялата страна. Два месеца по-късно Цанков беше освободен срещу 25 хил. лв гаранция.

    Тогава измамите му бяха описани така: обявява в радиоефира, че първите, които се обадят на телефона на предаването му, получават безплатна реклама. След като проучи част от обадилите се, Цанков звъни на онзи, който му се струва най-платежоспособен. Съобщава му, че печели безплатна реклама, но трябва да си плати ДДС-то.

    В друг случаи твърдял, че може да осигури и билбордове в София, но за тях трябва да му бъде платено допълнително.

    В трети случай обявявал, че спечелилият получава реклама за определена сума, но трябва да внесе половината от нея, за да бъдат разпределена между шефовете на радиото и спонсорите. Прибирал между 3 и 17 хил лв.

    На 15 ноември 2003 г. бомба избухна на перваза на прозорец на партерния етаж на кооперацията, апартамента, където живеят родителите му – на ъгъла на улиците „Цар Асен“ и „Хан Аспарух“ в центъра на столицата.

    Имаше версии, че взривът е бил предназначен за известния бандит, застреляния на 30 юли 2005 г.   Антон Милтенов-Клюна .

    Твърдеше се, че Клюна покровителства Цанков. Още тогава Боби Цанков се движеше с охрана и личен шофьор.

    На 3 април 2004 г. взрив рани Цанков в главата. Бомбата избухна, когато известният с връзките си с мутри влизал във входа на същата кооперация на „Цар Асен“.

    През март 2006 г. беше уличен, че за няколко месеца е измамил 10 души с различни суми на обща стойност 23 790 лв.

    Цанков се представял пред рекламодатели като „Иво Антонов“ и ги завличал с пари. Беше арестуван и задържан под стража. Срещу него тогава имаше заведени следствени дела и 68 дознания – всичките за измама.

    Никога не беше обявено, че срещу него е заведено дело…

    Източник: VESTI.bg

    Преди един месец под последното видео от тази поредица потребител е написал следния коментар:

    na tozi dnite sa my prebroeni………..



    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    Дните му се оказаха действително преброени, но дали ясновидец може да отгатне дали ще бъдат открити убийците?

  • Най-високата сграда в света гледана от две посоки (видео)

    Отначало информация за самата сграда:


    Burj Dubai, the world’s tallest building.

    Строежът на „Бурж Дубай“ (с височина над 800 метра) продължи повече от 5 години и струваше над 4,4 млрд. швейцарски франка, като за построяването на сградата са работили близо 12 000 души.

    И десет минутно шоу от откриването вчера (04.01.2010) за тези, които не са гледали телевизия:


    The tallest building in the world Burj Dubai 2010 , celebration opening.

    Но как са живели работниците строители, някои казват – по зле от домашните животни на шейховете:

    Чуждестранните работници са около 85 % от населението на Обединените арабски емирства – United Arab Emirates (UAE).

    Макар и да не обичат САЩ, много искат да живеят там …

    .

  • САЩ – десетилетие на упадък

    Америка върви по пътя на Древния Рим. Изминалото десетилетие ще бъде запомнено като повратната точка, в която САЩ спряха да бъдат суперсила. Подобно на Римската империя в последните й години, зад имперското величие на Америка се криеше морален и икономически упадък, пише в. „Вашингтон таймс“.

    Началото на XXI в. обещаваше трайно световно господство на САЩ. Нашата икономика може би изглеждаше ненадмината, бумът на дотком компаниите все още не бе спаднал. Вашингтон все още се къпеше в светлината на победата си в Студената война. Америка предвождаше света като военен и икономически колос.

    Атаките от 11 септември промениха всичко

    Подобно на Рим и Британската империя, САЩ започнаха скъпи, продължителни войни в далечни страни.

    Резултатът е, че Америка си остава затънала в Ирак и Афганистан. Двете войни ни струваха повече от 5200 живота и 1 трилион долара без намек за победа или край в обозримо бъдеще.

    Основната грешка бе направена от президента Буш

    Противно на общоприетия мит, той не бе едностранен консервативен традиционалист, а по-скоро републиканец от Великото общество, който проповядваше търсенето на национална идентичност в чужбина и едър правителствен корпоратизъм у дома.

    Нашата цел се състоеше в това да съкрушим глобалния джихад чрез стратегия на „тотална победа чрез тотална война“ – точно както беше във Втората световна война, когато всеки вътрешен приоритет бе подчинен на разгромяване на силите на Оста.

    Вместо това Буш се опита да засади демокрацията в пясъците на Месопотамия и каменистата почва на Афганистан.

    Той следваше глупава и в крайна сметка деструктивна политика на прилагане на социално инженерство, проекти в областта на националната идентичност. Резултатът от това бе имперско пренапрягане.

    Освен това той твърдеше, че Америка може да заделя и за оръжие, и за граждански цели.

    Нямаше нужда да се избира между двете. Съкращаване на данъците, федерализиране на образованието, федералната програма за социално здравно осигуряване, бързорастящи държавни разходи, големи дефицити, огромни спасителни суми за банки и скъпи финансови стимули – корпоративното кейнсианство на Буш подготви почвата за социализма и безразсъдното харчене на държавни средства.

    Президентът Обама допуска същата грешка. Той не е антипод на Буш, а негова кулминация.

    Обама е бушизъм „на стероиди“

    Той се стреми да създаде социална демокрация в европейски стил, характеризираща се с раздут държавен сектор, обременена система за социални помощи, икономическа склероза и външнополитическа безпомощност.

    Обама бавно тласка Америка към финансова разруха.Пакетът му от стимули в размер на 787 млрд. долара не успя да съживи икономиката.

    Законопроектът му за здравна реформа струва на данъкоплатците близо 2,5 трилиона долара.

    Той фактически национализира автомобилопроизводителите, финансовия сектор и банковата система.

    Наредбите му за опазване на околната среда ще задушат индустрията и производството. Безработицата е висока. Жилищният сектор продължава да се свива. Инфлацията расте. Доларът пада стремглаво. Държавната инфраструктура се разпада.

    Бюджетният дефицит за 2009 г. бе над 1,4 трилиона долара, като се очаква да достигне 1,5 трилиона през 2010 г. При неговото управление се прогнозира държавният дълг да „експлодира“ до над 10 трилиона долара за 10 години.

    Той погребва Америка под планина от дългове. Превръщаме се в Съединени аржентински щати.

    Решението на Обама да изпрати подкрепления от 30 хил. войници в Афганистан е опасно и безразсъдно ескалиране на войната. Това само ще ни накара да затънем по-дълбоко в блатото й, като обезкърви допълнително Америка и я лиши от още финанси.

    Повтаряйки трагичните грешки от Виетнам, Обама изпраща на сигурна смърт американски войници без ясна стратегия за победа.

    Да, докато американците са подложени на изтощителна смърт в пещерите и планините на Афганистан, терористите проникват във вътрешната ни сигурност.

    САЩ са все по-уязвими за ислямски атаки – преминаването на Хизбула през пропускливата ни южна граница, клането във Форт Хууд и опита за самоубийствен атентат на полет 253 на „Нортуест еърлайнс“.

    Подобно на Рим в последните му дни,

    Америка вече не всява страх и уважение

    Вместо това у нас нахлуват и бавно ни завладяват варвари.

    Рим рухва заради морален упадък, всеобща корупция и загуба на воля. Римската империя е поразена от непосилни данъци, повсеместна бюрокрация, икономическа стагнация, политически раздори, военен авантюризъм и липса на граждански добродетели.

    Културата му става толкова упадъчна – с възвеличаването на хомосексуалността, убийството на деца, прекомерната сексуална толерантност и непрестанното забавление (като циркове и игри в Колизеума), че Рим е не само презрян, но и поруган, пише вестникът.

    Америка повтаря същите трагични грешки. Нашата сексуализирана, обсебена от знаменитости и нравствена разпуснатост култура е презирана по света. Силата надделява над патриотизма. Вашингтон вече не олицетворява ценностите на демокрацията.

    Ако Америка не промени бързо курса, ние, също като римляните, ще пропилеем великото си наследство.

    Джефри Кюнър, в. „Вашингтон таймс“

    Източник: БТА

  • Оглупяване и оскъпяване през 2010-а

    Алчността излиза в почивка през новата година, тъй като обрулените от рецесията снижават очакванията си и се готвят за по-малки коли, по-малки къщи и ценене на всичко местно.

    Поне такива са прогнозите за 2010 г. на Ричард Уотсън, професионален съветник по бъдещи тенденциите, който предрече кредитната криза.

    48-годишният британец, който живее в Сидни, погледна в бъдещето за в. „Таймс“ преди година и предсказа съвсем точно, че 2008 г. ще бъде доминирана от омразни банкери, презрение към високоплатени изпълнителни директори и кампании в защита на местния бизнес.

    Сега той вижда една мрачна 2010 г., в която самотата и депресията ще се превърнат в обсебващи теми.

    Според Уотсън прогнозирането представлява тълкуване и осветляване на настоящето. Някои тенденции остават, не на последно място инстинктът за самосъхранение, когато се чувстваме застрашени, и крайната ни реакция в този случай – възходът на дясната политика.

    Хвърляйки поглед към 2010 г., експертът обаче вижда не само лоши новини. Той например вярва, че можем да очакваме вестниците, списанията, романите и да, хартията, да продължат да живеят като „бавни медии“ – ключовата дума за 2010 г.

    Ето какво още предвижда експертът:

    НЕПРЕКЪСНАТО ЧАСТИЧНО ОГЛУПЯВАНЕ

    Когато непрекъснато гледате в екрана на мобилния си телефон или на компютъра, вниманието ви е толкова разпокъсано, че не можете да се концентрирате върху едно нещо. Това явление е известно като „непрекъснато частично внимание“.

    Следващият етап е, че ще започнете да забравяте неща, да изтървате важни късове информация и да правите грешки – и никога няма да стигнете до качествено мислене. Това важи за работното ви място, където преглеждате тонове бързо изтичаща информация, под напрежение сте да реагирате навреме и действате прибързано.

    В личния си живот имате толкова много пароли в главата си, че забравяте номера на ПИН-а си и не можете да изтеглите пари, обаждате се на банката си и не можете да си спомните паролата.

    Нови проучвания ще потвърдят, че вършенето на няколко задачи едновременно (multitasking) е мит. Ще се появят изрази като „бавна медия“, тъй като хората ще разберат, че ако четат от хартия, са по-спокойни, разбират по-голяма част от съдържанието, мислят и виждат цялата картина.

    Именно заради това хартията не е мъртва и макар че новините ще бъдат предимно разпространявани онлайн, сериозните коментари и анализи, както и романите, до голяма степен ще останат на хартия.

    ЦИФРОВА ИЗОЛАЦИЯ

    Една от ирониите на цифровизацията е, че колкото по-свързани сме, толкова повече се изолираме. Можем да получаваме незабавни новини и съобщения в социалните мрежи през целия ден, но не знаем имената на съседите си.

    Twitter е успешен, защото създава връзка и позволява на хората да вдигнат ръка и да декларират: „Аз съществувам“, иначе биха се чувствали несвързани и самотни.

    Сменихме интимността с фамилиарност. Познаваме купища хора, но не ги познаваме добре, и познаваме малко хора, с които можем да обсъдим някой проблем.

    Във Великобритания 5,4 млн. души работят у дома си. Ето защо „Старбъкс“ процъфтява – тези хора искат да отидат някъде.

    Дори в офисите хората не общуват помежду си, те по цял ден стоят вторачени в екраните. Обедната почивка изчезна, трапезарията изчезна, семейството, седящо заедно пред телевизора, изчезна. Самотата и депресията ще станат дори още по-наболели теми.

    ГЛАД ЗА СПОДЕЛЕНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

    Работим сами, общуваме чрез имейли, клиентските услуги са онлайн, а пътуващите са привързани към айподите си. Човешките същества обаче по природа са социални създания. Те обичат да са в групи, харесва им чувството на сигурност, идващо от споделените преживявания.

    Оттук идва и популярността на семейните вечери, общите маси в ресторантите, литературните фестивали, музиката на живо и всички други събития, случващи се в огромни като хангари места, приютяващи над 10 хил. души.

    Можете да гледате комедиен сериал на екран на стадион, знаете шегите, защото вече сте ги гледали по телевизията, но това, което задейства механизма, е, че 15 хил. души се превиват от смях. Именно груповото изживяване е от значение.

    БЯГСТВО КЪМ ФИЗИЧЕСКОТО

    Ако виртуалната връзка никога не може да достигне физическия си еквивалент, това е отчасти защото асоциираме цифровото със скорост, наличност и следователно с понижена стойност, и отчасти защото обичаме да държим и докосваме реални неща.

    Когато човек живее в размирен и несигурен свят, той търси сигурността на нещо осезаемо. Не иска дялове в софтуерна компания, а иска злато. Да изтеглиш видео от интернет е лесно и ефективно, но е неодухотворено изживяване в сравнение с това да отидеш до добър магазин за видеофилми, да побъбриш с филмов маниак и да разглеждаш редици от илюстрирани заглавия.

    Обществената библиотека, за която се опасявахме, че е на изчезване през последните години, е в своята стихия, защото представлява нещо много повече от книги. Това е тихо и сигурно обществено пространство, изживяване, което ни дава достъп до експертни мнения на непокварени от търговски интереси източници, едновременно етично и евтино.

    ДА ОЧАКВАШ ПО-МАЛКО

    Сега, когато знаем, че ресурсите не са безкрайни и, поне на теория, преминахме от алчност към простота, от „аз“ към „ние“, от лъскавост към умереност, започваме да мислим, че всеки трябва да получи парче от пая.

    Това означава, че свикналите с повече ще трябва да се задоволят с по-малко. Така че ще приучим да имаме по-малко и по-малки коли, по-скромни къщи и да ходим пеша повече.

    Ще изключваме лампите и електрическите уреди, когато се счупят ще се опитваме да ги поправим, ще минем и без някои неща.

    Ще имаме по-скромни очаквания, а ако не очакваме много, има по-малка вероятност да се разочароваме. Твърде големият избор е объркващ, малкият избор е по-лесен и удобен.

    ПОДОЗРИТЕЛНО НЕПОТРЕБЛЕНИЕ

    Преди две години хората се хвалеха колко много са платили за нещо: „Това е „Харви Никълс“, имаха само една бройка“. Сега ще се хвалите колко малко сте платили за нещо: „Сдобих се с това от разпродажба/при размяна на дрехи/на благотворителен пазар/направих си го сам(а)“.

    Това е същото, като да се хвалите с покупката на скъп часовник – произлиза от нуждата да бъдете видени като по-добри от другите хора. Не става въпрос за това да живеете скромно и в тон с природата, а за това да натяквате пред другите колко добре го вършите.

    Звездите от шоубизнеса се сдобиват с „Тойота приус“ именно заради това – те искат да бъдат забелязани в своята екокола. Но ако умереността и устойчивостта са афиширане на мода, то ние знаем също, че модата се променя и тези хора са вятърничави.

    Подтекстът тук е, че производителите ще осъзнаят, че могат да искат повече за по-малко.

    ВЪЗРАСТНИ, ОСТАНАЛИ БЕЗ НАДЗОР

    Първоначално се смяташе, че децата, оставени без надзор, са изложени на опасност. Сега, когато всички се страхуваме от неизвестното, възрастните – предимно мъжете – ще бъдат смятани за хищници до доказване на противното. На тях не може да се има доверие и затова се нуждаят от надзор.

    Миналото лято бях на открит басейн в Глостър с невръстните си синове. Един спасител ме помоли да се преместя по-далеч от тях на шезлонг в другия край на басейна. Там нямаше никакви деца. Защо трябваше да се преместя? Защото можело да съм педофил.

    Това означава, че мъжете няма да могат да правят снимки на спортни дни или да влизат в училищни сгради, ако не са минали оценка на риска, който представляват. Това е сексистко и безумно.

    Какво да очакваме след това? Задължително видео наблюдение във всеки дом? Виждам как Джордж Оруел се обръща в гроба си с моята одобрена от правителството уебкамера.

    МЕСТЕН ПАТРИОТИЗЪМ

    Глобалната икономика вероятно ще се възстанови и ще станем свидетели на повишаваща се инфлация, по-високи лихви, по-високи цени на храните и по-високи цени на петрола – всичко ще струва повече.

    Инстинктът ще е да се защитим икономически, което ще значи да не зависим от други икономики и да запазим местните работни места. Но докато фокусирането върху местните общности насърчава чувство на принадлежност и гордост, това си има и кофти страна.

    Ако местното е добро, то, както би казала крайната десница, чуждото е лошо. Засилване на национализма ще означава, че крайната десница е във възход с нейния открит расизъм и ксенофобия. Очаквайте гневни изблици по улиците.

    РИСОРСИНГ

    Преди 10 или 20 години компаниите съкратиха разходите си, като сключиха договори с предприемачи в развиващи се страни. Хората искаха евтини стоки и не се интересуваха как са направени те.

    Сега, когато има нарастващ интерес откъде идват стоките и какви са етичните и екологичните норми зад създаването им, има движение за връщането у дома на тези работни места. Така че имаме рисорсинг.

    Хората се събудиха за схващането, че ниската цена може да е скъпо струваща, че не искаме стока, която е изкоренила цяла тропическа гора или е направена от експлоатирани работници.

    Искаме информацията, която виждаме на бутилка вино – къде е направено, кога, как и от кого. Ако производителите не ни кажат това, ще ги проверим в „Гугъл“ и ще разберем така или иначе.

    Идеалният вариант е, че ще искате стоки, произведени „на прага“ ви, където имате повече контрол и където бихте искали да запазите работните места.

    СТРАХОВА УМОРА

    Писна ли ви да се тревожите и да се страхувате? Вероятно не сте само вие. Имахме толкова много апокалиптични предупреждения, не на последно място за края на капитализма и смъртта на милиони от свински грип, че хората се поизнервиха.

    В някой момент те или ще решат, че нещата са толкова зле, че не могат да станат по-лоши, или ще започнат да гледат цинично на паникьосването. И в двата случая ще си помислят: „Каквото и да се случи, нека идва, няма да се тревожа за това, което застрашава другите“.

    Това означава, че хората ще се успокоят, което е здравословно. Точно както истерията около здравето и безопасността създаде преувеличена представа за предполагаемия риск, така не ни помага да се тревожим по-скоро за заплаха, отколкото за факт.

    Обратната страна е, че когато настъпи истинска криза, може да сме толкова решени да чакаме доказателство за нейното съществуване, че да я пренебрегнем, докато не стане твърде късно.

    ДЕСЕТ НЕЩА, КОИТО СА НА ПЪТ ДА СИ ОТИДАТ:

    – трапезарии
    – писане на ръка върху хартия
    – хартиени разпечатки на сметки и изявления
    – оптимизъм за бъдещето
    – индивидуална отговорност
    – интимност
    – смирение
    – концентрация
    – пенсиониране
    – неприкосновеност.

    Пени Уарк, в. „Таймс“
    Източник: БТА

  • Б.Борисов: Честният бизнес ще ни извади от блатото

    Интервю на Славка БОЗУКОВА / Стандарт /


    – Г-н премиер, определят 2009-а като година на промяната. Кризата промени на хората – бита, на бизнеса – мисленето, на политиците – тройните схеми. Коя промяна за вас бе най-важна?
    – Най-важното е, че спасихме България от банкрут. Заложих себе си и партията, за да не се срине държавата. Бях кмет, спокойно можех да изчакам следващите избори. Но България щеше да е в руини.
    Ако не бях направил кабинет, сега щяхме да се въртим освен в икономическа и финансова, и в политическа криза. Затова благодаря на всички политици, които имат държавническо отношение и поведение.
    – Но и критиките не закъсняха.
    – Всяко управление има нужда от критика, стига да е умерена и градивна. Това, което направихме, трябва да остане в аналите на тези 20 години след промените като изключителна държавническа и надпартийна позиция на ГЕРБ.
    Ако не бях съставил правителство, сега щеше да има нови избори. ГЕРБ щеше да разчита лъжите и измислиците на тройната коалиция за растеж и излишък да са станали факт и щеше да има 90% победа. Но щяхме да сме много по-зле от Гърция и Румъния. Вместо това в последните месеци кредитните рейтинги на България, които падаха при Станишев, се вдигат. И показват стабилност. Това не се случва в нито една от страните в региона.
    – Какво още отчитате като успех?
    – Направихме много по отношение на сигурността. Прекратихме скандалите в ДАНС, службата заработи. Изловихме „Наглите“, „Крокодилите“ и всички такива, които съсипваха имиджа на бизнеса в България. Няма чуждестранни инвеститори, защото всички се плашат от отвличания. Няма трафик по магистралите заради магистралните грабежи.
    – Какво да очакваме през 2010 г. – годината на постната пица?
    – Истината е, че парите ги няма. Тройната коалиция така са изгребали държавата, че просто физически няма пари. Всеки ден обяснявам на хората, че няма откъде да се изтупа повече брашненият чувал.
    – Доволен ли сте от бюджета?
    – Направихме балансиран бюджет, най-добър в Европа, и в същото време вдигнахме кредитните рейтинги. Сега спокойно можем да тръгнем към еврозоната.
    Разбира се, има още много други неща, които да направим. Например на последното заседание на Министерския съвет взехме решение за отчуждителните процедури за „Тракия“, за „Марица“. Там нямаше дори строителни разрешения. И сега напролет почва строителството на „Тракия“, ще завършваме „Марица“.
    – Строежът на магистралите остава ли приоритет и тази година?
    – О, да – аз съм казал: през 2012 г. метрото трябва да е от „Надежда“ до „Черни връх“ и да е построена магистрала „Тракия“. Плевнелиев казва края на лятото, аз – за туристическия сезон.
    – Това е краят на май.
    – Да, краят на май. Ще се бием много, но… Видяхте, с усилията, които положихме, пуснахме метрото в София 3-4 месеца по-рано. Прекрасен транспорт. А и градът стана друг с метростанциите – университета, „Юнак“. Ами Ларгото? Отдолу вече излязоха римските старини. От подлеза между мен и президента до метростанция „Шератон“ и пред ЦУМ хората ще се движат в древната римска търговска улица. Това го няма в Европа. И с музеите, които правим, ще изкарваме пари от туризъм.
    – А ще изкараме ли пари от енергийните проекти?
    – Вложихме огромни усилия да поставим енергийните проекти, в които бяха загробени много пари, на прагматична и доброжелателна основа с руските партньори. Руснаците разбраха, че това правителство няма нужда от комисиони и от завишение на цени по нито един проект. 4 години се бия с институциите като кмет на София, за да взема екологични оценки на завода и депата за битови отпадъци. А предишните пускат Бургас-Александруполис без екологична оценка. И то при положение, че той попада в „Натура“. Това е безотговорност.
    – Давате глътка въздух на строителите с облигационния заем, който пускате. На кои други браншове ще помагате?
    – Всичко до стотинка, което имахме в касите, сме го пратили по болници и за социални помощи, за да зарадваме максимум хора за Коледа. В последните дни на 2009 г. оправихме Вазовските заводи. Предишните ни лъжеха, че има излишъци, а не плащали заплати с месеци. Къде са излишъците?
    – Какъв е проблемът с лекарите? Наистина ли финансовият министър Симеон Дянков не успя да намери 30 милиона за тях?
    – Нямаше ги парите. По документи са там, има ги заложени на хартия. Но ги няма в наличност. Това е кризата – бедност, мизерия, липса на пари, недоимък. Другите държави, когато бяха в кризата, ни предупреждаваха. Но Станишев и Петър Димитров твърдяха, че кризата ще ни подмине. И не сложиха необходимите буфери, които да поемат тежестта сега. Точно обратното. Ето пример с военно министерство. Януари 2009 г. са изтеглили целия бюджет, за да си правят детски градини и апартаменти, без да платят хеликоптери, фрегати, без да платят оръжието на армията. Е, кое е по-важното?!
    – Същият ли е и проблемът със съдиите?
    – Да. За тези 19 милиона на връщане от Копенхаген говорих по телефона с Борис Велчев и му казах: Ще ви ги дам, просто ги няма физически, разберете. Целият парадокс е, че някой се опитва да каже как ние умишлено не ги даваме. Но ние няма да си ги носим у дома. Просто за да се разпише платежното нареждане, трябва да има пари в наличност.
    – Как ще коментирате заплахите на съдиите, че ще съдят Дянков?
    – Не беше премерено от тяхна страна. Още повече че никой друг в държавата не е получил пари.
    – Константин Пенчев обаче отправи доста остри критики.
    – Не е в негов стил, с цялото ми уважение към него. Ако обърнем разговора, можем да кажем: всички критики на Брюксел за кое са? Те не са ли част от държавата? Като ги критикуват, кой от тях понесе отговорност? Кой от всички началници в съдебната власт излезе и каза подавам си оставката, защото заради мене Брюксел дава лоши оценки. Те са независими в рамките на делата, но не са независими от държавата, от хората, от обществото.
    – Те имат своето оправдание – казват, политиците не промениха закона и затова ние не можем да издадем присъди.
    – За кого не могат?
    – За бившите министри например. Твърдят, че депутатите не са променили закона, той е толкова витиеват, че нищо не може да се иска от тях.
    – В съдебната система нямам назначен човек освен министъра, който дори няма глас във Висшия съдебен съвет. Така че мога да им отговоря много точно как са правени назначенията на всички шефски постове, но ще запазя добрия тон.
    – Всичко това означава ли, че стоите зад всяко действие на Дянков?
    – Разбира се. Той направи геройство в ситуацията, в която бе поставен. Ако Станишев и Орешарски не бяха такива популисти и бяхме взели, примерно, от фискалния резерв, сега нямаше да се задъхваме така. А те се обявиха против нещо, което самите те са правили. Това е нечестна политическа битка, неспортсменска игра.
    – Какви изисквания поставихте пред социалния министър Тотю Младенов, за да се справи с безработицата през 2010 г.? Данните от декември са за още 80 000 души на улицата.
    – Точно затова се обърнахме към бизнеса и правим толкова неща за него в момента, за да ни отговори с адекватна политика към хората, да не ги уволнява. Затова и Тотю Младенов отправи призив. Ние намалихме ставките на осигуровките именно за да не изкарват хора на улицата.
    – Икономическите анализатори очакват, че най-трудно ще е март – април. Вашите прогнози какви са?
    – Същите. Следващите 3-4 месеца ще са най-тежките.
    – Чуват се и прогнози за серия фалити на фирми, дори за самоубийства на банкрутирали бизнесмени.
    – Може да има и на политици. Да се надяваме, че това ще ни подмине.
    – Кога се чака дъното на кризата?
    – Знаете ли, много внимателно слушам на срещите на върха Меркел, Саркози, хората, които реално управляват Европа чрез големите държави, на които са ръководители. Те какво ще кажат за кризата, те как я усещат. Всеки казва: 2010 не се надявайте. Стагнацията е голяма и в техните страни, а те имат реална икономика.
    – По-пестеливи ли станахме в кризата?
    – Както ние нямаме в касата пари, така и хората нямат в портмонетата. Макар че ако направите експеримент и минете по супермаркетите, сити центровете, моловете – ще видите, че е препълнено.
    – Как си обяснявате това?
    – Не мога да си го обясня. Мисля си и колко народ излезе сега в чужбина да почива по празниците и реално даде пари на чужда икономика – в Гърция и Турция. Но на 15  януари с Папандреу ще отворим пункта, Смолян ще стане много по-различен център, оттам ще минава поток от хора. А това са работни места.
    – Какво е вашето послание към бизнеса за 2010-а?
    – Като казваме бизнес, това е малко общо понятие. Трябва много внимателно да се разграничи реалният, честният бизнес от бих ги нарекъл, прехвалените бизнесмени. Те са няколко групи. Едните, които с компенсаторки или смешни пари са купили имоти за стотици милиони. Изведнъж станаха милионери. Други – крали ДДС, трети свикнали да получават държавни и обществени, общински поръчки и да заделят огромни проценти печалба на база партийни приятелства. Това не е реален бизнес, това не трябва да го има. На Хаинбоаз открихме път, на който едната лента изобщо я няма. На Батко и Братко фирмата са строили.
    – Но са си взели парите.
    – Взели са и повече. Сега едната лента я държим като аварийна, защото няма разрешително.
    – Това означава ли, че ще спрете кранчето за такъв тип бизнесмени? И че за честните държавата ще създаде възможност за реално състезание в обществени поръчки?
    – Това правим. За „Тракия“ даже с Искров говорихме да заключим офертите, защото са над 50 – от най-големите компании в света. За завода за София също са двуцифрено число, отново най-големите компании в света за преработка на битови отпадъци. Това вдига конкуренцията, но изисква 100-процентна прозрачност. Това ще накара и българските фирми да влизат в консорциуми и да се борят да стават по-конкурентоспособни.
    – Може ли да се каже, че очаквате нов икономически елит в държавата?
    – Повтарям – няма такова нещо: подарява ти се поръчката и връщаш 30% обратно. Няма да бъде така.
    – Залавянето на Наглите и Крокодилите беше безспорен успех на кабинета. Какви задачи във връзка със сигурността на хората поставяте сега на МВР шефа Цветан Цветанов?
    – След ударите, които нанесохме, нямаме открадната кола в София. Факт е, че когато тези групи се пресират – наркодилъри, крадци на коли, крадци на апартаменти, когато действително няма никаква толерантност към тях, това пряко се отразява върху сигурността и спокойствието на хората. Това трябва да продължи с всички сили.
    – Да разбирам ли, че сега поставяте като цел номер 1 пред МВР да удари битовата престъпност, която тормози най-много хората?
    – Да. Неслучайно положихме толкова усилия. Ако трябва да бъда откровен, когато почнахме да работим с колегите по Наглите и Крокодилите, си спомних публикациите във вестниците. Наричаха ги неуловимите, недосегаемите, суперспециалистите. Всъщност те са правили толкова много грешки… Просто МВР не е работило. Видяхте – като ги натиснахме, си признават, посочват, разпознават, пропяват. Нито са толкова железни, нито са толкова конспиративни. Успехът ни е много важен, защото за кратко време мобилизираме професионалната част на МВР да заработи както трябва.
    – Случаи като „Белнейски“ ще бъдат ли разплетени?
    – „Белнейски“ е чисто криминален случай, който е трябвало да бъде изкаран тогава. Със сигурност толкова материал е имало, просто не са работили. Всичко е забатачено вече, опорочено като веществени доказателства.
    – Мнозина от социолозите прогнозират, че още в началото на годината ще има бушони в кабинета. Ще сменяте ли министри?
    – Засега се справят добре. Отношението на медиите и на обществото към тях е показателно. Всеки от тях се старае много. И всеки знае, че на мига ще го сменя, ако не издържи на темпото.
    Що се отнася до прогнозите на социолозите, искам с дебели букви да подчертая: в мига, в който усетя, че има неблагодарност към ГЕРБ и към мен за това, което правим, в този ден давам оставката на правителството в парламента и отивам на избори. В този ден!
    Усетя ли от политическата класа, че се опитват да ми прехвърлят вината на сини, червени, пембени в условията на криза и не се държат в рамките на нормалното, аз ще си предизвикам вот на недоверие. Ще извадя депутатите на ГЕРБ от гласуването и ще оставя да ги видя какво ще гласуват. Да ги видя БСП как ще си подредят листите, и другите партии също. Искам уважение и зачитане на това, което съм поел като риск в момента и което правя. Държавническо отношение от политическите лидери. Хората видяха – каквото съм обещал, изпълнил съм го. И работя денонощно.
    – Очаквате ли провокации от Яне Янев?
    – Не се интересувам от тази партия. Тя говори и действа по абсолютно идентичен начин с БСП и ДПС.
    – Янев се оказа петата колона на БСП, така ли?
    – Безспорно. Тази партия бе създадена, за да дублира ГЕРБ, да ни вземе точните гласове за пълно мнозинство. Още в момента, в който той каза давам 6 месеца подкрепа на правителството, разбрах, че на тези хора не може да се разчита. До този момент нито една подкрепа нямам. При гласуването на най-важния закон – бюджета, тях ги нямаше в парламента. Е, за какво да ме подкрепят по-нататък.
    – Какво очаквате от Иван Костов и Волен Сидеров като партньори?
    – Да гледат държавнически на делата. Ако ние предизвикаме избори, кой ще влезе, кой няма да влезе в парламента, как… това вече ще тежи на съвестта на онези, които ще ме предизвикат да направя избори. Видяха резултатите преди половин месец – София, Враца, Разлог, Правец. ГЕРБ може да падне с 10 процента, но ние за тези 6 месеца доказахме, че можем и с финанси да се справим, и ангажиментите си към София и другите градове да изпълняваме, и за сигурността на хората да се грижим. Тоест – че сме по-добри от това, което има на политическия пазар. От господин Костов, от Мартин, от Волен, включително и от г-н Станишев и Доган, разчитам на държавническо отношение. Критика –  да, но като цяло трябва да се знае, че това е единственото правилно и добро за България в момента. Всичко останало ще я въведе в катастрофа.
    – На 10 януари е конференцията на ГЕРБ и вие ще станете лидер.
    – Сега какъв съм?
    – Неформален лидер.
    – Напротив.
    – Търсена символика ли е датата 10 януари?
    – Не. Гледахме да е първата неделя след Нова година.
    – Готов ли сте с екипа си? Какви послания към ГЕРБ ще отправите?
    – В партията ни всичко е ясно. Всеки си има място, знае се кой е първи, кой е втори, кой е трети, каква му е ролята. Навремето ГЕРБ се направи по този начин, защото формално законът не позволяваше аз като кмет да бъда лидер. Цветанов се справя прекрасно с дейността.
    – Сега обаче ще остане зам.-председател.
    – Е, досега какъв е бил.
    – Формално лидер.
    – Не, просто той стана председател, защото аз не можех. Ако тогава нямаше пречката в закона кмет да е и партиен лидер, аз щях да съм председател, той щеше да ми е заместник. И сега това ще се случи.
    – Историите на партиите у нас обаче показват, че подобни ситуации пораждат напрежение в структурите. Очаквате ли това са се случи и в ГЕРБ?
    – На моята партия? Тогава да действат сами. Пред мене този въпрос никога не е стоял. Не съм го чул, за първи път сега го чувам от вас. Аз мисля, че нито за момент някой не си е помислял, че ГЕРБ има друг ръководител освен мене. Всеки си знае мястото. А ако не си знае, ще го подредя.
    – След серията престрелки сега в какви отношения сте с президента Георги Първанов?
    – Радвам се, че успяхме да намерим добрия тон и общ език по важните външнополитически и вътрешнополитически неща.
    – Кой първи подаде ръка?
    – Аз. Защото мене повече ме касае стабилността на държавата и правителството. Всички удари падат върху нас и ние трябва да ги решаваме. Аз съм дисциплиниран човек. По йерархията държавният глава е първи. Редно е аз да подам пръв ръка. Когато изпращах
    г-н Ромпой на летището, той ми каза: Знам, че има напрежение между двете институции, но това, че двамата говорите на един език и имате единни позиции по важни въпроси, за държавата, Европа и света, означава стабилно правителство. Това му бяха думите.
    – Всички очи са вперени във вас. Как се справяте с напрежението?
    – Да станеш пъдар на обран бостан е нещо изключително трудно.
    – Колко часа е работният ви ден?
    – Не знам колко ми е работният ден, но знам, че нямам почивен ден. И където и да застана, пристига министър с проблем. Ако не е министър, е депутат. Ако не са те, е кмет. Как няма една сфера в държавата, в която да няма проблеми.
    – Кой изтегли паричката от коледната баница?
    – Аз, кой. Но я видях и я грабнах.
    – Каква молитва отправихте в коледната нощ?
    – Да сме живи и здрави, да ни подминават бедствията.

  • Най-силната мафия е руската

    Руската мафия е най-мощната престъпна мрежа в света. Това сочат нови анализи на експерти по организираната престъпност.

    В списъка на първите Топ 10 мафиотски структури има и една балканска – сръбската мафия. В анализа са включени онези престъпни групировки, които действат на територията на няколко страни едновременно и които се борят за надмощие в наркотрафика, търговията с оръжие, проституцията.

    Руската мафия

    В момента тя наброява около 500 хил. души и нейното влияние в света непрекъснато нараства.

    Кръстниците на руската мафия контролират близо 70% от руската икономика. Руската мафия контролира проституцията в Макао, Китай, наркотрафикът в Таджикистан и Узбекистан.

    Тя е свързана и с прането на пари в Кипър, Израел, Белгия и Великобритания, нелегалната имиграция в Швеция, кражбата на автомобили, нелегалната търговия на ядрени материали, търговията с оръжие и проституцията в Германия.

    Руската мафия участва и още в укриването на данъци от търговията с петролни продукти, в застрахователните измами, поръчковите убийства, търговията с кокаин, проституцията в САЩ и кражбата на коли и бижута в Канада.

    Италианската мафия

    Тя е една от най-известните в света, чийто корени датират още в 19-ти век, а нейното родно място е Сицилия. Тя наброява около 4000 души – основно от десетина фамилии.

    Италианската мафия обаче има безброй „сътрудници“ и се смята за една от най-коравите в света, която и днес действа на територията на САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия.

    Всеки член на мафията преминава през „пробен период“, в който трябва да се докаже като качествен извършител на убийство.

    Основната част от приходите на мафията идват от търговията с кокаин и хероин и тясното сътрудничество с колумбийския наркокартел. Италианската мафия е известна и с огромното си икономическо влияние чрез корумпирането на политици и магистрати.

    Колумбийският наркокартел

    Колумбийската наркомафия съществува от средата на 60-те години на миналия век когато започват да продават „малки количества наркотици в САЩ“.

    Картелите „Меделин“ и „Кали“ много бързо се превръщат във водещи производители на кокаин в света. За да ограничи влиянието на „Медилин“, който поиска и политическата власт в страната, колумбийското правителство започва да сътрудничи с наркокартела „Кали“, който в момента е най-могъщата мафиотска структура в света.

    Те са известни със своето добро сътрудничество с всички престъпни организации в отделните държави. Те контролират и целият транспорт по пренасянето на кокаина в света и по-специално този с корабите.

    Китайската мафия

    Китайската мафия контролира две трети от световната търговия с хероин, която е предназначена предимно за САЩ. Те контролират и нелегалната имиграция в Югоизточна Азия, Европа и САЩ.

    Тя се занимава и с кражби, поръчкови убийства, пиратство и фалшифицирането на пари. В китайската мафия участват около 30 хил. души от Китай, Малайзия, Тайван, Сингапур и др.

    Японската мафия

    Японската престъпна група „Якудза“ се смята за една от най-многобройните престъпни групи в света, в която членуват 110 хил. активни служители от 2500 японски семейства.

    „Якудза“ е създадена преди 300 години, но те и днес се различават по особената прическа, татуировките по цялото тяло и липсата на кутрето на лявата ръка, което се предава при „кръщаването“ на „бащата“ – шефа на мафията.

    Тяхното мото е „работи тайно над закона“. Те се занимават основно с проституция, хазарт, порнография, нелегална имиграция, наркотрафик, пране на пари. Техният годишен приход се оценява на 71 млрд. долара.

    Мексиканската мафия

    Тя е създадена в затворите в САЩ от членовете на уличната престъпност и днес наброява около 30 йил.0 души в САЩ. Те контролират каналите за наркотрафик, оръжие и проституция. Най-много пари печелят от нелегалната имиграция в САЩ и намирането на работа за имигрантите, които след това им плащат „гаранция сигурност“.

    Мексиканската мафия печели и от изнудване и рекет. Действа на територията на Ел Пасо и Калифорния. Полицията нарича този град малкия Чикаго, защото напомня за Чикаго от времето на Ал Капоне. Членовете на максиканската мафия се различават с татуировки по тялото на национални символи от Мексико.

    Израелската мафия

    Тя участва в много страни в проституцията, търговията с наркотици, но и в производството на дрога. Те са монополисти в износа на хашиш и екстази за Западна Европа и за САЩ. На времето тази мафия е известна като групата, която няма кръв по ръцете, защото „решава споровете чрез преговори“.

    Днес обаче тя има славата на една от най-жестоките, която не мисли дълго за премахването на сътрудниците си. Тясно сътрудничи с руснаците и много често дава убежище в родната си страна на своите колеги от престъпния свят.

    Сръбската мафия

    Тя успешно действа в над десет страни, включително Германия, САЩ, Италия, Великобритания, Франция, страните от Скандинавския полуостров. Сръбските мафиоти активно участват в наркотрафика, поръчковите убийства, рекета, хазартния бизнес и кражбите. В момента Интерпол издирва 350 граждани на Сърбия.

    Те активно си сътрудничат и с останалите престъпни групировки по света. Някои ги наричат и интелигентни крадци, заради огромните грабежи, които извършват по света без следи.

    Албанската мафия

    Тя се състои от много престъпни групи, които се намират в Албания. Действа на територията на САЩ, Западна Европа, но след 1980 година започва да разширява своята дейност и в други страни по света.

    Във Великобритания се смята за една от най-опасните. Техните правила не са се променили от 15-ти век. Албанската мафия участва в търговията с бели робини, алкохол, цигари, проституция, кражба на автомобили и рекет.

    Мафията от Ямайка

    „Британският ярдис“ е създаден през 1950 г. от емигранти от Ямайка, които населяват бедните квартали във Великобритания.

    Те се занимават основно с търговия на кокаин, оръжие и марихуана. Групата е разделена на няколко престъпни банди и няма централно ръководство. Те са известни със своята бруталност и жестокост спрямо лондонската полиция.

    Източник: БГНЕС

  • Първото десетилетие на ХХI век – загубено за американската икономика

    Началото на 21 век загубено за икономиката на САЩ

    „Загубено десетилетие“ за икономиката на САЩ, така официалната статистика на американското правителство определя началото на 21 век.
    Анализът е публикуван вчера във в. „Вашингтон пост“ и цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.
    Според данни на Федералния резерв на САЩ от 2000 г. насам в страната е бил отчетен нулев растеж на нови работни места.
    Подобна ситуация в икономическия сектор на световната свръх сила се регистрира за пръв път от началото на 40-те години на миналия век.

    Оттогава страната отбеляза стабилен растеж на заетостта – 38 процента в края на 40-те години, 24 процента през 50-те, 31 процента през 60-те, 27 процента през 70-те, 20 процента през 80-те и 20 процента – през 90-те години.
    За първите десет години на 21 в. се е понижило общото ниво на благосъстояние на американските семейства от средната класа, разкриват статистическите данни.

    През 2008 г. средностатистическото семейство в САЩ е разполагало с по-малко средства отколкото през 1999 г.
    За подобряване на ситуацията не е допринесъл и фактът, че в първото десетилетие на века производителността на труда се е повишила значително в сравнение с 90-те години на миналия век, съобщава БТА.

    Източник: Фрогнюз

  • Наруши ли Конституцията министър Симеон Дянков*

    Симеон Дянков пристигна в България с двойно гражданство – българско и американско. Кога Дянков спря да е американски гражданин – това е вторият казус, евентуалното нарушение на който, би било второ нарушение на българската Конституция.

    Според българската Конституция, член 65, ал.1, и член 110, депутати и членове на Министерския съвет трябва да бъдат само български граждани, да отговарят на условията за избиране на народни представители, а едно от тях е да имат само българско гражданство.

    На 26 август 2009 г., списание „Правен свят” публикува следния текст: „След сформирането на новото правителство в пресата се появиха публикации, че Симеон Дянков има двойно гражданство – българско и американско. Самият той заяви, че ще се откаже от американското си гражданство, за да изпълни изискването на Конституцията. Чисто формално, избирането му за министър е в нарушение на основния ни закон….”

    Да погледнем внимателно този текст: След сформирането на новото правителство… Симеон Дянков заяви, че ще се откаже от американското си  гражданство, за да изпълни изискването на Конституцията.

    На 16 август 2009 година в Интерент излезе информация: „Новият министър на финансите на България Симеон Дянков официално заяви, че се  отрича от Америка, за да бъде в полза на България. Експертът в кабинета на Бойко Борисов ще направи постъпки, за да се откаже от американския си паспорт, тъй като иначе погазва Конституцията на България.”

    Т. е., според думите на Дянков, на 27 юли 2009 г. правителството, в чийто състав е бил и той, се закле в Конституцията на Република България. Три седмици по-късно самият Дянков, гражданинът с американски паспорт обяви, че ще се откаже от американското си гражданство! Пита се: като какъв тогава се е заклел в българската Конституция Дянков, след като три седмици след клетвата в парламента сам обяви, че тепърва ще се отказва от американското си гражданство?

    Наскоро, на този сайт стана дума за прекратяването на Договора за натурализация между България и САЩ от 1924 година, който се счита за прекратен през 2003 година. Ето публикациите по темата:

    България отне гражданството на българите с американско гражданство
    Отнето ли ни е българското гражданство, питат българи от САЩ
    Най-после Министерство на външните работи „призна” и „проговори” за гражданството на българите в САЩ!

    По този казус зам.-министърът на правосъдието, Жанет Петрова е направила запитване до Дирекция „Международно право” в МВнР и е получила тълкуване на казуса в писмо N° 04-09-75 от 14.04.2009 от същата тази дирекция. Според тълкуването на експертите на Външно министерство „…в съответствие с чл. 1 от Договора, за българската държава е възникнало международноправното задължение, да признава на натурализираните в САЩ български граждани американско гражданство и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си т. е. българското си гражданство.“

    Договорът за натурализация между САЩ и Република България е договор за избягване на двойното гражданство и той се счита за прекратен от 17 април 2003 година.

    В какво се кълнат кандидатите за американски граждани?„Тържествено се заклевам да спазвам Конституцията на Съединените щати, да отхвърля и отрека абсолютно и изцяло всякаква преданост и вярност към какъвто и било чужд монарх, владетел, чужда държава или върховна власт, на които преди кандидатстването си съм бил подчинен като поданик или гражданин; да спазвам и защитавам Конституцията и законите на Съединените щати срещу всякакви врагове, чужди или вътрешни; да бъда истински верен и предан на САЩ; и да воювам в името на Съединените щати, когато законът го изисква…”

    Тази клетва е положил и Симеон Дянков когато е получил американско гражданство.

    Въпросът е: преди 2003 година ли Симеон Дянков е станал американски гражданин и как се отнася към неговия статут това тълкуването на МВнР, поискано от зам.-министъра на правосъдието, Жанет Петрова?

    Следващият въпрос е: как, след като според два члена на Конституцията министър не може да има двойно гражданство – Симеон Дянков е положил клетва пред същата тази Конституция?

    И още един въпрос: ако е бил американски гражданин по време на клетвата в парламента, защо Симеон Дянков е заявил три седмици по-късно, че ще се откаже от американското си гражданство, за да не е в нарушение на Конституцията?

    На 19 ноември 2008 година, Министерство на правосъдието изпраща до поделенията на ГРАО циркулярно писмо-становище за българското гражданство на натурализираните в САЩ българи.

    На базата на това становище от ГРАО-Благоевград са отказали издаване на ЕГН на дете, родено от български родители в САЩ, съобщи по телефона Райна Стойнева от Атланта, по време на телевизионното предаване с участието на говорителя на МВнР, Драговест Горанов.
    Тук ще припомня едно Решение на Конституционния съд

    от 1995 година.

    http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=200

    Решение, което е произнесено от КС през 1995 г. по установяване на неизбираемост и предсрочно прекратяване на пълномощията на народния представител Жорж Ганчев Ганчев.

    Ето базата, на която е произнасянето на КС,

    „Главният прокурор твърди, че изборът на народния представител Жорж Ганчев Ганчев е извършен в нарушение на чл. 65, ал. 1 от Конституцията и чл. 3, ал. 1 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове (ЗИНПОСК), тъй като към момента на регистрирането му като кандидат за народен представител, а и след това не е бил освободен от гражданство на Съединените американски щати (САЩ).

    В подкрепа на твърденията представя разменената между него и Посолството на САЩ – София, кореспонденция относно американското гражданство на Жорж Ганчев Ганчев, включително и писмата на посланика на САЩ в София Уилям Монтгомери от 31 януари, 6 февруари и 1 март 1995 г.”

    Загубването на американско гражданство не може да настъпи автоматично. То се постановява с акт на овластения за това държавен орган на САЩ, при спазване на определена със закон процедура, коментира казуса бивш съдия от Конституционния съд. При отказ от американско гражданство се произнася и Държавният Департамент, като издава съответен акт.

    Ето защо следва да се провери имало ли е произнасяне от Държавния департамент на САЩ във връзка с отказа на Симеон Дянков от американско гражданство към датата на полагане на клетва като министър в правителството на ГЕРБ?

    Отговор на това може да даде американският посланик. Освен това Симеон Дянков трябва да представи документ за удостоверяване на обстоятелството, че не е бил гражданин на САЩ към датата на полагането на клетва в парламента, като член на кабинета.

    Не за първи път гражданин на чужда държава влиза в изпълнителната власт – прецедент в това отношение създава назначението на гражданина с английски паспорт Мартин Заимов, който бе назначен в служебното правителство на Стефан Софиянски за зам.-министър на търговията. Разликата в двете назначения – това на Симеон Дянков, и това на Мартин Заимов е, че Дянков като министър се заклева в Конституцията, докато Заимов е само назначен и не се кълне в Основния закон.

    И още веднъж ще цитирам: „Според българската Конституция, депутати и членове на Министерския съвет трябва да бъдат само български граждани, които трябва да отговарят на условията за избиране на народни представители. Едно от тях е българско гражданство.

    Това е записано в член 65, ал.1, и член 110 на Основния закон на Републиката.

    На запитване във връзка с гражданството на Симеон Дянков, от Министерство на финансите отговарят на в. „Струма” и сп. „Правен свят” следното:

    http://www.asengenov.com/2009/09/blog-post_22.html

    Уважаеми господа,

    По повод публикуваното във в. “Струма” /стр. 1, 03.08.2009 г./ мнение на г-н Антон Сираков за гражданството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дяков и в дух на колегиалност, ви предоставям позицията на Министерството на финансите.

    Г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут. Както без съмнение знаете, Световната банка е международна финансова институция, в която работят и сътрудничат експерти от цял свят, а нейният централен офис е разположен във Вашингтон, САЩ.

    Като директор на дирекция “Връзки с обществеността и протокол” в Министерството на финансите ви уверявам, че назначаването на г-н Симеон Дянков на позицията вицепремиер и министър на финансите не е в разрез нито с Конституцията на Република България, нито с някой от законите на страната.

    Проверка в Устава на ООН, Конвенцията за привилегиите и имунитетите на специализираните организации, както и член 57 от Устава на ООН установи, че Симеон Дянков би следвало да е ималфункционален имунитет, който се дава за мандат на служители, докато са на трудов договор с организацията /в случая Световната банка – бел. Л. М./. Освен това има и друг вариант за даване на еднократен функционален имунитет на лице, то се прави във връзка с дадено събитие.

    Експерт по международно право поясни, че американците не признават приравняване на функционалния имунитет с дипломатическия.

    От всичко изложено дотук става ясно, че Дянков няма как да е имал дипломатически имунитет, а е имал, докато е бил на трудов договор в Световната банка, само функционален имунитет.

    ––

    *Tова е откъс от материал на сайта „Хроники“ с адрес  http://www.lubamanolova.info/

  • Bulgaria Registers 1st Drop in Car Crash Fatalities since 1968
    A total of 900 people lost their lives in car crashes in Bulgaria in 2009, which is 161 fewer than the fatalities in 2008.According to Commissar, Aleksi Stratiev from the Traffic Police Directorate, this is the first time Bulgaria has seen a drop in road accident fatalities since 1968, over a 40-year period.

    Stratiev has thanked the Bulgarian media for helping raise awareness about road safety which has emerged as a major issue in Bulgaria over the recent years.

    Novinite.com

  • Отвлякоха нов кораб с българи

    Отвлечен е нов кораб с български моряци на борда. Съобщението бе потвърдено кап. Продан Раданов, управител на фирмата „Зодиак“ във Варна и от говорителя на МВнР Драговест Горанов.

    Автомобиловозът „Ейшън Глори“ е бил похитен снощи около 21,30 часа българско време на 620 мили от брега.

    Корабът е с 25-членен екипаж, на борда има осем българи. Те са моряци от Шумен, Ямбол, Велинград и Варна. Капитанът е 32-годишен мъж от Варна.

    Съдът е построен през 1994 г. Бруто тонажът му е 44 818. Плава под английски флаг. При отвличането е пътувал от Сингапур за Джеда, Саудитска Арабия, посочи кап. Раданов.

    В 25-членния екипаж освен българи, има румънци, украинци и индийци. Един от тях е успял да се свърже с фирмата в Лондон, мениджър на кораба, и е казал, че всички са живи и здрави.

    От Форин офис (британското външно министерство) заявиха, че са в контакт с компанията собственик на кораба и следват обичайната практика за такива случаи, предаде Франс прес.

    Засилената активност на пиратите в района е следствие от неспособността да се реши проблема с политическата нестабилност на Сомалия, отбелязва Би Би Си.

    Що се отнася до наскоро отвлечения танкер „Сейнт Джеймс Парк“, в екипажа на който също има българи, руският капитан Виктор Кривенко се е обадил на семейството си, че всички са добре, имат вода и храна, пиратите се отнасяли добре с тях.

    Преговорите за неговото освобождаване все още не са започнали. Танкерът е на котва на източното крайбрежие на Сомалия.

    Нетипичното в случая с „Ейшън Глори“ е, че корабът е отвлечен толкова далече от брега, тъй като похищенията обикновено се осъществяват по-близо, коментира говорителят на МВнР Драговест Горанов.

    Той уточни, че ще минат поне 2-3 дни, докато „Ейшън Глори“ акостира, а едва след ще започнат преговори.

    България трябва да вземе мерки, призова Горанов. Според него един от начините за решение на проблема с пиратството е да се подпомагат бедните държави като Сомалия.

    По думите му военната сила не е сред най-ефективните начини за борба с пиратството, ако няма „грижа за хората“.

    В първия ден на новата година сомалийски пирати отвлякоха и сингапурски химикаловоз с 24-членен екипаж.

    150-метровият танкер с водоизместимост 20 хил. т „Пармони“ плавал от Генуа, Италия, за Индия, когато бил атакуван вчера и принуден да се насочи към сомалийсикя бряг, потвърдиха от мисията на ЕС „Аталанта“, базирана в Нортуд, Великобритания.

    Екипажът включва 17 индонезийци, петима китайци, нигериец и виетнамец.

    Опитваме се да се свържем с кораба, заяви в Сингапур говорител на собственика на кораба GBLT Shipmanagement PTe Ltd, цитиран от ДПА.

    Властите в Сингапур съобщиха, че са получили сигнал за помощ от танкера в 9,30 ч. по Гринуич вчера.

    Построен през 2008 г., танкерът плава под флага на Сингапур, а оператор на химикаловоза е индонезийската компания Berlian Laju Tankers (BLT).

    www.Vesti.bg

  • ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ СЕМЕЙСТВО ЛИЛА ГЕОРГИЕВА И МИХАИЛ ТИНЧЕВ

    Лила Ангелова Георгиева е родена на 5 август 1979 година.
    През 1987-1994 госпожа Георгиева учи в 133 ЕСПУ “А. С. Пушкин” (руска езикова гимназия), от 1994 до 1999 учи в 31 СУЧЕМ “Ив. Вазов” (френска езикова гимназия), от 1999 до 2002 учи в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, бакалавър по Политология, специализация по Външна политика и сигурност, от 2002 до 2004 учи в Univercidade Catolica, Лисабон, където семестриално завършва магистратура по Политология и Международни отношения и специализация по Международни отношения и международна сигурност, от 2005 до 2009 учи в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – магистратура „Международни политически отношения и сигурност”. През 2007 г. се дипломира в Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.
    Нейната дипломатическа кариера започна от 2005, като до 2009 е младши експерт, референт за Република Гърция и Република Кипър в Дирекция “Двустранни консулски отношения и консулска защита” на Министерство на външните работи. От 16 юли 2009 е Консул в Генералното консулство на Република България в Чикаго.
    Владее английски, руски, френски и португалски езици.

    Михаил Тинчев е съпруг на Лила Георгиева.
    Господин Тинчев завършва висше образование по специалност “ Стопанско управление“. Работил е като данъчен инспектор в “Националната агенция по приходите”. Владее няколко западни езика.
    Семейство Лила Георгиева и Михаил Тинчев са често гости на редица значими събития на българската общност в Чикаго.

    БАА

  • My Bulgaria: Dossier again

    by Petar Kostadinov

    Much has been said about missed opportunities in Bulgaria regarding opening the dossiers of the former communist-era secret police State Security.

    This debate should have happened straight after the democratic changes in 1989. It should have also led to concrete action so that Bulgarians would know who was who in the days when relatives, friends and co-workers were asked, voluntarily or not, to snoop on each other. This would have quelled speculation about whether current office holders were in some way compromised with State Security because of their secret past as agents.

    Today, 20 years on, a committee has finally started opening these files, the latest of which features dossiers of print media employees. In the two years of the committee’s operation the same pattern has emerged regarding the exposure of former communist secret agents or collaborators. In almost all cases those „exposed“ reacted with surprise and even indignation at the committee’s actions.

    We have read many accounts of people explaining how they did not even know that they worked for the communist secret police – as if they had been duped into doing so. Others said they only did so to defend national interests and under no circumstances had their actions harmed anyone else in Bulgaria.

    Such were the words of President Georgi Purvanov who said he worked as a history researcher. Others such as Minko Gerdjikov, deputy mayor of Sofia, and Hristo Droumev, head of the National Palace of Culture, said they were proud of their work as undercover intelligence officers abroad.

    In all cases these people did not even consider resigning from their public posts despite open calls from some print media. Hence the revelation of names of former State Security agents in the print media was eagerly anticipated, especially with regard to the subsequent fallout.

    For better or worse, the „exposed“ print journalists reacted just like the aforementioned public officials. The media, for their part, generally adopted two approaches to the issue. Some simply reported the revelations matter-of-factly. These were mostly the media who had had no agents exposed among their staff.

    Others such as one daily, whose editor-in-chief was declared a State Security collaborator, was quick to contact the State Security officer who, according to the committee’s records, had recruited their boss. And guess what? This officer denied ever meeting the „exposed“ editor-in-chief and trying to poach him for State Security. It was as if this very same daily had anticipated the „blow“ and was ready to rebut it with an instant interview. Several journalists „exposed“ on another daily, some of whom, ironically, had established credentials as investigative journalists working on State Security dossiers and had even written several books on the issue, justified their collaboration by saying they were merely victims of a totalitarian era.

    All this suggested that these journalists had known about their State Security dossiers. So why did they wait for the committee to make them public before saying anything? The only reason I can think of is that they must have thought they could get away with it. This says a lot about their social responsibility and honesty.

    www.sofiaecho.com

  • Две и девета (глуха) си отиде – да ни е честито!

    Aвтор: Иво Инджев

    Не че искам да е така, но е факт: в европейското състезание на народите през изминалата година бяхме девета дупка на кавала.

    Имам предвид по отношение на хубавите неща (които се случват на другите) – заплащане на час, ден или месец, чистотата и зеленината на градовете дори (София се оказа направо на дъното) и в крайна сметка, сумарно – като качество на живота.

    За сметка на това в подредбата по показатели, с които никой никъде не се гордее, нашата Горда Стара планина стърчеше страховито над конкуренцията като съветски паметник.

    По стандартите на ЕС здравеопазването ни е направо в услуга на погребалния бизнес (за него тук няма криза- тъкмо напротив). Това пък е тясно свързано с демографските ни върхове в закопаването на нацията.

    И не е чудно, че то се отразява на рекордно мрачното ни настроение – отново бяхме сред най-нещастните на континента, най-недоволните от управлението на страната, най-песимистично настроените. А и сред най-склонните да посегнем на себе си, вместо на виновниците.

    Другаде тази заредена с недоволство атмосфера би предизвикала очистителни граждански катаклизми, но у нас тя произведе само един изборен напън, чийто ефект тепърва предстои да бъде изучаван от самите нас (и на наш ГЕРБ).

    Медиите изригнаха, но в странна имплозия – в смисъл, че продължиха да се размножават по противоестествен път и в угода на самите себе си, самозатваряйки се в продължаващ процес на самозадоволяване, който явно стимулира фертилните напъни на техните оплодители. Но не и прераждането на гражданското общество.

    Случи се обаче и нещо прекрасно – две и девета (глуха) отмина. Това е най-положителното събитие за отчетния период – със сигурност никой друг народ в Европа не би трябвало да се радва толкова на факта, че тя остана в миналото.

    Да ни е честита старата две и девета (глуха) с това, че благоволи да си отиде!

    http://ivo.bg/

  • Северният магнитен полюс на Земята се придвижва към Русия

    Северният магнитен полюс на нашата планета се придвижва в посока към Русия със скорост 64 километра годишно, разкри ново проучване, цитирано от „Нешънъл джиографик“. Това се дължи на магнитните изменения в земното ядро. То се намира твърде дълбоко за директни измервания на магнитното му поле, но изследователите правят изводи за него чрез регистриране на измененията в магнитното поле на Земята на повърхността и в космоса.

    Последните измервания показват, че на повърхността на ядрото вероятно има област на бързи изменения в магнетизма, причинени от магнитна “струя”, идваща от вътрешността на ядрото. Според Арно Чулиа, геофизик от “Institut de Physique du Globe de Paris” във Франция, това е най-вероятната причина, която избутва магнитния полюс от дългогодишната му позиция в Северна Канада.

    Магнитният Север, към който се ориентира стрелката на компаса, е съвсем близо, макар и да не се припокрива, с географския Северен полюс. В момента той е близо до канадския остров Елсмиър. Именно него използват навигаторите, за да се ориентират, когато са далече от видими контролни точки. Въпреки че глобалните навигационни системи са въвели по-съвременни методи за определяне на местонахождението, компасът продължава да е широко употребяван от хората под вода или под земята, където GPS-сателитите нямат обхват.

    Магнитният северен полюс се е придвижил слабо от времето, когато е локализиран за първи път (1831 година). През 1904 година той започна слабо движение в североизточна посока със стабилна скорост от 15 километра годишно. През 1989 година той се ускори, а през 2007 учените съобщиха за движение към Сибир със скорост 55-60 километра годишно. Бързата промяна на местонахождението му означава, че картите на магнитното поле на Земята трябва съответно да се опресняват, за да могат употребяващите компас да въвеждат корекции за правилната посока на географския Север.

    Според учените планетата има магнитно поле, защото сърцевината й се състои от ядро от солиден метал, пакетирано в бързо обикаляща го обвивка от течен метал. Системата работи като вид динамо, произвеждащо магнитно поле. Учените отдавна подозират, че поради константното движение на разтопената обвивка измененията в нейния магнетизъм засягат и позицията на магнитния север на повърхността. Въпреки че новите измервания подкрепят тази хипотеза, Чулиа не е готов да заяви категорично, че полюсът ще се настани в Русия. “Трудно е да се предскаже това” – коментира той. Очевидно е, че никой засега не е в състояние да предскаже дали изникването на някое ново изменение в магнетизма няма да “поскара” полюса в различна от сегашната посока.

    www.ekipnews.com

  • Годината от А до Ю

    Това са част от думите, които придадоха неповторима физиономия на българската 2009 г.


    А

    ртур – мистериозният посредник на измисления трансфер на 4-ма от „Левски“ като символ на мъглата във футбола.

    Азер – става дума за Меликов от „Информационно обслужване“, около когото се въртяха куп интриги, включително прочутият клип от жанра „черен пиар“ с Борисов и Костов.

    Б

    акаджика и Охрид – две черни думи в българската 2009 г. 18 души загинаха край Ямбол, 15 се удавиха в Охридското езеро.

    Бербатов – всеки знае защо.

    Бентли – данъчните се заканиха да проверят собствениците на тези скъпи коли.

    В

    ещици стана нарицателно за голямата ревизия на кабинета Станишев или ако цитираме класиците (Борисов): „Станишев сам даде определение на кабинета си. И тези, вещиците от горите, със заменките, тези със златните ксерокси ще бъдат унищожавани.“

    Г

    алеви – силните хора на Дупница станаха арестанти, а после неуспешни кандидат-депутати.

    E

    RM II – чакалнята на еврозоната, в която много искаме да влезем. И правителството се напрегна да постигне показатели.

    З

    аменки – една от мръсните думи на годината – виж В.

    И

    нджи – героинята от „Перла“, знакова за феноменалния интерес към турските сериали.

    Инструментът, „който разпределя финансирането в държавата. В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това.“ Изказването на Доган пред жители на с. Кочан предизвика истинска буря и според мнозина повлия силно на изборния резултат.

    Иродиада – така митрополит Николай нарече Мадона, призовавайки да се бойкотира концертът й в София. И така маркира една тенденция църквата все по-често да се намесва по теми на деня.

    К

    ристиян Георгиев – Крис, незрящото момче от Етрополе, което олицетвори желанието за добри дела и достойни каузи.

    Красьо – аферата, която тръгна от разкритие на Иван Колев от ВСС, доведе до оставки на магистрати… и нищо повече.

    М

    ургина – един от първите знакови скандали на годината. Който няма голямо развитие.

    Н

    аглите – отговорът на МВР в годината на отвличането на Киро Киров и Румен Гунински.

    Няма билети за театър – салоните за много представления са пълни.

    О

    пукали парите – израз на Борисов за предишното правителство, виж В.

    П

    остна пица – това, с което Симеон Дянков онагледи бюджета за 2010 г. стана символ на голямото орязване на разходи в държавата.

    Р

    еферендум – идеята за допитване за новините на турски вдигна голяма политическа патаклама.

    С

    туденти – на 14 януари излязоха от амнезия, след убийство пред дискотека “Амнезия”, и тръгнаха на протест пред парламента. После лека-полека амнезията се върна.

    Свински грип – болестта, която взе жертви и у нас.

    Т

    одор Славков се радваше на такава популярност във „ВИП Брадър“, че предизвика ретро вълна на носталгия по соца.

    Ч

    ерни (Давид) – изобрази България като тоалетна и раздели обществото на две – мерзко ли е това, или израз на артистична свобода.

    Ъ

    нфренд (Unfriend) – думата на годината според „Ню Оксфорд Америкън Дикшънъри“ – означавада премахнеш някого като приятел в социални мрежи като „Фейсбук“.

    Ю

    НЕСКО – българката Ирина Бокова оглави организацията.

    Ето и три важни числа.

    116

    депутати получи ГЕРБ на парламентарните избори и смазващо победи БСП, която взе 40 места. Напук на упоритите социологически прогнози, че резултатите ще са близки.

    65

    години – толкова ще стане постепенно пенсионната възраст според плановете на кабинета.

    321.41

    лв. е общият доход средно на човек от домакинство през октомври.

    Trud.bg