2024-04-26

1 thought on “Българин доказва, че днес трябва да честваме 2000 години от рождението на Христос

  1. 1. Никой не е твърдял че Исус Христос е роден на 25 декември нулевата година. Първо въобще не знаем кога точно е роден просто църквата си харесва деня 25 декември защото е бил езически празник на култа към слънцето. Така се опитва да вкорени християнството във езическите ритуали и традиции, за да могат по лесно езичниците да го възприемат. И в следствие на това става манжда с грозде. И второ въобще не е роден нулевата година, защото има грешка в календара. Роден е преди 4 г. преди Хр. по простата причина че цар Ирод трябва да е бил жив по това време :-). Ирод умира 4 г. преди Хр.

    2. Как така възкресението е било 42 г. 🙂 след като събитията са се случили при управлението на император Тиберий, който управлява римската империя от 14 до 37 г. 🙂 т.е. през 37 г. императора умира. Исус е осъден на смърт от прокуратора на Юдея Понтий Пилат който е прокуратор от 26г. до 36г.

    3. И накрая незнам откъде се черпи тая информация за възрастта на Исус при разпъването му. Нямаме такива данни. Единствено в Евангелието на Лука се казва че когато Исус е кръстен от Йоан Кръстител е бил „около тридесетгодишен“ 🙂 Но един човек може да е на 28 год. може и да е на 35 год. и пак да е „около тридесетгодишен“. Никой никога не е твърдял, че Исус е разпънат на 33 години, защото няма такива сведения, нито в Евангелията нито в източници извън тях.

    ЕВАНГЕЛИЕ НА ЛУКА 3 гл.
    „В петнадесетата година на царуването на Тиберия Кесаря, когато Понтий Пилат беше управител на Юдея, а Ирод четверовластник в Галилея, и брат му Филип четверовластник в Итурейската и Трахонитската страна, и Лисаний четверовластник в Авилиния, при първосвещенството на Анна Каиафа, Божието слово дойде до Иоана, Захариевия син, в пустинята…“

    Тиберий-римски император 14-37 г.
    Понтий Пилат-прокуратор на Юдея 26-36 г
    Ирод ІІ Антипа-тетрарх в Галилея 4 г.пр.Хр.-39 г.сл.Хр.
    Филип -тетрарх в Самария 4 г.пр.Хр.-34 г.сл.Хр.
    Лисаний-неизв.
    Анна Каиафа-първосвещенник 6-15 г., но фактически до ок.40 г.

    И така излиза че в 28 г.Христос е бил на около 30 годин. Или може да се обобщи че е роден около 4 г.пр.Хр. или няколо години по-рано. Това е всичко което може да се извлече от евангелските текстове. Всичко останало са чиста проба спекулации.

    Така че не знаем нито точната дата нито точната година. Пък и не е това най-важното. Важното е кой е Исус Христос и какво е нашето отношение към него. А българския учен да спре да се прави на много умен и да отиде да гледа краставици може от тях да разбира повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *