Home » Избрано

Пирати отвлякоха танкер с българи

2009.12.29 Един коментар
Spread the love

Според ИТАР-ТАСС 26-членният екипаж на кораба „Сейнт Джеймс Парк“ е съставен от граждани на България, Русия, Турция, Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия.

Плавателният съд е изпратил сигнал за помощ в понеделник от Аденския залив, като след това е променил курса си и в момента плава към сомалийските брегове.

Още от вчера външно министерство работи по случая с петимата български моряци, които са част от екипажа на отвлечения от сомалийски пирати кораб „Сейнт Джеймс Парк”, пътуващ под британски флаг, каза говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

Корабът е контейнеровоз. Корабът не е голям, става дума за 8000 бруто регистър тона.

Сигналът за бедствие е подаден в 14.20 часа вчера по Гринуич, като в 17.10 часа от мостика на кораба са се обадили на патрулиращите кораби от операцията „Аталанта”, че е отвлечен от пирати. В момента корабът плава. От 26 души екипаж, 5-ма са български граждани.

Българската операторска фирма, която ги е наела, е известена за случая. Близките на петимата също са известени. Българското правителство е информирано, кризисният щаб в МВнР работи. Министърът на външните работи лично следи случая.

Всички наши партньори са известени – международната морска организация в Лондон е запозната, партньорите от Европейския съюз, военното командване на Европейския съюз е известено и мисията „Аталана” в Аденския залив, каза той.

Докато корабът плава, повече подробности едва ли ще чуем. Те ще го закотвят някъде покрай Сомалия и ще видим какво ще стане”, каза още той.

Говорителят уточни, че фирмата, наела българските моряци, е варненска, но не пожела да каже името й.

Kafene.net

One Comment »

  • moriak said:

    Имената на петимата българи, намиращи се на отвлечения от пиратите танкер станаха известни тази вечер. Това са Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев, съобщи „По света и у нас“ на БНТ 1. 26 души е екипажът на отвлечения от сомалийски пирати танкер „Сейнт Джеймс Парк“. Моряците са се качили на кораба през октомври и в началото на декември. Петима от тях са българи – четирима от Варна и един от Русе. Единият от четиримата варненци е старши помощник-капитан на кораба, а останалите са от изпълнителския състав. Те са възраст между 30 и 46 години. Били са в добро здравословно състояние преди отвличането. Семействата им са уведомени за случилото се. Това съобщи кап. Продан Раданов, управител на фирмата “Зодиак морски агенции”, която е наемала моряците. Останалите членове на екипажа са румънци, руснаци, украинци, турци, филипинци и един грузинец. Засега похитителите не са осъществили контакт с английските мениджъри на кораба. БГНЕС припомня, че танкерът химикаловоз „Сейнт Джеймс Парк“ е построен през 1993 година. Той е плавал под английски флаг от Тарагона, Испания за Тайланд. Тази сутрин той е трябвало да стигне до сомалийския бряг. Първото съобщение за бедстващия плавателен съд е изпратено вчера /28 декември/ в 16:20 часа българско време. В 19:10 часа отвличането е било потвърдено от английски военен кораб чрез сомалийски преводач, каза кап. Раданов. Той допълни, че не разполага с информация дали корабът се е движил с конвой. На борда на плавателния съд са превозвани химикали, които не са опасен товар. /БГНЕС /

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.