2024-04-23

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Награда „Злата Мъгленска“ за българка, живееща в чужбина

    Днес от 15 часа в заседателната зала на Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” Държавната агенция за българите в чужбина официално ще обяви учредяване на награда „Българка на годината”, с която да положи традиция за отличаване на наши сънароднички, живеещи в чужбина, съобщават от пресцентъра на агенцията. С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на нашето общество към ролята на българските жени в чужбина, които категорично заслужават признание, насърчителна, дадена с грижа и обич обществена оценка. Годишното отличие на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска и това решение не е случайно. Тя символизира по убедителен начин традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство, жертвоготовността в името на висши идеи и в името на другите хора, неприемането на насилието и съзнанието за равенство между хората и половете, единството на българския народ, независимо от някогашни и съвременни държавни граници и българския дух извън пределите на днешна България. Днес, в деня на един от традиционните женски празници в българския народен календар, ще бъдат обявени регламентът на Годишното отличие, организационният комитет, който ще включва личности, доказали своето отношение към българите в чужбина, към ролята на българската жена за опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, както и тазгодишните носителки на наградата. /БГНЕС /

  • ДС като Дефицит на Справедливост

    Автор: Атанас Чобанов
    В българското общество се е натрупал „тежък дефицит на справедливост“, така коментира „Дневник“ в началото на годината резултатите от изследването на Алфа рисърч, според които най-масовото очакване е през новата 2010 да се случи „изправяне пред съда на извършителите на злоупотреби и престъпления“.
    Казват, че прогнози и пожелания за новата година се правят до края на януари. Уверено може да се направи прогноза, че дефицитът на справедливост няма да олекне през тази година. Ясен сигнал за това е поведението на властта, която пред очевидните факти за нарушения в декларациите и конфликтите на интереси на бившия външен министър Румяна Желева твърди упорито, че тя е оневинена, а името и е изчистено.
    Не, не е изчистено, защото документите са налице и показват черно на бяло, че Желева е била 2 години евродепутат и собственик на фирма в нарушение на Правилника на НС, който е по-силен от закон, а след това 6 месеца е министър в нарушение на Закона за администрацията (Чл.19.ал.6.), тъй като едновременно се явява управител на търговската фирма ЕТКО-ШНЕЙДЕРС. Ако в тази страна имаше справедливост и независима съдебна система, Желева щеше да се скрие вдън земя и да очаква наказанието си.
    Но тя много добре знае, че наказание няма да има, затова уверено обяснява пред медиите, че името и било изчистено от правната служба на Европейския парламент. Това също е лъжа, тъй като становището на службата не се отнася за нарушенията на българския закон, които са очевидни.
    Тази безнаказаност на патрициите се пренася от правителство в правителство. От власт на власт дефицитът се трупа, а комфортът на управниците расте. До такава степен е пораснал, че социалистът Ивайло Калфин може да си позволи да признае от европейска трибуна, че партията му е ограбила България през фирми създадени от Държавна сигурност и това било една от най-ревниво пазените тайни на прехода. Защо пък да не си каже човекът, след като знае, че това грозно престъпление никога няма да бъде разследвано и наказано?
    Утре Калфин или някой друг социалист може да признае публично, че партията му е поръчала убийството на Георги Марков. Или, че е дала заповед да се стреля на месо по границите, а труповете на германски и чешки граждани да се закопават в анонимни ями, или че в по-ново време е получавала подкупи по програмата „петрол срещу храни“. И какво от това? Дефицитът на справедливост и наглостта на управляващите ще продължат да растат правопропорционално защото те са уверени в липсата на възмездие.
    Дефицитът на справедливост не е природно явление. Той си има причина, която по чисто лингвистично съвпадение носи същите инициали: ДС. А признанието на Калфин има продължение и то е, че многобройните тайни фирми на ДС до ден днешен работят и са включени в общата кръвоносна система, захранваща олигарси, партии, групировки и красьовци от различен калибър.
    Няма ясни индикации, че управляващата ГЕРБ не е включена към същото кръвоподаване. Даже напротив. Назначенията на агенти на ДС в правителството и по места, привилeгированото отношение към групировката ТИМ и полягването пред руските имперски енергийни проекти, дори издигането на нелепата кандидатура на Желева с нейните съмнителни бизнес връзки са тревожни сигнали, че се намираме в нов цикъл на подмяната планирана преди далечната 1988, когато „императорът на задграничните дружества“ Георги Найденов основава фирмата ЕТCO във Вадуц, княжество Лихтенщайн.
    Приложение:
    Справка от фирмения регистър на Лихтенщайн, от която личи, че създадената от Държавна сигурност ETCO EUROPEAN TRADING ESTABLISHMENT е действаща към този момент. Нейният филиал в България ЕТКО-Дунавия е съосновател на ЕТКО-ШНЕЙДЕРС, фирма с управител Румяна Желева.
    Източник: http://www.atanas.fr/
  • Агджа иска да живее в САЩ и да основе нова религия

    Мехмет Али Агджа, който стреля по папа Йоан Павел Втори през 1981 г., възнамерява да се установи в САЩ и да създаде нова религия, съобщава турският в. „Сабах“.

    Агджа заявил по телефона пред вестника, че не смята да живее нито в Турция, нито в Италия.

    Той не споменал открито намерението си да живее в САЩ, но според близкото му обкръжение най-вероятно ще избере именно тази страна, за да се установи трайно.

    Агджа, който бе освободен от затвора в понеделник, смята, че животът му в Турция е застрашен, тъй като може да стане мишена на „фанатици или хора с психически отклонения“.

    На въпрос какво възнамерява да прави в бъдеще, той заяви, че има филмови и телевизионни проекти.

    Агджа уточни, че тя няма да прилича на сектата на Муун и изрази очакване приятелите му да станат първите негови последователи.

    „Аз се родих пророк и трябва да бъда покръстен“, заявил още Агджа.

    Същевременно турският в. „Заман“ цитира бивш адвокат на Агджа, който твърди, че клиентът му е пешка в една все още продължаваща чужда игра.

    Джан Йозбай, който защитаваше Агджа в продължение на година и половина, твърди, че някогашният му клиент не знае кой точно го е накарал да дръпне спусъка.

    Vesti.bg / BTA

  • Курникова арестувана в САЩ, очаква я съд

    Полицията във Флорида разпространи съобщение, че Алла Владимировна Курникова (на 46 години,  мaйка на световноизвестната тенис звезда Анна Курникова) е била арестувана   по обвинение в небрежност към детето си. Оказало се, че тя оставила заключен и  без надзор в своя дом 5-годишния си син Алън. Възползвайки се от отсъствието на възрастни, малчуганът скочил от втория етаж (от около 4.5 метра), за късмет без никакви сериозни последствия. След което се изкъпал с дрехите в басейна и тръгнал да търси майка си на улицата, където бил забелязан от случаен минувач, който позвънил на 911.

    Полицайте не успели да отворят врата на дома и влезнали през прозореца със стълба.

    От там се обадили по телефона на майката, която пристигнала едва след около 2.5 часа.

    Тя е отведена в полицейския участък и подведена под отговорност за трета степен углавно престъпление и по точно – за оставяне на дете без надзор за повече от 50 минути. (В САЩ не е позволено да се оставят деца ненавършили 12 години сами и без контрол).
    „Курникова не е успяла да осигури необходимата надзор за поддържане на неговото физическо благосъстояние“ – е написано в полицейския протокол. Отбелязано е също, че  полу-братът на знаменитата тенисистка е с ожулени крака и гръб. Той е отведен и настанен в специална детска стая към медицински център «Св. Богородица».

    Българската редакция на www.Eurochicago.com научи, че домът на Алла Курникова в Палм Бийч е тристаен (около 250 кв.метри), а пазарната му оценка надхвърля 2 млн. долари.

    Преди около 5 години, за първия дом на семейство Курникови в Маями за около 6-7 млн.долари, възникна спор между тенисистката и родителите й, който стигна до съда.

    От тогава те живеят разделени.

    *На снимката горе:  майката Alla Vladimirovna Kournikova (фотографията е на полицията)

    Долу кратък филм за дъщерята.

  • Слави Трифонов: Не съм искал 50 % от ГЕРБ, Борисов тероризира медиите

    Не съм искал 50 % от ГЕРБ, заяви водещият на шоу по БТВ Слави Трифонов по повод медийни твърдения за подобно искане, отправено пред премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов. „Това не е нито ООД, нито баница, която може да се дели и да се искат 50 %. Въобще не съм искал 50 % от ГЕРБ“, изтъкна Слави Трифонов в специално издание на шоуто си пред сценаристите на предаването. „Не ми е хрумвало да се искат проценти по този начин“, посочи водещият. „Хрумвало ми е, че ако можеш да извадиш качествен лидер, който да може да организира хора около себе си, би могъл чрез него да вкараш в парламента достойни хора. Хрумвало ми е, че подобен човек може да бъде ракетоносител, включително ми е хрумвало, че аз мога да бъда ракетоносител“, посочи Слави Трифонов. „Как да искам 50 %? Да ги цъкаме – един министър за него, един за мен? Ако съм прагматичен, ще искам заместник-министри. Далаверите ги правят заместник-министрите. Министърът е само политическа фасада. Трима заместник-министри са важни, защото те разпределят парите от субсидии от ЕС…“ „Ако реша да се занимавам с политика т.е. да вкарвам хора в парламента, защо ще ми е Бойко Борисов на мен?“, попита водещият. „Може да не е такъв резултатът като при него, но мога спокойно да изляза и убедително на базата на цялата ваша и моя история да кажа: искам да ми се доверите, аз ще направя нещо добро за страната“. Водещият отрече пред сценаристите на шоуто да има политически амбиции. Бойко Борисов, казвайки „Слави ми поиска 50 %“ се опита да вкара тези отношения на друга база, за да каже: това е лично“, изтъкна водещият на „Шоуто на Слави“ в специалното издание на предаването по БТВ. „Той е недоволен, защото не му дадох да ги цъка министрите – един той, един аз, и поради тази причина сега той така се държи“, посочи Слави Трифонов пред сценаристите на шоуто. „Не защото обективно аз правя гафове или защото обективно медиите трябва да се държат като коректив на властта. Това е причината – или се е изпуснал, или го е казал съзнателно“, според Трифонов. „Защо медиите се срамуват да си кажат, че той се обажда и пише есемеси на всеки един почти, във всеки един вестник и ги тероризира ежедневно. Аз го знам със сигурност това нещо. И това го знаят всички, на които им пише есемеси. Защо се страхуват да го кажат? Той пише есемеси само малка статийка да види във вестник „Марица“, че там пише, че той нещо не се е справил и той вдига телефона и се обажда на този, дето го е написал. Да не говорим пък какви есемеси пише на главни редактори и на всякакви други. Защо са се навели всички и са притихнали? Защо се срамуват или се страхуват да го кажат? Той ги тероризира. Докога ще ги тероризира и ще управлява в медиите като им пише есемеси и като им се обажда?“, попита Слави Трифонов. „За него само хубави неща се пишат във вестниците. Трябва обаче да разграничим личното отношение на един човек, друго е министър-председателят. Той е обществена фигура, която отговаря за най-важния пост в държавата. И той трябва да бъде критикуван, трябва да се говори за него, трябва да се обсъждат неговите действия“, изтъкна водещият на „Шоуто на Слави“. „Бях на мнение, че е добре той да участва в политиката. Добре беше да стане кмет на София. Добре беше да направи партия. С него сме водили разговори по тези въпроси. Но за разговори от типа 50-50 не е ставало въпрос… Това не е баница. Има достойни хора, които трябва да участват в политиката. Поради миноритарната система в България, те могат да влязат само в партия. С Бойко Борисов сме имали разговори да има мажоритарни избори, защото така може да се гласува директно и така той да ги държи конкретно отговорни. Най-голямата промяна настъпва когато си мечтаеш за нещо, което ти се струва, че няма да се сбъдне и когато започне да се сбъдва, тогава започваш да изваждаш на преден план обективни реални качества, които притежаваш. Бойко Борисов започна да се променя като поведение когато стана кмет“, посочи Слави Трифонов. /БГНЕС /

  • Български гражданин ще се става за година

    Със законодателни промени днес правителството ще ускори процедурите за получаване на българско гражданство, съобщи министър Божидар Димитров. С измененията се въвежда едногодишен срок за разглеждане на молби на лица от български произход. Премахва се възможността да се кандидатства чрез посреднически фирми, което по думите на министъра е водело до най-голямата корупция.

    След като знаят, че за една година ще получат „да“ или „не“ на искането си за гражданство, хората няма да прибягват до рушвети за по-бързо разглеждане на документите им, обясни Димитров.

    Молбите вече ще се подават лично пред правосъдното министерство или консулските служби зад граница, като още при получаването им ще се провежда интервю с кандидатите за наш паспорт.

    Освен това се дава право на Агенцията за българите в чужбина да издава документи за български произход. Така сънародниците ни от Молдова и Украйна, чиито родители не са посмели да ги запишат катобългари, няма да бъдат принуждавани да си вадят фалшиви актове за раждане, каза Димитров.

    Според него обаче, за да зарабоят новите текстове, ще трябва да бъдат назначени още 7-8 служители, тъй като в момента има над 40 000 молби. Те ще се разглеждат по досегашния ред.

    www.24chasa.bg

  • Румяна Желева се оттегля. Заместникът.

    За заместници се спрягат имената Николай Младенов, Надежда Михайлова или Кристалина Георгиева

    Кандидатурата на българката Румяна Желева за еврокомисар е оттеглена, съобщи европейското издание NewEurope, цитирайки източници от пресслужбата на Европейския парламент и членове на самия парламент.

    Оттеглянето идва след голям европейски и национален натиск върху премиера Бойко Борисов.

    Желева се оттегля и от поста външен министър на България точно една седмица след скандалното й изслушване в Европейския парламент.

    Румяна Желева е написала официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва:

    „Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар“.

    Румяна Желева е била изпълнителен директор на компания, създадена от бившите комунистически тайни служби в Лихтенщайн, съобщи току що и EurActiv, цитирайки водеш евродепутат социалист.

    По неофициална информация новият български кандидат е Кристалина Георгиева – вицепрезидент на Световната банка.

    Според NewEurope обаче е малко вероятно тя да приеме.

    Вчера премиерът намекна за оттеглянето й. Световните агенции го цитираха, когато той каза:

    „Притеснявам се за здравето на Румяна Желева. Притеснявам се, че изключително голямото напрежение може да има лошо влияние върху нея. Тази атака просто влияе върху всички нас, тъй като е планирана и несправедлива“.

    Непосредствено преди тези новини, електронното издание EurActiv излезе с публикация по темата за Румяна Желева.

    Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева е била изпълнителен директор на фирмата „ETKO Schneiders“, създадена от бившите комунистически тайни служби и регистрирана в Лихтенщайн.

    Това е обявил пред EurActiv българският евродепутат-социалист Ивайло Калфин, точно когато юридическата служба на ЕП опровергаваше съмненията за конфликт на интереси на Желева.

    Фирмите, създадени от бившите тайни служби, все още са най-добре пазената тайна на българския преход; тяхна е отговорността за окрадените богатства на страната, е коментирал Калфин (Социалисти & Демократи – Коалиция за България).

    Портал ЕВРОПА припомня, че той беше външен министър, преди Румяна Желева да поеме този пост след категоричната победа на ГЕРБ на изборите през 2009 г., загубени от социалистическата партия.

    Връзката на Румяна Желева с тази фирма е сериозно петно върху нейната почтеност, е цитиран да казва Калфин пред EurActiv. Той пояснил, че тогава 30-годишната Румяна Желева е назначена за изпълнителен директор на „ETKO Schneiders“ през 1999 г., а както сочат документи от публичния регистър, 49% от фирмата принадлежат на „ETKO Dunavia“ – българския клон на регистрираната във Вадуц, Лихтенщайн през 1988-а – година преди падането на комунизма – „ETKO European Trading Establishment“.

    EurActiv цитира скорошната публикация в своето партньорство издание в България – „Дневник“, че тази фирма била сред емблематичните фирми в чужбина на бившите тайни служби на България. Тези разкрития бяха започнати на уебсайта на българския журналист, живеещ във Франция Атанас Чобанов, който събрал фактите от публични източници. Пред EurActiv Атанас Чобанов открито потвърди десните си политически убеждения и коментира, че новата партия ГЕРБ, към която Желева принадлежи, също „играе на струната“ на десните ценности.

    По информация на БТА,  в-к „Дневник“ и др.


    ––––––––––––––––––––––

    Кристалина Георгиева, която в момента е вицепрезидент на Световната банка, ще е новият кандидат за еврокомисар от България, научи „24 часа“.

    Министър-председателят Бойко Борисов е уведомил председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за намерението си да номинира Георгиева.

    Барозу заяви, че напълно уважава „личното решение“ на Желева за оттеглянето й.

    Председателят на ЕК възнамерява да се срещне с Георгиева възможно най-скоро и приветства бързата реакция на българското правителство.

    Кристалина Георгиева е родена в София. Завършва икономика в Университета за национално и световно стопанство, където по-късно преподава в продължение на 14 години.

    Тя е част от екипа на Световната банка от 1993 г., когато работи като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия.

    От 1998 г. оглавява звеното по околна среда на Световната банка. Впоследствие поема и управлението на екологичното и общественото развитие в Източна Азия и Тихоокеанския регион.

    От 10 март 2008 г. е вицепрезидент на Световната банка. През последните 16 години тя прави проекти за околната среда. Първоначално стойността им е около 200-300 млн. долара, а вече достига 12 млрд долара.

  • „Аватар“ обра златните глобуси

    Високотехнологичната триизмерната фантастика „Аватар“ обра пет награди „Златен глобус“.

    Филмът бе отличен като най-добра драма, а режисьорът Джеймс Камерън – като най-добър режисьор.

    Той получи признания и за революционните си технически ефекти.

    Научнофантастичният епос гони по петите предишния хит на Камерън от 1997 г. „Титаник“, след като счупи рекорда за най-бърз милион.

    Оценката на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд (HFPA) затвърждава водещите му позиции за „Оскар“-ите, към които днешните награди са преддверие.

    „Аватар“ се състезава в категорията „най-добър драматичен филм“ с лентите Precious – историята на измъкването на една харлемска тийнейджърка от неграмотността, малтретирането и безразличието, филма с Джордж Клуни „Високо в небето“, който имаше най-много номинации (шест) и който се чака у нас този януари, „Гадни копилета“ на Куентин тарантино и The Hurt Locker със сюжет от войната в Ирак.

    Сред комедиите победител е лудия „Последният ергенски запой“, който разказва за едно незабравимо, излязло от релсите ергенско парти в Лас Вегас.

    В категорията „най-добра комедия и мюзикъл“ се състезаваха още два филма с Джулия Робертс – It’s Complicated, в който си партнира със Алек Болдуин, и готварския „Джули и Джулия“, донесли на актрисата две номинации.

    Претенденти за наградата бяха и Фаворитът мюзикълът „Девет“ на реж. Роб Маршъл („Чикаго“), който бе номиниран в общо пет категории, включително за актьорите Даниъл Дей-Луис, Пенелопе Круз и Марион Котийар, както и романтичната история (500) Days of Summer.

    Сандра Бълок и Мерил Стрийп си поделиха женските награди

    Бълок получи „златен глобус“ в категорията „най-добра драматична актриса“ за изпълнението си в The Blind Side – историята на травматизирано и бездомно чернокожо момче, чойто живот напълно се променя, след като тя и семейството й го вземат под крилото си.

    Сред претендентките за титлата бяха имена като Хелън Мирън, за ролята й като съпруга на руския писател Лев Толстой в драмата „Последната гара“, и Емили Блънт, която играе младата кралица Виктория в едноименния филм.

    Мерил Стрийп бе определена като най-добрата комедийна актриса заради превъплащението си в Джулия Чайлд – гранддамата на американската кулинария, известна със своите идеи и атрактивни готварски предавания.

    Тук тя се състезаваше със себе си – за It’s Complicated, със Сандра Бълок – за романтичната комедия „Предложението“, както и с колежките си Джулия Робъртс за „Двуличност“ и Марион Котийар за „Девет“.

    При мъжете за превъплащението си в кънтри певец с разбит живот, в който е имало твърде много жени, пътища и алкохол, Джеф Бриджис получи „Златен глобус“ за най-добър актьор в драматичен филм – Crazy Heart.

    В категорията му бяха номинирани също Джордж Клуни за ролята си в комедийно-драматичната лента „Високо в небето“, която бе включена сред драмите за повече тежест преди надпреварата за Оскарите. Тя разказва за разглезения и пълен с пътувания живот на експерт по корпоративни съкращения, чиято комфортна рутина е застрашен от промяна.

    Съперници на Дауни-младши бяха още Колин Фърт, за ролята на хомосексуален британски професор, който се опитва да намери смисъл в живота след загубата на любимия му, Морган Фрийман за превъплащението си като Нелсън Мандела във филма на Клинт Ийстуд Invictus, както и Тоби Макгуайър за ролята си на военопленник в Brothers – семейна драма със сюжет от войната в Афганистан.

    „Екшънът“ на Гай Ричи за легендарния британски детектив Шерлок Холмс с едноименното заглавие пък донесе на актьора Робърт Дауни-младши приз за най-добър комедиен изпълнител.

    В категорията бяха номинирани още Майкъл Стулбарг за ролята му в най-новия филм на братя Коен A Serious Man, Мат Деймън – в The Informant!, Даниел Дей-Люис – в „Девет“, и Джоузеф Гордън-Левит за (500) Days of Summer.

    „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм взе германската продукция „Бялата лента“, която бе голям хит и на фестивала в Кан. Тя разказва странни случки от малко селце в навечерието на Първата световна война.

    www.Vesti.bg

  • Румяна Желева и още, и още …

    Не, злополучната ни кандидатка за еврокомисар не е била съпричастна към Държавна Сигурност. Но както каза премиерът Бойко Борисов, за всеки в тази държава може да се изрови нещо. А който се е занимавал с бизнес като Г-жа Желева може да е сигурен, че зад някои от контактите му наднича зловещата сянка на комунистическите служби.

    И ето потвърждение. Някои медии вече отбелязаха, че освен в „Глобал Консулт“, Румяна Желева е управител и във фирмата „ЕТКО-ШНАЙДЕРС“, създадена през 1996 г. Фирмата не е пререгистрирана в търговския регистър, но липсват и данни, че е прекратила дейността си.

    Видно от Булстат „ЕТКО-ШНАЙДЕРС“ е съсобственост на „ЕТКО-ДУНАВИЯ“, представлявана от Николай Беров и „НИФ Труд“, представляван от Желева. Впоследствие, на 03.06.2005 г. Николай Беров е заличен като управител, а на 04.11.2005 ЕТКО-ДУНАВИЯ е заличена като съдружник в ЕТКО-ШНАЙДЕРС.

    Историята на „ЕТКО-ДУНАВИЯ“ е изключително любопитна. Тя е регистрирана през далечната 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма „ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ“. В молбата за регистрация до съда пише, че разрешението за регистрация на филиала е от Министерството на икономиката и планирането в Заповед N°28 от 26.07.1989. Фирмата „ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ“ е регистрирана във Вадуц на 12.10.1988, има капитал от 30000 швейцарски франка и се представлява от адв. Иво Бек.

     

     

    Първоначално  „ЕТКО-ДУНАВИЯ“ се представлява от Ангел Иванов Найденов, който скоро е сменен от (вече покойният) Йовко Иванов Найденов, брат на скандално известният социалистически бизнесмен Георги Найденов.

     

    В изследване на журналиста Христо Христов за задграничните търговски дружества е разказана подробно историята на Георги Найденов от ПУ на ДС, създател на първите задгранични дружества, като най-първото е „Имекстраком“ регистрирана също в Лихтенщайн 

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/02/17/460016_imperiiata_na_zadgranichnite_firmi/

    Следователят Николай Орешаров разследва Георги Найденов в края на 60-те. В книгата си „Банката“  той твърди, че парите за основния капитал на ЕТКО са дадени на Найденов от Шабан Фатик. Но тук вече напускаме документалния жанр и навлизаме в несигурните води на литературата.

    Всъщност, интересният въпрос е дали по документи Румяна Желева до този момент се води управител на „ЕТКО-ШНАЙДЕР“ и ако това е факт, защо не е отразено в подадените от нея декларации и дали не е в ситуация на конфликт на интереси.

    По материала работиха Атанас Чобанов и Асен Йорданов

    http://www.atanas.fr/

      

    –––––––––––––––––––––––––––––––––

     

    Имоти – Желева – Имоти Прим

     

    Следната хронология извадена от Търговския и Имотния регистър дава интересно допълнение към картината с бизнес делата на Румяна Желева. 

    07.11.1998 Калин Рогачев и Красимир Желев (съпругът на Желева) основават фирмата „Глобал Консулт“ ООД

    27.12.2000 Стамен Чолаков и Светослав Донев влизат в капитала на „Глобал Консулт“ ООД чрез фирмата „НОБЛЕКС“ ООД. Донев и Желев са отдавнашни познати и до момента са в борда на ВИК „Бургас“.

    19.02.2003 г. Появява се фирмата „Източни имоти“ – ООД със съсобственици Светослав Донев, Стамен Чолаков, Станислав Касъров, Николай Кожухаров и Людмила Георгиева, която става управител.

    21.10.2003 „Глобал Консулт“ – ООД става съдружник на „Източни имоти“ – ООД с 40% от капитала. Към този момент управител на „Глобал Консулт“ е Румяна Желева и нейният подпис стои на дружествения договор. Другите двама съдружници в „Източни имоти“ са Младен Желязков и Светослав Донев.

    10.02.2004 „Глобал Консулт“ – ООД става собственост на Пламен Панайотов и Костадин Костадинов. Желев и Донев вече не са свързани с фирмата.

    14.09.2004 „Глобал Консулт“ ООД решава да се пререгистрира като „Глобал Консулт“ ЕООД. Костадинов продава всичко на Панайотов, който става едноличен собственик.

    09.06.2006 „Глобал Консулт“ – ЕООД става собственост на Румяна Желева, която купува фирмата от Пламен Панайотов. В този момент тя става собственик и на 40% от „Източни имоти“ – ООД

    21.04.2007 Управителят на „Източни имоти“ – ООД Младен Желязков основава „Източни имоти Прим“ – ЕООД, което е 100% собственост на „Източни имоти – ООД“

    Така излиза, че Желева чрез „Глобал Консулт“ – EООД има участие със собственост в две дружества. 

    Нека видим каква дейност развиват тези фирми през 2007-2009 г., когато Желева е евродепутат. За този период тя твърдеше пред Комисията на европарламента, че фирмата и има „Нула активност“ и съответно няма какво да декларира. Но фирмите притежавани частично от нейната фирма проявяват активност, макар и скромна.

    „Източни имоти ПРИМ“ от юни 2007 г. дава под наем на офис на СИБАНК :

    Поземлен имот, пл.No – 30 31 97 98, парцел – 2, гр.Бургас, БАНКОВ ОФИС ОТ 136.59 КВ М НА ПАРТЕР; Градски, обл. БУРГАС, общ. БУРГАС, гр.Бургас, П.Р.СЛАВЕЙКОВ, вх.Б, ет.П 

    Да, да, СИБАНК!

    „Източни имоти“ през 2007 г. купува и продава парцел в Свети Влас :
     

    22/05/2007 
    Страни ПРОДАВАЧ – ЕГН XXXXXXX Димо Николов Драгов 
    КУПУВАЧ – ЕИК / БУЛСТАТ 102836080 ИЗТОЧНИ ИМОТИ ООД 
    Имот(вид, адрес) Поземлен имот, ПОЗ. ИМОТ №11538.504.355, ПО КАД КАРТА НА С.СВЕТИ ВЛАС, С АДРЕС ИНЦАРАКИ, С ПЛОЩ 1135 КВ М, А ПО НОТ АКТ 1143.24 КВ М, УРБАНИЗИРАНА, НЕЗАСТРОЕН ИМОТ ЗА КУРОРТНО РЕКРЕАЦ. ОБЕКТ, СТАР ИД: КВАРТАЛ 55, ПАРЦЕЛ ХV, №616., 

    08/10/2007 
    Страни ПРОДАВАЧ – ЕИК / БУЛСТАТ 102836080 ИЗТОЧНИ ИМОТИ ООД 
    КУПУВАЧ – ЕГН XXXXXXXX Ахмед Кадир Хасан 
    Имот(вид, адрес) Поземлен имот, ПИ№11538.504.355 СВ ВЛАС ИНЦАРАКИ ПЛОЩ ОТ 1135 КВ.М СТАР ИД:КВ 55,П.ХV №616, 
     

    Румяна Желева излиза от „Глобал Консулт“ през април 2009 като фирмата се преименува на „Ауто СПА“, а дяловете на Желева са изкупени от Ивет Колева и… Светослав Донев. 

    За 2007 и 2008 Желева не е декларирала приход от наема, който „Източни имоти ПРИМ“ получава от СИБАНК, нито от сделката с парцела на „Източни имоти“ във финансовите отчети на „Глобал Консулт“.

    Това може да означава, че печалбата е изцяло усвоена от нейните съдружници. 

    Но може да означава и друго.

    По материала работиха Атанас Чобанов и Асен Йорданов

     

    Приложения:

     

    1) ДВ бр. 64 Петък, 18 юли 2003 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

    Бургаският окръжен съд

    на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 19.II.2003 г. по ф.д. № 524/2003 вписа дружество с ограничена отговорност „Източни имоти“ – ООД, със седалище и адрес на управление Бургас, ул. Рилска 1, и с предмет на дейност: покупка на стоки и други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид, външнотърговски сделки, търговия с цигари и спиртни напитки, производство на стоки с цел продажба, комисионни, спедиционни, складови и лизингови сделки, транспортни сделки в страната и в чужбина, сделки на търговско представителство и посредничество на местни и чуждестранни лица и дружества, извършване на сделки с интелектуална собственост, вкл. с технологично оборудване и ноу-хау, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, туристически, туроператорски сделки, вкл. хотелиерство и ресторантьорство, консултантски, маркетингови и инженерингови сделки. Дружеството е с капитал 5000 лв. и се управлява и представлява от управителя Людмила Ангелова Георгиева. 26300

    2) ДВ бр. 10 Петък, 6 февруари 2004 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

    Обява/Съобщение

    Бургаският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 29.X.2003 г. по ф.д. № 524/2003 вписа промени за „Източни имоти“ – ООД: освобождава съдружниците Николай Росенов Кожухаров и Людмила Ангелова Георгиева; вписва като съдружници „Ноблекс“ – ООД, Бургас, и Младен Желязков Желязков; освобождава като управител Людмила Ангелова Георгиева; вписва като управител Петранка Кирова Папазова. 63992

    3) ДВ бр. 60 Петък, 9 юли 2004 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

    Обява/Съобщение

    Бургаският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 6.II.2004 г. по ф.д. № 524/2003 вписва промяна за „Източни имоти“ – ООД: освобождава съдружниците Стамен Костадинов Чолаков, Станислав Милчев Касъров и „Ноблекс“ – ООД, Бургас; вписва като съдружник „Глобал Консулт“ – ООД, Бургас; освобождава като управител Петранка Кирова Папазова; вписва като управител Веселина Стойкова Донева; вписва нов адрес на управление – Бургас, ул. Лермонтов 52, ет. 2. 7629

    4) ДВ бр. 81 Вторник, 11 октомври 2005 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

    Обява/Съобщение

    Бургаският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 25.XI.2004 г. по ф.д. № 524/2003 вписва промени за „Източни имоти“ – ООД: освобождава като управител Веселина Стойкова Донева; вписва като управител Младен Желязков Желязков. 39517

    5) ДВ бр. 13 Петък, 8 февруари 2008 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

    Обява/Съобщение

    Бургаският окръжен съд, гр. колегия, призовава Александър Жеков Петров с последен известен постоянен адрес София, район „Слатина“, ж.к. Христо Смирненски, бл. 2А, вх. Г, и последен известен и настоящ адрес Бургас, ул. Шейново 2, вх. 1, сега с неизвестен адрес, да се яви в съда на 26.III.2008 г. в 13,40 ч. и на 9.IV.2008 г. в 13,30 ч. като ответник по гр.д. № 278/07, заведено от „Източни имоти“ – ООД, Бургас. Ответникът да посочи съдебен адрес, в противен случай делото ще се гледа при условията на чл. 50, ал. 2 ГПК. 6327

     

    6) ДВ бр. 71 Вторник, 12 август 2008 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

    Обява/Съобщение

    Бургаският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 21.IV.2007 г. по ф.д. № 1704/2007 вписва еднолично дружество с ограничена отговорност „Източни имоти Прим“ – ЕООД, със седалище и адрес на управление Бургас, ул. Лермонтов 52, ет. 2, и с предмет на дейност: покупка на стоки и други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид, външнотърговски сделки, търговия с цигари и спиртни напитки, производство на стоки с цел продажба, комисионни, спедиционни, складови и лизингови сделки, транспортни сделки в страната и в чужбина, сделки на търговско представителство и посредничество на местни и чуждестранни лица и дружества, извършване на сделки с интелектуална собственост, вкл. с технологично оборудване и ноу-хау, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, туристически, туроператорски сделки, вкл. хотелиерство и ресторантьорство, консултантски, маркетингови и инженерингови сделки. Дружеството е с капитал 5000 лв. и се управлява и представлява от управителя Младен Желязков Желязков. 1405

     

     

    В Служба по вписванията – Несебър

    Данни за лицето  ИЗТОЧНИ ИМОТИ ООД ЕГН/ЕИК: 102836080

    Вписвания, отбелязвания и заличавания по персонална партида № 26690

    № от дв. вх. рег 10111 

    Дата от дв. вх. рег 08/10/2007 

    Книга ПРЕХВЪРЛЯНИЯ 

    Тип Акт Продажба 

    Акт Том 42 

    Акт номер 106 

    Година 2007   

    Страни ПРОДАВАЧ – ЕИК / БУЛСТАТ 102836080 ИЗТОЧНИ ИМОТИ ООД  

    КУПУВАЧ – ЕГН XXXXXXXXX Ахмед Кадир Хасан  

    Имот(вид, адрес) Поземлен имот, ПИ№11538.504.355 СВ ВЛАС ИНЦАРАКИ ПЛОЩ ОТ 1135 КВ.М СТАР ИД:КВ 55,П.ХV №616,   

     

    № от дв. вх. рег 3864 

    Дата от дв. вх. рег 22/05/2007 

    Книга ПРЕХВЪРЛЯНИЯ 

    Тип Акт Продажба 

    Акт Том 15 

    Акт номер 106 

    Година 2007  

    Страни ПРОДАВАЧ – ЕГН XXXXXXXX Димо Николов Драгов  

    КУПУВАЧ – ЕИК / БУЛСТАТ 102836080 ИЗТОЧНИ ИМОТИ ООД  

    Имот(вид, адрес) Поземлен имот, ПОЗ. ИМОТ №11538.504.355, ПО КАД КАРТА НА С.СВЕТИ ВЛАС, С АДРЕС ИНЦАРАКИ, С ПЛОЩ 1135 КВ М, А ПО НОТ АКТ 1143.24 КВ М, УРБАНИЗИРАНА, НЕЗАСТРОЕН ИМОТ ЗА КУРОРТНО РЕКРЕАЦ. ОБЕКТ, СТАР ИД: КВАРТАЛ 55, ПАРЦЕЛ ХV, №616.,    

     
    В Служба по вписванията – Бургас
     
    Данни за лицето  ИЗТОЧНИ ИМОТИ ПРИМ ЕООД ЕГН/ЕИК: 147141788
    Вписвания, отбелязвания и заличавания по персонална партида № 136292
     
    № от дв. вх. рег 8192 
    Дата от дв. вх. рег 28/06/2007 
    Книга ВПИСВАНИЯ 
    Тип Акт ДОГОВОР ЗА НАЕМ 
    Акт Том 005 
    Акт номер 215 
    Година 2007 
     
    Страни НАЕМОДАТЕЛ – ЕИК / БУЛСТАТ 102806080 ИЗТОЧНИ ИМОТИ ООД
    НАЕМОДАТЕЛ – ЕИК / БУЛСТАТ 147141788 ИЗТОЧНИ ИМОТИ ПРИМ ЕООД  
    НАЕМАТЕЛ – ЕИК / БУЛСТАТ 831686320 СТОПАНСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД  
    Имот(вид, адрес) Поземлен имот, пл.No – 30 31 97 98, парцел – 2, гр.Бургас, БАНКОВ ОФИС ОТ 136.59 КВ М НА ПАРТЕР; Градски, обл. БУРГАС, общ. БУРГАС, гр.Бургас, П.Р.СЛАВЕЙКОВ, вх.Б, ет.П 
     

     

     

     

    http://www.atanas.fr/articles/categories/politics/227-imotiprim

  • Пети в света сме по старост на населението

    България е пета в света по застарялост на населението – 24,2% от населението й е над 60 години, показват данни от най-новия доклад на демографския отдел на ООН, цитиран от „Дойче веле“.

    Само за 10 години броят на хората над 60-годишна възраст на планетата се е увеличил със 100 млн. В момента техният брой е 700 млн., или 11% от световното население.

    Според изследването старостта е в настъпление навсякъде по света – до 2050 г. 2 млрд. души ще са на повече от 60 години, което се равнява на 22% от световното население.

    Без паралел в историята на човечеството

    В новия си доклад ООН предупреждава, че тази степен на застаряване е без паралел в човешката история.

    В световен мащаб броят на хората над 60 години ще надхвърли броя на децата през 2045 г.

    В развитите части на света това се е случило още през 1998 г. Главната причина за тези процеси е спадът в раждаемостта, което се е превърнало в универсален проблем.

    Демографите смятат, че раждаемостта едва ли някога ще се върне на високите си нива от миналото. В този смисъл промените в демографската структура на света са необратими.

    Застаряването е процес с дълбоки последици. То засяга всички аспекти на икономическия и социалния живот и ще промени фундаментално политическите структури, тъй като влияе на тенденциите на гласуване и политическата репрезентация.

    Нарушените демографски пропорции водят до промени в самите основи на обществото, твърдят демографите.

    България – в първата десятка на най-застарелите

    Застаряването засяга всички части на света, но най-застарели са развитите държави. България е сред 10-те най-застарели държави. Тя е пета в света – 24,2% от населението й е над 60 години.

    „По-стари“ от българите са само японците, италианците, германците и шведите.

    По критерия средна възраст на населението България е седма в света със средна възраст 41,5 години.

    Степента и бързината на застаряване в България изглеждат застрашителни. В предишното демографско проучване на ООН от 2007 г. България беше седма по застаряване, с 22,9% население над 60 години, и девета по средна възраст на населението си – 40,6 години.

    До 2050 г. средната възраст ще се увеличи с 10 години

    Степента на застаряване е различна за различните региони и държави. Европа е сред най-застарелите части на света, а Южна Европа – където е България – има значително по-застаряло население в сравнение със средната възраст за Източна Европа.

    В развитите държави всеки пети е на повече от 60 години, а до 2050 г. това ще важи за всеки трети.

    Нараства и броят на хората на над 80-годишна възраст. В момента броят им расте с по 4% на година, като тенденцията е към покачване.

    Между развиващите се и развитите държави все още има големи разлики, но според демографите до средата на 21 век развиващият се свят ще бъде също толкова застарял, колкото са развитите страни в момента.

    Средната възраст на световното население е понастоящем 28 години. Най-младата държава е Нигер със средна възраст на населението 15 години.

    Най-старата е Япония – със средна възраст 44 години. През следващите четири десетилетия средната възраст на световното население ще се вдигне на 38 години.

    Сред възрастните преобладават жените

    Тъй като жените живеят по-дълго от мъжете, те съставляват и по-голямата част от застарялото население.

    В момента жените над 60 години са с 66 млн. повече от възрастните мъже, а в групата на над 80-годишните жените са двойно повече от мъжете.

    При хората над 100 години броят на жените е пет пъти по-висок от броя на мъжете.

    Източник: „Дойче веле“

  • 250-300 души тормозят България

    Около 250 – 300 души тормозят обществото и страната, сред тях има знакови лица от престъпния свят, а досега не е имало адекватни действия на правоохранителните органи към тях.

    Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след състоялото се днес

    национално съвещание на ръководството на МВР,

    в което участваха и ръководствата на прокуратурата и на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

    До тази преценка Цветанов стигнал, след като се запознал с обобщените доклади на областните дирекции и на окръжните прокуратури за криминогенната обстановка.

    Според Цветанов, през последните 10 години има знакови, емблематични фигури, срещу които не са предприемани адекватни действия и е недопустимо в четвъртото тримесечие на годината да се отчита, че е започнала работа срещу тези „знакови лица“.

    Пропуснатото време ни създава голяма трудност, коментира Цветанов.

    На съвещанието е било отчетено като слабост на МВР незадълбоченият и недостатъчен анализ, който е бил правен на национално ниво за престъпните групи, действали на териториите на съответните областни дирекции на ведомството.

    Министър Цветанов обяви за недопустимо директорите на ОД на МВР да се дистанцират от контрола над подобни престъпни групи, когато те изнасят дейността си извън територията на тяхната дирекция.

    Своевременното подаване на подобна оперативна информация е ключово за по-добрата работа на МВР. Всеки месец ще бъде правен отчет на съвместната работа между МВР, ДАНС и прокуратурата, посочи министърът.

    Той добави, че от началото на годината са започнали работни съвещания на окръжните прокурори и директорите на областните дирекции на МВР. Тяхната цел е да се установят основните лидери на организираната престъпност.

    По случая с убийството на Борис (Боби) Цанков, министър Цветанов попита реторично дали щеше да бъде убит измамника, ако беше в затвора. Цанков е имал 66 дела и 12 присъди, шест от които – условни, както и шест споразумения.

    С дейността си Цанков е допринесъл много, за да стане мишена, добави Цветанов.

    Главният прокурор Борис Велчев, който също присъства на националното съвещание, посочи, че в следващите месеци ще се направи такава организация, че

    престъпните лидери да бъдат силно ограничени в своето влияние

    и да бъдат изправени пред съда.

    По думите на Велчев, през последните години е направено не малко, но недостатъчно. Той заяви, че през тази година прокуратурата вече не може да се оправдава с нищо, тъй като има съдействието на МВР и ДАНС, има воля и възможност да се сложи край на организираната престъпност.

    Главният прокурор напомни, че доказването на дейността на организираните престъпни групи е трудна работа, тъй като те нямат устав, по който работят. Дейността на тези групи не се развива пред достоверни свидетели и за да може да се докажат престъпленията им, се налага да се разчита на показанията на хора от криминалните кръгове.

    Борис Велчев добави, че си дава сметка колко е трудна борбата срещу сериозните престъпни групи в малките градове, където всички хора се познават.

    Той заяви, че ще оцени високо и няма да приеме като слабост, ако някой от окръжните прокурори предложи разследването срещу организирани престъпни групи в неговия град да се извършва в друг град. Главният прокурор посочи, че има подобна законова възможност и ще се възползват максимално от нея.

    На въпрос дали има натиск върху прокуратурата определени хора да бъдат оставени в ареста, Велчев заяви, че такъв натиск има. Той добави, че има определени категории хора, срещу които трябва да се работи агресивно.

    В отговор на въпрос за наложените мерки от съда срещу знакови фигури от престъпния свят, Борис Велчев заяви: „Никога не съм насърчавал прокурорите да коментират актовете на съда и самият аз никога не съм го правил, но искам да ви кажа, че понякога е много, много трудно да не го правиш.“

    Няма да има компромис към никого, има политическа воля,

    има и обезпечение за справяне с престъпността и корупцията, заяви министър-председателят Бойко Борисов след участието си в националното съвещание.

    Той отбеляза, че поетите преди шест месеца ангажименти към съда и прокуратурата – финансово и политическо обезпечаване, са изпълнени и сега от тях се очакват резултати.

    Премиерът напомни, че срещу цитираните от министър Цветанов около 300 престъпни лица, които тормозят държавата, има поне 70 хиляди служители на МВР, прокурори, съдии, дознатели, разузнавачи и агенти от ДАНС и представители на най-различни комисии, като например комисията „Кушлев“.

    „Заложено е на карта доброто съществуване на 8 милиона българи срещу прекрасното съществуване на тези 200-250 и трябва да се избере – или те или народът“, каза Бойко Борисов.

    Това, което народът очаква и това, което Брюксел очаква ще бъде направено в съдебната система, заяви министър-председателят. И отбеляза, че утре ще има среща с Висшия съдебен съвет, където отново ще се говори по темата.

    Премиерът е изискал и от прокурорите и от полицаите да няма компромис към никого от управляващите. Това е единственият шанс министрите, кметовете, областните управи да се плашат и да не влизат в корупционни схеми, заяви Борисов.

    „Искам прокурорите да пресират властта и това е най-добрата мярка срещу корупцията“, заяви още Борисов и добави, че в тази посока те ще имат пълна подкрепа. По думите му България има възможност и трябва да стане от най-корумпираната държава в Европа пример за обратното.

    Източник: БТА / БГНЕС

  • Преподаватели перяли пари на Маргините (Каква изненада?)

    Медиите днес гръмнаха със следното изявление:

    Преподаватели от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов са прали пари на Маргините, като престъпната схема се разследва в момента от прокурори и експерти от Националната агенция по приходите (НАП), твърди във водещия си материал в. „Труд“.

    Ръководителите участвали в офшорни фирми с неизяснен произход на капиталите.

    Сведенията на разследващите сочат, че доценти и асистенти са били в съдружие в офшорното дружество „Куик Летс“ със съпругата на Красимир Маринов-Големия Маргин – Мария Маринова, и на Димата Руснака – Ирена Атанасова.

    До тази информация първи стигнали техни колеги от висшето учебно заведение, които преди два месеца скочиха срещу ръководството си.

    „Комисията „Кушлев“ е запорирала дяловете на съпругата на Красимир Маринов в скандалното дружество, за да блокира дейността му. Въпреки това обаче е установено прехвърляне на дружествени дялове към офшорната зона. Точно тогава за съдружник е прието „Куик Летс“, а капиталът е увеличен от 5000 на 1 млн. лева“, обясняват преподавателите.

    Те са засекли редица съвпадения в регистрациите на фирмите на преподавателите и на „Куик Летс“: еднакви са адресите им в София, както и в американския щат Делауеър, и ги представляват едни и същи адвокати в САЩ и у нас.

    По данни на сезиралите прокуратурата у нас дружествата се обслужват от счетоводител, който е възпитаник на академията. Той е завършил финансов мениджмънт през 2007 г. заедно с бизнесмена и докторант от учебното заведение Красимир Георгиев-Красьо Черничкия, станал скандално известен като „кадровик“ на Висшия съдебен съвет.

    Негов научен ръководител е именно ректорът на академията доц. Величко Адамов. Името му нашумя именно когато снимките му с Красьо се появиха в пресата, а по-късно покрай сигнали, че ремонтът на студентските общежития е бил възложен на фирма, приближена до възпитаника му.

    Според разкритията на останалите преподаватели адвокатите, които защитават Маргините, са адвокати и на офшорните компании. Предоставени са и справки за нотариусите, с които работят дружествата.

    Обект на разследване е също застрахователна компания, в която една от офшорките има акционерно участие. На проверяващите са предоставени данни за регистрирани четири фирми на името на докторанти и асистенти.

    Предполага се, че са това са „кухи“ структури, които не извършват търговска дейност, а целят да разделят огромния оборот от недекларирани печатани и разпространявани учебници, които студентите са задължавани да купуват.

    В края на 2009-а срещу ректорското ръководство на свищовската академия заваляха жалби и сигнали до премиера и други висшестоящи инстанции. В Окръжната прокуратура във Велико Търново бе образувано досъдебно производство.

    По инициатива на обвинителите материалите бяха изпратени във Върховната касационна прокуратура, откъдето ги прехвърлиха в Софийската градска прокуратура. Разследването е възложено на специализирани групи. (www.Vesti.bg)

    А Еврочикаго от отдавна публикува доказателства за положението във висшите ни учебни заведения на проф.Янко Янков вижте тук:

    https://www.eurochicago.com/2009/10/i-universitetska-mafiya-1/

    https://www.eurochicago.com/2009/10/i-universitetska-mafiya-2/

    https://www.eurochicago.com/2009/11/i-universitetska-mafiya-3/

    https://www.eurochicago.com/2009/12/i-universitetska-mafiya-4/

    а най-добре вижте на уебстраничката на професора:

    http://iankov.blogspot.com/

    Пълно мълчание!

  • Американци с нов препинателен знак, Еврочикаго предлага стария безплатно

    Първо в интернет, а вече и в медиите бързо се разпространява съобщението, че американска компания предлага в сред препинателните знаци да бъде добавен знак за изразяване на ирония и сарказъм.

    Специалният знак наречен SarcMark е „проектиран“ да се използва, както другите граматическите символи изразяващи състояние – въпросителен, удивителен знак.

    Знакът уж щял да гарантира, че насмешката и хапливостта зад едно привидно сериозно твърдение няма да убягнат на четящия.

    Ето какво четем oще в  www.vesti.bg:  Знакът представлява точка в спираловидна линия. Той може да се инсталира на всеки персонален компютър с „Уиндоус 7“, XP или „Виста“, както и на „Макинтош“ и „Блекбери“.

    Според представител на американската фирма новият знак не е някаква остроумна джунджурия, от типа на емотиконите (икони, които отразяват настроението на пишещия в чата), а ще има сериозни потенциални приложения – например в субтитрите за глухонеми.

    В момента SarcMark може да бъде свален от интернет (вижте тук) срещу 1,99 долара – цена, зад която според мнозина също може да бъде поставен ироничния символ.

    Рекламно филмче за новия знак:

    Редакцията на www.Eurochicago.com счита, че е по-уместно да остане в употреба досегашният символ за ирония – обърнатият въпросителен знак (irony mark):

    ؟

    Вижте повече за този знак в Wikipedia

    За разлика от американците искащи $1.99 за техния sarcmark, ако се запишете за нашия бюлетин, ние съвсем безплатно ще изпратим знака   ؟

    ؟За записване кликнете тук

  • Текст на писмото на Жозе Мануел Барозу относно Румяна Желева

    Информационна агенция БГНЕС публикува текста на писмото на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу относно номинирата за еврокомисар от България Румяна Желева. Текстът е предоставен от пресцентъра на Европейския парламент.

    Жозе Мануел Барозо
    Председател на Европейската комисия Брюксел,
    15 януари 2010г.

    Г-н Йежи Бузек

    Председател на Европейския парламент

    Rue Wiertz B-1047 Brussels

    Уважаеми г-н Председател,
    Благодаря Ви за писмото относно номинираната за комисар г-жа Желева. Вашето писмо поставя два въпроса: По отношение на първия, касаещ Декларацията за интереси, подадена от госпожа Желева в рамките на процеса на номинация за Член на Европейската комисия, Комисията, както и Европейският парламент, разчита на декларираното от съответните лица, тъй като в законодателството на Съюза няма специфична процедура за контрол на декларираното. Поради нарочната ми молба, госпожа Желева потвърди още веднъж след изслушването, че нейната Декларация за интереси, публикувана на сайта на Комисията, е напълно точна и пълна (вижте приложеното писмо). В допълнение госпожа Желева публично предостави официални документи за потвърждение на това, че в момента на попълване на Декларацията за интереси на номинираните комисари, тя вече не притежава никакви акции в компанията, която й е принадлежала. По отношение на втората точка, напомням че в съответствие с чл. 17 (7) от ДЕС , Съветът, след предложението на Българското правителство и при общо съгласие с мен, избра госпожа Желева като лице, което смята да назначи за Член на Комисията. По отношение на способностите й да се справи с изискванията на портфолиото като Комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, госпожа Желева – която два пъти е избирана от българския народ за представител в Европейския парламент и която в момента е министър на външните работи на своята страна – има нужната обща компетенция, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност да упражнява тези функции, както се изисква от чл.17 (3) на ДЕС.
    С уважение,
    подпис Жозе Мануел Барозо

    /БГНЕС /

    –––––––––––––––-

    ЕурАктив: Барозу нямаше друг избор освен да подкрепи Желева

    Председателят на Европейската комисия нямаше друг избор освен да подкрепи българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева, в противен случай отхвърлянето й за некомпетентност би означавало „да каже на България, че външният й министър е некомпетентен“, коментира „ЕурАктив“. С подкрепата си за най-противоречивия кандидат за комисар, българката Румяна Желева, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо пое по пътя на противопоставяне със социалистите и либералите в Европейския парламент, които решително призовават за нейното заменяне. След продължителна и тайна телефонна дипломация последвала съмнителното представяне на Желева, която е български външен министър и заместник-председател на ЕНП, Барозу най-накрая обяви, че ще я подкрепи. Той отговори на писмото на председателя на ЕП Йежи Бузек, в което беше попитан дали може да потвърди, че нейната Декларация за интереси, депозирана в Комисията, е в съзвучие с Етичния кодекс на комисарите. Вторият въпрос на председателя на ЕП беше дали Барозу все още подкрепя българския кандидат след изслушването. Комитетът за развитие, където беше изслушана Желева, вече заключи, че тя не е успяла да отговори задоволително на нито един въпрос. На първия въпрос, Барозу, отбягвайки да поеме риск, заявява, че Желева е потвърдила отново в писмо с дата 14 януари и прикрепено към неговия отговор, че нейните документи са напълно изрядни и пълни. На втория въпрос, Барозу заявява, че Желева, която е била два пъти избирана за евродепутат и е настоящ външен министър на своята страна, „има нужната обща компетенция, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност да упражнява тези функции“ на комисар отговарящ за хуманитарната помощ и отговора при кризи. Тук също председателят на ЕК не е поел риск, тъй като той не коментира нейното изслушване. Източници от Комисията заявиха за „ЕурАктив“, че Барозу не е имал друг избор освен да подкрепи Желева, тъй като отхвърлянето й за некомпетентност би означавало „да каже на България, че външният й министър е некомпетентен“. Обаче с подкрепата си за Желева, Барозу е напълно наясно, че ще се изправи пред яростта на социалистите и демократите, които настояват за изтеглянето на българския кандидат. /БГНЕС /

  • Пловдивчани вече на 150 км от Бяло море

    Премиерите на България Бойко Борисов и на Гърция Георгиос Папандреу прерязаха днес лентата на новия граничен пункт Златоград – Термес – Ксанти.

    От Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Смолян съобщиха, че новият пункт започва работа от днес.

    Кметът на Златоград Мирослав Янчев нарече откриването на пункта сбъднатата мечта на родопчани.

    „Новият път и ГКПП стават стратегическо място за връзката Бяло море – Златоград – Пампорово, което означава засилен туристически поток от и към двете страни, а оттам и икономическо оживление за целия Смолянски регион.

    Бяло море ще ни е само на 100 километра, а за жителите на Пловдив и Кърджали – на около 150 километра“, каза Янчев.

    Той обясни, че за час златоградчани ще могат да стигат до гръцкия град Ксанти, който е на 55 километра, а на час и 15 минути са беломорските плажове.

    За гърците пък достъпът до курорта Пампорово ще бъде още по-облекчен, тъй като на час и половина от Златоград е гръцкият град Хрисопули, където има летище, подходящо за чартърни полети от цяла Европа.

    Златоград-Ксанти е четвъртият ГКПП на дългата 493 км българо-гръцка граница.

    Към 1998 г. функционират само два пункта на общата граница – „Кулата – Промахон“ и „Свиленград – Орменион“. До 9 септември 1944 г. между двете държави е имало 12 гранични прехода.

    През декември 2005 г. бе открит ГКПП „Илинден – Ексохи“, който свързва Гоце Делчев с Драма.

    Днес гръцкият премиер съобщи, че скоро предстои отварянето на още един пункт – Кипринос – Ивайловград.

    Този път, който ще свърже нашите два народа, е още едно доказателство, че събаряме всички стени от миналото и проправяме нови пътища на сътрудничество и развитие, заяви Георгиос Папандреу.

    Той също посочи, че пътят Златоград-Ксанти ще свърже Пампорово с гръцките морски брегове и ще даде нови перспективи за сътрудничество в търговията и туризма.

    Откривайки пункта, Бойко Борисов посочи в словото си, че още при първите срещи със своя гръцки колега са се договорили да бъдат пример за добросъседство и съвместна работа в полза на двата народа.

    С нашето приятелство имаме шанс да направим няколко добри неща – да обединим усилията си в общите инфраструктурни проекти, за подпомагане на тютюнопроизводителите в този регион и за подпомагане на нашите съседи от Балканите да влязат в Европейския съюз, допълни българският министър-председател.

    Този път е символ на нуждата от един общ глас на народите на Балканите, да придвижим с общ глас нашите интереси в новото европейско семейство, посочи Папандреу.

    Церемонията за откриване на новия ГКПП събра хиляди жители от района от двете страни на границата.

    Източник: БТА

  • Борисов: 10 години съм бил само атакуван

    Публикуваме част от отговорите на премиера Бойко Борисов в интервюто на Сашо Диков, излъчено по „Канал 3“ в четвъртък вечерта

    За казуса с кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар:

    Ще дам пример със спорта. И на-добрият спортист, поставен в условията на медийна атака, започва тотално да се проваля. От Роналдиньо, Роналдо, Бекъм и който и да е. Спортисти от класа има, които изживяват рязък спад. Ето да речем – заради проблеми в личния живот един Тайгър Уудс сега не може да уцели дупката… Според мен държавническата политика трябва да е да си браним българите. Ако ние почнем да говорим сега за Бербатов, че е вкарал един или два гола само вместо 20 или 22, това само прави услуга на други медии.

    Лошото представяне на Желева се дължа на стреса, който й беше наложен още преди да излезе на терена – атакувана от БСП там и от българи, които са в Брюксел. За попълването на декларациите – нека да изчакаме юристите на Брюксел да кажат, щото тука юристите са разделени на две. Ако това е така, аз също ще бъда разочарован от г-жа Желева, щото тя не е малко дете и когато отиваш в Брюксел, е ясно, че носиш лична отговорност за тези документи, които трябва да се попълват… Разговарях вчера с нашите хора, ръководители на Европейската народна партия, и всички до един ми казват: изчакай до понеделник и тогава ще решим какво да правим… В момента ако оттеглим кандидатурата, не е правилно. Самата ЕНП помоли това да не го правим докато юристите на Европейската комисия не се произнесат. Щото ще се окаже на практика, че има и други евродепутати в такова състояние и ще възникне много по-голям проблем.

    Нека да оставим все пак да минат два-три дена – дето се вика, жабетата ги изручахме, лошите неща ни се случиха.

    За казуса с шефката на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ, преди това нотариус, наложила лобистки промени в първия поправен закон в 41 НС.
    По тая логика ние нито един закон не можеме да вкараме, защото винаги има хора, които упражняват подобна професия сред депутатите. А Законът за нотариусите е изискване на ЕС, ние трябва да го вкараме… Значи виж, Сашо, и министрите, и депутатите не са деца. Аз ги браня до момента, до който излезе решение на съответния орган, че има или няма. Ако има, да бъдат любезни да си понесат отговорност. Има органи – в момента, в който се произнесат, взимам решение.

    За командировката на Лъчезар Иванов и здравния министър Божидар Нанев в САЩ – на разноски на две неправителствени организации там, чийто шеф е българинът д-р Румен Хичев, вицепрезидент на американската компания „Остеотех“ и шеф на нейния филиал в България, който е замесен според Сашо Диков от години в далавери с България по тъкани, органи и трансплантации

    Попитах ги, казаха, че няма никакъв конфликт на интереси. Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат и то много тежка отговорност. В бюджета има пари за командировки на министри и депутати, попитах ги кое налага – не можаха да ми отговорят. Разноските са платени от страната, която ги е приела. Убеден съм, че в момента няма далавери. Още когато възникна този проблем, на ДАНС съм възложил официална проверка за цялата дейност на тази фирма. В момента, в който за мене стане ясно, че има данни за престъпление, към никого към днешна дата не съм проявил милост, няма и тука да има. Проверката ще тече не повече от 2-3 седмици. И аз мисля, че работата до тоя момент с прокуратурата е видна и мисля, че там поне нямаш забележки – решихме да й спестим време да назначава експертизи, ние правим в момента и проверката, и експертизите. Връчваме на прокурора, прокурорът, ако има нарушение, повдига обвинение.

    За депутата от ГЕРБ Мирослав Петков от Горна Оряховица, който според публикации крадял ток

    Дал съм го на прокурор – за проверка дали краде ток или не.Още същия ден, когато чух за публикацията, го извиках при мене вкъщи и му зададох въпроса: крал ли си или не. Кълне се, че не е крал. Пратих го във в. „Труд“ да направи опровержение и областният управител веднага да възложи на прокуратурата в Търново проверка.

    Защо Лъчезар Иванов, наричан според Сашо Диков „Лъчо Мозъка“ е толкова високо в йерархията – зам.председател на парламента и шеф на здравната комисия

    Заместник председателя на парламента си го избраха сами депутатите.Както виждате, той не попадна в Изпълнителната комисия на ГЕРБ – най-високата йерархия на ГЕРБ като партия. А нещата, които се говорят за семейните му отношения, не са така и го знам. Аз в лични взаимоотношения не се бъркам. Нито са ме викали с жена му, когато са си правили децата, за да ме питат, нито сега мога да им се меся в личните отношения

    За изтичането на шестмесечтния кредит към Борис Велчев и защо няма арестуван министър

    Аз съм любезен – като ми се обадиш и искаш да дойдеш да ми зададеш куп въпроси, аз определям само дали да е в 10 или в 12 часа. Спокойно можеш да се обадиш на главния прокурор и да отидеш да го питаш кога ще повдигат обвинението. Аз не арестувам. Ние сме дали абсолютно достатъчни според мен факти и доказателства и грамотни проверки, за да може прокуратурата да повдигне обвинение. Оттам нататък е намеса в съдебната власт.

    За референдума за новините на турски

    Абсолютно съзнателно правех нещо, което знаех, че ще ми създаде голям проблем, но нямаше как и не исках на г-н Сидеров да му откажа. Това е в неговата програма, обади ми се – както той е подкрепял законопроектите, които сме внасяли – каза: дължиш ми и ти подкрепа. Радвам се, че сега с новите текстове от закона референдумът отпадна и няма да се тикаме в тема, която само носи пасиви за обществото.

    За призива на Иван Костов да се стигне до „мозъка“ на „наглите“ и да се покажат най-после някакви реални мерки срещу кризата
    Оценката на Европейската комисия е, че България в момента има най-добрата финансова система.Факт. При Станишев всички световни агенции показваха главоломно падане на държавата.

    За поправките в закона за електронните съобщения

    МВР поиска да може, и ДАНС, разбира се, и прокурорите – когато има престъпление МВР да получава бърза информация за движението на твоя телефон например по клетките. Или да получи разпечатка за тях. Дигна се голяма олелия, едва ли не Биг Брадър ще бъде, оттеглихме го заради обществения мир. И тука искам да кажа, че българският народ всъщност вярва на мобилните оператори, които са чужди компании и които разполагат с тази информация, и не писка.В момента ти с 50 или 100 лв. можеш да отидеш в „Мобилтел“, ако имаш позната – и да ми извади моята разпечатка. И това се прави. Или в Глобул, или в БТК, няма значение. Но когато държавата иска този инструмент, не може. Значи ние и тука проявихме по-голямо доверие към чуждите компании, които дори не знаем за някои на кого са собственост, но за държавата не го направихме.

    За собствеността на медиите

    В проектозакона, който внасяме, искаме всяка медия да покаже истинския си собственик. За да може когато Сашо Диков говори срещу мене, хората да знаят дали обслужва корпоративни интереси, дали е разследващ журналист, дали е поръчков играч.

    За изявлението на Борисов пред в.“Уикенд“, че Слави Трифонов искал 50 %влияние ГЕРБ

    Това е цялата истина. В смисъл, че ако трябва да определиме двама министри, за единия да каже той кой да е, а за другия да кажа аз. Видя как се държа към президента Първанов и Румен Петков, а срещу мене само скечове. Аз съм свикнал на всякакви атаки. Десет години съм бил само атакуван…
    Той има място горе при Японския хотел, но когато правехме градоустройствения план, както и София сити къмпани, както Борисовата градина, както Мария Луиза – няма как да дам в градинка да се строи. Не искам да коментирам повече кой какво е искал, съжалявам, защото аз го харесвам, бяхме приятели и без абсолютно никакъв повод се настрои максимално остро. Дори мисля, че не е много красиво това, което прави, но това е демокрацията – така е преценил, така прави.

    За Бареков, който според Сашо Диков прекалено обслужвал Борисов

    Не бих казал, че ме е обслужвал мене, защото аз му се дразнех много, когато пускаше сайтовете на Станишев сутрин в неговото предаване. Не мога да кажа нито, че ми е допринесъл, нито че голяма вреда ми е нанесъл. Всеки журналист да прави това, което счита за правилно.

    За барбекюто на Доган
    Всичко, което касаеше неговата имотна декларация, е предадено в прокуратурата. Нека твоите зрители да знаят – политическите партии и правителството не повдигат обвинения. Ако отида сега да му бутна барбекюто, това е беззаконие. ДНСК е установило нарушенията, предписало е, че трябва да се съборят, собствениците обжалват решението в съда.

    Откъде е извадил „тази фамозна Цецка“ и за „адски сериозния провал на парламента “ според Сашо Диков

    Г-жа Цачева. Тя е много дисциплинирана. И мисля, че се справя добре.Сега, ти понеже малко обичаш красавиците само, не че казвам, че те са грозни, но те са все пак жени, които имат друга визия в обществото, други задачи… Думата провал мисля, че не е най-точната, но не е така обществено подкрепян парламентът, макар че той е най-важното нещо в държавата. То е защото там непрекъснато има някакви крамоли. Утре (бел. редл – в петък ) ще свиквам Изпълнителната комисия на ГЕРБ да им задам въпроса защо нямахме избирателен кодекс до Нова година, както сме обещали. Те казват, че има 4 години, но искам най-късно до февруари тая тема да е приключена и да е вкарана в парламента.Преди това да се направят максимални обществени допитвания, да чуеме какво мисли народът по предложенията.

    За оправданията със Станишев

    Когато аз заварвам 6-7 милиарда дефицит в бюджета и гладни хора от другата страна на улицата, на които трябва на всеки да дадеш,а ги няма парите, естествено е да попиташ защо, когато цял свят беше във финансова и икономическа криза, Станишев, вместо да направи буфери, обясняваше че няма криза. И защо още миналия януари те са си похарчили парите до края на 2009 г. Само че те нямат доблест.

    За проекта „Горна Арда“

    „Горна Арда“ е проект, който виси от 10-15 години. И заради това ние не можем да продаваме ток на Турция и да печелим пари. Нашият ток се върти по системите, щото нямаме пазар. И в момента ние произвеждаме повече електричество, отколкото ни е нужно на България. Ми ако произведеме още – да сме енергиен център, а Турция – огромен пазар. „Горна арда“, както и проектът „Тунджа“, беше поставен от турската страна – те искат да се движат тези проекти. Щото като дойдат реките, и заливат цялата половин Турция. Затова го правим. И Трайчо Трайков научи от мене – след разговорите ми с г-н Ердоган – за стратегически планове, които правим за добросъседство, а то се прави именно с подобни проекти.

    http://www.dnevnik.bg

  • „Гласуване без граници“ представи свое предложение за нов изборен законопроект

    Българските граждани в чужбина искат да гласуват в отделен избирателен район. Това заявиха на 12 януари от „Гласуване без Граници“ в пресклуба на БТА.

    Ето и изявлението на „Гласуване без граници“:

    Глобалният свят, в който живеем е реалност, от която не можем да избягаме. Вероятно до една четвърт от българските студенти учат в чужбина, а една пета от населението на страната (около 1,5 млн) временно или постоянно пребивава извън България. Необходимостта от приобщаването на тези хора към политическия живот на страната едва ли има нужда да се обосновава. На последните избори избирателната активност извън БГ нарастна двойно в Турция и над четири пъти в останалата част от света, а желанието за гласуване, вероятно осем пъти.

    Гласуване без граници предлага:
    1) Насърчаване на гласуването в чужбина и гарантиране на честни избори. Предлагаме при организиране на изборния процес извън граница, държавата да гарантира реално участие на представители на различни политически сили във всеки СИК и поощряване на участието на наблюдатели от НПО.
    2) Еднакво пасивно и активно избирателно право на българските граждани с двойно гражданство – да избират и да бъдат избирани.
    3) Електронно дистанционно гласуване в неконтролирана среда (по интернет), подобно по технология и сигурност на интернет банкирането.
    4) Окрупняване на МИР съгласно Европейските Райони за Планиране до осем Регионални Многомандатни Избирателни Района (РМИР), включително един извън пределите на България, със запазване на сегашните МИР.
    5) Пропорционална избирателна система с преференциален елемент с нисък праг. Разпределяне на мандатите в РМИР според избирателната активност. Избирателите гласуват както и досега с листи по МИР, които се използват за определяне на избраните депутати (персонализиране на мандата).

    Основни предимства на предложените подобрения на избирателната система са:
    * запазване на автентичността на вота на избирателите;
    * отчитане на вота на всички валидни гласове;
    * премахване на изкривяванията на сегашната система, водещи до изборни абсурди;
    * поощряват се местните кампании;
    * стимулиране на избирателната активност;
    * утвърждаване в избирателя на чуство за справедливост и смисъл от гласуването.

    Очакваме предложените изменения да повишат не само количеството на избирателите, но и тяхно качество.

    Гласуване без граници

    –––––––
    Още по темата
    Линк1: PDF файл (1)
    Линк2: PDF файл (2)

  • Bulgaria Ski Resorts Tempt Russian Property Buyers

    The demand for European property by Russians is steadily increasing despite the economic crisis, Russian media have reported.

    According to official data, Russian people are currently the most active foreign buyers of property in Europe, especially in its eastern regions. The majority usually look for property near the famous ski resorts of Bulgaria, Montenegro, Turkey and other countries with a well-developed tourism sector.

    Russians now account for almost half the buyers of real estate in Europe, despite the fact that compared with 2009, the number of transactions completed by them has decreased by 5%.

    In contrast, the demand for foreign property among the citizens of the European Union and the US has significantly dropped since the beginning of the recession.

    According to the Kvadroom Property Group, currently prices on real estate in Russia are so high that more and more Russians prefer to invest their money in buying property abroad.

    The average cost of one square meter of housing in Moscow is now more than USD 5 000.

    Whereas in the past many preferred to buy homes and apartments in Eastern Europe, Russian citizens are now also increasingly interested in Western European real estate.

    www.novinite.com

  • Непознатите българи (видео)

    Филм за българите от Албания в района на Голо бърдо (в три части)

    .

    .

    .

    .

    В. Тончева: Най-българското в Голо Бърдо е езикът

    Източник: frognews.bg


    Р Македония също търси контакти с населението в Голо Бърдо на различни равнища, казва за Frognews.bg авторката на книгата „Българите от Голо Бърдо, Албания. Традиции, музика, идентичност“.

    Книгата за пръв път представя една недостатъчно позната в България, а и на Балканския полустров общност, чиято историческа съдба е особено интересна – българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания – 21 села остават в Източна Албания, а 6 – на територията на днешната Република Македония. Тази книга е първа част от бъдеща поредица, посветена на българите от Голо Бърдо, чиято цел е документирането и съхраняването на традиционното им знание. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина и запознава читателите с една българска общност извън България, живяла в чуждоезикова и чуждоетнична среда, но запазила българския език, култура и традиции във времето.

    Интервю на Ана Кочева (Фрогнюз)

    – Българите в Голо Бърдо, Албания са известни преди всичко на научната общественост. Имате ли и Вие впечатления, че това е една забравена българска земя?

    – Действително българската общност в Голо Бърдо попадна в полезрението на обществения, а и на научния, интерес едва след 1989 г., поради редица исторически и социално-политически предпоставки, сред които най-важните са демократичните промени в България (1989 г.) и Албания (1990 г., 5 години след смъртта на Енвер Ходжа). При формирането на Албания като независима държава през 1912-1913 г. в разгара на Балканската война се стига до поставянето на нова гранична линия, в резултат на което 21 български селища от областта Голо Бърдо остават на албанска територия. В литературата до Първата световна война интересът към българите от Голо Бърдо е доста активен, а отношенията между България и тази общност продължават до началото на Втората световна война. След 1944 г. обаче, със затварянето на границите, се прекъсва и контактът с голобърдци и информация за тях по това време у нас почти липсва. Да, може да се каже, че особено за периода на режима на Е. Ходжа тези българи са „забравени” от България. Днес, след възстановяването на контакта с общността в Голо Бърдо, се правят опити за компенсиране на ефектите от тази продължителна изолация. Друг е въпросът каква е активността от страна на държавата ни и с какъв успех това се постига.

    – Колко време прекарахте там? Кои са най-ярките Ви впечатления от бита и светоусещането на тези хора?

    – Идеята за провеждането на етноложко проучване в Голо Бърдо принадлежи на Алексей Жалов и възниква по време на ръководените от него експедиции на Българската федерация по спелеология в региона (1991-2009). През 2006-2009 г. в тях сe включват етнолози и фолклористи от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”и Институт за фолклор – БАН. На практика моето участие датира от 2007 г. в организираните 4 експедиции (2007-2009) в селата Стеблево, Кленье, Вормица, Големо Острени, както и сред преселници от Голо Бърдо в Тирана и Дуръс. Впечатленията от това високопланинско място и от тези хора трудно могат да се съберат в няколко изречения. Периодът на „затворени” под специален режим граници води до живот в изолация, който освен, че е особено маргинализиращ за общността от Голо Бърдо, разположена в най-голяма близост именно до тези граници, е причина и за съхраненост на традиционна култура, на традиционни вярвания и представи. В последната експедиция през лятото на 2009 г. например имах възможност да наблюдавам интересни обредни практики срещу урочасване, които в с. Големо Острени все още функционират. Дори може да се каже, че доверието в тях е по-силно от това в конвенционалната медицина.


    къща от с. Стеблево

    – Как Ви посрещат, търсят ли контакти с „българи от България” или се плашат и ги избягват, за да нямат неприятности?

    – Когато в началото на 90-те години на ХХ в. А. Жалов организира първите спелеоложки експедиции в Голо Бърдо, достъпът до тези села е значително по-затруднен в сравнение с днес – хората все още са доста недоверчиви и това е естествен резултат от тежкия тоталитарен режим на Енвер Ходжа. Днес ситуацията е съвсем друга. Демократичните промени в Албания създадоха условия за свободно заявяване на различната етническа принадлежност. Пряк израз на това е съществуването на организации на българите (но и на организации на македонците) в Албания. Активни контакти с България поддържа организацията „Просперитет Голо Бърдо” с председател Хаджи Пируши (със седалище в столицата Тирана), без чието съдействие изследванията на българите в албанската част на Голо Бърдо не биха били възможни. Тази структура, обединяваща първоначално българите от Голо Бърдо, а впоследствие и от Гора, развива дейности, свързани с разрешаването на проблемите, възникващи пред общността, и нейното легитимиране като българска в албанската държава.


    „Парта“ и „чапразиня“ – елементи от невестинска носия от с. Стеблево

    – Спряло ли е времето там?

    – В много отношения в голобърдските български села на територията на Република Албания времето наистина е спряло и една от причините за това е комуникационната изолираност на региона и лошата инфраструктура – единственият път, свързващ българските села в Голо Бърдо, е построен по време на окупацията на Албания от Италия (по време на Втората световна война). Но в други отношения наблюденията върху българите от Голо Бърдо сочат тъкмо обратното – след демократичните промени масовите миграции в градовете променят модела им на живот, те успешно се вписват в градската среда, както и успешно работят в чужбина.

    – Какво „българско” е запазено най-добре?

    – Иска ми се да Ви отговоря, какво самите българи от Голо Бърдо смятат за най-„българско” за себе си – езика. Наред с произхода и историята (за които също се срещат знания), основен фактор за идентифицирането им като българи със сигурност е езикът. Голобърдци категорично заявяват езика си като „бугарски” и по своеобразен начин го противопоставят на официалния албански, който се научава едва в училище и който по друг начин също е „техен” език. В предучилищната възраст единственият език, който се говори, е майчиният. Специфичната му форма на съществуване само като устен му предопределя и специфичен модел на развитие. Високата степен на съхранеността му се дължи на споменатата изолация, в която е живяла общността. Резултат от това са запазени в езиковия фонд архаични думи и изрази. Според българските езиковеди този диалект спада към най-западномакедонските български говори. Немалка част от общността защитава българското си самоопределяне в най-голяма степен именно чрез езика, и няма никакво съмнение каква е етническата му характеристика.


    Байрам Бузиов от с. Кленье – сватбарски музикант

    – Чувстват ли се отхвърлени българите от България там? Кои държави имат аспирации към тях?

    – Ако трябва да съм искрена, в моята изследователска работа сред българите от Голо Бърдо аз доста често се сблъсквам с констатацията им за липса на достатъчно отношение и ангажираност към тях от страна на България. Практически това е причина за трудности в работата, поради „очакванията”, с които се натоварва българския изследовател, възприеман като „представител” на България, попаднал в Голо Бърдо. Що се отнася до претенциите и интересите към тази общност в балкански контекст, не е тайна, че тя в процеса на конструирането на своята съвременна идентичност е обект на интереси и влияния от страна и на Република Македония, и на България. Българската памет, самоопределянето като българи, българският език и пр. общностни характеристики на повечето голобърдци, според македонските научни и обществени нагласи, далеч не могат да се интерпретират като знак за българска идентичност – те са резултат от третиране с механизмите на българската пропаганда, която се е развивала интензивно на различни интелектуални и социални нива в продължение на около един век. В македонската научна литература се среща твърдението, че самоопределянето като българи би могло да се обясни със съвременната демократична ситуация, когато България предлага материална помощ за обучение на деца и младежи в България, както и български паспорти. Тези твърдения, разбира се, са неприемливи, тъй като става дума за процеси от последните петнадесетина години, а за толкова кратък период от време едва ли могат да се променят устойчивите традиционни представи на голобърдци за произхода и езика им. Още повече, че от страна на Република Македония също се осъществява посредничество при записването на студенти в македонските университети и се търсят контакти с това население на различни равнища, т.е. налице е възможност и за македонско „участие” в конструирането на етническа идентичност на голобърдци. Очевидно става дума за идентичен модел на публични отношения между Р България и Р Македония и общността от Голо Бърдо в условията на демокрация. Важното обаче е какво е етническото самоидентифициране на тези хора, особено на по-възрастните, чиято опора е наследствено предаваното знание за произхода им – а то е българско сред немалка част от голобърдци, такива са моите наблюдения в началото на ХХІ в.


    В. Тончева и Божин Фильоки от с. Кленье (строител и гайдар)

    – Имат ли желание младите да се придвижват към България, да учат, да работят тук, да получават гражданство?

    – Българската държава реализира ежегодно определена квота от места за обучение на албански граждани в България и наред с младите хора от областите Мала Преспа и Гора (Албания), немалко представители и на областта Голо Бърдо се обучават в наши висши учебни заведения и имат желание да се реализират и да работят в България. Проблемът с получаването на българско гражданство е по-сложен. Българи от Голо Бърдо чакат вече по четири, дори пет години, да получат български паспорти, при условие, че имат признат български произход. Надеждите си в последните месеци те възлагат на новия министър на българите в чужбина Б. Димитров и на обещанията за бързо разрешаване на този въпрос.

    – Коя е песента, която Ви трогна най-много?

    – Всъщност всички песни ме трогват, въздействат ми, радват ме. Моята специалност е етномузикология и особено когато става дума за съхранен песенен репертоар от по-стари времеви и културни пластове, какъвто е случаят в Голо Бърдо, всеки намерен и записан песенен образец е ценност. Сред обредните гергьовденски и сватбени песни, изпълнявани в селата Стеблево и Кленье, все още, макар и само като спомен, могат да се открият уникални образци, свързани с конкретни моменти от ритуала, които илюстрират едно по-старо музикално мислене. От песните, необвързани с обредност, особено въздействащи за мен са баладите, които ми изпълни Мирветка Агуши от с. Стеблево – „Митровата”, „Сустанал бе ми Сюлейман”, „Майка Дзулялю думаше”, „Ори Митро, моя мисльо” и др.


    Хатидже Мурати от с. Стеблево

    – Какви са празниците и вярванията им?

    – Религиите, които изповядват българите от Голо Бърдо, са християнство и ислям, като по-голям процент са мюсюлманите. Според някои изследователи, процесът на ислямизация започва доста късно – след ХVІ в., а според турски документи, частично приемане исляма се датира дори през втората половина на ХVІІІ, началото на ХІХ в. Вероятно това е причина за празнуването на голяма част от християнския календар и от мюсюлманите – като съвместен живот на двете религиозни групи на всекидневно и празнично равнище. Откритата религиозна дейност на християнските и мюсюлманските институции, както и религиозните практики, продължават до 1967 г. – от тогава датира официалната държавна забрана на религиите в Р Албания. Религиозните храмове – и църкви, и джамии, се разрушават по особено агресивен начин. Забраната на религиите като държавна политика неизбежно рефлектира във функционирането както на християнските, така и на мюсюлманските обредни и обичайни практики. Освен че силно редуцира празничната система, забраната провокира тайното реализиране на празниците и спазване на правилата на традиционната култура, резултат от което е тяхната съхраненост до днес. Обобщено може да се каже, че календарната и семейната обредност на българите в Голо Бърдо по своите основни параметри структурно и съдържателно е единна с българската традиционна – голобърдските обреди, обичаи и празници маркират познатите на българската етническа територия модели.

    – Ще устоят ли да останат българи и тепърва?

    – Трудно е да се правят прогнози, тъй като и в момента сред по-младите се наблюдава разколебаване в етническото самоопределяне, моята цел е документирането и съхраняването на традиционната култура на тази българска общност, тъй като именно традициите биха могли да се превърнат в опора за идентичност. Селата в Голо Бърдо с малки изключения (с. Големо Острени, с. Требища и др.) са значително обезлюдени поради миграция. В градовете Тирана, Елбасан, Дуръс, Фиер и др. се формират общини с висока концентрация на българи от Голо Бърдо – в столицата това са кварталите „Кодра е прифтит”, „Догана”, „Али Деми”, „Алияс”, „Киностудио” и др. Животът на голобърдци в градовете практически илюстрира единството на общността – освен, че населяват цели квартали, те поддържат връзки помежду си и тази общностна колективност се изразява на различни нива: от функциониране на съхранени елементи от традиционната обредност в градски условия (например ритуалното правене на сватбена погача, което имахме възможност да наблюдаваме), до обединяването около организации с различна идейна насоченост и юридически статут. Въпреки това обаче, при този начин на живот смесените бракове не са рядкост, а това в голяма степен крие опасност от изгубване на българския език и идентичност, до асимилиране на общността в албанската среда.

  • Министерството на правосъдието за кандидатурата на Р.Желева

    Министерството на правосъдието в България защити Румяна Желева с писмо подписано от зам. министър Жанета Петрова (вижте PDF документа тук)
    Нека си припомним, че все още Румяна Желева не е отговорила на запитване на наши емигранти от Вашингтон по повод на предишно писмо на същата зам. министър Петрова (вижте тук)