2024-04-26

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • За три български общности в чужбина трябват най-много усилия

    Има три български общности в чужбина, за които са необходими най-много усилия. Това са българите в Бесарабия (Молдова и Украйна) и тези в Испания, и в САЩ. Това заяви на среща с журналисти председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
    Манджукова посочи, че има намерение да разработи програма за тези три общности, насочена към няколко основни политики – образование, здравно осигуряване, пенсионно осигуряване и особено към младите хора. Държавната агенция за българите в чужбина, която е изпълнителен орган на държавната политика и министъра без портфейл Божидар Димитров, ще разработи модел, който след това да се прилага и към български общности в други държави.
    Отделно най-много мерки трябва да се приложат и към българите в Македония, Албания и Косово, които са по-скоро обект на българската национална политика, отколкото на работата на агенцията за българите в чужбина.
    Манджукова посочи, че българската общност в Испания се състои от 164 хил. души в различни възрастови групи, сред които 23 хил. деца. Максимум 1200 от тях посещават български училища. Голяма част от децата се обучават на български в неделни училища. Според председателя на Държавната агенция за българите в чужбина испанската държава е много гъвкава по отношение на приспособяването и задържането на българските имигранти.
    По отношение на закриването на Българския културен център в Одеса от страна на общинските власти в града утре ще бъде дадена пресконференция след среща на Асоциацията на българите в Украйна с различни български институции, сред които и Държавната агенция за българите в чужбина.

    Информация: КРОСС

  • 14 декември – несъстоялата се българска антикомунистическа революция

    Днес се навършват 20 години от прословутия протест на студентите и гражданството пред Народното събрание. Протест, който можеше да отключи българския преход към свобода и демокрация по друг начин. Ако бяхме по-напористи и по-организирани, ако тогавашните лидери на опозицията не разколебаха демонстрантите, ако… ако… Но както наскоро писах в един форум (не е мое откритие) – в историята няма „ако“.

    Какво се случи на 14.12.1989 г.? Независимите студентски дружества организирахме протест пред парламента срещу член първи и останалите от тогавашната конституция, според които цялата власт в страната принадлежеше на БКП и за автономия на ВУЗ-овете. На стълбите на Народния театър Емил Кошлуков прочетепетицията, а после шествието тръгна през градинката зад Прирдонаучния музей и покрай „Александър Невски“ към НС. После живата верига, присъединяването на гражданството (във форум на „Дневник“ Красимир Гаджоков, тогава представител на ВМЕИ, твърди, че е имало около 40000 души на площада). Думите на Младенов за танковете, които Евгений Михайлов засне по случайност, балкона на Студентския дом, откъдето Желев, Тренчев, Берон, Ив. Трифонов и самият Кошлуков призоваваха хората да се разотидат.(Тези си спомням, но вероятно е имало и други, може би Георги Спасов или Любо Собаджиев, лека им пръст!)

    Какво се случи и какво – не в детайли: за това сигурно има и архиви тук и там, ще се пишат спомени. По-важна е оценката. За мене това ще остане предателство на страхливци. Хора, които след това се криха зад „ненасилието“ и „мирния преход“, а вероятно някои от тях са имали договорки с Луканов и компания да се държи всичко под контрол. Като се навържат събитията – и нещата лъсват. Следващото голямо предателство беше Кръглата маса, по-следващото – признаването на изборите за ВНС от юни 1990 г., после – Конституцията, после – Боянските ливади… Някъде в началото – създаването на ДПС извън СДС и изземването на „турския проблем“ от Доган и кликата около него. И той после лесно изхвърли непослушните и тези, които не бяха за противопоставяне със СДС.

    В интервю за „Про и Анти“, Фреди Фосколо смята, че е било необходимо лидерите на СДС да блокират „провокаторите“ и да насърчат хората на площада да продължат твърдо една мирна окупация, по примера на чехите в Прага. Не знам, дали това изобщо би могло да се случи, нито дали желанието за атака на НС е било дело на провокатори. Защото провокаторите бяха вътре в Събранието и в Партийния дом. БКП се мотаеше с член първи, нарекоха хората „екстремисти“… Беше ясно от преди това, че нещата се правят в тайна. А и СДС се разграничаваше от твърдите антикомунисти като Илия Минев.

    Ако по една или друга причина нямаше призиви да се разотиваме, по-вероятно щеше да има нахлуване в Събранието и погром. Ранени, убити, може би военно положение, репресии и т.н. Вероятно…

    Но подобно развитие (или дори развитие във версията на Фреди Фосколо) щеше да има съвсем друг отзвук върху всички по-сетнешни събития. Съглашенците и перестройчиците щяха да бъдат изтласкани в ъгъла и радикализацията на СДС-върховете щеше да е неминуема. А това означаваше прът в сценария на лукановистите. И друго развитие на последвалите 20 години. Един добър сценарий би включвал реално ликвидиране на ДС и осветяване на агентите, лустрация на съда и прокуратурата, намаляване на икономическите лостове на БКП…

    Но, както казах, в историята няма „ако“. Днес можем само да съжаляваме за пропуснатия шанс и да продължаваме да разрушаваме митовете за „мирния“ преход и „новите идоли“, които се опитват да ни натрапят. И да запазим поне историята на прехода минимално извратена. За да могат и тези след нас да научат уроците от нашите слабости и грешки.

    Като гледам сегашното правителство – може да им потрябва…

    Автор: ПЕТКО КОВАЧЕВ

  • Днес в София представят новото списание „ИДЕИ“

    Списание ИДЕИ вече влезе и в специализираните сайтове за разпространение на книги и периодични издания. Ето го в сайтаКНИГОСВЯТ, също може да се намери и в сайта KNIGI.biz.

    Въпреки тоталната медийна тишина, въпреки почти единодушното игнориране даже на самия факт, че съществува такова списание, което, разбира се, съвсем не е случайно. Но от друга страна това е и радващо – това е признание, своеобразна оценка, че списание ИДЕИ е различно.

    Ангел Грънчаров ще бъде в София, днес вечерта, от 18.00 часа и ще представи списанието по покана на Клуба за демокрация „Св. Лучников“.  Ето и самата обява за събитието:

    Днес, 14 декември, от 18.00 часа, в Клуба, намиращ се на адрес София, бул. Витоша 18 (входът е откъм ул. Кърниградска) ще се проведе публично представяне на новото философско списание ИДЕИ пред софийската демократична общественост – и пред всички интересуващи се. Инициатор на тази проява е Клубът за демокрация „Светослав Лучников“, а организатор е г-жа В.Горчева. Подобни представяния ще бъдат проведени и в други големи градове, очаквайте съобщения за проявите. Заповядайте на публичното представяне на новото списание ИДЕИ – едно най-значимо събитие в културния и духовен живот на България!

    Източник: Humanus

  • Eврокрация, моя любов!

    Европейската номенклатура силно напомня системата на привилегии в късния социализъм

    „Метрополис“ на Фриц Ланг започва с епиграф: „Посредник между главата и ръцете трябва да бъде сърцето“. Великата антиутопия на немския киноекпресионизъм вещае град на бъдещето, в който на едното ниво – рая, живеят „господарите на живота,“ а на другото – индустриалния ад, функционират бачкаторите.

    Днешният Брюксел с нещо навява антиутопията на Ланг. Без да драматизираме живота на бачкаторите: турци, мароканци, заирци. Той е усилен и все пак приличен за повечето от тях. Но нали експресионизмът обича контрастите и хиперболите.

    Виж, господарите на живота, еврократите, градят тихомълком своя рай съвсем според прогнозите на Ланг. Сред анонимните стъкло-бетонни билдинги на европейската столица десетки хиляди чиновници и лобисти с еднообразни костюми, шлифери и очила посещават сродни ресторанти, пращат децата си в луксозни лицеи и пазаруват по „Рю Ньов“, когато нямат време да отскочат на шопинг с високоскоростния влак до Париж или Лондон.

    В интерес на истината времето е кът и преминава в безкрайна шетня, кодиране и разкодиране на сигнатури от евродокументацията и прочее чиновнически усилия. За немалка част от тях и в непрестанна совалка между Страсбург и Брюксел.

    Освен клиширан начин на живот еврокрацията налага и мисловното клише.

    Единомислието е въздигнато в закон

    Така се взимат всички решения на Еврокомисията. А прилагането на принципа на консенсуса към общност от цели 27 държави оставя малко място за волята и отваря безкраен терен за компромиси.

    Различното мнение не се толерира, то пада жертва на болшинството. Ирландия просто бе принудена да прегласува референдума за одобряване на Лисабонския договор.

    Преди дни Даниел Кон-Бендит, лидер на френските зелени, си позволи да посъветва швейцарците да прегласуват референдума, на който се възпротивиха срещу изграждането на минарета.

    Причината? Не гласували „правилно“. Еврократът приема народния вот само тогава, когато той удовлетворява очакванията му.

    Еврокрацията се отгражда от гражданството със стена от неразбираеми понятия и кодове. Малцина избиратели имат куража да навлязат в терминологичния гъсталак на еврожаргона, а дори и най-упоритите рано или късно потъват като в омагьосана гора, от която няма връщане назад.

    Доброто владеене на термини като „потфолио“, „хиринги“ и „софтпауър“ е знак за принадлежност към привилегированата каста на единното европейско чиновничество.

    Закономерно кастата търси да се обезпечи и финансово.

    Отчуждението от тълпите винаги има материален израз

    Еврокомисарят (наименованието извиква спомена за кожена тужурка, ботуши и ЧК) отстои на точно 19 900 евро месечно от средния европейски данъкоплатец.

    Веднъж докопал се до длъжността, комисарят остава такъв завинаги. Достатъчно е да видим дългия списък на социалните му привилегии.

    Еврокомисарите на изпроводяк от ЕК получиха армагани на обща стойност над 5 милиона евро като обезщетение за следващите три години. Защото, видите ли, за да опазят тайните на съюза, в „преходния“ период те не могат да работят каквото пожелаят.

    Един вид трябва им обезщетение за нарушаване на трудови права. А също и като превенция срещу евентуален конфликт на интереси. Отделно в социалния пакет е предвидена възможността да се пенсионират като еврокомисари – сиреч с 10-12 хиляди евро месечно.

    Според изчисленията на експерти последната Еврокомисия е струвала на данъкоплатците 75 милиона евро за четиригодишния си мандат.

    Веднъж достигнала това ниво на лукс, еврокрацията естествено

    търси начин да се самовъзпроизвежда

    Аритметиката постепенно взима връх над политиката. „Главата“ и „ръцете“ отдавна не се нуждаят от „сърце“. Към днешна дата различно етикетираните европейски фракции – ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, консерватори-реформисти, са готови да се съюзят с последните несъстоятелни политически отломки от Източна Европа за нуждите на собственото си оцеляване.

    Европейската номенклатура силно напомня системата на привилегии в късния социализъм. Който принадлежи към кастата – печели. Същите са и знаците за принадлежност и лоялност – съгласие с „правилната“ линия и честа употребата на думичката „йес“.

    Изглежда всяка международна общност рано или късно затъва в своя „социализъм“ – сигурен симптом за предстоящ исторически декаданс. Най-красноречиви в това отношение са архивите.

    Ето какво казва Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП през 1963 г., на който се обсъжда бъдещото присъединяване на България към СССР:

    „Закономерният процес на създаването на единно световно социалистическо стопанство неумолимо изисква най-тясното сближение и обединение на социалистическите държави и нации, той неизбежно води до образуването на единно семейство на народите на социалистическите страни в рамките на една държавна общност… Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверенен и равноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики. Ние сме убедени, че партията и българският народ ще посрещнат с голяма радост и въодушевление по-нататъшното най-тясно сближение и свързване на НРБ със СССР (о, йес!), че перспективата за обединяване на НРБ със Съветския съюз в бъдеще ще предизвика в подавляващата част от българския народ небивало висок политически и трудов ентусиазъм“.

    Сега заменете „СССР“ с „ЕС“ и „социалистическо стопанство“ с „пазарна икономика“ и „демокрация“ според случая, а вместо оплешивялото теме на Тато се помъчете да си представите днешните грижливо вчесани български евролюбци и някои прилики ще ви се сторят изумителни.

    Aвтор: Галя Горанова /Сега/

  • Доган ще се прощава с лидерството в ДПС

    Ахмед Доган реши да използва Седмата национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС), за да обяви, че е решил да се оттегли от лидерския пост.

    Пред близо 700-те изненадани делегати в НДК той заяви: „Идва време за раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт. Но това трябва да се случи. Дали сега, или след година, няма особено значение…“

    Идеята за ДПС била заела 25 години от живота на Доган, той не съжалява за това, но като лидер бил се превърнал в политически гръмоотвод на всичко негативни явления и процеси в страната.

    Според председателя на ДПС през последните две години основната тенденция била той да е виновен за целия преход.

    Доган твърди, че „хората, които са продали и разграбили държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и с неговия лидер“.

    По-късно, помолен да коментира думите на шефа си, зам.- председателят на ДПС Лютви Местан отказа с думите: „Мислех си, че ще ме питате за посланията. Няма нищо драматично“.

    И добави: „Мисля, че е крайно време да се прозре максимата, че има реални и формални лидери. Когато един реален лидер не просто е в крак с времето си, а успява да дава изпреварващи модели на политика, той не губи своята актуалност и г-н Доган може да ви струва едно от изключенията в българския политически живот, но Европа дава свидетелство и за други лидери, които са били десетилетия начело на своите партии“.

    В доклада си Доган постави проблема за идентичността на партията. Тя не е била замислена като лидерска, но това се е случило.

    „Участието ни във властта доведе до критично намаляване на имунната система на ДПС“, каза председателят.

    Наред с негативния ефект, Доган отчете, че участието във властта е дало големи възможности в обслужването на голяма част от електората в съответните региони. Понякога позитивният политически опит също създава сериозни проблеми, защото много бързо се превръща в инерционен момент, който има силата на традиция и статукво, отбеляза Доган.

    Той посочи нуждата от реформа в партията, когато е участвала дори един мандат във властта, тъй като в противен случай щяла да изостане от динамиката на общите процеси в страната.

    В България няма работещо гражданско общество, следователно преходът не е завършил, заяви в доклада Доган. Отчетът му обхвана политическите събития от последните осем години.

    Много пъти съм си задавал въпроса как щеше да протече преходът към демокрация и пазарна икономика, ако нямаше ДПС, или най малкото, ако още в самото начало на 90-те години бяхме се включили в СДС, каза Доган. Той и досега нямал еднозначен отговор на тези въпроси и „вероятно така ще бъде и след 20 години“.

    „Но съм сигурен в едно, ако това беше станало, днес ДПС нямаше да провежда седмата си национална конференция като трета политическа сила по време на целя преход“, подчерта Доган.

    Според него разиграването на етническата карта винаги е било от основните политически козове по време на целия преходен етап.

    Преди включването ни в ЕС и НАТО етническата карта беше завоалирана и туширана, поради голямата заслуга на ДПС за мирния преход и националното капитализиране на българския етнически модел за пред НАТО и ЕС, каза Доган.

    Според него „ДПС е субект на отговорност, като политически балансьор“. Ахмед Доган видя и политическа вина на ДПС.

    Движението се било „позатворило в своята либерална ценностна система и предимно съдействаше и наблюдаваше, без да бъде достатъчно активно, за да поеме политическа отговорност за изхода на битката между „модела Жан“ на левицата (1994-199) и „модела Иван“ на десницата (1997-2001).

    „Те още тогава сполучливо бяха определени като две лица на едно и също явление: „Вся власть советом !“, каза лидерът на ДПС.

    Според него кабинетът Сакскобургготски бил направил каквото можел. „Очакванията на обществото бяха едва ли не да заживеем поне с параметрите на средноевропейския стандарт. Но тези очаквания не бяха реалистични, дори бяха и деструктивни за развитието на гражданското общество и държавата“, посочи Доган.

    И допълни, че постигнатото било респектиращо от гледна точка на стартовата база на правителството през 2001 г.

    Според Ахмед Доган „по всички общоизвестни политически критерии кабинетът Станишев е успешен, а по икономически показатели е най-успешното правителство на прехода“.

    Приветствие към конференцията поднесе председателят на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев, който благодари за оказаната от ДПС подкрепа при управлението на ръководеното от него правителство.

    Освен Станишев, гости на конференцията са омбудсманът Гиньо Ганев, зам.- председателят на КНСБ Пламен Димитров, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Греъм Уотсън – доскорошен председател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) и дипломати.

    Източник: VESTI.bg

  • Първо „виртуално дело“ в България

    Административният съд в Бургас даде ход на дело, заведено по електронен път. Този случай е прецедент за България и изпреварва финансирания по европейската програма „Административен капацитет“ проект за внедряване на електронния документ и електронния подпис в съдебната система.

    Делото е заведено от журналиста Атанас Чобанов, който живее във Франция. Той получил от Агенцията по кадастър заповед за изменяне на границите на негов имот, която подлежала на обжалване в 7- дневен срок. Чобанов изпраща жалбата си до съда заедно с придружаващите я документи по електронна поща и ги подписва с личния си универсален електронен подпис (УЕП).

    Първоначално Административният съд отказва да приеме жалбата. В обяснително писмо, подписано от председателя на съда, се посочва, че според чл. 150, ал.1, т. 8 от Административно – процесуалния кодекс (АПК) сезиращият документ трябва „да бъде подаден в писмена форма и да съдържа подпис на лицето, което подава жалбата“.

    Чобанов не се отказва и настоява жалбата му да бъде приета. Той обръща внимание на съда, че АПК не прецизира дали подписът на тъжителя трябва да е положен на хартиен носител. Позовава се на чл. 3, ал 2 от Закона за електронния подпис и електронния документ, според който „писмената форма се смята за спазена, ако е съставен електронен документ“ и на чл. 13 ал 3 който гласи, че „универсалният електронен подпис има значението на саморъчен подпис по отношение на всички.“

    Административният съд приема този аргумент и разглежда жалбата на 8 октомври т.г., но я оставя без движение, тъй като не е внесена дължимата държавна такса. Определението на съда също е изпратено на мейла на журналиста, който веднага внася таксата чрез електронно банкиране и изпраща на съда разписката, удостоверяваща плащането.

    На 15 октомври т.г. десети съдебен състав на съдилището в Бургас с председател съдия Даниела Драгнева дава ход на делото и го насрочва за 8 декември. В определението изрично е посочено, че известието трябва да се връчи на ищеца на посочения от него електронен адрес.

    Този пример показва, че електронното правосъдие може да функционира и при съществуващата нормативна база. Според самия Атанас Чобанов, освен, че икономисва време и пари на гражданите, електронното общуване с администрацията и съдлищата е екологично, то пести хартия и се намаляват въглеродните емисии.

    Атанас Чобанов препоръчва на притежателите на УЕП да оформят правилно изпращаните документи. За да приеме институцията изявлението и да заведе електронна преписка, то трябва да има следния съпровождащ текст:

    „Настоящото изявление е подписано с валиден български универсален електронен подпис.

    Съгласен съм да получавам електронни изявления от институцията до която е адресирано настоящото изявление.

    Желая потвърждаване на получаването на изпратеното до институцията електронно изявление.

    Съгласен съм в институцията, до която е адресирано настоящото електронно заявление, да бъдат обработвани личните ми данни за осъществяване на законово регламентираните и функции.“

    Журналистът разказа също, че се е обръщал към много институции по мейл с електронен подпис, но рядко получавал отговори, въпреки съществуващото по закон задължение на държавните институции да отговарят на всяко подписано по този начин изявление.

    Като най-интересен случай той посочва запитването до ЦИКЕП дали в качеството си на кандидат за евроизборите може да изпрати документи за кандидатурата си по електронен път. „Не можете, защото няма къде“ – гласял отговорът. Оказало се, че ЦИКЕП не е отворила мейл адрес и наистина „няма къде“.

    Друг любопитен отговор получил Чобанов от портала на електронното правителство, който предлага някои услуги за гражданите с електронен подпис.

    Той писал до адреса даден за помощ в сайта и попитал кои именно услуги са достъпни с УЕП и може ли да получи директни линкове към тях, за да ги тества. Вместо да прати линковете, администраторът отговорил, че запитването трябва да бъде оформено съгласно Закона за достъп до обществена информация.

    Mediapool.bg

  • Стоичков с поредна победа

    Бившата звезда на „Хеброс“, ЦСКА, „Барселона“,“Парма“, „Ал Насър“,“Кашива Рейсол“ и „Чикаго Файър“,Христо Стоичков, е на път да се реабилитира като треньор пред световната футболна общественост след като воденият от него „Мамелоди Съндаунс“ постигнакласическа победа като гост над „АмаЗулу“ в първенството на ЮАР. Мачът отиваше към равенство,  когато българският треньор започна да надъхва своите възпитаници от треньорската скамейка и в 71-ата минута Мфела прониза вратаря на домакините. Вторият гол бе дело на Мокоена минута след това, а Мфела оформи крайния резултат след дузпа в продължението, дадено от съдията.

    Репортаж от мача

    „Съндаунс“ са втори с 35 точки и мач по – малко от лидера „Суперспорт Юнайтед“, който е с 44 точки. До края на годината пред тима на Модерния ляв предстоят домакинство на „Марицбург“ и гостувания на „Кайзер Чийфс“ и „Суперспорт Юнайтед“. При три победи атака на титлата не е невъзможна.

    Христо Стоичков, чиято треньорска кариера не започна по най – добрия начин с националния отбор на България и испанския „Селта“ (Виго), беше изправен пред много проблеми в началото на престоя си в Южна Африка, но добрите резултати напоследък може да върнат репутацията му на обещаващ треньор.

  • Има ги тези хора


    Българският хелзинкски комитет връчи днес наградите си за Човек на годината.

    Ето ги хората, които се борят срещу това, срещу което повечето от нас мрънкат и ругаят само наум. Хора, които са отделили не малка част от своето всекидневие за битка с недружелюбните институции и със закостенелите схващания. Донякъде заради себе си, но в полза на всички останали.

    Честно казано винаги ми е било трудно да ги разбера. Енергията и ентусиазмът им. И сигурно затова толкова им завиждам и ги ценя. Не мога да си представя да вися по цял ден в съдилища и административни сгради. Даже тръпки ме побиват.

    Много са тръгнали от частния си случай, за да го превърнат в общ, а примерите са доста повече от раздадените днес награди.

    Хубаво е, че на фона на Мъж на годината, Мис България, всякакви танцьори и ексхибиционисти, има кой да обърне внимание и на тези Човеци. Жалко е, че повечето хора танцуват, докато други се грижат за интересите им. Без дори да го разбират.

    Налага ли се да давам примери? Ще стане много дълго.

    Тук (линк) може да видите победителите и номинираните, защо и как.

    Снимка от Иван Бедров, а иначе автор е Ладислав Цветков.

  • Обама получи награда за мир, защити войната

    Президентът на САЩ Барак Обама получи своята Нобелова награда за мир по време на церемония в норвежката столица Осло.

    В своето слово той заяви, че неговите постижения не са големи в сравнение с някои от предишните лауреати.

    Той защити ролята на САЩ в Афганистан, като заяви, че понякога войната е необходима и справедливата война може да доведе до справедлив мир.

    Обама беше удостоен с Нобеловата премия за мир през октомври за „изключителни усилия за укрепване на световната дипломация и сътрудничеството между народите“.

    Церемонията се проведе само дни, след като Обама съобщи, че изпраща още 30 хил. американски войници в Афганистан.

    Съобщението за удостояването му с Нобеловата награда за мир предизвика противоречиви реакции.

    Критиците му смятат, че не е подходящо да се дава подобна премия на главнокомандващия на страна, замесена във войните в Ирак и Афганистан.

    В словото си Обама заяви, че „в сравнение с някои от гигантите на историята, получили тази награда…моите постижения са скромни“.

    Защитавайки решението си да изпрати още войски в Афганистан, той заяви, че „има времена, когато употребата на сила е не само необходима, но и морално оправдана“.

    Ненасилието не можеше да спре армиите на Хитлер, добави той. Преговорите не могат да убедят лидерите на Ал Каида да сложат оръжие.

    Той заяви, че САЩ остават знаменосци във войната, но се отличават от своя враг, който не признава никакви правила.

    Обама заяви също така, че работи заедно с руския президент за намаляване на ядрените арсенали на двете страни.

    При изключително строги мерки за сигурност американският президент подписа книгата на носителите на Нобелови награди, след като пристигна в Осло рано сутринта заедно със съпругата си Мишел.

    www.kafene.net

  • Правителството реши…

    Социални помощи ще могат да се получават до пенсия
    От 2011 г. ще отпадне срокът за получаване на помощи от безработни в трудоспособна възраст, реши правителството вчера. Досега те ги получаваха максимум 12 месеца. Промяната е заради решение на Европейския комитет за социални права, че с въведения лимит държавата лишава хората от препитание и ги дискриминира.

    За да ограничи броя на практикуващите професията социално слаб, министерството на труда ще включва безработните в курсове за ограмотяване и квалификация. Обмисля се да се увеличи и срокът, през който те полагат обществено полезен труд, за да се спре практиката безработните да получават помощи и да работят в сивия сектор едновременно, обясни зам.-министърът на труда Валентина Симеонова. Хората с увреждания ще получават помощи само ако доходът на член от семейството им е до 350 лв., реши още кабинетът. Така от системата ще отпаднат около 20% от сега получаващите добавка, които са общо 450 хил. души.

    Законът за академичния състав мина в „мекия“ си вариант
    Научните степени и звания вече ще се присъждат от университетите и Българската академия на науките, а  Висшата атестационна комисия (ВАК) ще бъде закрита. Това предвижда Законът за развитие на академичния състав, който беше одобрен от правителството в „мекия“ си вариант“. Основно изискване за заемане на академична длъжност ще е докторска степен, а професорите ще важат в университета, който ги е произвел. Въпреки настояването на академичната общност, длъжността доцент ще остане, но ще отпадне степента хабилитиран доктор. Държавата ще контролира процеса чрез комисия, която ще следи за законността на процедурите и няма да допуска в някой университет да се произведат за кратко време много професори, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

    Митничари ще правят повече проверки
    Митничарите вече ще проверяват теглото, осовото натоварване и габаритните размери на преминаващите през границата на България пътни превозни средства. Досега това правеше граничният контрол към агенция „Пътна инфраструктура“.
    ЧИСЛО: 641 щата ще бъдат съкратени в Националната агенция за приходите от 1 януари 2010 г.

    dnevnik.bg

  • Българка е кандидат за президент на Бразилия

    Работническата партия утвърди кандидатурата на бразилката с български произход Дилма Русеф за кандидат за президент

    Бразилската управляваща Работническа партия ще утвърди кандидатурата на бразилката с български корен Дилма Русеф, началник на канцеларията на сегашния президент Лула да Силва, за кандидат за президентските избори догодина, предаде Ройтерс. „Тя ще бъде обявена единодушно“, заяви Жозе Едуардо Дутра, избран за партиен ръководител миналия месец. Кандидатурата й ще бъде обявена единодушно на конгрес през февруари. Президентът Лула да Силва, който лично избра Русеф за свой заместник, не може да се кандидатира за трети последователен мандат на общите избори през октомври.

    Ако бъде избрана, Русеф ще продължи насочената към пазара икономическа политика, включително плаващият обменен курс. „Русеф не е Лула с пола, но проектът е да има приемственост“, заяви Дутра. „Тя ще бъде третия мандат на този проект“. Той добави, че администрацията на Лула да Силва не е напреднала достатъчно в модернизирането на страната. Работническата партия ще започне кампанията си с обещание за структурни реформи, за да направи по-гъвкави трудовите и профсъюзните закони и да промени пенсионната система. Русеф следва губернатора на Сао Паоло Жозе Сера от опозиционната PSDB с близо 20 процентни пункта според проучванията на общественото мнение.

    www.bgfactor.org

  • Проблеми около личните документи

    С шест месеца се удължава валидността на документите за самоличност, чийто срок изтича в началото на 2010, гласува парламентът в сряда в опит да спести проблеми на гражданите, информира Медиапул.

    МВР не е готово да подмени навреме личните документи, защото технологията, по която ще се издават новите, ще заработи едва през март.

    Личните карти и шофьорските книжки, чиито срок ще бъде удължен, обаче ще важат само на територията на страната. Хората, които искат да пътуват зад граница, ще трябва да имат или лична карта, валидна за страните от ЕС, или международен паспорт.

    Важна подробност е, че преди удължаването на срока да влезе в сила, изтичащите лични карти трябва да бъдат подновени.

    Въвеждането на нова технология за документите за самоличност, която включва и издаването на паспорти с биометрични данни, се забави заради съдебните спорове около спечелената от „Сименс“ поръчка.

    Договорът с компанията е за 116 милиона лева и бе сключен от екипа на бившия министър Михаил Миков.

    От дирекция „Български документи за самоличност“ в МВР очакват пикът на подмяна на документи да е през август и септември 2010 г. Според прогнозата на МВР през август, например, ще бъдат сменени около 200 000 лични карти.

    През януари те ще бъдат двойно по-малко. През цялата следваща година ще бъдат издадени около 2 милиона лични карти, около милион шофьорски книжки и около 1.2 млн. паспорти.

    Kafene.net

  • Какво се случва по пътя към създаване на единен Избирателен кодекс

    Автор: Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда

    Една от приоритетните цели, които 41-то Народно събрание постави още при конструирането си, беше да започне работа по единен Избирателен кодекс, който да бъде приет в първата година от работата на новия парламент, а не в последния възможен момент под натиска на политическата конюнктура.
    Като стъпка от реализацията на тези намерения, на 2 декември т.г., след тримесечна работа, Временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за НС от 5 юли 2009 г. внесе за разглеждане изготвения от нея доклад.

    Съдържанието на доклада поражда някои въпроси.

    Какъв е мандатът на Комисията и какъв резултат следва да очаква от нейната работа парламентът и обществото?

    Прави впечатление, че най-конкретният ангажимент на Комисията, формулиран във въведението към доклада, е че „след извършване на проверка за спазването на закона при провеждането на избора и в случай на установени сериозни нарушения, създадената Комисия следва да изпрати по компетентност сигнал до Върховна касационна прокуратура“. Този ангажимент произтича от мотивите, с които е създадена Комисията.

    От проекта на решение за приемане на доклада от НС разбираме, че Комисията следва да изпрати текста до държавните институции за запознавене и „предприемане на мерки по компетентност“, а констатациите по различни сигнали трябва да бъдат обсъдени и взети предвид в хода на изработване на ново изборно законодателство.

    Политическите позиции, изложени в дебата при сформиране на Комисията от НС (проследен чрез стенограмата на заседанието на парламента от 2 септември 2009 г.), като че ли задават доста по-високи цели и очаквания за резултатите. От трибуната депутатите настояват за цялостен преглед на изборния процес, който да повлияе при изработването на новото изборно законодателство. Досега, казват народните представители, не се е стигало до дълбоко, детайлно и сериозно обсъждане на провежданите избори, въпреки наличието на съмнение за честността при провеждането им.

    Общото разбиране е, че Комисията трябва да провери сигналите, подавани при подготовката и протичането на целия изборен процес и въз основа на тях, да направи анализ какви са причините и условията, довели до опорочаването му.

    Очакваше се този анализ да очертае ясно oбсега на проблемите, които да бъдат решени при изработването на Избирателния кодекс, който ще се отнася до всички видове избори.

    Какво ни предлага или не ни предлага подготвеният доклад?

    Обсъжданията при създаване на Комисията породиха очакване, че ще бъде изговен продукт със значението и тежестта едва ли не на „Бяла книга на изборния процес в България“, която да предизвика широк обществен дебат, да определи политическата рамка и принципите, които ще следва новото изборно законодателство.

    Това, което се установява към момента е, че Комисията не е осигурила условия за осъществяване на публичен дебат по изготвените от нея заключения и препоръки. Докладът не е представен и не е обсъждан с различните заинтересованите страни – партии, структури на гражданското общество, институции и др. – подход задължителен при стартиране на всяка нова политика и при реформиране на съществуващи практики, още повече когато става дума за изборно законодателство.

    Докладът не е публикуван на страницата на НС, за да могат да се запознаят с неговото съдържание, например, заинтересованите български общности в чужбина, които активно се противопоставиха на начина, по който администрацията се опита да ограничи възможността им да гласуват.

    Предполагам, че Комисията ще се защити с аргумента, че докладът ще бъде дебатиран при неговото приемане от НС и всяка друга претенция изглежда излишна.

    А не биха ли могли да се дават становища по констатираното и препоръчаното от Комисията и дали тя не би имала интерес да се запознае с тези мнения в едно по-широко публично обсъждане?

    Кой знае, може Комисията тепърва да представи работата си на публиката и да потърси обратна връзка с нея. Нейният председател все още не е дал заявка в тази посока.

    При старта на Комисията обаче г-н Явор Нотев заяви: “Амбицията ни е да направим преглед на сигналите и да ги групираме така, че те да станат основа на бъдещи законодателни промени” и още: „Редно е да се разгледа работата на Комисията, която коментираме като етап, като една подготовка за работата и то много тежката и сериозната работа, по изготвянето на Избирателен кодекс. ”

    За съжаление, докладът не представя задълбочен анализ на ситуацията, още по-малко на причините, довели до убеждението в обществото, че институциите не могат да гарантират честен изборен процес. Относно идеята за групиране на сигналите по важност и очертаването на насоките за бъдещи законодателни промени – докладът не предоставя добре систематизирана информация.

    В него четем: „Комисията прие за необходимо да изиска и събере информация за сигналите, постъпили в институциите, компетентни по закон да приемат и решават такива сигнали, както и актуални данни за процедурата, по която са разгледани и решени или се разглеждат и решават сигналите. Поставената цел беше да се разшири обхватът на проверка и да се съпоставят данните за постъпилите към различните институции сигнали за изборни нарушения, така че комисията да има възможността за собствена оценка и заключение.“

    Представяне на факти и обстоятелства, оценки, статистика, както и ненужни повторения, формират основното съдържание на доклада. Отсъства систематизирано изложение на проблемите, съществуващи в различните етапи на изборния процес – от подготовката и регистрацията на политическите субекти, през провеждане на предизборната кампания и отчитане на резултатите от изборите.

    По структура докладът много повече напомня преглед на справки и становища на различни държавни институции, отколкото структуриран, аналитичен текст, който да послужи като основа за създаване на Изборен кодекс. Следваният подход – представяне на информация от различни институции за опорочаване на изборния процес във връзка със сигналите, постъпили до тях, съпроводена от различни по характер изводи и оценки на Комисията, не е позволил да се достигне до изготвяне на систематизиран списък на проблемите, които новото изборно законодателство следва да реши, т.е. политическият отговор – задаващ рамката на предстоящата реформа в изборното законодателство, не е даден.

    Какви бяха очакванията към доклада?

    Тежките проблеми, които имат институциите в България по осигуряването на честен изборен процес, налагат очакването Комисията да се фокусира върху формулиране на заключения и препоръки, отнасящи до:

    – ефективността на съществуващите контролни механизми върху целия изборен процес – от подготовката и регистрацията на политическите субекти до провеждането на предизборната кампания и отчитането на изборните резултати;

    – финансирането и разходването на средства в предизборната кампания;

    – манипулирането на вота чрез изборен туризъм, купуване на гласове, контролиран вот;

    – начин на разкриване на секции в чужбина и липса на реален контрол върху тях;

    – неравната тежест на мандатите – както пропорционалните, така и мажоритарните;

    – некомпетентността на изборните комисии, политизиране на изборните комисии, включително ЦИК;

    – кой има право да участва в изборите – принцип на отседналост;

    – наличието на депутатски имунитет за кандидатите за народни представители.

    Докладът представя, в една или друга степен, незначителна част от изброените проблеми – акцентът е поставен върху провеждането на изборите в Република Турция и САЩ – разкриване на секции, изпращането и приемането на изборните книжа от секциите в чужбина. Докладът отбелязва, че има данни за контролиран вот и купуване на гласове на територията на страната и в чужбина, констатирано е наличие на множество организационни нарушения в работата на секционните избирателни комисии и незаконна агитация в изборния ден.

    Комисията не е успяла да оцени какво значение имат за опорочването на изборния процес различните незаконни практики, нито да анализира тенденциите по отношение на техния обхват, причините и условията за разпространението им. Не е обосновала последователно създаването на допълнителни правни гаранции за защита на политическите права на българските граждани и необходимостта от преосмисляне на съществуващи правни норми, които създават предпоставки за изкривяване на целите на демократичния изборния процес.

    Какви са положителните моменти?

    Изговеният във връзка с делата пред Конституционния съд „Преглед на въпросите, повдигнати при оспорване на изборните резултати“, съдържа систематизирана информация за проблемите при прилагането на изборното законодателство и съществуващите рисковете от закононарушения, представени през призмата на трите конституционни дела.

    В раздела „За нарушенията и администрирането“, Комисията използва доклада, предоставен й от Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор и Асоциация „Прозрачност без граници“, като включва констатации и предложения на неправителствените организации, извършили наблюдение върху изборите за евродепутати и национален парламент.

    Силно критична е Комисията към работата на ЦИК, особено що се отнася до решенията, свързани с реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина. В същото време отсъстват оценки за способността на ЦИК да гарантира честен изборен процес в страната. Не са коментирани отменените от ВАС решения на ЦИК, свързани с отказа за регистриране на политически субекти за участие в изборите, породили основателни съмнения, че мнозинството представители в ЦИК са се превърнали в инструмент за политическа репресия.

    Как Комисията завършва своя доклад ?

    „В резултат от извършените пространни проверки на работата и резултатите на органите и институциите с отношение към изборния процес, Комисията достигна до извода за неотложна необходимост от изработването и приемането на ново изборно законодателство със съответни гаранции за законосъобразното протичане на изборния процес.“

    Едва ли можем да наречем този извод откритие и едва ли той придвижва много напред процеса по създаване на Избирателния кодекс.

    Може би Комисията се надява, че бъдещата работна група (към парламента) за изработване на проект на Изборен кодекс, ще свърши това, което тя не е успяла.

    www.Mediapool.bg

  • Д-р Любомир Канов на посещение в Американския университет в Благоевград

    АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

    Американският университет в България посреща д-р Любомир Канов – психиатър в Ню Йорк, бивш дисидент, политически затворник и писател

    Д-р Канов ще представи документалния филм за живота си „Класификация на спомени” и последната си книга „Вселената според Гуидо”

    9 декември 2009 г., 19:15 часа, Червена зала, Централната сграда на  Американския университет в България

    9 декември 2009г., Благоевград. Психиатърът, бившият дисидент, политически затворник и писател д-р Любомир Канов ще представи пред студентите на Американския университет в България документалния филм за живота си „Класификация на спомени” и книгата си „Вселената според Гуидо”. Събитието ще се състои днес, 9 декември 2009г., от 19:15 часа в Червената зала на Американския университет в България.

    Д-р Любомир Канов е роден в Банкя през 1944 година, на 29 октомври. Баща му загива трагично при нелеп инцидент по време на „ленински съботник”, по време на изпитите му за матура, майка му остава вдовица с него и по-малкия му брат Емил. След казармата следва медицина с намерението да стане психиатър и с много по-неправдоподобната мечта да стане и писател един ден. Въпреки всичко мечтае да бъде свободен човек. Това се споделя и от брат му, който успява да избяга в Канада през 1971 г. Завършилият лекар е разпределен в провинциална психиатрична болница в Лом, но вече е белязан от „органите”, които са по следите му през последващите години. Взима специалност и даже работи след дълги перипетии и опити да си намери работа в София в Градския психоневрологичен диспансер, където е арестуван на 3 март 1977 на 99 годишнината от Освобождението на България по обвинения за „Контрареволюционна пропаганда целяща да разруши основите на социалистическия строй у нас и в Съветския Съюз и планиране на опит за бягство на Запад”. На следващия ден преживява голямото земетресение във Вранча в килията си на „Развигор”, следствено на ДС. Д-р Канов излежава присъдата си и работи на различни места докато успява да емигрира през 1984г. при брат си в Канада. Започва тежка битка за оцеляването си като лекар, работи като санитар с минимална заплата, докато учи английски и си взима изпитите като лекар. През 1986 е одобрен от програма и заминава за Тексас, където специализира отново като психиатър и през 1989 се установява в Ню Йорк, където посреща вестта за падането на Стената. Това му дава възможност да се завърне в родината си след преживените години на емиграция без надежда за завръщане, което беше обичайната съдба на онези, които бяха назовани с основание „невъзвращенци”. Насърчен от пистеля Атанас Славов и по-късно от Борис Христов, с когото се среща и свързва близко приятелство по време на гостуването му в Ню Йорк, събира сборник къси разкази в книгата „Човекът-кукувица”, която получава наградата на Българските писатели през 1992г. Междувременно установява практиката си в Лонг Айланд, в болницата в Оушънсайд, където става медицински директор на Психиатричната клиника и развива и частна практика. Жени се през 1992г. и на следващата година му се ражда син Александър. Публикува през годините още три книги: „Парейдолии”, „Ходисей” и „Между двете хемисфери”. От няколко години практикува само в частния си офис в градчето Роквил Сентър и се опитва да пише, когато има време и енергия. Пътува редовно до България, където произвежда вино в крайдунавски лозя, близо до Лом, които е насадил сам със собствени средства. Известност получава неговото „Кановвинярд” Пино Ноар 2004, а от Каберне Совиньон реколта 2003 има 5 медала от изложения в САЩ. Бори се с природата и се опитва да се спогоди с природата на хората, не винаги много успешно, но макар и преживял много горчивина и тъга в живота си, препоръчва надеждата и любовта към ближния като най-доброто лекарство за душата на страдащия човек, което включва всички нас.

    За допълнителна информация, моля потърсете Албена Кехайова на тел.: 073 888 215 или мобилен: 0888 80 17 48.

  • Bulgaria Businessman to Be One of First Virgin Space Tourists

    Bulgarian businessman Shefket Chapadzhiev from Chicago has paid in advance to to be one of the first space tourists on Virgin Galactic’s SpaceShipTwo.

    Sir Richard Branson unveiled the rocket plane he will use to take fare-paying passengers into space. In the Mohave Desert, New Mexico, the company Virgin Galactic presented SpaceShipTwo on Tuesday – the world’s first commercial manned spacecraft.

    Chapadzhiev, often referred to by the media as emigrant № 1 from Bulgaria, was among the invited guests at the ceremony. The price per flight is USD 200 000. The new space vehicle can carry up to 6 passengers and 2 astronauts. They will fly into space at 110 km altitude in the so-called suborbitalen flight.

    Chapadzhiev told www.eurochicago.com that he is not worried by the flight nor about his health. He has already passed the first test successfully. “When the start flight time approaches, we have will have repeated tests…The company believe that any healthy person can withstand the stresses,” he added

    Built from lightweight carbon composite materials and powered by a hybrid rocket motor, SS2 is based on the X-Prize-winning SpaceShipOne concept – a rocket plane that is lifted initially by a carrier vehicle before blasting skywards.

    SS1 became the world’s first private spaceship with a series of high-altitude flights in 2004.

    Its successor, however, is twice as large, measuring 18m in length. And whereas SpaceShipOne only had a single pilot (and the ballast equivalent of two passengers), SS2 will have a crew of two and room for six passengers.

    The New Mexico authorities are investing almost USD 200 M in a purpose-built facility in Upham. It will have a USD 3 000 M runway and a suitably space-age terminal and hangar building designed by Foster and Partners.

    Sir Richard’s Virgin Galactic enterprise will have competitors but he is almost certain to be the first to market, barring any problems arising in the test campaign.

    SpaceShipTwo’s carrier plane is called WhiteKnightTwo. It was finished last year and has already begun its own trials.

    www.novinite.com
    <p style=“text-align: center;“><img title=“1″ src=“http://www.virgingalactic.com/uploads/125923298146275/original.jpg“ alt=““ width=“591″ height=“95″ /></p>
    <p style=“text-align: center;“><img title=“2″ src=“http://www.virgingalactic.com/uploads/125717598311441/original.jpg“ alt=““ width=“591″ height=“95″ /></p>

    <img title=“3″ src=“http://www.virgingalactic.com/assets/img/overview/spaceships/capsule.jpg“ alt=““ width=“460″ height=“180″ />

  • Предлагат да бъде учредена Международна Вапцаровска морска премия

    На тържественото събрание-концерт, посветено на 100 годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище, проведено във ФКЦ-Варна на 07.12.2009 г. Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов в словото си подкрепи предложението на Академичния състав на Морското училище да бъде учредена Международна Вапцаровска морска премия.

    Пълният текст на предложението до Международната морска организация и нейния Генерален секретар г-н адмирал Ефтимиос Митропулос – доктор хонорис кауза на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” може да намерите тук (линк)

    Предложението се съдържа в книгата на професор Илия Петров Пеев: Никола Йонков Вапцаров –Моряка Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира. (линк)

    За контакт с професор Илия Петров Пеев    GSM: 0898/359647

  • България чества Н.Вапцаров (1909-2009)

    НАЦИОНАЛНА  ПРОГРАМА ЗА  ЧЕСТВАНЕ НА СТОГОДИШНИНАТА ОТ  РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    19 ноември 2009 г . /четвъртък/

    Димитровград, зала „Гросар”, 17,00 ч.Поетичен празник – запалване огъня на поезията.

    20 ноември 2009 г. /петък/

    Кърджали, НЧ „Обединение”, 17,30 ч. – Поетичен празник. – запалване огъня на поезията.

    30 ноември 2009 г. /понеделник/

    София, Национален пресклуб БТА, бул.”Цариградско шосе” № 49, 13.00 ч. –Пресконференция на Инициативния и Организационния комитет за честването на стогодишнината от рождението на Н.Й.Вапцаров.

    Ловеч, НЧ „Наука”, 18,30 ч. – Юбилейна Вапцарова вечер

    1 декември 2009 г. /вторник/

    София, къща-музей „Н.Й.Вапцаров”, ул.”Ангел Кънчев” № 37, 17,00 ч. – Представяне на книгите „Н.Й.Вапцаров – Моторни песни” (фототипно издание), „Никола Вапцаров – Стихотворения за деца”,Никола Вапцаров: преоткриване. Документална сага” от Катя Зографова.

    Банско, НЧ „Н. Й. Вапцаров” , 16.00 ч. – Откриване на документална изложба „Банско, Пирин и Морето в сърцето на Вапцаров”, с материали от фонда на музей „Никола Вапцаров”.

    Банско, НЧ „Н. Й. Вапцаров”, 16.30 ч. -Закриване на общинския конкурс-рецитал по стихове на Н.Й.Вапцаров „С вярята на Вапцаров”.

    Кюстендил, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, 18.00 ч. – Празничен юбилеен концерт.

    2 декември 2009 г. /сряда/

    Благоевград, ОНЧ „Н. Й. Вапцаров” и Център по изкуствата, 17,30 ч. – Литературна вечер на тема „Не бойте се, деца”

    Благоевград, ДТ”Н.Й.Вапцаров”, 19.00 ч.- Спектакъл-реквием „И светъл, и грешен…”.

    3 декември 2009г. /четвъртък/

    Банско, Дом на изкуствата, 17.00 ч.Представяне на книгата на Румен Стоянов „Чака ме светът”.

    Казанлък, ОУ „Н. Вапцаров”, 17.30 ч. –Заключителен етап на  Националния ученически конкурс за есе, посветено на живота и творчеството на Н.Й.Вапцаров, организиран от ОУ „Н. Вапцаров” – Казанлък и Музеен комплекс – Банско

    София, НМ „Земята и хората”, зала „Гигантски кристали”, 18.00 ч. – Музикално-поетична вечер, с участието на проф. Жени Захариева и проф. Методи Танев.

    Варна, 3-7декември 2009 г., – Посещения, срещи и демонстрации на учители и ученици от училища, носещи името на Н.Й.Вапцаров и преподаватели и курсисти във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” в училището, военноморската база, планетариума и др.

    Благоевград, Исторически музей, 18,00 ч. – Вечер, посветена на Н.Й.Вапцаров

    4 декември 2009г. /петък/

    София, Пространството пред НТ”Иван Вазов”, 10.30 ч.Откриване на фотодокументална изложба „Никола Вапцаров и неговото семейство”, посветена на юбилея на Н.Й.Вапцаров, организирана от отдел Култура на Столична община, Националният литературен музей – къща-музей „Никола Вапцаров” и фондация „Вапцарова вяра”.

    Благоевград, НЧ „Н.Й.Вапцаров”,15,00 ч. – Представяне на документален филм на канал „Пирин”; 16,30 ч. – Кръгла маса на тема „Никола Вапцаров и съвремието” , представяне на юбилеен сборник с материали на участници в националния литературен конкурс „Какво ще ни дадеш, историйо…” и награждаване на победителите в него.

    Пловдив, Концертна зала „Пловдив”, 10.30 ч. – Празничен концерт по случай 40 годишнината на СОУ „Н.Й.Вапцаров” и 100 годишнината от рождението на неговия патрон; хотел „Санкт Петербург”, 18.30 ч. – Среща на поколенията вапцаровци – учители и възпитаници на СОУ „Н.Й.Вапцаров”.

    Хаджидимово, Народно читалище, 19.00 ч.- Спектакъл-реквием „И светъл, и грешен…”

    5 декември 2009 г. / събота/

    София, Музей на съобщенията, ул.”Дякон Игнатий” № 9, 11,00 ч – Валидиране на юбилейна пощенска марка „100 години  Н.Й.Вапцаров”.

    София, НДК, кино „Люмиер”, 19,00 ч. – Премиера на документалния филм „Ти помниш ли”, сценарист и режисьор Мая Вапцарова.

    6 декември 2009 г. / неделя/

    Банско, пл.”Н.Й.Вапцаров”, 17.30 – Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров.

    Банско,  НЧ „Н.Й.Вапцаров” , 18.00 ч. –  Тържествено честване на юбилейната годишнина с участието на представители на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Асоциацията на възпитаниците на МУ – гр. Варна и на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград със  спектакъла-реквием „И светъл, и грешен…”,

    7 декември 2009 г. /понеделник/

    В цялата страна 11.00 часа –– Поднасяне на венци и цветя на паметници, паметни плочи и други места , свързани с живота и дейността на Н.Й.Вапцаров.

    София, 11.00 ч., Централни софийски гробища, Къща-музей „Н.Й.Вапцаров”, Скулптурна композиция на Н.Й.Вапцаров в градината зад Националната художествена галерия и Мемориален комплекс „Гарнизонно стрелбище”– Тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя.

    Варна, 10,00 – Тържествено шествие и полагане на венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров; Посрещане и посещение на президента на Република България Георги Първанов; 18,00 ч. – Фестивален културен център –Тържествено събрание-концерт.

    София, Народна библиотека „Св.Кирил и Методий”, централно фоайе, 17,00 ч. – Откриване на изложба „Реликви от наследството на „Н.Й.Вапцаров”, организирана от Националния литературен музей и къща-музей „Никола Вапцаров” – София.

    Благоевград, ДТ”Н.Й.Вапцаров” и НЧ „Н.Й.Вапцаров”, 19.00 ч.- Откриване на изложба на книги от и за Н.Й.Вапцаров. Премиера на спектакъл-реквием „И светъл, и грешен…”.

    София, Национален клуб на БСП, 18.00 ч. – Вечер, посветена на Н.Й.Вапцаров, организирана от Националния литературен салон „Старинният файтон”.

    8 декември 2009 г. /вторник/

    Благоевград, ДТ”Н.Й.Вапцаров”, 19.00 ч.- Спектакъл-реквием „И светъл, и грешен…”.

    9 декември 2009 г. /сряда/

    Благоевград, ДТ”Н.Й.Вапцаров”,16.30 ч. –Литературно четене с международно участие; 17,30 ч. – Прожекция на документалния филм „Ти помниш ли …” за Н.Й.Вапцаров.

    Банско, Дом на изкуствата, 16.00 ч. – Кръгла маса, посветена на живота и творчеството на Н.Й.Вапцаров (и на 10 декември)

    10 декември 2009 г ./четвъртък/

    Банско, Дом на изкуствата, 11,00 ч. – Връчване на международната литературна награда „Никола Вапцаров”.

    София, Народна библиотека „Св.Кирил и Методий”,  ?   ч. – Научна конференция, организирана от БАН и Националния литературен музей (и на 11 декември)

    11 декември 2009 г. /петък/

    София, Клуб-книжарница на София-прес, ул.”Сляванска”№29, 18.00 ч., – Представяне на книги, вестници, албуми, CD и други от и за Н.Й.Вапцаров, издадени по повод неговата стогодишнина.

    14 декември 2009 г. /понеделник/

    София, НТ „Ив.Вазов”, 19,00 ч. – Тържествена вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Н.Й.Вапцаров.

  • Трагедията в Перм (видео)


    Президентът на Русия Дмитрий Медведев обяви 7 декември за ден траур във връзка с трагедията в Перм.

    Експлозия, предизвикана от фойерверки, е избухнала в нощен клуб в руския град Перм, предаде Ройтерс като цитира представителя на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации за Пермска област.

    По непотвърдени данни, числото на жертвите след пожара в гр. Перм е достигнало 112 души. Това съобщи кореспондентът на телевизия „Вести“.

    В нощния клуб „Куция кон“ празнували 8 години от откриването на заведението и болшинството от загиналите са негови служители и техни близки. В момента на взрива в помещението са се намирали близо 200 души.

    Причината за избухването на пожара, по предварителни данни, е неправилно боравене с фойерверки, съобщиха от регионалното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

    Опасенията за терористичен акт не се потвърдиха. „Не става дума за терористична атака“, е заявил губернаторът на Пермска област Олег Чиркунов.

    Руският премиер Владимир Путин е наредил на ръководителя на министерството на извънредните ситуации Сергей Шойгу да оглави оперативен щаб за разследване на причините за експлозията. За Перм са заминали също министърът на здравеопазването Татяна Голикова и министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев за да се координират спасителните операции.

    Властите в Перм съобщиха от своя уебсайт, че са приели решение да изплатят на семействата на загиналите парична помощ в размер на 100 хиляди рубли. Освен това е било взето решение за откриване на гореща телефонна линия за роднините на пострадалите при трагедията.

    Собственикът на клуба Анатолий Зак е заявил, че не е виновен, тъй като е дал помещението под наем, съобщава Интерфакс. Той е задържан, заедно с изпълнителната директорка на клуб „Куция кон“ Светлана Ефремова.

    Видео от трагичната нощ (да не се гледа от деца и хора със слаби нерви)


    ,

  • Уникално: БСП срещу интернет форум

    От уебсайта на БНТ научаваме:

    Най-новият скандал, който назрява в полето на политическата коректност, е „БСП срещу сайта „БГ мама“.  Популярният интернет сайт с полезна информация за родители наскоро отказа достъп до форума на социалистката Ани Стоева. В отговор потъпревшата заедно със съпруга си Борис Цветков, също член на БСП, и друг червен политик Николай Белалов сезираха Комисията по дискриминация. Потребители на сайта обаче твърдят, че Белалов, Цветков и Стоева са се опитали да узурпират протест, организиран от „БГ мама“ заради липсата на места в детските градини. Уставът на сайта забранява политическата пропаганда и системното пускане на идентични постинги, което се приема за агитация.

    Има ли наистина дискриминация в този случай или не? В студиото на сутрешния блок на БНТ в спор по този въпрос влязоха Николай Белалов – член на „Дискусионен клуб за местни и социални политики“, и Николай Хаджигенев – адвокат на сайта „БГ мама“.

    Подробностите от разговора можете за научите от видеоматериала на БНТ (линк)

  • Жребий за Световното първенство по футбол

    В Кейптаун беше теглен жребият за групите на Световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 година.

    Фаворитите от Испания и Бразилия попаднаха в различни по сила групи. Испанците едва ли ще имат сериозен съперник сред отборите на Швейцария, Хондурас и Чили, докато бразилците ще трябва да се потят срещу Северна Корея, Кот Д’Ивоар и Португалия.

    Ето и отделните групи по реда на изтеглянето им:

    Group H: Испания, Швейцария, Хондурас, Чили
    Group G: Бразилия, Северна Корея, Кот Д’Ивоар, Португалия
    Group F: Италия, Парагвай, Нова Зеландия, Словакия
    Group E: Холандия, Дания, Япония, Камерун
    Group D: Германия, Австралия, Сърбия, Гана
    Group C: Англия, САЩ, Алжир, Словения
    Group B: Аржентина, Нигерия, Южна Корея, Гърция
    Group A: Южна Африка, Мексико, Уругвай, Франция