2022-10-05

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

 • Свирките и шведската тройна коалиция

  Понякога, като чета някои български медии, получавам киселини. Имам деликатен  стомах, а те будят у мен неприятно  чувство.

  Днес  в медиите е изключително забавно. Човек може да се смее, та чак сълзи  да му потекат. Всички журналисти си настроиха инструментите и сега се пее една и съща песен. Получава се шизофреничен канон, в който гротеската, създава у слушателя чувство на изгубеност и безсмислие.

  А това е основната тема:

  Бойко спечели точка Ура удивителна Много сме яки запетайка ние сме номер едно точка Махнахме комунистите (тук не се чете, на листа има петно течност с неясен произход) Сега обаче Бойко трябва да се стегне точка Защото има невероятния шанс да оправи всичко запетайка но може и да се издъни многоточие (песента завършва с минорен акорд, пианисимо)

  Многоточието  е основното медийно говорене тези дни. Много е забавно. В „Стандарт“ се изявява Бареков. С провинциална патетика завършва пледоарията си говорейки  за брадва и хан Крум. Особени  вариации по основната тема отсъствуват, но какво друго да очакваме – това са родните медии.

  А в Новинар четем забавния коментар „Я, колко много слагачи…“. Автор  е медийният гуру и видно ченге  Иван Гарелов. На мен, честно казано, ми се наложи да изпия една чаша сода, за стомаха. Ето накратко съдържанието:

  И. Г. започва с това, колко е готин, умен и красив. Как още преди  години е знаел какво ще се случва, предвидил всичко, и краха на Станишев, и успеха на Бойко. Как мислел да започне статията си с директни цитати от стари негови публикации, които предвиждали всички събития, случили се напоследък. Да, ама след това видял, как медиите подлизурски „се слагат“ на победителите. Това поведение на „журналистическия елит“ дълбоко го наскърбило и той сега спира да пише. Коментарът свършва преди да е започнал.

  И. Г. споделя, че отива да си пие узото, за което ние му вярваме. На изпроводяк той казва няколко думи на загубилите – ценни съвети за БСП, НДСВ и ДПС. Познатото вече – БСП, тежка загуба, Станишев е виновен, ДПС ги прецака, трябва смяна на ръководството; НДСВ – качествени личности, които преди били „симпатични“(!), сега без царя им трябва нов водач. За ДПС И. Г. е пестелив – дали ще преживеят крушението не зависело само от тях, а и от другите политически сили.

  След  това И. Г. завършва с: „Хайде сега да се поздравим за успешно издържания изпит и да се отдадем на заслужена почивка.“

  В този коментар И. Г. започва вариация на дразнещата фраза „Аз казах ли ви!“, преминава през нежеланието  да се говори и спира с прекрасната  житейска философия, позната ни от миналото – дай да разбием парламента, а след това да си траем вкъщи. Което е ужасяваща пропаганда на овцизма. Това, че на един 5 юли милиони хора са се размърдали, променили са нещо, което би трябвало да им гарантира по-добър живот. Това е именно лошото, сега те ще отидат да си пият узото. Точно като едни гареловци.

  Еднократното  усилие не действа, осъзнайте се!

  Спомнете  си 1997 година!

  Обществото  сега се нуждае от активна позиция  по западния модел „Аз дадох толкова  и толкова пари, къде ми е магистралата?!“. А той функционира, питайте децата си, които живеят в Европа.

  За  да се инсталира хорската глава такава активна програма различна от пиенето  на узо и киризенето под асмата, трябват медии, в смисъл Медии.

  А българските медии са болни. Те никога не искат да разсърдят „Големото Доброутро“. През управлението на Тройната коалиция, се консолидира медийния модел „Шведска тройка“. Двамата мъжки участници са политикът и мафиотът. Единият трябва да бъде добре задоволен, а другият да плаща. Интересното е, че между тях има перверзен гей-флирт, заради което често жената – медията – се чувства ненужна. Ще спестя техническите детайли, кой е отгоре, кой отдолу.

  Последиците са ясни – автоцензура, нищоговорене, официозност  и свирки.

  Това  си личи днес – просто сега медиите сменят обекта на орални ласки. „Фелацио за победителите!“ – сигурно този надпис виси в някои редакции.

  Няма  говоря баналности и да пея основната  тема. Имам градивна идея. Ето какво  трябва да се случи: Най-важното е  голямата промяна в медиите, ако те като система, която коригира, не си изпълняват функциите, ни очаква същото, като по времето на Костов – философията на еднократното усилие винаги завършва с комунисти и срината икономика.

  Медиите трябва да се променят – да станат медии  и да имат възпитателна функция. Да са агресивни и недобронамерени към властта, да възпитават гражданина и да му напомнят, че е такъв. Което няма да е толкова трудно днес, поради инерцията на милионите, които са документирано заинтересовани.

  Утре  ще е късно. Повярвайте!

  Промяната ще бъде тежка, но ще си заслужава. Ще е  жалко за всички журналисти, които  са свикнали, че качествената журналистика се случва на колене, в кенефа на народното  събрание. Но те никому няма да липсват. Пък и винаги могат да правят компания на И. Г. в заниманията с узото.

  Автор: Явор Фингаров (fingarov.blogspot.com)

 • Късното майчинство заплашва детето с рак

  Късното майчинство може да доведе до развитието на множество ракови заболявания при новороденото, откриха американски онколози от Университета на Минесота, предаде ИТАР-ТАСС. Макар в повечето случаи рискът да не е критично голям, изводите от изследването показват, че раждането на деца от възрастни майки е един от факторите, обясняващ развитието на рак в детството. Изследването е проведено сред 17 хиляди деца, получили диагноза рак в бебешка възраст и до 14 години между 1980-2004 г. Също така е било анализирано състояние на над 57 хиляди здрави деца. Било е установено, че покачването на възрастта на майките на всеки пет години е свързано с повишаването на риск от най-разпространените ракови заболявания в детството със 7-10%. Бащината възраст не се е асоциирала с повишаването на риска от рак при децата. Предполага се, че възрастовите промени на хормонално равнище и ДНК на яйцеклетката по време на бременност са отговорни за предаването на опасните заболявания на потомството. Механизмът на наследствена мутация се съгласува с изводите на лекарите, че майчината възраст оказва най-силен ефект върху вероятността от развитието на детски рак. /БГНЕС /

 • 172 години от рождението на Васил Левски

  „Нашата работа зависи от нашите собствени усилия“, „Народната работа стои над всичко“, „Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“, „Времето е в нас и ние сме във времето“, „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“.

  Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола на Българската свобода Васил Левски. На 18 юли се навършват 172 години от рождението му в подбалканското Карлово. В много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Но твърде бързо манастирът става тесен за него. Както пише поетът Вазов за него: „Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия що ридаят!И не с това расо и не с таз брада мога да отнема нечия беда. Рече и отсече!“. И Васил напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски. И Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“. Турците го търсят непрекъснато. Той непрекъснато успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издържливост и весел характер – „Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее“. Апостола на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него. Обесен „там близо край град София“ на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта.

  Менят се времената, но Васил Левски остава всепризнатият най-велик българин. /БГНЕС /

  ––––––––––––-

  На 18 юли 1837 г. е роден Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола. Той учи в родния си град – Карлово, а след това в Стара Загора. През 1858 г., с помощта на вуйчо си Василий, Левски приема монашество под името Игнатий, а година по-късно става дякон.

  На 3 март 1862 г., под влияние на идеите на Г. С. Раковски, Васил Кунчев заминава за Сърбия и постъпва в Първа българска легия в Белград, като участва в сраженията за Белградската крепост. В този период получава прозвището Левски, заради проявената храброст и ловкост. След разпускането на легията Левски се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.

  През 1863 г. се прехвърля в Румъния, но след кратък престой се завръща в България. От 1864 до 1866 г. учителства в с. Войнягово и организира „патриотични дружини“ за бъдещото въстание. През 1867 г. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов, следващата година заедно с него се връща в Сърбия и постъпва във Втора легия. След разпускането й прави опит да премине в България с чета, но е заловен от сърбите и затворен в Зайчар.

  Така неуспехът на четническата тактика го довежда до идеята, че изходът на национално -освободителната борба е в пренасяне на нейния център в България. Идеята му се състои в изграждане на революционни комитети вътре в самите български земи, които да се превърнат в центрове българската революция.

  Тази идея той изразява най-напред в едно писмо до Панайот Хитов, а след това я прави достояние и на други дейци от българската революционна емиграция в Румъния. В резултат на 11 декември 1868 г.и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната.

  За първата си обиколка той получил известна материална подкрепа от Българското общество в Букурещ, а за втората бил подпомогнат от либералната група „Млада България“, която го снабдила и със специална прокламация на български и турски език, издадена от името на „Привременно правителство в Балкана“.

  На 26 август се завръща в Букурещ, за да участва в създаването на БРЦК, но тъй като идеите му не са приети от революционерите в Румъния. На 26 май 1870 г. Левски напуска Букурещ и се завръща в България с цел да организира и изгради мрежа от революционни комитети. Успява да привлече за свои помощници редица революционни дейци като Хр. Иванов-Големия, Т. Пеев, С. Младенов, отец Матей Преображенски (Миткалото), Ив. Драсов, Ив. Атанасов-Арабаджията и др.

  Функциите на централен комитет или т. нар. Привременно правителство възлага на Ловешкия комитет. За връзка с емиграцията в Турну Магуреле е създадено задгранично представителство на ВРО. Успехите на Левски в изграждането на революционната организация променят отношението на Българския революционен централен комитет в Букурещ към него.

  През 1871 г. от Румъния са му изпратени като помощници Ангел Кънчев и Димитър Общи. С изградената вътре в страната революционна организация Левски застанал изцяло в подкрепа на Любен Каравелов и неговата борба против привържениците на либералното течение в БРЦК. През втората половина на 1871 г. той изработил проектопрограма и проектоустав на БРЦК и ги изпратил до революционните комитети за обсъждане и мнение.

  По негова инициатива в края на април и началото на май 1872 г. в Букурещ било свикано първото Общо събрание на БРЦК, на което Левски получава и специално пълномощие за действие в българските земи.

  Възгледите на Апостола за изграждане на ВРО и нейните задачи са изложени в изработената от него „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“ (1871 г.). В уводната и част е формулирана целта на организацията: „С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление).

  На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв (са) откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кесаджии и еничари и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и прaвата свобода, а турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“

  За всяко отклонение от тази цел „Наредата“ предвиждала смъртно наказание. Останалите й параграфи се отнасят до организационната структура на ВРО, правата и задълженията на революционните дейци и наказанията за извършените от тях провинения.

  След като получава пълномощието от БРЦК, Васил Левски се завръща в България и продължава по-нататъшното изграждане на ВРО. Основава нови комитети не само в Северна, но и в Южна България, включително и в Македония.

  Точно когато дейността му достига своя най-голям размах на 22 септември 1872 г. в Арабаконашкия проход (дн. Ботевградски проход), Средна Стара планина, въпреки забраната от негова страна, е ограбена турска пощенска кола. Акцията е организирана от Общи, взети са 125 000 гроша, които трябвало да бъдат използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация.

  В отговор турските власти предприемат масови арести на населението в този край, задържани са и голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са улеснени до голяма степен от признанията, които прави Димитър Общи след залавяне му. Благодарение на тях властта попада и по следите на В. Левски.

  За да бъде предпазена от пълно унищожение ВРО, БРЦК иска от Апостола да вдигне въстание в България. Той обаче отказва, тъй като въпреки постигнатите успехи смята, че подготовката за въстание не е достатъчна. С риск на живота си от Пазарджик Левски се отправил към Ловеч, за да може да прибере и запази архивите на организацията. След това има намерение да се прехвърли в Румъния. На 26 декември 1872 г. пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина е придружаван от Никола Цветков.

  На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на ВРО върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци.

  На 7 януари е организирана очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов. На следващия ден за одобрение специалната комисия изпраща до великия везир в Цариград присъдата на членовете на Революционния комитет в с. Голям извор, Тетевенско, участвали в обира при Арабаконак.

  В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не довежда до съществен резултат.

  Левски е осъден на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена. Васил Левски е обесен на 19 февруари 1873 г. в покрайнините на София.

  Васил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи.

  Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото „който ни освободи, той ще ни зароби“. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.

  От 11.00 часа на площад 20-ти юли в Карлово ще се състои тържественото откриване на Празника на града по случай 172-та годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. От 11.45 часа ще се състои Литературно-музикално утро в Национален музей „Васил Левски“. От 14.30 часа в Градска библиотека ще се проведе кръгла маса на тема: „Левски и Каравелов“. От 18.00 часа на площад 20-ти юли ще има детско парти с участието на деца от „Бънджи сингърс“.

  Час по-късно от 19.00 часа в Народно читалище „Васил Левски“ ще започне трагикомедията с участието на Асен Блатечки, Ники Илиев и др. – „Кожа и небе“ – носител на награда „Аскеер“ за драматургия. Тържествен митинг ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“. От 21.30 часа на площад 20-ти юли ще се състои шоу-спектакъл „Ще продължавам да пея“ на акад. Йорданка Христова.

  От 11.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София, ще се състои официално честване по случай 172-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Организатори са Столична община, Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Софийски комитет „Васил Левски“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

  Слово ще произнесе проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
  В програмата ще вземат участие актрисата Красимира Кузманова, мъжкият квартет „България“ и Софийският духов оркестър.

  actualno.com

 • Червените бъркат интернета с интернационала

  Автор: Иво Инджев

  Анализатори на предизборната кампания твърдят, че падането на тройната коалиция с власт е свързано с ( и дори си дължи на)…интернет. Това ми се вижда малко пресилено твърдение за страна, която и по показателя за ползването на компютри и съответно на световната мрежа е на последно място в ЕС.

  Но каквито и да са конкретните параметри на тази връзка е видно, че има провал на „модерните леви”. От години БСП се самонаграждава с определението, че била „модерна лява” партия. Едно от доказателствата за обратното бяха демографските показатели на партията с все по-застаряващ електорат. На вълната от разочарованието от изборния провал гневни партийци изригнаха в медиите по този повод, че при това пагубно застаряване столетницата скоро ще предаде Богу дух .

  По отношение на интернет БСП наистина се издъни. Доколко е било важно и решаващо, признавам, не мога да преценя без инструментариума на обективната статистика. По лични наблюдения обаче мога да кажа това, което хиляди други потребители на мрежата ( и „производители” на интернет „продукция”) биха потвърдили с лекота: левите хич ги нямаше в свободното пространство на обмена на идеи. Именно защото е свободно, което не устройва дъртите ( по манталитет) манипулатори на общественото мнение в щаба на партията.

  Червените бяха заложили на сигурното- на всичко, което могат да контролират. Бяха си пазарували влияние с години и си го ползваха. И явно имат остатък от похарченото, защото купените медийни трибуни все още не взимат по обичайния им маниер пълния завой към лагера на победителя – остатъчното влияние на червените пари, налети там, личи по щадящия начин, по който разгромът на БСП се представя в публичното пространство.

  Фактът, че БСП чак сега лъсва като лидерска партия ( което беше видно за по-внимателните наблюдатели) сега прозвучава от трибуни, като в. „Труд” Но не като собствено съждение, а под формата на интервю с разочарован от ръководството партиен деец. Казва го Добромир Гущеров в прав текст: „ БСП е абсолютно лидерска партия!”.

  Чак и мен, необективния, лошо настроения срещу БСП журналист, който написа същото, е задминал Гущеров с това „ абсолютно”! А пък интервюиращата го Валерия Велева , със скърцане на завоя, почти го подстрекава да говори лоши работи за падналата партия в лицето на нейните шефове и същопочти почти автентично се учудва, че тези истини чак сега излизали на повърхността!

  Колкото до интерНЕТНИЯ брутен провал на червената политика, неговата най- ярка проява беше нахалството й да натрапва дърварската си пропаганда в най-модерното средство за комуникация. Дори в личните блогове,без някой да пита за разрешение, се появяваха агресивните клипове срещу предполагаемата победа на Костов, който щял да управлява чрез Борисов.

  Но те толкова си могат. Мислят си, че интернетът е като интернационала – призовават „на крак, о пар(т)ии презрени…” и хоп, световната революция се пече в угода на своите теоретици. Само че са пропуснали да забележат, че за разлика от интернационала интернетът не се дирижира от Москва.

 • Данъчни укривали нарушители

  Националната агенция за приходите (НАП) не е изпълнявала задължението си да уведомява прокуратурата при установяване на данни за извършени престъпления, съобщава „Сега”.

  Тя е предала на правосъдието едва 16% от фирмите, уличени в укриване на ДДС, става ясно от одит на Сметната палата. Докладът оценява работата на НАП по събиране на ДДС през 2006 г. и 2007 г.

  През това време ведомството бе управлявано от Мария Мургина, която в момента е обвиняема за оказване на принуда върху данъчни служители и невярно попълнени декларации пред Сметната палата.

  През 2007 г. са направени ревизии по съмнения за данъчни измами и укриване на данъци в 1302 фирми, а прокуратурата е алармирана едва за 217 случая. При част от проверките съмненията не са се потвърдили.

  При други обаче са открити данни за престъпления, но те по неизвестни причини не са пратени на прокуратурата, посочва Сметната палата.

  От НАП се оправдават, че с прокуратурата имат договорка да обсъждат предварително дали има достатъчно основания за образуване на досъдебно производство, тъй като Темида е затрупана с дела, които често приключват безславно.

  Сметната палата е разкрила и притеснителни тенденции в звеното, което работи с най-големите фирми и събира около 40% от ДДС в държавата – „Големи данъкоплатци и осигурители”. В него има цял сектор „Разследване на особени случаи”, който през 2006 г. не се е самосезирал нито веднъж, за да провери за евентуална измама и да я пресече. То е работило само по доклади, които са му изпращани от различни дирекции в страната – 14 ревизии през 2006 г. и 4 през 2007 г.

  Още в доклада на парламентарната анкетна комисия за борба с измамите с ДДС от 2005 г. се посочва, че почти всички схеми за източване водят към големи фирми. „В България с ДДС измами се занимават не повече от 500 души, които са известни на компетентните органи”, разказали пред вестника занимаващи се с противодействие на данъчни престъпления.

  Kafene.net

 • Пет отсъствия от парламента – 1/3 заплата

  На всеки депутат, който неоправдано отсъства от три поредни или общо пет пленарни заседания за месец, ще бъде удържана две трети от месечната заплата, реши временната комисия за подготовка на правилника на новото 41-во Народно събрание.

  Народен представител, който без уважителна причина отсъства от заседание, няма да получи възнаграждение за заседанието, на което не е присъствал.

  Освен това всеки месец на сайта на Народното събрание (parliament.bg) ще се обявяват неоправданите отсъствия на всеки депутат, реши комисията.

  Предложението направи председателят на временната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ.

  Гласуването в парламента с чужди карти може да бъде пресечено със система, включваща пръстови отпечатъци.

  Направена е допълнителна поръчка за 300 хил. лева за надграждане на сега съществуващата система за гласуване, включително и с варианти на биометрия, каза главният секретар на парламента Огнян Аврамов пред временната комисия.

  Аврамов уточни, че става дума за разговори със същата фирма, която е разработила сегашната система за гласуване и не се предвиждат нови пултове за гласуване, а само допълнително „надграждане“ на съществуващите пултове и софтуер.

  По-рано комисията обсъжда и отхвърли предложение на Синята коалиция народните представители да гласуват със специална карта с биометрични данни.

  Искра Фидосова обясни, че ГЕРБ подкрепя по принцип идеята, както и всички варианти за борба с гласуването с чужди карти.

  Не можем обаче да запишем нещо, което не знаем нито как работи, нито дали ще ни свърши работа, трябва  време, за да се проучи въпросът, затова не трябва да се записва  в правилника, мотивира се тя.

  Като мярка за ограничаване на възможностите за използване на чужди депутатски карти комисията реши в правилника да бъде записано по-кратко време за гласуване в пленарна зала – до 30 секунди. Досега времето беше до една минута.

  Вести.бг

 • Ще подпишат ли РЗС и Сините меморандума или няма…

  Съобщенията от София се сменят едно след друго:


  РЗС и Сините срещу общ меморандум

  Синята коалиция и РЗС няма да подпишат предложения от ГЕРБ меморандум за сътрудничество, но ще подкрепят правителството на Бойко Борисов.

  Синята коалиция няма да подпише меморандума, заяви съпредседателят на сините Мартин Димитров.

  Твърдо ще подкрепим съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ. Ще подкрепим неговите мерки и решения, които съвпадат с политическата програма на Синята коалиция, заяви другият съпредседателят на коалицията Иван Костов.

  Довечера лидерите на Синята коалицията ще представят и конкретен документ за своите решения, взети днес, както и ще останат отворени за изработване на общи позиции с ГЕРБ за парламентарно сътрудничество и конкретни политики. Приемаме меморандума по принцип, като позиция на ГЕРБ, подчерта още Костов.

  Ние сме за споразумение и се надяваме, че заедно с ГЕРБ ще стигнем до съгласие по този въпрос, подчерта Мартин Димитров. Той спомена, че на такава позиция са и от ЕНП и представители на много западни правителства.

  Иван Костов специално заяви, че не може да се работи по общи политики, залегнали в меморандума и даде за пример отношенията с „Атака“. Според него представителите от тази партия имат антиевропейски и антиреформаторски нагласи. Няма как да работим заедно с тях, отсече той.

  РЗС не променя мнението си и ще подкрепи правителството,

  съставено от Бойко Борисов, но отказваме да подпишем общ меморандум за сътрудничество със Синята коалиция и „Атака“, каза след среща с представители на ГЕРБ Димитър Абаджиев, който в предишния парламент влезе като депутат от ДСБ, но по-късно напусна партията на Иван Костов.

  По волята на ГЕРБ правителството ще бъде самостоятелно и РЗС няма да бъде част от управлението, посочи Абаджиев.

  Той допълни, че 180 дни ще бъдат конструктивна и подкрепяща партия, за да дадат шанс да се извършат необходимите реформи.

  РЗС са предложили на ГЕРБ да се подпише двустранен меморандум, в който да се изложат приоритетите, заради които подкрепят кабинета „Борисов“. Те приемат това наше предложение и се уточнихме в понеделник в 10 ч. отново да имаме среща, посочи Абаджиев.

  За нас е по-коректно всяка една от политическите партии, които ще подкрепят правителството да подпише двустранно меморандум с ГЕРБ, защото това са различни партии, каза представителят на РЗС.

  По-рано днес РЗС се позова на позиция на Съюза на европейските консерватори и реформисти, които не подкрепяли идеята за подписване на съвместни документи с националистическата партия „Атака“.

  Политическият съвет на партия РЗС е взел решение да се съобрази с преценката на европейските си партньори.

  След като се запознаха със заявените намерения за бъдещото управление и с превода на меморандума, предложен от партия ГЕРБ, европейските консерватори заявиха, че Съюзът не подкрепя подписване на документ, страна по който е националистическа партия като Атака, и смята такива партии за неподходящи партньори заради екстремистките им възгледи, заявиха от РЗС.

  Парламентарната група на консерваторите и реформистите припомнила, че отношението към подобни формации в ЕП е отрицателно, затова и нито една от парламентарните групи не е приела евродепутатите на „Атака“, които остават „самостоятелни“.

  Нямаме никакви условия към меморандума и го подкрепяме безусловно, заяви председателят на „Атака“ Волен Сидеров. Аз съм човек с отговорно мислене – като кажа нещо го спазвам, каза още Сидеров.

  Vesti.bg


  Л.Иванов: ГЕРБ ще подпише двустранно меморандума с 3-те партии

  Меморандума, който предложихме на 3-те партии – Синята коалиция, РЗС и Атака, ГЕРБ ще подпише двустранно с трите партии поотделно, а конкретиката предстои, и тя ще бъде предмет на по-нататъшните ни разговори, заяви зам.председателят на Народното събрание от квотата на ГЕРБ, Лъчезар Иванов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Той добави, че току-що е приключил разговора и със Синята коалиция, и те ще подпишат меморандума след редакция на основния текст. Когато бъде готов, той ще бъде обсъден и публично оповестен. Малко преди това в ПГ на ГЕРБ в НС беше внесена декларацията на Синята коалиция за подкрепа на избора на правителство с мандата на ГЕРБ, подписана от съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров. В нея се казва, че Синята коалиция ще предостави на ГЕРБ подробно разработените управленски решения и мерки в нейната политическа програма. Те декларират, че са готови да участват в разговори между двете парламентарни групи за постигане на съгласие за парламентарно сътрудничество. От Синята коалиция ще дадат също своите предложения за изготвянето на правителствената управленска програма. /БГНЕС /

 • БГ е най-евтина, а Дания най-скъпа в ЕС

  България е страната с най-ниските цени на стоките и услугите, а Дания с най-високите в ЕС, показват данните на Евростат за миналата година. Ценовото равнище у нас за изминалата година се оценява на 51% от средното за общността, а датчаните са плащали най-много за своя живот – 41% над средното ниво.В рамките на ЕС най-висок е стандарта в Дания (41% над средното), Ирландия (27%) и Финландия (25%). Тройката на най-евтините държави се затваря от България, като цените са по-високи в Румъния (62% от средните) и Литва (67%). Най-близки до средните равнища за общността са Холандия (3% отгоре) и Великобритания (1% отдолу). Данните на Евростат показват и друга интересна тенденция. Облеклото и техниката са били най-евтини във Великобритания през изминалата година, като жителите на Острова са плащали по-малко от българите за тези продукти. Графата, в която отбелязваме значително по-ниска стойност от останалите държави е хотелиерството. Цената на тази услуга се оценява на 40% от средната за ЕС, като за Гърция показателя е значително по-висок – 96% от средното равнище за общността. Най-близо до средното ценово равнище България е при облеклото (85%) и потребителската електроника – 96% от средното за съюза. Докато в отделните сегменти (хранителни продукти, облекло, техника, транспорт и ресторанти и хотели) има сравнително малки разлики между отделни държави, то в графата алкохолни и тютюневи изделия амплитудите са значително по-големи. Данните за Ирландия (84% над средното равнище) и България (37% под средното равнище) са показателни за различията в сектора, отдавани на данъчните политики на отделните държави. Информацията е на Дневник. /БГНЕС /

 • Chicago – 07/15/09
 • Обама: студен като кучешка муцуна

  „Дойче Веле“

  Онези, които вярват, че Обама е добряк, са идиоти, смята Гидеън Роуз, издател на престижното американско списание Foreign Affairs. На пресконференция в Ню Йорк той обяснява защо Обама не държи на външната политика.

  Дали Барак Обама е левичар, добряк със златно сърце? Според Гидеън Роуз само идиоти могат да вярват на подобно нещо. Роуз, който от 2000 година ръководи списание Foreign Affairs, е остроумен човек с цветист език, майстор на блестящи формулировки и задълбочен анализатор. Обама, казва той, това е „американската външна политика с човешки лик“ (заиграване с прочутия лозунг на Александър Дубчек от 1968 година за „социализма с човешки лик“). Но никой не бива да се заблуждава:

  „Във вените на Обама тече лед“

  Гидеън Роуз отговаря на въпроси на журналисти от целия свят в клубната атмосфера на облицованата с дървена ламперия зала на „Съвета за чуждестранни отношения“ на Парк авеню в Ню Йорк – и същевременно яде сандвич. Докато дъвче, той размишлява. Когато свърши с дъвченето, пуска в ход мисълта си. Въпросът не бил каква външна политика иска да прави Обама, а колко. Отговорът естествено гласи: колкото се може по-малко. Главната цел на правителството била да не се окаже затиснато от различни кризисни огнища.

  Още веднъж: „Този президент е един студен и високо интелигентен човек.“ По същество, продължава Роуз, неговата външна политика се различавала минимално от онази на Буш през втория му мандат. Впрочем Роуз се изказва изненадващо приятелски за Буш: в дъното на сърцето си той бил много свестен човек, без капчица расизъм, загрижен за добруването на света – само че непоносим. И ужасно некомпетентен.

  Роуз намира любопитна метафора за ролята на Америка в света, като взима на мушка нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг. „Жена ми, една шведска социалдемократка – разказва той – смята за отвратително и направо неприлично, че един-единствен човек като този Блумбърг може да има толкова много пари.“ Но след като давала израз на чувствата си, жена му признавала, че Блумбърг все пак си върши работата много добре. „Обама – обобщава Роуз – иска останалият свят да гледа на Америка точно както жена ми, шведската социалдемократка, гледа на Блумбърг: с омерзително признание.“

  „Обама ще бъде преизбран“

  Американският политолог уверява, че зад готовността на президента да преговаря с Иран се крие все същият стремеж за колкото се може по-малко външна политика. Освен това анонсът на Обама бил твърде мъгляв: „С кого точно иска да преговаря той и за какво?“.

  Президентът нямал в момента никакво желание да насърчава демокрацията в света. Роуз казва, че през следващите няколко години авторитарният режим в Русия, отвратителната диктатура в Зимбабве или геноцидният режим в Судан нямало защо да се страхуват от Америка. Президентът искал пълна свобода, за да може да се концентрира върху най-спешните проблеми на нашето време – икономическата криза и климата. И освен това Гидеън Роуз не се съмнява ни най-малко, че Обама ще бъде преизбран.

 • Цветанов:Няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет

  Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ  ще състави самостоятелно правителство в отговор на очакванията на над един милион избиратели, дали вота си за тях.

  Той отбеляза, че няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет на Бойко Борисов.

  Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандум, каза още Цветанов.

  В интервю за в. „24 часа“ днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва, че ще предложи Евдокия Манева, министър на екологията в правителството на СДС (1997-2001 г.), за зам.-министър на околната среда и водите.

  „Аз вече от екология, от отпадъци и депа разбирам много и тя е доказан експерт. Да ми дадат и други такива, с радост ще ги взема. Но ние не сме “Плод-зеленчук” сега да раздаваме на един, втори или трети“, казва Борисов.

  На днешните консултации в парламента от ГЕРБ са предложили Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството Синята коалиция, „Атака“ и РЗС.

  Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

  С или без меморандум мнозинството ще получи подкрепата на Синята коалиция, каза съпредседателят й Иван Костов след консултациите. Той обаче изрази известно съмнение относно избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез меморандум.

  „Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики за които сме се съгласили, че са важни. Но той не предполага ангажименти, както при споразумението“, заяви Костов.

  Механизмът, според него, който са избрали от ГЕРБ е труден и предстои да се види как ще сработи.

  Меморандумът предложен от ГЕРБ не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, заяви другият съпредседател Мартин Димитров.

  Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи е актуализация на бюджета.

  В петък от коалицията ще дадат своите предложения по меморандума.

  „Атака“ е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство, изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ, заяви Волен Сидеров след консултациите.

  Това означава също, че „Атака“ подкрепя и идеите, и принципите, заложени в меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

  Волен Сидеров подчерта, че са били на едно мнение относно ревизията на предишното управление, за необходимостта от административни промени в структурите на Народното събрание и Министерския съвет, както и по приоритетите в законодателството.

  В разпространения от пресцентъра на партия ГЕРБ меморандум за политическо сътрудничество, предложен на „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС, се посочва, че решенията по съставянето  на новото правителството трябва да гарантират неговата успешна работа, да следват основните принципи и приоритети в програмата на европейско развитие на България, да съответстват на гласуваното обществено доверие за всеки от евентуалните политически партньори в 41-то НС.

  В документа се посочва, че ГЕРБ ще проведе открито и прозрачно процеса на преговорите за политическо парламентарно партньорство.

  ГЕРБ предлага на партиите и коалициите, с които води преговори  за политическо сътрудничество, подкрепата на новото правителство да бъде по основни политически принципи и приоритети на бъдещото управление.

  Основата, на която ГЕРБ ще гради политическо сътрудничество, е със следните политически приоритети и принципи – ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев в първия месец на работа на новото правителство, преглед  и оценка за дейността по време на целия мандат на управление – в рамките на шест месеца от неговото начало, оценката на тези решения ще се даде на базата на целесъобразност и съответствие с националните интереси.

  От ГЕРБ посочват, че ще бъдат разследвани практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай.

  ГЕРБ искат да бъде гарантирана стабилността на политическата система чрез промяна в изборното законодателство –  нов и общ за всички типове избори избирателен кодекс, промени в закона за политическите партии и закон за пряко допитване до народа.

  От партията са за реализиране на бързи антикризисни мерки чрез актуализация на бюджета, икономически решения на правителството, промени в законодателството, които гарантират тяхното реализиране, подготовка и въвеждане на мерки за бързото размразяване на спрените средства от европейските фондове и за оптимизиране на процеса на тяхното усвояване както в 41-то НС,така и в Европейския парламент, промени в структурата и дейността на НС, които оптимизират неговата административна и организационна структура, промяна в структурата на МС и административното оптимизиране, обсъждане на необходимите промени в Конституцията на ниво парламентарни работни комисии при гарантирано участие на граждански организации.

  Източник: БТА, БГНЕС

  –– –– ––

  РЗС поиска меморандумът за подкрепа на правителството на ГЕРБ да изключи БСП и ДПС

  Източник: horizont.bnr.bg

  РЗС поиска меморандумът за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството, който е предложен от ГЕРБ, да обхваща само политическите партии, които парламентарно ще си взаимодействат и да изключи други възможности. Това каза председателят на партията Яне Янев пред журналисти след консултациите с ГЕРБ в Народното събрание.

  Считаме, че в този меморандум не трябва да има опция за други политически сили, заяви той. Нямаме намерение да каним на разговори БСП и ДПС, добави председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на журналистически въпрос. Той допълни, че в тази посока нямат никакво разминаване с РЗС.

  Цветанов посочи, че от ГЕРБ са предоставили възможност на представителите на РЗС в рамките на два дни да да дадат своето становище по документа и евентуално за формата и начина за подписването му.

  Янев отбеляза, че приемат голяма част от текстовете и ще подготвят своите предложения за изменения и допълнение, след като получат позицията на Групата на европейските консерватори реформисти в ЕП.

  Бойко Борисов може да покани за участие в изпълнителната власт хора, свързани по някакъв начин с някоя политическа сила през последните 20 години и с доказан професионализъм, но това е възможна хипотеза, която днес не стои на дневен ред, заяви Цветанов.

  РЗС ще подкрепи правителство начело с Бойко Борисов, но без съгласието на ПС на РЗС, никой не може да бъде привлечен, в това число и на експертно ниво, в изпълнителната власт, каза Янев. Ако някой бъде привлечен самостоятелно, без санкцията на ПС на РЗС, той ще бъде изключен от РЗС, добави той.

 • Полицията в Ел Ей третира смъртта на Джако като убийство

  Полицията в Лос Анджелис вече третира смъртта на Майкъл Джексън като убийство и съсредоточава усилията си в разследването върху личния лекар на попзвездата Конрад Мъри, съобщава сайтът TMZ, специализиран в информация за живота на звездите, предаде АФП. Семейството на Джако говори за „въпроси без отговор“ около ролята на д-р Мъри през последните часове от живота на певеца, но адвокатът на лекаря отрича каквато и да било негова връзка със смъртта. Сайтът цитира източници от следствието, според които има редица признаци, които водят към упойващия медикамент пропофол като главна причина за смъртта на Майкъл Джексън, а от медикамента нишката водела към д-р Мъри, който му го е инжектирал. /БГНЕС /

 • 2.634 млрд. долара изпратили емигрантите у нас

  През 2008 г. българските емигранти са изпратили на роднини и близки в страната 2.634 млрд. долара.

  Тези пари представляват като стойност 5.4% от българския брутен продукт, се твърди в прогноза на Световната банка.

  През 2007 г. емигрантските пари към България са били на стойност 2.1 млрд. долара, което означава, че за една година паричните потоци са се увеличили с над 23%.

  Банката е ревизирала значително нагоре прогнозните си данни за емигрантските постъпления в развиващите се страни през изминалата година. От организацията изчисляват, че пребиваващите в чужбина са изпратили на роднините си общо 328 млрд. долара. Последните прогнози за този показател бяха за около 305 млрд. долара.

  За тази година Световната банка очаква паричните трансфери да се свият със 7.3%. Източноевропейските емигранти, работещи на Запад, изпращат в страните си милиарди

  В някои страни емигрантските пари са от голямо значение за икономиката, тъй като увеличават доходите, а от там – и потреблението на домакинствата. Ето защо свиването на тези парични потоци може да има значими негативни ефекти върху националното стопанство.

  В Молдова например стойността на емигрантските трансфери през миналата година надхвърля 34% от молдовския БВП. В Таджикистан показателят достига 45.5% или почти половината от стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната през 2008 г.

  Източник: VESTI.bg

 • Ще правим гайда с компресор

  Юлий Москов, “7 дни спорт“

  Ние наистина сме безнадежден случай. Или поне две части от нас. Едната, която лъже и краде, и другата, дето им слуша глупостите и им се връзва на тъпотиите. Циркът продължава 20 години с разнообразна програма. Какво нямаше да правим – Швейцария на Балканите, енергиен център на половин Европа, дори три пъти ни гонеше мерак за зимни олимпийски игри. Присмяха ни се. И тока ни спираха, и газа, за парите от Брюксел да не говорим. Остана ни едната беднотия и надеждата това все някога да свърши.

  Ама този влак спирка няма. Последният номер в клоунадата е в България да се прави състезание от Формула 1. Което е по-нелепо от гайда с компресор. Глашатаи на това шарлатанство са бившият вътрешен министър Румен Петков и шефът на мотоциклетната федерация Богдан Николов. Самият този факт вече е нелеп. Защото те двамата нямат нищо общо с автомобилния спорт, имат с мотоциклетния. Все едно Съюзът на слепите да иска състезание по стрелба.

  И се изправяме пред първия въпрос: кой иска Формула 1? Българската федерация по автомобилен спорт, която е редовен член на ФИА, не иска да се свързва с подобна глупост. Съюзът на българските автомобилисти – също.

  Най-голямата простотия, която ни прави за смях пред цял свят, е фактът, че точно един българин – председателят на СБА Георги Янакиев, е почетен вицепрезидент на ФИА, но той нищо не знае. Представете си – заместникът на Макс Мозли не знае! А двамата са лични приятели. Цирк!

  И България не е кандидат за Формула 1, защото до днес нито една дума не е казана от официална държавна институция по въпроса. Тогава кой е кандидат? И за какво става дума?

  Вторият простичък въпрос е: кой ще плати масрафа? Защото изграждането на писта за Формула 1 струва между 150 и 200 млн евро. Само пистата. А подходите, магистралите, летища, инфраструктура, хотели… Сумата е астрономическа и никой, освен една силна икономически държава, не може да поеме такъв ангажимент. Не и България. Във всеки случай не преди да се каже на хората колко ще им струва безумието на шепа самозванци. Пълно малоумие е да се лъже, че ще вземем пари от Европейския съюз. Те ни спряха и последните центове, защото властта беше корумпирана и крадлива. Същата власт, в която Румен Петков беше вътрешен министър.

  Към сметката трябва да се добави и дребната подробност, че домакините се задължават да плащат на ФИА за всяко състезание такса 25 млн. евро. С 10 % увеличение всяка година. Някои вече плащат по 50 млн. евро на старт. Кой, моля ви, ще ги плати тези нищо парици?

  Всички състезания от Формула 1 в момента са на загуба. Някои писти дори фалираха като австрийската А1 Ринг въпреки огромните финансови инжекции на държавата. Имола в Италия също не издържа. В тази редица е и Хокенхайм в Германия, и много други. А за нас, българите, се знае, че Сахара да ни дадат да управляваме, след две години ще внасят пясък.

  Любопитно е да се научи кой има финансов интерес от всичко това. Големите производители на автомобили като Ферари, БМВ, Мерцедес, защото сме най-големият им пазар? Големите петролни компании по същата причина? Спонсорите и рекламодателите на Формула 1?

  Господи, като наказа грешните, защо забрави смешните!

  Цялата тази комедия има само един безспорен резултат – отново да се разчуе, че ние сме глупаците на Европа. Защото искаме глухите да правят надпяване. Нищо друго.

 • 14 юли – Първо заседание на новия парламент

  Днес ще се проведе първото заседание на новия парламент.

  То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, Андрей Пантев, а 240 депутати ще положат клетва да спазват Конституцията на страната и да се ръководят от интересите на народа.

  Шест партии и коалиции влизат в 41-то Народно събрание: ГЕРБ със 116 депутати, Коалиция за България с 40 депутати, ДПС с 38 депутати, Атака с 21 депутати, Синята коалиция с 15 депутати и РЗС с 10 депутати.

  За председател на парламента ще бъде предложена Цецка Цачева от ГЕРБ, а за зам.-председател – Лъчезар Иванов, който единствен от партията на Бойко Борисов беше депутат в 40 Народно събрание.

  Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ временно ще оглави Цветан Цветанов до момента, в който заеме поста вътрешен министър, а негови заместници в групата ще са Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров.

  Божидар Димитров, също от ПГ на ГЕРБ, е най-вероятният председател на парламентарната комисия по култура.

  По молба на кандидата за народен представител Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, той няма да бъде депутат в новия парламент. В писмо до ГЕРБ той поиска да бъде отзован.

  Учредителното първо народно събрание започва работа през февруари 1879 г. в Търново.

  То изработва и приема преди 130 г. Търновската конституция – първия български основен закон и е свикано по силата на Берлинския договор от 1878 г.

  От общо 229 народни представители в Учредителното събрание по избор влизат само 88 – главно от днешна Северна България, а 117 депутати получават правото да заседават по звание или според заеманата от тях длъжност.

  19 от делегатите са назначени от руския императорски комисар княз Дондуков. Петима са представители на граждански дружества и организации.

  43 от тогавашните депутати са с висше образование (шестима от тях-с докторат), 27 са с гимназиално, получено главно в западни и руски учебни заведения, 17 народни представители са с начално и 28 с основно образование.

  От малцинствата – турско, гръцко и еврейско са представени общо 16 души в събранието. Тъй като избраните мюсюлмани са само 2-3-ма, императорския комисар назначава още 10 души.

  –––––––

  Още днес ще предложим анкетна комисия, която да анализира разходите на предишното правителство и анкетна комисия за гласуването на българите в чужбина, каза депутатът от Синята коалиция Асен Агов по БНТ. Според него до Коледа трябва да се приключи с актуализацията на бюджета и да се приемат промени в Конституцията. Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ най-важните въпроси в Народното събрание са свързани с бюджета, сигурността и справянето с корупцията. За Атанас Мерджанов от Коалиция за България най-важното е финансовата стабилност, социалните и антикризисни мерки. Според него обаче не трябва да се започва с реваншизъм и въпросните комисии са излишни след като има други начини да се разберат по министерства разходите. Лютви Местан от ДПС заяви, че са нужни обединителни, а не разединителни идеи. Десислав Чуколов от „Атака“ заяви, че неговата партия смята да предложи законопроекти за геноцида над българите и арменците от турците и сваляне на новините на турски език по БНТ. Атанас Семов от РЗС смята, че приоритет трябва да имат образованието и справянето с демографската криза. Според него ние трябва да сменим българския етнически модел с европейски – не трябва да има дискриминация по малцинствен признак, но не и злоупотреба с власт, както беше досега. Всички изразиха желание за справяне гласуването с чужди карти, което трябва да бъде част от новия правилник. /БГНЕС /

  –––––––––––––

  Избраният за депутат от бургаския избирателен район Тодор Йосифов (Маниака) поиска да бъде отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ в изпратено до Изпълнителната комисия на партията писмо.

  Писмото гласи:

  „Уважаеми членове на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ,

  Вероятно всички вие сте се убедили, че след 20 години демокрация в България някои неща са си останали същите както по време на комунизма. Оказа се, че в наши дни изпяването на една песен може да превърне автора й в “престъпник”, точно както е било в годините преди 1989 година.

  Фактът, че няколко поред правителства оставиха нас младите хора по улиците и никой не мислеше за бъдещето ни ме накара да изпея песните, които вече седмица някои медии не спират да показват със злонамерени коментари. Клиповете са от преди шест години. Тогава тъкмо бях навършил 20 г. и това беше моя граждански протест срещу корупцията, уличната престъпност и безхаберието на управляващите. Част от тези същите тогавашни управници отново са избрани за народни представители, но никой не споменава лоша дума за тях, въпреки че те изгониха десетки хиляди българи зад граница, а тези, които останаха в България редовно са посочвани от световните наблюдатели като най-бедните хора в Европа.

  През последните няколко дни някои медии спряха да пишат за корупцията, дори темата за последните скандални назначения на Тройната коалиция беше засенчена от “топ новината за рапъра депутат”. Моята музика се оказа най-важната тема около ГЕРБ и за страната. Медийните интерпретации започнаха да придобиват заплашителни размери. Това е и причината да напиша писмото до вас. Нездравия журналистически интерес към моите песни от преди шест години може да навреди на ПП ГЕРБ, за която аз съм посветил последните три години от живота си. Това е атака срещу младите хора в България, но въпреки всичко аз ще продължа да работя за тях и за МГЕРБ. Не мога да допусна с манипулации по мой адрес да бъда пречка за работата на новата управляваща партия и бъдещия министър-председател ген. Бойко Борисов. Затова моля да бъда отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ. Надявам се в най-бързи срокове молбата ми да бъде удоволетворена.“

  Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов: „Има огромна разлика между отзоваване и това да пратиш писмо и да поискаш да бъдеш освободен от депутатското си място, за да не вредиш на партията. Поставихме го на решение сега и всички сме на това мнение“ (Цитат от geгb.bg )

  Б.Р. : Българските закони не предвиждат отзоваване на депутати. Ако един избран депутат не иска да бъде депутат, той трябва лично да заяви това в ЦИК и да не полага клетва в парламента.

 • Клоуните в политиката

  Откакто има човечество, има и политика. Като занимание тя е толкова стара, че определено може да конкурира исторически една друга професия на която често прикачаме определението „най-древната в света“. Може би заради своето дълголетие като обществена дейност политиката е натрупала цяла серия от чудати истории за най-различни хора пребивавали в нея. Някои от тях са обогатили политиката с идеи, други обаче са останали в нея единствено със своите откровени идиотщини или ексцентрични поведения, наподобяващи тези на клоуни. Преди старта на 41-ото Народно събрание у нас нека да си припомним някои от най-чудатите хора и идеи, които са шествали в политическия свят.

  Конят-сенатор

  Една от първите регистрирани идиотски политически прояви се дължи на тирания от незапомнен мащаб, съчетана с пристъпи на силна параноя и шизофрения. Става дума за римския император Калигула, който управлява съвсем за кратко, 4 години, от 37 до 41 година от Новата ера. Когато поема властта той съвсем полудява и това се отразява на живота на цялата Римска империя. Сред ексцентричните прояви на императора е войната, която той води срещу морския бог Нептун. Калигула праща няколко легиона войници да секат морските вълни и след три часов бой обявява пълна победа. Историческите източници обаче не посочват как е приел този триумф самият Нептун.
  В разгара на своята власт и лудост Калигула прави любимият си жребец Инцитат сенатор в римския Сенат. Политическата кариера на този кон обаче все му се виждала недостатъчна и Калигула се грижел благородното добиче да расте в обществената йерархия. Малко след като става сенатор и получава място при колегите си хора, Инцитат бива повишен в жрец, а за онези години това си е било впечатлителна кариера. Любовта на Калигула към коня му обаче не е познавала граници, защото след известно време императорът дори прави своя любимец кандидат-консул. В пика на своята политическа кариера Инцитат се радва на привилегии и охолство, които едва ли друг кон в световната история е постигал. Конят имал собствена къща, цял отряд от слуги, спалня от най-качествен мрамор и луксозен сламеник. По стените на спалнята му висели изящни картини, а историята помни, че гощавките на Инцитат били такива, че могат днес да надминат средноголям коктейл на Евгени Минчев. Апогей в емоционалното развитие на Инцитат бил и тържествената му сватба с кобилата Пенелопа, организирана разбира се от самия Калигула. След края на Калигула обаче политическото развитие на Инцитат рязко спира и той бива свален от всички длъжности. Как завършва дните си този сенатор и кандидат-консул историята, уви, не помни.

  Еротични съзвездия

  Примерът на Калигула през годините многократно е вдъхновявал. От него много хора извличат поуката, че в пренаситените с информация времена, човек трябва да залитне до шокиращата крайност, за да пробие в политиката. XX век създаде условия в обществената дейност да се включат и хора, които залагат изцяло на своето различие. През 1987 г. католическа Италия е разтърсена от невиждано събитие. Порноактрисата Чичолина, псевдоним на унгарката Илона Сталер, става депутат в италианския парламент. Обществената дейност на секс-звездата като активист на зелените очевидно е оценена или пък просто обществото гласува протестно и с лека доза естетическо възхищение и така една порноактриса прекарва пет години в италианския парламент. Предизборната й кампания се помни и до днес, защото включвала страстен полустриптийз танц, при който Чичолина се увивала с питон. Всъщност за  нейното депутатстване се говори днес, понеже въпреки първоначалната ирония, тя става един от силните изобличители на лицемерието и корупцията сред италианските политици. Самият Умберто Еко в коментар за порноактрисата и нейната кариера споделя: ДОпределено сме виждали и много по-лоши нещаФ. По време на своя мандат Чичолина става и партиен лидер, защото създава Партия на любовта, но не успява да попадне отново в италианския парламент. Въпреки това вече бившата порноактриса очевидно не изтърва от око световната политика и се вълнува от събитията, които се случват в нея, защото през 2006 г.  тя заяви, че е готова да спи с Осама Бин Ладен, за да спре неговата тирания.  „Готова съм на сделка Ц той може да ми плати в замяна край на тиранията си. Гърдите ми винаги са помагали на хората, докато Бин Ладен е убил хиляди невинни жертви“, каза порноактрисата. Известно е, че Осама обича да дава видеоизявления по различни събития и проблеми от световната политика, но няма негов видеозапис, в който да коментира тази оферта. Може би все още размисля?

  Още секс и избори

  Опитът на Чичолина бързо бе приложен и в други страни.  През 2007 г. младата, едва 24- годишна, белгийка Таня Дерво  обеща орален секс на първите 40 000, които подкрепят нейната партия на протеста NEE („не“ в превод от холандски) в интернет. В определен момент уебстраницата им бе най-посещаваният политически портал, изпреварвайки този на Белия дом и на Лейбъристката партия във Великобритания, както писа ДУМА още тогава. Симпатичната девойка получи подкрепата на около 4500 избиратели, което показва, че белгийците въпреки суровата си външност имат милостиви сърца и спасиха госпожица Дерво от доста тежкото й задължение да изпълни предизборното си обещание. Някой някъде бе изчислил, че за при работа от сутрин до здрач неговото изпълнение би й отнело поне три години.

  Българският модел

  След 1989 г. българската политика също рязко се демократизира и допусна в себе си много хора, на чието шоу иначе никога нямаше да се наслаждаваме. Запознатите с политиката помнят Великото народно събрание, Градовете на истината, гладната стачка на 39-те, събития, които днес ни изглеждат далече, далече в миналото. И все пак има няколко парламентарни и извънпарламентарни български политически звезди, които вероятно трайно ще останат в съзнанието на хората.
  Изследователите на синята идея и до днес не са забравили ексцентричната седесарка от Русе Свободка Стефанова, която в пленарната зала на парламента често демонстрираше остър език. Безсмъртни ще останат хардлайнерските й закани да пребие бившия военен министър Димитър Луджев. В интерес на историческата истина дамата не успя да пребие Луджев, но за сметка на това се увековечи, като го нарече „плужек“, след като думата „влечуго“ не й се видя достатъчна. Стефанова беше класически седесар от времената на конфронтацията и изпадаше в ярост при всяка изразена лява позиция, но дори и в онези години на омраза поведението й беше особено одобрявано.
  А кой ли може да забрави политическият трибун Жорж Ганчев, неуморен създател на партии. Той направи сензация, явявайки се на президентските избори през януари 1992-а, и получи цели 17 процента. Оттогава в българския политически език са останали лафове като „Не ме гледай умно, българино!“ или „Кажи си приказката, Бероне“. През 1997 г. Българският бизнес блок на Жорж Ганчев успя дори да попадне в парламента, но под напора на много обстоятелства се разпадна. Жорж Ганчев демонстрираше умения по свирене на китара, фехтовка, с часове можеше да говори за познанствата си с холивудски актьори – били те въображаеми или не – изобщо с него политиката беше по-интересна.
  Друг сред култовите герои на парламента бе Васил Михайлов, на когато прикачиха прякорът Нубиеца. Цялата му слава тръгна от предаването „Ку-ку“, които пратиха тв-екип от чернокожи репортери, които се представяха, че са от въображаемата страна Нубия. Михайлов пред тях дори им измисли парламент, култура и бит.

  Истинският създател на либерализма

  Ами как да забравим барда на либералната идея, който дори я прикачи като титла в името си – Кире Либерало (лека му пръст, защото той все пак беше от автентичните хора на времето). Може би и до днес някое по-политизирано съзнание помни безсмъртните призиви на пернишкия трибун: „Дечица, хванете своите майки и татковци за ръчичките и ги заведете да гуасуват със зеуената бюуетина, а посуе ще седнем на трапезата!!!“.
  За съжаление тогавашната реална политика по груб начин се опита да покаже на Кире къде му е мястото. В преплетеният живот на страната пернишкият либерал имаше един единствен коз – едноцветната си зелена бюлетина, на която завидяха нововъзникващи формации с цели да покорят парламента. Техни представители на бърза ръка платиха на мутри, за да осквернят либералната фигура и да му вземат бюлетината. Трибунът от Перник не издържа – взеха му я. От него остана един кратък спомен и малка тъга за това какво време беше. Наскоро прочетох книгата с негови спомени, наречена „Едно към едно“. Тази книга, която очевидно никога не е минавала през каквото й да е редакторско око, е уникален документ за пернишкото усещане за света. В нея се пие повече дори от роман на Чарлз Буковски. Изреченията на Кире започват с думите. „И тогава решихме да пийнем…“, „седнах да ударя една малка за нашата способност да предвидим събитията…“. Днес това е смешно, защото този автентичен идиот (във възможно най-добрия смисъл на тази дума) би трябвало да е истинският предшественик на НДСВ. Преди да почине Кире се прочу с това, че в едно тв-шоу изпя великата песничка: „Бяло хлебче откраднах и в затвора попаднах“.

  Вместо край

  Трябва да се научим да се смеем на политиката, защото иначе нейната сериозност ще ни погуби. Един крилат афоризъм твърдеше: „В политиката не можеш да лъжеш всички и всякога, важното е да го правиш един път на четири години“. Ако това е кредо на политиката, нека пък нашето кредо да стане смеха. Защото всички се взеха много насериозно. Новите управляващи също не правят изключение.

  Александър Симов

  в-к Дума

 • Световен доклад: Стегнете се, цивилизацията може да рухне!

  Огромно усилие – от мащаба на мисията „Аполо 11“, изпратила човек на Луната, трябва да направи човечеството, за да има някакъв шанс да оцелее от последиците на климатичните промени.

  Залозите са високи, тъй като без устойчиво развитие милиарди хора ще бъдат обречени на бедност и глад, а цивилизацията – такава, каквато я познаваме, ще загине.

  Това не е поредната приключенска драма на Холивуд, в която супергерои в края на краищата спасяват нападнатата от извънземни вируси и враждебни сили планета.

  Враговете и супергероите са самите хора. Предупреждението се съдържа в най-големия доклад, надничащ в бъдещето на човечеството, който ще бъде публикуван идния месец. С копие на2009 State of the Future се е сдобил британския в. „Индипендънт“.

  Авторите са мозъчният тръст Millennium Project. Зад документа застават и редица водещи световни организации, сред които ЮНЕСКО, Световната банка, американската армия и фондацията „Рокфелер“.

  Докладът заема 6700 страници и в съставянето му са участватли 2700 международни експерти.

  Ключовата дума в документа е „рецесия“

  и нейното отражение върху бъдещия живот на обществата. Учените напомнят, че чистата енергия, достъпът до храна, бедността и демокрацията са сериозно застрашени заради рецесията.

  Твърде много алчни и измамни решения доведоха до това положение и разкриха глобалната свързаност на икономиките и морала в света, признават експертите.

  Макар че за по-голямата част от човечеството през последните 20 години бъдещето изглежда „по-светло“, глобалната икономическа и финансова криза е намалила осезаемо индекса за идното десетилетие.

  Половината свят може да се сблъска с насилие и безредици поради тежката безработица, липсата на достатъчно водни ресурси, храна и енергия и ефекта на глобалното затопляне върху природата.

  Редица прогнози предричат още по-голямо разрастване на организираната престъпност и „войни за ресурси“.

  Докладът подчертава редица основни и нетърпящи отлагане проблеми на сигурността, свързани с последиците от климатичните промени и екомиграцията.

  До 2025 г. се очаква 3 млрд. души да останат без вода поради непрекъснатото нарастване (и застаряване) на населението. Мнозина ще потърсят нови места, където да се заселят, бягайки от суши или наводнения.

  Масовата урбанизация и строежи, все по-честото посягане към естествените обитания на растителни и животински видове, масовото отглеждане на добитък може да доведе до нови пандемии.

  Авторите обаче дават и лъч надежда

  Според тях мрачните прогнози може най-после да „стреснат“ човечеството и в крайна сметка действително да го накарат да работи за едно по-светло бъдеще, преодолявайки егоизма и незрелостта си в името на една отговорна улегнала възраст.

  За мнозина предприемачи сегашният икономически срив е възможност да инвестират в следващо поколение зелени технологии, както и да преосмислят стереотипите на икономическия растеж.

  Научната и технологична революция също не е спряла своя ход. Ай Би Ем например обещава компютър, който до 2011 г. ще прави брой изчисления за секунда близък до скоростта, с която работи човешкият мозък. Наномедицината един ден може да възстановява увредени клетки атом по атом.

  Този прогрес разбира се носи и рискове. Глобализацията и напредналите технологии позволяват на по-малко хора да вършат по-големи поражение за по-малко време, така че някой ден да е напълно възможно един единствен човек да създаде и използва оръжие за масово поразяване, предупреждават експертите.

  Ситуацията се влошава въпреки по-отговорното отношение на правителствата и бизнеса към глобалното затопляне, заключава докладът. Авторите му призовават държавите, особено САЩ и Китай, да изработят „десетилетки“ – планове, с които да се справят с предизвикателствата. В противен случай е заплашен самият международен мир.

 • Властта се мени, но медийният нрав – не

  Иво Инджев
  http://ivo.bg

  В неделния 12 юли този задочен въпрос отново демонстрира своята актуалност в едно предаване на държавното радио чрез сервилността и нищонеказването на водещия, поднесено обаче като някаква форма на микрофонна мъдрост.

  Чеснто казано, срам ме хвана за професията да слушам баналностите на водещия в телефонното му интервю с победителя на изборите Бойко Борисов. Отгоре на всичко повечето обаждания от студиото изобщо не бяха формулирани като въпроси, а бяха някакви подмятания по списък („а бюджета“, „а гласуването с карти“ и т.н.)

  Не беше много отдавна времето, когато с Борисов като събседник опитният интервюиращ можеше да покаже превъзходство в познанията за политиката. А и самият Борисов нямаше претенции – правеше в неподражаемия му стил, обезоръжаващи признания в това отношение.

  Обичаше да се застрахова със самоирония от рода на „аз съм малък“. Именно в предаването „В десетката“, на което бях домакин, той изтърси знаменитото си определение на вътрешната политиката „като изпражнение в целофан“.

  Борисов обаче порасна. По метода проба – грешка добави към останалото си самочувствие и увереността на политик. На въпроса ми защо реши все пак да разопакова онова нещо от целофана му той ми каза в студиото, че това се налага, ако иска да постигне нещо. И го постигна.

  Ето че опитният вече в политиката Борисов буквално си играе като котка с мишка с дългогодишен водещ на предаване в националния ефир. Но не само защото той, партийният водач, е претърпял развитие. А и също така не само, защото срещу себе си има желаещ да се съгласява с него журналист.

  Тъжната истина е, че картинката беше илюстрация на застоя и дори регреса на българската журналистика, която има крещяща нужда от промяна в крак с времето.

  Не е важно името на водещия – въпросът не е личен. По-лошото е, че по-скоро е представителен за положението в лагера на „господарите на микрофона“.

  Ако не беше трагично, щеше да е комично подаването на отговори от страна на водещия на „Неделя 150“ към Бойко Борисов с надежда той да се съгласи. А когато това не личеше достатъчно ясно, говорещият в студиото непрекъснато изтъкваше, че лично той е съгласен , и че казаното от събеседника е важно.

  Особено абсурдно изглеждаше това поведение в случаите, когато Борисов (който и в това отношение е „дръпнал”, вече не се кара откровено на журналиста, само леко го вкарва в правия път и намира начин да го направи с някоя шега), отхвърляше предварителните тези на водещия, който тутакси си сменяше мнението в унисон с победителя на изборите.

  Кулминацията някак естествено настъпи в края на предаването. Водещият изпадна в противоречие със себе си. Най –напред се разграничи от „младите репортерки”, които питали по 15 пъти за имена на министри, но той нямало да постъпи така. После все пак помоли да му кажат поне едно ново име, защото имало конкуренция.

  Впрочем, запазена марка на упоритото питане за едно и също нещо никак не е белег на младостта и неопитността в нашата журналистика – тъкмо обратното, тя е запазена марка на друг опитен разпитващ в националния ефир.

  Но и тази смешка бледнее пред финалната. За капак водещият реши да предложи още един предпоставен отговор с тезата си колко било важно бъдещият финансов министър да се разбира със социалния в същия кабинет. На което получи любезен шут в зъбите.

  Абсолютно основателно бъдещият премиер го репликира през смях с азбучната истина, че финансовият министър НЕ трябва да се разбира с останалите министри. И като за хора, които чуват това за пръв път, даде пример с казармата: финансовият министър трябва да е като старшината в, който да казва, че „в склада няма”.

  Водещият мигновено се съгласи и с това, но в желанието си да подсили ефекта от откритието си колко не е бил прав да си мисли друго, промърмори нещо за собствената си тежка казарма (т.е. разбира ги тези неща) и призова на помощ повечето слушатели, които също разбирали, защото също са служили.

  Това вече си беше направо глупаво, като се знае, че едва ли може да се очаква повечето слушатели да са именно мъже над определена възраст, което би изключило основния електорален корпус на Борисов, жените, към които той в същото предаване направи огромен реверанс, но леко смутеният водещ не схвана намека.

  Ако това жалко състояние на българската журналистика остане на власт, въпреки смяната на властта, очакванията ни за по-добро бъдеще на българската демокрация ще си останат излъгани независимо от това кой е и какъв се кани да бъде новият силен човек в държавата.

  Защото се оказва, че Борисов е в състояние да се научи да общува с медиите (дори и да е лицемерен, показва разбиране за необходимостта от развитие), докато медиите нищо ново не са научили. А повечето от хората научават от медиите онова, които самите медии не са научили. Абсурдът е налице и докато не бъде преобърнат наопаки нищо добро не ни чака.

 • Потопът може и да е бил край Варна

  Сензационната хипотеза на наш професор и американски учен е на път да превърне родното Черноморие в световна атракция. Ако се докаже, че библейската история с Ной се е случила край Варна и тя се популяризира, това ще доведе поток от туристи тук, убедени са родните туроператори.

  Нейни автори са проф. Петко Димитров, ръководител на „Морска геология и археология” в Института по океанология към БАН във Варна и световноизвестният американски учен Уилям Райън от лабораторията „Ламон Дохърти” на Колумбийския университет. Двамата са подкрепени и от светилото Уолтър Питман. Тримата изследавотели са убедени, че библейският потоп всъщност е бил в Черно море.

  Съществува версия , че древната цивилизация на кимерийците, която се е развила по бреговете до Варна, е в основата на шумерската култура на Изток след библейския потоп, настъпил около 8000 г. пр. Хр. Това население пък е в основата на създаването на тракийската култура, което е доказано от редица артефакти, запазени по нашите земи.

  Хипотезата на проф.Димитров и колеката му Уилям Райън е изградена на базата на сравнителен анализ на неолитните находки, открити край Варна и Дуранкулак, както и от подводните проучвания в устието на Провадийската река, където са открити потънали праисторически селища.

  Всички тези данни говорят, че по нашите брегове е била люлката на цивилизацията. През неолита тя е колонизирала европейската част на Средиземноморието и е излязла до бреговете на Атлантическия океан. Сравнителеният анализ на открити следи и находки по нашите земи и по бреговете на Португалия свидетелстват, че преселението е осъществено по море с огромни салове и кораби. Ако си припомним мита за Ной и библейсикя потоп, ще открием, че той на практика преразказва точно тази история, твърдят океанолозите.

  Наскоро и варненски инженери, които работят съвместно с археолози, също излизат с тезата, че Първата цивилизация се е родила край Варна. Металографските анализи показали, че тук са изработени първите сечива, които са извадили човека от пещерното му битие. Намерените оръдия на труда предхождат със столетия египетските и близкоизточните. Според инженерите и археолозите това са неоспорими доказателствата, които оборват отдавна наложените теории за произхода на цивилизацията.

  Това предположение се подкрепя и от прословутата „чиния на Ной”, която проф. Петко Димитров открива при експедиция в Черно море на 6 юли 1985 година. Най-ценни са откритите по нея 27 писмени знаци, които според специалистите може да се окажат най-древната писменост на човечеството.

  Съпоставка с писмените находки на шумерите показва сходството и близостта между двете цивилизации. Оттогава до днес учените търсят друго подобно доказателство за люлката на цивилизацията в Черно море, а чинията стои заключена в сейф.

  Учените отдавна са изследвали и най-старото злато в света – златните находки от Варненския халколитен некропол, открит през 1972 г. край Варненското езеро. Те предхождат с близо 3000 години египетските пирамиди и са белег на най-ранната цивилизация, която се е развила по нашите земи. Металографски анализи и тук доказват идентичността на златните съкровища от Североизточна България със суровините и помощните материали, с които са създадени.

  А от всичко това следва, че и първата металообработка в света се е състояла по нашите земи, е заключението на специалистите. Досега специалситите смятаха, че леенето и коването на метали в сложни форми е станало в т. нар. плодороден Полумесец – от делтата на Нил през Палестина и Анадолските хълмове до планините между Иран и Каспийско море. Но намереният по тези места метал от онова време може да се събере в 2 шепи. А металните предмети, открити в праисторически обекти по нашите земи, не биха се побрали и в камион. Освен това предметите от Полумесеца са били от самороден метал, за чиято дообработка не са били нужни особени умения. Така не може да се създадат мотики, брадви и ножове, каквито не са намерени в плодородния полумесец. Докато металните сечива, открити у нас, са продукт на развити технологични умения, прилагащи коване на метали леене в сложни закрити форми.
  Земите по крайбрежието на Черно море са били плодородни, тук се развивали първите занаяти и може би първата търговия.

  В този контекст съвсем правдободобна изглежда хипотезата потопът да е бил причината причината населението да тръгне на път към чужди земи, категорични са експертите.

  Автор: Frognews.bg

 • Депутатка от Плевен ще стане председател на парламента

  Депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева е номинацията на Бойко Борисов за председател на Народното събрание. Тя ще бъде първата жена в историята на България, която ще стане председател на парламента.

  Борисов съобщи новината в неделя пред „Нова тв“. Цачева е адвокат и беше водач на листата и мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Плевен, информира „Дневник“.

  Имаме няколко варианта, но аз специално по-лесно работя с жени, а и българските жени по-добре се представят в Брюксел, мотивира се Борисов.

  Той отново отклони за 27 юли въпросите за състава на правителството си, като само уточни, че нова тройна коалиция няма да има.

  Стана ясно, че консултации със „Синята коалиция“ предстоят и през тази седмица, а в медийните си изяви лидерите й Мартин Димитров и Иван Костов посочиха, че правителство на малцинството е рисково в криза.

  Междувременно, Яне Янев обяви, че ще подкрепи новото управление безусловно и „когато избира правителство следващата седмица, ГЕРБ ще има не 116, а 126 народни представители“,включвайки в него и десетимата депутати от групата на РЗС.

  По повод евентуалното участие на вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева в кабинета Борисов каза, че на този етап, „тя ме съветва по всички финансови и икономически въпроси“.

  Досега лидерът на ГЕРБ е обявил трима от бъдещите си министри – Цветан Цветанов на вътрешните работи, Симеон Дянков на финансите и Йорданка Фандъкова на образованието.

  Според Борисов, Николай Младенов няма бъде външен министър, а ще получи друг министерски пост. Неофициално Младенов е спряган за военен министър.


  Борисов: Моя е заслугата да надиграя Станишев

  Бойко Борисов пред Нова телевизия.

  Във вторник трябва да се конструира Парламентът и на такова ниво ще се разберем с партиите, които ни подкрепят, посочи Борисов. В последните дни се спекулира с името на Тошко, когато е бил на 16 години е пял, бунтувал се, каза Борисов в отговор на въпрос кого иска да отзове като депутат. Става дума за Тошко Стойнев от Бургас. Изкарват му всеки ден текстове от клиповете, той е бил рапър и такива са текстовете. Той е изключително добър мениджър и заради каузата да не се спекулира с каузата ГЕРБ ще решим, уточни лидерът на ГЕРБ. Тошко ми написа едно много емоционално писмо и предлага на партията, ако реши да влезе в Народното събрание следващият кандидат. Утре ще решим с депутатите от ГЕРБ. Ако остане извън Парламента, аз ще го използвам в Изпълнителната власт там, където му е силата, посочи лидерът на ГЕРБ. Най-вероятно той ще отговаря за нещо в Министерството на младежта и спорта. Явно нашето общество няма нагласата да приема хората като бунтари в младостта им. Той не е отзован, а сам е написал писмото си. Кристалина Георгиева е зам. ръководител в Световната банка и тя ме съветва по много финансови въпроси, но се надявам, че ще спрат спекулациите с нея дали ще бъде член на правителството. Ежедневно, ежечасно аз се съветвам по всички въпроси с нея, защото тя е изключителен специалист. За правителството ще говорим на 27 юли и ще разберат всички какво ще бъде правителството.
  Не можем да пропилеем големия вот на доверие заради партийни интереси. Благодаря за препоръките на президента, но е видно, че няма да влизаме в коалиция с ДПС и БСП, заяви Борисов по повод съвета на президента за коалиция между първия и втория на изборите. По повод изявлението на Ахмед Доган след изборите, лидерът на ГЕРБ заяви, че това е отношение, към 40 процента от избирателите. За нас няма етническа карта, има български граждани. А за хората, които разиграват тази карта има служби, които се занимават с този, който иска да подпалва чергата, заяви Борисов. Според него социалистите са отхвърлени от обществото, а те са представителната извадка на обществото, което избра определена политика. Съсловните организации да се подготвят с проекти и предложения, които ще разгледаме следващата седмица, за да им помогнем в кризата, заяви Борисов. Според него е нормално той да седи до президента на волейболния мач България и Куба, но не са обсъждали назначенията на дипломатите, срещу които се обяви, лидерът на ГЕРБ, защото на мач не се говори за политика, уточни той.
  По повод сделките на Българския енергиен холдинг, той заяви, че добре се сработва с Галя Тошева и очаква подписването на спогодба с Гърция за газова връзка и евентуално частично спиране на газа с Русия. Аз не вярвам на Петър Димитров, не искам той да подписва нищо, категоричен беше Борисов. Според него обаче е належащо да се финализират преговорите по кредита за разширяване на хранилището в Чирен, за което е дал карт бланш на Енергийния холдинг. Всичко, което касае държава, директорите на холдинга го правят спокойно. Ще бъде хубаво и подписването за НАБУКО, аз съм казал това на Станишев, напомни лидерът на ГЕРБ. За строежа на АЕЦ Белене, според него също трябва да се използва шанса от разрешение на ЕС за строеж на атомна централа. Но за това до колко ще стигнат средствата, ще коментира чак след като види нещата от вътре.
  Държавата за мен е на първо място, заяви Борисов и затова той ръкопляска на Станишев за НАБУКО, но няма да му прости връщането на „Вълка“ в София. Според него след като са били отстранени директорите на Мини Марица Изток, сега предстои случаите да бъдат внесени в прокуратурата. Не ме интересува дали е министър на ГЕРБ, кмет или на друга партия, ако искаме да се изчистим пред Брюксел, те трябва да бъдат наказвани, заяви Борисов относно политическите чадъри във властта. Според него имиджа на България може да се изчисти и в очите на Брюксел и сред населението в България само, ако има страх, ако има присъди и затвори. За сега имам сто процента увереност, че съдиите и прокурорите ще се справят, заяви той. ГЕРБ е проевропейска партия, ние нямаме комплекси в отношението към Русия, коментира той въпросът за обрат в политиката към Русия. Имам много приятели там и всичко, което е прагматично и в полза на България ще бъде подкрепяно, заяви Борисов. Според него ГЕРБ е укрепнала като партия. Моя е заслугата да надиграя Станишев и скъпите му пиари. Така им пусках мухичките, че те още повече полетяха към дъното, заяви Борисов. Забавлявах се с тях, коментира той кампанията на БСП. Според него българите за пръв път гласуваха за човек, когото познават от 9 години насам. Аз никога не съм бил бодигард, бил съм пожарникар, началник на катедра, но западните медии пишат за мен, че съм човек с черен колан, коментира своя образ в чуждестранните медии Борисов, като каза, че такъв висок сан има само Путин и някои в Далечния изток.
  Аз съм казал идвам на власт и от службите ми казват с какво разполагат и какво ще реализират след два-три месеца. Аз не приемам реваншизма, категоричен е Борисов. Както говорих с Галина Тошева, ръководител на Енергийния холдинг да си работи спокойно, така ще бъде и с ДАНС и с МВР, но да не говоря повече и да навлизам в територията на Цветан Цветанов. Той ще бъде министър на вътрешните работи и Симеон Дянков на финансите – те са най-важните. Аз имам министри на екологията на всички министерства, но трябва да ги обсъдя и с депутатите от ГЕРБ. Кой пита Меглена Плугчиява, каза Бойко Борисов по повод на опровержението на вицепремиера по управление на еврофондовете, че не е вярно, че е обещано на победилите в изборите размразяване на парите по САПАРД. Че тя нищо не направи на изборите в Русе, уточни Борисов. Сега не е коректно да търчи до Брюксел непрекъснато заедно със Станишев така, както ни упрекваше, че ние отиваме там и говорим против България, посочи Борисов. Ние имаме уверенията на ЕНП за средствата по САПАРД, заключи лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС