Home » Избрано

Промени в Закона за електронните съобщения – За и Против

2009.12.22 Няма коментари
Spread the love

Промени в Закона за електронните съобщения, предложени от Министерския съвет, бяха обсъдени и приети на първо четене в Народното събрание.

МВР да има пряк и постоянен достъп до трафичните данни чрез връзка с доставчиците на интернет и мобилните оператори, предвиждат промените. Достъпът не предвижда да се знае какво се говори, а къде и с кого.

Спорно е въвеждането на т.нар. интерфейс.

Защото става въпрос за изграждане на постоянна компютърна връзка между доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР, което пък означава, че служителите на Дирекция „Оперативно-технически операции“ във вътрешното министерство ще имат постоянна връзка в реално време с трафичните данни.

Предложението службите ще имат достъп чрез интерфейс до трафичните данни за разкриване и разследване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над две години бе прието със 100 гласа от ГЕРБ и „Атака“.

Синята коалиция, ДПС, независимите депутати и 27 народни представители от Коалиция за България бяха против. Петима от КБ се въздържаха.

Лютви Местан от ДПС заяви в обяснение на отрицателен вот, че „голямото изкуство“ е да се балансират принципът за свободата и сигурността, а законът не постига този баланс.

Според него този закон е класически пример за това, за което политиците през целия 20-годишен период на прехода имат заслуга – да поставят българския гражданин пред избора – или свобода, или сигурност. За съжаление трябва да призная, че поставен по този начин въпросът всъщност представлява откровено нарушаване на конституционни права, защото гражданинът е в правото си да иска едновременно и двете, добави той.

Депутатите от Коалиция за България Антон Кутев, Ивелин Николов, Петър Курумбашев, Кирил Добрев и Драгомир Стойнев заявиха след гласуването, че инициират подписка срещу следенето в интернет. Тя ще бъде активирана утре на адрес azprotestiram.com.

Нашата крайна цел е срещу 100-те депутатски гласа, подкрепили закона, да се изправят 100 хил. гласа на граждани, които не искат да живеят в реален „Биг брадър“, заявиха социалистите.

В момента има закъснения между 123 и 168 дни при получаването на разпечатки от мобилните оператори, когато ги поискаме от МВР, обяви по време на дискусията по предложените промени вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Предложените промени засягат предоставянето на трафични данни от мобилните оператори и доставчиците на интернет към компетентните органи.

Цветанов добави, че от 1 до 30 ноември т.г. са били направени 656 искания за предоставяне на данни. От тях разрешение за достъп от съда са получени в 619 случая. А от началото на годината до 30 ноември не са получени данни по 199 от исканията. Един от

най-фрапиращите случаи на забавяне на информация

е по случай на областната дирекция на МВР в Кърджали, където данните, поискани през юни, са получени след 162 дни, отбеляза министърът.

Той допълни, че със сегашните предложения се гарантира прозрачност при работата на МВР с трафични данни.

Повечето престъпления се извършват с предплатени и анонимни карти, като единственият начин институциите да се борят с престъпността е да разполагат с информация в реално време, което ще бъде постигнато с въвеждане на интерфейс в МВР за контрол на тези данни.

Министър Цветанов благодари на депутатите в предишното Народно събрание, които са въвели задължение от 1 януари 2010 г. да няма нерегистрирани карти за мобилни телефони.

Становище срещу промените

изразиха от Синята коалиция, както и независимият депутат Яне Янев. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че промените нарушават личната свобода на българските граждани.

Борбата с престъпността не може да бъде за сметка на личното пространство на хората. Никъде в Европа няма пасивен достъп на службите до тези данни, заяви Димитров.

Според него ще има голяма възможност за злоупотреби. Той призова данните да се ползват само за разкриване и разследване на тежки престъпления.

СДС няма никаква причина да подкрепи тези текстове. Призовавам ГЕРБ да балансира интересите, да се откаже от пасивния постоянен достъп чрез интерфейс и данните да се ползват само за тежки престъпления, добави Димитров.

Министър Цветанов попита Мартин Димитров дали е наясно какво е съдържанието на разпечатките от мобилните оператори. Цветанов поясни, че това не е намеса в личната кореспонденция, защото в тях няма съдържанието на разговорите.

„Вие знаете ли, г-н Димитров, че всеки шеф на фирма има правото да получава ежемесечно разпечатки на мобилните кореспонденции на служителите му. Това нарушаване на личната кореспонденция ли е?

Вие се съмнявате в правоохранителната система, в която се работи по документирането и предотвратяването на даден вид престъпления. Интерфейсът, който ще бъде използван като в Италия и Испания, е начин да скъсим сроковете, за да можем да се възползваме от това, което имаме като искане от мобилните оператори“, каза Цветанов.

И подчерта, че между първо и второ четене на промените в Закона за електронните съобщения

вносителите са отворени за предложения от страна на депутатите.

Пред журналисти след дискусията Цветанов отговори на въпрос дали е 100 процента убеден в предложените текстове и дали са склонни вносителите на компромис, вслушвайки се в депутати, особено от страна на десницата.

„Когато бяха направени двете дискусии по законопроекта в МВР с участието на неправителствени организации, не присъстваха точно тези депутати, които сега казват, че трябва да има обществен дебат“, добави вътрешният министър.

Според Цветанов текстовете гарантират да се спазва механизма за надежден контрол, защото ще има служебни разрешения, регистратури, парламентарен контрол.

Мнението му е, че вносителите са се водили от идеята да защитят интересите на българските граждани, но заедно с това от МВР трябва да обяснят на хората, че могат адекватно и на момента да си изпълняват задълженията по дадено престъпление.

„Аз не мога да обясня на залетите с киселина момичета, че допълнително сме се молили на мобилните оператори, за да могат максимално бързо да ни предоставят информация“, каза министърът.

Депутатът Яне Янев заяви, че законопроектът е грубо манипулационен и антиконституционен, защото нарушава гражданските права на хората.

Всеки може да се изкуши и да извърши нарушение, каза той и призова проектът да бъде оттеглен, за да се премахнат противоречията.

Убеден съм, че тези текстове ще бъдат отменени като противоконституционни, добави Янев.

Източник: БТА / БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.