Home » Избрано

Туризъм – накъде духа вятърът

2009.12.19 Няма коментари
Spread the love

Накъде духа вятърът

Автор: Екатерина Андреева /horemag.bg/

Година след началото на световната икономическа криза, която наложи дълбок отпечатък върху туристическата индустрия, по време на Световната туристическа борса в Лондон за пръв път бяха представени прогнози за развитието на световния туристически пазар. Анализът, разработен от Euromonitor International, съдържа оценка на последиците на икономическата криза за отрасъла и предлага прогнози по отношение развитието на сектора в световен мащаб.

Влиянието върху туристическия отрасъл е чрез намалели финансови средства, липса на кредити, ръст на безработицата и спад в туристическото търсене. Броят на туристите в световен мащаб е спаднал с 8%, нощувките в хотели – с 16%, а превозените пътници – с 14%.

В тези условия някои правителства предприеха мерки като намаляване на ДДС, отмяна на визите и редуциране на таксите, но броят на оказалите помощ на бранша в тежкото за него време никак не е голям.

Хотелите свалиха цените, като на места отстъпките достигат 60%. Бизнес пътуванията отбелязват най-голям спад в размер на 40% по данни на IATA. Според прогноза на организацията загубите на авиоиндустрията до края на годината ще достигнат 11 млрд. долара, като традиционните авио превозвачи са пострадали най-много.

И все пак окончателните данни в края на годината ще са по-добри, отколкото се предвиждаше в първоначалните прогнози.

Според Euromonitor International седем вектора определят бъдещето на туристическата индустрия и позволяват да се прогнозира как браншът ще привлече следващото поколение туристи в условия на икономическа нестабилност.

Северна Америка – Funemployment

Ако доскоро туристите разполагаха с много пари и малко време, сега положението за мнозина от тях е коренно противоположно. В момент, когато броят на безработните достига историческия си максимум, част от хората, загубили работата си, обаче решават да обърнат ситуацията в своя полза. Затова се ражда и невъзможната на пръв поглед и противоречива тенденция на Funemployment – безработица чрез забавления, съвременният еквивалент на пир по време на чума. Така, вместо да се отчаят, хората се опитват да извлекат от ситуацията максимално удоволствие и да посветят свободното си време на нови цели.

Статистиката показва, че над половината от безработните американци са на възраст под 35 години, без семейство, деца и ипотеки. Именно тези любители на вечната ваканция са целевата група за дългосрочни, но евтини пътувания, а защо не и околосветски пътешествия. Според екипа на Euromonitor International от тази тенденция ще спечелят малките туроператори, предлагащи уникален продукт, евтините места за настаняване като хостели и мотели, както и евтините дестинации като Никарагуа, Еквадор и Коста Рика.

Великобритания: мобилни хотели (pop-up)

В последно време придобиват популярност така наречените мобилни хотели. Най-често те са изградени от модулни конструкции с използване на контейнери или преоборудвани стари сгради. Те се изграждат на принцип, който позволява бързото им сглобяване и намаляване на времето за строителство наполовина в сравнение с традиционните методи. Предлагат на гостите си базови удобства на сравнително ниска цена. Като правило са разположени в големите градове, а посетителите им най-често са групи младежи. Потенциални туристи обаче са и служители на ниско ниво във фирми, които не търсят специално обслужване или екстри за престоя си.

В Лондон например вече е открит хотел на Travelodgе, а до края на годината ще отвори врати и хотел от веригата М-hotels.

В условията на спад на пазара на имоти и нараснали неизплатени ипотечни кредити появата на уникалните хотели дава на хотелиерите възможност да предлагат достъпни, качествени и неповторими места за настаняване. Очаква се, че благодарение на достъпните цени и добрите условия в тях те ще привлекат широка клиентска база, което ще промени облика на туристическата индустрия на Острова.

Европа: консиержът се превръща в масова услуга

Услугите на консиерж в Европа традиционно се асоциират със заможни туристи и висококатегорийни хотели, предоставящи на гостите си добавена стойност. Въпреки това те все по-често вече се предлагат и в хотели от средния ценови спектър. Консиержът осигурява на гостите услуги преди, по време и след пътешествието, помагайки им да си купят билети за развлечения, да си направят резервация в ресторанти и нощни клубове, да им осигурят екскурзоводи и пр.

Заедно с това масовият турист търси все по-персонализирани услуги и има нужда от помощ при планирането на свободното си време по време на ваканцията. Затова не е учудващо, че в отговор на търсенето все повече хотели предлагат услугите на консиерж.

Все по-чести са и клубните пътувания. На тях на туристите се предлага индивидуално “меню”, съставено според вкусовете им. Това също променя облика на масовия туризъм. Европейските туроператори са готови да превърнат клубния туризъм в главен продукт на отрасъла. На играчите на пазара на пътешествия в средния ценови сектор това ще позволи да диференцират продуктите, използвайки за регулатор ценовия механизъм.

Близък изток: забранено за мъже

За разлика от застаряла Европа Близкият изток е регион, населен с много млади хора, повече от половината от които са жени. Те разполагат с време и средства и вече са заразени с вируса на пътешествията и откривателството. Точно това обстоятелство заедно с местните традиции, роди и нов бизнес – хотели, в които е забранен достъпът за мъже.

Новият хотелски бизнес се развива най-бързо в Саудитска Арабия – първата държава, в която бе открит дамски хотел. Това е луксозният Luthan Hotel & Spa, в който цената на нощувка е $189. Примерът бе последван от Египет и Иран, където жените представляват над половината от населението. Освен от местните жителки тези хотели се предпочитат и от пътешественички от Америка и Европа поради по-голямата сигурност, която предлагат.

Според експертите новата хотелска концепция ще продължава да се развива. Такива хотели могат да се изграждат и в държави, които предлагат медицински туризъм. Засега в още няколко страни се предвижда създаването на хотели само за жени. Сред тях са Йемен, Оман, Йордания и Сирия.

Африка: назад към изворите

След неотдавнашното посещение на президента на САЩ Обама в Гана черният континент се оказа в обектива на международния туризъм, демонстрирайки перспективи за възраждането на местната туристическа индустрия. Въпреки че Африка вече е усетила предимствата на “аборигенния” туризъм, за повечето ключови пазари тя все още остава тера инкогнита. Може би точно затова експертите очакват бум на интереса към този континент и голямо нарастване на туристопотока.

Азия: меката на голф туризма

Дори в епохата на жестока икономическа криза феновете на голфа не си и помислят да ограничат интереса си към тази игра. А азиатските държави продължават да търсят начини за привличане на високоплатежни голфъри. Голфът се превръща в индустрия, генерираща приходи, особено в Югоизточна Азия, където лидери са Тайланд и Малайзия, които се специализират в дайвинг и голфинг. Само в Тайланд голф индустрията спечели 800 млн. долара на 260-те си игрища. В Далечния изток съвместните усилия на Япония, Южна Корея, Сингапур и Китай както в пакетирането, така и в маркетинга, също доведоха до бум на голф туризма. Дори държавите с недостатъчно развита туристическа инфраструктура като Лаос, Камбоджа и Виетнам се прицелват в голфърите.

Латинска Америка:

не лукс, а еколукс

Латинска Америка е решила да промени облика си на евтина дестинация и инвестира големи средства за развитие на луксозна туристическа инфраструктура. Значителни средства за развитието на хотелската база ще вложат Мексико, Перу, Бразилия.

Необятните природни паркове и биоразнообразието са добра основа за развитието на луксозния екотуризъм, съчетаващ предимствата на разкоша и естествената среда. Еколукс е онова, което ще бъде предложено на хората, които искат да изпитат насладата от общуването с девствена природа, без да изпитват неудобствата на евтините места за настаняване.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.