2024-04-29

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Американски и английски университети най-добрите в света
    Харвард, Йейл, Кеймбридж и Оксфорд са на първите четири места в класацията Топ 200 на британско издание
    10.10.2008

    За пета поредна година най-добрият университет в света е Харвард, следван от Йейл, Кеймбридж и Оксфорд, сочи класацията на списание Times Higher Education, тазгодишното издание на която бе публикувана на 9 октомври.

    Миналата година подреждането изглеждаше по подобен начин, но тогава Йейл, Кеймбридж и Оксфорд си поделиха второто място.

    Само още два английски университета – лондонските Импириъл колидж – и Юнивърсити колидж, се нареждат за цвят сред първите 15 места (шесто и седмо). Всички останали са американски.

    Вероятно е излишно да се споменава, че български ВУЗ не присъства в класацията. В списъка всъщност почти няма университет от Южна Европа, с изключение на тези в Барселона, Болоня и Атина, които заемат съответно 186, 192 и 200 място.

    В класацията 58 университета са американски, 29 – английски, а 12 – канадски. Германия и Япония също са сред страните, в които си заслужава да се учи.

    Холандия може да е малка страна, но цели 10 нейни университета са в подреждането. Има също по един аржентински, бразилски, мексикански, финландски, норвежки и руски.

    За сметка на това тук присъстват цели три южнокорейски ВУЗ-а, три хонгконгски, един тайландски и тайвански – пример за възхода на образованието в Азия. Цели девет азиатски университета са в сред първите 50 в класацията.

    И докато едни страни нямат нито един представител в листата, други като Великобритания преживяват факта, че тази година имат само 17 университета в топ 100 – с цели два по-малко от 2007 г.

    Топ 10:

    1. Харвардски университет (Harvard.edu)
    2. Йейлски университет (Yale.edu)
    3. Кеймбриджки университет (Cam.Ac.uk)
    4. Оксфордски университет (Ox.Ac.uk)
    5. Калифорнийски технологичен институт (CalTech.edu)
    6. Импириъл колидж – Лондон (Imperial.Ac.uk)
    7. Юнивърсити колидж – Лондон (UCL.Ac.uk)
    8. Чикагски университет (UChicago.edu)
    9. Масачузетски технологичен институт (MIT.edu)
    10. Колумбийски университет (Columbia.edu)

    Пълния списък можете да намерите на страницата на Times Higher Education.

    More info http://grad-schools.usnews.rankingsandreviews.com/grad

  • „Под игото“ от Иван Вазов е победител в „Голямото четене“

    Първият български роман беше класиран от българските читатели на първо място сред 12-те финалисти на инициативата на БНТ

    „Под игото“ от Иван Вазов е любимата книга на българските читатели.

    Първият български роман, издаден през 1894 г., беше класиран начело на 12-те финалисти в кампанията „Голямото четене“ на Българската национална телевизия (bnt.bg).

    На второ, трето и четвърто място са също български книги – „Време разделно“ от Антон Дончев, „Тютюн“ от Димитър Димов и „Железният светилник“ от Димитър Талев.

    По време на двучасовото заключително предаване на живо тази вечер зрителите гласуваха с телефонни обаждания и есемеси. Преди това от декември до днес гласуването ставаше в сайта на предаването, по телефон и по пощата.

    В студиото книгите финалисти бяха защитавани от своите застъпници, които преди това бяха сторили същото във филмите, продуцирани от БНТ и излъчвани в продължение на шест седмици: Андрей Слабаков („Под игото“), Палми Ранчев („Време разделно“), Иван Кръстев („Тютюн“), Бойко Василев („Железният светилник“).

    И също застъпниците на следващите книги в класирането:

    На пето място – „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери (застъпник Георги Лозанов),
    6. „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков (Димитър Стоянович),
    7. „Властелинът на пръстените“ от от Дж.Р.Р. Толкин (Манол Глишев),
    8. „Осъдени души“ от Димитър Димов (Милена Андонова),
    9. „На изток от рая“ от Джон Стайнбек (Петър Пунчев),
    10. „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма (Фреди Фосколо),
    11. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс (Любен Дилов-син),
    12. „Сто години самота“ от Габриел Гарсия Маркес (Севда Шишманова).

    В студиото ги допълваха и им опонираха специално поканените: Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, главната редакторка на в. „Култура“ Копринка Червенкова, Ида Даниел, поетеса и режисьорка, радиожурналистът Васил Върбанов.

    Водещият Георги Тенев обяви и други факти от инициативата на БНТ, направена по формата на Би Би Си „The Big Read“: Сред първата стотица книги имаше 24 от български автори, сред 12-те финалисти – пет, а накрая първите четири са български.

    Сред стоте с най-много заглавия от българските автори са Димитър Талев, Димитър Димов и Фани Попова-Мутафова.

    Най-често класираният чуждоезичен автор е Ерих Мария Ремарк. Сред книгите за деца и юноши най-много книги има от Астрид Линдгрен и Дж. К. Роулинг.

    Кампанията „Голямото четене“ започна през октомври м.г. На 21 декември станаха известни заглавията, попаднали в Топ 100. Обявени бяха 12-те романа финалисти, от които българите избраха любимия си.

    В конкурса за есе на тема „Романът на бъдещето“, организиран от „Голямото четене“, наградени с пътуване до Ню Йорк са двама студенти – Калин Василев от Югозападния университет в Благоевград и Борис Борисов от Нов български университет.

    За фотография е награден Иво Рафаилов, а за видеофилм – Георги Кръстев.

    Източник: Vesti.bg.

  • Завърши 12-ят фестивал на филми от Европейския съюз в Чикаго

    Днес 2 април 2009 г. с премиерата на шведския филм “Patrik Age 1.5” и последвалият след него прием спонсориран от Whole Foods Market, беше закрит 12 –ят ежегоден филмов фестивал на Европейския съюз (12th Annual European Union Film Festival) – най-големият по рода си в Северна Америка.
    Той бе открит на 6 март с филма от чешката република “I’m All Good”
    На фестивала бяха представени 59 филма от 27 държави, между които и българският “Дзифт” на режисьора Явор Гърдев, който беше цитиран, като филм с висока репутация заради множеството спечени награди от предишни фестивали. Според самият Явор Гърдев, с когото имахме щастието да се запознаем на премиерата, „Дзифт“ представлява жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. За режисьора това е дебют в пълнометражното кино Сценарият е на живеещия отдавна в САЩ Владислав Тодоров, културолог и доктор по философия на Пенсилванския университет, където преподава философия на руската политика, история и тоталитарно изкуство на ХХ век.
    В главната мъжка роля на Молеца е актьора Захари Бахаров, с който Гърдев е работил неведнъж, а главната женска роля е поверена на манекенката Таня Илиева, която не е професионална актриса. Оператор е Емил Христов. Черно-бялата лента е спечелила наградата „Сребърен Георгий“ за най-добра режисура на 30-ия Московски кинофестивал. В Чикаго, както предварително обявихме тук – ЛИНК, филмът беше показан два пъти – в събота на 7 март и в следващия четвъртък. Вечерта на 12 март независимо, че следващият ден бе делничен, залата бе пълна. Имахме удоволствието да се запознаем с Явор Гърдев и да му зададем въпроси свързани с творческите му търсения и самия филм.
    Специално за Eurochicago.com Явор Гърдев сподели, че след фестивала в Торонто ( Канада), където филмът е в официалната селекция на програмата „Откритие“ , той е бил потърсен от много американски агенти и продуценти. Вече е сключил договор за бъдеща работа с един от тях. В момента чете и избира сценарии, но за сега не си е избрал. Разказа ни, че за хубавите сценарии конкуренцията е голяма, но той е уверен, че ще открие подходящ.
    Филмът “Дзифт” е купен от Independent film channel за комерсиално разпространение в САЩ и от началото на март е достъпен за директно наемане и гледане в мрежите на основните оператори като Video on demand.
    На сайта на Кинофестивала на Европейския съюз http://www.siskelfilmcenter.org/ организаторите са изказали специални благодарности за помощта и съдействието на българския консул в Чикаго г-н Александър Пейчев и на г-жа Мила Петкова от Националния ни филмов център.

    Петранка Стаматова

    DSC02233.jpg
    Javor Gardev (Zift)

    DSC02235.jpg
    Barbara Scharres and Alexander Peytchev

  • Нова книга: „УЕБ САЙТЪТ. МИСИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА“

    Интернет порталът Еврочикаго има удоволствието да Ви запознае с новоизлязлата книга „УЕБ САЙТЪТ. МИСИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА“ на Жюстин Томс и Горица Белогушева, която ни открива как да използваме максимално ефективно своя сайт, като маркетингов инструмент.

    korica2.jpg

    От 19 юни 2009 г. на пазара може да бъде намерена новата българска книга „Уеб сайтът. Мисията задължителна“, издадена от ИК Сиела. Авторите – Горица Белогушева и Жюстин Томс са утвърдени експерти-практици с десетгодишен опит в областта на изграждането на уеб сайтове и онлайн маркетинга. Компонентите на уеб сайта, неговото планиране, етапите на разработка, възможните „трудни моменти“ и как да бъдат преодолени, типовете уеб сайтове и популяризирането на онлайн присъствието са част от основните теми, разгледани подробно в книгата. Тя е третата в поредицата заглавия на двете авторки в областта на онлайн маркетинга и рекламата след издадените също от Сиела съответно през 2005 г. и 2007 г. „Интернет рекламата. Мисията – възможна“ и „Онлайн маркетинг. Мисия още по-възможна“.

    В края на първото десетилетие от 21 век много от сайтовете вече претърпяват своя първи редизайн, а за тези бизнеси с далновидно мислене, инвестирали в уеб по-рано – и втора или трета версия. Тази книга ще ви помогне да превърнете уеб сайта си в работещ инструмент за целите на маркетинга и бизнеса си като цяло. От нея ще научите:
    – кои са важните въпроси, които трябва да си зададете преди да започнете реконструкция на стария или изграждане на нов сайт;
    – как да планирате реалистично ресурсите, които ще инвестирате в разработката и поддръжката на сайта;
    – какво можете да изисквате от дизайнерите и програмистите, които го разработват;
    – как да го популяризирате, така че да привлечете своите клиенти и другите целеви публики;
    – как да превърнете Интернет в успешен канал за генериране на бизнес, като поставите сайта си в центъра на вашата онлайн маркетинг стратегия.

    Книгата представя най-добрите световни практики и водещи тенденции в областта на онлайн маркетинга, подкрепени с успешни български примери и допълнени от специфични за българското уеб присъствие елементи. Тя е насочена към управители и собственици на малък и среден бизнес, маркетинг мениджъри, бренд мениджъри, ПР специалисти, специалисти човешки ресурси, ръководители на проекти, студенти и всички, които се интересуват от темата.

    Повече за книгата: http://parvite.com/website/

    За авторите:

    justine_goritza.jpg


    Горица Белогушева започва работата си в ИТ сферата като журналист и редактор в специализирани медии. От 5 години се занимава изключително с уеб проекти и онлайн маркетинг – в уеб агенция „ABC Design & Communication, онлайн медийната група „Аз Медиа“ и агенция за интерактивен маркетинг ComOn. Автор е на редица публикации по темата в български медии, лектор в обучителни семинари за онлайн маркетинг и Интернет реклама.

    Жюстин Томс основава уеб агенция ABC Design & Communication през 1998 г и през 1999 г. стартира най-престижния български конкурс за уеб сайтове „БГ Сайт“ (www.bgsite.org). В последните 6 години изнася лекции у нас и в Европа на тема уеб, онлайн медии, онлайн маркетинг, Интернет реклама. Преподава в НБУ, M3 College. Автор е на редица публикации по темата. Има своя страница в списание .NET. До 2005 г. четири години води специализирано радио предаване „Виртуален час“ по RFI България. Автор е на 9 книги в областта на уеб разработките, Интернет средата и онлайн рекламата и маркетинга.

    За контакт:

    Горица Белогушева [email protected]
    Жюстин Томс [email protected]

  • EUROCHICAGO.COM Partners

    Partner Description Hits
    http://bift.bg/ Български институт за външна търговия
    Българският институт за външна търговия е инициатива на Българска стопанска камара в съдействие с международни признати експерти в областта на външната търговия. Организацията е регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел. Основната причина за тов
    348
    http://www.rusenews.eu/ RuseNEWS.eu
    RuseNEWS – Животът е събитие! Новини от Русе, България и света. Факти, събития и коментари!
    295
    http://www.save-darina.org „Спаси, дари на…”
    http://www.save-darina.org „Спаси, дари на…” не е фондация, не разполага със собствена банкова сметка. Когато дарявате, вие го правите изключително само в полза на детето. Целта на инициативата ни е единствено разгласа на кампаниите за лечение на деца
    60
    http://kafene.net/ Kafene.net – Говорете свободно…Let’s Talk
    http://kafene.net/ Този сайт се подготвя и списва от журналисти от бившата Българска редакция на BBC World Service. Ние искаме да продължим традицията на независимата и свободна журналистика и на българското кафене, където всеки казва каквото мисли
    146
    http://bagovska.com/index.htm Kina Bagovska Art
    Painting, Drawing, Graphic design, Book Layout, Interior Design, Prints…
    491
    http://bulgaria21.com/ BULGARIA 21st CENTURY
    BULGARIA 21st CENTURY Bulgarian weekly newspaper, Chicago, USA PHONES: 773-517-2143 773-517-2142 FAX: 773 262 4532
    1135
    http://www.bulgaria-france.net/ Bulgaria-France.net
    Le lien entre la Bulgarie et la France !! Association Bulgaria France – 24, avenue de Villiers – 75017 Paris – France
    738
    http://www.ibg.bg/ Investor BG
    Това са сайтовете: investor.bg, dnes.bg, gol.bg, tialoto.bg, automedia.bg, www.aha.bg, mp3.bg, snimka.bg, start.bg, blog.bg, rabota.bg, zip.bg, teenproblem.net, rss.bg, start.web.tr, nasamnatam.com, puls.bg Tелефон: +359 2 812 98 12
    909
    http://www.scci.bg Sofia Chamber of Commerce and Industry
    Sofia Chamber of Commerce and Industry Bulgaria 1000 Sofia 99 Rakovski Str. floor 9 tel. + 359 2 926 63 73; + 359 2 926 63 84 fax + 359 2 926 64 22 www.scci.bg
    1050
    http://www.darik.net/ Darik News
    Darik Radio Web Pages
    1050
    http://mediapool.bg/ MEDIAPOOL.BG
    София – 1000 Бул. “Витоша” №18 Тел.: 987 1150 Факс: 980 9298
    1063
    http://www.bnr.bg Bulgarian National Radio
    4, Dragan Tsankov Blvd. 1040 Sofia, Bulgaria tel. +359 2 9336 633 [email protected]
    785
    http://www.aba.government.bg Държавна агенция за българите в чужбина
    Държавната агенция за българите в чужбина е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, която ръководи, координира и контролира провеждането на държавната политика по отношение на българските общности извън Република България. Телефон: +359
    589
    http://netinfo.bg/ netinfo.bg
    www.gbg.bg, www.abv.bg, www.netinfo.bg Основният продукт на Нет Инфо БГ е групата от тези интегрирани уеб сайтове, които тя разработва и поддържа
    1027
    http://www.otzvuk.com/ Radio Otzvuk
    Radio WPBR / Talk 1340
    872
    http://www.dntconsulting.com/club Stock Club
    The stock club is allowing individuals to create their own private clubs where they can easily exchange information about specific stocks. The owner of the club is deciding the access to the club by sending invitations.
    950
    http://www.webcambg.com/ WEBCAMBG
    Ако желаете да видите свои познати или как се променят любимите ви места в България в реално време, или ви предстои пътуване или почивка и търсите да се осведомите за времето в момента – web cameras and weather information from Bulgaria!
    590
    http://www.amsecc.org/ American-Southeast Europe Chamber of Commerce
    The mission of the American-Southeast Europe Chamber of Commerce (AmSECC) is to facilitate the economic development and cultural exchange of Southeast Europe through promoting charitable endeavors and meaningful relationships between the region and the US
    44
    http://mydreamhome.us Petra Stamatov – Real Estate Agent
    Re/Max United 81-B S. Milwaukee Ave. Wheeling, Illinois 60090 Office: (847) 215-5555 Fax: (847) 215-5554 www.mydreamhome.us
    847
    http://www.youroukov.org/ Блог на Пламен Юруков
    http://www.youroukov.org/ блог на Пламен Юруков (СДС)
    256
    http://www.barrydoor.nl/emigrant-bg/ Emigrant-BG
    Емигрант-БГ е новинарски сайт на българските емигранти по цял свят със седалище Амстердам, Холандия. Целта на сайта е да дава своевременна информация за събития, свързани с българи и България по света. [en]Emigrant-BG is a news site for the Bul
    1079
    http://www.budeshte.org Съюз на Българите по Света „Бъдеще“
    Сдружението има за цел да обедини българите и българските граждани по света за развиването на модерно, свободно общество в България, основано на гражданското участие, прозрачността, свободната конкуренция, частната собственост и човешка солидарност.
    714
    http://bgstories.athost.net/index.htm БЪЛГАРСКИ РАЗКАЗИ
    Литературен сайт за проза „БЪЛГАРСКИ РАЗКАЗИ “ Сайтът можете да откриете на един от следните адреси: http://bgstories.athost.net/ – http://bgstories.122mb.com/ – http://bgstories.max.io – http://bgstories.bravehost.com –
    628
    http://www.bulgariansinuae.com BULGARIANSinUAE.com
    A place for all Bulgarians living in UAE. Уеб страницата на българите в ОАЕ. Всичко за живота в Емиратите и българските специалисти и емигранти там. Автор: Ивайло Дачев (Дубай)
    630
    http://www.dw-world.de/ Deutsche Welle
    „Whether it is in the media of television, radio or internet, Deutsche Welle is renowned for its established, critical and impartial journalism. You and your clients can benefit from what we have to offer.“ http://www.dw-world.de/dw/0,,3303,00.html
    788
    http://www.finance5.bg Bulgarian Finance Portal
    A Bulgarian financial information portal.
    910

  • Българи изпратили 1.9 млрд. долара в страната

    Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

    Тези и други сведения Манчева ще представи днес в Кърджали в доклада си пред обществената дискусия в рамките на проекта „Пътуващ мегдан – да свържем публичните пространства”.

    Тя посочва още, че по данни от Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г.

    Изпратените от българи 1,9 милиарда долара поставят България в десятката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери.

    По този показател страната е шеста в Европа след Румъния /6,8 млрд./, Полша /5 млрд./, Сърбия /4,9 млрд./ и Русия /4 млрд./.

    Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране /след преките чуждестранни инвестиции/ за местните икономики, посочва Мила Манчева в изследването си.

    Проучването показва също така, че след 1989 година община Кърджали е загубила 40% от населението си, което е емигрирало в съседна Турция, а по-късно в Западна Европа.

    Преводите на пари от български работници в чужбина бяха до миналата година един от основните източници на средства за поне 300 хиляди семейства в страната.

    Очаква се, че световната финансова криза и повишаването на безработицата в страни като Испания, Италия и Великобритания ще доведе да спад в преводите на пари с около 40%.

    БГНЕС Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

    Тези и други сведения Манчева ще представи днес в Кърджали в доклада си пред обществената дискусия в рамките на проекта „Пътуващ мегдан – да свържем публичните пространства”.

    Тя посочва още, че по данни от Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г.

    Изпратените от българи 1,9 милиарда долара поставят България в десятката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери.

    По този показател страната е шеста в Европа след Румъния /6,8 млрд./, Полша /5 млрд./, Сърбия /4,9 млрд./ и Русия /4 млрд./.

    Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране /след преките чуждестранни инвестиции/ за местните икономики, посочва Мила Манчева в изследването си.

    Проучването показва също така, че след 1989 година община Кърджали е загубила 40% от населението си, което е емигрирало в съседна Турция, а по-късно в Западна Европа.

    Преводите на пари от български работници в чужбина бяха до миналата година един от основните източници на средства за поне 300 хиляди семейства в страната.

    Очаква се, че световната финансова криза и повишаването на безработицата в страни като Испания, Италия и Великобритания ще доведе да спад в преводите на пари с около 40%.

    БГНЕС Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

    Тези и други сведения Манчева ще представи днес в Кърджали в доклада си пред обществената дискусия в рамките на проекта „Пътуващ мегдан – да свържем публичните пространства”.

    Тя посочва още, че по данни от Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г.

    Изпратените от българи 1,9 милиарда долара поставят България в десятката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери.

    По този показател страната е шеста в Европа след Румъния /6,8 млрд./, Полша /5 млрд./, Сърбия /4,9 млрд./ и Русия /4 млрд./.

    Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране /след преките чуждестранни инвестиции/ за местните икономики, посочва Мила Манчева в изследването си.

    Проучването показва също така, че след 1989 година община Кърджали е загубила 40% от населението си, което е емигрирало в съседна Турция, а по-късно в Западна Европа.

    Преводите на пари от български работници в чужбина бяха до миналата година един от основните източници на средства за поне 300 хиляди семейства в страната.

    Очаква се, че световната финансова криза и повишаването на безработицата в страни като Испания, Италия и Великобритания ще доведе да спад в преводите на пари с около 40%.

    БГНЕС