Home » Всички авторски страници

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

 • 14 юли – Първо заседание на новия парламент

  Днес ще се проведе първото заседание на новия парламент.

  То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, Андрей Пантев, а 240 депутати ще положат клетва да спазват Конституцията на страната и да се ръководят от интересите на народа.

  Шест партии и коалиции влизат в 41-то Народно събрание: ГЕРБ със 116 депутати, Коалиция за България с 40 депутати, ДПС с 38 депутати, Атака с 21 депутати, Синята коалиция с 15 депутати и РЗС с 10 депутати.

  За председател на парламента ще бъде предложена Цецка Цачева от ГЕРБ, а за зам.-председател – Лъчезар Иванов, който единствен от партията на Бойко Борисов беше депутат в 40 Народно събрание.

  Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ временно ще оглави Цветан Цветанов до момента, в който заеме поста вътрешен министър, а негови заместници в групата ще са Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров.

  Божидар Димитров, също от ПГ на ГЕРБ, е най-вероятният председател на парламентарната комисия по култура.

  По молба на кандидата за народен представител Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, той няма да бъде депутат в новия парламент. В писмо до ГЕРБ той поиска да бъде отзован.

  Учредителното първо народно събрание започва работа през февруари 1879 г. в Търново.

  То изработва и приема преди 130 г. Търновската конституция – първия български основен закон и е свикано по силата на Берлинския договор от 1878 г.

  От общо 229 народни представители в Учредителното събрание по избор влизат само 88 – главно от днешна Северна България, а 117 депутати получават правото да заседават по звание или според заеманата от тях длъжност.

  19 от делегатите са назначени от руския императорски комисар княз Дондуков. Петима са представители на граждански дружества и организации.

  43 от тогавашните депутати са с висше образование (шестима от тях-с докторат), 27 са с гимназиално, получено главно в западни и руски учебни заведения, 17 народни представители са с начално и 28 с основно образование.

  От малцинствата – турско, гръцко и еврейско са представени общо 16 души в събранието. Тъй като избраните мюсюлмани са само 2-3-ма, императорския комисар назначава още 10 души.

  ———————

  Още днес ще предложим анкетна комисия, която да анализира разходите на предишното правителство и анкетна комисия за гласуването на българите в чужбина, каза депутатът от Синята коалиция Асен Агов по БНТ. Според него до Коледа трябва да се приключи с актуализацията на бюджета и да се приемат промени в Конституцията. Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ най-важните въпроси в Народното събрание са свързани с бюджета, сигурността и справянето с корупцията. За Атанас Мерджанов от Коалиция за България най-важното е финансовата стабилност, социалните и антикризисни мерки. Според него обаче не трябва да се започва с реваншизъм и въпросните комисии са излишни след като има други начини да се разберат по министерства разходите. Лютви Местан от ДПС заяви, че са нужни обединителни, а не разединителни идеи. Десислав Чуколов от „Атака“ заяви, че неговата партия смята да предложи законопроекти за геноцида над българите и арменците от турците и сваляне на новините на турски език по БНТ. Атанас Семов от РЗС смята, че приоритет трябва да имат образованието и справянето с демографската криза. Според него ние трябва да сменим българския етнически модел с европейски – не трябва да има дискриминация по малцинствен признак, но не и злоупотреба с власт, както беше досега. Всички изразиха желание за справяне гласуването с чужди карти, което трябва да бъде част от новия правилник. /БГНЕС /

  —————————————

  Избраният за депутат от бургаския избирателен район Тодор Йосифов (Маниака) поиска да бъде отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ в изпратено до Изпълнителната комисия на партията писмо.

  Писмото гласи:

  “Уважаеми членове на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ,

  Вероятно всички вие сте се убедили, че след 20 години демокрация в България някои неща са си останали същите както по време на комунизма. Оказа се, че в наши дни изпяването на една песен може да превърне автора й в “престъпник”, точно както е било в годините преди 1989 година.

  Фактът, че няколко поред правителства оставиха нас младите хора по улиците и никой не мислеше за бъдещето ни ме накара да изпея песните, които вече седмица някои медии не спират да показват със злонамерени коментари. Клиповете са от преди шест години. Тогава тъкмо бях навършил 20 г. и това беше моя граждански протест срещу корупцията, уличната престъпност и безхаберието на управляващите. Част от тези същите тогавашни управници отново са избрани за народни представители, но никой не споменава лоша дума за тях, въпреки че те изгониха десетки хиляди българи зад граница, а тези, които останаха в България редовно са посочвани от световните наблюдатели като най-бедните хора в Европа.

  През последните няколко дни някои медии спряха да пишат за корупцията, дори темата за последните скандални назначения на Тройната коалиция беше засенчена от “топ новината за рапъра депутат”. Моята музика се оказа най-важната тема около ГЕРБ и за страната. Медийните интерпретации започнаха да придобиват заплашителни размери. Това е и причината да напиша писмото до вас. Нездравия журналистически интерес към моите песни от преди шест години може да навреди на ПП ГЕРБ, за която аз съм посветил последните три години от живота си. Това е атака срещу младите хора в България, но въпреки всичко аз ще продължа да работя за тях и за МГЕРБ. Не мога да допусна с манипулации по мой адрес да бъда пречка за работата на новата управляваща партия и бъдещия министър-председател ген. Бойко Борисов. Затова моля да бъда отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ. Надявам се в най-бързи срокове молбата ми да бъде удоволетворена.”

  Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов: “Има огромна разлика между отзоваване и това да пратиш писмо и да поискаш да бъдеш освободен от депутатското си място, за да не вредиш на партията. Поставихме го на решение сега и всички сме на това мнение” (Цитат от geгb.bg )

  Б.Р. : Българските закони не предвиждат отзоваване на депутати. Ако един избран депутат не иска да бъде депутат, той трябва лично да заяви това в ЦИК и да не полага клетва в парламента.

 • Клоуните в политиката

  Откакто има човечество, има и политика. Като занимание тя е толкова стара, че определено може да конкурира исторически една друга професия на която често прикачаме определението “най-древната в света”. Може би заради своето дълголетие като обществена дейност политиката е натрупала цяла серия от чудати истории за най-различни хора пребивавали в нея. Някои от тях са обогатили политиката с идеи, други обаче са останали в нея единствено със своите откровени идиотщини или ексцентрични поведения, наподобяващи тези на клоуни. Преди старта на 41-ото Народно събрание у нас нека да си припомним някои от най-чудатите хора и идеи, които са шествали в политическия свят.

  Конят-сенатор

  Една от първите регистрирани идиотски политически прояви се дължи на тирания от незапомнен мащаб, съчетана с пристъпи на силна параноя и шизофрения. Става дума за римския император Калигула, който управлява съвсем за кратко, 4 години, от 37 до 41 година от Новата ера. Когато поема властта той съвсем полудява и това се отразява на живота на цялата Римска империя. Сред ексцентричните прояви на императора е войната, която той води срещу морския бог Нептун. Калигула праща няколко легиона войници да секат морските вълни и след три часов бой обявява пълна победа. Историческите източници обаче не посочват как е приел този триумф самият Нептун.
  В разгара на своята власт и лудост Калигула прави любимият си жребец Инцитат сенатор в римския Сенат. Политическата кариера на този кон обаче все му се виждала недостатъчна и Калигула се грижел благородното добиче да расте в обществената йерархия. Малко след като става сенатор и получава място при колегите си хора, Инцитат бива повишен в жрец, а за онези години това си е било впечатлителна кариера. Любовта на Калигула към коня му обаче не е познавала граници, защото след известно време императорът дори прави своя любимец кандидат-консул. В пика на своята политическа кариера Инцитат се радва на привилегии и охолство, които едва ли друг кон в световната история е постигал. Конят имал собствена къща, цял отряд от слуги, спалня от най-качествен мрамор и луксозен сламеник. По стените на спалнята му висели изящни картини, а историята помни, че гощавките на Инцитат били такива, че могат днес да надминат средноголям коктейл на Евгени Минчев. Апогей в емоционалното развитие на Инцитат бил и тържествената му сватба с кобилата Пенелопа, организирана разбира се от самия Калигула. След края на Калигула обаче политическото развитие на Инцитат рязко спира и той бива свален от всички длъжности. Как завършва дните си този сенатор и кандидат-консул историята, уви, не помни.

  Еротични съзвездия

  Примерът на Калигула през годините многократно е вдъхновявал. От него много хора извличат поуката, че в пренаситените с информация времена, човек трябва да залитне до шокиращата крайност, за да пробие в политиката. XX век създаде условия в обществената дейност да се включат и хора, които залагат изцяло на своето различие. През 1987 г. католическа Италия е разтърсена от невиждано събитие. Порноактрисата Чичолина, псевдоним на унгарката Илона Сталер, става депутат в италианския парламент. Обществената дейност на секс-звездата като активист на зелените очевидно е оценена или пък просто обществото гласува протестно и с лека доза естетическо възхищение и така една порноактриса прекарва пет години в италианския парламент. Предизборната й кампания се помни и до днес, защото включвала страстен полустриптийз танц, при който Чичолина се увивала с питон. Всъщност за  нейното депутатстване се говори днес, понеже въпреки първоначалната ирония, тя става един от силните изобличители на лицемерието и корупцията сред италианските политици. Самият Умберто Еко в коментар за порноактрисата и нейната кариера споделя: ДОпределено сме виждали и много по-лоши нещаФ. По време на своя мандат Чичолина става и партиен лидер, защото създава Партия на любовта, но не успява да попадне отново в италианския парламент. Въпреки това вече бившата порноактриса очевидно не изтърва от око световната политика и се вълнува от събитията, които се случват в нея, защото през 2006 г.  тя заяви, че е готова да спи с Осама Бин Ладен, за да спре неговата тирания.  “Готова съм на сделка Ц той може да ми плати в замяна край на тиранията си. Гърдите ми винаги са помагали на хората, докато Бин Ладен е убил хиляди невинни жертви”, каза порноактрисата. Известно е, че Осама обича да дава видеоизявления по различни събития и проблеми от световната политика, но няма негов видеозапис, в който да коментира тази оферта. Може би все още размисля?

  Още секс и избори

  Опитът на Чичолина бързо бе приложен и в други страни.  През 2007 г. младата, едва 24- годишна, белгийка Таня Дерво  обеща орален секс на първите 40 000, които подкрепят нейната партия на протеста NEE (“не” в превод от холандски) в интернет. В определен момент уебстраницата им бе най-посещаваният политически портал, изпреварвайки този на Белия дом и на Лейбъристката партия във Великобритания, както писа ДУМА още тогава. Симпатичната девойка получи подкрепата на около 4500 избиратели, което показва, че белгийците въпреки суровата си външност имат милостиви сърца и спасиха госпожица Дерво от доста тежкото й задължение да изпълни предизборното си обещание. Някой някъде бе изчислил, че за при работа от сутрин до здрач неговото изпълнение би й отнело поне три години.

  Българският модел

  След 1989 г. българската политика също рязко се демократизира и допусна в себе си много хора, на чието шоу иначе никога нямаше да се наслаждаваме. Запознатите с политиката помнят Великото народно събрание, Градовете на истината, гладната стачка на 39-те, събития, които днес ни изглеждат далече, далече в миналото. И все пак има няколко парламентарни и извънпарламентарни български политически звезди, които вероятно трайно ще останат в съзнанието на хората.
  Изследователите на синята идея и до днес не са забравили ексцентричната седесарка от Русе Свободка Стефанова, която в пленарната зала на парламента често демонстрираше остър език. Безсмъртни ще останат хардлайнерските й закани да пребие бившия военен министър Димитър Луджев. В интерес на историческата истина дамата не успя да пребие Луджев, но за сметка на това се увековечи, като го нарече “плужек”, след като думата “влечуго” не й се видя достатъчна. Стефанова беше класически седесар от времената на конфронтацията и изпадаше в ярост при всяка изразена лява позиция, но дори и в онези години на омраза поведението й беше особено одобрявано.
  А кой ли може да забрави политическият трибун Жорж Ганчев, неуморен създател на партии. Той направи сензация, явявайки се на президентските избори през януари 1992-а, и получи цели 17 процента. Оттогава в българския политически език са останали лафове като “Не ме гледай умно, българино!” или “Кажи си приказката, Бероне”. През 1997 г. Българският бизнес блок на Жорж Ганчев успя дори да попадне в парламента, но под напора на много обстоятелства се разпадна. Жорж Ганчев демонстрираше умения по свирене на китара, фехтовка, с часове можеше да говори за познанствата си с холивудски актьори – били те въображаеми или не – изобщо с него политиката беше по-интересна.
  Друг сред култовите герои на парламента бе Васил Михайлов, на когато прикачиха прякорът Нубиеца. Цялата му слава тръгна от предаването “Ку-ку”, които пратиха тв-екип от чернокожи репортери, които се представяха, че са от въображаемата страна Нубия. Михайлов пред тях дори им измисли парламент, култура и бит.

  Истинският създател на либерализма

  Ами как да забравим барда на либералната идея, който дори я прикачи като титла в името си – Кире Либерало (лека му пръст, защото той все пак беше от автентичните хора на времето). Може би и до днес някое по-политизирано съзнание помни безсмъртните призиви на пернишкия трибун: “Дечица, хванете своите майки и татковци за ръчичките и ги заведете да гуасуват със зеуената бюуетина, а посуе ще седнем на трапезата!!!”.
  За съжаление тогавашната реална политика по груб начин се опита да покаже на Кире къде му е мястото. В преплетеният живот на страната пернишкият либерал имаше един единствен коз – едноцветната си зелена бюлетина, на която завидяха нововъзникващи формации с цели да покорят парламента. Техни представители на бърза ръка платиха на мутри, за да осквернят либералната фигура и да му вземат бюлетината. Трибунът от Перник не издържа – взеха му я. От него остана един кратък спомен и малка тъга за това какво време беше. Наскоро прочетох книгата с негови спомени, наречена “Едно към едно”. Тази книга, която очевидно никога не е минавала през каквото й да е редакторско око, е уникален документ за пернишкото усещане за света. В нея се пие повече дори от роман на Чарлз Буковски. Изреченията на Кире започват с думите. “И тогава решихме да пийнем…”, “седнах да ударя една малка за нашата способност да предвидим събитията…”. Днес това е смешно, защото този автентичен идиот (във възможно най-добрия смисъл на тази дума) би трябвало да е истинският предшественик на НДСВ. Преди да почине Кире се прочу с това, че в едно тв-шоу изпя великата песничка: “Бяло хлебче откраднах и в затвора попаднах”.

  Вместо край

  Трябва да се научим да се смеем на политиката, защото иначе нейната сериозност ще ни погуби. Един крилат афоризъм твърдеше: “В политиката не можеш да лъжеш всички и всякога, важното е да го правиш един път на четири години”. Ако това е кредо на политиката, нека пък нашето кредо да стане смеха. Защото всички се взеха много насериозно. Новите управляващи също не правят изключение.

  Александър Симов

  в-к Дума

 • Световен доклад: Стегнете се, цивилизацията може да рухне!

  Огромно усилие – от мащаба на мисията “Аполо 11”, изпратила човек на Луната, трябва да направи човечеството, за да има някакъв шанс да оцелее от последиците на климатичните промени.

  Залозите са високи, тъй като без устойчиво развитие милиарди хора ще бъдат обречени на бедност и глад, а цивилизацията – такава, каквато я познаваме, ще загине.

  Това не е поредната приключенска драма на Холивуд, в която супергерои в края на краищата спасяват нападнатата от извънземни вируси и враждебни сили планета.

  Враговете и супергероите са самите хора. Предупреждението се съдържа в най-големия доклад, надничащ в бъдещето на човечеството, който ще бъде публикуван идния месец. С копие на2009 State of the Future се е сдобил британския в. “Индипендънт”.

  Авторите са мозъчният тръст Millennium Project. Зад документа застават и редица водещи световни организации, сред които ЮНЕСКО, Световната банка, американската армия и фондацията “Рокфелер”.

  Докладът заема 6700 страници и в съставянето му са участватли 2700 международни експерти.

  Ключовата дума в документа е “рецесия”

  и нейното отражение върху бъдещия живот на обществата. Учените напомнят, че чистата енергия, достъпът до храна, бедността и демокрацията са сериозно застрашени заради рецесията.

  Твърде много алчни и измамни решения доведоха до това положение и разкриха глобалната свързаност на икономиките и морала в света, признават експертите.

  Макар че за по-голямата част от човечеството през последните 20 години бъдещето изглежда “по-светло”, глобалната икономическа и финансова криза е намалила осезаемо индекса за идното десетилетие.

  Половината свят може да се сблъска с насилие и безредици поради тежката безработица, липсата на достатъчно водни ресурси, храна и енергия и ефекта на глобалното затопляне върху природата.

  Редица прогнози предричат още по-голямо разрастване на организираната престъпност и “войни за ресурси”.

  Докладът подчертава редица основни и нетърпящи отлагане проблеми на сигурността, свързани с последиците от климатичните промени и екомиграцията.

  До 2025 г. се очаква 3 млрд. души да останат без вода поради непрекъснатото нарастване (и застаряване) на населението. Мнозина ще потърсят нови места, където да се заселят, бягайки от суши или наводнения.

  Масовата урбанизация и строежи, все по-честото посягане към естествените обитания на растителни и животински видове, масовото отглеждане на добитък може да доведе до нови пандемии.

  Авторите обаче дават и лъч надежда

  Според тях мрачните прогнози може най-после да “стреснат” човечеството и в крайна сметка действително да го накарат да работи за едно по-светло бъдеще, преодолявайки егоизма и незрелостта си в името на една отговорна улегнала възраст.

  За мнозина предприемачи сегашният икономически срив е възможност да инвестират в следващо поколение зелени технологии, както и да преосмислят стереотипите на икономическия растеж.

  Научната и технологична революция също не е спряла своя ход. Ай Би Ем например обещава компютър, който до 2011 г. ще прави брой изчисления за секунда близък до скоростта, с която работи човешкият мозък. Наномедицината един ден може да възстановява увредени клетки атом по атом.

  Този прогрес разбира се носи и рискове. Глобализацията и напредналите технологии позволяват на по-малко хора да вършат по-големи поражение за по-малко време, така че някой ден да е напълно възможно един единствен човек да създаде и използва оръжие за масово поразяване, предупреждават експертите.

  Ситуацията се влошава въпреки по-отговорното отношение на правителствата и бизнеса към глобалното затопляне, заключава докладът. Авторите му призовават държавите, особено САЩ и Китай, да изработят “десетилетки” – планове, с които да се справят с предизвикателствата. В противен случай е заплашен самият международен мир.

 • Властта се мени, но медийният нрав – не

  Иво Инджев
  http://ivo.bg

  В неделния 12 юли този задочен въпрос отново демонстрира своята актуалност в едно предаване на държавното радио чрез сервилността и нищонеказването на водещия, поднесено обаче като някаква форма на микрофонна мъдрост.

  Чеснто казано, срам ме хвана за професията да слушам баналностите на водещия в телефонното му интервю с победителя на изборите Бойко Борисов. Отгоре на всичко повечето обаждания от студиото изобщо не бяха формулирани като въпроси, а бяха някакви подмятания по списък (“а бюджета”, “а гласуването с карти” и т.н.)

  Не беше много отдавна времето, когато с Борисов като събседник опитният интервюиращ можеше да покаже превъзходство в познанията за политиката. А и самият Борисов нямаше претенции – правеше в неподражаемия му стил, обезоръжаващи признания в това отношение.

  Обичаше да се застрахова със самоирония от рода на “аз съм малък”. Именно в предаването “В десетката”, на което бях домакин, той изтърси знаменитото си определение на вътрешната политиката “като изпражнение в целофан”.

  Борисов обаче порасна. По метода проба – грешка добави към останалото си самочувствие и увереността на политик. На въпроса ми защо реши все пак да разопакова онова нещо от целофана му той ми каза в студиото, че това се налага, ако иска да постигне нещо. И го постигна.

  Ето че опитният вече в политиката Борисов буквално си играе като котка с мишка с дългогодишен водещ на предаване в националния ефир. Но не само защото той, партийният водач, е претърпял развитие. А и също така не само, защото срещу себе си има желаещ да се съгласява с него журналист.

  Тъжната истина е, че картинката беше илюстрация на застоя и дори регреса на българската журналистика, която има крещяща нужда от промяна в крак с времето.

  Не е важно името на водещия – въпросът не е личен. По-лошото е, че по-скоро е представителен за положението в лагера на “господарите на микрофона”.

  Ако не беше трагично, щеше да е комично подаването на отговори от страна на водещия на “Неделя 150” към Бойко Борисов с надежда той да се съгласи. А когато това не личеше достатъчно ясно, говорещият в студиото непрекъснато изтъкваше, че лично той е съгласен , и че казаното от събеседника е важно.

  Особено абсурдно изглеждаше това поведение в случаите, когато Борисов (който и в това отношение е „дръпнал”, вече не се кара откровено на журналиста, само леко го вкарва в правия път и намира начин да го направи с някоя шега), отхвърляше предварителните тези на водещия, който тутакси си сменяше мнението в унисон с победителя на изборите.

  Кулминацията някак естествено настъпи в края на предаването. Водещият изпадна в противоречие със себе си. Най –напред се разграничи от „младите репортерки”, които питали по 15 пъти за имена на министри, но той нямало да постъпи така. После все пак помоли да му кажат поне едно ново име, защото имало конкуренция.

  Впрочем, запазена марка на упоритото питане за едно и също нещо никак не е белег на младостта и неопитността в нашата журналистика – тъкмо обратното, тя е запазена марка на друг опитен разпитващ в националния ефир.

  Но и тази смешка бледнее пред финалната. За капак водещият реши да предложи още един предпоставен отговор с тезата си колко било важно бъдещият финансов министър да се разбира със социалния в същия кабинет. На което получи любезен шут в зъбите.

  Абсолютно основателно бъдещият премиер го репликира през смях с азбучната истина, че финансовият министър НЕ трябва да се разбира с останалите министри. И като за хора, които чуват това за пръв път, даде пример с казармата: финансовият министър трябва да е като старшината в, който да казва, че „в склада няма”.

  Водещият мигновено се съгласи и с това, но в желанието си да подсили ефекта от откритието си колко не е бил прав да си мисли друго, промърмори нещо за собствената си тежка казарма (т.е. разбира ги тези неща) и призова на помощ повечето слушатели, които също разбирали, защото също са служили.

  Това вече си беше направо глупаво, като се знае, че едва ли може да се очаква повечето слушатели да са именно мъже над определена възраст, което би изключило основния електорален корпус на Борисов, жените, към които той в същото предаване направи огромен реверанс, но леко смутеният водещ не схвана намека.

  Ако това жалко състояние на българската журналистика остане на власт, въпреки смяната на властта, очакванията ни за по-добро бъдеще на българската демокрация ще си останат излъгани независимо от това кой е и какъв се кани да бъде новият силен човек в държавата.

  Защото се оказва, че Борисов е в състояние да се научи да общува с медиите (дори и да е лицемерен, показва разбиране за необходимостта от развитие), докато медиите нищо ново не са научили. А повечето от хората научават от медиите онова, които самите медии не са научили. Абсурдът е налице и докато не бъде преобърнат наопаки нищо добро не ни чака.

 • Потопът може и да е бил край Варна

  Сензационната хипотеза на наш професор и американски учен е на път да превърне родното Черноморие в световна атракция. Ако се докаже, че библейската история с Ной се е случила край Варна и тя се популяризира, това ще доведе поток от туристи тук, убедени са родните туроператори.

  Нейни автори са проф. Петко Димитров, ръководител на „Морска геология и археология” в Института по океанология към БАН във Варна и световноизвестният американски учен Уилям Райън от лабораторията „Ламон Дохърти” на Колумбийския университет. Двамата са подкрепени и от светилото Уолтър Питман. Тримата изследавотели са убедени, че библейският потоп всъщност е бил в Черно море.

  Съществува версия , че древната цивилизация на кимерийците, която се е развила по бреговете до Варна, е в основата на шумерската култура на Изток след библейския потоп, настъпил около 8000 г. пр. Хр. Това население пък е в основата на създаването на тракийската култура, което е доказано от редица артефакти, запазени по нашите земи.

  Хипотезата на проф.Димитров и колеката му Уилям Райън е изградена на базата на сравнителен анализ на неолитните находки, открити край Варна и Дуранкулак, както и от подводните проучвания в устието на Провадийската река, където са открити потънали праисторически селища.

  Всички тези данни говорят, че по нашите брегове е била люлката на цивилизацията. През неолита тя е колонизирала европейската част на Средиземноморието и е излязла до бреговете на Атлантическия океан. Сравнителеният анализ на открити следи и находки по нашите земи и по бреговете на Португалия свидетелстват, че преселението е осъществено по море с огромни салове и кораби. Ако си припомним мита за Ной и библейсикя потоп, ще открием, че той на практика преразказва точно тази история, твърдят океанолозите.

  Наскоро и варненски инженери, които работят съвместно с археолози, също излизат с тезата, че Първата цивилизация се е родила край Варна. Металографските анализи показали, че тук са изработени първите сечива, които са извадили човека от пещерното му битие. Намерените оръдия на труда предхождат със столетия египетските и близкоизточните. Според инженерите и археолозите това са неоспорими доказателствата, които оборват отдавна наложените теории за произхода на цивилизацията.

  Това предположение се подкрепя и от прословутата „чиния на Ной”, която проф. Петко Димитров открива при експедиция в Черно море на 6 юли 1985 година. Най-ценни са откритите по нея 27 писмени знаци, които според специалистите може да се окажат най-древната писменост на човечеството.

  Съпоставка с писмените находки на шумерите показва сходството и близостта между двете цивилизации. Оттогава до днес учените търсят друго подобно доказателство за люлката на цивилизацията в Черно море, а чинията стои заключена в сейф.

  Учените отдавна са изследвали и най-старото злато в света – златните находки от Варненския халколитен некропол, открит през 1972 г. край Варненското езеро. Те предхождат с близо 3000 години египетските пирамиди и са белег на най-ранната цивилизация, която се е развила по нашите земи. Металографски анализи и тук доказват идентичността на златните съкровища от Североизточна България със суровините и помощните материали, с които са създадени.

  А от всичко това следва, че и първата металообработка в света се е състояла по нашите земи, е заключението на специалистите. Досега специалситите смятаха, че леенето и коването на метали в сложни форми е станало в т. нар. плодороден Полумесец – от делтата на Нил през Палестина и Анадолските хълмове до планините между Иран и Каспийско море. Но намереният по тези места метал от онова време може да се събере в 2 шепи. А металните предмети, открити в праисторически обекти по нашите земи, не биха се побрали и в камион. Освен това предметите от Полумесеца са били от самороден метал, за чиято дообработка не са били нужни особени умения. Така не може да се създадат мотики, брадви и ножове, каквито не са намерени в плодородния полумесец. Докато металните сечива, открити у нас, са продукт на развити технологични умения, прилагащи коване на метали леене в сложни закрити форми.
  Земите по крайбрежието на Черно море са били плодородни, тук се развивали първите занаяти и може би първата търговия.

  В този контекст съвсем правдободобна изглежда хипотезата потопът да е бил причината причината населението да тръгне на път към чужди земи, категорични са експертите.

  Автор: Frognews.bg

 • Депутатка от Плевен ще стане председател на парламента

  Депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева е номинацията на Бойко Борисов за председател на Народното събрание. Тя ще бъде първата жена в историята на България, която ще стане председател на парламента.

  Борисов съобщи новината в неделя пред “Нова тв”. Цачева е адвокат и беше водач на листата и мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Плевен, информира “Дневник”.

  Имаме няколко варианта, но аз специално по-лесно работя с жени, а и българските жени по-добре се представят в Брюксел, мотивира се Борисов.

  Той отново отклони за 27 юли въпросите за състава на правителството си, като само уточни, че нова тройна коалиция няма да има.

  Стана ясно, че консултации със “Синята коалиция” предстоят и през тази седмица, а в медийните си изяви лидерите й Мартин Димитров и Иван Костов посочиха, че правителство на малцинството е рисково в криза.

  Междувременно, Яне Янев обяви, че ще подкрепи новото управление безусловно и “когато избира правителство следващата седмица, ГЕРБ ще има не 116, а 126 народни представители”,включвайки в него и десетимата депутати от групата на РЗС.

  По повод евентуалното участие на вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева в кабинета Борисов каза, че на този етап, “тя ме съветва по всички финансови и икономически въпроси”.

  Досега лидерът на ГЕРБ е обявил трима от бъдещите си министри – Цветан Цветанов на вътрешните работи, Симеон Дянков на финансите и Йорданка Фандъкова на образованието.

  Според Борисов, Николай Младенов няма бъде външен министър, а ще получи друг министерски пост. Неофициално Младенов е спряган за военен министър.


  Борисов: Моя е заслугата да надиграя Станишев

  Бойко Борисов пред Нова телевизия.

  Във вторник трябва да се конструира Парламентът и на такова ниво ще се разберем с партиите, които ни подкрепят, посочи Борисов. В последните дни се спекулира с името на Тошко, когато е бил на 16 години е пял, бунтувал се, каза Борисов в отговор на въпрос кого иска да отзове като депутат. Става дума за Тошко Стойнев от Бургас. Изкарват му всеки ден текстове от клиповете, той е бил рапър и такива са текстовете. Той е изключително добър мениджър и заради каузата да не се спекулира с каузата ГЕРБ ще решим, уточни лидерът на ГЕРБ. Тошко ми написа едно много емоционално писмо и предлага на партията, ако реши да влезе в Народното събрание следващият кандидат. Утре ще решим с депутатите от ГЕРБ. Ако остане извън Парламента, аз ще го използвам в Изпълнителната власт там, където му е силата, посочи лидерът на ГЕРБ. Най-вероятно той ще отговаря за нещо в Министерството на младежта и спорта. Явно нашето общество няма нагласата да приема хората като бунтари в младостта им. Той не е отзован, а сам е написал писмото си. Кристалина Георгиева е зам. ръководител в Световната банка и тя ме съветва по много финансови въпроси, но се надявам, че ще спрат спекулациите с нея дали ще бъде член на правителството. Ежедневно, ежечасно аз се съветвам по всички въпроси с нея, защото тя е изключителен специалист. За правителството ще говорим на 27 юли и ще разберат всички какво ще бъде правителството.
  Не можем да пропилеем големия вот на доверие заради партийни интереси. Благодаря за препоръките на президента, но е видно, че няма да влизаме в коалиция с ДПС и БСП, заяви Борисов по повод съвета на президента за коалиция между първия и втория на изборите. По повод изявлението на Ахмед Доган след изборите, лидерът на ГЕРБ заяви, че това е отношение, към 40 процента от избирателите. За нас няма етническа карта, има български граждани. А за хората, които разиграват тази карта има служби, които се занимават с този, който иска да подпалва чергата, заяви Борисов. Според него социалистите са отхвърлени от обществото, а те са представителната извадка на обществото, което избра определена политика. Съсловните организации да се подготвят с проекти и предложения, които ще разгледаме следващата седмица, за да им помогнем в кризата, заяви Борисов. Според него е нормално той да седи до президента на волейболния мач България и Куба, но не са обсъждали назначенията на дипломатите, срещу които се обяви, лидерът на ГЕРБ, защото на мач не се говори за политика, уточни той.
  По повод сделките на Българския енергиен холдинг, той заяви, че добре се сработва с Галя Тошева и очаква подписването на спогодба с Гърция за газова връзка и евентуално частично спиране на газа с Русия. Аз не вярвам на Петър Димитров, не искам той да подписва нищо, категоричен беше Борисов. Според него обаче е належащо да се финализират преговорите по кредита за разширяване на хранилището в Чирен, за което е дал карт бланш на Енергийния холдинг. Всичко, което касае държава, директорите на холдинга го правят спокойно. Ще бъде хубаво и подписването за НАБУКО, аз съм казал това на Станишев, напомни лидерът на ГЕРБ. За строежа на АЕЦ Белене, според него също трябва да се използва шанса от разрешение на ЕС за строеж на атомна централа. Но за това до колко ще стигнат средствата, ще коментира чак след като види нещата от вътре.
  Държавата за мен е на първо място, заяви Борисов и затова той ръкопляска на Станишев за НАБУКО, но няма да му прости връщането на “Вълка” в София. Според него след като са били отстранени директорите на Мини Марица Изток, сега предстои случаите да бъдат внесени в прокуратурата. Не ме интересува дали е министър на ГЕРБ, кмет или на друга партия, ако искаме да се изчистим пред Брюксел, те трябва да бъдат наказвани, заяви Борисов относно политическите чадъри във властта. Според него имиджа на България може да се изчисти и в очите на Брюксел и сред населението в България само, ако има страх, ако има присъди и затвори. За сега имам сто процента увереност, че съдиите и прокурорите ще се справят, заяви той. ГЕРБ е проевропейска партия, ние нямаме комплекси в отношението към Русия, коментира той въпросът за обрат в политиката към Русия. Имам много приятели там и всичко, което е прагматично и в полза на България ще бъде подкрепяно, заяви Борисов. Според него ГЕРБ е укрепнала като партия. Моя е заслугата да надиграя Станишев и скъпите му пиари. Така им пусках мухичките, че те още повече полетяха към дъното, заяви Борисов. Забавлявах се с тях, коментира той кампанията на БСП. Според него българите за пръв път гласуваха за човек, когото познават от 9 години насам. Аз никога не съм бил бодигард, бил съм пожарникар, началник на катедра, но западните медии пишат за мен, че съм човек с черен колан, коментира своя образ в чуждестранните медии Борисов, като каза, че такъв висок сан има само Путин и някои в Далечния изток.
  Аз съм казал идвам на власт и от службите ми казват с какво разполагат и какво ще реализират след два-три месеца. Аз не приемам реваншизма, категоричен е Борисов. Както говорих с Галина Тошева, ръководител на Енергийния холдинг да си работи спокойно, така ще бъде и с ДАНС и с МВР, но да не говоря повече и да навлизам в територията на Цветан Цветанов. Той ще бъде министър на вътрешните работи и Симеон Дянков на финансите – те са най-важните. Аз имам министри на екологията на всички министерства, но трябва да ги обсъдя и с депутатите от ГЕРБ. Кой пита Меглена Плугчиява, каза Бойко Борисов по повод на опровержението на вицепремиера по управление на еврофондовете, че не е вярно, че е обещано на победилите в изборите размразяване на парите по САПАРД. Че тя нищо не направи на изборите в Русе, уточни Борисов. Сега не е коректно да търчи до Брюксел непрекъснато заедно със Станишев така, както ни упрекваше, че ние отиваме там и говорим против България, посочи Борисов. Ние имаме уверенията на ЕНП за средствата по САПАРД, заключи лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС

 • Лято 2009: Топлесът е на мода

  Да се се печеш топлес е доста разпространено явление, а това лято – супер модно. Смята се, че за пръв път еманципираните французойки са се престрашили да се пекат на слънце без горнище през 60-те години на миналия век. Сега с това едва ли можеш да впечатлиш някого. Именно през сезон 2009 г. топлесът покорява всички плажове наред. Дали желаете да бъдете без горнище това е лично решение на всяка дама, но все пак си струва да се прислушате към мнението на специалистите.
  Лекарите мамолози не препоръчват топлеса, но ако все пак сте твърдо решени те съветват да спазвате определени правила: 1. Топлесът като правило е безвреден за девойките под 22-24 години, докато жените над тази възраст трябва да се консултират със специалист преди слънчевите бани. 2. Ако има предразположение към различен вид женски болести, печенето топлес може да провокира заболявания на млечните жлези, оказвайки вредно въздействие на кожата. Нещо повече слънчевите лъчи и прегряването могат да усложнят протичането на болестта и да трансформират тумора в злокачествен. Също така не е добре луничките да бъдат излагани на директните слънчеви лъчи, защото тези безобидни образования могат също да прераснат в опасни онкологични заболявания. 3. Още едно правило: гърдите не трябва да се излагат на слънце през втората фаза на менструалния цикъл. През този период в структурата на млечните жлези настъпват съществени промени заради хормоналното преустройство на организма.
  Психолозите определят стремежа на дамите към топлеса като проекция на личностното отношение към проблема на сексуалността. От една страна, разголените гърди – това е скрита, възможно даже неосъзната демонстрация на сексуална неудовлетвореност у жената. Мотивът може да бъде и желание да се привлече вниманието. От друга страна, това е протест срещу затварянето в рамките на обществения морал и социални забрани. И накрая топлесът може да помогне на прекрасната половина от човечеството да престане да се срамува от своето тяло и да се избави от всички досадни комплекси, отравящи живота им. /БГНЕС

 • Дянков: Първо ще актуализираме бюджета

  Засега не е нужно да бъде сключвано споразумение с Международния валутен фонд. Това увери в предаването “Седмицата” на “Дарик радио” (DarikNews.bg) Симеон Дянков, бъдещият финансов министър в новото правителство.

  Едно от първите неща, които ще направим заедно с актуализацията на бюджета, е да поканим МВФ да извършат анализ на приходите и разходите за бюджета за тази и следващата година, заяви Дянков.

  Според него въз основа на резултатите от този външен одит през февруари или март, когато ще се знае посоката на икономиката, може да се вземе заем от МФВ, ако се наложи.

  Според мен засега това не е необходимо, категоричен бе Симеон Дянков.

  За влизането на България в ERM2 – чакалнята за еврозоната, бъдещият финансов министър каза, че до ноември ще има реална представа дали страната ни ще отговори на показателите.

  “За тази година смятам, че това ще е така. Но ние трябва да сме по-близо до края на годината, защото това се прави на годишна основа. Смятам, че през ноември е реално да се подаде предварителна молба за започване на тези преговори.

  Има 4-6 месеца техническа работа, като тогава вече ние ще имаме и годишните резултати за 2009 г., с които ако влезем в критериите, процесът може да започне наистина бързо”, поясни Дянков.

  Валутният борд ще остане до влизането на България в еврозоната, като фиксирането на курса на лева към еврото ще бъде на сегашното ниво.

  Според финансиста няма нужда от драстично увеличаване на заплатите на висшите чиновници като борба срещу корупцията.

  “Хората идват не заради заплащането, а заради удовлетворението

  да направят нещо добро за страната си. Бързото вдигане на заплатите на висшите чиновници не е особено добра мярка, защото някои от каналите за корупция са толкова по-големи от заплатите, че мярката едва ли ще има ефект.”

  Според Дянков корупция се бори, като се намали бюрокрацията и има контрол върху дейността.

  За бъдещата дейност на Министерството на финансите финансистът ще разчита на трима зам.-министри, а не на пет, както бе досега.

  “Единият ще отговаря за разходи и бюджет, другият – за приходите, и третият – за външния дълг, банковата система и вероятно за еврофондовете. Имам конкретни имена, но изчаквам г-н Бойко Борисов да приключи работата по кабинета. Имената са познати, това са хора, които работят в България и се справят много добре”, каза бъдещият финансов министър.

  За другата гореща тема – актуализацията на бюджета за настоящата година, Дянков е категоричен, че тя трябва да започне от първата седмица на работата на правителството, като ще отнеме три седмици.

  Според експерта актуализацията е важна не толкова за бюджета за 2009 г., защото реално ще останат три или четири месеца, а заради подготовката за бюджета за 2010 г.

  Дянков посочи мерки в няколко направления, които спешно трябва да бъдат предприети за спиране на икономическия спад.

  “България е в тежко положение, но за радост ние имаме много добра идея как точно да прекъснем спада и през следващата година да имаме възход.

  По-бързо връщане на ДДС до един месец. Връзката между митници и НАП, намаляване на осигуровките. Рязко намаляване на някои от разходите и за този бюджет, и за следващата година, главно на капиталови инвестиции.

  Например договор за два самолета за правителството на стойност 110 млн. долара – това трябва да се спре. Има много такива контракти. Аз съм изчислил, че около 1,5-2 млрд. лева могат бързо да се спестят от подобни необосновани договори”, сподели още Дянков.

  Vesti.bg

 • Медведев на самита Г8 (снимки без коментар)

  Ха кажете това на какво прилича … 🙂

  ITALY-FINANCE-ECONOMY-G8

  medvedevberlusconi3

  photoalbum_61097352_user93052-1

  ITALY-FINANCE-ECONOMY-G8

  Снимките са от www.extremcentrepoint.com

 • Фолк певица убива депутат в центъра на Лондон

  Hа 8 юли 2009  в 14:30 часа в центъра на Лондон българският депутат Павел Чернев беше публично разстрелян от популярната поп фолк певица Андреа.

  Това съобщи Ани Тенева  – ПР специалист на СИА и Камера ООД.

  Pavel_Chernev

  Pavel Chernev

  Снимка на Павел Чернев от последните избори, на която той държи въображаем пистолет и показва пред фотоапарата на Eurochicago.com как ще се разправи с противниците си.

  Фолк дивата е в ролята на руски килър, а Павел Чернев се превъплащава в образа на Батьката – смугъл азиатец с вид на муджахидин – гражданин на бившия СССР с тъмно минало, който въвлича двама българи в съмнителна сделка с неясен край.

  Сцената с убийството е заснета в централната част на английската столица и е част от най-новия филм на режисьора Димитър Митовски “Мисия Лондон”.

  “Мисия Лондон” е ексцентрична комедия базирана на едноименната книга на Алек Попов.

  Основното действие на филма се развива в българското посолство в Лондон.

  Историята е измислена и абсурдна, но части от нея са взети от реалния живот и това е причината в някои моменти да звучи действителна.

  Снимките на лентата стартираха на 6-ти юли в английската столица и ще продължат 8 седмици.

  Държавната институция, която застана зад лентата е в лицето на Националния филмов център, а копродуценти са Унгария, Македония, Швеция и Англия.

  Частната подкрепа е в лицето на България Ер и KFC.

 • ПЕТИЦИЯ СРЕЩУ НОВИЯ ШЕФ НА АГЕНЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

  Автор: Атанас Чобанов

  Ако попитате българите в чужбина какво прави тази агенция, която се финансира от парите на българските данъкоплатци, те не могат да ви отговорят. Със сигурност покрай изборите за европарламент и за народни представители ДАБЧ не беше на първа линия, за да информира и мобилизира избирателите в чужбина. Същото важи и за Министерството на външните работи, което откровено пренебрегна избирателите в чужбина, с изключение на тези в Република Турция.

  Присъдата на урните от чужбина извън Турция на 5-ти юли беше категорична. От 59000 гласа ГЕРБ печели 33125 или 56%, следвана от Синята коалиция с 8981 гласа или 15%. БСП е получила 3693 гласа или 6%.

  Наглост и безочие е след тези резултати, показващи воля за промяна и реформа, за шеф на Агенцията за българите в чужбина да бъде назначен Димитър Димитров – стар партиен функционер на БКП и БСП, завършил политология в Москва през 1989 г., настоящ заместник министър в Министерството на труда и социалната политика. Именно това министерство е пряко отговорно за нечовешките условия в българските домове за деца с увреждания и за опозоряването на България в чужбина след случая “Могилино”.

  Ние сме против това назначение и настояваме новото правителство да го анулира.

  Нашата воля на избиратели е ДАБЧ да бъде реформирана в модерна, комуникативна и отворена структура, която да се консултира с българите в чужбина за всички техни проблеми, да инициира обществени дебати и да предлага законопроекти, а не да служи за трудоустрояване на провалени политици.

  Настояваме също така за уволнения на дипломати, които саботираха изборите в чужбина и пречеха на българската общност да се организира и да гласува масово. Българските дипломатически представителства трябва да бъдат кадрово обновени и да започнат да работят прозрачно и ефективно с българските общности зад граница.”

  Link:  http://bgpetition.com/abroad/index.html

 • Депутатите в новото Народно събрание

  116 са депутатите, с които ще разполага ГЕРБ в бъдещия 41-ви парламент на страната.

  Това сочат данните при 100% обработени протоколи от страната и чужбина.

  БСП ще има 40 депутати, а ДПС – 38.

  “Атака” е четвърта сила с 21 народни представители.

  Синята коалиция ще се задоволи с 15, а РЗС на Яне Янев – с 10.

  Ето кои прогнозни народни избраници ще търкат депутатските банки:

  (Деветима от избраните депутати, сред които Сергей Станишев, Волен Сидеров, Румен Овчаров и Джевдет Чакъров, ще трябва днес да обявят в комисията в коя от двете листи, от които са избрани, желаят да останат това ще определи окончателно имената на депутатите)

  Благоевград

  С получените 4 мандата ГЕРБ вкарва Атанас Камбитов, Георги Икономов, Митко Захов, Георги Андонов.

  ДПС взе два мандата – Ахмед Доган, Алиосман Имамов, Муса Палев (Доган обаче е и мажоритарен победител и ще освободи едно място в листата – бел. ред.)

  БСП (1) – Корнелия Нинова

  РЗС (1) – Яне Янев

  “Атака” (1) – Огнян Тетимов

  Бургас

  ГЕРБ е първи с пет мандата. В 41-вото народно събрание ще влязат: Божидар Димитров, Димитър Петров, Галина Георгиева, Стоян Гюзелев, Иван Вълков, Тодор Йосифов (Божидар Димитров е и мажоритарен победител и ще освободи място в листата – бел. ред.)

  БСП вкарва двама: Пламен Орешарски, Пенко Атанасов

  ДПС също двама – Джевдет Чакъров, Дурхан Мустафа

  Двама остават и за Атака: Волен Сидеров, Стоян Иванов, Валентин Касабов (зависи откъде Сидеров ще предпочете да влезе като депутат, той е кандидат и във Варна – бел. ред.)

  Варна

  Седем мандата взима ГЕРБ – Павел Димитров, Свилен Крайчев, Димитър Атанасов, Емил Радев, Светослав Неделчев, Даниела Петрова, Николай Костадинов

  Атака (2) Волен Сидеров, Димитър Карбов, Камен Петков (ако Сидеров се откаже от тази листа и предпочете бургарската)

  БСП получи два мандата за Сергей Станишев и Андрей Пантев, за ДПС остана един на Йордан Цонев

  Велико Търново

  Христо Христов, Евгени Стоев и Мирослав Петков ще са тримата депутати на ГЕРБ от сторопрестолния град.

  РЗС (1) – Цветан Цветанов

  БСП (1) – Бойко Великов

  ДПС (1) – Камен Костадинов

  “Атака” (1) – Борислав Стоянов

  Синя коалиция (1) – Ваньо Шарков

  Видин

  ГЕРБ (1) – Владимир Тошев

  РЗС ( 1) – Кристияна Петрова

  БСП (1) – Михаил Миков

  Враца

  ГЕРБ (2) – Николай Коцев, Мирослав Найденов

  БСП (1) – Георги Божинов

  РЗС (1) – Марио Тагарински

  “Атака” (1) – Венцислав Лаков

  Синята коалиция (1) – Асен Агов

  Габрово

  ГЕРБ (2) – Красимир Велчев, Галина Банковска, Иван Иванов (Красимир Велчев е мажоритарен победител в София)

  БСП (1) – Ивелин Николов

  Синята коалиция (1) – Мариана Даракчиева

  Добрич

  ГЕРБ (2) – Румен Иванов, Светомир Михайлов

  ДПС (2) – Корман Исмаилов, Рушен Риза

  “Атака” (1) Валентин Иванов

  БСП (1) – Петър Димитров

  Кърджали

  ДПС взима в Кърджали три мандата за Лютви Местан, Ремзи Осман, Хасан Азис

  ГЕРБ също успя да спечели един за Вежди Рашидов

  Ловеч

  ГЕРБ (2) – Анатолий Йорданов, Станка Шайлекова

  “Атака” (1) – Кирил Гумнеров

  БСП (1) – Евгений Узунов

  Монтана

  ГЕРБ (2) – Искра Фидосова, Димитър Аврамов

  РЗС (1) – Бисерка Петрова

  БСП (1) – Янаки Стоилов

  Синята коалиция (1) – Любомир Иванов

  Пазарджик

  ГЕРБ (4) Иван Иванов, Гинче Караминова, Никола Белишки, Красимира Симеонова, Ангел Даскалов (Иван Иванов е мажоритарен победител)

  ДПС (2) – Делян Пеевски, Искра Михайлова-Копарова

  БСП (2) – Георги Пирински, Георги Петърнейчев

  Перник

  ГЕРБ (2) – Владислав Димитров, Петър Петров

  РЗС (1) – Димитър Колев

  БСП (1) – Ангел Найденов

  Плевен

  ГЕРБ (3) – Цецка Данговска, Ивелин Николов, Пламен Петров, Христина Янчева (Цецка Данговска е мажоритарен победител)

  БСП (2) – Румен Петков, Георги Анастасов

  РЗС (1) – Дарин Матов

  ДПС (1) – Митхат Метин

  “Атака” (1) – Десислав Чуколов

  Синята коалиция (1) – Цветан Костов

  Пловдив

  ГЕРБ (5) – Иван Тотев, Менда Стоянова, Стефан Дедев, Костадин Язов, Величка Шопова, Зоя Георгиева (Менда Стоянова е мажоритарен победител)

  БСП (2) – Стефан Данаилов, Захари Георгиев

  “Атака” (1) – Павел Шопов

  Сини (1) – Димо Гяуров

  Пловдив област

  ГЕРБ (4) – Димитър Лазаров, Силвия Хубенова, Николай Петков, Георги Плачков, Илия Пашев (Димитър Лазаров е мажоритарен победител)

  ДПС (2) – Джевдет Чакъров, Тунджай Наимов, Петя Раева (Джевдет Чакъров е водач и в Бургас и трябва да избре откъде да влезе)

  БСП (2) – Петър Мутафчиев, Милена Христова

  “Атака” (1) – Явор Нотев, Огнян Янакиев (Явор Нотев е избран в 23-София)

  Синя коалиция (1) – Йордан Бакалов

  Разград

  ДПС (3) – Рамадан Аталай, Хасан Адемов, Нигяр Джафер, Белгин Шукри (Хасан Адемов е мажоритарен победител и ще освободи място в листата)

  ГЕРБ (1) – Тодор Димитров

  Русе

  ГЕРБ (3) – Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Найденова, Даниела Миткова (Пламен Нунев е мажоритарен победител и освобождава място в листата)

  ДПС (1) – Емел Етем

  “Атака” (1) – Десислав Чуколов, Любомир Владимиров (ще влезе, ако Десислав Чуколов освободи мястото, понеже е избран в друг район)

  БСП (1) – Меглена Плугчиева

  Синята коалиция (1) – Михаил Михайлов

  Силистра

  ДПС (2) – Камен Костадинов, Митхат Табаков, Гюнай Сефер (Митхат Табаков е мажоритарен победител)

  ГЕРБ (1) – Стефан Господинов

  БСП (1) – Антон Кутев

  Сливен

  ГЕРБ (2) – Десислава Танева, Диан Червенкондев, Юлиана Колева (Десислава Танева е мажоритарен победител)

  ДПС (1) – Янко Янков

  “Атака” (1) – Калина Крумова

  БСП (1) – Асен Гагаузов

  Синята коалиция (1) – Кирчо Димитров

  София – 23-ти МИР

  ГЕРБ (5) – Цветан Цветанов, Теодора Георгиева, Александър Ненков, Валентин Николов, Димитър Главчев, Емануела Спасова (Цветан Цветанов е мажоритарен победител и водач на листа на още едно место, откъдето също влиза)

  Синя коалиция (2) – Иван Костов, Лъчезар Тошев

  БСП (2) – Румен Овчаров, Анна Янева

  РЗС (1) – Атанас Семов

  “Атака” (1) – Явор Нотев, Борислав Стоянов (ако Явор Нотев се откаже понеже е избран и от друг район)

  София – 24-ти МИР

  ГЕРБ (5) – Йорданка Фандъкова, Лъчезар Иванов, Стоян Мавродиев, Геновева Алексиева, Джема Грозданова, Стефани Михайлова (Йорданка Фандъкова е мажоритарен победител)

  Синя коалиция (2) – Мартин Димитров, Веселин Методиев

  БСП (2) – Любен Корнезов, Петър Курумбашев, Тодор Модев (Петър Курумбашев е общински съветник в София и може да реши да остане на поста си)

  “Атака” (1) – Деница Гаджева

  София – 25-и МИР

  ГЕРБ (6) – Владислав Горанов, Станислав Иванов, Доброслав Димитров, Йоана Кирова, Моника Панайотова, Иван Божилов, Красимир Ципов (Моника Панайотова е мажоритарен победител)

  БСП (2) – Сергей Станишев, Валентина Богданова, Александър Радославов (Сергей Станишев е водач и на друга листа)

  Атака (1) – Камен Петков

  Синята коалиция (1) – Екатерина Михайлова

  София област

  ГЕРБ (2) – Емил Димитров, Светлин Танчев, Даниел Георгиев (Емил Димитров е и мажоритарен победител)

  БСП (2) – Кирил Добрев, Драгомир Стойнев

  ДПС (1) – Емил Иванов

  “Атака” (1) – Николай Пехливанов

  Стара Загора

  ГЕРБ (4) – Живко Тодоров, Недялко Недялков, Нели Калнева-Митева, Емил Караниколов

  БСП (2) – Евгений Желев, Спас Панчев

  РЗС (1) – Тодор Великов

  ДПС (1) – Лютви Местан

  “Атака” (1) – Петър Хлебаров

  Синята коалиция (1) – Иван Иванов

  Търговище

  ДПС (2) – Касим Дал, Тунчер Кърджалиев, Ердоан Ахмедов (Касим Дал е мажоритарен победител)

  ГЕРБ (1) – Лили Иванова

  БСП (1) – Румен Овчаров, Румен Такоров (ако Румен Овчаров влезе от другата листа)

  Хасково

  ГЕРБ (3) – Иван Иванов, Делян Добрев, Фани Христова, Иво Димов (Делян Добрев печели като мажоритарен кандидат)

  ДПС (2) – Юнал Лютфи, Гюнер Сербест

  “Атака” (1) – Станислав Станилов

  БСП (1) Емилия Масларова

  Шумен

  ГЕРБ (2) – Ивайло Тошев, Красимир Минчев

  ДПС (2) – Касим Дал, Христо Бисеров, Четин Казак (Касим Дал е мажоритарен победител)

  БСП (1) – Димитър Дъбов

  Ямбол

  ГЕРБ (2) – Александър Стойков, Анастас Анастасов, Светослав Тончев (Анастас Анастасов е мажоритарен победител)

  Атака (1) – Павел Шопов, Огнян Пейчев (Павел Шопов е избран и от друг район)

  БСП (1) – Атанас Мерджанов

  А ето и избраните мажоритарни кандидати:

  Благоевград – Любен Татарски, ГЕРБ

  Бургас – Божидар Димитров, ГЕРБ

  Варна – Красимир Петров, ГЕРБ,

  Велико Търново – Цветан Цветанов, ГЕРБ

  Видин – Любомила Станиславова, ГЕРБ

  Враца – Николай Коцев, ГЕРБ

  Габрово – Галина Банковска, ГЕРБ

  Добрич – Румен Иванов, ГЕРБ

  Кюстендил – Валентин Микев, ГЕРБ

  Кърджали – Ахмед Доган, ДПС

  Ловеч – Анатолий Йорданов, ГЕРБ

  Монтана – Пламен Цеков, ГЕРБ

  Пазарджик – Иван Иванов, ГЕРБ

  Перник – Ирена Соколова, ГЕРБ

  Плевен – Цецка Данговска, ГЕРБ

  Пловдив – Менда Стоянова, ГЕРБ

  Пловдив област – Димитър Лазаров, ГЕРБ

  Разград – Хасан Адемов, ДПС

  Русе – Пламен Нунев, ГЕРБ

  Силистра – Митхат Табаков, ДПС

  Сливен – Десислава Танева, ГЕРБ

  Смолян – Даниела Проданова, ГЕРБ

  23-ти МИР – София – Борис Грозданов, ГЕРБ

  24-ти МИР – София – Моника Панайотова, ГЕРБ

  25-и МИР – София – Красимир Велчев, ГЕРБ

  София област – Емил Димитров, ГЕРБ

  Стара Загора – Иван Колев, ГЕРБ

  Търговище – Касим Дал, ДПС

  Хасково – Делян Добрев, ГЕРБ

  Шумен – Георги Колев, ДПС

  Ямбол – Анастас Анастасов, ГЕРБ

  ———————

  Източник: Dnes.bg

 • Предстоящи събития

  [[EventsCalendarLarge]]

 • Къде гласуват българските граждани в Чикаго

  На 5 юли 2009 ще се проведат
  ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
  В съответствие с Указ № 110 / 28.04.2009 г. на президента на Републиката на 5 юли 2009 г. ще се проведат избори за народни представители.
  Българските граждани от Чикаго и околности могат да гласуват в една от двете избирателни секции:
  – Избирателна секция в БПЦ “Св. Иван Рилски” в Чикаго, щат Илинойс, САЩ на адрес 5944 West Cullom Avenue, Chicago, IL 60613 .

  –  Избирателна секция в БПЦ “Св. София” в Дес Плейнс, щат Илинойс, САЩ на адрес 404 West Oakton St, Des Plaines, IL 60018 .

  Избирателните секции са създадени в съответствие с изискванията на чл. 41, ал. 8, т. 1 и т. 2 от Закона за избиране на народни представители.
  Избирател, който не е включен в избирателния списък до изборния ден, се вписва в списъка от секционната избирателна комисия в деня на изборите.

  Гласуването на българските граждани в чужбина се извършва след представяне на валиден български паспорт или лична карта. В случай че срокът на валидност на паспорта или личната карта на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов паспорт или лична карта.

  С реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина, изготвянето на избирателните списъци и образуването на избирателните секции за изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. може да се запознаете от текста на Закона за избиране на народни представители и от Решение № НС-18 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия, които са публикувани на Интернет страницата на Посолството на Република България във Вашингтон http://www.bulgaria-embassy.org.

  Генерално консулство на Република България в Чикаго

 • Промени в Eurochicago.com

  Уважаеми читатели на www.Eurochicago.com,
  Както вече сигурно сте разбрали, уебсайтът ни е пред генерална промяна. Старият дизайн, старата платформа и сървър предстои да бъдат заменени, с което значително ще се подобри качеството и скоростта на сърфирането Ви в отделните му раздели. Ще бъдете максимално улеснени и в навигацията и в търсенето.
  Ето защо сега Ви молим да ни извините за временните проблеми със скоростта на зареждане и обновяване на новините в портала, които са свързани с работата по прехвърляне на насъбралата се за 4 години огромна база от данни в архив, които ще продължава да съществува успоредно с новия сайт. Залог за добрата бъдеща работа и качества на Eurochicago.com е името на ABC Design & Communication – водещата българска фирма, която се е заела с подновяването му.
  Убедени сме, че нашият и Ваш интернет портал с общи усилия ще продължи да се развива, за да се утвърди на първото място сред българските електронни медии в America – не само според Google и Yahoo, но и в сърцата на хората.
  Очакваме Ви пак, скъпи приятели, на същия този адрес:
  www.Eurochicago.com

 • Православната църква почита паметта на Свети Георги Победоносец

  Георги – християнининът, опълчил се на римския император

  Гергьовден, Ден на храбростта и бългрската армия
  Свети Георги е роден в малоазийската област Кападокия в благородническо римско семейство. Родителите му били също християни; баща му загинал заради вярата докато Георги бил още дете, след което семейството се преместило да живее в Палестина.

  Красив, смел и с отлично образование, Георги още като юноша постъпва в римската армия.
  Благодарение на произхода и дарбите си едва 20-годишен получил заслужено отличие – военен трибун (сан, равен приблизително на генерал).

  Неговата храброст и доблест не останали незабелязани и от самия император Диоклетиан – един от най-яростните гонители на християните.
  Без да знае, че Георги всъщност е един млад християнин, Диоклетиан го удостоил с още по-висока длъжност – член на държавния съвет.

  Скоро след това императорът започва гонения срещу християните – последните в историята на Римската империя. По този повод той свиква в Никомедия управителите на източните провинции, за да им даде конкретни указания за предстоящите репресии.

  Тогава, верен на себе си и разчитайки на подкрепата на своя Бог, Георги призовава Диоклетиан да спре гоненията. Смаяният император не можел да повярва, че неговият любимец е също християнин. Отначало той го увещава с добро да се откаже от вярата си. Георги обаче бил непоколeбим и посрещнал с Божията помощ последвалите мъчения с истински стоицизъм.

  Мъченията били публични, пред строените кохорти, на които Георги доскоро е бил командир. Мнозина от войниците и офицерите, виждайки непоклатимата му вяра, започнали да приемат християнството.

  Разгневен, Диоклетиан заповядал Георги, като римски гражданин, да бъде обезглавен с меч.
  На 23 април мъченикът напуска земния свят.

  Днес тленните останки на светеца се пазят в манастир край Бейрут, пише електронното издание Religiabg.com.

  Легендата разказва, че недалеч от мястото, където бил погребан, в тамошното езеро живеел страшен змей.
  Всеки ден змеят излизал и изяждал по едно от децата на жителите на близкия град. В деня, когато дошъл редът и на царската дъщеря, ненадейно се явил светецът на бял кон и с Божието име на уста ранил смъртоносно чудовището.
  Историята разказва, че от туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки, които се радвали на свободата си и се прегръщали със своите плачещи родители.

  Заради проявеното мъжество светецът се чества в целия християнски свят като покровител на воините.

  От Освобождението до 1946 г. денят на Свети Георги е празнуван и като Ден на Храбростта и на Българската армия. Традицията бе възстановена у нас след 10 ноември 1989 година.

  Свети Георги е патрон и покровител на една българска светиня – манастира “Свети Георги Зограф” в Света Гора, Гърция. Епитетът “Зограф”, прибавен към името на светеца воин, е свързан с чудно предание за основаването на манастира през 919 г. от трима българи от град Охрид – братята Аарон, Мойсей и Йоан.
  Те се обърнали с молитва към Бог да им посочи светеца, на чието име да вдигнат храм и оставили за това една неизписана дъска за икона. На сутринта видели чудотворно изписания върху нея образ на Свети Георги Победоносец.

  Свети Георги Победоносец е покровител и на земеделските стопани и овчарите.
  Името Георги идва от гръцкото georgos – земеделец. То става популярно в Европа през XIV век, след като кръстоносци донасят от Палестина историята за мъченичеството на Свети Георги, украсена с легендата как се бори с дявола в образа на змей.

  Може би това става причина Англия, Германия, Гърция, Португалия, Канада, Грузия, Литва, Палестина и да изберат Свети Георги за свой светец покровител.
  Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове.

  За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

  Днес празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга. Честито на всички именяци! /news.bg/

 • Американски и английски университети най-добрите в света

  Харвард, Йейл, Кеймбридж и Оксфорд са на първите четири места в класацията Топ 200 на британско издание
  10.10.2008

  За пета поредна година най-добрият университет в света е Харвард, следван от Йейл, Кеймбридж и Оксфорд, сочи класацията на списание Times Higher Education, тазгодишното издание на която бе публикувана на 9 октомври.

  Миналата година подреждането изглеждаше по подобен начин, но тогава Йейл, Кеймбридж и Оксфорд си поделиха второто място.

  Само още два английски университета – лондонските Импириъл колидж – и Юнивърсити колидж, се нареждат за цвят сред първите 15 места (шесто и седмо). Всички останали са американски.

  Вероятно е излишно да се споменава, че български ВУЗ не присъства в класацията. В списъка всъщност почти няма университет от Южна Европа, с изключение на тези в Барселона, Болоня и Атина, които заемат съответно 186, 192 и 200 място.

  В класацията 58 университета са американски, 29 – английски, а 12 – канадски. Германия и Япония също са сред страните, в които си заслужава да се учи.

  Холандия може да е малка страна, но цели 10 нейни университета са в подреждането. Има също по един аржентински, бразилски, мексикански, финландски, норвежки и руски.

  За сметка на това тук присъстват цели три южнокорейски ВУЗ-а, три хонгконгски, един тайландски и тайвански – пример за възхода на образованието в Азия. Цели девет азиатски университета са в сред първите 50 в класацията.

  И докато едни страни нямат нито един представител в листата, други като Великобритания преживяват факта, че тази година имат само 17 университета в топ 100 – с цели два по-малко от 2007 г.

  Топ 10:

  1. Харвардски университет (Harvard.edu)
  2. Йейлски университет (Yale.edu)
  3. Кеймбриджки университет (Cam.Ac.uk)
  4. Оксфордски университет (Ox.Ac.uk)
  5. Калифорнийски технологичен институт (CalTech.edu)
  6. Импириъл колидж – Лондон (Imperial.Ac.uk)
  7. Юнивърсити колидж – Лондон (UCL.Ac.uk)
  8. Чикагски университет (UChicago.edu)
  9. Масачузетски технологичен институт (MIT.edu)
  10. Колумбийски университет (Columbia.edu)

  Пълния списък можете да намерите на страницата на Times Higher Education.

  More info http://grad-schools.usnews.rankingsandreviews.com/grad

 • “Под игото” от Иван Вазов е победител в “Голямото четене”

  Първият български роман беше класиран от българските читатели на първо място сред 12-те финалисти на инициативата на БНТ

  “Под игото” от Иван Вазов е любимата книга на българските читатели.

  Първият български роман, издаден през 1894 г., беше класиран начело на 12-те финалисти в кампанията “Голямото четене” на Българската национална телевизия (bnt.bg).

  На второ, трето и четвърто място са също български книги – “Време разделно” от Антон Дончев, “Тютюн” от Димитър Димов и “Железният светилник” от Димитър Талев.

  По време на двучасовото заключително предаване на живо тази вечер зрителите гласуваха с телефонни обаждания и есемеси. Преди това от декември до днес гласуването ставаше в сайта на предаването, по телефон и по пощата.

  В студиото книгите финалисти бяха защитавани от своите застъпници, които преди това бяха сторили същото във филмите, продуцирани от БНТ и излъчвани в продължение на шест седмици: Андрей Слабаков („Под игото”), Палми Ранчев („Време разделно”), Иван Кръстев („Тютюн”), Бойко Василев („Железният светилник”).

  И също застъпниците на следващите книги в класирането:

  На пето място – „Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери (застъпник Георги Лозанов),
  6. “Майстора и Маргарита” от Михаил Булгаков (Димитър Стоянович),
  7. “Властелинът на пръстените” от от Дж.Р.Р. Толкин (Манол Глишев),
  8. “Осъдени души” от Димитър Димов (Милена Андонова),
  9. „На изток от рая” от Джон Стайнбек (Петър Пунчев),
  10. “Граф Монте Кристо” от Александър Дюма (Фреди Фосколо),
  11. „Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс (Любен Дилов-син),
  12. „Сто години самота” от Габриел Гарсия Маркес (Севда Шишманова).

  В студиото ги допълваха и им опонираха специално поканените: Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, главната редакторка на в. „Култура” Копринка Червенкова, Ида Даниел, поетеса и режисьорка, радиожурналистът Васил Върбанов.

  Водещият Георги Тенев обяви и други факти от инициативата на БНТ, направена по формата на Би Би Си “The Big Read”: Сред първата стотица книги имаше 24 от български автори, сред 12-те финалисти – пет, а накрая първите четири са български.

  Сред стоте с най-много заглавия от българските автори са Димитър Талев, Димитър Димов и Фани Попова-Мутафова.

  Най-често класираният чуждоезичен автор е Ерих Мария Ремарк. Сред книгите за деца и юноши най-много книги има от Астрид Линдгрен и Дж. К. Роулинг.

  Кампанията „Голямото четене” започна през октомври м.г. На 21 декември станаха известни заглавията, попаднали в Топ 100. Обявени бяха 12-те романа финалисти, от които българите избраха любимия си.

  В конкурса за есе на тема „Романът на бъдещето”, организиран от “Голямото четене”, наградени с пътуване до Ню Йорк са двама студенти – Калин Василев от Югозападния университет в Благоевград и Борис Борисов от Нов български университет.

  За фотография е награден Иво Рафаилов, а за видеофилм – Георги Кръстев.

  Източник: Vesti.bg.

 • Завърши 12-ят фестивал на филми от Европейския съюз в Чикаго

  Днес 2 април 2009 г. с премиерата на шведския филм “Patrik Age 1.5” и последвалият след него прием спонсориран от Whole Foods Market, беше закрит 12 –ят ежегоден филмов фестивал на Европейския съюз (12th Annual European Union Film Festival) – най-големият по рода си в Северна Америка.
  Той бе открит на 6 март с филма от чешката република “I’m All Good”
  На фестивала бяха представени 59 филма от 27 държави, между които и българският “Дзифт” на режисьора Явор Гърдев, който беше цитиран, като филм с висока репутация заради множеството спечени награди от предишни фестивали. Според самият Явор Гърдев, с когото имахме щастието да се запознаем на премиерата, “Дзифт” представлява жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. За режисьора това е дебют в пълнометражното кино Сценарият е на живеещия отдавна в САЩ Владислав Тодоров, културолог и доктор по философия на Пенсилванския университет, където преподава философия на руската политика, история и тоталитарно изкуство на ХХ век.
  В главната мъжка роля на Молеца е актьора Захари Бахаров, с който Гърдев е работил неведнъж, а главната женска роля е поверена на манекенката Таня Илиева, която не е професионална актриса. Оператор е Емил Христов. Черно-бялата лента е спечелила наградата “Сребърен Георгий” за най-добра режисура на 30-ия Московски кинофестивал. В Чикаго, както предварително обявихме тук – ЛИНК, филмът беше показан два пъти – в събота на 7 март и в следващия четвъртък. Вечерта на 12 март независимо, че следващият ден бе делничен, залата бе пълна. Имахме удоволствието да се запознаем с Явор Гърдев и да му зададем въпроси свързани с творческите му търсения и самия филм.
  Специално за Eurochicago.com Явор Гърдев сподели, че след фестивала в Торонто ( Канада), където филмът е в официалната селекция на програмата “Откритие” , той е бил потърсен от много американски агенти и продуценти. Вече е сключил договор за бъдеща работа с един от тях. В момента чете и избира сценарии, но за сега не си е избрал. Разказа ни, че за хубавите сценарии конкуренцията е голяма, но той е уверен, че ще открие подходящ.
  Филмът “Дзифт” е купен от Independent film channel за комерсиално разпространение в САЩ и от началото на март е достъпен за директно наемане и гледане в мрежите на основните оператори като Video on demand.
  На сайта на Кинофестивала на Европейския съюз http://www.siskelfilmcenter.org/ организаторите са изказали специални благодарности за помощта и съдействието на българския консул в Чикаго г-н Александър Пейчев и на г-жа Мила Петкова от Националния ни филмов център.

  Петранка Стаматова

  DSC02233.jpg
  Javor Gardev (Zift)

  DSC02235.jpg
  Barbara Scharres and Alexander Peytchev

 • Нова книга: “УЕБ САЙТЪТ. МИСИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА”

  Интернет порталът Еврочикаго има удоволствието да Ви запознае с новоизлязлата книга “УЕБ САЙТЪТ. МИСИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА” на Жюстин Томс и Горица Белогушева, която ни открива как да използваме максимално ефективно своя сайт, като маркетингов инструмент.

  korica2.jpg

  От 19 юни 2009 г. на пазара може да бъде намерена новата българска книга „Уеб сайтът. Мисията задължителна“, издадена от ИК Сиела. Авторите – Горица Белогушева и Жюстин Томс са утвърдени експерти-практици с десетгодишен опит в областта на изграждането на уеб сайтове и онлайн маркетинга. Компонентите на уеб сайта, неговото планиране, етапите на разработка, възможните „трудни моменти“ и как да бъдат преодолени, типовете уеб сайтове и популяризирането на онлайн присъствието са част от основните теми, разгледани подробно в книгата. Тя е третата в поредицата заглавия на двете авторки в областта на онлайн маркетинга и рекламата след издадените също от Сиела съответно през 2005 г. и 2007 г. „Интернет рекламата. Мисията – възможна“ и „Онлайн маркетинг. Мисия още по-възможна“.

  В края на първото десетилетие от 21 век много от сайтовете вече претърпяват своя първи редизайн, а за тези бизнеси с далновидно мислене, инвестирали в уеб по-рано – и втора или трета версия. Тази книга ще ви помогне да превърнете уеб сайта си в работещ инструмент за целите на маркетинга и бизнеса си като цяло. От нея ще научите:
  – кои са важните въпроси, които трябва да си зададете преди да започнете реконструкция на стария или изграждане на нов сайт;
  – как да планирате реалистично ресурсите, които ще инвестирате в разработката и поддръжката на сайта;
  – какво можете да изисквате от дизайнерите и програмистите, които го разработват;
  – как да го популяризирате, така че да привлечете своите клиенти и другите целеви публики;
  – как да превърнете Интернет в успешен канал за генериране на бизнес, като поставите сайта си в центъра на вашата онлайн маркетинг стратегия.

  Книгата представя най-добрите световни практики и водещи тенденции в областта на онлайн маркетинга, подкрепени с успешни български примери и допълнени от специфични за българското уеб присъствие елементи. Тя е насочена към управители и собственици на малък и среден бизнес, маркетинг мениджъри, бренд мениджъри, ПР специалисти, специалисти човешки ресурси, ръководители на проекти, студенти и всички, които се интересуват от темата.

  Повече за книгата: http://parvite.com/website/

  За авторите:

  justine_goritza.jpg


  Горица Белогушева започва работата си в ИТ сферата като журналист и редактор в специализирани медии. От 5 години се занимава изключително с уеб проекти и онлайн маркетинг – в уеб агенция „ABC Design & Communication, онлайн медийната група „Аз Медиа“ и агенция за интерактивен маркетинг ComOn. Автор е на редица публикации по темата в български медии, лектор в обучителни семинари за онлайн маркетинг и Интернет реклама.

  Жюстин Томс основава уеб агенция ABC Design & Communication през 1998 г и през 1999 г. стартира най-престижния български конкурс за уеб сайтове „БГ Сайт“ (www.bgsite.org). В последните 6 години изнася лекции у нас и в Европа на тема уеб, онлайн медии, онлайн маркетинг, Интернет реклама. Преподава в НБУ, M3 College. Автор е на редица публикации по темата. Има своя страница в списание .NET. До 2005 г. четири години води специализирано радио предаване „Виртуален час“ по RFI България. Автор е на 9 книги в областта на уеб разработките, Интернет средата и онлайн рекламата и маркетинга.

  За контакт:

  Горица Белогушева [email protected]
  Жюстин Томс [email protected]

Comments are closed.