Home » Избрано

Близо 2 хил. лева за издръжка на семейство в България

2010.04.22 Няма коментари
Spread the love

Рязко поскъпване на живота отчете през първото тримесечие на 2010 г. Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

На семейство с две деца вече са необходими по 1 956 лв., за да посреща нормално разходите си към март т.г.

С три лева се е вдигнала и линията на бедност. Вместо 183 лв. на човек от домакинство, необходими през декември за задоволяване на жизнено важни потребности вече трябват 186.15 лв.

Около 22% от наблюдаваните към 2 млн. домакинства живеят с доходи на човек около и под линията на бедност. А 36 на сто оцеляват с под 240 лв.

Едва 11% пък могат да си позволят нормален живот, тъй като разполагат с по 489 лв. и повече на лице. Забелязва се незначителен ръст на процентите на бедните семейства и леко намаляване на тези с повече доходи, призна Виолета Иванова от института на КНСБ.

Притеснителното е, че скокът на цените на най-важните хранителните стоки и услуги, които влизат в потребителската кошница на най-бедните, растат най-бързо – с 3.1 на сто за тримесечие. Храните са поскъпнали средно с 2.4% спрямо декември м.г.

Въпреки че при средната работна заплата за 2009 г. от 591 лв. е отчетен ръст с 8.5% и с 5.5 на сто реално, тя продължава да е най-ниската в Европейския съюз, а на Балканите само в Албания вземат по-малко – 242 евро при 302 евро в България.

В Словения заплатата е около 5 пъти по-висока, а в Хърватия – 3.5 пъти по-голяма от тази в България.

Kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.