2024-04-25

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Разследването за износа на български ток не е първото за EFT

    Автор: Атанас Чобанов


    Компанията на сръбски олигарх проверявана и в Белград и Лондон

    В късната есен на 2002 г. Николай Вузев, бивш зам-министър на търговията в правителството на Беров, оглавява закъсалия торов завод „Химко“ – Враца. „Навигаторът-философ“, както го характеризира публикация във в. „Стандарт“, има пъстра трудова биография. Бил е капитан на риболовен кораб, завършил философия в Софийския универститет, кмет на софийската община „Триадица“, началник на „Печатни произведения“, член на борда на „Нефтохим“ и търговец с химически продукти. Пред вестника Вузев заявил, че е привърженик на философската теория „аз мога и ще го направя“.

    Година по-късно оптимистичната теория на Вузев е опровергана от действителността. „Химко“ има 35 млн. лева дългове и прекратява производството. Вузев се преориентира към търговията с ток. В края на 2004 г. Николай Вузов като представител на „Енергийна Финансова Група“ АД на Богомил Манчев, чиято фирма „Риск Инженеринг“ е консултант на АЕЦ „Белене“, става съосновател на „ЕФТ-България“. Съдружник е датската фирма EFT Holdings, представлявана от сърбина Младен Стийович. В управителния съвет влиза и Андрей Кристоф.

    „ЕФТ – България“ подава документи за лиценз за търговец на ток в ДКЕВР и след първоначален отказ, през 2005 г. става първата компания получила такива права.

    В аргументацията към доклада за лиценза правният отдел на ДКЕВР цитира писмо на НЕК, определящо като „коректно“ партньорството с фирмата майка EFT Group, която е купувала ток от българския монополист през 2002, 2003 и 2004 г.

    Отношенията на НЕК и EFT Group не винаги са били безоблачни. През май 2002 г. гръмва новината, че НЕК е засякла нелегален пренос на 396 млн. киловата ток от Румъния за Гърция, за който не е получила транзитни такси. Фирмата посредник за износа, който трябвало да се осъществи през Сърбия и Македония, е именно EFT Group.

    Година по-късно EFT Group се явява като спасител на НЕК, след като Турция спира да купува ток от държавната компания заради аферата „Джейлан“.

    „Сделката на века“

    Сделката на правителството на Иван Костов от 1998 г., който той сам определя като „сделката на века“, предвижда износ на български ток за Турция от 1998 до 2008 г. на цени по-високи от регионалните (3.55 цента/квч). В замяна България се ангажира турски фирми да построят каскадата „Горна Арда“ и магистрала „Марица“. Конкретни фирми в договора не са посочени, но за „Джейлан“ настоява изрично турският премиер Бюлент Еджевит. В акционерното споразумение между НЕК и „Джейлан“ е записано, че един от начините за финансиране на каскадата „Горна Арда“ е НЕК да отделя средства от износа на ток.

    В края на 1999 г. възникват съмнения, че „Джейлан“ може да се справи с финансирането на проекта и Костов иска от Еджевит да посочи друга фирма, но получава отказ. Мрачните прогнози за „Джейлан“ се сбъдват и в началото на 2000 г. холдингът, собственост на Махмуд Джейлан, фалира, банката му е конфискувана, а Джейлан е обвинен във финансови злоупотреби, некачествено строителство и е арестуван. В края на мандата на Костов „Джейлан“ изглежда окончателно елиминирана от проектите „Горна Арда“ и „Марица“.

    Въпреки проблемите си „Джейлан“ остава в проекта „Горна Арда“ и настоява за него пред новото правителство на Сакскобургготски, като заплашва с прекратяване на договора за внос на ток с НЕК. Нейни лобисти в правителството са хората на Доган и „Мултигруп“: Мехмед Дикме и Димитър Калчев, както и премиерският съветник Ник Маринов. В края на април 2003 г. енергийният министър Милко Ковачев открито обвинява по БНТ Димитър Калчев, че е довел в кабинета му Махмуд Джейлан, за да лобира.

    Спасителят EFT

    Малко по-късно Турция наистина спира да изкупува българския ток. В този момент без търг и конкурс се появява EFT Group, която купува тока на НЕК, предназначен за Турция и го изнася за Словения.

    Не е ясно на какви цени са купени от EFT отказаните от Турция количества, но словенските медии съобщават, че фирмата е спечелила с дъмпингови цени търг за внос на ток в Словения за 2004 г. Обемът на сделката е такъв, че има притеснения за изпадане на Словения в зависимост от българския ток.

    Всъщност страховете на Словения са и от друго естество: за зависимост от Сърбия и за обвързване с фирма със спорна репутация. Защото въпреки швейцарската, британската и датската фасада, EFT Group принадлежи де факто на сръбския бизнесмен със словенски и британски паспорт Вук Хамович.

    Син на герой и враг на Милошевич

    Хамович е роден през 1949 г и е син на сръбския народен герой Раде Хамович, началник на генщаба на Югославската армия от 1961 до 1967 г. Завършва икономика в Белград през 1972 г и работи в енергийния бранш.

    Вук Хамович е считан в Сърбия за „дискретен олигарх“. През 2005 г. година полското списание „Впрост“ го поставя на 91 място в класацията си на богаташите в Източна Европа и определя състоянието му на 350 млн долара. Оттогава той не е влизал в този списък, но миналата година е на 14-то място в класацията на най-влиятелните хора в Сърбия според сръбското списание „Блиц“. Бизнесменът е противник на режима на Милошевич, подкрепя Демократическата партия и финансира седмичника „Време“.

    Името на Хамович започва да се спряга и в западноевропейските медии след серия одити и доклад на администратора на ООН в Босна Пади Ъшдаун за държавната електрическа компания в Република Сръбска, публикуван през 2003 г. След доклада той уволнява шефа на националната електрическа компания EPRS Светозар Аврамович и бившия министър на индустрията и член на борда на EPRS Бошко Лемеж.

    „Одитът е депресивно четиво“ – споделя пред вестник „Гардиан“ британският посланик в Сараево Ян Клиф. „Той показва в убедителни детайли нещо, което всички знаят: публичните компании (в Република Сръбска) се използват за рекет от малък политически елит.“

    Във фокуса на доклада на Ъшдаун попада договора за износ на излишъците от ток на Република Сръбска. Екслузивен износител е регистрираната в Лондон EFT Ltd. Ъшдаун подозира, че това е корупционна схема и дава EFT на прокурор в Босна. Той даже твърди пред Guardian, че с парите от тази корупция се финансират военнопрестъпници.

    Две години по-късно, през 2005 г. британската служба SFO (Serious Fraud Office) започва разследване срещу EFT Ltd. Обискирани са офисите на фирмата и са иззети документи, които SFO изпраща на прокуратурата в Босна. Източници на „Гардиан“ съобщават, че EFT Ltd на Вук Хамович е заподозряна в отклоняване на 11 милиона долара американска помощ за Черна гора. Според публикацията в британския вестник, в периода 1999-2001 парите били преведени от САЩ на няколко транша на босненската енергийна компания , за да доставя ток за Черна гора. След това милионите били засечени в офшорни транзакции на остров Джърси.

    Компанията категорично отрича обвиненията и дори наема като консултант бившия специален пратеник на Клинтън за региона Робърт Гелбард. През 2008 г. британските служби прекратяват разследването, след като главният прокурор Лейди Скотланд решава, че „липсват убедителни данни за престъпление.“

    По този повод гражданската организация Corner House коментира, че „изоставянето на разследването изпраща грешен сигнал на корумпираните компании, на новите демокрации, опитващи да се борят с корупцията и на международната общност“

    „Белене“ – Да!

    Вук Хамович е известен и като коментатор по енергийни въпроси за балканския регион. През лятото на 2008 г. той твърди, че Източна Европа е пред тежък енергиен дефицит, за което допринася и спирането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Любопитно е, че подобна теза за предстоящия недостиг на ток на Балканите заради затварянето на двата блока на „Козлодуй“ разви две години преди Хамович бившият български енергиен министър Румен Овчаров. Той даже изпрати писмо на европейския енергиен комисар. Историята показа, че нито мрачната прогноза на Овчаров, нито тази на Хамович се сбъднаха.

    В по-нови интервюта Хамович твърди, че кризата е опровергала прогнозата му, но смята, че без нови енергийни мощности възстановяването ще бъде трудно. Подобно мнение неведнъж е изразявал в пресата и Николай Вузев, който е горещ привърженик на АЕЦ „Белене“, както впрочем и Богомил Манчев.

    Според търговския регистър управителите на „ЕФТ-България“ Николай Вузев, Младен Стийович и Андрей Кристоф са съдружници с Вук Хамович във фирмата „Собел Сървис“, регистрирана на 18.10.2006 г. Фирмата не развива дейност, за разлика от „ЕФТ-България“.

    Министър след министър – анекс след анекс

    Според източници на Mediapool прокуратурата разследва сделките на НЕК с „ЕФТ-България“ за износ на евтин ток при трима министри: Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Периодът е 2003 – 2007 г. и е изнесено електричество за близо 600 млн. евро. То е продадено от EFT Group в Словения и в други страни на дъмпингови цени, но не без печалба, което значи, че е купено доста евтино.

    Първоначалният договор е удължаван с многобройни анекси. Въпросът, който си задават разследващите, е защо НЕК, която е търговец на ток, е ползвала услугите на посредник, вместо да търгува директно и дали от сделката не е ощетена държавата.

    EFT е разследвана и в Сърбия, но не за износ, а за внос на ток. Парламентарната анкетна комисия, която започва работа през март 2004 г., се интересува дали договорите на сръбската електрическа компания с EFT са изгодни за държавата. Въпросът, който си задават сръбските депутати е, защо сръбската електрическа компания изобщо купува ток от EFT, след като произвежда достатъчно, за да покрива нуждите си.

    В разследването се появяват и договори с EFT, в които датите на разплащане са променени с анекси. Така например след като по условията на търга разплащането е фиксирано на 180 дни, чрез по-късен анекс то е променено на три седмици.

    Сръбското разследване удря на камък и затъва в експертизи, без да даде конкретен резултат.

    Искат, но вече не могат…

    Междувременно, въпреки разследванията EFT се разраства и открива нови офиси на Балканите и в централна Европа. Портфолиото на EFT Group за 2008-2009, което е публикувано на сайта на фирмата, показва, че през 2008 г. EFT е купило 19% от тока, с който търгува от България. За сметка на това представянето на софийския офис е по-скоро дискретно, като се отбелязва със съжаление намаляването на свободния ток след затварянето на „Козлодуй“. Според EFT проектът „Белене“, ако бъде реализиран, ще възстанови експортния потенциал на страната.

    EFT Group проявяваше и интерес към проекта „Горна Арда“.

    “Ако Националната електрическа компания на България обяви конкурс за “Горна Арда”, ние непременно ще участваме. Проявяваме голям интерес към този проект”, заявява през август 2009 Вук Хамович. Той обяснява, че компанията иска да има собствени източници и да разшири енергийното си портфолио с хидроенергийни мощности, след като притежава вече термичната централа и мината „Станари“ в Република Сръбска.

    Може би затова на 2 май 2007 в „ЕФТ – България“ влиза като зам.-председател на съвета на директорите един лобист с опит по въпроса за „Горна Арда“ – бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев. През февруари 2008 г. Комисията по досиетата разкри, че Калчев е бил явочник на ДС с псевдоними „Колев“ и „Клуба“. Бившият явочник, министър и лобист, който единствен от правителството на Сакскобургготски изпрати в последния му път застреляния Илия Павлов, се спомина след дълго и тежко боледуване на 1 ноември 2008.

    През септември 2009 г. се споминаха и надеждите на EFT за проекта „Горна Арда“, след като правителството окончателно определи като инвеститор Хидроенергийна компания „Горна Арда“, включваща НЕК и австрийски консорциум от Alpine Bau и EVN. По-рано, през май, австрийците се споразумяват с наследника на „Джейлан“ ССG да изкупят техния дял от 30% в „сделката на века“.

    Преди няколко дни стана ясно, че с пари от НЕК, прехвърлени през Института по минно дело и „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов е изплатен милион и половина лева хонорар на философа Ахмед Доган, за да консултира четири хидроенергийни проекта, между които и „Горна Арда“. Услугите на философа-хидроенергетик ще бъдат проверени прокуратурата и от парламентарната антикорупционна комисия.

    Източник: http://www.atanas.fr/

  • Български традиции: Цветница (Връбница)

    Християнски празник, един от най-хубавите пролетни празници.

    Православната църква празнува Цветница (Връбница) в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден.
    Празникът е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. В началото празникът е бил строго религиозен. Библията и свещените книги разказват, че при идването на Христос в Йерусалим, хората го посрещат с палмови клонки и възгласи „Осанна!“. Само няколко дни след това, те викат отново, но този път „Разпни го!“.
    По стечение на обстоятелствата, православни и католици са заменили палмовите клонки с върбови, поради което този празник е известен сред българите и като Връбница. В цялата страна Връбница се почита като голям църковен празник. Сутринта, на празника, църковнослужителите осветяват в църква върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна и продуцираща сила. Сутринта, над портите на всяка къща, се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие.
    Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа.
    Според старите български обичаи, имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

    Седмицата, която започва след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.

  • Часът на Земята (Earth Hour) в снимки

    Каузата „Часът на Земята“ (Earth Hour) обединява 1/6 от населението на земята.

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    Източник: Yahoo.com

  • Почина шахматната легенда Василий Смислов

    Седмият световен шампион по шахмат Василий Смислов почина на 89-годишна възраст.

    Смъртта на Смислов е настъпила тази нощ (27 март 2010г.), след като преди няколко дни е бил приет в московска болница с оплаквания за болки в сърдечната област.

    На 24 март той навърши 89 години. Смислов е оперен певец, но след като не успява да участва в представление в Болшой театър се отдава на професионалния шахмат през 1950 г. Той става седмият световен шампион в историята на шахмата, като е притежател на титлата в периода 1957-58 г. На 63-годишна възраст, играе в мач за определяне на претендента за световната титла, който губи от бъдещия световен шампион Гари Каспаров.

    Ето запис с негово музикално изпълнение:

  • Български традиции: Лазаровден (Възкресяване на Лазаря)

    Лазаровден (Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота) е християнски празник, носещ името на Свети Лазар.

    Православието отбелязва паметта на Лазар от Витания. Той и сестрите му – Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Иисус Христос и повярвали в неговата мисия. Според евангелието, Лазар се разболял и умрял, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан. Месията обаче се върнал и възкресил покойника, който по-късно станал епископ на процъфтяващия кипърски град Китион.

    Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. Обичаите по Лазаровден и Цветница са женското съответствие на коледарските и сурвакарски обичаи на мъжете. Лазаровден и Великден са най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието. Те са част от Великденския обреден цикъл, посветен на обновяването на природата и възкръсването на живота.
    По традиция, на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за Цветница.
    Прослава и възпяване на този празник носят лазарките. Това са млади момичета на възраст от 6 до 12 години. Те са събират на групи по 6-7.
    4 от тях са певици, 2 – „шеталици“ (танцьорки) и една – „кумица“. Тя води групата и прибира подаръците.
    Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува .
    Цял месец преди лазаруването, момичетата шият носии и учат песни.
    Рано сутринта на Лазаровден, девойките си разпределят селото (градчето) на махали, така че да не се лазарува в една къща 2 пъти.
    Когато обикалят домовете, момичетата играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. След благите пожелания, стопаните даряват момичетата с питки, ябълки, орехи, яйца. Всичко това се поднася в сито, за „да е сита годината“, а „кумицата“ изсипва съдържанието на ситото в голяма шарена торба.
    Лазарувалите моми се събират на реката и всяка носи върбово венче с някакъв белег на него. Венчетата се нареждат на дъска, пускат се по течението на реката и което излезе най-напред, тази мома ще се омъжи първа през годината и тя се избира за кумица на девойките.

    Именници: Лазар (името е символ на здраве и дълголетие), Лазаринка, Лиляна.

  • Мъже приятели, жени приятелки

    Да имаш приятел, когото познаваш още от детството си, е истинско богатство, но за съжаление изключение. Поне при жените. Защото женските приятелства са доста по-нетрайни от мъжките. Защо? Психолозите познават причините.

    Мъжете често се питат как точно функционира женското приятелство. Но и жените не винаги разбират как работи мъжката дружба.

    Може би недоумението на жените се дължи на факта, че мъжкото приятелство е обременено от толкова много клишета. Смята се, че мъжете не говорят много помежду си, гледат футбол, пият бира или човъркат автомобила си.

    Проучване на Института за рационална психология в Мюнхен показва, че през половината от времето, прекараното заедно, добрите приятели предприемат общи начинания. През една четвърт от времето те си говорят за работа, а през останалото време всеки говори за себе си.

    Мъжете не са злопаметни – за разлика от жените

    При жените нещата стоят по друг начин. При тях най-много време отнема говоренето. За разлика от мъжете те се отпускат да говорят за чувства, страхове и лични провали.

    Според професор Хорст Петри това съвсем не означава, че женските приятелства са по-качествени, нито че траят по-дълго. Всъщност тъкмо продължителността на приятелството е важен показател за качеството му.

    При мъжете много приятелства датират още от детството и са доказали забележителна стабилност. При жените, обратно, повечето детски приятелства не оцеляват.

    Според психолозите мъжете ценят у приятелите си най-вече постоянството, благонадежността, честността, непристореността и яснотата. Не е нужно да се чуват всеки ден по телефона, нито пък да се срещат поне веднъж седмично, за да знаят, че са сродни души. Дори когато двама стари приятели се виждат много рядко, например веднъж годишно, те веднага се потапят в старите времена, а помежду им няма никаква дистанция.

    По-голямата стабилност на мъжкото приятелство се дължи и на това, че мъжете не приемат лично конфликтите и обидите и не са злопаметни.

    Приятелството между жени е по-сложно. Над 80% от дамите смятат, че най-добрата им приятелка ги разбира по-добре, отколкото собственият им партньор.

    Близостта и сърдечността в женските приятелства обаче крие и големи опасности. Кавгата е в кърпа вързана, когато едната приятелка вземе да критикува вкуса на другата за мъже, нейните възпитателни принципи или стила й на домашно обзавеждане.

    Жените – завистливи и подозрителни

    При жените тъкмо завистта и подозрителността често водят до проблеми.

    Според психолозите това се дължи на факта, че жените в много голяма степен се сравняват една с друга.

    Хармонията между две приятелки лесно може да се срине, ако едната започне диета и по този начин покаже, че иска да промени нещо. В този миг другата внезапно започва да усеща двойно тежестта на собствените излишни килограми, които отдавна иска да премахне.

    Една жена завижда, защото би искала да притежава онова, което има другата – повече свободно време, по-хубави обувки, по-слаба фигура.

    Затова женските приятелства са по-слаби и нестабилни, всяко второ от тях приключва след около 8 години, твърдят психолозите.

    Източник: „Дойче веле“

  • Първа среща на българите в Хондурас

    В събота в гр. Токоа в Хондурас ще се проведе първата среща на българите. Те са потомци на български емигранти от 20-те и 30-те години на ХХ век.

    Повечето от тях са работили в банановите плантации или са отглеждали зеленчуци, но не е малък броят и на тези, които са се занимавали с хлебарство или производство на дървени въглища.

    Българското присъствие е оставило трайни следи в развитието на Хондурас. И днес в гр. Ла Сеиба, смятана за столица на хондураския туризъм по брега на Карибско море, най-популярен и специфичен е хлябът „Булуло”, чието производство е въведено от българина Георги (Хорхе) Савов.

    Край същия град, в Националния парк Пико Бонито, се намира единствената река в света, носеща името Рио Булгариа (река България). Тя е открита от нашия сънародник Борис Петров и кръстена от него в чест на родината му България.

    На 14 февруари с подкрепата на Дома на културата в Ла Сеиба и хондураската армия бе организирана първата фотографска експедиция, която навлезе в джунглата по поречието на Рио Булгариа.

    Оказа се, че освен река България, в планината Грасиас а Диос се намира още един обект, носещ името на нашата родина – платото България, голямо „колкото десет квартала”.

    Днес потомците на българите в Хондурас са добре представени в обществото. Някои от тях са учители, други работят във важни държавни институции като Секретариата за външни работи, трети са успешни бизнесмени.

    Един от тях – Борис Еленков, внук на българина Симеон (Симон) Еленков, е спонсор на първата среща на потомците на българите в Хондурас.

    Очаква се потомците на българите да вземат решение за създаването на Българо-Хондураско дружество. Предложенията са за пръв негов председател да бъде избран Борис Еленков.

    За първата среща на българите в Хондурас е изпратена българска музика от Дружеството за приятелство България – Хондурас със седалище в София.

    Кафене.нет

  • Институт за радикален капитализъм ”Атлас” беше създаден в София

    Институт за радикален капитализъм ”Атлас” беше създаден в София снощи, предаде репортер на БГНЕС.

    Мисията му е да формира обществено прокапиталистическо съзнание. Учредителите са убедени, че превръщайки се във все по-мощен фактор в обществения живот, такова обществено съзнание по естествен път ще образова хората и ще съдейства за по-доброто разбиране и по-широкото приложение на принципите на разума, рационалния личен интерес, индивидуалните права и капитализма laissez-faire в българската икономика и политика. Членовете на института се събраха в сградата на Сметната палата, чийто председател проф. Валери Димитров също подписа документите за учредяване на ИРКА и беше избран за контрольор на Управителния съвет. Учредителите заявиха, че вярват в своята визия за свободно общество под управление на закона, която може да бъде осъществена чрез гарантиране върховенството на закона, правата на собственост, ограничаване на държавата до легитимните й функции и неограничавана стопанска инициатива и конкуренция. ”Повече от 20 години капитализмът в България се представя изопачено, за да се дискредитира. А капитализмът е единствената социална система, признаваща индивидуалните права. Членовете на Института за радикален капитализъм ”Атлас” ще поемат неговата морална защите – капитализмът има право на нея, защото по природа е морален” каза за БГНЕС издателят Калин Манолов. И допълни, че страната се превръща в огромна лаборатория, в която всякакви мислими и немислими икономически експерименти се започват, разгръщат, прекратяват и заменят със своята противоположност. ”Методът на финансово-икономическия екип първо да плаши, после да обърква и накрая да успокоява инвеститорите ги кара да изтеглят инвестициите си от България или да се отказват да ги правят, дори да са ги планирали. Отливът е драматичен – наполовина и продължава да пада. А запазването на съществуващите и привличането на нови чуждестранни инвестиции е фундаментално важно за финансовата стабилност на страната. Стабилизацията ще остане само мечта, ако управляващите не се откажат от намерението си да налеят милиарди в инфраструктурни проекти и да субсидират земеделието. Упорстват ли да строят магистрали донякъде и мостове за никъде, да подпомагат земеделските производители – независимо дали чрез премии, субсидии или облекчени кредити, ще се сдобием не с „благоразумен“ бюджетен дефицит, а с два бюджета. Първият, „обикновеният“, правителството е обещало да балансира. Вторият бюджет ще е извънреден. Той задължително трябва да е с голям – далеч по-голям от 2%, дефицит, за да финансира всички предстоящи програми за подпомагане. Това ще затвърди ролята на държавата като основен източник на икономическа нестабилност и в същото време ще съсредоточи в нея все по-неконтролирана власт” обясни Калин Манолов, който е сред 13-те учредители и беше избран за председател на Управителния съвет. Учредителният протокол подписаха още изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев, председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, дипломатът и бивш посланик в Албания Боби Бобев, политолозите Владимир Шопов и Антон Тодоров, журналистите Нора Стоичкова и Весела Недкова. Проф. Димитров изрази убедеността си, че институтът за радикален капитализъм трябва да се съсредоточи основно върху просветителската цел, да подпомогне интелектуалният и стопански елит на страната да стъпи здраво върху реалността и да генерира повече полезни, практически изпълними идеи. ” Нашата визия за свободно общество под управление на закона може да бъде осъществена чрез гарантиране върховенството на закона, гарантиране правата на собственост, ограничаване на държавата до легитимните й функции и неограничавана стопанска инициатива и конкуренция” сподели причините да се присъедини към института шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. ”Всеки от нас е постигнал успех чрез труда и инициативността си, а не чрез използване на държавни властови ресурси, корупционни практики и връзки със ”сенчести” групировки. Цел на моя живот е постигането на моя собствен и на семейството ми просперитет на полето на свободния пазар” каза за БГНЕС журналистът Нора Стоичкова.

    К.Манолов: Държавата задълбочава кризата, ще изядем и солта и тоягата

    Ние ще обучаваме и просвещаме обществото, а не политиците. В една методична и продължителна работа за да разкрием истинските стойности на капитализма – Неприкосновеност на достоинството, на собствеността на всеки. Равенство пред закона. Не ограничаване на стопанската инициатива и конкуренцията.

    Това каза пред БГНЕС известният публицист Калин Манолов след учредяването на Института за радикален капитализъм. Събранието се проведе снощи в София. Манолов бе избран за председател на Управителния съвет /УС/ на Института. Според Калин Манолов Института ще има за цел да защитава моралните устои на капитализма. „Тази работа, която ни престои, ще бъде наистина апостолска. Не очаквам бръз и явен резултат. Това ще се прояви в промяната на общественото съзнание“, каза още Манолов. Хората ще започнат да вземат друг вид решения, които според нас, са правилни, каза още той. Това, което прави в момента българското правителство, ако въобще нещо прави, защото то непрекъснато променя концепциите си, то е най-погрешният метод за излизане от кризата. Всяка правителствена намеса, всяко наливане на пари от страна на държавата задълбочава кризата. Пазарът може да лекува сам, много по-ефикасно, разбира се по-болезнено, подчерта Калин Манолов. Според него част от предложените мерки, които бяха разкритикувани са необходими, но ние ще ги приложим максимално късно, с максимално жертви и с максимално харчене на пари. В крайна сметка ще изядем и солта и тоягите. Това правителство наистина не намери собствена икономическа, финансова и идеологическа физиономия, защото не почива на никаква философска основа, каза още Калин Манолов.
    Основният принцип на Института е Laisser-faire, което на практика не съществува никъде по света. Чист капитализъм на основата на Laisser-faire не съществува след 1914 година, подчерта многократно Калин Манолов. „Тъй като атаките срещу свободата са непрекъснати и нейната защита трябва да бъде непрекъсната. Борбата за свобода трябва да се превърне в морална защита на капитализма. Много хора не знаят какво се отрича, по какъв начин функционира тази система, какви са нейните предимства, възможности. И понеже не знаят приемат на доверие неправилните определения, етикети, критики. Никъде по света няма капитализъм на принципа на Laisser-faire“, каза още известният български публицист. „Аз не искам да съм поредният човек, който прави някакъв антикризен план…Не е моя работа, а и на членовете на Института, да дават съвети как да се управлява…В този смисъл не искаме да даваме съвети на политици. Не става въпрос за пореден стремеж към властта, става въпрос за просветителство“, каза още Калин Манолов.

    БГНЕС

  • Гений живее в мизерия и отказва награда от 1 млн. долара

    Вие сте най-умният човек на света. Разрешили сте една от най-непонятните задачи в математиката. Дали ще 1) приемете награда от един милион долара, или 2) ще се откажете от парите и ще се барикадирате в личното жилище и ще откажете да отваряте врата за посетители? Отговорът, ако сте усамотилият се руски гений Григори Перелман, е 2), пише британският в. „Гардиън“.

    Миналата седмица математическият институт „Клей“ в Кембридж уважи учения за това, че намери отговор на една от най-трудните задачи в топологията – т. нар. Хипотеза на Поанкаре за структурата на триизмерните форми. Теоремата бе едно от общо седем предизвикателства на „Клей“, за намирането на отговор на които от години е обявен приз от по 1 млн. щатски долара. Решението на Перелман бе публикувано още през 2002 г., но самото му потвърждаване от други математици е отнело години, откъдето идва и забавянето.

    Сега обаче руският гений, в повторение на отказа си от 2006 г. да приеме медала „Фийлдс“ – еквивалент в математиката на Нобелова награда, не иска парите, независимо че е безработен и живее в едно жилище с майка си и сестра си. (Перелман има и собствена боксониера, която по думите на съседите му е завладяна от хлебарки, но рядко я използва.)

    43-годишният доктор на науките също така отказва да говори с представителите на медиите, които постоянно ги причакват пред дома му. Единственият журналист, докопал се до номера на мобилни му телефон, бил пропъден с думите „Безпокоите ме, сега бера гъби“.

    Когато го потърсили в апартамента му, пък отговорил през затворената врата, че си има всичко от което се нужда и помолил да го оставят на мира, пише „Дейли мейл“.

    Малцината му съседи, които са го виждали, описват Перелман като мърляв и самовглъбен ексцентрик. Той винаги носи едно и също палто и панталони, никога не си подстригва брадата и не си реже ноктите. Когато ходи, вместо да се оглежда наоколо, се взира в земята пред себе си, описват го руските медии.

    „Той има доста странни морални възгледи и се впряга силно от малки нередности“, описва го директорът на петербургския математически институт „Стеклов“ Сергей Кисляков. По неговите думи геният работил там, но преди четири години напуснал света на науката с погнуса. Решението му да откаже наградата „Фийлдс“ пък било продиктувано от това, че смятал колегите си математици за недостойни да я връчват.

    Сега Перелман не поддържа каквито е да е било контакти с научната общност и по думите на Кисляков искал да си намери обикновена, несвързана с нея, работа. Интересът към него обаче е налице и във финансов аспект. В отворено писмо на сайта си благотворителният фонд за помощ на деца „Тьопли дом“ вече го подкани да приеме парите от наградата и да ги дари за благотворителност, предава Би Би Си. Подобен призив бе отправен и от руската комунистическа партия, предават информационните агенции.

    dnevnik.bg

  • България започва с гостуване на „Уембли“ кампанията за ЕВРО 2012 г.

    Днес в Тел Авив бе теглен служебният жребий за евроквалификационната ни група. България ще стартира кампанията за класиране на Европейските финали в Полша и Украйна на 03.09.2010г . с гостуване на фаворита в групата – Англия. Първото ни домакинство е срещу  познатата от миналия квалификационен цикъл отбор на Черна гора. Йоветич и компания ще премерят сили с нашите на 07.09.2010 година в София. Годината за националната селекция ще завърши рано – едва на 08.10.2010 г. с ново гостуване на Албиона, този път на Уелс.

    Служебният жребий се наложи след като Англия и Уелс не можаха да се разберат за мачовете помежду си и това възпрепятства представителите на всички отбори да съставят програма по желание. Въпреки това мнозина български футболни специалисти изказаха задоволство, че ще играем само 3 мача през есента и, че най – трудният мач ще бъде в самото начало.

    Ето и пълният квалификационен календар на нашите:

    3 септември 2010 – Англия – България
    7 септември 2010 – България – Черна гора
    8 октомври 2010 – Уелс – България
    26 март 2011 – България – Швейцария
    4 юни 2011 – Черна гора – България
    2 септември 2011 – България – Англия
    6 септември 2011 – Швейцария – България
    11 октомври 2011 – България – Уелс

  • Продажбите на нови жилища в САЩ – на най-ниски равнищa от 1963 година

    Продажбите на нови жилища в САЩ са спаднали през февруари до най-ниското си равнище от 1963 година, сочат публикуваните днес данни на търговското министерство, предадоха световните агенции.

    Според коригирани данни, отчитащи сезонните фактори, продажбите на нови жилища са спаднали с 2,2 на сто спрямо януари до едва 308 000 сделки с годишно натрупване, чупейки поставения рекорд през предходния месец.

    Спадът изненада анализаторите, които прогнозираха, че през февруари с годишно натрупване продадените нови жилища ще бъдат 315 000.

    Февруари бе четвъртият пореден месец на спад на този показател.

    Активността на пазара на нови жилищни имоти в САЩ като цяло бележи спад през последните осем месеца, като причините са високата безработица и затрудненият достъп до кредитиране. Нарастващият брой на изземванията на имоти допълнително затруднява продажбите на нови жилища на фона на силното предлагане на пазара в САЩ, отбелязва агенция Блумбърг.

    Източник: Dir.bg

  • Български традиции: Благовещение

    На 25 март християнският свят празнува Благовещение. Празникът е наричан още Благовец, Благовещене, Благоец.

    В календара на Християнската църква празникът е утвърден през VII в.
    Счита се, че тъкмо на този ден, 9 месеца преди рождеството на Христос, на Богородица се явил архангел Гавраил. Той й съобщил, че ще стане майка на сина на Бога. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника – Благовещение.

    В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са „благи“; „плашат“ овошките, които не дават плод; бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.
    Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици.
    Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

    Според поверието, на този ден излизат самодивите и самовилите. Събуждат се и излизат от дупките змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания прогонват влечугите. В Западна България от сутринта на Благовещение из селото тръгват моми и пеят специални благовешки песни.

    Именници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.

  • Населението на България продължава да намалява

    Българинът живее по-дълго, основно в градовете, сключва брак и ражда дете по-късно, напуска страната предимно, за да работи, показват тенденции в демографските процеси през 2009 г., представени от Националния статистически институт и цитирани от „Дневник“.

    Според статистиката населението на България продължава да намалява, но по-бавно в сравнение с предишните години. В края на 2009 г. в страната живеят 7 563 710 души, като броят им е намалял с 0.6%. Средната продължителност на живота е 73.4 години. Естественият прираст продължава да е отрицателен – минус 3.5, но през 2008 г. е бил минус 4.3.

    Спадащият темп на намаляване на населението се дължи на по-малката смъртност и продължаващото нарастване на раждаемостта. Макар и намалял коефициентът на смъртност остава висок – 14.2, в сравнение със средният показател в ЕС.

    Раждаемостта достига 10.7 бебета на хиляда души и е най-голямата за последните 15 години. През миналата година са регистрирани общо 81 хил. живородени деца, като момчетата са повече от момичетата. Повече от половината бебета са извънбрачни, но в по-голямата част от случаите бащата е известен.

    Според специалистите от НСИ големият брой извънбрачни деца се обяснява с това, че все повече хора предпочитат да живеят на семейни начала без брак. Доказателство за това е намаляването на сключените бракове.

    В същото време повишава да се увеличава средната възраст, на която хората се женят. При мъжете тя достига 29.6 години, а при жените – 26.4 години.

    По официални данни около 19 хил. души са променили адресната си регистрация от България в чужбина през 2009 г. Специалистите от НСИ обаче обясниха, че това не означава, че тези хора са напуснали страната миналата година, тъй като адресната регистрация се променя при смяна на паспортите, които са с давност 5 години. Повечето българи, сменили адреса си, са жени и са на възраст между 20 и 39 години.

    По данни на извадково наблюдение на НСИ на границата близо 52% от емигрантите напускат страната, за да работят в чужбина, а 15% – за да учат.

    kafene.net

  • Tрима министри оставили швейцарци да печелят вместо държавата

    Енергийна афера е ужилила държавата с милиони евро. Тя е започнала при министър Милко Ковачев в царското правителство и е продължила при наследниците му Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.

    Става въпрос за договор от 2004 г. за износ на ток, сключен от Националната електрическа компания с мистериозна швейцарска фирма EFT AG. Тя купува ток на по-ниски цени дори от вътрешния пазар, а после продава в чужбина с огромна печалба. Между 2004 и 2007 г. са изнесени общо 8,8 млрд. киловатчаса за 316 млн. евро. Частниците са прибирали по 50 000 евро на месец.

    Прокуратурата е започнала разследване на аферата през 2009 г. Засега проверяваме бившите шефове на НЕК Васил Анастасов и Любомир Велков, но ако се появят улики срещу тримата министри, ще повдигнем обвинение, заяви пред „Стандарт“ прокурорът по делото Пламен Панайотов. По време на разпитите Анастасов признал, че „всичко става със знанието на министерството“.

    Аферата, за която трима министри на енергетиката са на мушка, е на стойност 316 млн. евро. Става въпрос за договор за износ на ток, сключен със швейцарска фирма. Тя е купувала еленергия от НЕК на по-ниски цени дори от вътрешния пазар.

    Официално договорът е сключен от изпълнителния директор на НЕК през 2004 г. Васил Анастасов и е одобрен от Управителния и Надзорния съвет на електрическата компания. По-късно по време на управлението на наследника му Любомир Велков договорите са били продължавани чрез сключване на анекси.

    „Въпреки че никой от министрите не е сложил подписа си под документите, подозираме, че всичко е ставало със знанието на министрите“, заявиха от прокуратурата.

    „Не съм запознат с историята в детайли. Не съм викан за разпит“, коментира вчера единият от тримата министри Мирослав Севлиевски. Ковачев пък не вдигаше телефона си.

    Разследването започва през 2007 г., след като обвинението е сигнализирано за аферата от зам.-председателя на монтанската секция на движение „Екогласност“ Петър Троянски. През май 2009 г. прокуратура намира, че има достатъчно данни за обвинение за длъжностно престъпление по член 282 от Наказателния кодекс и образува досъдебно производство по случая.

    Привлякохме трима от най-добрите експерти, които да установят какви точно щети са нанесени на държавата. Експертизата трябва да установи на какви цени е купувана електроенергия от фирмата, дали те са по-ниски от тези на вътрешния пазар, има ли щети и какви са.

    Платихме им общо 15 000 лв. в рамките на комплексна експертиза. Няма да кажа имената им, за да не ги притиснат“, коментира вчера пред „Стандарт“ прокурорът по делото Пламен Панайотов.
    Договорът с регистрираната в Санкт Гален, Швейцария, фирма EFT AG е сключен през 2004 г. по времето, когато министър е Милко Ковачев.

    Установено е, че за 4 години – между 2004 и 2007 г. НЕК е изнесла през швейцарската фирма общо 8,8 млрд. киловатчаса за 316 млн. евро. Прокуратурата предполага, че месечната печалба на частниците е около 50 000 евро.

    Токът е продаван на по-ниски цени от вътрешните за България. Освен това самата НЕК има международен лиценз за търговия и е можела сама да продава еленергията. НЕК има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и е можела да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него.
    Посредничеството на швейцарската фирма донесло и проблеми с гърците, понеже те не доставяли необходимите на южната ни съседка количества. Затова в НЕК започнали да идват жалби от гръцка страна, в които се настоявало да се търгува директно без посредници.

    EFT AG е избрана, без да бъде обявен конкурс. За да маскират незаконните си действия, от управата на НЕК уж били изпратили факсове до различни компании, но никой не проявил интерес. Според прокуратурата обаче факсовете са пращани по-късно. Запитвания до фирмите пък показали, че те никога не са били уведомявани, че има подобна оферта от българският производител на ток.

    По време на разпитите изпълнителните директори на НЕК заявили, че през 2003 г. бил спрян износът на ток за Турция и в резултат на това се появили излишъци. Без договора с швейцарците тези количества щели да бъдат загубени, защото еленергията има особеното свойство, че не може да бъде съхранявана.
    Васил Анастасов и Любомир Велков настоявали, че от продажбата на излишна еленергия не може да се инкасира загуба.

    Същата позиция заявиха вчера и от компанията EFT AG. „Компанията ни бе единствената в региона, която прие офертата на НЕК да купи енергийните запаси през 2003 г. Както обикновено EFT купи енергийните запаси на официалната им пазарна цена и с тази покупка не причини никакви щети на НЕК“, казва в официално изявление главният директор на EFT AG Джеймс Най.

    Повечето от управляващите длъжности в EFT AG са заети от сърби, показа проверка на „Стандарт“ в сайта на компанията. Анастасов е голям фен на швейцарците. На разпитите посочил, че това била най-голямата фирма на Балканите. Според него другите купувачи от НЕК накрая отивали в ръцете на швейцарския гигант и продавали на него.

    По време на разпитите бившият шеф на НЕК Васил Анастасов заявил, че всички договори за продажба на ток са сключвани с разрешението на Министерството на енергетиката. Много е вероятно той да свидетелства кой е нареждал да се подписват договорите.

    Екип на „Стандарт“
    www.standartnews.com

  • За любителите на стрелбата и оръжието (видео)

    Три кратки видеофилмчета изпратени ни от наш читател:

  • Какво каза този път ЕК за България?

    Докладите по този механизъм се публикуват два пъти в годината. Настоящият доклад за България е технически, през лятото ще излезе по-обширен доклад, който ще съдържа и политически оценки. При представянето на доклада говорителят на ЕК за България Марк Грей каза следното: „Тези доклади са техническо актуализиране на последните доклади от 22. юли 2009 година. Те не дават детайлна оценка и заключения.”

    В документа от 8 страници се отчитат важните инициативи, предприети от българското правителство през последните шест месеца, в същото време обаче авторите критикуват лошите резултати по отношение на съдебната система и функциите й да разследва, преследва и съди за корупция по високите етажи на властта.

    Финансови наказания няма да има България не е заплашена от предпазни клаузи, каза Грей
    В доклада се изброява постигнатото досега и намеренията на българските власти за близкото бъдеще. Изтъква се най-вече работата по Наказателно-процесуалния кодекс, проверките на съдилищата и прокуратурата, нарасналия брой дисциплинарни производства срещу магистрати.
    Навярно най-голямо внимание ще предизвика пасажът от доклада, който се занимава с така наречената „търговия с влияние и корупция във връзка с назначаването на висши магистрати” – тема, известна в България под името на главния заподозрян Красьо „Черничкия”.

    Авторите на доклада изброяват взетите мерки, като внимателно се придържат към презумцията за невиновност и избягват предварително да раздават правосъдие. Марк Грей посочи още: „Докладът установява, че България е стартирала редица важни инициативи, които показват воля за реформи и демонстрират съзнанието за необходимостта от тези реформи.”

    На въпрос на журналист дали при неизпълнение на препоръките ще има някакви финансови наказания за България и Румъния Марк Грей обясни, че двете страни вече са пълноправни членки и заплахата от предпазни клаузи не съществува. А също така, че не могат да бъдат наказвани със спиране на европейски пари заради слабости, констатирани по Механизма за контрол и проверка.

    „Не даваме оценка на сегашното правителство“
    А дали Еврокомисията е разочарована от борбата на новото правителство в София срещу организираната престъпност, попита още журналистът: „Ние не даваме оценка на сегашното правителство, на министър-председателя или на отделни министри в България. Целта на този доклад е да оцени напредъка на България в реформите”, каза Марк Грей.

    В доклада на Еврокомисията се формулирани и шест показателя, по които ще се оценява работата в бъдеще: изменения в Конституцията по отношение на независимостта на съдебната система, нов Закон за съдебната власт и нов Гражданско-процесуален кодекс, продължаване на реформата на съдебната власт, безпристрастни и професионални разследвания за корупция на високо ниво и на местно равнище, стратегия в борбата срещу организираната престъпност.

    Ето официалното обобщение на доклада на ЕК:
    Защо Комисията докладва за напредъка в съдебната реформа и за борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България?

    При присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. все още съществуваха определени слабости в сферата на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които можеха да възпрепятстват ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на ЕС и да попречат на българските граждани да се възползват напълно от правата си като граждани на ЕС.

    Затова в рамките на механизма за проверка и сътрудничество Комисията пое задължението да помага на България да преодолее тези недостатъци и също така редовно да проверява напредъка, използвайки шест показателя, свързани със съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Тези показатели са свързани помежду си. Те трябва да се разглеждат в съвкупност като част от мащабна реформа на съдебната система и елемент от борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за които е необходим дългосрочен политически ангажимент.

    Как докладва Комисията за напредъка в България?
    Докладите на Комисията относно напредъка по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват два пъти годишно. Те се основават на информация, предоставена от българското правителство, службите на Комисията, държавите-членки и неправителствени организации.

    В последния доклад, публикуван на 22 юли 2009 г., бе направена цялостна оценка на напредъка по всеки от шестте показателя. В него се посочва, че България е дала тласък на реформите и е постигнала първите резултати като нарастване на броя на делата за измами със средства от фондове на ЕС с последващи действия на съдебната власт, окуражаваща статистика за извършени проверки на съдилища и прокуратури, известен напредък в еднаквото прилагане на законодателството и по отношение на идентифицирането на забавяния при дела за организирана престъпност и корупция по високите етажи на властта.

    На фона на продължаващите улични убийства и неуспехите със задържането на известни престъпници докладът заключава, че все още липсва достатъчен политически ангажимент за по-мащабни инициативи.

    Тъй като времето след публикуването на този доклад се счита за твърде кратък срок за България да преодолее тези недостатъци, а Комисията – да преразгледа оценката си, настоящият доклад съдържа само актуализирана фактическа информация за напредъка. Докладът съзнателно се въздържа от подробна оценка на постигнатите резултати по всеки показател, но прави кратък преглед на развоя на процесите от средата на 2009 г. насам.

    Какви са шестте показателя, формулирани за България?
    В рамките на механизма за сътрудничество и проверка за България бяха зададени следните показатели:

    1. Приемане на изменения в Конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.

    2. Гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административно-процесуалния кодекс, преди всичко върху досъдебната фаза.

    3. Продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефективността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

    4. Провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище и докладване за тях. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.

    5. Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба срещу корупцията, особено по границите и в местното управление.

    6. Прилагане на стратегия за борба срещу организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди в тези области.

    afera.bg

  • Операция „Хищник” брои парите на Доган, близки му готвят преврат?

    Близки до лидера на ДПС Ахмед Доган стягат отстраняването му от политиката и контрола, който държи над обръчите с фирми. Това съобщиха за Frognews.bg източници от правозащитната партия. Това бил единственият начин партията да се спаси и едновременно с това да бъдат заличени следите от финансови и икономически престъпления.

    От близо месец централата на „Стамболийски” 45 в столицата наподобявала разбунен кошер. Поредният трус дошъл след разкриването, че през миналата година, като консултант на хидровъзел „Цанков камък”, Сокола е получил космическия хонорар от 1,5 млн. лв. и то от дружество, което отчита загуби.

    Хора от партията са категорични, че горещата информация не се е появила случайно точно сега и то в медия, приемана като близка до ДПС. Месеци наред тя е била крита от обществото и компетентните органи, инак нямало как да се обясни любопитният факт, че през януари тази година от прокуратурата обявиха, че данъчно Доган е чист и няма нарушения. Явно тогава някой си е затворил другарски очите, или пък убийствените хонорари са били все още секретни.

    Изваждането на тези 1,5 млн. консултантски лева са знак, че Доган е предаден за отстрелване отвътре, твърди бившият му заместник в партията и политически анализатор Осман Октай. Още преди година той прогнозира, че има три варианта за отстраняването на Сокола:

    1 Да се договори сам с управляващите, тоест с ГЕРБ, че се оттегля от политика и бизнес като разпусне партията, а срещу тази цена да получи гаранции, че няма да бъде разследван и проверяван за злоупотреба с власт и влияние.

    2 Икономико-мафиотските обръчи да се откъснат сами от Доган, защото повече не им е нужен, като го предадат на прокуратурата и НАП сведения за суми, сметки и финансови схеми.

    3 Физическо отстраняване на лидера на ДПС.

    Според Осман Октай обаче събитията от последните дни показвали, че е задействан План 2. Целта била Доган да бъде преследван не само от закона, но и компрометиран пред бедния си електорат, като нагледен пример как може да се лапа, ако си мандатоносител в правителството.

    Специално на Доган може да бъде посветена спец операция, под кодовото име „Хищник”, предлага Октай. Финансовите далавери около „Цанков камък” били отлична стръв за проверяващите и разследващите. Върху блесналия хонорара от 1,5 млн. лв. Доган е трябвало да внесе през миналата година около 300 хил. лв. ДДС на бюджета, но той даже не се е регистрирал данъчно, защото е скрил тлъстата сума. Това автоматически го прави нарушител. Освен това до края на април тази година трябва да декларира пред НАП и Сметната палата доходите си като физическо лице, тоест милионите и да отчисли дължимия данък. Как ще постъпи обаче, тепърва предстои да видим?

    Този път вътрешната атака срещу Сокола съвпадала и с външни интереси. Вятърът на промяната сега идвал откъм Босфора. От няколко години е ясно, че властта в Анкара не долюбва Доган и опитва да се отърве от него. Фаворитът на комшиите е друг, но шефът го извади от ръководството, обясняват с недомлъвки в ДПС.

    Неофициално се твърди, че дистанциране от Доган е поискал и премиерът Бойко Борисов при посещението си Турция преди месец. Тогава министър-председателят обяви, че отношенията между двете страни ще се развиват без посредници, визирайки ДПС и Доган. Комшиите са приели такъв вариант, като срещу това България да се отвори за турски инвеститори и проекти, които да работят без политически комисионери.

    Сгъстените облаци над елита от ДПС провокирали някои от най-близките му хора да търсят варианти как да спасяват позициите си във властта. Заместник на Сокола е засечен наскоро да търси контакти с управляващите, чрез посредник от Лондон. Депутатът се подготвял за меко кацане, ако самолетът на ДПС се взриви във въздуха.

    Такива били плановете и на други видни депесари, които правели планове за властта в партията след махането на шефа. Освен това в смесените регион хората на Доган от няколко месеца флиртуват нескрито с месните гербери и им предлагат всякакво съдействие, за да не ги закачат..

    Любопитство буди и информацията, че първородният син на Доган – Демир, се прибирал от студентстване в Гърция, за да поеме бизнеса на фамилията, който трябвало да се управлява вече на светло.

    Източник: frognews.bg

  • Българка стана първата жена-концертмайстор на Виенската филхармония

    За първи път в в цялата история на свoето съществуване Виенската Филхармония е оглавена от жена-концертмайстор. И това е бългаската цигуларка Албена Данаилова.

    Тя изпълняваше ролята на концертмайстор от есента на 2008 година, но официално беше утвърдена на тази позиция едва на 20 март 2010.
    Преди да стане концертмайстор Данаилова е свирила първа цигулка в оркестъра, където отново е била първата жена. Преди идването си във Виенската филхармония Албена е била първа цигулка, а след това и концертмайстор на Баварския Държавен Оркестър, а така също и концертмайстор на Лондонския Филхармоничен Оркестър.

    Фактът, че концертмайстор става жена е в разрез с традицията на Виенската филхармония – един от най-старите и най-прочути оркестри в не само в Европа, но и в света.
    Основан през 1842 година Виенският филхармоничен оркестър приема за първи път жена в състава си едва през 1997 година. В момента освен Данаилова, в оркестъра има само още три жени – цигуларката Изабел Байо, арфистката Шарлот Балзерей и виолистката Урсула Плайхингер.

    Виенският филхармоничен fркестър се счита за един от най-добрите симфонични оркестри. През 2008 година той е поставен на трето място в списъка на 20-те най-добри оркестри в света в класацията на британското списание Gramophone, като преди него са само Концертгебау Оркестър и Берлинската филхармония.
    Постът на концертмайстор е вторият по значение в оркестъра, след този на диригента.
    Албена Данаилова е родена в София в семейството на цигуларя Боян Данаилов и пианистката Виолета Попова. Завършила е музикалното училище в София и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“. /БЛИЦ (blitz.bg)

  • Не използвайте “Mozilla Firefox”!

    Германското правителство предупреди обществеността, че използването на „Mozilla Firefox“, един от двата най-популярни браузъра, крие опасности поради новооткрити проблеми със сигурността, съобщи Би Би Си. Федералната служба за информационна сигурност алармира потребителите по начин, сходен с този отпреди няколко месеца, когато заради подобен проблем бе издигнат призив за въздържане от употреба на другия разпространен браузър – „Интернет експлорър“.

    Службата предупреди за открита уязвимост на “Файърфокс” (факт, който бе потвърден от създателите на приложението), която давала възможност на хакери да имплантират вреден софтуеър на потребителските компютри. За оправяне на този бъг в края на месеца ще бъде пусната специална версия на “Mozilla Firefox” – 6.3.2. Бета-вариантът на версията вече е готов и достъпен, но не е преминал пълни тестове, съобщи Би Би Си.
    Точно както постъпи в случая с “Експлорър”, Федералната служба препоръча да не се ползва “Мозила” докато не излезе новата версия.
    Официалният блог по сигурността на “Мозила” потвърди проблема и уточни, че той засяга само най-новата версия 3.6. Тъй като, обаче, предишните издания на приложението имат други проблеми, в това число и по отношение на сигурността, връщането към старите версии не е препоръчително. Както се очаква, преминаването към друг браузър също не се одобрява от създателите на програмата, като се изтъква мнението на специалисти, че смяната на браузър при всеки открит проблем ще донесе повече вреда, отколкото полза, защото възниква въпросът какво да се прави, когато на свой ред новият избор покаже дефекти?
    В крайна сметка компромисът може би е да се смени браузъра, ако човек наистина познава този, на който минава. В противен случай най-добре е да се следят и инсталират всички ъпдейти за сигурност и да се изчака новата версия на “Файърфокс”, в която проблемът е решен. По този начин завършиха нещата и след предишното предупреждение на германските специалисти, отнасящо се до “Интернет експлорър”.

    Начало

  • Паневритмията – свещеният ангелски танц

    Всяка година на 22 март в България започва изпълнението на един уникален и особен ритуал, който няма никъде аналог в света и който същевременно е от значение за цялата планета. С началото на пролетта на повече от 50 места в България и поне на още толкова места в цял свят се завъртват кръговете на Паневритмията – Свещения ангелски танц.

    Именно определенията свещен и ангелски са най- съществените, когато се говори за Паневритмията, защото при разясненията на тази система от музика, песни и движения се употребяват много по-семпли и често неясни обяснения. Това важи особенно за хората, които чуват за първи път за нея.

    Паневритмията е дадена поетапно от Учителя през 30-те и 40-те години на миналия век на три части и в нея са закодирани идеите и практиките за бъдещата епоха на ВОДОЛЕЙ. Така Паневритмията фиксира бъдещето и в определен смисъл го предопределя…Затова участието в нея, изпълнението на компонентите и, отношението към нея не може да бъде нито обикновено, нито делнично. Паневритмията не е поредният начин човек да укрепи здравето си, нито е способ да се намери някакво психическо равновесие, специфична връзка с природата или просто да се открие група за общуване.

    Паневритмията е начин за привличане, трансформация и препредаване към Земята и съответно към физическия план на енергии и информация от много по-висши светове. Затова тя е преди всичко ангелски танц. Нейният оргинал е на друго място и сред други светове, много по-съвършенни и по-напреднали от нашия. В нея е заложен вътрешен стремеж към съвършенство.

    За Пневритмията се казва, че тя е хармонично съчетание между музика, слово, движения и цвят, които в своето взаимодействие раждат постепенно един нов и по-прекрасен свят. И той се случава, защото посредством този метод се дава възможност Това, което е Горе да получи своето съотвествие и долу.
    Идеите, които създават живота ни винаги имат своята родина в света на мисълта. Постепенно с концентрацията и многократното им осмисляне се раждат и съответните форми. Така целият ни свят е кристализация на нашите мисли или най-малко на тези, които сме успяли да привлечем. Многократно осмисляни, повтаряни и зареждани с нашата воля те са станали действителността.

    И когато нещата не са добре, когато има противоречия, страдания и болка това не е нищо повече от вложена и многократно повтаряна мисъл; че така се живее и животът е борба. И това става съдба…В този смисъл в Паневритмията на ниво мисъл, музика, слово, движение и цвят се оформят, повтарят, осмислят и концентрират идеите на новия свят. А той е пътят към бъдещото ангелско призвание на човечеството, състоянието на истинското християнство; без вина, религиозни финансови институции, страх от някакъв ад, объркване кой си и накъде отиваш, болка и ужас от смъртта, която дори не същуствува.

    Чрез Паневритмията се постига това, което йогите, а и много други подобни духовни практики постигат, но по-друг много по-труден, мъчителен и отживял начин. Няма по-съвременен, достъпен и лек начин да се постигне движение напред и сливане с Духа от танца на ангелите.

    Затова Паневритмия трябва да се играе отговорно, с разбиране и със стремеж, към това, което носи тя. В нея е необходимо да се влага мисъл и отношение към всяко движение, да се почувства ритъма на единението и радостта, който изпълва всяка част. Така тя сама по себе си изключва всяко напрежение, недоволство, объркване и критика.

    Дори и човек да носи тези качества в себе си постепенно има шанс да се освободи от тях и с изненада един ден да открие, че животът му плавно се е променил и той се е изправил пред един нов и неподозиран свят. Движението на кръгът на Паневртимията е в посока ОБРАТНА на часовниковата стрелка, което съответства на движението на Слънцето и на планетите, това е пътят на живота и безсмъртиего. Обратното, движението ПО часовника винаги е свързано със смъртта, материалното и земното. В тази посока се движат зодиакалните знаци, свързани със сезоните на Земята и наклона на земната ос, т.е с неща все променливи, непостоянни и земни.

    Малко хора знаят, че Паневритмията е създадена и като вид противодействие на маршеруващите в правоъгълни блокове нацистки ЛЕГИОНИ. И ако те съвсем съзнателно са приемали чрез движенията, музиката, словото и цветовете си информацията за война, омраза и унищожение, в България са правили точно обратното. Това е било противопоставяне на друг фронт, невидим и мисловен.
    Резките, набиващи в земята движения с пета са уравновесявани от меките, плавни стъпки на ангелския танц, на изпънатите властно ръце са се противопоставяли нежно свитите за поздрав ръце, на агресивната и страховита музика в Берлин в София са се изливали тоновете на любовта и на слънчевата радост. Кой победи е ясно. В този смисъл България, бидейки само външно на страната на Третия Райх, е допринесла основно за неговия крах. Не без значение е и връзката и с Русия, която е на принципа „Един сее, друг жъне”, защото на практика победното знаме над Райхстага бе руско.

    А и Хитлер, който съвсем не е бил чужд на мистицизма и окултното знание под влияние на пейота, който е употребявал, е имал видение още през 1921г. със странното напътствие от невидими същества: ”Марширувай смело и без жал, за да победиш.” На тези сили е трябвало да бъде противодействано, защото милостта и любовта никога не отпадат.
    Самата Паневритмия като форма изобразява стилизирания символ на Слънцето – кръгът с точка по средата /там е живата музика на Паневритмията/. Така най-вишите влияния, музикалните се вливат в центъра и след това се разпространяват към периферията. По нататък те се проникват като мисъл, слово и емоции в обикновения живот. Така той се променя според смисъла.

    Колкото повече танцът на Паневритмията се практикува и то особено от по-млади хора, в училищата и от децата, толкова по-бързо към нас ще се вливат информационните полета на по-висшите, по-мирни и по-съвършенни полета. От нас, от нашата упоритост, съзнателност, нежност и съпричастност зависи как ангелските светове ще слизат към нас и ще откликват на нашите желания. Нищо хубаво и добро не може да се привлече, ако ти си в мисълта си далеч от него, ако дори не знаеш, че съществува, ако не го допускаш и не повярваш в него. Затова българският народ е казал „Помогни си сам, за да ти помогне и Бог”. Съществена е и мисълта, че когато ти направиш една стъпка към Бог, Той прави към тебе цели 100. Учителят даде точно на България, страната, която бе избрана да посее семената за новата епоха, най-добрите методи и средства, за да може да се реализират новите идеи и да се сложи край на лъжите и страданията, на омразата и болката.

    Паневритмията показва пътя на човека към съвършенство. В нея се намира и песента с точната вибрация на словосъчетанието „АУМ, ОМ, ОМ, АУМЕН”, създала Вселената, там се пее и песента за радостта на Земята от хармонията на света, както и стиховете за Христовият глас, който тихо шепне в нас и за онзи съкровен момент, когато всеки ще бъде вечно млад и здрав, и нивга няма да умре. Да играе, изучава и разпространява Паневртимията е една от основните задачи на всеки българин, защото това е най-лесният, безболезнен и мек път за духовни постижения и усъвършенстване. Неизмерими са и ползите за цялото човечество.

    Паневритмия се играе на всички континенти и във всички най-големи градове по света. Паневритмията е пътят, по който всяка година на Рила край езерото Бъбрека, където е един от входовете за Невидимия свят – Агарта, се спускат влиянията от ангелските светове. Затова е много важно да се знае как се играе и защо се играе. Пътят напред е пътят на радостта, свободата и разумът, все качества които са вложени във всеки човек и само от него зависи да ги развие и изкара напред. Всичко друго е противопоставяне, мъка, контрол и подчинение. А те не са нужни никому.

    Силва Дончева (Frognews.bg)