2024-04-23

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Ще се трогне ли най-после някой от оглупяването на нацията

    Демографската криза е по-опасна от икономическата. А никой няма идея как тя да бъде преодоляна


    by Диян Божидаров /Сега/


    Общественият дебат в България е истински парадокс. Максимата е, че колкото по-остър е един проблем, толкова повече се мълчи за него. Има една тема, за която никой не говори, а трябва да се крещи – демографският въпрос.

    Нацията изчезва, българският етнос се топи, в цели региони българска реч не можеш да чуеш на един час път с кола, а нито управляващите, нито управляваните имат желание да говорят за него.

    Да не би да е от страх, тъй като всеки подобен разговор води до ужасяващи изводи за печалната неизбежност? Пари, ЕС, НАТО, Доган, Алексей Петров… – коя от тези теми е по-важна от демографската криза?

    Световната история е пълна с примери за претопени етноси

    Кривата със стремглавия спад на населението след 1985 г. е известна на всички. Всички знаем колко малко българчета се раждат. Известна е и настъпателната политика на съседни държави, религии, а и секти. Колко още греди трябват в очите ни, за да прозрем, че ако искаме да оцелеем върху тази сложна територия, ни трябва цялостна държавна концепция?

    Разговорът е закъснял, тъй като добрата демографска политика изисква развита социална структура. Тя е свързана с грамотността, здравето, а и сигурността, тъй като, за да раждат, семействата искат да живеят безопасно от Ново село до Малко Търново. А със затварянето на училища, болници и други социални услуги се постига точно обратното.

    Уж „регионалното развитие“ е първи приоритет на властниците през последните 20 г., а точно обезлюдяването на редица региони е най-устойчивата тенденция през цялото това време. ГЕРБ може да има много текущи грижи, но трябва да положи този първи, най-важен камък. Ако много училища бяха затворени, то сега все някоя болница може да бъде спасена по демографски съображения.

    Ето ги тревожните цифри: През 1992 г. българите бяха 7.2 млн., турците – към 800 000, ромите – около 313 000. На следващото преброяване през 2001 г. най-многобройният етнос се стопи до 6.6 милиона, турците намаляха с 50 000. Ромите се увеличиха на 370 000, т.е. бележат 25-процентов бум. Какво ли ще покаже догодина преброяването, колкото и да е засипано с успокояваща глазура? А какво ли ще е след 100 години, макар да знаем, че такива сложни и далечни въпроси в България не се задават?

    Статистиката е катастрофална и за възрастовия състав на етническите групи. Ако темповете се запазят, след половин век ромите ще представляват 30% от трудовата сила в страната и попълнението в класните стаи. Ако въобще се трудят и ходят на училище. Турският етнос намалява, но пък се пръкват други – помашки, влашки, дори и румънски. На последното преброяване доста роми от Североизтока са се писали румънци. Когато държавата е разграден двор, и марсианци могат да покълнат, стига някой заинтересован да наобиколи гетата.

    Вътрешната миграция ще доведе до още по-големи регионални диспропорции. През 2001 г. градското население е 69%, ако се следват досегашните тенденции, догодина ще е 72-73%. Към 3 млн. българи живеят или работят в София, Пловдив, Варна и Бургас. При липсата на поминък в селата и малките общини, както и с променените стереотипи на живот, урбанизацията ще се увеличава.

    Ще се урбанизират българите. В освободените територии все повече ще доминират малцинствата. Ще говорят майчин език. Дали в не толкова далечното бъдеще няма достатъчно предпоставки да бъде нарушен етническият мир, с който толкова се гордеем днес? ЕС ли ще ни спаси? Покрай емиграцията той ще има подобни проблеми. Вносът на работна ръка му нанесе огромни социални проблеми и в момента се чуди как да оправи грешките.

    Ако политиците са слепи, къде са учените да бият камбаната? Имаме министър без портфейл, който добре разбира всичките тези беди. Точно затова се мъчи да издава ударно български паспорти. Което е само едно от решенията. Светът се глобализира, хората получават все повече права и свободи, вкл. и право на самоопределяне.

    Задачата да се опази нацията е трудна,

    но все пак има социални и икономически методи на защита.

    Добър пример може да ни е Гърция. В последните 20 г. тя се увеличи с около 2 млн., като даде икономически облекчения на завърнали се сънародници. Техните фирми бяха освободени от данък печалба. Ние нямаме толкова голяма диаспора, но всеки върнат българин е от полза.

    Така и няма логично обяснение защо безразборно се дават помощи за дете. За тях е нужен образователен ценз (основното образование е задължително по конституция), а и трябва да се пресече бизнеса с раждането на деца, като облекчения се дават до трето дете. Идеите може да са спорни, но поне трябва да се обсъждат.

    Пряко свързана с демографската политика е и образователната. Не само броя и разположението на училищата, но и качеството. Училищата продължават да продуцират агресия и неграмотност.

    Това е проблем първо на възпитанието в семействата, но не бива и държавата да абдикира от функциите си. Все повече дипломи в средното образование се дават по милост.

    Зрелостници дори от градски училища нямат елементарни познания. Странно е, че ГЕРБ и просветното министерство 7 месеца приоритетно се занимават с БАН. Не там са големите проблемите, дори не и в университетите. А в училището. Грамотността, особено на малцинствата, е първи фактор за социализация.

    Всички тези проблеми може и да не изглеждат актуални днес, но ще ни се стоварят утре. Дебатът, а и адекватните решения могат да намалят щетите, които се очертават при сегашното бездействие.

  • За Алексей Петров – избрано от вестник „Гласове“

    Не правим реклама на вестника, но смятаме че темите повдигнати в него са интересни на читателите ни.

    Алексей Петров – началото в МВР и ДС

    Извадки от Лично кадрово дело арх. № 63507

    Много публикации имаше през последните дни за Алексей Петров. В повечето се търсеше отговор на въпроса кой е той, кое е истинското му лице, какъв човек е. Някои колеги като Рада Домусчиева и Христо Христов потърсиха отговори на тези въпроси в неговото кадрово дело, което е достъпно в комисията за досиетата. Прочитът на суховато поднесената служебна биография на Петров до напускането му на МВР през май 1992 г. е полезен, защото документите съдържат някои интересни подробности.

    Ще започна с резултатите от психологическо изследване на Алексей Петров, проведено през октомври 1990 г. в Центъра за научно-приложна и учебна дейност по психология в МВР.

    „Личност с устойчива нагласа за личностно самоутвърждаване в рискова отговорна и обществено-значима дейност; склонен е да отстоява справедливи каузи, хармониращи с неговата ценностна система. Преживял е значими идейни колизии в процеса на професионалното и образователното развитие. Активна, динамична личност, той не избягва сблъсъците при открито отстояване на собствените разбирания и убеденост. Добрите интелектуални възможности и сравнително уравновесеният характер му позволяват да проявява необходимото хладнокръвие и премереност в поведението при възникване на конфликтни взаимоотношения. Общителен, контактен човек, проявяващ афинитет към работата с хора, с много добре развити комуникативни способности. Културен, задълбочен събеседник, склонен да проявява съпричастност и ангажираност към социално-значими проблеми. Към предложената дейност се насочва с известни колебания, породени от неувереността му в наличието на обективни възможности за усъвършенстване и творческо преобразуване на някои елементи от дейността с оглед повишаване на нейната ефективност и надеждност. Има изразена потребност от постигане на успех в начинанията и намеренията си”.

    Заключението е, че данните са благоприятни за работа като офицер – І група в под. 72620 – МВР.
    Алексей Петров е роден през 1962 г. в Тетевен, но израства в помашкото село Градешница (днес се изписва Градежница) край Ловеч. Учи първоначално в кв. Бабинци, после в с. Глогово. Семейството му е многолюдно и бедно. Баща – секач, майка – гледачка на волове, безпартийни. Всички са научени да работят.
    През юни 1977 г. подава документи да бъде приет като курсант в Средното милиционерско училище (СМУ) в Пазарджик. Собственоръчно е написал своята автобиография и е попълнил личния формуляр. В графата „Кой го е насочил да работи в органите на МВР” е записано: „Аз съм се ориентирал сам”. Бил в кръжока „Млад приятел на МВР”. В графата какви са заниманията му през свободното време: „Изпълнявах поръченията на ДКМС, помагах на майка ми в домакинството и стоях като пастир на добитък”.Почеркът на седмокласника от с. Глогово е смайващо обработен, правописни грешки почти липсват.

    След завършването на СМУ Алексей Петров е разпределен в София. През август 1981 г. започва службата си като милиционер в Първи взвод в поделение 72620 – Мотомилиционерския батальон край резиденция „Врана“, който по това време се води към Софийско градско управление (СГУ) на МВР. В началото е профилиран в състава на щурмовите групи.

    Първият документ в кадровото дело от този период е рапорт с искане да му се разреши явяване на изпит по английски език – тогава е на 19 години. Две години по-късно подава рапорт да му бъде разрешено да кандидатства във ВИИ „Карл Маркс”, Търговски факултет, специалност „Икономика и организация на вътрешната търговия, задочно обучение.

    В характеристиката за периода от август 1981 г. до юли 1986 г. го хвалят – черен колан за оперативно карате, добра теоретична подготовка, отлично носене на службата, успешно участие в изпълнението на специални задачи, няколко награди, две мъмрения…

    Допуснал е обаче и най-тежкото наказание съгласно дисциплинарния устав на въоръжените сили „предупреждение за непълно служебно съответствие” заради скандал след употреба на алкохол. Наказан и взет на отчет е по смисъла на МЗ І-100/1985 г. На 25 ноември 1985 г. в столично районно управление е извършена проверка по инцидент, станал между служители на НМ и шофьори от СП „Таксиметрови превози”. Колега на Алексей го кани на обяд за рождения си ден, пият водка, играят шах, слушат музика. Привечер излизат в цивилно облекло, намъкват се в спряло, но празно такси. Спречкват се, когато шофьорът се появява. Той вика свой колега на помощ и накрая се сбиват. Кой крив – кой прав, в случая няма значение, все пак двамата таксиметрови шофьори не са потрошени, както би могло да се очаква при сблъсък с опитни каратисти.

    По-любопитен е попълненият Картон за предупреждаване. Оказва се, че Петров е предупреден на основание Инструкция №160/85 за недопускане злоупотреба с алкохол. Получава наставник – Евгений Кирилов Русев, който извършва в рамките на почти година идейно-възпитателна работа с него. Отчетът е по тримесечия – проведени индивидуални беседи и разговори, посещение по местоживеене, активизиране на дейността му в комсомолското дружество, стимулиране чрез гласуване на доверие. През цялото това време „не е допуснато да се извърши нарушение по смисъла на предупреждението”, сиреч Алексей Петров или е отказал алкохола, или поне не е злоупотребявал; „подобрена е личната му дисциплина, има тенденция за оптимизиране на положителните му качества, старае се като младши командир да дава личен пример на подчинени и колеги”. През четвъртото тримесечие печели първо място в социалистическото съревнование за 1986 г. Оценката на единоначалника е, че „старшина Петров е направил преоценка на своята дейност и в служебната и извънслужебната дейност е настъпил коренен прелом”. Картонът е приключен на 19.12.1986 г., „защото е изиграл възпитателното си въздействие”. Явно е така, защото шест месеца по-късно, на 1.07.1987 г., Алексей Петров е предложен за награда „Отличник на МВР”.

    Последният акцент от документите в кадровото му дело, който заслужава внимание, е рапорт на старши лейтенант Алексей Петров от 3.11.1990 г. Ще го цитирам с незначително съкращение:
    „Както Ви е известно, при даване на принципното си съгласие за издигането ми в длъжност пред командването на поделението имах две желания по процедурата за встъпване в длъжност: 1. Да работя в колектив, който е съгласен (избира) това. 2. При удовлетворяване на първото и наличие на други кандидати за вакантната длъжност да се проведе конкурс. (…)

    Мотиви: 1. Подборът на кадри чрез метода на конкурса е доказал своята демократичност и ефективност. 2. Във връзка с позицията на СПС за съгласуване на кадровите програми на поделението с него, като председател на ИС, би могло по-късно да се твърди, че съм бил в привилегировано положение.
    Разбирам обречеността на системата на МВР, на принципите на единоначалие и специфичността им на приложение при нас, но от позицията на личната си оценка за конкретната обществено-политическа ситуация в страната и социалнопсихологическия климат в поделението намирам подобен подход в този преломен за държавата момент за нормален, още повече, когато лично ме касае”.

    Резолюцията на този рапорт е поставена месец по-късно и гласи: „С предложенията и мотивите на ст. лейт. Петров съгласен. На 3.12. 1990 г. на проведена среща с ІІІ отряд личният състав категорично приема ст. лейт. Петров да им бъде ЗКО, като отхвърля наличието на други кандидатури. Поради факта, че няма други кандидати за конкурс, наложително е ст. лейт. Петров да встъпи незабавно в предоставената му със заповед длъжност”.

    Впоследствие през 1991 г. Алексей Петров става последователно командир на отряд и началник на 03 група за специални операции в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), а на 1 май 1992 г. след 40-дневен отпуск напуска МВР по собствено желание.

    Мария Дерменджиева

    ––––––––=––––––––––-

    Алексей Петров и Бойко Борисов са ези и тура

    Ако не разсекретят делото и съдебният процес не мине при открити врати, това ще е доказателство, че акция „Октопод” е театър

    Броени дни след ареста на Алексей Петров и операция „Октопод” версиите за случилото се продължават да набъбват лавинообразно. От парламента заваляха едновременно възторжени похвали, че държавата най-сетне е започнала война с мафията, и съмнения, че тази история е спектакъл с политически измерения. Всички политици обаче се оказаха еднакво невинни и недокоснати от пипалата на „Октопода”. За борбата на МВР и правораздавателните органи срещу организираната престъпност преди и сега, както и за реакциите на българските политици и техните прикрити обвързаности с престъпния свят разговаряхме с журналистите Иван Бакалов, редактор на електронното издание e-vestnik.bg, и Иван Рачев, редактор в сп. „Правен свят”.

    Смятате ли, че операция „Октопод” и арестът на Алексей Петров са вододел, който би довел до изясняване на истината за това кой кой е през последните 20 години? Г-н Рачев, вие казахте, че сте изненадан от факта, че властта е посегнала толкова нависоко.

    Иван Рачев: Бях изненадан дотолкова, доколкото хора от МВР посегнаха на Алексей Петров. Но според мен това изобщо не е първият такъв случай. Помните ли през 2003 г., когато Ваньо Танов беше шеф на РДВР в Русе, криминалистите погнаха т.нар. група на Илиян Пенев – Мацола. Става дума за 15–20 човека, които поне от 1994–1995 г. държаха контрабандата, проституцията, дрогата – изобщо всичко в Русенския регион. Те бяха хора на Маджо, имаше събрани конкретни доказателства, в схемите участваха двама или трима съучредители и местни шефове на СДС плюс прясно подkарания към ареста Светослав Мичев от БСП. Този случай започна от контрабандата с горива. Имаше замесени хора от „Лукойл”, имаше замесени хора от Плевен. Единия от тях – Людмил Конов – го застреляха с автомат. Конов беше съдружник на Васил Антонов, бивш депутат от БСП и много добър приятел на Румен Петков. Цялата тази разработка беше провалена от русенския окръжен прокурор Люлин Матев и от бившия шеф на Военна прокуратура Николай Ганчев. Ако правосъдието се беше разровило тогава, част от хвалбите днес нямаше да ги има. Вторият случай е наркоаферата „Опицвет”. Николай Велков, който сега е арестуван при операция „Октопод”, беше собственик на пазарджишката финансово-брокерска къща „Юнона монета”, която някак странно изпадна от делото. При обиска на тази финансова къща са намерени документи, които доказават, че част от инсталацията в „Опицвет” и таблетиращата машина са купени с пари на Кристиян Младенов. Младенов пък по това време е член на Управителния съвет на „Локомотив София”, чийто президент е Николай Гигов. Амфетамините е продавал ливанецът Адел Абдо Саркис, който по онова време, 1998–2000 г., не излизаше от президентството на Петър Стоянов. По-късно същият този Николай Велков влезе в надзора на Корпоративна банка, където са Цветан Василев и Ирена Кръстева, и стана юридически съветник на омбудсмана Гиньо Ганев. Така че изненада има, но мисля, че както тези два случая, така и случаят с Алексей Петров няма да бъдат изяснени.

    И двата случая, за които разказахте, впечатляват с преплитането на криминалния бизнес и политическата класа.

    И.Р.: Естествено, нашата организирана престъпност е създадена от държавата. Няма как да не се преплитат. До 10 ноември 1989 г. нямаше социално-икономически, политически и обществени предпоставки за съществуване на организирана престъпна дейност в класическия смисъл на думата.

    Ако това е така, каква е логиката политическата класа да допусне разплитане на обвързаностите между мафия и дължава?

    Иван Бакалов: Има логика, защото има политически борби и едните искат да разплетат далаверите на другите. Затова е възможно да излязат някои истински престъпления, някой да бъде компрометиран и евентуално вкаран в затвора. Алексей Петров сега е арестуван, но четох, че обвиненията са много слаби и вероятно съдът ще го пусне. Само че той вече е компрометиран. Говори се, че е завладял повечето публични домове в София. Завладял обаче в какъв смисъл, как е организирано всичко това? Един публичен дом плаща на собственика си всеки месец. Той пък плаща на някакви служители, които пазят момичетата, плаща на някого в районното полицейско управление, плаща на информатори и пр. Става дума за едни „черни пари”, които не са някаква официална застраховка. Те се плащат на съответни служители на различни нива в полицията. Няма акция срещу проституцията, за която тия домове да не са информирани предварително. Ако има такава, тя е специално организирано изключение. Включително и тази последната, при която по един много смешен начин тежко въоръжени полицаи с бронежилетки и автомати седят пред голи момичета и ги карат да лягат на пода. Знаем от филмите, че акция „Бардак” не се нуждае от тежко въоръжение. Част от парите, които собствениците плащат, накрая отиват до един капо ди тути капи (бос на всички босове), който седи най-отгоре. Предполага се, че в някакъв момент, като човек силен в службите, Алексей Петров е станал такъв. Четох обвиненията за Митко Полицая, който плащал на Хамстера, а пък Хамстера – на Алексей Петров. Въпросът е в това, че след като вече не е в ДАНС и е скаран с управлението на МВР, той вече не е силен и не може да бъде капо ди тути капи в този бизнес. И естествено ще бъде изместен от друг. Тъй като проституцията е нещо, което никой не може да изкорени, докато не бъде легализирана, на мястото на Алексей Петров ще дойде друг. Тези домове няма да бъдат затворени, може да отидем след един-два месеца и да видим, че продължават да работят. И тъй като там текат парични потоци, естествено е да дойде друг на негово място. Тези парични потоци в бедна страна като България захранват и политиката. Иначе няма откъде да дойдат пари. По закон партиите в България получават страшно малко средства от бюджета. Освен това има адски много партии и всяка е с претенции. И политиците, естествено, използват властта и влиянието си, за да взимат от тези парични потоци. Аз дадох пример с проституцията, но освен това има контрабанда на горива, има наркотици…

    И.Р.: Точене на ДДС, укриване на обороти…

    И.Б.: Разбира се, тези пари минават през посредници, през зависимости. Те не стигат директно от дилъра до някой депутат например. От малките поточета се събира един по-голям поток, който отива нагоре. А там казват, че отнякъде някой давал. Неизбежно е, защото България е бедна страна, която не произвежда продукт, който да продава на света. Всяка европейска страна има някакви национални продукти, които се продават в цял свят и на които се дължи нейното богатство. Франция продава вино и коли, Германия продава мерцедеси, химикали и пр. България какво продава? Нищо не продава.

    И.Р.: Дрога и оръжие…

    И.Б.: Всичко, което се произвежда по света, тук се внася. За съжаление единственият ни голям износ са проститутките. Около 10 хиляди в Европа. Според последното проучване Русия е отишла на трето място процентно след България по брой на проститутки в европейските страни.

    Очаквате ли тази операция да изясни начина, по който се финансират българските партии? Самият Алексей Петров преди време обеща да проговори и да огласи някои от страшните тайни на прехода. Ще го направи ли според вас?

    И.Р.: Ако започне да говори, ще обвини себе си. По наказателните закони той има право да не дава показания срещу себе си. Освен това, за да се разприказва, трябва да каже откъде има информацията, трябва да посочи източник. Поне засега източниците му са два – Николай Начев, бившият контраразузнавач, и Николай Филчев, бившият главен прокурор. И двамата не са нито следствени, нито обвиняеми.

    Каква е истината за т.нар. частно МВР на Алексей Петров и за намерените папки с класифицирана информация в склада на басейн „Спартак”, както твърди министър Цветанов? Смятате ли, че Алексей Петров е оставил тези папки там, след като е знаел за предстоящия арест няколко дни по-рано?

    И.Б.: Според мен всичко е скрито. Цветанов представя нещата така, все едно е намерено кой знае какво. Ще видим. Нека да ги извадят.

    И.Р.: За да отговорим на този въпрос, би трябвало да знаем какво е имало там преди акцията и какво е намерено по време на акцията. Ако разсекретят делото и съдебният процес мине при открити врати, може да разберем нещо.

    Заявихте, че обвиненията са много слаби и вероятно съдът ще пусне Алексей Петров. Министърът на правосъдието Маргарита Попова отправи упрек, че не може мярката „задържане под стража” да се използва, за да имат време разследващите да съберат доказателствата. Този случай такъв ли е?

    И.Р.: При дело за мярка за неотклонение не е необходимо да се прилагат кой знае какви доказателства. Мярката за неотклонение трябва да гарантира присъствието на следствения в България и евентуално да предотврати извършването на ново престъпление или укриване на доказателства. Много е важно да се разбере, че в момента полицията и прокуратурата трябва да съберат доказателства за това, че ако пуснат Алексей Петров, той ще извърши престъпление и ще попречи на разследването или ще избяга. А това нещо как ще го докажат? Тук разликата е много тънка. Той може да преседи така и две години в ареста и накрая да се окаже, че е невинен и да му кажат: „Извинявай, станала е грешка”. „Ние внасяме обвинения”, казва Цветанов. Какви обвинения внасяш, ти внасяш данни, че той ще извърши ново престъпление и че ще попречи на разследването. Толкова. Нищо друго не се иска по мярката за неотклонение. Сега в момента има улики, те още не са доказателства. Те трябва да съберат доказателствата.

    И.Б.: Ако полицията не ги събере и отиде така на следващото заседание на съда, и при най-голямо желание да остави Петров в ареста, съдът ще го пусне, както стана с Хамстера. Дано се справят. Ние не можем да ехидничим и да се радваме, че МВР не може да улови някого и да го вкара в затвора. Ние на коя страна сме? Нали сме на страната на правото, нали трябва да престъпниците да влязат в затвора. Проблемът е, че цялата тази акция за октопода и неговите отрязани пипала е много пропагандна. Във вестниците човек вижда една страшна пропаганда и научава за някакви лични интриги и взаимоотношения между Цветанов, Борисов и Петров. Има съмнения, че нещо не е наред и че се вдига шум за пред света, че водим голяма борба с мафията.

    Откъде идват тези съмнения според вас?

    И.Б.: Първо, липсата на достатъчно доказателства и второ, предисторията. Въпросният Петров лично занесе на Борисов някакъв доклад на ДАНС, на базата на който той обвини бившия премиер Сергей Станишев, че е изгубил някакви доклади в Министерския съвет. Те имаха някакви контакти и нещо се сработваха, а сега изведнъж станаха врагове. Били са съдружници в някаква каратистка фирма, имали са някакви отношения в миналата си дейност като охранители. Освен това имаше компрометиращи материали за Цветанов в няколко броя на в. „Галерия”, който се смята за близък до Алексей Петров. Съществуват факти, по които може да се съди, че има лични амбиции в акцията срещу Алексей Петров. Това дали той е престъпник е отделен въпрос. Ако е престъпник, нека да влезе в затвора. Но при толкова оскъдни доказателства и при толкова много пропаганден шум започвам да мисля, че тези, които са истинската мафия и са в по-голямата си част незасегнати, сега седят доволно и се хилят – „Ето го мафиота, ние решихме проблема с престъпността и разковахме мафията”.

    Защо през 1999 г. Алексей Петров е бил внедрен като агент под прикритие в Националната служба за сигурност (НСС)? Как ще коментирате свадата около това кой точно го е вербувал в службите?

    И.Р.: Ама той не е влизал в службите изобщо, разберете го! Да излезе някой и да каже: „Алексей Петров е влязъл в службите през 1999 г. и е направил това и това”. Какво точно се е случило, след като той уж е влязъл в службите?

    Нали се твърди, че е станал агент на НСС през последните дни на декемри 1999 г.?

    И.Р.: Добре, той като агент на МВР ли прави предизборната кампания на Надежда Михайлова в Ловеч през 2001 г.? Него като агент на МВР ли го стреляха през 2002 г. или като мутра? Като агент на МВР ли е съдружник със Златко Баретата, който от една година е в ареста за контрабанда и трафик на наркотици. Всичко това е косвено доказателство, че обвиненията срещу Алексей Петров са прекалено много, а доказателствата са сравнително малко. Не може такова страшилище като Петров да бъде обвинено едновременно за рекет, контрабанда, проституция, пране на пари, търговия с влияние, отвличания и пр. Половината от Наказателния кодекс! Как ще ги докажат те? Та ако Алексей Петров беше такъв идиот, че да допусне срещу него да бъдат събрани улики за три дни, те щяха да го застрелят още през 1995 г. Не съществува такъв идиот в подземния свят, който да допусне да го арестуват след един месец работа. Няма такъв. При това се е задържал 20 години.

    И.Б.: Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви след акцията, че разработката е от един месец. При толкова много обвинения един месец работа е абсурд.

    Ако правилно ви разбирам, според вас Алексей Петров е изцяло и само свързан с подземния свят, оспорвате неговото участие в специалните служби?

    И.Р.: Добре, Косьо Самоковеца беше нещатен сътрудник на НСС. Димата Руснака беше нещатен сътрудник на НСС. Две трети от убитите са сътрудничили.

    Но никой от тях не е бил съветник на шефа на ДАНС.

    И.Р.: Това вече е друг въпрос. Ето например Иво Тонев. Той е дясна ръка на Николай Гигов от сто години. „Опицвет” и Кристиян Младенов са свързани с „Локомотив София” по един или друг начин. Защо Бойко Борисов даде на Иво Тонев тотото?

    Защо?

    И.Р.: Не знам, някой да попита Бойко Борисов. Това момче е син на Атанас Тонев, шеф на БДЖ по социалистическо време, който изнесе поне 15 хиляди цистерни с бензин по време на югоембаргото. Евгени Узунов е създател на Първа източна международна банка. Това е банката на Маджо и на Маргините. Сега се казва „Интернешънъл Асет Банк”. Вътре е Младен Мутафчийски, вътре е Виктор Вълков, вътре е първият демократичен ректор на Югозападния университет Траян Лялев. Синът на Траян Лялев, Георги Лялев, направи схемите за кражбата на военния завод „Бета” в Червен бряг, който пък Мирчо Циганина открадна за три денонощия с четири фалшиви подписа. Георги Лялев извъртя и схемата за „Софияленд” с онези декари. Той беше корпоративният адвокат на СИК. И хубаво – на 14 септември правителството на Бойко Борисов даде на съдружника на Евгени Узунов в „София сити къмпани” Васил Велев безвъзмездно 9 млн. лв., за да бори сивата икономика. Какво да говорим? Вене Сотиров, дето го бяха отвлекли, държеше кетъринга на „Кремиковци”. През 90-те години той беше член на УС на Първа източна международна банка. Организираната престъпност е продукт на политическата класа. Всичките тези Маргини, Маджовци и пр. са бивши служители на МВР и на Министерството на отбраната.

    И все пак статутът на Алексей Петров е по-различен от този на повечето герои с прозвища, които изредихте. Така или иначе, той е минал през най-малко четири български правителства. Партиите сега се замерват с компромати чий продукт е Алексей Петров.

    И.Р.: Как четири правителства, той е в играта от 1993 г. В Асоциацията за гражданска самозащита, която е създадена през 1992 г., влизат Алексей Петров, Валентин Моллов, Петьо Блъсков. Това означава ли, че Алексей Петров тогава си е купил „24 часа” и „168 часа”? После неслучайно той става председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите (ССИ). Той си е вътре в киреча от самото начало на прехода. И преподава в УНСС. Ами ректорът на този университет сега е председател на ССИ.

    Как коментирате реакциите на политиците във връзка с тази операция? Всички се разраничиха много категорично от Алексей Петров, включително Яне Янев, който каза, че никога не е имал нищо общо с делата на Петров и неговите партньори.

    И.Р.: Естествено, че ще се разграничат. Предишните два парламента бяха пълни със сикаджии. По времето на Симеон Сакскобургготски повериха Агенцията за следприватизационен контрол на Димитър Ламбовски, който е сикаджия. Какво да говорим?

    Имаше интересна престрелка между Сергей Станишев и Татяна Дончева по повод контактите им с Алексей Петров. Всеки от тях отрече да е имал редовни контакти с него и приписа този грях на другия.

    И.Р.: Никой няма да излезе и да каже „аз съм идиот”. Същата е работата с тази нерегламентирана среща на Румен Петков. Ако някой прочете стенограмата от прословутото заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и доклада за дрогата от април 2008 г., ще види, че там Ваньо Танов казва ясно – Румен Петков се оказва онзи посредник, който трябва да помирява т.нар. братя Галеви, Алексей Петров и Златко Баретата. Той не е отишъл на среща с Галев, уредена от Алексей Петров, той е отишъл да ги помирява. Това още не е разследвано.

    И.Б.: Ние имаме най-удивителното МВР може би в целия соцлагер. Двадесет години МВР прелива в престъпността и после се връща обратно. Пример са братя Галеви, които са бивши барети. Такива са Златко Баретата, Алексей Петров и много други. Няма мафиотска структура или някаква форма на организирана престъпност, в която да няма бивши хора от МВР. Въпросните братя Галеви отиват в частния бизнес, евфемистично казано, и след това се връщат на работа в НСБОП, защото са „добри момчета и имат опит”.

    И.Р.: През 1997 г. Кирил Радев ги изгони.

    И.Б.: Същата история има и Алексей Петров. Той напуска някакъв отряд за борба с тероризма…

    И.Р.: Само че във Варна, което е много важно. Оттам е топлата им дружба с другаря Филчев.

    И.Б.: …напуска баретите, влиза в частния бизнес, какъв бизнес точно, е интересно, и после се връща като агент на ДАНС, а преди това на контраразунаването. Такива примери са много. При това говорим за официалното преминаване от МВР в бизнеса и от бизнеса пак в МВР. А неофициалното, тези, които са напуснали и плащат на останалите вътре свои колеги? Другарчето казва: „Аз тук се хванах с едни неща, ти ще помагаш и ще си взимаш твоето всеки месец”.

    И.Р.: Помните ли аферата „Амигос”? Двамата съдружници на Пепи Амигоса, братята Мирянови, са полицаи. Навсякъде има полицаи, бивши и настоящи. Иво Карамански навремето какво беше? Христо Величков, шеф на националната полиция, и Иван Иванов, шеф на издирването в СДВР, са тартори на Карамански. Карамански работи за тях в казино „Севастопол”. После Христо Величков даже стана депутат от „Атака”.

    И.Б.: Що се отнася до реакциите на политиците, те са още един повод да мислим, че при ареста на Алексей Петров има намесена политика. Волен Сидеров е щастлив и веднага поиска главният прокурор да снеме имунитета на неговия конкурент Яне Янев и да го разследва за връзки с престъпността.

    И.Р.: Макар че в „Атака” е пълно с бивши мутри.

    И.Б.: Говори се, че Алексей Петров бил политически инженер, забъркан с разцепването на „Атака” и пр. Аз се солидаризирам с Татяна Дончева – не може един сержант от пазарджишкото милиционерско училище да е политически инженер. Той може да се опитва, но този костюм не му е по мярка.

    И.Р.: По-скоро бащите на РЗС са го потърсили за пари.

    И.Б.: Та значи доволен е Волен Сидеров. След това Румен Петков пръв изчурулика, че Станишев трябва да си подаде оставката, защото назначил Алексей Петров. После Камен Костадинов от ДПС заяви многозначително, че не бил доволен от работата на ДАНС при предишния парламент, когато те били в управлението, а сега оценява положително тази акция.

    „Няма как да не кажем браво, подкрепяме ви”, заяви Костадинов

    И.Б.: Срещу ДПС, което е в опозиция, имаше страшни предизборни и следизборни закани от страна на Бойко Борисов. Оказа се, че те сега се чувстват комфортно и адмирират като опозиция действията на властта. Тези реакции са още нещо, което хвърля съмнения, че има намесена политика.

    И.Р.: Няма как да няма политика в случая, защото Цветан Цветанов е така или иначе политическо лице. Бойко Борисов ходи в Израел и във Великобритания. Значи тази акция според мен е сто процента съгласувана поне с израелците. Просто защото Алексей Петров от 1994 г. работи с тях. Помните ли тази история, когато през 2001 г. хванаха шестима евреи с близо двеста хиляди долара. Имаше дело за източване на три милиона долара от хотел „Замъкът Хранков”. Бившият шеф на отдел „Следствен” при Филчев, Цеко Йорданов, оправда единия от обвиняемите и той после му стана съдружник в „Левски Спартак”.

    Преди малко споменахте за топлата дружба между Алексей Петров и Никола Филчев. Кога започва тя?

    И.Р.: Според мен от 1992 г. Крепи са на интерес и на някаква зависимост. Филчев е бил съдия във Варна. Не знам откъде да започна – схватката за „Джони Уокър”, сблъсъкът за „Токуда”, ямболската адвокатка, скандалът с Николай Колев, лека му пръст… Много са нещата. След скандал Филко Славов от барета отиде и стана шеф на сигурността във ВКП. Двамата, Филчев и Славов, си имат къщи в един имот на „Левски Спартак” на „Черни връх”. Те са им построени от Алексей Петров. В първата си книга „Лъжата: Жан, Иван и другите” Тошо Тошев има цяла глава, която се казва „Срещи под дулата на баретите”. Тошев пише нещо в „Труд”, Филчев започва да го рекетира и през Анна Заркова си уреждат среща на кортовете на „Левски”, където от едната страна са мутрите, бившите барети на Алексей, а от другата – въоръжените барети на Филко Славов. И тези тримата си говорят там нещо. Това е шизофрения. Още с излизането на тази книга и Филчев, и Алексей Петров трябваше да бъдат изпозатворени всичките, вместо да ходят да поздравяват Тошев.

    И.Б.: И предишното, и сегашното управление правят някакви опити да се борят с престъпността под натиска на ЕС. Самата ДАНС беше създадена с такава идея. Алексей Петров беше вкаран от бившия шеф на ДАНС може би с надежда, че ще извади някои неща, които вече знае, за да ги разработят.

    И.Р.: А може би е вкаран, защото Петко Сертов не е могъл да откаже. Явно Алексей Петров е направил предложение на шефа на ДАНС, на което той да не може да откаже.

    И.Б.: За мен по-значително от гледна точка на икономическа мощ беше задържането на Христо Ковачки за източване на ДДС. Срещу него започва разследване при предишното правителство и това за мен беше учудващо. Неговата икономическа мощ е много по-голяма. Ковачки е най-големият частен инвеститор в енергетиката, има мини, има шест топлофикации, има не знам колко веца и теца, има заводи в Сърбия и Македония. Най-големият собственик на търговски площи в България е Ковачки. И е постигнал всичко това на 40 години. За него имаше твърдения, включително в австрийски медии, че пере парите на Самоковеца. Ковачки започва бизнеса с няколко сергии на базара в Самоков. Как се получава това, да станеш най-големия частен инвеститор в енергетиката за нищожен брой години. Като се каже мафия, аз си мисля повече за такива хора, отколкото за бившите барети. Сегашното правителство подхваща Алексей Петров. Защо точно него? Аз бих се радвал да подхване и Васил Божков.

    По времето, когато беше повдигнато обвинение срещу Христо Ковачки, също се появиха питания от типа на „защо точно него, а не да кажем, Георги Гергов, който също е голям длъжник на държавата”. Не е ли по-важно криминалният бизнес да бъде атакуван от правораздавателните органи?

    И.Б.: Хубаво е това, че се редуват политиците, които идват на власт. Едните ще подхванат този, другите – друг, и все някога ще излезе нещо. Все някой ще влезе накрая в затвора, надявам се.

    И.Р.: Ето още един пример. През 2005–2006 г. погнаха производителя на горива Георги Самуилов и неговата „Инса Ойл” в гр. Раковски. Делото му влезе в Софийския градски съд по времето на Сергей Станишев. За Самуилов се знае, че е безспорно човек на БСП. Контрабанда на горива, укриване на ДДС – 43 млн. лв. за 7–8 месеца. В момента това дело е никъде. То най-вероятно може и да е прекратено вече. Някой ден, като го разсекретят, ще го прочетем и ще видим. Сега митниците ровят въпросния Георги Самуилов и са му доказали нови 73 хил. тона контрабанда, внесени при занижени мита. Но комисията „Кушлев” не е поискала конфискация на инсталацията на Георги Самуилов в Раковски. Имам хипотеза, че цялата тази галиматия срещу Алексей Петров по стар народен обичай може да цели очистване, пране на биография през съд. Страшни обвинения, един обективен съд, един обективен процес, бум-бум, човекът е невинен, хайде довиждане и край. И цялата му бизнес империя си остава. Защо не?

    Смятате, че това е театър?

    И.Р.: Защо да не е театър? Всичките минаха оттам. Дилян Дорон мина оттам, Иван Кочев – Чомбе мина оттам, „ „Мултигруп” няколко пъти минаха през това, Софиянски мина оттам три пъти. Кой не е бил съден и оправдаван впоследствие или разследван и оневиняван. Някой знае ли в тези 350 хиляди прекратени поради изтичане на давност следствени дела какво има. Къде е пърият фалит на „Балкан”, къде е „Кремиковци”,  къде е петролният заем. Къде е първият доклад на комисията „Антимафия” от 1993 г., оглавявана от Ана Караиванова.

    И.Б.: Акциите на Бойко Борисов по времето, когато беше главен секретар на МВР, се свеждаха до голям шум и накрая нищо като доказателства. Когато хванаха наркодилъра Киро Японеца, направиха тараш и не можаха да извадят нищо като доказателства. Само един незаконен пистолет. Тогава шефката на Съюза на съдиите каза: „Какъв е този шум при това мижаво обвинение?”. Абе не е и мижаво, пет години е по Наказателния кодекс. Тогава и това не издържа, но би трябвало да действат така. Така правят и по света – като нямаш друго, намираш онова, за което можеш да го осъдиш. Например вкараха един от големите наркобосове в Колумбия за 48–50 месеца в затвора за незаконно притежаван пистолет. Не могли да докажат другото, ама за това го вкарали. Нашето МВР и това не може да направи. Ако у нас извадят стари дела, ще намерят толкова случаи на заловени с незаконно оръжие. Могат да ги изповкарат всичките в затвора за това. То бяха престрелки по кръчми и какво ли не.

    И.Р.: Освен това по закон всички фирми, всички дялови участия, всички пари на Алексей Петров от постъпването му като агент или офицер под прикритие до осветяването му и влизането му като редовен служител в МВР принадлежат на държавата. Защо не му вземат „Лев Инс”, „Лев Инвест” и всичко останало. Той декларира миналата година 3 млн. лв. доходи от хонарари. Откъде са тези хонорари, като агент под прикритие ли получава хонорари?

    Нали е и преподавател в УНСС?

    И.Р.: Да, за по два лева на час.

    Добре, но все пак каква е разликата между Алексей Петров и Бойко Борисов? И двамата тръгват от охранителен и застрахователен бизнес. По-късно, както отбеляза Антон Кутев, разликите следват от това, че Сакскобургготски покани Борисов да стане главен секретар на МВР.

    И.Б.: Знаете ли на какво ми прилича това, то е като с чалгата. Излизат някакви певици, слагат си силиконови цици и всички започват да им подражават. Като влезе една мутра в политиката, и другите мутри започват да слагат силикон, да се червят и да стават политици. Алексей Петров обяви преди три месеца, че щял да бъде алтернатива на Бойко Борисов. Това е комплексът на мутрата, която иска да стигне своя събрат. Да, ама Борисов не е толкова просто явление. Той има харизма, умее да говори, има излъчване.

    Чарът и харизмата достатъчно основание ли са някой да влезе в политиката?

    И.Б.: Има една хипотеза на един автор, който продаде книга с огромен тираж – „Тайният проект Бойко Борисов”. Той е наш колега, който според мен страда от параноя.

    И.Р.: Не страда от параноя, просто жена му работи във Върховната касационна прокуратура и каквото добара оттам, за това пише той.

    И.Б.: Както и да е. Хипотезата е, че има някакъв проект за издигането на Бойко Борисов и че има кукловоди, които са го дърпали от самото начало, за да стигне дотук.

    Вие как гледате на тази хипотеза?

    И.Б.: Аз започнах да си мисля, че има нещо такова, че зад Борисов има някакви хора. В един момент реших, че това е царят, защото той го направи главен секретар. Но хайде да се върнем назад и да помислим – може ли всеки да стане охранител на Тодор Живков. Значи Евгения Живкова ще си вземе ей така някой и ще го назначи, защото й е симпатичен. Някой очевидно го е препоръчал. След това царят също го избра за свой охранител. Явно пак някой го е посъветвал.

    И.Р.: Добре, нека да пораздрусаме малко черешата. Преди малко изредих част от хората, свързани с Асоциацията за гражданска самозащита – Алексей Петров, Валентин Моллов, Иван Бояджиев от МВР, Петьо Блъсков. Там има и едно лице – Томо Цветанов Борисов, който също е охранител. При първото идване на царя през 1996 г. го охранява Томо Борисов. Тогава, кой знае защо, царят е настанен в хотел „Глория палас”, откъдето, кой знае как, му изчезва чантичката с документите, с джиесемите, с кредитните карти. Става един много тих и много бурен скандал. Хотел „Глория палас” по онова време е на Илия Павлов, на Маджо, на Стойне Манолов и на Васил Божков. И изведнъж се оказва, че нашето момче Бойко Борисов веднага намира чантичката с всички документи на царя, връща му я и му става охрана. Това е. Оттам тръгва възходът.

    Ще бъдат ли извадени покрай „Октопод” файловете на прехода, както призова Станишев, за да се види как са формирани охранителните и застрахователните бизнеси?

    И.Р.: Какво да излиза, то всичко е ясно. Има търговски регистри, там всичко си пише. Ето „Първа частна милиция”. Чували сме за Георги Николов – Мечката и за Найден Милков, бивши служители на полицейското спецзвено за борба с масовите безредици в Бургас, които набиха висаджиите през 1993 г. Една колежка направи трогателен репортаж и ги изгониха от МВР. Тогава те взели, че направили „Първа частна милиция”. Глупости. „Първа частна милиция” е на тогавашния заместник-шеф по национална сигурност на РДВР – Ст. Загора Оник Калустян, на Емил Райков от Бургас и на още двама души, които не са чак толкова известни. Емил Райков по-късно става съдружник с Бойко Борисов и с Румен Николов – Пашата в незаконната бургаска цигарена фабрика. Това си го пише. Ако Бойко Борисов искаше да ръчка срещу Алексей Петров, защо не ръчка за оня случай, когато през 2001 г., по времето, когато беше главен секретар на МВР, хванаха израелците, вървя разследване, при което ставаше дума за 3 млн. лв., а според мен ставаше дума за хазратен туризъм и за пране на пари. Как така, докато чакат единия от израелците с мярка за неотклонение в българското следствие, той изведнъж се озовава на летището в Тел Авив. Те го чакат в следствието на разпит и изведнъж получават израелски вестник, в който онзи е сниман на летището как се прибира на тази дата.

    Е, защо не е ръчкал Борисов?

    И.Р.: Защо не ръчка, защото са ези и тура. Това е.

    Сега какво се случва между това „ези” и „тура”, че единият все пак започва да ръчка?

    И.Р.: Какво се случи, когато Алексей Петров бастиса братя Галеви? Нищо не се случи. Делото е секретно, и това дело ще бъде секретно. Ако го разсекретят и съдебният процес върви при открити врати, това ще е доказателство, че е на път да се случи нещо срещу организирината престъпност.

    Това ли ще бъде маркерът, че всичко това е автентична борба с организираната престъпност?

    И.Р.: Да. Всички далавери в съдебната система стават на закрити заседания и при секретни дела.

    Смятате ли, че в резултат на тази операция ще настъпят някакви размествания на политическите пластове?Сидеров вече обвини Костов, че е произвел Алексей Петров в офицер, а той от своя страна му е обещал да не разкрива далаверите по време на неговото управление.

    И.Р.: Ами нека се фокусираме върху Волен Сидеров и „Атака”. Първият шеф на „Атака” в „Надежда”, Пело Стоев, е съосновател на ВИС-1. Любомир Бакърджиев, шофьор на Волен Сидеров при инцидента на магистрала „Тракия”, е сикаджия от Перник и Радомир. Слави Бинев, евродепутат от „Атака” – каратист, Асоциация „Защита”, Карамански и т.н. От друга страна – Костов, Славчо Христов, Маргините, кръгът „Олимп”. Естествено, че и единият, и другият ще злорадстват. Съюзът на бившите барети винаги е играл някаква буферна роля между СИК и ВИС, доколкото изобщо е имало нужда от такъв буфер. Не знам защо се радва Иван Костов толкова на тази акция, та дори твърди, че сме щели да учим имената на участниците в учебниците по история.

    И.Б.: Възможно е да има размествания на пластовете, защото ако този е толкова голям мафиот, той вероятно държи много козове. Ако ги извади, ще компрометира някакви хора.

    И.Р.: Не мисля, в момента, в който тръгне да ги вади, те ще го застрелят. Как ще ги извади? Ако извади някакви козове, нали си подписва затвора автоматично. Това е класифицирана информация, с която той няма право да разполага по никакъв начин.

    И.Б.: Аз казвам, че съществува възможност за компрометиране. Но всъщност не съм видял компрометиран политик, който да си е подвил опашката. Може би единственото изключение е Жан Виденов, който се скри. Другият, който може би постъпи по същия начин, е Филип Димитров. И двамата си отидоха заради страшно недоволство на хората. А останалите? Вижте Румен Овчаров. Той беше министър в едно провалено правителство и вицепремиер във второ правителство, от което беше изхвърлен от самия премиер заради съмнения за корупция. И този човек надига глава – „няма, аз не излизам от политиката, ще променям БСП”. Един политик е загубен, когато изгуби обществена подкрепа.

    Ще се случи ли това и на Бойко Борисов, ако тази история бъде покрита и заровена?

    И.Б.: Волен Сидеров сам се изложи в самолет на „Луфтханза”. Човек, каквото си направи сам, никой друг не може да му го направи. Като видя, че ще го съдят в Германия, отиде и се извини. Всички тези неща обаче медиите ги цитират и хората ги четат. Така си създават определено отношение към него. В един момент неговото влияние ще се свие или ще се срине напълно и той ще остане извън парламента, както се случи със Сакскобургготски. Какъв е случаят при Бойко Борисов? Засега той е тефлонов, каквото и да става, той е, няма алтернатива на хоризонта, не се вижда друг. Да, но и той натрупва негативи. Хората вече виждат, че много приказва, обръща си мнението на 180 градуса, днес каже едно, утре го отменя и т.н. Подобни показни и пропагандни акции няма да помогнат. Всъщност те не случайно са такива. Хората са зажаднели да видят борба с престъпността и той им дава зрелище чрез медиите. Но освен зрелища ще трябва и хляб и ако няма икономическа промяна, настроенията към Бойко още през пролетта може да се окажат доста различни.

    И.Р.: Ако от тази операция не излезе нищо, ще каже, че Цецо е виновен. Това е единствената политическа нестабилност, която очаквам да се случи. Възможно е Цветан Цветанов да се окаже грозно подведен от някои негови хора, подобно на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. Тази операция е като всички останали. Няма разлика дали са братя Галеви, дали е Алексей Петров. Да, Алексей Петров е бил подземната свещена крава на прехода, топлата връзка между държавните институции и организираната престъпност, но ако сега трябва някой да пада, това ще е Цветанов, защото приказва ангро. Защото едно е полицай да смята, че има доказателства, друго е прокуратурата да му ги материализира по разпоредбите на НПК и трето е съдът да му ги признае. Това са някакви неща, които са абсолютно непонятни все още за неговата глава. Освен това ако искаха някой да не им пречи в ареста, щеше да е и Николай Начев, който е бивш шеф на икономическото направление в НСС и е изгонен оттам за чадъросване на Косьо Самоковеца, само че е изгонен така, че става шеф на националната сигурност в РДВР –  София. Филчев също щеше да е вътре, а и други хора от Върховната касационна прокуратура, които са топла връзка между Алексей Пертов и Никола Филчев, или по-скоро са слугували на Петров по заповед на Филчев.

    А какво се случва сега в ДАНС, там остана лобито, с което толкова си противоборстваше Алексей Петров? Как коментирате тезата, че операция „Октопод” е лична вендета?

    И.Б.: Още един повод да кажа, че има нещо съмнително в тази акция. Неговият съперник Иван Драшков е зам.-председател на агенцията. Въпросният Драшков е сложна смесица между сталинизъм и съвременен ченгесарски бизнес. Синът му е на 26 години, но има комплекс от 80–100 апартамента, който струва милиони. Казват, че бил взел кредит. Аз смятам, че няма банка в България, която да даде кредит на 26-годишен човек за толкова голям комплекс. Кредит, който няма с какво да покрие, няма ипотека, няма нищо. Освен ако някой не е показал в банката една папка. Така може да бъде даден кредит. Братът на Драшков пък продаде имот с фалшивия подпис на Бойко Борисов.

    И.Р.: Е, да, ама кой го купи? Купи го Емил Димитров, който е депутат от ГЕРБ, и Славян Теофилов, който е сикаджията на Слънчев бряг и беше на трето място в бургаската листа на РЗС.

    И.Б.: Въпросът е, че този имот е откраднат от общината с фалшив подпис. Борисов лично каза, че този подпис не е негов и отиде в съда.

    И.Р.: Да приемем, че подписът е фалшив. Алексей Петров като каза лично, че е бил 20 години служител на държавата под прикритие, защо никой не му вярва?

    От ДСБ поискаха да бъде арестуван и разследван бившият главен прокурор Никола Филчев, който беше избран по време на управлението на сините. Всъщност как беше избран тогава той?

    И.Р.: Ама как избран, той беше назначен. След скандала с Бойко Рашков и разсипването на следствието през 1998 г. имаше последен срок за попълване на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Йордан Соколов предлага зад гърба на парламентарната група Евелина Попова, която по онова време е окръжен прокурор на Плевен. Заедно с Румен Петков и разни други хора тя е съучредителка на фондация „Кайлъка”. Сините талибани на Йордан Соколов в парламента – Петър Рафаилов, Димитър Абаджиев, Иван Димов и още някои, избират Евелина Попова във ВСС, тя предлага Филчев и те го избират. Всички тогава знаеха, че Филчев има диагноза и склонност към ексцентрични прояви…

    И.Б.: Спомням си как възторжено в. „24 часа” съобщи „Избраха за главен прокурор боксьор и доцент”.

    Иван Костов има ли някакво отношение към този избор?

    И.Р.: Нали Костов назначи Филчев за заместник-министър на правосъдието? Мисля, че покрай диагнозата сините смятаха, че ще го контролират. По това време вече се знаеше за брата на Филчев и контрабандата на антики, освен това имаше и едно смачкано дело за това, че Филчев е бил жена си в автобус на автогара „Юг”. Плюс още няколко скандала посред нощ с катаджии, полицаи и т.н.

    Ще се стигне ли дотам да бъде обвинен бившият главен прокурор? Това е едно от лицата на прехода, за които се твърди, че разполага с информация и компромати за немалко политици.

    И.Р.: Би трябвало да тръгне поне разследване. Първият сигнал е през 2000 г., когато Филчев каза в парламента: „Всички знаем кой ограби България, 20 млрд. лв. от приватизацията, какво се смеете вие там в лявата част”. По-късно извади оня списък с 42 души, бивши министри, началници и т.н., от които една трета бяха червени, а другите сини.

    И.Б.: Случаят с Филчев за СДС е подобен на този с Татарчев. Два пъти последователно настъпиха мотиката. И двамата тежко некомпетентни. Татарчев беше второразряден адвокат, лансиран от СДС и издигнат като главен прокурор. За целта нарушиха конституцията и разтуриха ВСС. Конституционният съд (КС) се подчини на това, не го оспори. Успяха и там да направят мнозинство. След това червените се опитаха да възстановят ВСС и промениха закона. КС пък беше от предишното мнозинство, не го допусна и като дойдоха пак сините, назначиха нов главен прокурор по абсолютно същия начин – с политическо назначение. Филчев се заиграва с мутрите по същия начин, по който Татарчев се заиграваше с тях и купонясваше с Карамански. Мутрите на Карамански му платиха сърдечна операция в Хюстън, САЩ.

    И.Р.: Филчев се заиграва с офицери под прикритие. ДАНС и МВР могат да свършат работа, ако докажат или опровергаят слуха, че Алексей Петров и дъщерни производни компании са получили обекти за строителство в Астана, новата столица на Казахстан, докато Филчев беше посланик там. Говори се, че имат и обща таксиметрова фирма в Астана.

    Как коментирате разминаването в изказванията на вътрешния министър и на главния прокурор във връзка с акция „Октопод”?

    И.Б.: Цветанов е некомпетентен и няма юридически познания. Много е важно да има квалифицирана полиция, но ние живеем във водевил – вътрешен министър е синът на шофьора на Григор Шопов.

    И.Р.: Цветан Цветанов е бил оперативен помощник на Борисов. В това отношение главният покурор е предпазлив и е много прав да не говори нищо. Даже ако забрани на Николай Кокинов и на Роман Василев да приказват, ще е още по-добре. Не е важно сега да приказват, важно е после да се види какво е събрано и ако се стигне до процес, той трябва да е открит. Ако не се стигне до процес, МВР и наблюдаващите прокурори трябва да излязат и да кажат: „ние не успяхме в това и това, смятахме така, обаче истината се оказа друга”, както е в САЩ и в Западна Европа. Там не ги е срам да си признаят, че не са успели да докажат нечие престъпление.

    И.Б.: В българското общество нагласите са тоталитарни. Смята се, че е достатъчно да посочиш някого, да кажеш, че е бандит, и той моментално да бъде прибран. Хората са недоволни и се връзват на тази кукичка, дето я пуска Бойко Борисов – „ние ги хващаме, те ги пускат”. Те ги пускат, защото няма доказателства. В САЩ знаят къде живее шефът на мафията, ФБР дава годишно по няколко милиона долара да го подслушва и следи. Той е на свобода и го дебнат една, две, три години, докато дойде моментът да го хванат за нещо и да го вкарат в затвора. Така, джаста-праста като при Сталин, не може. Принцип от римското право е: по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. По-добре десет невинни в затвора, отколкото един виновен на свобода.

    И.Р.: Не, по-добре десет някакви си в предварителния арест, а после кой откъде е.

    С Иван Рачев и Иван Бакалов разговаря Димитрина Чернева


    Алексей Петров: „Когато дойде моментът ще посоча имената на хора, които са опасни за националната сигурност“

    Аз съм задържан, за да се потърсят доказателства. Към момента такива доказателства няма. Притеснявам се, че Цветан Цветанов и Костов ми произнасят присъди като пред Народния съд, 45-46-та г. Това ги поставя в много особена ситуация и може би това ще наложи да ми изфабрикуват доказателства. Това каза арестуваният Алексей Петров пред медиите на път за съдебната зала. По долу публикуваме всички журналистически въпроси и отговорите на бившата барета.

    Г-н Петров, защо се обърнахте към американския посланик при условие, че той пръв поздрави МВР за „Октопод“? Какво очаквате от срещата с американския посланик, ако изобщо имате такава?

    – Нека да не клюкарстваме в медиите за това нещо. Искам да го запозная с подробностите по процеса, който се извършва срещу мен, защото той е чисто политически и репресивен. Тъкмо заради това му написах това писмо. Защото нали в крайна сметка трябва да се чуят и двете страни?

    – Кажете за папките в офиса ви? В офиса ви?

    – Няма в дома ми намерени. Така нареченият „архив“, нека ясно да го кажа, го приемете като активно мероприятие на ДАНС, с която имам концептуални различия, и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

    – Те са ги занесли в дома ви и са ги подхвърлили, така ли?

    – Аз не знам какво се е случило, но… Тенденцията е отдавна известна, че при мен трябва да се намери нещо такова. Вие знаете, още когато бях официално на работа, че трябваше да има на басейна едни папки, подредени. И в крайна сметка, когато се случи тази акция, естествено е да очакваме, че ще намерят няк’ви папки. Нямайте съмнение, че и да съм имал такива, те нямаше да са там, нали така? Човек, когато нещо иска да го намери, при такава ситуация, винаги може да го намери. Това е нормално.

    – Доколкото разбирам, ти категорично отричаш тези обвинение срещу теб?

    – Повтарям още един път, аз съм задържан, за да се потърсят доказателства. Към момента такива доказателства няма. Притеснявам се, че Цветан Цветанов и Костов ми произнасят присъди като пред Народния съд, 45-46-та г. Това ги поставя в много особена ситуация и може би това ще наложи да ми изфабрикуват доказателства.

    – Сега е моментът да кажеш, че спецслужбите бяха използвани…

    – Не само това. Това е един от пробелмите, че аз отидох в НС, в комисията за контрол на ДАНС и разясних много обстойно, включително и илюстрирах специалните служби преди екипа на Петко Сертов, какъв модел на работа за отстраняване на неудобните…

    – Добре, кажи ги тия хора?

    – В това изслушване аз съм казал всичко, посочил съм конкретни хора, включително някои съм ги класифицирал като опасни за националната сигурност. Това е един от проблемите ми в момента да съм белезници. Другият въпрос…

    – Кои са тия хора?

    – Когато дойде моментът, ще го кажа. Голямият ми проблем още от първите дни на новото управление е, че аз последователно възразих по начина, по който се водят политиките в областта на икономиката и националната сигурност. Възразих на сегашното управление.

    – Ти знаеш ли, че всичко сега може да ти се случи? Защо не ги кажеш тия хора?

    – Конкретно в това несъгласие на политики по икономика и националната сигурност посочих високото ниво на лихвите, които са със 7-8% по високи в България, отколкото в ЕС. Това ни изважда от конкурентноспособност. Позволих си тази теза да я отстоявам последователно до времето на араста ми и включително написах официален документ до вицепремиера Симеон Дянков, в който посочих конкретен модел за сваляне на лихвите на банките. Смятам, че засегнах серизни интереси с това писмо в банковата система. И вместо отговор в законовия срок от вицепремиера Дянков, аз получих арест. Единственият печеливш сектор в момента в България е банковата система, разбира се, че съм засегнал, като казвам в банковата система. Може би ще дойде и моментът, когато ще посоча конкретни банки.

    – Обвинението, което се чува в публичното пространство е, че вие, бидейки секретен сътрудник, сте работили за себе си и сте развили една престъпна структура зад паравана на секретните служби?

    – 20 години съм работил за държавните структури, честно и чисто, за което съм награждаван многократно. Единственият чадър, който съм имал в тези структури е било, че не съм се обвързал с нито един политик, с нито един държавен чиновник и с нито един представител на престъпна структура. Това е единственият ми чадър.

    – Другото, което се чува е, че вие сте обещали на Сергей Станишев да му спечелите изборите и…

    – На глупави въпроси не отговарям. На глупави въпроси не отговарям…

    – Алексей, казват, че данъчни задължения…

    – Аз съм имал законен избор с големи обороти и имам серизни доходи.

    – Подарявали ли сте жилища на бившия главен прокурор Никола Филчев и бившия шеф на баретите Филко Славов?

    – Никога, по никакъв повод.

  • СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ – ОЩЕ ЗА ФЕВРУАРИ 2010

    Представен на английски, български и руски език от Българо-Американска Асоциация, Чикаго
    Превод от английски на български език посредством GOGLE преводач
    Превод от английски на руски език посредством PROMT преводач
    Българо-Американска Асоциация, Чикаго се извинява за все още несъвършения превод, но интересуващите се могат да ползват и оригинала на английски език, който е приложен първи:
    —————–=——————-

    SOCIAL SECURITY ADDS 38 NEW
    COMPASSIONATE ALLOWANCE CONDITIONS

    EXPANSION WILL SPEED BENEFITS TO THOUSANDS OF AMERICANS WITH DISABILITIES

    Michael J. Astrue, Commissioner of Social Security, today announced that the agency is adding 38 more conditions to its list of Compassionate Allowances. This is the first expansion since the original list of 50 conditions – 25 rare diseases and 25 cancers – was announced in October 2008. The new conditions range from adult brain disorders to rare diseases that primarily affect children. The complete list of the new Compassionate Allowance conditions is attached.

    “The addition of these new conditions expands the scope of Compassionate Allowances to a broader subgroup of conditions like early-onset Alzheimer’s disease,” Commissioner Astrue said. “The expansion we are announcing today means tens of thousands of Americans with devastating disabilities will now get approved for benefits in a matter of days rather than months and years.”

    Compassionate Allowances are a way of quickly identifying diseases and other medical conditions that clearly qualify for Social Security and Supplemental Security Income disability benefits. It allows the agency to electronically target and make speedy decisions for the most obviously disabled individuals. In developing the expanded list of conditions, Social Security held public hearings and worked closely with the National Institutes of Health, the Alzheimer’s Association, the National Organization for Rare Disorders, and other groups.

    „The diagnosis of Alzheimer’s indicates significant cognitive impairment that interferes with daily living activities, including the ability to work,“ said Harry Johns, President and CEO of the Alzheimer’s Association. „Now, individuals who are dealing with the enormous challenges of Alzheimer’s won’t also have to endure the financial and emotional toll of a long disability decision process.“

    “This truly innovative program will provide invaluable assistance and support to patients and families coping with severely disabling rare diseases,” said Peter L. Saltonstall, President and CEO of the National Organization for Rare Disorders (NORD). “On behalf of those patients and families, I want to thank Commissioner Astrue and his enthusiastic team for creating and now expanding a program that will have a direct impact on the quality of life of thousands of individuals.“

    “The initiative not only assists those whose applications are quickly processed, but also assists those whose applications need more time and attention from SSA adjudicators,” said Marty Ford, Co-Chair, Social Security Task Force, Consortium for Citizens with Disabilities. “We are pleased to see today’s expansion and look forward to working with Commissioner Astrue on further expansion of this decision-making tool and other ways to expedite determinations and decisions for disability claims.”
    “We will continue to hold hearings and look for other diseases and conditions that can be added to our list of Compassionate Allowances,“ Commissioner Astrue said. “There can be no higher priority than getting disability benefits quickly to those Americans with these severe and life-threatening conditions.”

    Social Security will begin electronically identifying these 38 new conditions March 1.

    For more information about the agency’s Compassionate Allowances initiative, go to www.socialsecurity.gov/compassionateallowances.

    New Compassionate Allowance Conditions

    1. Alstrom Syndrome
    2. Amegakaryocytic Thrombocytopenia
    3. Ataxia Spinocerebellar
    4. Ataxia Telangiectasia
    5. Batten Disease
    6. Bilateral Retinoblastoma
    7. Cri du Chat Syndrome
    8. Degos Disease
    9. Early-Onset Alzheimer’s Disease
    10. Edwards Syndrome
    11. Fibrodysplasia Ossificans Progressiva
    12. Fukuyama Congenital Muscular Dystrophy
    13. Glutaric Acidemia Type II
    14. Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (HLH), Familial Type
    15. Hurler Syndrome, Type IH
    16. Hunter Syndrome, Type II
    17. Idiopathic Pulmonary Fibrosis
    18. Junctional Epidermolysis Bullosa, Lethal Type
    19. Late Infantile Neuronal Ceroid Lipofuscinoses
    20. Leigh’s Disease
    21. Maple Syrup Urine Disease
    22. Merosin Deficient Congenital Muscular Dystrophy
    23. Mixed Dementia
    24. Mucosal Malignant Melanoma
    25. Neonatal Adrenoleukodystrophy
    26. Neuronal Ceroid Lipofuscinoses, Infantile Type
    27. Niemann-Pick Type C
    28. Patau Syndrome
    29. Primary Progressive Aphasia
    30. Progressive Multifocal Leukoencephalopathy
    31. Sanfilippo Syndrome
    32. Subacute Sclerosis Panencephalitis
    33. Tay Sachs Disease
    34. Thanatophoric Dysplasia, Type 1
    35. Ullrich Congenital Muscular Dystrophy
    36. Walker Warburg Syndrome
    37. Wolman Disease
    38.Zellweger Syndrome

    СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ ДОБАВЯ 38-ТЕ НОВИ
    СЪСТРАДАТЕЛЕН ПОМОЩИ УСЛОВИЯ

    РАЗШИРЕНИЕ ЩЕ УСКОРИ ПРЕДИМСТВА НА ХИЛЯДИ АМЕРИКАНЦИ С УВРЕЖДАНИЯ

    Майкъл Дж. Astrue, комисар по въпросите на социалната сигурност, обяви днес, че агенцията е добавянето на още 38 условия към списъка си от Състрадателен квоти. Това е първото разширяване след първоначалния списък от 50 условия – 25 редки заболявания и рак на 25 – беше обявено през октомври 2008. Новите условия варират от нарушения възрастни мозъка да редки заболявания, които засягат предимно деца. Пълният списък на новите условия Състрадателен надбавка е приложен.

    „Добавянето на тези нови условия разширява обхвата на Състрадателен Обезщетения за по-широка подгрупа на условията, като началото на поява на болестта на Алцхаймер,“ каза комисар Astrue. „Разширяването ще се обявяват днес означава, десетки хиляди американци с опустошителни увреждания ще се одобрява за обезщетения в рамките на няколко дни, а не месеци и години.“

    Състрадателен Квотите са начин за бързо идентифициране на заболявания и други медицински състояния, които очевидно отговарят на условията за социално осигуряване и Допълнителен доход за сигурност на обезщетения. Тя позволява на агенцията по електронен път до целта и да направи бързи решения за най-очевидно инвалиди лица. При разработването на разширена списък от условия, социална сигурност провели публични изслушвания и работи в тясно сътрудничество с националните институти на здравеопазването, Асоциацията на Алцхаймер, на Националната организация за редки заболявания, както и други групи.

    „Диагнозата на Алцхаймер показва значителни познавателни увреждане, което пречи на ежедневните дейности на живот, включително и способността да работят“, каза Хари Джонс, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на Алцхаймер. „Сега, хора, които се занимават с огромни предизвикателства на Алцхаймер не ще трябва да издържат на финансовата и емоционални такса от един дълъг процес увреждания решение.“

    „Това наистина иновативни програми ще предостави безценна помощ и подкрепа за пациентите и семействата справяне с тежко блокирането редки болести“, казва Питър L. Saltonstall, президент и главен изпълнителен директор на Националната организация за редки заболявания (Nord). „От името на тези пациенти и семейства, искам да благодаря на комисар Astrue и неговият ентусиазиран екип за създаване и разширяване на вече програма, която ще има пряко влияние върху качеството на живота на хиляди хора.“

    „Инициативата не само помага на тези, чиито заявления се обработват бързо, но също така помага на тези, чиито заявления се нуждаят от повече време и внимание от съдии SSA“, каза Марти Форд, съпредседател, социално осигуряване група, Консорциум за граждани с увреждания. „Доволни сме, за да видите експанзия днес и с нетърпение очакваме да работим с комисар Astrue за по-нататъшното разширяване на този инструмент за вземане на решения и други начини за ускоряване на определенията и решенията за инвалидност претенции.“

    „Ние ще продължим да провежда изслушвания и ще търси други заболявания и състояния, които могат да се добавят към нашия списък с Състрадателен помощи,“ каза комисар Astrue. „Не може да има по-голям приоритет, отколкото ползи увреждания бързо получаване на тези американци с тези тежки и живота -застрашаващи условия. “

    Социална сигурност ще започне по електронен път идентифицирането на тези 38-те нови условия, 1 март.

    За повече информация относно Състрадателен инициатива на агенцията, Обезщетения, отидете в www.socialsecurity.gov / compassionateallowances.

    СОЦИАЛЬНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДОБАВЛЯЕТ 38 НОВЫЙ
    СОСТРАДАТЕЛЬНЫЕ УСЛОВИЯ(СОСТОЯНИЯ) ПОСОБИЯ

    РАСШИРЕНИЕ УСКОРИТ ВЫГОДЫ ТЫСЯЧАМ АМЕРИКАНЦЕВ С ПРЕПЯТСТВИЯМИ

    Майкл Дж. Астру, Специальный уполномоченный Социального обеспечения, сегодня объявил, что агентство добавляет еще 38 условий(состояний) к его списку Сострадательных Пособий. Это – первое расширение начиная с первоначального(оригинального) списка 50 условий(состояний) – 25 редких болезней и 25 раковых образований – были объявлены в октябре 2008. Новые условия(состояния) располагаются от взрослых мозговых беспорядков до редких болезней, которые прежде всего затрагивают детей. Полный список новых Сострадательных условий(состояний) Пособия приложен.

    “Дополнение этих новых условий(состояний) расширяет возможности Сострадательных Пособий к более широкой подгруппе условий(состояний) подобно раннему началу болезнь Алжеимера, ” Специальный уполномоченный Астру сказал. “Расширение, мы объявляем сегодня десятки тысяч средств Американцев с разрушительными препятствиями, будет теперь одобрено для выгод в течение дней, а не месяцев и лет. ”

    Сострадательные Пособия – путь быстро выделяющих болезней и других медицинских условий(состояний), которые ясно приобретают квалификацию Социального обеспечения и Дополнительных выгод неспособности Дохода Безопасности. Это позволяет агентству с помощью электроники цели и делать быстрые решения для наиболее очевидно поврежденных индивидуумов. В развитии расширенного списка условий(состояний), Социальное обеспечение проводило(держало) общественные слушания и работало близко с национальными Институтами Здоровья, Ассоциации Алжеимера, национальная Организация для Редких Беспорядков, и других групп.

    „Диагноз Алжеимера указывает существенное познавательное ухудшение, которое сталкивается ежедневно с живущими действиями, включая способность работать, “ сказал Гарри Джонс, Президент и главный администратор Ассоциации Алжеимера. „Теперь, индивидуумы, которые имеют дело с огромными вызовами Алжеимера, не также должны будут вынести финансовые и эмоциональные потери(пошлину) длинного процесса решения неспособности. “

    “Эта действительно инновационная программа обеспечит неоценимую помощь и поддержит пациентам и семействам, справляющимся строго с выведением из строя редких болезней, ” сказал Питер L. Saltonstall, Президент и главный администратор национальной Организации для Редких Беспорядков (NORD). “От имени тех пациентов и семейств, я хочу благодарить Специального уполномоченного Астру и его восторженную команду для создания и теперь расширение программы, которая будет иметь прямое воздействие на качество жизни тысяч индивидуумов. “

    “Инициатива не только помогает тем, заявления(применения) которых быстро обработаны, но также и помогает тем, заявления(применения) которых нуждаются в большем количестве времени и внимания от SSA судей, ” сказал Мартай Форд, Стул компании, Целевая группа Социального обеспечения, Консорциум для Граждан с Препятствиями. “Мы довольны видеть сегодняшнее расширение и с нетерпением ждать работать со Специальным уполномоченным Астру на дальнейшем расширении этого инструмента принятия решения и других способов ускорить определения(намерения) и решения для требований(заявлений) неспособности. ”

    “Мы продолжим держать слушания и искать другие болезни и условия(состояния), которые можно добавить к нашему списку Сострадательных Пособий, “ Специальный уполномоченный Астру сказал. “Не может быть никакого более высокого приоритета чем получение выгод неспособности быстро тем Американцам с этими серьезными и опасными для жизни условиями(состояниями). ”

    Социальное обеспечение начнет с помощью электроники опознавать эти 38 новых условий(состояний) 1 марта.

    За дополнительной информацией о Сострадательной инициативе Пособий агентства, идите вwww.socialsecurity.gov/compassionateallowances .

    Новые Сострадательные Условия(Состояния) Пособия

    1. Alstrom Синдром
    2. Amegakaryocytic Тромбоцитопения
    3. Атаксия Spinocerebellar
    4. Телангектазия Атаксии
    5. Болезнь Доски
    6. Двусторонняя Ретинобластома
    7. Cri du Синдром Чата
    8. Degos Болезнь
    9. Раннее начало Болезнь Алжеимера
    10. Edwards Синдром
    11. Файбродисплазия Оссификанс Прогрессива
    12. Фукуяма Врожденная Мускульная Дистрофия
    13. Glutaric Acidemia Напечатали II
    14. Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (HLH), Семейный Тип
    15. Hurler Синдром, Тип IH
    16. Синдром Охотника, Тип II
    17. Идиопатический Легочный Fibrosis
    18. Джанкшнал Эпидермолизис Баллоза, Смертельный Тип
    19. Поздно Инфантильный Нейронал Ceroid Lipofuscinoses
    20. Болезнь Ли
    21. Болезнь Мочи Сиропа Клена
    22. Merosin Несовершенная Врожденная Мускульная Дистрофия
    23. Смешанное Слабоумие
    24. Злостная Меланома Слизистой оболочки
    25. Относящийся к новорожденному Adrenoleukodystrophy
    26. Нейронал Ceroid Lipofuscinoses, Инфантильный Тип
    27. Niemann-выбрать Тип C
    28. Patau Синдром
    29. Первичная Прогрессивная Афазия
    30. Прогрессивный Многофокальный Leukoencephalopathy
    31. Sanfilippo Синдром
    32. Подострый Склероз Panencephalitis
    33. Тей Sachs Болезнь
    34. Thanatophoric Нарушение роста, Тип 1
    35. Ullrich Врожденная Мускульная Дистрофия
    36. Волкер Воберг Синдром
    37. Wolman Болезнь
    38. Zellweger Синдром
    38.

    SSI2010-f1

  • СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ – ФЕВРУАРИ 2010

    Представен на английски, български и руски език от Българо-Американска Асоциация, Чикаго

    Превод от английски на български език посредством GOGLE преводач
    Превод от английски на руски език чрез PROMT преводач

    Българо-Американска Асоциация, Чикаго се извинява за все още несъвършения превод, но интересуващите се могат да ползват и оригинала на английски език, който е приложен първи:

    ––––––=––––––-


    Social Security Monthly Information Package

    February 2010
    Columns

    CHUBBY CHECKER ANNOUNCES NEW “TWIST” IN MEDICARE LAW…….……..…… 2

    FOR YOU AND YOUR VALENTINE………………………………………….………….…… 4

    TO TAX OR NOT TO TAX: A SOCIAL SECURITY QUESTION……………………..………6

    SOCIAL SECURITY SHOWCASES HISTORY IN 75TH YEAR ………………………….… 8

    Features

    QUESTIONS AND ANSWERS……………………………………………………….………..10

    PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENTS……………………………………………………..15

    Social Security Column

    CHUBBY CHECKER ANNOUNCES NEW “TWIST” IN MEDICARE LAW

    By Lawrence Keillor
    Social Security Public Affairs Specialist for Metro Chicago

    If you’ve been thinking about applying for extra help with your Medicare prescription drug costs, then now’s the time to get on the dance floor and hop to it.
    Chubby Checker, the Grammy Award winning rock and roll legend most known for his hit, “The Twist,” has teamed up with Michael J. Astrue, Commissioner of Social Security, to tell people about a new “twist” in the law.  The change in the law makes it easier for people with Medicare to qualify for extra help with their prescription drug costs.
    “The changes in the Medicare law will allow hundreds of thousands of Americans who are struggling to pay their prescription drug costs to get extra help during these tough economic times,” said Commissioner Astrue.  “I am thrilled that Chubby Checker has volunteered to help us spread this important message through a new television, radio, and Internet spot as well as pamphlets and posters.”
    “Listen up, America!  For 50 years, people of all ages and backgrounds have danced the Twist,” Chubby Checker said.  “Now it’s important everyone learn about this new twist in the law.  Check it out at www.socialsecurity.gov.”
    There are income and resource limits a person needs to meet to qualify for the extra help.  But the new Medicare law eases those requirements in two ways:
    •    The cash value of life insurance no longer counts as a resource; and
    •    Assistance people receive from others to pay for household expenses, such as food, rent, mortgage, or utilities, no longer counts as income.
    A bonus “twist” is that the application you file for extra help can now start the application process for Medicare Savings Programs as well — state programs that provide help with other Medicare costs.  These programs help pay Medicare Part B (medical insurance) premiums.  For some people, the Medicare Savings Programs also pay Medicare Part A (hospital insurance) premiums, if any, and Part A and B deductibles and co-payments.
    To learn more about the extra help program and to view the new television spot featuring Chubby Checker, visit Social Security online at www.socialsecurity.gov/extrahelp.
    Social Security Column

    FOR YOU AND YOUR VALENTINE

    By Lawrence Keillor
    Social Security Public Affairs Specialist for Metro Chicago

    Valentine’s Day is just around the corner.  We at Social Security have a romantic story we’d like to share with older couples out there who are thinking about applying for retirement benefits.
    There was a husband and wife getting ready to celebrate their 40th wedding anniversary.  The two of them did everything together.  They became friends when they were still in school.  They were sweethearts before they even graduated.  Their courtship lasted for years and they tied the knot at what they considered then to be the “ripe old age” of 26.
    When the kids were young, they enjoyed family vacations, road trips, and amusement park visits.  As empty nesters, they shopped together, ate together, went to the movies together, and paid their bills together.  They even began emailing their grandchildren together.
    So when they both reached full retirement age in the same month, we were glad they could do something else together:  apply online for Social Security retirement and spouse’s benefits at www.socialsecurity.gov/applyonline.
    They were thrilled to learn how easy it was to file their applications from the comfort and convenience of their own home.  His application for retirement benefits and her application for spouse’s benefits were both done in no time.  Not having to spend time driving to their local Social Security office or waiting in line once they got there gave them more time to do other things together.
    Their first payments have already arrived by direct deposit.  In fact, they plan to use part of their first benefit payments for a romantic getaway this Valentine’s Day.
    So if you and your spouse are thinking about applying for benefits, why not do it together online?  Applying online for retirement takes less time than a walk in the park.
    To apply online for Social Security benefits, visit www.socialsecurity.gov/applyonline.

    # # #
    Social Security Column

    TO TAX OR NOT TO TAX: A SOCIAL SECURITY QUESTION

    By Lawrence Keillor
    Social Security Public Affairs Specialist for Metro Chicago
    When it comes to Social Security benefits, you may be wondering who must pay taxes on them and who does not.  Let’s look at the numbers.

    If you file a federal tax return as an „individual“ and your total income is more than $25,000, then the answer for you is yes:  you’ll have to pay federal taxes on your benefits.  If you file a joint return and you and your spouse have a total income more than $32,000, you’ll be expected to pay federal taxes as well.  If your taxable income is below those thresholds, there is no need to pay taxes on your Social Security benefits.

    If you need to pay taxes on a portion of your benefits, you will need your SSA-1099.  This form shows the total amount of benefits received in the previous year and is used to find out whether any benefits are subject to tax.  You will need to submit it when you complete your federal income tax return.

    You already should have received your SSA-1099 for tax year 2009 in the mail — they were automatically mailed to all beneficiaries by January 31, 2010.  If you receive Social Security and have not yet received a Form SSA-1099 for 2009, you can request a replacement online at www.socialsecurity.gov/onlineservices.  Or you can call Social Security’s toll-free number, 1-800-772-1213 (TTY, 1-800-325-0778) and ask for a replacement SSA-1099 to be mailed to you.

    If you would like more information about paying taxes on your Social Security benefits, visit www.irs.gov and read Publication Number 915, Social Security and Equivalent Railroad Retirement Benefits.  You also can call the Internal Revenue Service toll-free at 1-800-829-3676 (TTY, 1-800-829-4059).

    So if you’ve been wondering whether or not you’ll need to pay taxes on your Social Security benefits and what forms you may need, now you know the simple facts.

    # # #
    Social Security Column

    SOCIAL SECURITY SHOWCASES HISTORY IN 75TH YEAR

    By Lawrence Keillor
    Social Security Public Affairs Specialist for Metro Chicago

    What you may not have realized when you rang in 2010 was that you also were ringing in the 75th anniversary of Social Security.
    On August 14, 1935, President Franklin D. Roosevelt signed the Social Security Act into law. Since then, Social Security has been a cornerstone of our nation, touching the lives of almost every American at one time or another — for 75 years. The Social Security Act not only brought retirement benefits to workers at age 65, it also created unemployment compensation, aid to dependent children, and it funded state medical assistance programs.

    When President Roosevelt signed Social Security into law, he said, “The civilization of the past hundred years, with its startling industrial changes, has tended more and more to make life insecure.  Young people have come to wonder what would be their lot when they came to old age.  The man with a job has wondered how long the job would last.  This law, too, represents a cornerstone in a structure which is being built but is by no means complete.  It is, in short, a law that will take care of human needs and at the same time provide the United States an economic structure of vastly greater soundness.”

    Change and economic insecurity were regular parts of everyday life in those days, just as they are today.  Social Security is our nation’s most successful domestic program and has a rich history.  We will be commemorating the anniversary throughout the year by showcasing milestones in Social Security’s 75-year history on our website.  We encourage you to learn more by visiting Social Security’s History Page at www.socialsecurity.gov/history. You can also hear more of what President Roosevelt had to say about hard times and financial insecurity of the 1930’s, by viewing a video clip of the ceremonial signing of the Act at http://www.socialsecurity.gov/history/mpeg/videosound.html.

    # # #
    QUESTIONS AND ANSWERS
    GENERAL
    Question:
    I recently applied for a replacement Social Security card, but I might be moving before it arrives in the mail.  What do I do if I move before I get it?
    Answer:
    Once we have verified all your documents and processed your application, it takes approximately 10 to 14 days to receive your replacement Social Security card.  If you move after applying for your new card, notify the post office of your change of address and the post office will forward your card to your new address.  If you do not receive your card, please contact your local Social Security office.  To get another replacement, you will have to resubmit your evidence of identity and U.S. citizenship, or your lawful immigration status and authority to work.  You can learn more at www.socialsecurity.gov.

    Question:
    What’s the average monthly Social Security benefit for a retired worker?
    Answer:
    The current average monthly Social Security benefit for a retired worker is about $1,164.  Social Security benefits are based on earnings averaged over most of a worker’s lifetime.  To learn more about how retirement benefits are calculated, or to get an immediate and personalized estimate based on your earnings record, visit us online at www.socialsecurity.gov.
    RETIREMENT
    Question:
    What is “full retirement age” and what happens if I apply for Social Security benefits before then?

    Answer:
    Full retirement age is the age when you are eligible to receive Social Security retirement benefits without a reduction in your benefits.  If you were born before 1938, your full retirement age is 65.  If you were born in 1938 or after, your full retirement age will be higher, depending on the year you were born.  You can find your full retirement age at www.socialsecurity.gov/retire2/retirechart.htm.
    If you decide to apply for retirement benefits before your full retirement age (as early as age 62), your benefits will be reduced.  For example, here’s how it would work if your full retirement age is 66.
    •    If you start your retirement benefits at age 62, your monthly benefit amount is reduced by about 25 percent.  The reduction for starting benefits at age:
    o    63 is about 20 percent;
    o    64 is about 13.3 percent; and
    o    65 is about 6.7 percent.
    You can learn more by visiting www.socialsecurity.gov.
    Question:
    I am nearing my full retirement age, but I plan to keep working after I apply for Social Security benefits.  Will my benefits be reduced because of my income?

    Answer:
    No.  If you apply for benefits once you’ve reached your full retirement age, you can work while you receive Social Security and your current benefit will not be reduced because of the earned income.  If you keep working, it could mean a higher benefit for you in the future.  Higher benefits can be important to you later in life and increase the future benefit amounts your survivors could receive.  If you receive benefits before your full retirement age, your earnings could reduce your monthly benefit amount.  After you reach full retirement age, we recalculate your benefit amount to leave out the months when we reduced or withheld benefits due to your excess earnings.  You can learn more by reading our publication, How Work Affects Your Benefits, at www.socialsecurity.gov/pubs/10069.html.

    DISABILITY
    Question:
    How does Social Security decide if I am disabled?
    Answer:
    For an adult to be considered disabled, Social Security must determine that you are unable to do the work you did before and unable to adjust to any other work which exists in significant numbers in the national economy.  Also, your disability must last or be expected to last for at least one year or to result in death.  Social Security pays only for total disability.  No benefits are payable for partial disability or short-term disability (less than a year).  For more information, we recommend you read Disability Benefits (SSA Publication No. 05-10029), available online at www.socialsecurity.gov/pubs/10029.html.

    Question:
    What is the earliest age that I can receive Social Security disability benefits?
    Answer:
    There is no minimum age as long as you meet the strict Social Security definition of disability.  To qualify for disability benefits, you must have worked long enough under Social Security to earn the required number of work credits and some of the work must be recent.  You can earn up to a maximum of four work credits each year.  The amount of earnings required for a credit increases each year as general wage levels go up and is currently $1,120.  The number of work credits you need for disability benefits depends on your age when you become disabled.  For example, if you are under age 24, you may qualify with as little as six credits of coverage.  But people disabled at age 31 or older generally need between 20 and 40 credits, and some of the work must have been recent.  For example, you may need to have worked five out of the past 10 years.  Learn more at www.socialsecurity.gov/disability.
    SUPPLEMENTAL SECURITY INCOME
    Question:
    I get Supplemental Security Income (SSI) because I am elderly and have no income.  My sister recently died and left me the money she had in a savings account.  Will this extra money affect my SSI benefits?
    Answer:
    The money inherited from your sister is considered income for the month you receive it and could make you ineligible for that month, depending on the amount of the inheritance.  If you keep the money into the next month, it then becomes a part of your resources.  You cannot have more than $2,000 in resources to remain eligible for SSI benefits.  Call Social Security at 1-800-772-1213 (TTY, 1-800-325-0778) to report the inheritance.  A representative will tell you how your eligibility and payment amount might be affected.  Learn more by visiting us online at www.socialsecurity.gov.
    Question:
    My parents recently moved into a retirement community and they are signing their house over to me.  Can I still get Supplemental Security Income (SSI) or will home ownership make me ineligible?

    Answer:
    You can own a home and still receive SSI as long as you live in the home you own.  In most cases, when determining SSI eligibility we don’t count as resources the home you own and live in or the car you use.  For more information about SSI and Social Security, visit Social Security’s website at www.socialsecurity.gov, or call us toll-free at 1-800-772-1213 (TTY 1-800-325-0778).

    MEDICARE
    Question:
    What’s this I hear about a new “twist” in the law?

    Answer:
    You may have seen our new public service campaign featuring Grammy winner and rock and roll legend Chubby Checker — best known for his enduring hit, “the Twist.”  He’s volunteering his time to help us spread the word about a new “twist” in the law that helps more people qualify for extra help with their prescription drug costs.  If you have limited income and resources and have Medicare, you might be able to qualify for extra help with your prescription drug costs.  Thanks to changes in the law, more people than ever before can qualify.  To learn more, visit www.socialsecurity.gov/extrahelp.  While you’re at the website, be sure to check out Chubby Checker’s public service announcement.  He’s still twisting!

    Public Service Announcement
    AN AMERICAN INSTITUTION
    60 SECONDS
    ANCR:   DID YOU KNOW THAT WHEN YOU RANG IN THE NEW YEAR YOU WERE ALSO RINGING IN THE 75TH ANNIVERSARY OF AN AMERICAN INSTITUTION?  THIS YEAR, SOCIAL SECURITY TURNS 75 YEARS OLD!  SOCIAL SECURITY HAS BEEN A CORNERSTONE OF OUR NATION, TOUCHING THE LIVES OF ALMOST EVERY AMERICAN AT ONE TIME OR ANOTHER — FOR 75 YEARS.  IT IS OUR NATION’S MOST SUCCESSFUL DOMESTIC PROGRAM.  WE’RE COMMEMORATING THIS MILESTONE BY SHOWCASING THE PROGRAM’S RICH HISTORY.  CARE TO JOIN US?  CELEBRATE SOCIAL SECURITY’S ANNIVERSARY BY VISITING OUR HISTORY PAGE AT WWW DOT SOCIAL SECURITY DOT GOV SLASH HISTORY.

    # # #
    Public Service Announcement
    AN AMERICAN INSTITUTION
    30 SECONDS
    ANCR:   DID YOU KNOW THAT WHEN YOU RANG IN THE NEW YEAR YOU WERE ALSO RINGING IN THE 75TH ANNIVERSARY OF AN AMERICAN INSTITUTION?  SOCIAL SECURITY HAS TOUCHED THE LIVES OF ALMOST EVERY AMERICAN — FOR 75 YEARS.  WE’RE COMMEMORATING OUR NATION’S MOST SUCCESSFUL DOMESTIC PROGRAM BY SHOWCASING THE MILESTONES FROM ITS RICH HISTORY.  CELEBRATE SOCIAL SECURITY’S ANNIVERSARY BY VISITING OUR HISTORY PAGE AT WWW DOT SOCIAL SECURITY DOT GOV SLASH HISTORY.
    # # #
    Public Service Announcement
    ONLINE SERVICES
    30 SECONDS
    ANCR:  WINTER WEATHER OR NOT, IT’S EASY TO CONDUCT YOUR SOCIAL SECURITY BUSINESS ONLINE.  GET AN INSTANT, PERSONALIZED ESTIMATE OF FUTURE BENEFITS WITH THE RETIREMENT ESTIMATOR.  APPLY FOR SOCIAL SECURITY RETIREMENT, SPOUSE’S, OR DISABILITY BENEFITS.  LEARN ABOUT EXTRA HELP WITH MEDICARE PRESCRIPTION DRUG COSTS.  THERE’S SO MUCH YOU CAN DO ONLINE.  STAY INSIDE AND VISIT WWW DOT SOCIAL SECURITY DOT GOV SLASH ONLINE SERVICES.

    1SSI2010F

    ––––––––––=–––––––––––

    СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ – ФЕВРУАРИ 2010

    Chubby CHECKER обявява нови „Туист“ В Medicare ПРАВО … …. … … … ….. 2

    За вас и вашите VALENTINE … … … … … … … …. … … … … … …. … … … …. … … 4

    За начисляване на данък или не ДДС: А СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ въпрос .. … 6

    СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ витрини ИСТОРИЯ През 75 година … …. … … …. … 8

    Характеристики

    ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ … … … … … … … … … … … … … … … … … …. … … … .. 10

    ОБЩЕСТВЕНА УСЛУГА ОБЯВИ … … … …. … … … … … … … … … … … … … … .. 15

    Социална сигурност колони

    Chubby CHECKER обявява нови „Туист“ В Medicare ПРАВО

    От Лорънс Keillor
    Социално осигуряване обществени въпроси Специалист в „Метро“ Чикаго

    Ако сте били мисля за кандидатстване за допълнителна помощ с Medicare рецепта разходи на наркотици, след това сега е време да се кача на дансинга и хмел към него.
    Закръглена проверка на наградата Грами и печели рок легенда преобръщане най-известен със своя хит „The Twist“ си партнира с Майкъл Джей Astrue, комисар по въпросите на социалното осигуряване, за да каже на хората за нова „обрат“ в закона. Промяната в закона, го прави по-лесно за хората с Medicare да отговарят на изискванията за допълнителна помощ с техните разходи предписване на лекарства.
    „Промените в закона Medicare ще позволи на стотици хиляди американци, които се опитват да си плащат разходите на наркотици рецепта за да получите допълнителна помощ по време на тези труден икономически период“, каза комисар Astrue. „Много съм развълнувана, че Закръглена проверка е доброволно да ни помогнат за разпространяването на това важно съобщение чрез нова телевизия, радио, интернет и на място, както и брошури и плакати.“
    „Слушай, Америка! В продължение на 50 години, хора от всички възрасти и с различни професии танцуваха на обрат, „каза Закръглена проверка. „Сега е важно всички научете повече за този нов обрат в закона. Проверете го в www.socialsecurity.gov. “
    Има доход и ограничения ресурс човек трябва да отговарят, за да отговарят на изискванията за допълнителна помощ. Но в новия закон Medicare улеснява тези изисквания по два начина:
    • Стойност на паричните средства на застраховка „Живот“ вече не се брои като ресурс, и
    • Помощ получават от други хора да плащат за битови разходи, като храна, наем, ипотека или услуги, вече не се брои за доход.
    А бонус „Туист“ е, че приложението, което файл за допълнителна помощ сега може да започне процеса на кандидатстване за Medicare спестявания програми, както и – държавни програми, които предоставят помощ за други разходи, Medicare. Тези програми да плати Medicare част Б (медицинска застраховка) премии. За някои хора, Medicare спестявания програми също плащат Medicare Част А (болнична застраховка) премии, ако има такива, и на част А и Б, самоучастието и сътрудничество плащания.
    За да научите повече за програмата допълнително помощ и да разгледате новото място телевизор с участието на Закръглена проверка, посетете онлайн социална сигурност в www.socialsecurity.gov / extrahelp.
    Социална сигурност колони

    За вас и вашите VALENTINE

    От Лорънс Keillor
    Социално осигуряване обществени въпроси Специалист в „Метро“ Чикаго

    „Свети Валентин“ е точно зад ъгъла. Ние от социалното осигуряване са романтична история ние бихме искали да споделим с големи двойки там, които мислят за кандидатстване за пенсионни обезщетения.
    Имаше един съпруг и съпруга готвеха да празнуват 40-тата годишнина от сватбата. В две от тях са всичко заедно. Те станаха приятели, когато те са все още в училище. Те са влюбени, преди те дори завършва. Тяхното ухажване продължава с години и са вързани на възел в това, което те считат след това да бъде „дълбока старост“ на 26.
    Когато децата са малки, те се ползват семейни почивки, автомобилния пътувания, посещения и увеселителен парк. Както nesters празни, те пазарували заедно, яде заедно, отива на кино заедно, и плаща сметките си заедно. Те дори започна електронната поща внуците си заедно.
    Така че, когато и двамата достигнали пълен пенсионна възраст през същия месец, ние се радваме, те биха могли да направят нещо друго заедно: кандидатствай онлайн за социална сигурност и пенсионна съпруга обезщетения www.socialsecurity.gov / applyonline.
    Те са развълнувани да научите колко лесно е да подадат своите заявления от комфорта и удобството на собствения си дом. Молбата му за пенсиониране и обезщетения заявлението си за обезщетения съпруга и двамата са били в нито един момент. Не се налага да прекарват време на управление на местната социална служба за сигурност или чакат в линия, след като попаднал там им даде повече време да правя други неща заедно.
    Първият им плащания вече са пристигнали от пряк депозит. В действителност, те планират да използват част от първите плащания полза за романтично бягство този „Свети Валентин“.
    Така че, ако вие и вашият съпруг, се мисли за всяко заявление за обезщетения, защо не го направим заедно онлайн? Прилагането на линия за пенсиониране отнема по-малко време, отколкото на разходка в парка.
    За да кандидатствате онлайн за обезщетения за социално осигуряване, посетете www.socialsecurity.gov / applyonline.

    # # #
    Социална сигурност колони

    За начисляване на данък или не ДДС: А СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ВЪПРОС

    От Лорънс Keillor
    Социално осигуряване обществени въпроси Специалист в „Метро“ Чикаго
    Когато става дума за обезщетения социална сигурност, може да се чудите, които трябва да плащат данъци върху тях и кой не. Нека да погледнем числата.

    Ако файла федерална данъчна декларация като „индивидуално“ и на общия доход е повече от $ 25,000, тогава отговорът ви е „да“: Вие ще трябва да плащат федерални данъци върху вашия ползи. Ако ти подаде съвместна декларация и вие и вашият съпруг имат общ доход над $ 32,000, ще се очаква да плащат федерални данъци, както добре. Ако си облагаем доход е под тези прагове, няма нужда да плащат данъци върху вашия обезщетения социално осигуряване.

    Ако имате нужда да плащат данъци върху част от вашия ползи, ще трябва си SSA-1099. Тази форма показва общия размер на обезщетенията, получени през предходната година и се използва, за да разберете дали всички обезщетения са предмет на данъчно облагане. Вие ще трябва да го представя, когато завършите федерална данъчна декларация доходи.

    Вече трябва да сте получили Вашия SSA-1099 за данъчни 2009 година по пощата – те са автоматично изпратено до всички получатели от 31ви януари 2010. Ако получите социално осигуряване и все още не са получили формуляр SSA-1099 за 2009 г., можете да поискате замяна онлайн в www.socialsecurity.gov / onlineservices. Или можете да се обадите такса социална сигурност’s безплатен номер, 1-800-772-1213 (TTY, 1-800-325-0778) и питам за замяна на SSA-1099 да бъде изпратено до теб.

    Ако искате да получите повече информация за плащането на данъци върху вашия обезщетения социално осигуряване, посетете www.irs.gov и прочетете на публикуване Брой 915, социална сигурност и равностойни ЖП пенсионни обезщетения. Можете също така да се обадите на Internal Revenue Service безплатен в 1-800-829-3676 (TTY, 1-800-829-4059).

    Така че, ако сте се чудех дали или не ще трябва да плащат данъци върху вашия обезщетения социално осигуряване и какви форми може да се наложи, сега знаете прости факти.

    # # #
    Социална сигурност колони

    СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ витрини ИСТОРИЯ НА 75 ГОДИНА

    От Лорънс Keillor
    Социално осигуряване обществени въпроси Специалист в „Метро“ Чикаго

    Какво може да не са разбрали, когато звънна през 2010 г. беше, че ти също са шум в 75-та годишнина на социалното осигуряване.
    На 14 август, 1935, президент Франклин Делано Рузвелт, подписано Закона за социалната сигурност в закона. Оттогава, социална сигурност е крайъгълен камък на нашата нация, които се докосват живота на почти всеки американец в един или друг момент – за 75 години. В Закона за социалната сигурност, не само подадена пенсионни обезщетения на работниците по време на 65-годишна възраст, той също така е създаден на обезщетение за безработица, помощи за деца на издръжка, и програми, финансирани държавни медицинска помощ.

    Когато президентът Рузвелт подписан социална сигурност в закона, той каза: „Цивилизацията на последните сто години, с нейните изумително индустриалните промени, има тенденция все повече и повече, за да направи живота несигурно. Младите хора са дошли да се чудя какво ще им бъда много, когато те дойдоха до напреднала възраст. Човекът с работа е Чудех се колко дълго ще продължи работа. Този закон, също представлява крайъгълен камък в една структура, която се строи, но в никакъв случай не означава пълна. Това е, накратко, закон, който ще се грижи за човешките нужди и в същото време да предостави на САЩ икономическа структура на значително по-голяма стабилност. “

    Климата и икономическата несигурност са били редовни части на всекидневния живот в тези дни, просто, колкото са днес. Социална сигурност на нашата нация е най-успешната програма за вътрешен и има богата история. Ние ще бъдем случай юбилея през цялата година от демонстрират постижения в 75-осигурителен годишната история на нашия уебсайт. Ние Ви препоръчваме да научите повече, като посетите История социална сигурност’s страница в www.socialsecurity.gov / история. Можете също така да чуете повече от това, което президентът Рузвелт е трябвало да каже за трудни времена и финансова несигурност на 1930, с гледане на видеоклип на тържествено подписване на Акта на http://www.socialsecurity.gov/history/mpeg/videosound . HTML.

    # # #
    ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
    ОБЩИ
    Въпрос:
    Аз наскоро се прилага за замяна на карта за социално осигуряване, но може да се движи, преди да пристигне по пощата. Какво да направя, ако съм ход, преди да я получа?
    Отговор:
    След като са проверили всичките си документи и преработени вашата кандидатура, тя отнема около 10 до 14 дни, за да получим резервни Social Security Card. Ако преместите и след прилагането на новия си карта, уведомява пощенската служба при промяна на адреса, както и пощенска служба ще предаде картата си в новия си адрес. Ако не получите карта, моля обърнете се към местната социална служба за сигурност. За да получите друга смяна, ще трябва да подадете вашите доказателства за идентичност и американско гражданство, или си законен имиграционен статут и правомощия да работят. Можете да научите повече в www.socialsecurity.gov.

    Въпрос:
    Каква е средната месечна социална сигурност полза за пенсиониран работник?
    Отговор:
    Сегашната средна месечна социална сигурност полза за пенсиониран работник е около $ 1164. Социална сигурност обезщетения са въз основа на приходите над средно-голямата част от живота на един работник. За да научите повече за това как се изчисляват на пенсионни обезщетения, или да получите непосредствена и персонални оценка въз основа на приходите си информация, посетете ни онлайн в www.socialsecurity.gov.
    Прослужено време
    Въпрос:
    Какво е „пълно възрастта за пенсиониране“ и какво ще стане, ако се прилага за обезщетения за социална сигурност преди това?

    Отговор:
    Пълен пенсионна възраст е възрастта, когато ще могат да получават социално осигуряване пенсионните обезщетения без намаляване на вашия ползи. Ако сте родени преди 1938, пълния си пенсионна възраст е 65. Ако сте родени през 1938 г. или след това, пълния си пенсионна възраст ще бъдат по-високи, в зависимост от годината сте родени. Можете да намерите пълния си възраст за пенсиониране в www.socialsecurity.gov/retire2/retirechart.htm.
    Ако решите да кандидатствате за пенсионни обезщетения преди пълното си на пенсионна възраст (най-рано като възраст 62), вашият ползи ще бъдат намалени. За пример, ето как ще работи, ако си пълен пенсионна възраст е 66.
    • Ако започнете пенсионни обезщетения на възраст 62, си месечна сума обезщетение е намален с около 25 процента. Намалението за започване на обезщетения на възраст:
    о 63 е около 20 на сто;
    о 64 е около 13,3%, и
    о 65 години е около 6,7%.
    Можете да научите повече, като посетите www.socialsecurity.gov.
    Въпрос:
    Аз съм почти пълната ми пенсионна възраст, но смятам да продължим да работим, след като се прилагат за обезщетения за социална сигурност. Ще ми обезщетения да бъдат намалени, тъй като на моя доход?

    Отговор:
    Номер Ако се прилагат за обезщетения, след като сте достигнали пълния си пенсионна възраст, ще можете да работите, докато получават социално осигуряване и текущата си полза няма да бъдат намалени, тъй като на приход. Ако продължаваме да работим, то би могло да означава по-голяма полза за вас в бъдеще. По-големи ползи могат да бъдат важни за вас по-късно в живота и увеличаване на бъдещите ползи сумите си наследници могат да получат. Ако получите обезщетения преди пълното си на възрастта за пенсиониране, приходите биха могли да намалят месечните си размер полза. След постигането на пълно възрастта за пенсиониране, ние преизчисляване на сумата полза за пропуснете месец, когато ще намали или удържани дължимите обезщетения си над приходи. Можете да научите повече, като прочетете нашата публикация, Как работа влияе Вашият обезщетения, в www.socialsecurity.gov/pubs/10069.html.

    Хората с увреждания
    Въпрос: Как социална сигурност реши дали съм с увреждания?
    Отговор:
    За да се считат за възрастни с увреждания, социална сигурност трябва да определи, че не сте в състояние да вършат работата си направил преди и не могат да се адаптират към всяка друга работа, която съществува в значителен брой в националната икономика. Също така, за инвалидност трябва да продължава и се очаква да продължи най-малко една година или да доведе до смърт. Социална сигурност плаща само за пълна инвалидност. Не се изплащат обезщетения за инвалидност или частично увреждания краткосрочен план (по-малко от една година). За повече информация, ви препоръчваме да прочетете обезщетения (SSA публикация номер 05-10029), достъпно онлайн на адрес www.socialsecurity.gov/pubs/10029.html.

    Въпрос: Какво е най-ранна възраст, които мога да получават социално осигуряване обезщетения?
    Отговор:
    Няма минимална възраст, стига да отговарят на строги социална сигурност определение на хората с увреждания. За да се квалифицира за обезщетения за увреждания, трябва да са работили достатъчно дълго, по социална сигурност да спечели необходимия брой кредити на работа и някои от работата, трябва да са нови. Можете да спечелите до максимум от четири работа кредити всяка година. Размера на доходите, необходима за кредит увеличава всяка година като общите нива на заплатите нагоре и в момента е $ 1120. Броят на работа кредити трябва обезщетения за инвалидност зависи от възрастта ви, когато сте станали инвалиди. Например, ако сте под 24-годишна възраст, вие може да се ползва с по-малко шест кредити на покритие. Но хората увреждания на възраст 31 или по-големи по принцип трябва между 20 и 40 кредита, а някои от работата трябва да са последните. Например, може би трябва да са работили пет от последните 10 години. Научете повече в www.socialsecurity.gov / увреждания.
    ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ ЗА СИГУРНОСТ
    Въпрос: Допълнителна сигурност получавам доход (SSI), защото аз съм в напреднала възраст и нямат доходи. Сестра ми наскоро почина и ме остави на парите, които тя е в спестовна сметка. Това ще повлияе ли допълнително пари SSI ползите?
    Отговор:
    Парите, наследена от сестра си се счита за доход за месец, който го получи и да те накарам да отговарят на изискванията за този месец, в зависимост от размера на наследството. Ако държите парите в следващия месец, то тогава става част от ресурсите си. Вие не можете да имате повече от $ 2000 в ресурси, за да продължават да бъдат допустими за обезщетения SSI. Покана социално осигуряване на 1-800-772-1213 (TTY, 1-800-325-0778) да докладва на наследството. Един представител ще ви кажа как си за допустимост и сумата за плащане могат да бъдат засегнати. Научете повече от нас посетите онлайн на адрес: www.socialsecurity.gov.
    Въпрос:
    Родителите ми наскоро се е преместила в пенсиониране общност и те са подписването на къщата си към мен. Мога ли да вляза за сигурност Допълнителен доход (SSI), или ще ме направи на собственост недопустими?

    Отговор:
    Можете да притежавате дом и все още получават SSI, стига да живеят в дома ти сам. В повечето случаи, когато се определя допустимостта SSI ние не се броят, тъй като ресурсите на дома ви и да живеят в собствена или на автомобила, който използвате. За повече информация относно SSI и социалното осигуряване, посетете сайта на социална сигурност в www.socialsecurity.gov или ни се обадете Безплатен на 1-800-772-1213 (TTY 1-800-325-0778).

    Medicare
    Въпрос: Каква е тази Чух за нов „обрат“ в закона?
    Отговор:
    Вие може да са видели новата ни услуга публична кампания с участието на „Грами победителя и рок енд рол легендата Закръглена проверка – най-известен с трайната си хит“ The Twist. „Той е доброволческата си време, за да ни помогне да разпределим дума за нов“ обрат „в право, която помага на повече хора отговарят на изискванията за допълнителна помощ с техните разходи предписване на лекарства. Ако имате ограничени доходи и ресурси и Medicare, може да сте в състояние да отговарят на изискванията за допълнителна помощ с разходите си предписване на лекарства. Благодарение на промените в закона, все повече хора от всякога може да се ползва. За да научите повече, посетете www.socialsecurity.gov / extrahelp. Докато сте в сайта, не забравяйте да проверите за обществена услуга, Chubby Checker’s съобщение. Той все още пресукване!

    Държавната служба Съобщение
    An American ИНСТИТУЦИЯТА
    60 секунди
    ANCR: Знаете ли, че когато звънна през новата година вие също шум в 75-годишнината на американска институция? ТАЗИ ГОДИНА, социално осигуряване се превръща 75 години! СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ е крайъгълният камък на нашата нация, докосва живота на почти всеки американец в един или друг момент – за 75 години. Това е нашата НАЦИЯ най-успешна програма за домашното. Ние сме памет MILESTONE ОТ НАСТОЯЩАТА демонстрират богата история на програмата. ГРИЖИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ САЩ? CELEBRATE СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ годишнина, като посетите нашия ИСТОРИЯ страница на WWW ДОТ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ DOT GOV черта история.

    Държавната служба Съобщение
    An American ИНСТИТУЦИЯТА
    60 секунди
    ANCR: Знаете ли, че когато звънна през новата година вие също шум в 75-годишнината на американска институция? ТАЗИ ГОДИНА, социално осигуряване се превръща 75 години! СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ е крайъгълният камък на нашата нация, докосва живота на почти всеки американец в един или друг момент – за 75 години. Това е нашата НАЦИЯ най-успешна програма за домашното. Ние сме памет MILESTONE ОТ НАСТОЯЩАТА демонстрират богата история на програмата. ГРИЖИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ САЩ? CELEBRATE СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ годишнина, като посетите нашия ИСТОРИЯ страница на WWW ДОТ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ DOT GOV черта история.

    # # #
    Държавната служба Съобщение
    ONLINE УСЛУГИ
    30 секунди
    ANCR: зимни условия или не, то е лесно да се ПОВЕДЕНИЕ ВАШИТЕ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ онлайн бизнес. GET един миг, персонализирани Прогнозата за бъдещите ползи с прослужено време оценител. Кандидатствайте за обществено осигуряване за прослужено време, на съпруга или съпругата, или обезщетения. Научете повече за допълнителна помощ с Medicare РАЗХОДИ предписване на лекарства. Има толкова много може да ДА DO ОНЛАЙН. Остава в него и да посетите WWW ДОТ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ DOT GOV черта онлайн услуги.

    1SSI2010B

    Социальное обеспечение Ежемесячный Информационный Пакет
    Февраль 2010
    Колонки

    ПОЛНАЯ ШАШКА ОБЪЯВЛЯЕТ НОВОЕ „ЗАВИХРЕНИЕ“ В ЗАКОНЕ … БЕСПЛАТНОЙ МЕДИЦИНСКОЙ ПОМОЩИ. … ….. … … 2

    ДЛЯ ВАС И ВАШЕГО ВАЛЕНТАЙН … … … … … … … … … … … … … … … …. … … …. … … 4

    ОБЛАГАТЬ НАЛОГОМ ИЛИ НЕ ОБЛАГАТЬ НАЛОГОМ: ВОПРОС О СОЦИАЛЬНОМ ОБЕСПЕЧЕНИИ … … … … … … … … .. … … … 6

    ИСТОРИЯ ВИТРИН СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ НА 75-ом ГОДУ … … … … … … … … …. … 8

    Особенности

    ВОПРОСЫ И ОТВЕТЫ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …. … … ….. 10

    ОБЪЯВЛЕНИЯ КОММУНАЛЬНОГО ОБСЛУЖИВАНИЯ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … ….. 15

    Колонка Социального обеспечения

    ПОЛНАЯ ШАШКА ОБЪЯВЛЯЕТ НОВОЕ „ЗАВИХРЕНИЕ“ В ЗАКОНЕ БЕСПЛАТНОЙ МЕДИЦИНСКОЙ ПОМОЩИ

    Лоренс Кеиллор
    Специалист Дел Публики Социального обеспечения для Метро Чикаго

    Если Вы думали о просьбе дополнительной помощи с вашими затратами препарата(наркотика) предписания Бесплатной медицинской помощи, то теперь – время, чтобы войти в этаж танца и перелет к этому.
    Полная Шашка, премия Грэмми, выигрывая легенду рок-н-ролла наиболее известный его хитом(ударом), “ Завихрение, ” имеет, объединялась с Майклом Дж. Астру, Специальный уполномоченный Социального обеспечения, сказать людям о новом „завихрении“ в законе. Изменение(замена) в законе облегчает для людей с Бесплатной медицинской помощью приобретать квалификацию дополнительной помощи с их затратами препарата(наркотика) предписания.
    “Изменения(Замены) в законе Бесплатной медицинской помощи позволят сотни тысяч Американцев, которые изо всех сил пытаются платить их затраты препарата(наркотика) предписания, чтобы получить дополнительную помощь в течение этих жестких экономических времен, ” сказал Специальный уполномоченный Астру. “Я взволнован, что Полная Шашка предложила помогать нам распространять это важное сообщение через новое телевидение, радио, и пятно(место) Интернета так же как брошюры и эмблемы. ”
    “Слушайте, Америка! В течение 50 лет, люди всех возрастов и фонов танцевали Завихрение, ” Полная Шашка сказала. “Теперь важно, что каждый узнает об этом новом завихрении в законе. Проверьте это вwww.socialsecurity.gov . ”
    Есть доход, и ресурс ограничивает человека, должен встретиться, чтобы приобрести квалификацию дополнительной помощи. Но новый закон Бесплатной медицинской помощи ослабляет те требования двумя способами:
    ᄋ наличная ценность страхования жизни больше не рассчитывает как ресурс; и
    ᄋ люди помощи получают от других, чтобы заплатить за домашние расходы, типа продовольствия, арендной платы, заклада, или предприятий коммунального обслуживания, больше не рассчитывает как доход.
    Премия „завихрение“ – то, что заявление(применение), которое Вы регистрируете(подаете) для дополнительной помощи, может теперь начать прикладной процесс для Программ Сбережений Бесплатной медицинской помощи также – государственные программы, которые обеспечивают помощь другими затратами Бесплатной медицинской помощи. Эта помощь программ платит Часть Бесплатной медицинской помощи B (медицинское страхование) премии(страховые взносы). Для некоторых людей, Программы Сбережений Бесплатной медицинской помощи также платят Часть A Бесплатной медицинской помощи (страхование больницы) премии(страховые взносы), если таковые вообще имеются, и Часть A и B франшизы и платежи компании.
    Чтобы учиться больше о дополнительной программе помощи и рассматривать новое телевизионное пятно(место), показывающее Полную Шашку, посетите Социальное обеспечение, диалоговое вwww.socialsecurity.gov/extrahelp .
    Колонка Социального обеспечения

    ДЛЯ ВАС И ВАШЕГО ВАЛЕНТАЙН

    Лоренс Кеиллор
    Специалист Дел Публики Социального обеспечения для Метро Чикаго

    День святого Валентина – только вокруг угла. Мы в Социальном обеспечении имеем романтичную историю, которую мы хотели бы разделить со старшими парами там, которые думают о просьбе выгод отставки.
    Был муж и жена, готовящаяся праздновать их 40-ую свадебную годовщину. Два из них сделали все вместе. Они стали друзьями, когда они были все еще в школе. Они были возлюбленными прежде, чем они даже получили высшее образование. Их ухаживание продолжалось в течение многих лет, и они привязывали узел в том, что они полагали затем быть “зрелым старым возрастом” 26.
    Когда дети были молоды, они наслаждались каникулами семейства, дорожными поездками, и посещениями луна-парка. Как освобождают nesters, они shopped вместе, ел вместе, пошел в кино вместе, и заплатил их счета(законопроекты) вместе. Они даже начали посылать по электронной почте их внуков вместе.
    Так, когда они оба достигли полного пенсионного возраста в том же самом месяце, мы были довольны, что они могли сделать кое-что еще вместе: применитесь(обратитесь) диалоговый для отставки Социального обеспечения и выгод супруга(супруги) вwww.socialsecurity.gov/applyonline .
    Они были взволнованы, чтобы учиться насколько легкий это должно было регистрировать(подать) их заявления(применения) от комфорта и удобства собственный дом. Его заявление(применение) для выгод отставки и ее заявления(применения) для выгод супруга(супруги) было оба сделано в мгновение ока. Не имеющий необходимость(необходимость) тратить(проводить) время, двигаясь в их местное Министерство социального обеспечения или ждущий на линии, как только они добрались, там дал им больше времени, чтобы сделать другие вещи вместе.
    Их первые платежи уже прибыли прямым депозитом. Фактически, они планируют использовать часть их первых платежей выгоды за романтичное бегство этот День святого Валентина.
    Так, если Вы и ваш супруг(супруга) думаете о просьбе выгод, почему бы не это вместе диалоговый? Применение(обращение) диалогового для отставки берет меньше времени чем прогулка в парке.
    Применяться(Обращаться) диалоговый для Социального обеспечения извлекает выгоду, посещениеwww.socialsecurity.gov/applyonline .

    * * *
    Колонка Социального обеспечения

    ОБЛАГАТЬ НАЛОГОМ ИЛИ НЕ ОБЛАГАТЬ НАЛОГОМ: ВОПРОС О СОЦИАЛЬНОМ ОБЕСПЕЧЕНИИ

    Лоренс Кеиллор
    Специалист Дел Публики Социального обеспечения для Метро Чикаго
    Когда это прибывает в Социальное обеспечение, извлекает выгоду, Вы можете задаваться вопросом, кто должен заплатить налоги на них и кто не делает. Давайте смотреть на числа(номера).

    Если Вы регистрируете(подаете) федеральное налоговое возвращение как „индивидуум“, и ваш полный доход – больше чем 25 000 $, то ответ для Вас – да: Вы должны будете заплатить федеральные налоги на ваши выгоды. Если Вы регистрируете(подаете) совместную налоговую декларацию супругов, и Вы и ваш супруг(супруга) имеете полный доход больше чем 32 000 $, Вы будете ожидаться, чтобы заплатить федеральные налоги также. Если ваш налоговый доход – ниже тех порогов, нет никакой потребности заплатить налоги на ваши выгоды Социального обеспечения.

    Если Вы заплатили налоги на часть ваших выгод, Вы будете нуждаться в вашем SSA-1099. Эта форма показывает общую сумму выгод, полученных в предыдущем году и используется, чтобы узнать, подчинены ли любые выгоды, чтобы обложить налогом. Вы будете должны представить(подвергнуть) это, когда Вы заканчиваете ваше федеральное возвращение подоходного налога.

    Вы уже должны были получить ваш SSA-1099 в течение года 2009 налога в почте – они были автоматически отправлены всем бенефициариям к 31 января 2010. Если Вы получаете Социальное обеспечение и еще не получили Форму SSA-1099 на 2009, Вы можете запросить замену, диалоговую вwww.socialsecurity.gov/onlineservices . Или Вы можете назвать(вызвать) бесплатное число(номер) Социального обеспечения, 1-800-772-1213 (TTY, 1-800-325-0778) и просить о замене SSA-1099, чтобы быть отправленными к Вам.

    Если Вы хотели бы больше информации о платеже налогов на ваше Социальное обеспечение, извлекает выгоду, посещениеwww.irs.gov и читать Публикацию номер 915, Социальное обеспечение и Эквивалентные Выгоды Отставки Железной дороги. Вы также можете назвать Внутреннее Обслуживание(Службу) Дохода бесплатным в 1-800-829-3676 (TTY, 1-800-829-4059).

    Так, если Вы задались вопросом, действительно ли Вы будете должны заплатить налоги на ваши выгоды Социального обеспечения и какой формы, Вы, возможно, нуждаетесь, теперь Вы знаете простые факты.

    * * *
    Колонка Социального обеспечения

    ИСТОРИЯ ВИТРИН СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ НА 75-ом ГОДУ

    Лоренс Кеиллор
    Специалист Дел Публики Социального обеспечения для Метро Чикаго

    Что Вы, возможно, не поняли, когда Вы звонили, в 2010 был то, что Вы также звонили в 75-ой годовщине Социального обеспечения.
    14 августа 1935, Президент Фрэнклин Д. Рузевелт подписал Акт Социального обеспечения в закон. С тех пор, Социальное обеспечение было краеугольным камнем нашей нации, касаясь жизней почти каждого американца однажды или другого – в течение 75 лет. Акт Социального обеспечения не только принесенная отставка извлекает выгоду рабочим в 65 лет, это также создавало выплату пособий по безработице, помощь зависимым детям, и это финансировало(консолидировало) государственные медицинские программы помощи.

    Когда Президент Рузевелт подписал Социальное обеспечение в закон, он сказал, “ цивилизация прошлой сотни лет, с ее потрясающими индустриальными изменениями(заменами), имел тенденцию все более делать жизнь опасной. Молодые люди прибыли, чтобы задаться вопросом, что было бы их партией, когда они прибыли в старый возраст. Человек(мужчина) с работой задался вопросом, как долго работа длилась бы. Этот закон, также, представляет краеугольный камень в структуре, которая строится, но ни в коем случае не полна. Это, короче говоря, закон, который будет заботиться о человеческих потребностях и в то же самое время обеспечивать Соединенные Штаты экономическая структура значительно большей разумности. ”

    Изменение(Замена) и экономическая ненадежность были правильными частями каждодневной жизни в те дни, также, как они – сегодня. Социальное обеспечение – наша национальная самая успешная программа внутренней политики и имеет богатую историю. Мы будем праздновать годовщину в течение года showcasing вехами в 75-летней истории Социального обеспечения на нашем вебсайте. Мы поощряем Вас учиться больше, посещая Страницу Истории Социального обеспечения в www.socialsecurity.gov/history . Вы можете также слышать больше того, что Президент Рузевелт должен был сказать о трудных временах и финансовой ненадежности 1930-ых, рассматривая видео зажим(клип) церемониального подписания Акта в .

    * * *
    ВОПРОСЫ И ОТВЕТЫ
    ГЕНЕРАЛ
    Вопрос:
    Я недавно просил замену карта Социального обеспечения, но я мог бы двигаться прежде, чем это прибывает в почту. Что я делаю, если я двигаюсь прежде, чем я получаю это?
    Ответ:
    Как только мы проверили все ваши документы и обработали ваше заявление(применение), требуется приблизительно 10 – 14 дней, чтобы получить вашу замену карта Социального обеспечения. Если Вы двигаетесь после просьбы вашей новой карты, уведомляете почтовое отделение вашего изменения(замены) адреса, и почтовое отделение отправит(ускорит) вашу карту вашему новому адресу. Если Вы не получаете вашу карту, пожалуйста войдите в контакт с вашим местным Министерством социального обеспечения. Чтобы получить другую замену, Вы должны будете повторно представить(подвергнуть) ваше свидетельство(очевидность) идентичности и американского гражданства, или вашего законного статуса иммиграции и власти(полномочия), чтобы работать. Вы можете учиться больше вwww.socialsecurity.gov .

    Вопрос:
    Какова средняя ежемесячная выгода Социального обеспечения для отставного рабочего?
    Ответ:
    Текущая средняя ежемесячная выгода Социального обеспечения для отставного рабочего – приблизительно 1 164 $. Выгоды Социального обеспечения базируются на доходе, усредненном по большинству целой жизни рабочего. Чтобы учиться больше о том, как выгоды отставки рассчитаны, или получить непосредственную(немедленную) и персонифицированную оценку(смету), основанную на вашем отчете(рекорде) дохода, посетите нас диалоговый вwww.socialsecurity.gov .
    ОТСТАВКА
    Вопрос:
    Что является “полным пенсионным возрастом” и что случается, прошу ли я выгоды Социального обеспечения к тому времени?

    Ответ:
    Полный пенсионный возраст – возраст, когда Вы имеете право получать выгоды отставки Социального обеспечения без сокращения ваших выгод. Если Вы были рождены до 1938, ваш полный пенсионный возраст – 65. Если Вы были рождены в 1938 или после, ваш полный пенсионный возраст будет выше, в зависимости от года, Вы были рождены. Вы можете найти ваш полный пенсионный возраст вwww.socialsecurity.gov/retire2/retirechart.htm .
    Если Вы решаете просить выгоды отставки перед вашим полным пенсионным возрастом (уже стареть 62), ваши выгоды будут уменьшены. Например, есть, как это работало бы, если ваш полный пенсионный возраст – 66.
    ᄋ, если Вы начинаете, ваши выгоды отставки в 62 года, ваше ежемесячное количество выгоды уменьшены примерно до 25 процентов. Сокращение для того, чтобы начинать выгоды в возрасте:
    o 63 – приблизительно 20 процентов;
    o 64 – приблизительно 13.3 процента; и
    o 65 – приблизительно 6.7 процентов.
    Вы можете учиться больше, посещаяwww.socialsecurity.gov .
    Вопрос:
    Я приближаюсь к моему полному пенсионному возрасту, но я планирую продолжать работать после того, как я прошу выгоды Социального обеспечения. Мои выгоды будут уменьшены из-за моего дохода?

    Ответ:
    Номер, если Вы просите выгоды, как только Вы достигли вашего полного пенсионного возраста, Вы может работать, в то время как Вы получаете Социальное обеспечение, и ваша текущая выгода не будет уменьшена из-за заработанного дохода. Если Вы продолжаете работать, это могло бы означать более высокую выгоду для Вас в будущем. Более высокие выгоды могут быть важны для Вас позже в жизни и увеличить будущие количества выгоды, которые ваши оставшиеся в живых могли получить. Если Вы получаете выгоды прежде, чем ваш полный пенсионный возраст, ваш доход мог бы уменьшить ваше ежемесячное количество выгоды. После того, как Вы достигаете полного пенсионного возраста, мы повторно вычисляем вашу выгоду, составляют, чтобы не учесть месяцы, когда мы уменьшили или отказывали в выгодах из-за вашего дополнительного дохода. Вы можете учиться больше, читая нашу публикацию, Как Работа Затрагивает Ваши Выгоды, вwww.socialsecurity.gov/pubs/10069.html .

    НЕСПОСОБНОСТЬ
    Вопрос:
    Как Социальное обеспечение решает, поврежден ли я?
    Ответ:
    Для взрослого, который будет рассмотрен(сочтен) поврежденный, Социальное обеспечение должно решить, что Вы неспособны сделать работу, Вы сделали прежде и неспособный приспосабливаться к любой другой работе, которая существует в существенных числах(номерах) в народном хозяйстве. Также, ваша неспособность должна длиться или должна ожидается, чтобы длиться в течение по крайней мере одного года или кончаться смертью. Социальное обеспечение платит только за полную неспособность. Никакие выгоды не являются подлежащими оплате для частичной неспособности или краткосрочной неспособности (меньше чем год). За дополнительной информацией, мы рекомендуем Вам читать Выгоды Неспособности (SSA Публикация Номер 05-10029), доступный диалоговый вwww.socialsecurity.gov/pubs/10029.html .

    Вопрос:
    Каков самый ранний возраст, что я могу получить выгоды неспособности Социального обеспечения?
    Ответ:
    Нет никакого минимального возраста, пока Вы встречаете(выполняете) строгое определение Социального обеспечения неспособности. Чтобы приобретать квалификацию выгод неспособности, Вы, должно быть, работали достаточно долго под Социальным обеспечением, чтобы заработать требуемое число(номер) кредитов работы, и часть работы должна быть недавней. Вы можете заработать до максимума четырех кредитов работы каждый год. Количество дохода, требуемого для кредита увеличивается каждый год, поскольку общие уровни заработной платы повышаются, и – в настоящее время 1 120 $. Число(номер) работы кредитует Вас, потребность в выгодах неспособности зависит от вашего возраста, когда Вы становитесь поврежденными. Например, если Вы находитесь под возрастом 24, Вы можете квалифицировать(готовиться) с так немного как шесть кредитов охвата. Но люди повредили в 31 год, или старше вообще нуждаются между 20 и 40 кредитами, и часть работы, должно быть, была недавняя. Например, Вы, возможно, должны работать пять из прошлых 10 лет. Учитесь больше вwww.socialsecurity.gov/disability .
    ДОПОЛНИТЕЛЬНЫЙ ДОХОД БЕЗОПАСНОСТИ
    Вопрос:
    Я получаю Дополнительный Доход Безопасности (ПЕРВАЯ СТЕПЕНЬ ИНТЕГРАЦИИ), потому что я являюсь пожилым и не имею никакого дохода. Моя сестра недавно умерла и оставила меня деньгами, которые она имела в сберегательном счете. Эти дополнительные деньги затронут мои выгоды ПЕРВОЙ СТЕПЕНИ ИНТЕГРАЦИИ?
    Ответ:
    Деньги, унаследованные от вашей сестры рассматривают(считают) доходом в течение месяца, Вы получаете это и могли делать Вас неподходящими в течение того месяца, в зависимости от количества наследования. Если Вы держите деньги в следующий месяц, это тогда становится частью ваших ресурсов. Вы не можете иметь больше чем 2 000 $ в ресурсах, чтобы остаться иметь право на выгоды ПЕРВОЙ СТЕПЕНИ ИНТЕГРАЦИИ. Назовите(Вызовите) Социальное обеспечение в 1-800-772-1213 (TTY, 1-800-325-0778), чтобы сообщить наследование. Представитель скажет Вам, как вашу преемственность и количество оплаты можно было бы затронуть. Учитесь больше, посещая нас диалоговый вwww.socialsecurity.gov .
    Вопрос:
    Мои родители недавно двигались в сообщество отставки, и они подписывают их дом ко мне. Я могу все еще получать Дополнительный Доход Безопасности (ПЕРВАЯ СТЕПЕНЬ ИНТЕГРАЦИИ), или будет домашняя собственность делать меня неподходящим?

    Ответ:
    Вы можете иметь(признавать) дом и все еще получать ПЕРВУЮ СТЕПЕНЬ ИНТЕГРАЦИИ, пока Вы живете в доме, который Вы имеете(признаете). В большинстве случаев, при определении преемственности ПЕРВОЙ СТЕПЕНИ ИНТЕГРАЦИИ мы не рассчитываем как ресурсы дом, который Вы имеете(признаете) и живой в или автомобиль, который Вы используете. За дополнительной информацией о ПЕРВОЙ СТЕПЕНИ ИНТЕГРАЦИИ и Социальном обеспечении, посетите вебсайт Социального обеспечения вwww.socialsecurity.gov , или назовите нас бесплатными в 1-800-772-1213 (TTY 1-800-325-0778).

    БЕСПЛАТНАЯ МЕДИЦИНСКАЯ ПОМОЩЬ
    Вопрос:
    Что является этим, я слышу о новом „завихрении“ в законе?

    Ответ:
    Вы, возможно, видели, что наша новая кампания коммунального обслуживания показывает победителя Грэмми и легенду рок-н-ролла Полная Шашка – самый известный за его выносящий хит(удар), “ Завихрение. ” Он предлагает его время, чтобы помочь нам распространять слово о новом „завихрении“ в законе, который помогает большему количеству людей приобретать квалификацию дополнительной помощи с их затратами препарата(наркотика) предписания. Если Вы ограничили доход и ресурсы и имеете Бесплатную медицинскую помощь, Вы могли бы быть способны приобрести квалификацию дополнительной помощи с вашими затратами препарата(наркотика) предписания. Благодаря изменениям(заменам) в законе, больше людей чем когда-либо прежде может квалифицировать(готовиться). Чтобы учиться больше, посетитеwww.socialsecurity.gov/extrahelp . В то время как Вы – в вебсайте, убедитесь, что проверили объявление коммунального обслуживания Полной Шашки. Он все еще крутит!

    Объявление Коммунального обслуживания
    АМЕРИКАНСКОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ
    60 СЕКУНД
    ANCR: ВЫ ЗНАЛИ, ЧТО, КОГДА ВЫ ЗВОНИЛИ В НОВЫЙ ГОД, ВЫ ТАКЖЕ ЗВОНИЛИ В 75-ой ГОДОВЩИНЕ АМЕРИКАНСКОГО УЧРЕЖДЕНИЯ? В этом году, СОЦИАЛЬНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ПОВОРАЧИВАЕТ 75 ЛЕТ! СОЦИАЛЬНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ БЫЛО КРАЕУГОЛЬНЫМ КАМНЕМ НАШЕЙ НАЦИИ, КАСАЯСЬ ЖИЗНЕЙ ПОЧТИ КАЖДОГО АМЕРИКАНЦА ОДНАЖДЫ ИЛИ ДРУГОГО – В ТЕЧЕНИЕ 75 ЛЕТ. ЭТО – НАША НАЦИОНАЛЬНАЯ САМАЯ УСПЕШНАЯ ПРОГРАММА ВНУТРЕННЕЙ ПОЛИТИКИ. МЫ ПРАЗДНУЕМ ЭТУ ВЕХУ SHOWCASING БОГАТАЯ ИСТОРИЯ ПРОГРАММЫ. ЗАБОТА(ОСТОРОЖНОСТЬ), ЧТОБЫ ПРИСОЕДИНИТЬСЯ к США? ПРАЗДНУЙТЕ ГОДОВЩИНУ СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ, ПОСЕЩАЯ НАШУ СТРАНИЦУ ИСТОРИИ В WWW ТОЧЕЧНОЙ ТОЧКЕ СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ GOV, РЕЖУТ(СОКРАЩАЮТ) ИСТОРИЮ.

    * * *
    Объявление Коммунального обслуживания
    АМЕРИКАНСКОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ
    30 СЕКУНД
    ANCR: ВЫ ЗНАЛИ, ЧТО, КОГДА ВЫ ЗВОНИЛИ В НОВЫЙ ГОД, ВЫ ТАКЖЕ ЗВОНИЛИ В 75-ой ГОДОВЩИНЕ АМЕРИКАНСКОГО УЧРЕЖДЕНИЯ? СОЦИАЛЬНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ КОСНУЛОСЬ ЖИЗНЕЙ ПОЧТИ КАЖДОГО АМЕРИКАНЦА – В ТЕЧЕНИЕ 75 ЛЕТ. МЫ ПРАЗДНУЕМ НАШУ НАЦИОНАЛЬНУЮ САМУЮ УСПЕШНУЮ ПРОГРАММУ ВНУТРЕННЕЙ ПОЛИТИКИ SHOWCASING ВЕХИ ОТ ЕГО БОГАТОЙ ИСТОРИИ. ПРАЗДНУЙТЕ ГОДОВЩИНУ СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ, ПОСЕЩАЯ НАШУ СТРАНИЦУ ИСТОРИИ В WWW ТОЧЕЧНОЙ ТОЧКЕ СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ GOV, РЕЖУТ(СОКРАЩАЮТ) ИСТОРИЮ.
    * * *
    Объявление Коммунального обслуживания
    ДИАЛОГОВЫЕ УСЛУГИ
    30 СЕКУНД
    ANCR: ЗИМНЯЯ ПОГОДА ИЛИ НЕ, ЛЕГКО ПРОВЕСТИ ВАШ ДИАЛОГОВЫЙ БИЗНЕС СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ. ПОЛУЧИТЕ МГНОВЕННУЮ, ПЕРСОНИФИЦИРОВАННУЮ ОЦЕНКУ(СМЕТУ) БУДУЩИХ ВЫГОД С ОЦЕНЩИКОМ ОТСТАВКИ. ПРОСИТЕ ОТСТАВКУ СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ, СУПРУГА(СУПРУГУ), ИЛИ ВЫГОДЫ НЕСПОСОБНОСТИ. УЗНАЙТЕ О ДОПОЛНИТЕЛЬНОЙ ПОМОЩИ С ЗАТРАТАМИ ПРЕПАРАТА(НАРКОТИКА) ПРЕДПИСАНИЯ БЕСПЛАТНОЙ МЕДИЦИНСКОЙ ПОМОЩИ. ЕСТЬ, ТАК ВЫ МОЖЕТЕ СДЕЛАТЬ ДИАЛОГОВЫЙ. ОСТАНЬТЕСЬ ВНУТРИ, И ПОСЕЩЕНИЕ WWW ТОЧЕЧНАЯ ТОЧКА СОЦИАЛЬНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ GOV РЕЖЕТ(СОКРАЩАЕТ) ДИАЛОГОВЫЕ УСЛУГИ.

  • ДИСКУСИЯ ЗА Т. Н. „ЧУЖД ЕЗИК”

    1 – КАК СМЕ С ЕЗИЦИТЕ

    – Как сте, как сте с езиците? – пита журналистка от Би Ти Ви, шегувайки се.
    – Добре съм, добре съм – отговаря Бойко Борисов, шегувайки се.

    Това ви напомня за онзи стар виц за Тато и работниците, нали? А и по-нататък журналистката казва на премиера, че напоследък все повече хора го сравняват с Тодор Живков. Особено заради народняшкия изказ, който е кеф и забава за народа, но е шок и ужас за всеки преводач.

    Интервюто е исторически безценно, тъй като в него Борисов за първи път говори на английски! Макар че „говори“ е силно казано. Той произнася само една дума, но по такъв начин, че това видео стана шлагер и хиляди го търсят в сайтовете за видеообмен с ключова дума Congratulation. „Като ми говорят бавно на английски, разбирам повечето неща, а кажат ли ми „конгратулейшън, Борисов“, спирам да слушам“, чистосърдечен е премиерът.

    Точно в тази фраза се крие истината за моноезичността при Бойко. Една любопитна наука – аудиопсихофонологията, обяснява владеенето на езици със способността да чуваме. Според бащата на тази теория Алфред Томатис наруши ли се тънката връзка между ухото и мозъка – работата с езиците просто не става.

    Борисов разказа още, че има в колата си кутия с думи, глаголи и цели изречения на английски, написани на листчета. Но не каза в ефир нищо повече на английски, за да не му се смеят. Само обясни как майка му отделяла навремето от скромните си средства, за да го запише на уроци по френски, но той предпочитал топката.

    Интервюто бе заснето в кабинета на премиера на фона на телевизор, който показваше изслушването на Кристалина Георгиева в Брюксел. Тя там също разказа за своята майка, чиято мечта била дъщеря й да говори френски.

    Мнозина пропуснаха да гледат онлайн предишната кандидатка за еврокомисар Румяна Желева. Но заради огромния скандал с нея хиляди българи се бяха закотвили пред компютрите си и гледаха на живо как се справя Кристалина. Повечето коментари за нея бяха възторжени, но някои изтъкваха, че английският й е доста дървен за човек, работил 20 години в Америка. Кристалина обаче спечели овациите на парламента, когато обеща публично на майка си да научи френски, ако я изберат за комисар. А най-силно ръкопляскаше мадам Жоли, шефка на комисията и истинска французойка.

    Тук можем да се замислим защо много хора, които говорят свободно английски, имат голям проблем с френския. Но и това е обяснено в теорията на Томатис.

    Ако има обаче единно мнение след изслушването на Кристалина, то е, че българските преводачки в Брюксел трябва да бъдат уволнени до крак, а поне една от тях – разстреляна без съд и присъда. В онзи съдбовен ден, който е искал да схване какво казва Кристалина, трябваше да я слуша на английски. Защото преводът беше съвсем невнятен.

    И ако въпреки всички усилия преводачките не можаха да провалят Кристалина, при Румяна Желева тяхната нескопосана работа бе още едно обстоятелство, утежнило и без това сложното положение на Желева. Тя например използва фразата local authorities, но в слушалките се чу не „местни власти“, а „сомалийското правителство“. И у нас тръгна подигравката, че Желева предлага преговори с несъществуваща държава.

    В интерес на истината го имаше и обратното. Два-три пъти жените в кабинката замазаха неточности и пропуски в езиковата подготовка на бившата министърка. Например по едно време Желева искаше да каже „мога да ви уверя“, но произнесе „мога да ви застраховам“, което на английски е много близко по звучене. Точно тази фраза стана световноизвестна с парчето на DJ Vann, озаглавено I insure U (tu times). В YouTube това произведение се радва на огромна популярност. Голяма част от всенародния интерес към него се дължи и на неувяхващата харизма на Христо Стоичков и неговия незабравим английски. Всъщност парчето с Желева е ремикс на Стоичковото Tu Parts, родено след интервюто му за южноафриканската телевизия.

    Един интернет портал е регистрирал повече от 35 000 души, сред тях много чужденци, които са поискали да го видят.

    В микса I insure U (tu times) диджей Ван, за когото първо се чу, че бил стар новозеландец, а той се оказа юноша бледен от Добрич на име Иван Иванов, е смесил фрази на Желева и Стоичков.

    Изреченията, с които Желева кани евродепутатката Сарджентини в родния си град, са комбинирани с невротичния разбор, който Стоичков прави на двете полувремена след мач на ръководения от него отбор „Мамелъди Съндаунс“. Наложени върху добър ритъм, те звучат така:

    „Ар ю припер ту кам уит ми ин Бългерия? Ю ар инвайтед нау. Ай кен иншурю дат… Айм токинг бифор дъ гейм. Фифти-фифти. Мъндей, туздей, уенздей… Со ту мъч геймс. Май оун таун Бургас…“

    Но най-добре е всичко това да се чуе и види, а не да се чете. Колкото и безсмислено да звучи, то е част от най-новата езикова и музикална култура, която се ражда от интернет общуването.

    В социалната мрежа „Фейсбук“ групата „Самтаймс люн, самтаймс уин“ наброява около 30 000 почитатели! Те са фенове на едно демонстративно незнаене на английски език! Представяте ли си? В случая Стоичков не само говори смешно, но той дори измисля думи. Като „люн“ и „фуист“, чието значение единствен той знае.

    Преди години „24 часа“ публикува поредица за живота на Стоичков в САЩ, озаглавена „Вместо мамата – Good morning!“

    В нея Камата обяснява как с идването си в Америка спрял да псува и вместо това говорел на английски, за да помогне на един по-млад свой съотборник да навлезе бързо в чуждия език. Като във вица за двете циганета на ускорен курс по английски. Едното вика: „Со керес ту ю?“, а другото отговаря: „Вери шукар, тенкю.“

    В същия репортаж цитирахме и разговор на японски, който Стоичков проведе във Вашингтон с бизнесмен от Токио, на когото отмъкнал чадъра. Не знаем дали граматически всичко е било изрядно в този диалог, но личеше, че двамата се разбират. Така усилено си кимаха!

    Както казва Борисов, който също поназнайва японски от каратистките години, важното е да имаш какво да кажеш – винаги ще те разберат.

    Въпросът е, че в днешно време да общуваш свободно на английски е абсолютно задължително, а понякога са ти нужни още един-два езика. Но по въпроса как се справя българинът с езиците има две мнения, разбира се, противоположни. Едни казват, че българите сме ученолюбив народ, знаем много и непрекъснато се усъвършенстваме. Не сме като французите, които и да знаят друг език, говорят само френски. Или пък американците, които не знаят никакъв език. Ние сме друга работа. Ще берем портокали във Валенсия – оле! – учим испански. В Гърция или Кипър ще работим в таверна – не! (което на гръцки значи „да!“) – още на втората седмица сме влезли в калимерата. И отвсякъде сме капиши, дори когато сменяме подлогата на някое италианско бабе.

    Другото мнение е, че сме загубен, неписмовен народ, който само се мисли за много разтропан, защото от векове живее на кръстопът. Само дето спряха да минават тъдява, защото не е добре асфалтирано, има само един мост за Европа и върлуват магистрални бандити, макар самата магистрала да е недовършена.

    Според това мнение българите масово не могат да комуникират на никакъв език. Дори на своя. А истината е, че за да овладееш чужд език, трябва да си служиш много добре с родния.

    Едно време в училищата масово се учеше руски – език, сроден с българския. Днес много хора с лека ръка си го пишат като втори чужд език в автобиографиите. Но как говори руски българинът? „Асансьор не бачкает? Да, он чать-пать закеркенечится между етажерками!“ Затова и нашите братушки често пъти въобще не ни разбират.

    А може би проблемът е методически. Начинът, по който се преподават езици в България, явно е сбъркан. В една студия за езиковото обучение старши преподавател Таня Димитрова казва, че методиката на преподаване на езика се основава на напълно погрешен постулат, че всички хора чуват по един и същ начин.

    Оказва се обаче, че всеки език звучи на различни честоти и всяка нация има специфична етнограма. Ухото на французина например е пригодено да чува от 1000 до 2000 херца. Това е честотата на френския и тя обхваща само една октава. Освен това този език се слави с друга рядкост – особено богат е на гласни.

    Това е обяснението защо французите не обичат да говорят други езици и с риск да ги обвиняват в шовинизъм учат другите на своето четмо и писмо. Те строят културни институти навсякъде по света, дават пари и ордени с жартиери за принос към франкофонията, а понякога дори изпращат чуждестранния си легион, но само да не им се налага да произнасят словосъчетания с повече съгласни и на по-горна октава. Щом ухото на французина е с пропускливост 1000-2000 херца, той трудно схваща английския език, който е над тази писта и стига до 12 000 херца. Италианският е в зоната от 2000 до 4000 херца, а диапазонът на немския е до 3000 херца. Испанците пък са чувствителни най-вече към ниските честоти, от 100 до 500 херца, и после от 1500 до 2500 херца.

    Всичко това всъщност е обяснено от проф. Томатис. В книгата си „Всички сме полиглоти“ той твърди, че овладяването на чужди езици зависи от връзките между ухото, гласа и психиката. Неговото откритие е признато през 1957 г. от Френската академия на науките под името „Ефект на Томатис“.

    Изследванията на този учен доказват, че за да научиш добре един език, трябва да имаш „ухо“ за него. Тоест можеш да възпроизведеш фонемите само ако ги чуваш правилно. Оказва се, че говоренето на българите се различава от това на руснаците не само по граматиката. То зависи и от фактори като среда, обкръжение и акустична география. Нашата слухова система е обусловена от етническата ни среда, затова сме нечувствителни към интонацията и звуковите вариации, които не сме свикнали да чуваме.

    По същата причина камбоджанците например, колкото и да учат английски, звуково той остава нечленоразделен за тях и когато искат да ти кажат Thank you my friend, от устата им излиза „сенкшомайпрен“. Тембърът на езика е елемент, който най-трудно се асимилира.

    Затова и след 20 г. в Америка Кристалина говори правилен английски, но с акцент. А Борисов не говори никакъв чужд език, защото просто не обича да слуша. В неговия случай д-р Томатис би препоръчал потопяване в т.нар. акустични бани – да изговаря високо и да повтаря думите, които е записал на листчета.

    Склонността към езици зависи от чисто физиологични фактори. Ухото ни може да „чуе“ един език, но да остане глухо за друг, ако той е на честоти, които не сме пригодени да доловим. Английският е разположен в рамките на 4 октави във високите честоти, а руският обхваща цели 11 октави. Това обяс нява и невероятните способности на славяните да учат езици. Просто имат чуваемост, простираща се в широк диапазон.

    Не е ясно как Томатис би обяснил слуховата диафрагма на Стоичков и способността му да схване звуковите спектри на английския. Но ако ученият е прав, че езиковата дарба се дължи на способността ни първом да чуваме и едва след това да говорим, то Стоичков или е глух, или не е славянин.

    ГЕОРГИ МИЛКОВ – Петък, 12-ти Февруари 2010, автор: 24 Часа;

    2 – БОГАТИЯТ РЕЧНИК ПАЗИ ОТ ИНСУЛТ

    Хората, двуезични по рождение, са толкова различни от останалите, че образуват отделно човечество. У нас те са най-малкото малцинство. Доскоро България бе една затворена за света и вглъбена в своя комунизъм страна. Затова и смесените бракове у нас са нищожно малкои съответно малцина българи са се сдобили с два езика по рождение. А и невинаги родители от две националности отглеждат балансиран двуезичен човек. Най-често децата от такива бракове си служат с два езика, но ги владеят в различна степен.

    Двуезичие може да се постигне по естествен път в хода на общуването или чрез обучение. В зависимост от начина, по който двата езика са усвоени и си взаимодействат, психолингвистиката различава 24 типа двуезичие.

    Извън тази подредба при усвояването на езици има и друга, според която хората се разделят на 4 групи. В първата – група А – са онези, с които общуването на два езика е започнало най-късно в осмия месец след раждането им. Тогава в развитието на мозъка започва процесът на латерализация – трайното специализиране на лявото полукълбо за лингвистични функции. Този процес се развива бурно до навършване на 2 години, така че някои учени изтеглят крайния срок за попадане в група А до тази възраст.

    „А“ са хората с два родни езика, като и двата са равностойно и пълноценно усвоени, взаимно се допълват и обогатяват. И понеже са потопени в двата езика още от бебета, „А“ са идеалните, съвършено двуезични хора.

    Ако общуването на втория език е започнало по-късно, но все още в детска възраст, двуезичният човек е от група Б. Той владее и двата езика, но единият му е по-силен и го предпочита, защото по-често мисли на него, макар да може да мисли и на другия. За хората от група Б се казва още, че решителен за формирането им е факторът „гувернантка“. Има се предвид традицията по-заможните семейства да наемат детегледачки от чужбина, които покрай грижите за детето го научават и на своя език.

    Третата група е В – за хората, които освен майчиния си език са усвоили и друг, но той им е „чужд“, в смисъл че това е станало чрез волеви действия и по пътя на обучение, започнало преди 12-годишна възраст. Тези хора също са двуезични, но при тях има съществена разлика в степента на владеене и ползване на двата езика.

    Последната група Г е най-многобройната. Тя включва всички онези, които ползват в някаква степен още един език освен родния си, но това става подчертано неравностойно. Те мислят предимно на своя език и си превеждат наум на другия симултанно в хода на речта или консекутивно (първо планират какво ще кажат и после го произнасят).

    Лявото полукълбо на мозъка е отговорно за езика, както и за математическото и логическото мислене. В дясното полукълбо пък се развиват способностите на човека да се ориентира в пространството, да различава лица, да разпознава образи, музика и пр.

    Връзките между двете полукълба са мигновени, но обикновено едното доминира малко над другото. Областта в мозъка, която е отговорна за разбиране на езика, се намира над лявото ухо и има форма на дъга.

    През 1967 г. американският лингвист Ерик Лененберг формулира своята „Хипотеза за критичния период“. Според нея овладяването на даден език (а също и майчиния) трябва да започне преди 12-годишна възраст, защото след това е вече късно и той няма да бъде усвоен пълноценно.

    Тази теория се изгражда около нашумелия тогава случай с „Дивото дете“. Това е 13-годишната Джени, намерена в гората и отраснала сред вълци. Тя веднага е подложена на интензивно обучение на английски, но така и не успява да надскочи нивото на простите фрази и съвсем кратките изречения. При Джени критичният период е бил изпуснат, заключава Лененберг.

    До 12 г. се усвояват езиковите параметри – ако дотогава майчиният език не е достатъчно развит, нито втори, нито трети, нито който и да е следващ език ще се разгърне кой знае колко. С други думи, овладяването на чужди езици започва с изучаването на майчиния, като това е най-важният етап. През 1971 г. Ричардс разкрива как нивото на майчиния език влияе на нивото на чуждия в статията си Interlingual versus Intralingual Errors.

    Според друга сходна теория началната фаза на изучаване на чуждия език е крайната фаза на изучаване на родния. Тоест изучаването на чужд език е само надграждане над майчиния, разширяване и съпоставяне с него. По-добре е двата езика да са от различни семейства (да речем, български и английски). Колкото повече контрасти има, толкова по-лесно се оказва усвояването в сравнение със сродните езици, например български и сърбохърватски. Колкото по-„чужд“ е изучаваният втори (не трети и всеки следващ, а именно вторият) език, толкова по-обогатяващ е той за езиковите структури на мозъка. Затова е добре българчетата да се записват на немски, испански, японски и т.н.

    Науката отдавна е установила, че при хора, които развиват своите езикови умения цял живот, рискът от инсулт е по-малък. Затова се препоръчва на възрастни хора да четат всекидневно – като гимнастика за мозъка, а още по-добре и на чужд език. С колкото повече езици и на колкото по-високо ниво борави мозъкът, толкова по-активен и разгърнат е неговият капацитет.

    При двуезичните хора от група А обаче не е регистриран нито един случай на мозъчен инсулт! Това е най-поразителният страничен ефект, който се проявява при двуезичието и показва колко голяма е ползата от него. На нейния фон като точица в небето се проектира единственият, и то съвсем мъничък недостатък.

    При двуезичните хора често се проявява т. нар. конкуренция на речниците. Ако познанията по български и английски, да речем, са много добри, неволносе заместват изрази, объркват се и безсъзнателно се вземат думи от английското „чекмедже“ за българско изречение.

    Причината е, че самата мисъл тече по този начин. Поради това няма случай на двуезичен човек от група А да е достигнал до самите висини на даден език, да е сътворил най-изящната словесност, да е станал като Шекспир или като Ботев. Но пък от такива хора лесно може да излезе автор като Джойс, Бекет или Борхес, които жонглират с езиците, сякаш те са един, общ език.

    Все пак и при двуезичните хора всеки човек е индивидуален, често трудно податлив на категоризация случай. Психолингвистиката е млада наука и понякога доста разочарова с несигурността си. Тя по-скоро документира какво се случва с човека в езиково отношение, но е все още твърде некомпетентна да обясни случващото се. Затова в нея съжителстват множество общоприети и все пак противоречащи си теории. Тя обаче е достигнала до трайното убеждение, че колкото по-добре човек познава собствения си език, толкова по-далече, в математическа прогресия може да стигне в усвояването на всеки друг език.

    Поради това за нас, българите, най-добрият курс по чужди езици са уроците по български в училище. За жалост на тях се гледа с голямо пренебрежение, като с годините положението се влошава, и това автоматично оказва влияние върху усвояването на чужди езици.

    Колкото по-слаб е българският ти, толкова по-податлив си да научиш погрешно чуждия език и да до развалиш родния си. Именно слабите по български език имат най-големи проблеми в езиковите курсове, а и като правило изпитват неприязън към тях.

    РОСЕН ЯНКОВ

    3 – КАК СТОИЧКОВ ГОВОРИ НА АНГЛИЙСКИ

    Ту партс. Ам токинг бифор дъ гейм – фифти фифти.

    Фърст хаф – вери гуд. Секънд хаф – айм но лайк.

    Ту мъч пипълс към онли фор дъ паст дъ тайм.

    Но уорк. Но секрифиси. Тис ис дъ тим.

    Дъ некст тайм мейби ноу плей капъл гайс. Айм вери мед.

    Некс гейм е некст гейм. Е уенздей. Соу тумороу.

    Мъндей, туздей, уенздей со ту мъч геймс.

    Со фърст дейс релякс. Фиуст (???) дейс конклюшън да дудей.

    Томороу уи старт дъ некст гейм со ай хев вери гуд писибилити фор дъ уин дис гейм.

    ВИЖ СЯ, фор ми ис вери импортант пурфом дъ тийм.

    Плей гуд футбол. Съмтаймс люн (???), съмтаймс уин.

    Бът аим ляйк пипълс дъ гуд компромис, дъ гуд хард,

    и дъ билив бикоз еври дей ис а вери импортант.

    Превод:

    – Г-н Стоичков, доволен ли сте от днешното представяне на отбора ви?

    – Две части. Говоря преди играта – 50 на 50.

    Първата половина – много добре. Втората половина – аз не съм харесва.

    Много народи идват само за миналото време.

    Няма работа. Няма жертви. Това е отборът.

    Следващия път може би няма игра няколко души. Много съм ядосан.

    – Да поговорим за следващия мач с „пиратите“, които изглежда вече са в добра форма.

    – Следващ мач is следващ мач.

    It’s сряда… така че утре…

    понеделник, вторник, сряда…

    така че доста игри.

    Така че първият дни релякс.

    фуист (???) дни разбор днеската

    утре започваме следващия мач, така че имам много добра възможност да спечеля този мачът.

    – Днес направихте достатъчно, за да спечелите трите точки, което е добра основа.

    – LOOK, за мен е много важно представя отборът. Играе добър футбол.

    Понякога ЛЮН (???) понякога печели,

    аз харесва народи, добрия компромис, доброто сърце

    AND да вярват, защото всеки ден е много важен.

    Мариана Хил: Шменти – капели се превежда лесно

    – Г-жо Хил, как бихте превели израза шменти-капели, който премиерът наскоро използва в речта си пред германските консерватори?

    – Шменти-капели го има като смисъл на всички езици. Какво е шменти-капели? Това е хвърляне на прах в очите, нещо измамно, менте. Преводът въобще не би трябвало да бъде проблем. Особено ако превеждаме смислово, като вникваме в идеята на това, което говорещият иска да каже. Важен е смисълът. Съвременият политически изказ е кратък и ясен. Там има послание във всяка дума. Без да словославим сегашното ръководство, но поне това може да им се признае, сега се говори кратко и ясно.

    – Излиза, че Борисов не е толкова труден за превод, колкото разправят?

    – Точно това казвам. Бойко Борисов е много лесен за превод, защото той щади думите и с малко изрази казва много. За разлика от други политици, които са обучени с много думи да не казват нищо. От страх да се обвързват с ангажименти. Това, което не може да му се отрече на ген. Борисов, е, че думата му тежи. Затова той казва „аз“ и говори винаги в първо лице. Той поема отговорност с всяко нещо, което казва. И това е много лесно за превод. Докато в случая с говорещите в множествено число, ние, нашата комисия и т.н., там е по-трудно, защото често не схващаш смисъла. Просто в многото думи накрая губиш връзката.

    – Сравняват Борисов с Тодор Живков по начин на изказ и като трудност за преводачите…

    – Не съм имала честта да превеждам на Живков, защото тогава беше чест за един преводач да превежда на държавния глава. А и аз бях много малка тогава. Но съм чувала от мои по-възрастни колеги, от които съм се учила, че той бил също толкова лаконичен и отмервал само толкова, колкото имал да каже. Но пък при него трудното идва от здравото народно чувство за хумор. И там вече трябва да внимаваш с превода на народния хумор дали ще попадне на място в другия манталитет. Но пък по онова време е имало и партийни редактори, които са натискали копчетата, така че понякога и най-перфектният превод просто не се е чувал в залата, ако е било преценено, че може да е нещо опасно.

    – От съвременните български политици кой е най-труден за превод?

    – Без да се ангажирам с име, най-трудни са тези, които започват да оформят мисълта си в процеса на говорене. И тези, които с много думи не казват нищо.

    – Аз се сещам за Георги Пирински при това описание.

    – Не, няма да назовавам никакви имена, те са много. А има и такива, които са поставени в стресова ситуация и трябва да се произнесат по нещо, в което не са много сигурни, и тогава не са съвсем ясни. Такъв пример, за съжаление неудачен, наблюдавахме през януари в Брюксел, когато нашият представител се чудеше какво да каже.

    – По вашите стандарти царят полиглот ли е?

    – Царят е голям комуникатор и харизматична личност. Българският е един от пасивните му езици. Заради неактивната му практика в началото той звучеше на български така, както сега някои други политици звучат на английски. Което до известна степен е чаровно. Защото в комуникацията е важно посланието, а не толкова формата. Затова и на Стоичков например никой не му връзва кусур на английския Те си му разбраха каквото имаха да разбират.

    – При Стоичков положението не е ли малко фифти-фифти и по отношение на превода? Вие разбрахте ли всичко, което каза в онова прословуто интервю?

    – Когато каза „самтайм люн“, то се разбра, че „люн“ е всъщност „луз“.

    – И това не е измислена дума?

    – Не, тя е получена от смесване на двете думи „губя“ и „печеля“ – „луз“ и „уин“. Накрая става „люн“.

    – Той каза там и още една дума, която не е ясно каква е точно – „фуист дейс“…

    – „Фуист дейс“ трябва да е „фърст дейс“ – първите дни.

    – А може би иска да каже „фю дейс“?

    – Възможно е отново да прави комбинация и да иска да каже първите няколко дни. Но нека не се вторачваме толкова, на него левачката му е силна, не са му силни изразните средства. Той каквото и да каже, хората го разбират. С езика на жестовете, с мимики, с плесници… Посланието му е ясно.

    – От чисто езиковедческа гледна точка възможно ли е човек да живее толкова години в чужбина и да говори на това ниво?

    – Очевидно е възможно и това е ясен пример, че като живееш в чужбина, не задължително научаваш езика на страната. По принцип човек в нормалния си живот не употребява повече от 400 думи. Замислете се за някого, който работи на един конвейер и проверява дали светят крушките. Колко думи са му необходими? Още повече в Америка, където хората не общуват много помежду си.

    – Да, но в случая човекът с 400 думи излиза и прави разбор по телевизията.

    – Е, да, но забелязахте ли какъв му беше английският пък на водещия? И той как говореше… Но двамата се разбраха много добре. В общуването само 30-40 процента са слово, останалото е мимика, език на тялото, интонация, закачки…

    – Да, права сте, че Стоичков го разбираха дори когато като футболист казваше на чуждите съдии някои нецензурни неща на български.

    – Да, разбираха го много добре и дори му казваха: но мамата, но мамата! Защото дори никога да не бяха чували български, с изражението и жестовете, с които Стоичков казваше „мама ти…“, пределно ясно им ставаше какво и кого визира. Въпреки че англичаните например никога не използват в псувните си думата майка. Там просто използват Fuck! Но пък вижте например как французите говорят английски. Със силен френски акцент. Примери има колкото щете. „Ало, ало“ – цял филм, направен за това как французите не могат да говорят английски. Или пък да вземем немците. Защо толкова много философи излизат от тези земи? Защото езикът им предполага пълна свобода на мисълта. Там човек може да си направи думичка от всякакви други думи. На български пример за това, макар и не много удачен, е думата непротивоконституционствувателствувайте.

    Немската граматика е такава, че предполата допълване. Словообразуването им е много либерално. С едно нареждане на атрибути, съществителни, отглаголни можеш да кажеш всичко.

    – Според вас българите как се справят с езиците като цяло?

    – Доста добре, защото това е синдромът на всяка малка нация. Като холандците например. Да не забравяме, че България е и франкофонска държава. В началото на дведесети век френският е бил т.нар. салонен език у нас. После немците са въвели и техния език, защото много се е търгувало с Германия и Австрия.

    Много българи говорят и турски. Ние няма как да не говорим чужди езици. Друг е въпросът как. Но пък и сега в света има хора, които говорят по толкова различни начини английски, че никой вече не държи на шаблона. В международната асоциация на преводачите имаме един нов термин за брюкселския английски, който се говори от всякакви националности в Европа. Ние не му казваме английски, наричаме го юроланг или евроезик. И с този евроанглийски мъжът ми например, който е роден англичанин, има голям проблем с разбирането какво му говорят в Брюксел.

    – Как ще коментирате превода на български в Европарламента?

    – Не ми се ще да давам коментар. Там си има стройна система на допуск на преводачи, и то именно на хора, които владеят този евроланг. Те са специализирани в материя, която един нормален англичанин разглежда като чужд език. Но тези преводачи носят изключително голяма отговорност, даже понякога самите те не съзнават това.

    ГЕОРГИ МИЛКОВ

    4 – ФРЕНСКИЯТ ГУБИ ПРАГМАТИЦИТЕ, ПЕЧЕЛИ РОМАНТИЦИТЕ

    Eдва ли има по-голяма обида за френска институция от това да й бъде изпратено писмо на английски. Не става въпрос за надменност, а за традиции, но и за известен комплекс от подценяване.

    Френският се налага като международен език по време на колониалната епоха. В началото на XX в. той е езикът на дипломацията, на конференциите и конгресите от всякакъв вид. Разбира се, също и езикът на изящната словесност и любовта.

    През същия този век обаче английският започва неумолимо да го измества. Икономическата експанзия на САЩ и големият англофонски свят, произлязъл от разпадането на британската империя, поставят франкофоните в позиция на догонващи. Днес огромното мнозинство от хора са убедени, че френският може да е прекрасен, но за кариерата би могъл да им служи по-скоро като красива добавка на английския. Особено ако човек се занимава с бизнес, наука или високи технологии.

    Дори и в самата Франция, където по-възрастните упорито се съпротивляват да учат чужди езици, младото образовано поколение говори английски ако не перфектно, то най-малкото на добро ниво.

    Езикът на Расин и Верлен обаче е решил да не се предава. Той все още е най-изучаваният език в света след английския, макар да е на 9-о място сред най-говорените езици. Едно от основните му оръжия днес е Организацията на франкофонията, чрез която се финансират огромен брой образователни и културни проекти в цял свят. В нея членуват 53 държави, сред които и България. В последните години самата Франция дава около 280 млн. евро годишно за поддържането на базата си по езиково обучение в чужбина и по около 65 млн. евро за стипендии. Париж е и най-големият радетел на т.нар. културно многообразие, което е вид бунт срещу отмирането на редките езици за сметка на езиковото уеднаквяване. Сред най-успешните стратегии в последните години обаче е широкото отваряне на френските университети, включително и на най-елитните, за чуждестранни студенти, което е съчетано и с много приемливи финансови усилия.

    Така или иначе, дори да изгуби вниманието на технократите, френският никога няма да изгуби сърцата на естетите. Вчера анкета сред световни лингвисти определи думата „амур“ („любов“ на френски – бел. ред.) за най-романтичната дума в света. (24часа)

    Kak-sme

  • Станишев: Който е против мен, е срещу БСП


    Ако хвърляме цялата си енергия да търсим изкупителна жертва заради резултатите от изборите, накрая ще пренесем в жертва партията, но не ГЕРБ, а ние самите ще сме виновни, каза председателят на БСП

    Сергей Станишев заяви, че който иска оставката му от председателския пост в БСП, извършва целенасочени действия срещу партията и нейните позиции в обществото.

    Въпросът за лидерството бил решен към момента, може да бъде обсъден на всяко заседание на Конгреса на партията, каза бившият министър-председател и призова партийните организации в страната да проявят категорична нетърпимост към всяка проява на интригантство и разчистване на вътрешни сметки чрез медиите.

    Председателят на БСП изнесе доклад на национално съвещание в Пловдив с председателите на областните и общинските структури на партията. Той поиска тяхната подкрепа, за да не се позволява повече да бъдат уронвани авторитетът и общественото доверие към БСП.

    Ако все още хвърляме цялата си енергия в това да търсим изкупителна жертва заради резултатите от изборите, накрая ще пренесем в жертва партията, но не ГЕРБ, а ние самите ще сме виновни, посочи Станишев.

    Той обясни, че било дошло време не председателят, а партията да даде ясен знак, че проявява нетърпимост към всеки, който уронва авторитета й в публичното пространство.

    Нека се критикуваме, но помежду си – на нашите форуми, в медиите трябва да говорим за управлението на ГЕРБ, за нашите политики и алтернативи, каза Станишев.

    Той призна, че БСП не успява да отговори на наложеното от ГЕРБ ново темпо на правене на политика. И добави: „ГЕРБ създаде правителство на малцинството и под заплахата от предизвикване на нови избори „държи в шах“ всички свои парламентарни партньори“.

    „Това управление се крепи не на ясна парламентарна подкрепа, а на политически шантаж и усещането за липса на алтернатива“, добави председателят на БСП.

    БСП трябвало да се превърне в обществен защитник на хората днес. А левият проект в България били БСП и нейната активна политика за по-добро бъдеще на страната и на хората.

    Станишев очерта четири основни задачи пред партията – отстояване на социалните функции и демократичния характер на държавата, възстановяване на дееспособността на партийните структури, изпълнение на решенията от заседанието на конгреса от октомври, извършване на необходимите организационни и политически действия за спечелване на изборите през 2011 г.

    Източник: VESTI.bg

  • „Кома“- книга от български автор, каквато не сте чели досега

    Излезе от печат книгата на журналиста Огнян Стефанов. Журналистът пребит с чукове. Оживял по чудо. Превърнал се в знакова фигура за днешната ни действителност.

    Представяме ви анонс на книгата от сайта www.book.store.bg, откъдето може да си я купите (цена 14 лв.)

    „Кома“ е истински документален психотрилър, който взривява представата за изповед. Неочаквани обрати, описание на събития и преживявания, които могат да впечатлят и най-закоравелия читател.

    На 22 септември 2008 г., Денят на независимостта, журналистът Огнян Стефанов, главен редактор на електронното издание frоgnews.bg, е проследен, причакан в тъмна уличка, и пребит до смърт от професионална наказателна бригада в центъра на София. Убийците не стрелят в него, не го ликвидират „хуманно“. Смазват го хладнокръвно и методично, натрошaвайки цялото му тяло с чукове, винкели и тръби. Дори виделите какво ли не медици от шокова зала на Военномедицинска академия признават, че би било истинско чудо, ако този, обработен като в кланица човек, загубил близо два и половина литра кръв, оцелее. Спасителна за Стефанов се оказва комата. Медиците се борят за живота му дни наред, но надеждата е нищожна… Чудото обаче се случва. Журналистът се завръща от онзи свят. Следват поредица от сложни операции. Докато е в реанимацията, ченгета го разпитват за нападателите, също и за скандалния сайт „Опасните“, който за кратко време е успял да предизвика яростни настроения, закани и нападки срещу Огнян Стефанов. Именно той е посочен от агенти на тайните служби като създател на въпросното издание, което взривява интернет пространството и общественото мнение с разкрития за корупция и морална деградация на хора от политическия, бизнес елит и от специалните служби.

    Преди жестокия побой журналистът става обект на секретна мащабна операция, която цели разкриването на източниците на информация на Стефанов. Агенти следят всяка негова крачка, подслушват телефонните му разговори. Постепенно в мрежата на службите попадат и други хора от медиите, политици и предприемачи. Напрежението ескалира и в един момент в държавата избухва най-големият скандал през последните години, станал известен като разработката „Галерия“. И до днес все още няма отговор кой и с какви аргументи е разпоредил тази операция. Месеци след нейното разкриване анализатори и общественици я определят, заради агресивността и арогантността, по близо до Гестапо и КГБ, отколкото до службите в съвременния свят.

    Стефанов описва по оригинален начин болничните си премеждия, ужасите от нечовешката болка, страха за безопасността на семейството му, съмненията си около поръчителите на убийството му.
    Въпреки декларациите на президента, на министър-председателя, на парламента, прокуратурата и МВР – авторите и изпълнителите на смъртната присъда не са разкрити. Жертвата обаче тръгва по техните следи. Сам, подкрепян от малцина близки, приятели и колеги, но не и от държавата. Този път е осеян с трудности и препятствия, каквито човешкото въображение не би могло да си представи: ужасни преживявания, спомени за смъртта и комата, случки от детството, срещи с опасни и благородни хора, чувство на гняв и безсилие, самоирония и сарказъм, до каквито малцина автори се осмеляват да стигнат. Над всичко обаче е автентичността на един словесен автопортрет с всичките му грешки, лицемерие, мечти, издигания и зловещи пропадания, надежди, глупост и наивност. Неща, които всеки познава, но за които не се говори.

    Предлагаме ви и откъс от новата книга публикуван в сайта Афера.бг и предоставен им от издателство „Слънце”.

    кома Ще започна от питанката кой стои зад сайта „Опасните новини”. За година и нещо темата измори всички, които се интересуват от нея. Дори тези, които я обслужваха, реанимираха, ексхумираха срещу пари или услуги. Мен ме умори буквално. До момента този въпрос ми е задаван около 1273 пъти. Преди побоя, в интензивното и след това. Само по време на побоя не ми е задаван… Пък и тогава бях зает да броя ударите. Майтапя се. Просто си тананиках песничката: „Момчета, спрете, моля ви!… Убихте ме, стига…” Знаете ли го това парче? И аз не го знаех до онзи 22 септември 2008…

    Не, не стоя зад този сайт. Но ако допуснем, че съм стоял, това престъпление ли е? Ако е, защо великите служби не ме дадоха на прокуратурата, която да ме прави в съда и да си получа заслуженото наказание, а ДАНС – заслужените аплодисменти?

    Но да не ви разсейвам. Предлагам, любезни мой читателю, да се потопим за малко в потайните дебри на логиката.

    През цялото времетраене на скандала около разработката „Галерия”, се твърди, че става дума за съмнения за изтекла класифицирана информация в текстовете, публикувани в „Опасните”. Твърди се също, че въпросните информации са придобити от ДАНС, както и че има „къртица”, която е изнесла оперативните данни. Твърденията са на топ агенти и се базират на разпореждания на ръководството на ДАНС да се започне разработката.

    Излиза, че изнесеното в „Опасните” е вярно, че то се е съдържало в някакви документи, папки и сейфове на агенцията. Дори да допуснем, че истинността на съдържанието е под въпрос, то фактът, че е част от оперативни материали, събирани и подреждани от служители в агенцията си остава. Той се потвърждава многократно от различни служебни лица, съпричастни по някакъв начин със скандала.

    Именно това е техният аргумент за започване на разработката „Галерия” – да се установи, откъде изтича секретна информация. Щом е така, би било редно да си зададем въпроса: Защо в ДАНС са крили тази информация и не са работили по нея? Защо е трябвало сигналите за корупция, източени милиони или някакви други злоупотреби, свързвани с имена от висшите етажи на властта, да останат тайна и да не стигнат до медиите? Излиза, че е по-важно да се спре информацията, а не тя да бъде проверена.

    Скърцането на зъби и размахването на чукове е заради излязлата от бутилката информация, а не че е невярна. Ако беше фалшива, засегнатите щяха да се посмеят ден-два, след което щяха да се захванат с обичайните си бизнес или държавни дела. Защо им е да преследват някакъв си журналист.

    Не е ли логично да се запитаме още нещо: Възможно ли е в някои кръгове да е възникнала идеята, щом не може да се спре течът и публикуването на смущаваща информация, поне да бъде отстранено противното копеле, което е заподозряно (така твърдят услужливите служби), че качва материалите в Интернет.

    Как обаче да стане? Ето как. От подслушаните разговори много лесно може да се проследи с кого си определям срещи, кога и къде. Не казвам, че е станало по този начин, но е възможно. Както и разбира се да бъда следен известно време от съгледвачи на бригада за „мокри” поръчки. Тук обаче възниква друг въпрос: не стават ли множко тия, които са ме следили? Не е ли било рисковано да не се настъпят някъде из софийските задръствания? Така че, ако питате мен, най-сигурно си е от телефонните разговори да се извлече информация и да се състави план. Това, разбира се, препраща към други изводи, които не ми се ще да правя, но не мога и да отхвърля. Заради това службите ни ги хваща свински грип всеки път, когато чуят за контрол върху дейността им.

    Срещал съм се по онова време всекидневно с доста хора. Ходил съм и на немалко вечери. Но тази, на 22 септември, не е подбрана случайно. Уговорката ми бе да се видя с бизнесмена Ивелин Банев, известен като Брендо и адвоката му. Темата е уреждане на взаимоотношенията ни, свързани с една реклама. Става дума за фирма „Хоум фор ю”, която има билбордове в цялата страна, телевизионни клипове, присъствие в печатни медии, също и в Интернет. Публична е, известна е и с офис на пъпа на София.

    Така че няма никаква тайна или мистерия около разговора ни с Брен до. От известно време се опитвах, чрез адвоката на Банев, да направя интервю с него за Фрог нюз. Това бяха двете причини за срещата. Името на Банев е замесено в някакви обвинения за пране на пари, наркоканали и още нещо от този род. Бизнесменът не е в ареста, няма и започнало дело срещу него, но има съмнения, активно тиражирани в медиите. Няма медия, която да не мечтае за интервю с такъв човек. Виждал съм се един-два пъти с него.

    Освен това в онази зловеща вечер той и адвокатът му се опитаха да ми помогнат. Чух, че опитаха. След това, много по-късно, разбрах, че са пострадали и те.

    За някой друг обаче е по-важно, че се внуши някаква близост между мен и Брендо. С една дума, не ми е чист косъма. Много удобно, съгласете се. Хем го смачкваме този мръсник, хем дегероизацията му е гарантирана. Няма посегателство срещу свободното слово, а разчистване на съмнителни сметки между някакви съмнителни хора и кръгове. А ако все пак не се получи точно така, чрез определени медии работата ще продължи до пълната победа на здравите сили и тяхната версия. Което и стана. Бяха използвани журналисти като продължение на убийството с други средства…

    Опитът да бъда смазан и убит с железа, чукове, винкели и Бог знае още какво обаче, е имал и друга цел – открит урок за останалите нахалници в медиите, които си пъхат носа, където не им е работа. Тази цел също е постигната, поне отчасти.

    Продължаваме нататък. Докато бях в болницата при мен идваха един дознател, една прокурорка, двама-трима цивилни полицаи и толкоз. Задаваха ми различни въпроси, но един се повтаряше непрекъснато: какви са ми отношенията с Младен Мутафчийски. Имали ли сме някакви разногласия, спорове и пр. Другият въпрос бе дали подозирам някого. Аз да посоча в кого се съмнявам. Нищо, че нямам доказателства и факти. Просто ей така – посочвам някого и казвам: „Този ме уби, но аз все пак оживях”. Не знам как са си представяли разследващите нещата, но на мен този подход не ми изглежда особено оптимистичен. Да посоча предполагаемите поръчители и след това спокойно да си лежа в реанимацийката, без дори да ми минава през ума, че семейството ми може да бъде, да речем – притеснено по някакъв начин.

    Още нещо ми се иска да попитам: след като в ДАНС ме увериха, че се следи всяка моя стъпка по всяко време (нямам никакво основание да не им вярвам), къде беше това „външно наблюдение”, когато бяха убиван? Защо, ако са били там, тези доблестни агенти не са се намесили? Ще си кажеш, прескъпи ми читателю, че сигурно се вълнувам и затова съм толкова пристрастен. Така е, ненагледни мои цветенца, пристрастен съм и още как.

    Повече от месец ме преследват, подслушват и снимат най-великите топ агенти в държавата, а ги нямаше никакви, когато се развихриха пратениците на смъртта. Къде беше онази, прославила себе си, ДАНС и родината дори прословута структура ОСА? Къде бяха тези витязи на правдата и страшилище за лошите, мракобесни момчета? Или те си падат повече по измъкване на хора от спалните им рано сутрин по бели гащи и арестуването на чиновници посред бял ден пред камери, микрофони и фотоапарати. Възможно е да не съм съвсем прав, но от операционната, моят втори дом за немалко време, нещата изглеждат по този начин.

    Но не това е краят на историята. Още докато бях в болницата, емисари, които идваха да ме видят, по един или друг начин се опитваха да насочат моите мисли към евентуалните поръчители. Опитите продължиха и след това. Освен към съдружника ми във Фрог нюз Мутафчийски, една от версиите ме препращаше към един друг Младен – Младен Михалев – Маджо. Бях подпитван, уж много деликатно, но на мен ми се струваше доста милиционерски, дали не съм имал някакви разправии с Михалев.

    Или пък, което било още по-достоверно, дали той и Мутафчийски не са имали някакви търкания, заради които съм го отнесъл аз. Коментарът ми е само един: тъпо, тъпо, тъпо! Изглежда бащите на тази нескопосана интрига са смятали, че ударите по главата ми са били достатъчни, за да налапам кукичката, без дори на нея да се сложи някакво червейче… Просто един шаран, готов да налапа дори кукичка без червейче.

    Следващата версия, към която бях тласнат по един, също не тъй оригинален начин, бе че е възможно да съм станал жертва на хората на Христофорос Аманатидис – Таки. Видите ли, почеркът на нападението бил подобен на други, извършени от негова шпицкоманда. Не съм коментирал това „откритие”, не смятам да го правя и сега. Струва ми се излишно.

    После ми бе „намекнато” за някаква руско-украинска връзка. Ако не ме боляха кокалите толкова, по времето, когато ми пробутаха тази боза, щях да се смея доста дълго време.

    Не мина и без „сръбската връзка”…

    Никой обаче не ми предложи да поразсъждаваме върху вероятността в опита за убийство пръст да имат хора от службите, по-точно от ДАНС. Нито веднъж. Или политици. Сакън, ще обидим елита на нацията. Ей това демонстративно гъзоблизане ме влудява. Поне от кумова срама да го бяха направили.

    Разбира се, същите топ агенти, които отсъстваха, когато ме убиваха, но които преди това бяха провели „брилянтно” разработката „Галерия”, методично и упорито разпространяваха наляво и надясно „истината” за „Опасните” и моето пребиване. Ген. Иван Драшков и полк. Веселин Марков искали да премахнат от пътя си съветника Алексей Петров, който обърквал всички техни пъклени планове.

    Те не можели спокойно да произвеждат и търгуват с амфетамини, не можели да рекетират бизнесмени, нито да уреждат корупционни сделки за стотици милиони. Говоря сериозно, не иронизирам. Тези хора имали дори по-големи амбиции – да управляват цялата държава или поне някои сектори на икономиката. Като видели обаче, че Петров и ОСА им дишат във врата, изпаднали в паника. Тогава решили да ударят своите врагове.

    Така се родила идеята за сайта „Опасните новини”. В него се пускали материали за различни хора, но една част били свързани с Алексей Петров и неговия бизнес. По този начин той трябвало да бъде дискредитиран пред обществото. (Как това общество е щяло да разбере за сайта – е друг въпрос.) Той обаче не е вчерашен и веднага подушва подлата клопка. И понеже в сайта се появява класифицирана информация – почва голямото разследване. Както вече ви е известно, търси се „къртицата” в ДАНС, както и кой стои зад сайта и кой го прави.

    С технически средства това се установява, заявява по-късно шефът на ДАНС Петко Сертов. Това разтревожва Драшков и Марков, които през това време поддържат топла връзка с Младен Мутафчийски. Тримата решават да действат решително, защото ако се разкрият техните имена, става кофти. Така се стига до идеята да бъда премахнат, за да не „изпея” главните действащи лица в този филм. Има логика, признавам, но тя може да мине само, ако филмът се прожектира в Джибути.

    Не познавам ген. Драшков и заместника му Марков. Защо тогава ще ми поверяват толкова отговорна мисия? Заради Младен Мутафчийски? Добре. Но когато става ясно, че нещата излизат от контрол, защо чакат първо системния администратор на Фрог нюз да бъде принуден да си „каже майчиното мляко” по време на „дружеския” разговор в ДАНС? Защо са чакали да бъде викан и Младен, а най-накрая и аз? Ами ако съм описал в ДАНС цялата конспирация, за какво им е да ме отстраняват „след дъжд качулка”?

    Не е ли по-логично това да стане още в началото, за да се прекъсне каквато и да е нишка, която би разплела „чорапа” на тайната завера? И все пак, ако всичко е така, както се твърди от някои, защо ДАНС, когато са поели разследването на покушението срещу мен, не са тръгнали по тези следи и да разкрият престъплението. Едва ли има по-ефективен начин да сразиш враговете си от този да ги разобличиш като поръчители на убийство на журналист. Да се изпусне такава възможност е чиста лудост.

    При това разполагайки със звено като ОСА… Направо недоумявам. Пред мои познати Алексей Петров казал, че много съжалява за това, което ми се е случило. Добре, да приемем, че е искрен. Защо тогава, докато разследването е било в ръцете му, не направи така, че да се извадят на бял свят поръчители и изпълнители. Това би го превърнало от медийна въпросителна в медиен герой. Не е за вярване, че е пропуснал такъв шанс.

    Споделям всички тези неща с вас, мои драгоценни читатели, не защото съм наясно с цялата свинщина. А защото тя не ми дава мира. Една година след опита да бъда убит, прокуратурата върна в МВР случая за доразследване. В казармата на подобно действие му викат „чувай ху…о”. Не искам да дразня нежният ви слух с армейски фолклор, но литературните сравнения ми се струват слаби.

    По трасето на този сюжет има и други подводни скали, които остават скрити за страничния наблюдател.

    По време на скандала около „Галерия” на бял свят излиза любопитен факт. „Герой” в един от материалите на „Опасните” е бизнесменът Петър Манджуков. Когато научил за написаното той се възмутил от цялото си сърце. Поискал да научи кой стои зад тези клевети. Но вместо в прокуратурата, отишъл в ГДБОП (Главна дирекция за борба с организираната престъпност). Там подал своето справедливо оплакване и зачакал разобличаване на виновните. Неизвестно по какви причини и подбуди ГДБОП започва да работи по настояването на гражданина Манджуков. За целта спецченгета почват да ме следят, а други да подслушват телефоните ми.

    В един момент обаче се оказало, че и ДАНС ми е по петите. Каква важна особа съм, а? Доктор Зорге ряпа да яде… Но да не се отплесвам. От агенцията изискват случая и го получават. Което предизвика поне няколко въпроса. По кой закон редови гражданин може да отиде да се оплаче в ГДБОП и службата да се задейства по разкриване на неговата жалба? Откъде гражданинът Петър Манджуков е знаел, че точно аз съм този, когото търси та ми дава името в ГДБОП и натиска копчето на цяло едно разследване.

    Да не би защото се е занимавал с оръжеен бизнес, с какъвто някога се е занимавал и Младен Мутафчийски и да си имат някаква закачка по тази линия? Ако е така, защо от ГДБОП не го кажат ясно и открито да се знае? Или г-н Манджуков ползва някакви привилегии като носител на орден „Стара планина”? И МВР, и ДАНС мълчат по въпроса. А щом г-н Манджуков е бил толкова ядосан на мен, това не е ли мотив за търсене на някакво възмездие и справедливост по свой начин? Само питам, не знам. До момента никой не обелва дума по въпроса.

    Тук ще си позволя малко отклонение. Във в. „Галерия”, за който ви споменях по-горе, излезе огромно интервю именно с бизнесмена Манджуков. В него той разказва как заради статията в „Опасните”, в която било замесено неговото име, последвали нечувани неудачи за бизнеса му. Швейцарска банка отказала да работят заедно, голяма западна фирма го помолила да се оттегли от общите им проекти, друг някакъв световен консорциум също се разграничил от него и пр. Това, разбира се, не ще да е било приятно, съдейки по реакциите му.

    Но все се питам, след като изчетох интервюто, как така тези банкови и бизнес колоси са повярвали на някакво анонимно писание от 30-40 реда в някакъв анонимен сайт без чуждоезична версия? Защо са приели написаното там за истина, а не гаранциите, които им е давало името и мащаба на бизнеса на самия Манджуков? Не е ли достатъчна гаранция и благоразположението към него от страна на държавния глава Георги Първанов? А ордена „Стара планина”? Защо не му казаха: „Г-н Манджуков, някакво младо момче, наш сътрудник, попаднало случайно на някакви нещица писани за Вас в някакво скапано сайтче.

    Даде ни да ги прочетем и много се смяхме. Надяваме се, че тези измислици не са повлияли на желанието Ви да правим бизнес заедно…” Нещо такова. Другото изглежда доста нелепо. Все едно да приемем, че от някоя швейцарска банка като не искат да отпуснат 100 млн кредит на наш крупен бизнесмен, въртят телефона на някоя редакция в България с оферта за написване на статийка с малко оплювки, съчинявки и пълни абсурди в нея срещу средноевропейски хонорар. Така ли мислите, че стават тези работи? Айде бе…

    Поради моите непрофесионални познания в юридическата материя, помолих едни от най-добрите адвокати в държавата да прочетат публикациите в „Опасните” и да се произнесат по казуса с тайните. Направиха го много отговорно и казаха, че според тях няма огласена класифицирана информация. Нито дума. Което навежда на мисълта, че някой е използвал това „съмнение” като мотив, за да се предприемат смели оперативни действия спрямо мен и колегите ми от Фрог нюз. Нали си представяте, скъпи мои читатели, в каква спокойна и ведра обстановка са работи и през цялото време, докато се точат всичките тези скандали, а шефът им е пратен в реанимацията в раздробено състояние.

    Освен това все още никой не казва по време кога е получено разрешение от съда за прилагане на СРС-та и дали те са приложени след датата на разрешението или е искано разрешение, за да се оправдае ползването им преди това. Не знам дали е така, но е хубаво да се провери. Защото ако нещо не е съвсем наред, обществото ще има основание да смята, че службите се използват като репресивен апарат, а после нещата се скалъпват с някакви подписи със стара дата. Ако е така, де, а аз мисля, че е точно така. Няма как да не се сетя за Вишински Андрей Януариевич, този баща на сталинската справедливост. На един процес той произнася знаковите думи: „Аз не обвинявам сам! С мен е нашият народ и обвиняваме гадните паразити, достойни само за едно наказание – разстрел!”

    Колко ясно. На първите в държавата, президентът Георги Първанов и премиерът по онова време Сергей Станишев, само бих припомнил, ей така, за всеки случай, че същият син на революцията и автор на „Теория на доказателствата” (произнасяне на присъди единствено на основата на изтръгнати признания) Вишински в един момент е подписал заповед за арест на самия Ленин, вожда и учителя. Да го имат предвид, когато някой им се кълне във вечна вярност. Защото да претрепеш журналист може да е като „да убиеш присмехулник” (по Харпър Ли), но да погледнеш към високото си е велика мисия за велики хора, призвани за велики дела. В дебрите и пещерите на българската политика се навъртат обикновено само велики хора – новите центуриони.

    Пак се увлякох, драгоценни мой читателю, но така става винаги, когато клавиатурата е вярна на главата, раждаща препускащи мисли.

    През цялото време докато текат скандалите, а аз съм ту в операционната, ту в клиниката на доц. д-р Андрей Йотов, никой не задава онзи въпрос, за който ви споменах в началото: Верни ли са нещата, написани в сайта „Опасните”? Да се попита, след като се смята, че информацията е изтекла от ДАНС, което означава, че е достигнала до там по определени канали и оперативни разработки, какво е направила агенцията да установи кой и как е участвал в аферите, огласени във въпросния сайт. Защото ако са замесени хора от агенцията в неговото списване, значи и качената информация е плод на работата на същата тази агенция, не е ли така? Защо никой не задава тези простички въпроси? И най-накрая най-важното питане: „Кое е по-важно обществото да знае: кой огласи информацията или кой открадна милионите и прееба демокрацията?”

    Междувременно, близо година след като бях пребит, се случиха неща, които, макар и бегло, хвърлят светлина върху някои от материалите в „Опасните”, писани през лятото на 2008 година. В съда е дело за източването на „Кремиковци”. Премиерът Бойко Борисов помоли френския си колега Франсоа Фийон и президента Никола Саркози да спрат сделката по закупуване на корвети за военния ни флот на стойност над 1 млрд евро. Шефът на митниците ген. Ваньо Танов заяви, че бившето ръководство на ДАНС наистина е установило контрол над незаконния трафик през границата, но не за да го спре, а за лични интереси и в полза на определени среди.

    От митниците бяха уволнени хора, свързвани пряко с някои от ръководителите в ДАНС, някои от които вече не са такива. И още: премиерът Борисов, вицепремиерът Цветанов, както и Парламентарната комисия за контрол на ДАНС изразиха категоричното си становище, че агенцията е изпълнявала политически поръчки и е извършвала действия в нарушение на закона през двете години на съществуването си. Това доказва истинността на поне 5 от 11-те публикации в „Опасните новини”. Такава степен на достоверност и „Ню Йорк таймс” няма да откаже…

    Не на последно място искам да привлека вашето изтерзано внимание към още един интересен факт. В момента в Интернет „Опасните” си съществуват в същия вид, както и преди една година. Нещо повече, вече с английска и френска езикови версии. Публикациите, които предизвикаха такива скандали и ме изпратиха в прегръдките на смъртта, са си на същото място и всеки може да ги прочете. Но това май не дразни чак толкова героите на текстовете. Или те получиха своята порция справедливост и това ги удовлетворява?

    Продължаваме с моите колеги да издавам Фрог нюз, което правим вече три години и това сигурно дразни тези, които са вярвали, че жабешките новини ще секнат с бруталното ми разфасоване. Не съм чул разследващите да работят в тази посока, търсейки идеолозите на покушението срещу мен. Въобще уж сме малка държава, уж всичко в нея се знае, а нищо не се разкрива. Странна работа, биха казали някои. Срамна работа, биха допълнили други. Ясна работа, биха се включили трети. Тези третите никой не ги обича, от мен да го знаете. Бах мааму, додавам небрежно аз.

    frognews.bg

  • В българските консулства ще събират биометрични данни

    Министерството на външните работи работи съобщи, че към момента 42 от представителствата на България в чужбина са оборудвани с гишета за събиране на биометрични данни.

    Те се намират във Вашингтон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Виена, Баку, Тирана, Алжир, Ереван, Лондон, Берлин, Бон, Мюнхен, Тбилиси, Кайро, Мадрид, Валенсия, Милано, Рим, Аман, Алмати, Отава, Торонто, Триполи, Бейрут, Скопие, Рабат, Кишинев, Москва, Дамаск, Любляна, Белград, Ниш, Прищина, Тунис, Анкара, Бурса, Истанбул, Киев, Одеса, Париж, Загреб.

    От дирекция „Консулски отношения“ на министерството обявяват, че във връзка издаването на лични документи от новия вид продължава приоритетно работата по изграждане на такива гишета в консулските служби, които се намират в държави и градове със значителна концентрация на пребиваващи българи.

    МВнР напомня, че българските граждани в чужбина, на които предстои изтичане валидността на документ за самоличност – паспорт, могат да поискат от дипломатическия/консулския представител продължаване на валидността.

    Срокът на валидност на паспорта без електронен носител на информация може да бъде продължен еднократно до 1 декември 2010 г. от нашите дипломатически и консулски представителства в чужбина, като за това се уведомява органът, който го е издал.

    От 29 март 2010 г. официално ще започне приемането на заявления за издаване на български лични документи от новия вид.

    В представителствата, оборудвани със съответните гишета, ще бъдат приемани заявления за издаване на български лични документи от новия вид – в т.ч. и паспорти с вграден чип.

    Когато пребиваващ в чужбина сънародник се обърне към дипломатическо/консулско представителство на страната ни в чужбина, в което не е изградено специалното гише, той може да подаде заявления за издаване само на личен документ за самоличност – лична карта и свидетелство за управление на превозно средство, но не и за издаване на паспорт.

    В този случай той има право да поиска продължаване валидността на паспорта му – еднократно, до 1 декември 2010 г., или да му бъде издаден временен паспорт, който ще има валидност до една година.

    Българските лични документи са валидни до изтичането на срока им. Не съществува задължение за подмяна на документите от стария вид с документи от новия вид преди изтичане на валидността, се посочва в съобщението на МВнР.

    Източник: VESTI.bg

  • Уличката на баретите

    Автор: Едвин Сугарев

    Истинското й име е “Арарат” – това е върха, в който опира нос Ноевият ковчег след потопа. Знайно е, че библейският старец е бил натоварен от Йехова с най-отговорната мисия – да възроди живота на земята подир наказанието Божие за греховете, сторени от човека.

    Само дето нищо възродително няма на софийската уличка “Арарат”. Има малък частен рай, в който мирно съжителстват ченгета, гангстери и висши държавни чиновници – бивши и настоящи.

    Ролите на тази Първа частна улица често се сменят: ченгетата се оказват гангстери, а гангстерите – ченгета. Улицата е запречена с бариера и пазена от бодигард. Пред в. “Стандарт” главният архитект на столицата Петър Диков повдига рамене: „Не знам точно чие притежание е земята, но формално е частна. Затова собственикът може да си поставя каквито иска бариери, за да охранява имота си – това е законно положение“.

    И аз не знам чия е земята, но имам известни подозрения. Най-вероятно става дума за онези 35 декара, които до 2000 г. са били съвместна собственост на Алексей Петров и Валентин Шотев. В един момент обаче Алексей просто заявява на своя съдружник, че трябва да “освободи” имота, за да бъде използван като банкова гаранция с цел да бъдат привлечени израелски инвестиции в ЗК “Левски-Спартак”.

    При последвалия отказ следват заплахи и насилствени действия. Семейство Шотеви внасят жалба до Софийска районна прокуратура за това, че Алексей Петров ги е заплашвал с убийство. Без изобщо да извърши проверка по техните жалби и без те да са приключили с постановления на прокуратурата, СРП образува дело не срущи Алексей Петров, а срещу тях – за набедяване. Което между впрочем не е прецедент: точно по същия начин прокуратурата реагира на жалбите на друг един бизнесмен, бит персонално от Алексей Петров, който приписва в полза на “Левски-Спартак” практически цялото си имущество – Георги Петракиев Цветанов.

    Та в този малък частен рай мирно съжителстват: Алексей Петров – Трактора, Антон Петров – Хамстера, Филко Славов – бивш шеф на отряда на баретите, Никола Филчев – бивш главен прокурор, Борислав Борисов, ректор на УНСС и съветник на българския президент. Същите живеят в къщи от по над 250 квадрата – иначе има и доста простосмъртни барети, всичките бивши, които обитават луксозен блок.

    Къщите на Никола Филчев и Алексей Петров са съседни. Другият съсед на Алексей е Филко Славов. Така някогашният престъпен триумвират, напълно недосегаем по време на мандата на Филчев, доказва своята наличност и на битово ниво – по местоживеене.

    Идиличното съжителсво между гангстери и висши държавни служители не може да не породи съмения – и да не постави на дневен ред някои въпроси, на които трябва да бъде отговорено.

    Например как е придобита тази собственост върху земята, която дава право на живущите там да преграждат улицата с бариера – нищо, че за поддържането и за почистването й се грижат Столичните общински власти. Също: от кого са купили живущите там луксозните си обиталища, с какво са ги платили, от заплатите ли са си спестили необходимите суми Филчев, Славов и Борислав Борисов – и платили ли са данъци върху приходи от подобен размер (като се има предвид, че цената на жилища от подобен тип в сродни райони е някъде около 2000 евро на кв. м.).

    Много по-сериозен е обаче друг един въпрос: какво свързва всички тези хора; какви общи дела и ангажименти са ги направили дотолкова близки, че да пожелаят да живеят заедно. Ако някой се погрижи да проследи и разнищи техните обвързаности, може да стигне до неочаквани заключения.

    Ще илюстрирам тези възможности с конкретен пример – не от сферата на обвързаностите между Филчев, Алексей Петров и Филко Славов, за които съм написал десетки статии и издал цяла книга (”Диагнозата Филчев”, 2003). Напротив – ще си послужа само с най-безобидната от всички тези фигури – ректорът на УНСС Борислав Борисов. Именно в УНСС преподава д-р Алексей Петров на българските студенти; за това как е станал доктор и как е попаднал в УНСС Борисов лансира две взаимно изключващи се твърдения, колекционирани от “Frognews”. Първо – в интервю за агенция „Блиц”:

    “С Алексей Петров се познаваме и работим заедно още от Съюза за стопанска инициатива, където той беше изпълнителен директор, а аз председател. А го поканих в катедрата, като бивш шеф на баретите, да води семинарните занятия. Къде е защитил Алексей Петров, за да стане доктор на науките, лично аз не знам?!”

    И второ – пред Нова телевизия:

    „Алексей попада в УНСС някъде края на 90-те години, като асистент на ген. Стоян Андреев. Като такъв води упражненията. Какво е тяхното разпределение по теми си е тяхна работа. След известно време ген. Андреев става научен ръководител на неговата докторска дисертация, която Алексей Петров я защитава пред Научния съвет на МВР академията. След което Пловдивският университет му обявява конкурс за доцент, защото, за да получиш званието „доцент”, трябва да си назначен на трудов договор. Той печели конкурса и е на трудов договор там. Значи той става доцент, през това време генералът навършва пределната възраст и се пенсионира. И естествено, като хабилитирано лице вече Алексей Петров наследява дисциплината и става титуляр. Ето това е кариерата.”

    Забавни разлики, няма що. Името на ген. Стоян Андреев в този контекст обаче говори – и то доста красноречиво. Това е име, което просто вони на КГБ. Генералът е известен като непоклатим русофил – заместник-председател е на Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД; дя не говорим, че е личен приятел на всички руски посланици от генерал-майор Шарапов насам. Ратува за възстановяване на връзките с Русия и се умилява при споменаване на братушките: „Знам какво значи да имаш гаранция, че Русия стои зад теб”.

    Знае, наистина. През 1997 г. организира тайно парти в Банкя, използвано като параван при вербуването на известни публични фигури като доверени лица на Москва. В партито лично участват тогавашния руски посланик и кагебистките му спецове. През периода 1990-1994 г. пак той бе съветник на Желю Желев по въпросите на националната сигурност, и взе дейно участие в долнопробното активно мероприятие на ДС, свързано с обвиненията по тъй наречената “македонска оръжейна сделка” – която бе изполрзвана като предтекст за “левия завой” на Доган и за свалянето на правителството на Филип Димитров – един акт, който спря реформите в страната ни за цели седем години. С две думи – в битността си на декан в УНСС генералът си е намерил подходящият асистент, а в перспектива – и наследник.

    Но Борислав Борисов не е само икономическият корифей, под чиято стряха генерали и гангстери дружно формират съзнанието на бъдещите български икономисти. Той е и председател на Съюза за стопанска инициатива, където изпълнителен директор е Алексей Петров. И е съветник на българския президент, който също като ген. Стоян Андреев изповядва непоколебими русофилски възгледи.

    Споменавайки това име, ще завърша с една голяма скоба. Докато всички политически мъже в България усилено говорят за това как нямат абсолютно нищо общо с лицето Алексей Петров – и как техните политически опоненти са отговорни за шеметната му кариера в българските тайни служби, един държавен мъж усилено мълчи по тази тема. Бих казал дори – оглушитено мълчи. Този държавен мъж е българският президент Георги Първанов, известен и със секретния си псевдоним Гоце.

    И с основание си мълчи – и се притулва в храстите на други периферни говорения. Защото има едни безотговорни другари, които са решили този път да не си мълчат. И говорят – все неща, забранени според негласния етичен устав на червената ложа. Ето какво казва по въпроса например Илия Божинов, член на Висшия съвет на БСП:

    “Доколкото знам, братя Галеви са били офицери, не са съдени. Те сигурно имат някакви силови методи на въздействие. Но аз мога да кажа, че много по-голям мафиот от тях е Алексей Петров. Оказа се, че е и агент. И точно агент Алексей Петров е рекетирал мои приятели. Ако трябва да избирам между братя Галеви и Алексей Петров, ще кажа, че той е по-големият разбойник, честно казано./…/ Той бие. Единият приятел, който си изпати от Алексей Петров, държеше паркинга до “Хилтън”, на който имаше автокино. Там хората на Алексей първо оставиха някакъв мерцедес, после сами си го откраднаха и накрая отидоха и пребиха собствениците на паркинга. Казаха: „Вие сте ни откраднали колата“. Това стана само в рамките на няколко дни. И други случаи имам. Другият ми приятел, държеше кетъринг на летището. Хората на Алексей Петров пак така със силов натиск му взеха кетъринга. Мога да изброявам доста хора, рекетирани от Петров. Има една дълга история с такситата 1280, които пак Алексей Петров ги взе с една доста странна операция. Повишиха капитала и на РМД-то и му взеха контролния пакет акции. И Алексей Петров си го приватизира за 60 000 лв. Става въпрос за 2000 таксита в София с 22 декара земя. /…/ Алексей Петров имаше приятели и в БСП, и то на доста високо ниво. Когато имахме такива противоречия с Алексей Петров за такситата, тогавашният секретар на партията Васил Калинов ме извика и каза: „Илия, не се занимавай с тази работа. Другарят Първанов, той тогава още не беше президент, а беше ръководител на БСП, той е обещал да го подкрепяме и не трябва ние да се замесваме в тази работа”.

    Няма да коментирам тези изказвания. Но няма как да не се запитам защо “другарят Първанов” не ги коментира. Все пак уж е президент на България. И си има колоритен отбор от съветници. Ами да ги попита тях – г-н Борислав Борисов примерно. Все ще му кажат какво да отговори – или в кои храсти да се покрие, додето отмине бурята.

    Източник: http://www.svobodata.com

  • Как в Русия посрещат президента (натегачи по руски)

    Дмитрий Медведев при посещението си в родния град на Чехов Таганрог в края на януари
    Пиеса, озаглавена „Добре дошло, смешно джудже!“, която трябваше да бъде представена в театър в руския град Омск, беше свалена от сцена преди визита там на руския президент Дмитрий Медведев, съобщи ДПА.

    Общинските власти на сибирския град се притеснили, че заглавието може да се стори обидно на Медведев.

    Руският президент е висок само 162 сантиметра и често пъти е обект на шеги заради ръста си, посочва ДПА.

    Медведев е с 8 сантиметра по-нисък от предшественика си Владимир Путин.

    Тази мярка обаче не помогна на четирима държавни служители в града, които са били уволнени, след като свалили плакат на управляващата партия „Единна Русия“ с портрет на премиера Владимир Путин.

    Електронното издание НюзРу съобщи, че местни ръководители в град Омск били уволнени, след като в навечерието на визита на президента Медведев решили да свалят портрета на Путин.

    Официално чиновниците са напуснали „по собствено желание“, но според експерти те са платили цената за прекомерната си инициативност.

    Според изданието, билбордът с надпис „Гражданите на Омска са за силна и единна Русия“ и с портрет на сегашния премиер е бил поставен на важно кръстовище в града след избирането на Путин за президент.

    Когато Медведев стана президент на Русия, редом с Путин се появило и неговото изображение. На 5 февруари обаче на кръстовището в Омск се появил нов билборд, на който присъствал само Медведев.

    Съобщенията в местната преса довели до сваляне на плаката и връщане на стария билборд с двамата ръководители. Четирима ръководители на Омск обаче загубили работата си.

    Електронното издание припомня, че това не е първият случай, когато местни ръководители се престарават в навечерието на височайше посещение.

    Преди посещението на Медведев в град Киров са били ремонтирани пътищата, по които трябвало да премине президентът, а всички къщи били измазани, както и електрическите стълбове и оградите.

    Милицията препоръчала на населението да не излиза по улиците в деня на визитата и да не отваря прозорците си, както и да не поставя плакати и лозунги. В бързината бил асфалтиран дори железопътен прелез.

    През август м.г. властите в Краснодарския край, където очаквали премиера Владимир Путин, решили да унищожат всички комари и папатаци в региона, за да не бъде смущавано височайшето лице.

    Източник: БТА,Kafene.net

  • Васил Левски е и сред основателите на БАН

    Научихме го от статията на академик Петров от БАН.

    Българската наука и явлението Дянков


    В последните дни по Интернет, както и в пресата добиха гласност изследвания от чл. кор. Иван Ангелов и проф. Кръстю Петков на явлението Симеон Дянков. ...пари – наука и наука – пари’...Понеже това явление създава непосредствена опасност за българската наука („Науката не е приоритет във време на криза”!?), и конкретно за една важна нейна част, Българската Академия на науките, изглежда актуално да разширим и задълбочим изследването му.

    Първо, дали науката не е приоритет във време на криза?
    Истината ли казва нашият нов икономически мисионер, или лъже?
    Знае ли какво каза президентът Обама на 27 април 2009 в неговата реч пред Националната Академия на САЩ:

    „В такъв труден момент има някои които казват, че не можем да си позволим да инвестираме в науката. Че финансирането на изследвания е някакъв лукс в момент на нужда. Аз съм категорично несъгласен. Науката е по-важна за нашия прогрес, нашата сигурност, нашето здраве, нашата околна среда и нашето качество на живот, повече отколкото някога преди. И ако е имало изобщо един ден, който да ни напомня за нашия необходим дял в науката и изследванията, то този ден е днес.” (“At such a difficult moment, there are those who say we cannot afford to invest in science. That support for research is somehow a luxury at a moment defined by necessities. I f undamentally disagree. Science is more essential for our prosperity, our security, our health, our environment, and our quality of life than it has ever been. And if there was ever a day that reminded us of our shared stake in science and research, it’s today.”)

    Интересно съвпадение: на този същия 27 април 2009 г. Световната банка закрива 6-годишния проект „Правене на бизнес” на своя служител С. Дянков, и той ефективно остава без работа.
    Дали затова не е чул речта на президента Обама, и не се е поучил, та така авторитетно ни заявява, че науката не е приоритет.
    Да коментираме ли повече?

    Какъв е Симеон Дянков за науката

    ни става вече доста ясно: той е екзекутор на Грузинската академия на науките! А това беше една от силните академии в бившия Съветски съюз, която първа в СССР се осмели да създаде Институт по кибернетика, още докато кибернетиката биваше заклеймявана от сталинистите като “буржоазна лъженаука”!

    ...Какъв е Симеон Дянков за наукатa...

    Какво предвижда Дянков за българската наука?

    Той иска повторение на грузинския сценарий, ни повече, ни по-малко! Унищожаване на БАН, приватизиране и разпродажба на имотите на БАН, с евентуално обещание за предоставяне на някакви от тези средства на някои университети. За целта манипулира и общественото мнение срещу “сталинистката структура” БАН със станалата пословична фраза за “феодалните старци, които събират заплати” и “си бъркат в носа, вместо да правят наука”! Орязва и последните глътки въздух от бюджета на БАН, за да я задуши постепенно, ако не успее веднага да я екзекутира.
    Обаче знае ли той:

    Какво е БАН?

    БАН е най-старата организация на Българската държава, създадена в емиграция
    ...феодалните старци, които събират заплати... 9 години преди Освобождението от
    Марин Дринов,
    Любен Каравелов,
    Васил Друмев и други родолюбиви българи!

    В архивните фондове на БАН като светиня се пази вносна бележка номер 53 на В. Д. Левски (!) за 22 франги и 70 бана в полза на БКД, издадена от Българското книжовно дружество в Браила през 1870 г. Вероятно Дянков не знае, че освен Апостол на свободата

    най-великият българин Васил Левски е и член-основател на БАН

    И за каква ли сталинистка структура иде реч, когато Българското книжовно дружество се ражда през 1869 г., само 6 години след като президента Линкълн учредява Националната академия на САЩ (1863 г.)?
    Когато 40 европейски държави създават в този период своите национални академии, като 17 от тях имат днес своите академични институти (Швеция, Холандия, Австрия, и.т.н.). Още първия устав на БКД е записано:
    Целта на Дружеството е да разпространява всеобщото просвещение у българския народ и да му показва пътя към неговото веществено обогатяване.”

    През последвалите 140 години БАН остава вярна на този завет. Днешните млади българи (и Дянков между тях) би следвало да знаят, че
    БАН създаде атомната енергетика у нас и продължава научно да я осигурява.
    БАН направи България космическа държава.
    БАН създаде българската интегрална и функционална микроелектроника.
    БАН координира научните изследвания по националната сигурност и отбрана и борбата с тероризма.
    БАН е съосновател на Българския Грид-консорциум.
    В БАН оперира единствената у нас Национална лаборатория по компютърна вирусология.
    БАН контролира далечните преноси на радиоактивни и химични замърсители и нелегалния трафик на радиоактивни материали.
    БАН ръководи изследванията по слънчева енергия и нови енергийни източници.
    БАН организира Национален център по ЯМР-спектроскопия.
    БАН е базова организация на водородните технологии и нанотехнологиите.
    БАН организира биологичния мониторинг в общата екология на страната.
    Не на последно място
    БАН изготвя за всички национални служби прогнози за времето, агрометеорологията и хидрологията, наблюдава земетресенията, геомагнетизма и йоносферата. А музейните и архивни фондове на БАН са хранилища на националната памет.

    Напоследък БАН предизвика и получи
    първата и единствена засега у нас международна оценка
    на своята цялостна дейност от специална съвместна Експертна комисия на Европейската научна фондация (ESF) и Европейската федерация на националните академии на науките (ALLEA – “ All European Academies”).
    Нека припомним тази оценка:

    «Комисията по оценяването стигна до недвусмисленото заключение, че по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. В някои от случаите панелите откриха изследователски групи, които работят на челни световни позиции. Екипът оценители смята този обобщен резултат за
    впечатляващо постижение
    , имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България.

    В докладите на експертните панели има примери за институти, които работят изключително добре в международен план, провеждат изследвания с най-висока обществена полезност за България и по-широкия регион. Общото ни впечатление, обаче, е че тази сравнително добра работа е резултат най-вече от инвестиции, направени в миналото, и не може да бъде поддържана без съществени усилия както от страна на БАН, така и на българското правителство. Тъй като много подобрения са възможни и се налагат от самото естество на работата, няма съмнение, че без истинско ангажиране в полза на най-качествената наука в България и без отговарящата на това финансова подкрепа, БАН като водещо научно средище в страната няма да бъде в състояние да поддържа досегашната си национална и международна позиция. Необходимото усилие преди всичко е въпрос на осигуряване на по-добро финансиране за БАН.»

    БАН е единствения шанс на България за създаване на наукоемки производства, които да ни изтеглят от кризата. В страни, бедни на природни ресурси, националните икономики разчитат най-вече на наукоемките производства – доказва го опитът на
    Ирландия,
    Словения,
    Далечния Изток.

    Кой ще ги инициира у нас тези наукоемки производства, като закрием институтите на БАН?
    ...Кой ще ги инициира у нас тези наукоемки производства, като закрием институтите на БАН?... И това ако не е малоумие?
    Колко време ще е нужно такива институти да се пресъздадат към някои университети?
    Един учен се създава поне за 10-15 години.

    А ето че вместо дължимото уважение на поколения български учени, българинът д-р Симеон Дянков влиза в ролята на

    новият български Херострат

    дето успешно закрива чужди академии и като начало закри у нас Националния нанотехнологичен център, а сега мечтае да закрие Храма на българската наука, и така да затрие и делото на Апостола?!

    Обаче д-р Дянков претендира освен другото, че разбира какво е наука, защото е
    изтъкнат световен учен-икономист, един от високо цитираните автори в тази област.

    Дали е така?

    ...д-р Дянков претендира освен другото, че разбира какво е наука, защото е  изтъкнат световен учен-икономист...

    Сагата за учения д-р Симеон Дянков

    Една проверка в базата данни Уеб оф Сайънс на Томсън-Ройтерс показва, че той има 43 публикувани труда и 1241 цитата. За сравнение ще отбележа, че моите трудове са 4 пъти повече от неговите, а цитатите ми са колкото неговите. Впечатляващи наукометрични данни на д-р Дянков, нали, май че става направо за академик?

    Обаче ако той реши да кандидатства у нас за доцент или професор, рецензентите му ще трябва да преценят какъв е неговият собствен принос. Тогава ще стане ясно, че една пета част от неговите публикации (обаче много високо цитирани) са съвместно с Андрей Шлейфер, който е изобщо най-високо цитираният автор по икономика. Самостоятелни научни публикации Дянков има 4, но те са между по-слабо или въобще нецитираните (общо едва 20 цитата). Така че 660 от цитатите (или 53% от всички тях) са всъщност на старшия автор Шлейфер.

    Икономиката обаче все още не е наука в истинския смисъл на думата: ако беше такава, нямаше да има световна икономическа криза. Или пък тя щеше да бъде своевременно предвидена. И нямаше да има нужда от мисионери-емпирици, които да насаждат в пострадалите от кризата страни отречени икономически модели!

    При това ако лабораторният експеримент на един учен не успее, страда само той. А неуспехите на икономическите експерименти на емпирици-екстремисти предопределят съдбата и живота на милиони, не само на учените. Ето как изглежда истината за учения-експериментатор Дянков. Той малко трудно би бил избран за професор в сериозен български университет. Дори и по новия закон, който той така ентусиазирано подкрепи, отново под знамето на антисталинизма.

    ...неуспехите на икономическите експерименти на емпирици-екстремисти предопределят съдбата и живота на милиони, не само на учените...

    С. Дянков се опитва да си служи против БАН и с други лъжливи аргументи: видите ли, науката по цял свят се правела по университетите. Това не отговаря на истината: по време на моите 4 работни посещения в САЩ като гост-професор в университетите на Сиракуза и Бъфало, и на Института по течни кристали в Кент, Охайо, се запознах с организацията на науката в САЩ, от която само 20% се извършва в университети, а останалата – в правителствени департаменти, държавни лаборатории и институти, частни изследователски центрове, и.т.н.

    Обвиненията, че БАН не дава нищо на националната икономика, са поредната лъжа. И то от терминатора на Националния нанотехнологичен център, за който БАН имаше много какво да даде. Преди всичко, печалбата от наука по схемата:

    пари – наука – пари’

    се различава качествено от печалбата по класическата релация:

    пари – стока – пари’ ,

    която се реализира изцяло от един и същи стопански субект, и обикновено донася бързи печалби.
    Науката не е стока.
    Инвестициите в наука са дългосрочни. За разлика от класическия случай, първата релация се разпада на две части:

    пари – наука и наука – пари’

    които като правило се реализират от различни стопански субекти. Характерна особеност е също, че правенето на пари’ от наука изисква още пари, нови инвестиции, които са нужни вече след откриването на новата закономерност, новия ефект или метод, с оглед разработването на технология, прототип и започване на промишлено производство. Когато в България възникне т.н. корпоративна наука, когато заработят частните изследователски и развойни центрове на мощните фирми, БАН знае как най-ефективно да взаимодейства с тях, докато за момента, при наличните нищожни нива на финансиране, БАН само като изключение може да провежда развойна и производствена дейност по някои свои световно признати открития: леене с противоналягане, лазери с метални пари, и др. Но и това не е малко.

    След толкова необосновани претенции към БАН, някои от които гарнирани със зле прикрити приватизационни апетити, време е да заявим и нашите претенции.

    Какво иска БАН, като национален изследователски център?

    1) Възстановяване на БАН на статута на първостепенен разпоредител с бюджета.

    ...българската наука е виждала доста такива отминаващи явления...

    2) Обвързване на бюджетната субсидия на БАН с фиксиран процент от БВП.
    Както е добре известно, БАН произвежда 60% от научната продукция на Република България. При положение, че българската държава в момента не може да отделя повече от 0.4 % от БВП за наука, логично излиза, че БАН следва да получи 0.24% от БВП, което прави бюджет около 150 млн лева годишно. Това обаче е 2 пъти повече от мизерния бюджет, отпуснат на БАН за 2010 г., и то без изобщо да е гарантиран. А когато държавата България най-сетне започне да отделя 1% от БВП за наука, както налага Лисабонската стратегия, то процентът за БАН би следвало да бъде 0.6% БВП, или 360 млн. лв. годишно. Т.е., 5-кратно увеличение на сегашните 74 млн. лв.!

    3) Даване на БАН статут на официален съветник на правителството
    (както е Националната акдемия на САЩ, Академия Леополдина в Германия, Полската и унгарската академии на науките, и др.). Участие на Председателя на БАН в заседанията на кабинета със съвещателен глас (както това беше при кабинета на проф. Любен Беров, дописен член на БАН, и както е напр. в Полша). Институтите на БАН да получат статут на официални съветници на съответните министерства и да участват в техните колегиуми.

    4) Създаване на Национална агенция по наука и технологии, ръководена от действителен или дописен член на БАН. Тази агенция да включва Националния фонд „Научни изследвания”, който да продължи да финансира науката на конкурсен принцип.

    Министерството на образованието, младежта и науката има твърде важни задачи по средното и висше образование у нас, за да може конструктивно, а не деструктивно, да се занимава и с проблемите на науката. Последните идеи на министър Игнатов за възстановяване на Единните центрове за наука и подготовка на кадри от годините на късния социализъм поставят натрапчивия въпрос: след като тези формирования на сработиха в условията на командно-административната система, защо се очаква да сработят при една законово регулирана академична автономия? Все пак двата казана, на образованието и на науката, са твърде различни и като обем, и като вид на чорбата. От смесването на двете чорби в един казан сигурно ще излезе буламач. Отделянето на Национална Агенция „Наука” и връщането на БАН като първостепенен разпоредител на бюджета ефективно решава проблема на министър Игнатов с двата казана.

    Там, където е налице взаимен интерес, винаги е било налице и убеденото съгласие на БАН за договори за съвместни образователни и изследователски проекти. Примерите са многобройни, напр. редицата съвместни проекти, финансирани от НФНИ. Що се отнася до структурната реорганизация на институтите, това си е вътрешна работа на БАН по закон, и тя ще си я свърши.

    5) Незабавно започване на подготовката за Оперативна програма НАУКА 2013 , предвид на факта че България остана единствената страна на ЕС без европейски фондове за наука до този момент. При оскъдицата на държавния бюджет европейските фондове са май единственият източник, който ще бъде усвоен на 100% и без корупционни практики.

    ...Все пак за разлика от Грузия, ние сме в обединена Европа

    Тези наши искания са диаметрално противоположни на намеренията на нашия финасов министър. Но те са изцяло в интерес на българската наука, на българската държава и на нейните устои. В днешно време, когато всичко е ден до пладне, държавата ни има нужда като котва от институции с вековни традиции, които да гарантират дълговечност и да излъчват послание за сигурност. Всяка една държава си има такива институции и си ги пази.

    Поради това грузинският сценарий у нас няма да мине.
    Делото на Апостола Левски ще бъде съхранено!
    Все пак за разлика от Грузия, ние сме в обединена Европа. Ако БАН продължава да бъде притискана и задушавана, и правителството не застане категорично зад нея, тя ще трябва да отнесе въпроса до Европейската комисия.

    В ръка с високата оценка, която получи от Европейската научна фондация, БАН има всички шансове каузата й да бъде подкрепена. При което рейтинга на амбициозния младеж Симеон Дянков, вече сериозно увреден в Световната банка след краха на неговия проект „Правене на бизнес”, ще се срине окончателно.

    А българската наука е виждала доста такива отминаващи явления.

    Академик Александър Г. Петров
    Носител на Медала “Фредерикс” (2004)
    и на Наградата на МОН ”За особен принос в науката” (2007)

    Автор: акад. А.Г.Петров

    Източник: Демокрит

  • Делото срещу Спаска Митрова бе отложено за 24 февруари

    Завърши съдебното заседание в Градския съд в македонския град Гевгелия по делото, водено срещу Спаска Митрова от нейния бивш съпруг за отнемане на родителските права над детето им Сузана.

    Делото е отложено за 24 февруари, съобщи на излизане от съдебната сграда адвокатът на Спаска Митрова Ставри Джиков. Той е бивш главен прокурор на Република Македония. Според него това се е наложило от разглеждането на нови документи и доказателства, имащи отношение към присъждането на родителските права над 3-годишната Сузана, която майката не е виждала от 7 месеца вече.

    Бившият съпруг на Спаска Митрова Воислав Савич иска от съда Спаска да бъде лишена от правото си да отглежда детето и да изплаща месечна издръжка от 75 евро.

    На излизане от съда Спаска Митрова заяви, че съдът отново се е държал в съдебна зала враждебно към нея, както през отминалите три години. Лично тя не е доволна от поредното отлагане и не вярва, че след седмица ще има окончателно решение.

    Митрова благодари на българските медии за съпричастността към нейната кауза и изрази благодарност към ВМРО и към кмета на Банско Александър Краваров за помощта, която й е оказвана от тяхна страна.

    Автор: БНР

  • В България има 5 милиардера, милионерите са – 10 000

    Броя на милиардерите в България са 5, по данни на Merrill Lynch и Capgemini. Имената им обаче не се съобщават.
    Различни изследвания сочат, че милионерите у нас са около 10 000, съобщи АСН.
    След като преди дни руското списание Финанс публикува списък на най-богатите хора в страната, Profit.bg направи списък на броя и съвкупното богатство на милиардерите в различните страни по света.
    САЩ: Брой на милиардерите 391, по данни на „Форбс“ от края на септември 2009 г.
    Топ 10 на богаташите имат съвкупно богатство от 245.2 млрд. долара, а най-богатите 400 американци имат 1.27 трлн. долара.
    Китай: Брой на милиардерите 79 по данни на „Форбс“
    400-те най-богати китайци притежават рекордните 314 млрд. долара, което е ¼ от богатството на американските богаташи. 10-те най-богати китайци са с 77.84 млрд. долара
    Русия: Брой на милиардерите 77, по данни на сп. „Финанс“ от преди седмица
    10-те най-богати руснаци почти удвоиха богатството си и по последни данни притежават 139.3 млрд. долара.
    Германия: Брой на милиардерите – 54 по данни на „Форбс“
    Топ 10 на милиардерите в страната притежават точно 97 млрд. долара.
    Великобритания: Брой на милиардерите – 25
    10-те най-богати, родени във Великобритания хора имат 40.2 млрд. долара
    Индия: Брой на милиардерите – 24, по данни на „Форбс“
    Съвкупното 10-те най-богати индийци имат 83.4 млрд. долара
    Канада: Брой на милиардерите – 20
    Общото богатство на топ 10 сред милиардерите в страната възлиза на 27.8 млрд. долара
    Италия: Тук милиардерите са 12, по данни на „Форбс“
    Общо те имат малко над 34 млрд. долара.
    Франция: Брой на милиардерите – 10 по данни на „Форбс“
    Съвкупното богатство на богаташите е 58.2 млрд. долара.
    Австралия: Брой на милиардерите – 9, по данни на „Форбс“ от май месец 2009 г.
    Едва деветте милиардера на зеления континент са с общо богатство от 16.8 млрд. долара.
    България: Брой на милиардерите 5, по данни на Merrill Lynch и Capgemini
    Проучване на Merrill Lynch от преди година посочи, че в страната ни има 5 милиардери. Имената им не бяха посочени. Различни изследвания сочат, че в страната ни има около 10 хил. милионери.
    Нова Зеландия: Брой на милиардерите – 3, по данни на „Форбс“.
    Съвкупното богатство на Ричард Чандлър, Кристофър Чандлър и Греъм Харт възлиза на 6.7 млрд. долара.

    Източник: Актуално

  • Кой уби прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка

    Покрай операция „Октопод“ изненадващо миналото възкръсна. Филчев излезе от укритие, зове за арест на Костов, отвращава се от „миризливия Наско“ и „смрадливия гном“ (б.р. Атанас Атанасов), сипе слова…

    Покрай ареста пък на Алексей Петров куп люде героично си приписват заслуги със задна дата. Но назад във времето на пръсти се броят онези, които критикуваха прокуратурата, когато главният прокурор бе недосегаем. В ерата „Филчев“ само шепа журналисти застанаха откъм страната на истината, а единственият политик, който каза на глас онова, което сега „храбреците“ си приписват – бе Едвин Сугарев.

    Едно обемисто открито писмо до ВСС през 2002 г. предизвика невиждан скандал, който мина границата на българските полета. Пред съдебния съвет Сугарев изложи шокиращи факти за манипулации и безобразия в прокуратурата – за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, за смъртта на прокурора Николай Колев, за натиска над прокурора Николай Джамбов, довел до самоубийството му, за рекет над плевенски бизнесмен от Алексей Петров, чиято жалба внесе във ВСС. И т. н., и т.н.

    Тогава „синият“ ВСС поиска оставката на Филчев, протежиран за главен прокурор от времето на „синия“ кабинет на Костов. Филчев не я даде, естествено, а сините политиците гледаха сеир – все едно баталията не се случваше в държавата, която управляват.

    Прокуратурата не посегна на ужасиите, с които Сугарев засипа съвета.

    А той самият потъна в дела за клевета,
    заведени от близкия до Филчев Алексей Петров. Едното, за думите му пред медиите: „Смятам, че поръчители на убийството на прокурора Николай Колев са г-н Филчев и евентуално Алексей Петров.“ И още: „Има връзка между Алексей Петров и убийството на ямболската адвокатка“, както и че „сръбската мафия е дала 3 млн. щ.д. на Алексей Петров, за да се предотврати изпълнението на съдебна поръчка от Холандия за екстрадирането на сърбина Сретен Йоцич“. Тези изявления Сугарев направи на 29 декември пред “Дарик” радио и БТВ, ден след убийството на прокурора Колев, с който се срещал многократно през 2002 г. Направи ги мигове след като бе разказал всичко чуто от убития Колев и в полицията, и в следствието. Пред всички бе заявил: „Това е политическо убийство, защото са засегнати интересите на главния прокурор.“

    Както и че на последната му среща с Николай Колев, преди Коледа през 2002-ра, прокурорът доверил: „Може да се намери свидетел за убийството на ямболската адвокатка, който да потвърди, че в деня на убийството й Надежда Георгиева е очаквала Никола Филчев вечерта“

    Другото дело срещу политика бе за отговор в интервю пред „Труд“, че плевенският бизнесмен Георги Цветанов е рекетиран и ограбен от Алексей Петров, а вместо да разследват Петров, в ареста са прибрали потърпевшия.

    Показателен за атмосферата, в която се развиваха събитията тогава, е един от изводите на съдия Мирослава Тодорова по казаното от Сугарев за рекета над плевенския бизнесмен. „Дори свидетелят Георги Цветанов да бе отрекъл, че е автор на обясненията, това не означава, че изложените в тях факти не са достоверни. Защото, ако са верни твърденията за свързаност на служби на МВР и прокуратурата с престъпни групировки, Цветанов би могъл да изпитва основателен страх за здравето и живота си, тъй като източникът на неговата застрашеност произтича от самата държавна власт.“

    Елитни адвокати сблъскаха шпаги по делата срещу Сугарев

    на страната на Алексей Петров застана бившият главен прокурор Иван Татарчев, а Даниела Доковска пое Сугарев.

    По времето, когато главният прокурор бе между държавата и Бога, изходът им изглеждаше предизвестен. Не случайно ексглавният прокурор Иван Татарчев обичаше да казва:

    „Над мен е само Господ!“

    Но изненадващо Сугарев бе оневинен. И по двете дела. Да се чуди човек – откъде съдиите, две млади дами – Мирослава Тодорова и Весислава Иванова, намериха смелост да отхвърлят претенциите на Алексей Петров. И в двете решения има блестящи правни изводи за свободата да оповестиш възмутителни нрави и порядки. И двете бяха потвърдени от по-горните инстанции на съда.

    Ако в МВР имаше кой да ги прочете, барем днес не биха подмятали, че за неудачите в борбата срещу престъпността е отговорен сал съдът.

    Смъртта не прави хората различни от онова, което са били приживе. „Труд“ не веднъж е писал остри критични материали за прокурора Николай Колев. Но неговото убийство беше скандално, нагло и заметено. По възмутителен начин. Подобна е и сагата със смъртта на ямболската адвокатка.

    Мотивите на съда по дело N 1183/03 срещу Сугарев за думите му, че в убийството на прокурора и адвокатка е замесен Филчев, евентуално и Петров, са многозначителни.

    „Нито едно доказателство не оборва тезата, че покойният прокурор Николай Колев се е срещал и е разказвал на подсъдимия Сугарев различни обстоятелства, свързани с работата му.“ Освен това Сугарев многократно е акцентирал, че съобщава не свои, а версии на покойния Николай Колев.

    Съдът определя като неуместна тезата на Татарчев, че поради гибелта на Колев авторството на неговите версии трябва да се приписват на Сугарев.

    „Тъй като твърденията на подсъдимия не са оборени по предвидения ред, не може да се приеме, че той ще носи по условие отрицателни последици заради смъртта на автора им“, казва съдия Весислава Иванова. „Подсъдимият не е приписал убийство на Петров, защото е изказал предположение, че „вероятните поръчители са г-н Филчев и евентуално Алексей Петров“. Самият Сугарев е заявил, че за да се стигне до истината за тази версия, се „иска много сериозно разследване“!

    Съдът казва също, че от израза: „Силната зависимост и връзката между главния прокурор и Алексей Петров е свързана с убийство на Георгиева“, не може да се определи за кое от двете лица се отнася свързването с убийството.

    Сугарев е отговарял на въпросите на журналистите, „насочени към прозрачност и информиране на обществото за едно драстично убийство на прокурор“. Случаят е бил отразяван и от чужди медии, коментиран е на всички нива. Като политик Сугарев е целял да подпомогне следствието и е изпълнил своя граждански дълг заключава съдът. И го оправдава.

    Големият въпрос е, защо, след като всички инстанции потвърждават, че Сугарев не е разгласявал позорни обстоятелства за Петров и сие, от МВР и обвинението спряха да задават най-важните въпроси: Щом Едвин е невинен, кой тогава е виновен?!

    Каква е връзката на бившия главен прокурор Филчев с безобразията, които съдът инцидентно установява по делата за клевета?

    В нормалните държави подобен случай щеше да е разследван издъно – та става дума за главния прокурор!

    У нас, щом изтече мандатът на Филчев, кабинетът „Станишев“ предложи, а президентът Първанов го прати посланик в Казахстан.

    Версията – по-добре надалеч, никак не се връзва с представите ни за порядък в правовата държава. Защото данъкоплатците платиха над 50 000 евро на съпругата на покойния прокурор, след като Страсбург осъди България за липсващото разследване на убийството му. А онова, което у нас храбро се премълчава, обяви Съдът в Страсбург:

    „В България не е имало условия за ефективно разследване, включително и за присъда над главния прокурор. На практика главният прокурор е държал под контрол разследването за смъртта на Колев. А въпреки данните, че е замесен, те не са проверени…“

    Потуленото минало винаги избухва неочаквано. След осъждането от Страсбург делото бе възобновено.

    Очевидно този път прокуратурата е под обществен натиск. Е, време й да освети кои са добрите и лошите в тази безпрецедентна история.

    Едвин Сугарев пред „Труд“ днес: Време е омърляната истина да излезе чиста

    Седем години след съдебната си одисея Едвин Сугарев проговори пред „Труд“ за мрачните времена, които се надява повече да не се случват.

    Делата, които ми заведе Алексей Петров, бяха непосредствено след убийството на Николай Колев, който беше поискал да бъде изслушан от ВСС като най-потърпевш от всички безобразия на Филчев.

    ВСС отказа да го изслуша. Преди това, след като бях внесъл откритото си писмо до министър Станков, Филчев поиска да бъда подведен за набедяване. Но председателят на парламента Огнян Герджиков обясни, че след като писмото е адресирано до министъра, а не, примерно, до прокуратурата, няма набедяване.

    Другите две дела се движеха с непозната за българското правораздаване бързина – за по-малко от година минаха и през трите инстанции.

    Няколко дни преди Николай Колев да бъде убит на 28 декември 2002 г., аз се бях срещал с него. Имаше притеснен вид. Каза: „Очаквам Алексей да ми скочи“. Когато го убиха, именно заради този страх на Колев, аз се обадих лично на Бойко Борисов (б.р. – главен секретар в МВР) и на другия ден дадох показания в СДВР в присъствието на самия Борисов и на Илия Илиев, тогавашния шеф на СДВР, Ботьо Ботев, шефа на тежките убийства, и дузина полицаи (б.р. – Този факт е приет за достоверен от съда). Разказах абсолютно всичко, което знам за отношенията между Колев и Филчев, за това как прокурори подхвърлиха на Колев хероин, за да го арестуват, и пр.

    Как реагира Бойко Борисов? Напълно адекватно. Той ме помоли да дам същите показания и пред националното следствие, което щеше да води делото за убийството. Направи няколко хипотези във връзка със самото убийство. А когато стана дума, че убитата ямболска адвокатка е имала интимни отношения с Филчев, той се обърна, мисля, към Ботьо Ботев, и попита: „Вярно ли е това?“. Той отговори: „Да“. След това с тяхна кола ме закараха до следствието и там дадох същите показания. А на излизане ме чакаха един куп медии. Пред тях разказах онова, което бях казал пред държавните органи. Включително и че Колев се страхуваше от Алексей Петров.

    Защо се е страхувал?

    Заради историята със Сретен Йосич, която той разследваше заедно с Владимир Димов, психолога на отряда на баретите. Който беше убит два дни по-късно.

    Колев разследваше версията, че Сретен Йоцич може да бъде подменен в хода на прехвърлянето му от Софийския централен затвор в транспортния арест. Според Колев Алексей е разбрал някак си за неговото проучване. И бе уплашен.

    (Б.р. Когато баретите с Филко Славов отиват в Софийски затвор и казват, че трябва да преместят Сретен Йоцич, директорът на затвора, Димитър Райчев, се усъмнил и нещата стигнали до министър Станков. „Имаше такъв случай, потвърди Станков пред „Труд“ вчера. – Шефът на затвора беше крайно притеснен, 24 часа не мръдна оттам. Затова снехме всички идентификационни белези на Йоцич така, че да не бъде подменен в хода на преместването. Както и да бъде изведен под конвой на затвора, а не с камионетката на баретите.“)

    Аз никога не съм твърдял, че Филчев е убил Надежда Георгиева. Това твърдеше един от следователите, който разследваше убийството й. Той беше абсолютно убеден, че Филчев е прекият убиец.

    Това беше Илия Илиев, първият следовател по делото, който умря пред кабинета на Борис Велчев в очакване на среща с него (б.р. трагедията се разигра на 30 март 2006 г.) Предполагам, че получи инфаркт от сърдечни вълнения, вероятно се е канел да сподели цялата тази мърлява история.

    Помня, че той разказа това пред ВСС, поиска охрана, защото се чувствал застрашен. Никой не му я даде.

    С него имах един продължителен разговор за най-различни подробности около убийството на Надежда Георгиева. Включително, че Филчев всеки ден го е викал и му е искал обяснения за делото. Внушавал му е, че трябва да обвини Колев за това убийство и пр.

    Един път, когато Илиев бил при него, на Филчев се обадили, че последната съдебна инстанция е освободила Николай Колев от следствения арест, защото имал имунитет. Филчев изпаднал в истерия и поискал да смачка делото за убийството на адвокатката. Не ми изглеждаше да преувеличава. Не беше такъв човек.

    Дали има шанс истината по това дело? Според мен има, защото в това убийство има свързващото звено между Филчев и Алексей Петров. Известно е, че Надежда Георгиева беше служител на Алексей до деня на убийството (б.р. това е отбелязано и от съда). Известно е, че тя е правила тайни записи на прокурори, с които е говорила, записвала е и самия Филчев, включително и когато му предоставила финансова помощ.

    Всичко това е описано в една жалба на обвиняемата в този процес Димитрина Калайджиева, отправена до шефа на следствения отдел в тогавашната Върховна прокуратура. В нея обяснява как са я разпитвали в следствието, между впрочем от същия следовател, който се прочу с разпитите по убийството на Луканов, дето всъщност бе инквизирал свидетеля си ( б. р. има предвид Олег Янев). Казва, че след като е споменала името на Филчев, отношението към нея веднага се променило и тя е била драматично малтретирана във всякакво отношение… Притискали са я да признае, че тя е убила Надежда по лесбийски причини и т.н.

    Тази жалба на Димитрина би трябвало и сега да е в касите на Министерството на правосъдието, аз я предадох на Станков. Тъй че, ако някой реши да обобщи тези стари обстоятелства, има надежда за истината. В крайна сметка всичките тези хора не са действали сами, имали са изпълнители, които биха могли да бъдат издирени да проговорят.

    Случаят „Борилски“

    През 2002 г. заедно с цялата документация внесох във ВСС и едно писмо от майката на убития в Париж Мартин Борилски. Тя обясняваше как делото е стопирано поради близките отношения на бащата на един от убийците – Желязков с Филчев. Филчев е от Варна. Така че естествено е имало близки отношения. Но казваше и нещо повече, че делото е изтеглено във ВКП и е скрито от Цеко Йорданов. Това писмо приложих като един от примерите за злоупотреба с власт от страна на Филчев.

    Едва след натиск, упражнен лично от Никола Саркози, като вътрешен министър на Франция, делото се появява, но вече без някои от доказателствата.

    Защо се захванах с това ли?

    Самоубийството на прокурора Николай Джамбов бе причината. (Б.р. Джамбов се самоуби на 24 април 2000 г., оставяйки предсмъртно писмо от едно изречение: „Ако има съвест, Филчев да подаде оставка“.) От приятели разбрах неговата злощастна история, видя ми се изключително подла и гадна.

    И си казах – ще работя аз по този случай. Трябва да кажа, че много хора не обичаха Филчев тогава. И бяха готови да споделят информация, но не и тя да излезе от тяхно име, беше опасно.

    Аз лично не бих казал, че Николай Колев беше светец. Той обаче имаше много източници, много връзки, включително в подземния свят. Знаеше опасни неща.

    Източник: Труд

    (Записът от разговора се пази в редакцията на в-к Труд)

    –––––=––––––

    Още новини от Труд

    Чистката за корумпирани висши чиновници не подмина и върховете на МВР. Вчера беше арестуван шефът на дирекция “Миграция” Стефан Христов. Белезниците щракнали на ръцете му при акция на служители от “Вътрешна сигурност”, ДАНС и националното следствие.

    Близо месец и половина той бил дебнат от колегите си. Това било, защото Христов помагал на организирана престъпна група, която набирала чужденци, желаещи полулегално да живеят и работят в България, казаха от МВР. С фалшиви документи те влизали в България. После фиктивно се водели на определено работно място и по този начин получавали възможност да се сдобият със статут на временно или постоянно пребиваващи. След това някои от тях – предимно молдовци, украинци и хора от други бивши съветски републики, получавали и българско гражданство.

    “Така, в качеството си на длъжностно лице и при изпълнение на служебните си задължения, той е превишил властта си с цел набавяне на лични облаги, вследствие на което са настъпили значителни вредни последици – противозаконно деяние по чл. 282, ал. 2 от НК”, казаха от МВР.

    “Стефан Христов е имал петима съучастници. Много е вероятно в близките дни и те да бъдат арестувани”, разкриха пред “Труд” запознати със случая.

    Разпитани са подчинени на шефа на “Миграция”, които са разказали, че той е издавал заповедите и е възлагал задачи, които не били в неговата компетентност.

    Преди да бъде окован с белезници, полицейският шеф е бил подслушван. По неофициална информация той и хората му са си разделяли “хонорари” по 5 хиляди лева за всеки, на когото помагали да се сдобие впоследствие с българско гражданство.

    Според магистрати престъпната схема е действала успешно над година и половина. В момента Христов е настанен в единична килия в Националното следствие.

    “По случая има достатъчно събрани доказателства. Радва ме фактът, че съвместните усилия на прокуратурата, МВР, ДАНС и националното следствие дават резултати”, заяви пред “Труд” зам. градският прокурор на София Роман Василев, който ръководи акцията.

    Ако вината на Стефан Христов бъде доказана в съда, той може да прекара зад решетките между 1 и 8 години.

    “Действията ни ще бъдат безкомпромисни. Няма да има никаква толерантност към провинили се хора, независимо от техните постове. Това е начинът да си изчистим къщичката. В процеса на работата ще се установява съпричастност към действия на Христов и на други служители. Но все пак те са подчинени и тук е въпрос на изясняване дали той не им е възлагал несвойствени задачи, или те също са били част от цялата тази организация”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

    Стефан Христов оглавява дирекцията от 2002 г. Преди да се прочуе като арестант, шефът на „Миграция“ в МВР се спрягаше покрай Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци.
    Адвокати неведнъж биеха тревога, че този приют всъщност е модерен затвор, чиито питомци търпят жестоко и унизително отношение – недопустимо съгласно конвенциите за изтезанията и правата на човека.
    „Този дом е нов, изграден през май 2006 г. по европейски модел, също като центровете в Белгия, Холандия и Испания“, възразяваше г-н Христов. Той поясняваше, че в дома живеят 188 души от 51 националности и добавяше: „Храним ги отлично – точно както баретите във Врана.“

    Шефът на бежанците пръснал 436 хил. лева за безобразен ремонт

    Шефът на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев от вчера е обвиняем. Влиятелният чиновник ще отговаря пред закона за умишлена безстопанственост. Вчера той бе уволнен по настояване на министър-председателя Бойко Борисов.

    Мичев ще усети меча на Темида заради грандиозни злоупотреби при ремонта на бежанския център в новозагорското село Баня. При продължилото два месеца и половина разследване станало ясно, че държавата е платила 436 хил. лв. за строително-монтажни дейности, а сградата е пред разпад. Помещенията, отредени за бежански център, приличат на декор от родния филмов шедьовър “Топло”. По изгнилите от влагата стени зеят дупки като от снаряди, а от тавана стърчат ръждясали железа. Тръбите на парното са се разпукали, а подът е наводнен.

    Разпоредената от премиера Борисов проверка на инспектората на МС и МВР през изминалия уикенд показала, че ръководената от Мичев агенция е пръскала луди пари за оборудване, което никога не било монтирано. Магистратите установили, че са давани пари и за строителни материали, които са били доставяни само на хартия.

    Назначена е експертиза, която има за цел да изясни каква е точната щета, която е претърпяла държавата. Засега нанесените вреди са за около 200 000 лв., но могат и да нараснат.

    Според разследващите фирмите, спечелили обществената поръчка, са вложили в ремонта не повече от няколко хиляди лева. В момента магистратите проверяват дали въпросните компании са имали вземане-даване с досегашния началник на Държавната агенция за бежанците.

    Как Мичев се опитва да потули аферата? На 13 декември 2007 г . той полага подписа си под приемно-предавателен протокол за ремонта на бежанския център. Месеци по-късно вътрешният одит на агенцията, изготвен от Бойчо Тошков, разкрил нередности при ремонта. Тошков е уволнен. Следва втори одит. Но само по документи. Разбрали за печалния финал на “обезглавения” си колега, този път служителите на Мичев са далеч по-предпазливи. И резултатите от проверката показват, че всичко около реновирането на центъра в Баня е тип-топ.

    Разследващите разполагали с данни, че тогавашният премиер Сергей Станишев е бил информиран за безобразията при реконструкцията на центъра на бежанците. Но странно защо не е взел мерки, за да спре безобразието.

    Досъдебното производство срещу Мичев е започнало в края на ноември, след като неговият заместник Красимир Косатев е сигнализирал МВР за скандалния ремонт. Вчера той за първи път е бил привикан за разпит по случая.

    “По случая са събрани достатъчно доказателства. Светослав Мичев е подписвал всички протоколи от строително-монтажните работи на бежанския център в Баня”, заяви вчера пред “Труд” наблюдаващият разследването обвинител Андрей Андреев от спецзвеното към Софийската градска прокуратура.

    Освен за скандалния ремонт, Светослав Мичев ще отговаря пред закона и за няколко телевизора, които не е имал право да купува.

    Ивайло КРАЧУНОВ

    Плаща 10 хиляди за свободата си

    “Невинен съм, ремонтите не са били скъпи. А обвиненията срещу мен са несериозни.” Така лаконично председателят на Агенцията за бежанците Светослав Мичев вчера коментира повдигнатото му обвинение на излизане от Спецзвеното за борба с евроизмамите към Софийска градска прокуратура.

    Уволненият чиновник пристигна в сградата на бул. “Мария Луиза” точно в 15 ч придружен от адвоката си Владимир Манолов. 40 минути по-късно стана ясно, че Мичев е официален клиент на прокуратурата, но ще спаси решетките с гаранция от 10 000 лв. “Г-н Мичев е привлечен за умишлена безстопанственост по чл 219, ал. 3 от НК”, обясни прокурор Андрей Андреев. Освен за извършения ремонт в регистрационния център в с. Баня, чиновникът отговарял и за неправомерно закупуване на телевизори по три фактури. “Мичев не е имал право на тази покупка, тъй като с постановление на Министерския съвет от 2009 г. е било забранено на всички държавни структури да изразходват средства заради финансовата криза – уточни прокурор Андреев. – А въпросните телевизори били купени за администрацията на агенцията.” Все още се проверява стойността на закупените телевизори и дали не са били взети на завишени суми.

    Владимира ГЕОРГИЕВА

    Чиновник краде милион, дава по малко и на шефа

    Държавен служител е успял по незаконен начин да се сдобие с един милион лева. И започнал да дава всеки месец по 30 000 лева на шефа си, за да не бъде разкрит.

    Случаят оповести пръв вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той обаче отказа подробности, тъй като разследването е започнало вчера сутринта и може да му се попречи.

    “Служителят е арестуван и дори в момента продължават разпитите му. Но вече имаме данни, които потвърждават, че началникът му е получавал от него тези пари. Началникът все още не е задържан”, каза Цветанов вчера по обед. МВР шефът уточни, че разкритията нямат нищо общо с проверките в агенцията по бежанците или други текущи разследвания като “Наглите” и “Октопод”.

    Злоупотребата била в служба от финансовата сфера. Подробности за нея ще бъдат огласени най-рано днес, след като полицията установи точно колко души са замесени. От прокуратурата също отказаха коментар, докато тече разследването.

    Според запознати почти сигурно ставало дума за далавера в данъчна или митническа служба, а замесените в нея не били от най-висшите ръководители.

    Перем 4-5 млрд. лв. годишно

    4-5 млрд. лв. годишно печели мафията у нас от контрабанда, трафик на хора, наркотици, ДДС измамии други престъпления. Голяма част от тези суми, заедно с потоците от престъпни капитали от Европа, се легализират у нас предимно в недвижими имоти, строителство, вливат се дори в политически проекти и за корупция по висшите етажи на властта. Това обобщиха вчера експерти от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). В същото време делата за пране на пари у нас са били от 1 до 4 между 2002 и 2005 г., като едва през миналата година са достигнали до 24.

    “Сами МВР, ДАНС и прокуратурата не могат да се справят с прането на пари. Трябва да се включат всички контролни органи в държавата. А често констатираме, че те са абдикирали от функциите си”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Той каза, че приема препоръките във всяко разследване да се проверява и къде са отивали парите на бандитите. От ЦИД са подготвили наръчник за полицаи, прокурори и следователи за разкриване на доходите от престъпления.

    Европосланиците поздравиха премиера Борисов за “Октопод”

    Поздравително писмо до премиера Бойко Борисов изпрати посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес от името на всичките си колеги от ЕС.

    “Следим операция “Октопод” с голям интерес. Не искахме една важна и смела крачка да остане без реакция”, сподели вчера посланик Фуентес. Писмото е с неговия подпис, но текстът е съгласуван с всички европосланици.

    Той гласи: “Желая като посланик на страната председател на ЕС да поздравя министър-председателя, правителството, силите за сигурност и Главна прокуратура за положителното развитие на борбата срещу организираната престъпност и корупцията, които напоследък имат добър резултат и глобален отзвук… Държавите членки и ЕС като цяло сътрудничат с България за укрепване на инструментите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията и в механизма за сътрудничество и контрол, който доказа добрата си ефективност. Вярваме, че последните арести са добра стъпка в посоката на напредък, очертана в последния доклад на ЕК. За да се гарантира промяната, е необходима съдебна реформа и представените промени в НПК са основополагащи за постигане на тези цели.”

    Посланик Фуентес подчерта, че операциите “Октопод” и “Наглите” са предимно български, а последният арестуван българин, част от група за отвличания в Испания, за който “Труд” съобщи, не е свързан с тези разследвания. Групата била разбита, след като испанските служби проследили телефонните разговори именно на българина В.П.М.

    Михайлина ДИМИТРОВА

  • Какво правим със старите и новите паспорти

    Новият Правилник за издаване на българските лични документие е бил обнародван миналата седмица – на 12 февруари, съобщиха от Министерството на външните работи.

    Според правилника за издаване на българските лични документи срокът на валидност на паспорта без електронен носител на информация може да бъде продължен еднократно за срок до 1 декември 2010 г. от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина За това трябва да бъде уведомен органът, който го е издал.

    Всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към представителствата на България в чужбина с молба за продължаване валидността на паспорт без електронен носител на информация (стар вид), и този срок може да бъде продължен еднократно до 1 декември 2010 г.

    Срокът на валидност на паспорта не се продължава в случай, че документът е нередовен съгласно Закона за българските лични документи.

    Срокът на валидност може да бъде продължен само в случай, че той не е изтекъл към датата на полагане на подписа на длъжностното лице на стр. 3 от паспорта.

    Както е известно Министерство на вътрешните работи официално обяви, че на 29 март 2010 г. е началото за прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.

    На 9 декември миналата година Народното събрание прие удължаване с шест месеца на срока на валидност на българските документи за самоличност, който изтича през 2010 г.
    Какво правим със старите и новите паспорти

    Валидността на паспорт без електронен носител на информация може да бъде продължен еднократно до 1 декември 2010 г. от дипломатическите и консулските представителства в чужбина

    Във връзка с това от 15 февруари 2010 г. дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина са преустановили приемането на заявления за издаване на български документ за самоличност – паспорт, като при спазване на посочените по-горе условия, българският гражданин може да поиска продължаване срока на валидност еднократно до 1 декември 2010 г. на паспорт без електронен носител на информация, или издаването на Временен паспорт.

    Също така след 15 февруари 2010 г. българските представителства в чужбина ще продължат да приемат заявления за издаване на лична карта и свидетелство за управление на МПС, но не и на паспорт без електронен носител на информация.

    От 29 март 2010 г. в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина, в които има изградени биометрични гишета, ще започне прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.

    Дирекция „Консулски отношения“ на МВнР съобщава, че българските лични документи са валидни до изтичането на срока им и не съществува задължение за подмяна на документи от стария вид с документи от новия вид.

    Източник: МВнР / БТА

  • 10/02/14
  • Kрай Варна се пазят мощите на св. Валентин

    Св. Валентин може да не е най-известният светец в България, но у нас се пазят част от мощите му.

    Те са в манастира „Св.св.Константин и Елена“, разположен в едноименния курорт край Варна.

    Малко известен факт е, че такива свети късчета има само на три места в света – в родината му Италия, в Русия и в България.

    Мощите са донесени в страната преди четири години от тогавашният игумен на манастира отец Серафим.

    Той ги получил като дар от римски кардинали при посещението си във Ватикана.

    Първото, което трябва да се знае за св. Валентин е, че той

    не е католически светец,

    разказва послушницата в манастира Стела Тодорова за БТА.

    На практика той е живял и умрял мъченически за христовата вяра доста преди църквата да се раздели на православна и католическа.

    Дотогава канонът за светостта е бил единен, така че Валентин е и православен светия, обяснява Стела.

    Валентин е роден в град Терни, Италия. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий II.

    Бил е християнски епископ и още приживе е извършвал чудеса, най-вече като е изцелявал болни.

    Закрилник е на младежите, пътешествениците, душевноболните, страдащите от епилепсия.

    Марк Аврелий Клавдий II наложил забрана на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките.

    Християните в армията обаче търсели епископ Валентин, за да ги венчава тайно.

    Заради тази му дейност по-късно той е обявен за закрилник на влюбените.

    Обезглавен е през 270 г., тъй като не се е отказал от вярата си в Бога.

    Малко по-късно е канонизиран, но празникът 14 февруари започва да се чества тържествено чак през XIV век.

    Мощите на светеца, които се съхраняват край Варна, са изнесени на видно място и пред тях

    може да се извършва поклонение през цялата година.

    Според послушницата светите мощи и сега извършват чудеса. В манастира са документирани редица случаи.

    Много млади хора, отправили искрена молитва към светеца, са срещнали половинката си, а нещастно влюбени са открили път към сърцето на избраника си.

    В регистрите са вписани и няколко случая на

    изцелени от бездетство жени.

    Едно от семействата се е борило да има дете 20 години, друго – 10, но светецът им помогнал да се сдобият с рожби, разказва послушницата.

    По думите й един от най-чудните случаи е на семейство, разведено от 20-ина години. Жената запазила чувствата към бившата си половинка и при посещението си в манастира помолила светеца за помощ. В резултат семейството се събрало отново, а старите проблеми между двамата били разрешени.

    Най-горещо пред мощите се молят младите. Възрастните гледат по-пренебрежително на помощта, която може да им окаже св. Валентин.

    Оправдават се, че тях любовта вече не ги интересува, а не знаят, че могат да помолят светеца и за здраве и изцеление, разказва Стела.

    БТА

  • На Сирни Заговезни искаме и даваме прошка

    Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни.

    Празникът, който се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, поставя началото на най-продължителния пост през годината.

    На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слага баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

    Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят от млечни храни.

    На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате…“

    С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си.

    Особено място сред обичаите на празника заема обредното им гонене.

    Предпазващо значение имат всички действия в този обред – палят огън, прескачат го, удрят по железни предмети и наричат: „Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача“.

    Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни.

    Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

    Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста.

    Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

    Източник: VESTI.bg

  • Тракторът остава в ареста

    Редакторът на Еврочикаго избра за вас материали от Frognews.bg по ареста на Алексей Петров


    Пазят Сертов като важен свидетел?

    Европейски съдии, с опит в борбата срещу мафията поемат българския “Октопод”, прекъсват зависимости на Темида с Трактора? Политици от ДПС, БСП и СДС ползвали секс услуги от разбитите бардаци

    Петко Сертов, формалният шеф на ДАНС при правителството на Сергей Станишев е поставен под засилена охрана през последните дни. Това съобщи за Frognews.bg осведомен източник от службите. Извънредната мярка се наложила след скандалния арест в сряда на съветника му Алексей Петров при операция “Октопод”. За него се твърди, че е бил неформалният началник в агенцията до преди няколко месеца и реално е разполагал с цялата власт там.

    Органите за сигурност пазят Петко Сертов защото оперативна информация показвала, че мафията може да се опита да го манипулира като му окаже натиск, или физически да го неутрализира. Безспорно е, че екс шефът на ДАНС може да се окаже важен свидетел за много от злоупотребите на Трактора с власт, търговия с влияние, използване на агенцията за рекет, прикриване на престъпни групи, организиране на престъпни канали.

    След шумните арести на седемте октопода, Сертов буквално се скри от обществото и не е коментирал скандала пред медиите. Последно той проговори в края на миналата година когато подчиненият му Алексей Петров занесе на Бойко Борисов изчезнал от кабинета на Сергей Станишев секретен доклад на ДАНС. Тогава Сертов се разграничи от постъпката на Трактора и я коментира като предателство спрямо старата власт.

    В близките дни се очакват и нови арести като продължение на операция “Октопод”. Под ударите на закона ще попаднат лица, за които е събрана информация след обиските в домовете и офисите на групата на Алексей Петров. Твърди се, че от комплекса “Спартак”, който е в центъра на София са иззети три буса с документи и разобличаваща информация. Те показвали, че бившата барета реално е създала паралелно МВР в държавата и притив закона е събирал класифицирана информация. На ценна колекция от компромати разследващите попаднали и в дома на близък до Трактора бивш полицейски началник в Своге. Особенно ценни обаче били находките от трите атакувани нелегални бардака – в ръцете на полицията и прокуратурата се оказали тефтерите, в които прецизно били записвани, клиентите, адреси за посещение, платените и отчетените суми. Огромни били оборотите от черен секс на месец, а соченият като посредник между Трактора и бизнеса с проститутки Димитър Митков – Полицая е изчезнал и все още се издирва от МВР.

    От иззетите SIM карти на шефовете на стриптийз баровете пък се засякла допълнителна информация за клиенти, проститутки и хората, контролиращи този бизнес. Според източник от разследването клиенти на тайния бизнес на близкия до Сергей Станишев Алексей Петров били и доста политици. Първенци били хората на Доган. Твърди се, че са засечени 10 депутата от ДПС, които са си поръчвали свежа плът за удоволствия. Подобни мераци не били чужди и на колегите им от БСП и СДС. От подобни услуги са се ползвали и магистрати, висши държавни чиновници, бизнесмени, но оповестяването на имената им можело да предизвика взрив в държавата. Вече стана ясно, че при атаките в бардаците се оказало, че някои от помещенията били обзаведени със спални, в които танцьорките предлагали платени секс услуги. В почти всички стаи пък тайно били монтирани камери.

    Разследващите предполагат, че със скритите по ъглите на стените и таваните изключително модерни записващи устройства са заснети компрометиращи кадри от сеанси, в които участвали богаташи и политици. Горещите кадри се предполага, че са използвани за изнудване и оказване на натиск за взимане на определени решения.

    Новите разкрития около тъмния бизнес на Алексей Петров са повод той да бъде проверяван и като поръчител на два взрива в София през септември 2008 г. Тогава самоделни устройства избухнаха почти по едно и също време в два нелегални бардака, разположени на около 500 м. един от друг до бул. “България”. Тежко ранени бяха няколко проститутки и клиентите им. Още тогава се предполагаше, че адските машини са поръчани от Трактора като наказание срещу конкуренти. МВР обаче не успя да задържи атентаторите, а тогавашният вътрешен министър Михаил Миков се запомни с крилата изцепка: Не знаех, че в София има публични домове!

    Освен далаверите около източването на комбината “Кремиковци” братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците пък се проверяват и за мистериозното изчезване през есента на миналата година на бизнесмена Вене Сотиров. Според оперативна информация той бил близък до бащата на Домбовците, който починал преди две години. На него дължал голяма част от бизнеса си, но не така блестящи били отношенията със синовете му, за които се предполага, че са замесени и с убийството на кмета на Елин Пелин.

    Ной-сериозният проблем пред новата власт обаче се очертавала Темида. Съществувала огромна опасност седемте октопода да се измъкнат скоро от ареста, а делото да се провали и да компрометира усилията на управляващите. Предполага се, че много магистрати са зависими и свързани с Алексей Петров и пипалата му. Затова изборът на съдебен състав, който да ги осъди се превръщал в огромно изпитание за съдебната система. Главният прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Маргарита Попова вече излъчиха противоречиви сигнали по случая, а това хвърля съмнения, че Темида може да се окаже с превръзка на очите. Заради тази реална опасност хора около премиера и витце премиера трескаво обсъждали вариант България да потърси правна помощ и да бъдат повикани европейски съдии с опит в дела срещу мафията. Членството ни в ЕС позволявало да се реализира такъв вариант.

    Станишев поиска разпечатки на Трактора

    Сергей Станишев се разграничи от това, да е бил политически зависим от Алексей Петров – Трактора. Той предложи да се види за половин година с кого е говори обвинения. „Аз съм сигурен, че с мен не е говорил”, каза бившият премиер.
    При гостуването си в предаването „Сеизмограф“ на бТВ на въпрос дали се чувствяа подведен от хора, на които е разчитал, Станишев отговори, че в ДАНС е работил само с Петко Сертов. „Очевидно, че присъствието на Алексей Петров е навредило на ДАНС, за което аз съжалявам”, каза гостът в студиото. Той отново заговори за ПР-а на МВР и каза, че всяка следваща акция затъмнява предишната и няма резултати.

    Според гостът в студиото ДАНС си е имало ръководство, а всички назначения са на отговорност на председателя на агенцията. Според Станишев са абсурдни твърденията, че Тракрора е ръководил ДАНС.

    Бившият премиер каза още, че е попитал и Петко Сертов и главния прокурор, дали Алексей не вреди на ДАНС, но получил отрицателни отговори. Тези, които много говорят за Алексей Петров били много повече свързани с него, смята Станишев. Интересно е да се видят мотивите за назначаването му. С него били работили и Емануил Йорданов и Румен Петков и Бойко Борисов, категоричен бе гостът в студиото..

    Този казус отваря много важна тема, за досиетата, смята Станишев, също така как са били създавани застрахователните компании, за което имало много публикации, но малко доказани неща.

    Най-малкото Румен Петков можел да иска оставката на лидера на БСП, смята Станишев. Според него всичко е вътрешна борба и целта била да се отстрани сегашният лидер.

    В предаването „Седмицата“ на Дарик лидерът на БСП отговори на въпроса, дали е бил зависим политически от фигурата на Алексей Петров и от други подобни лица. „Не съм бил и не съм. Смятам, че от целия политически строй, съществувал в България, съм един от хората, които най-най-малко са свързани с икономически интереси, да не говорим за престъпни групи, това е абсурд“, категоричен бе лидерът на БСП.

    Бившият премиер каза още, че се е срещал два пъти с Алексей Петров по времето,
    когато е бил министър-председател. Единият от двата разговора бил във
    връзка с твърденията, че Петров има намерение да влиза в политиката.

    Сергей Станишев няма намерение да отстъпва в битката за лидерския пост в БСП. Извънреден само юял да навреди на партията. „На последното заседание на конгреса имаше състезание на кандидати и смятам, че подобно действие, извънреден конгрес, би навредило на БСП, просто някои хора не мирват, яде ги вътрешна амбиция. Трябва да се работи реално и за организационно укрепване на БСП и за алтернативни политики, това и правим, но това трудно се превръща в реалност от постоянното интригантстване вътре в партията. Всеки трябва да направи избор – силна БСП като опозиция или разложена БСП, което отговаря единствено на интересите на ГЕРБ“, коментира още бившият премиер.

    „Винаги съм се стараел да бъда принципен и заради някакви конюнктурни интереси или неща да не зачерквам хората, защото и двамата бяха отстранени заради това, че се изгуби общественото доверие в тях като министри, да не говорим, че в случая с Румен Петков нямаше парламентарна подкрепа, спомнете си. НДСВ като част от коалицията не подкрепиха правителството, когато беше вотът на недоверие, свързан с него. Но винаги съм давал шанс, всеки да работи за БСП, ако има идеите и желанието. Такъв е и сега подходът. Няма безмълвно да търпя да се правят постоянно интриги, да се клати корабът на БСП“, каза Станишев.

    „Ако нещата са така сериозни, както се възпроизвеждат от ръководителите на МВР и от медиите, които казват „по информация от МВР”, това е изключително успешна операция. От категоричността на вътрешния министър и на главния секретар съм склонен да мисля, че са събрали достатъчно солиден материал. Това е прекалено сериозно и прекалено разхвърляно в медиите, за да си позволи сериозен човек, като министър Цветанов, да рискува с тази работа. Нещо повече – тук се ангажираха с позиции и чуждестранни дипломати. С цялата условност на всичко казано – аз мисля, че ще има резултат. Този случай е предшестван и от бандитската група на Митьо Очите, от случая с бандитската група на Будимир Куйович. България вече показва, че има капацитет да удря организирана престъпна група“, каза в интервю за „Фокус“ бившият въртешен министър Румен Петков.

    „Мисля, че това е най-големият успех досега на МВР. Престъпник, който е бил покровителстван от държавата по времето на Атанас Атанасов и на Иван Костов, Будимир Куйович, въпреки осъдителната присъда на Добрички съд, е получил статут на постоянно пребиваващ в България. Действията на ръководството на Министерството на вътрешните работи, в т.ч. на тогавашния главен секретар ген.-лейтенант Валентин Петров, на сегашния главен секретар Калин Георгиев доведоха до залавянето му и до набирането на неопровержими доказателства. И това е най-голямата присъда досега в България за човек, който се занимава с наркотрафик, наркоразпространение“, допълни още Петков.

    Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него

    Алексей предизвика ареста си с безумни действия, или се надскача, или има някой над него, казва издателката на скандалния варненски сайт Afera.bg

    – Госпожо Томова, хакери спряха сайта ви Afera.bg, отстранихте ли напълно проблемите?

    – Първоначално мислехме, че сривът е заради претоварване на сървъра, покрай ареста на Алексей Петров. По-късно обаче се оказа, че това е била една перфектна, професионална хакерска атака, насочена към нашето издание. Това със сигурност установиха специалстите, които ни поддържат сайта.

    – Кой стои зад тези атаки?

    – Нямам представа, но са хора с капацитет. По-интересното е, че в сряда сайтът тръгна, след като по новините бе изнесена официалната информация за операцията „Октопод”. Това ме навежда на мисълта, че спирането на Afera.bg е било с цел да се блокират изданията, в които излиза по-различна информация от официалната на правителството. Явно някой иска по черен път да овладее интернет пространството. Но ще се борим за позициите си.
    .
    – Имате ли обяснение, как “лоялният гражданин” Алексей Петров се превърна в топ арестант с тежки обвинения?

    – Този арест за мен не е изненада. Прогнозирам го от месец и половина. Предричах уж на шега, че в свирепата битка между Бойко Борисов и Алексей Петров ще падне един труп, но не се знае кой ще бъде. После обаче видях, че обявилият се сам за опонент на премиер – Алексей Петров, съвсем не е толкова голям противник. Той не каза открито и ясно позициите си. Остана едно усещане за задкулисни договорки и срещи. Така декларираното от него опонентство остана на заден план, заради една битка на неговия кръг срещу хората на Иван Драшков в ДАНС, Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

    Петров реализира и медийния си проект „Галерия”, и чрез него продължи битката си срещу тези хора и обкръжението им. Затова арестът му не е изненада. Цялата тази история мирише на една лична разправа между два клана. И то кланове не само в специалните служби, но и в политиката, ъндърграунда.

    Мога да кажа, че през последните месеци Алексей Петров сякаш сам си търсеше такава разправа. Измести центъра на своята уж справедлива битка, която уж бе срещу висши етажи от корумпирани служители в ДАНС, срещу амфетаминовата мафия, агентите на чужди служби и т.н. Сега на Петров му се връща всичко онова, което преди е правил чрез службите. Съмнявам се, че той е върхът на мафията, но след като са тръгнали, призовавам министър Цветанов да удари и Иван Костов, Симеон Сакскобурготски, мишената Станишев, всички от прехода, които по някакъв начин са забъркани с мафията.

    – Знае ли реално обществото, кой в действителност е Алексей Петров?

    – Убедена съм, че не знае и трудно хората ще разберат много неща.

    – А вие как се запознахте с него?

    – Стана при едно мое разследване за мафията във Варна с прокурори и полицаи. Тогава контактувах с Петров и вярвах, че като силна фигура в ДАНС може да помогне да се разплете този възел и да има реализация, а корумпираните да бъдат сложени на мястото си.

    – Какво се случи?

    – Първоначално имах усещането, че има желанието да действа и демонстрира работа в полза на държавата. По-късно разбрах, че не направи това, което очаквах. Никога не ми е казвал дали някой го е спрял или всичко се е разиграло зад кулисите и е било театър на притискане и предоговаряне. Въпросът е, че от цялата история нищо не се получи. Това беше преди две години. Тогава го видях като човек с желязна психика, обучена да играе роли, с добри анализаторски способности. Така си мислех поне. Но когато излезна от ДАНС и тръгна да прави политика и медии, останах разочарована от неговите действия. Разбрах че съм го надценявала, особенно след провала на медийния му проект „Галерия” и политическия му РЗС с Яне Янев. Човек, който може да вярва на подобни медийни и политически гурута, като Патрашковци и Яневци – значи има нещо гнило. Или Алексей се надскача, или някой стои зад него и му дърпа конците.

    – Кой може да е кукловодът му?

    – Нямам ясна представа. Но все си мисля, че колкото от нещата и да ги е постигнал сам, Алексей реално е рожба на специалните служби. Той е бил просто едни войник на специалните служби. Цялото му издигане и кариера са свързани с много хора, опасна информация и няма начин да си е сам господар. Сигурна съм обаче, че ако сега си отвори устата, ще се срутят цели пластове, ще стане земетресение политическо и обществено.

    – Ще проговори ли?

    – Убедена съм, че няма да го направи.

    – Вярвате ли на разкритията на МВР и прокуратурата, че е забъркан с мафиотски дела?

    – Трудно ми е да дам конкретен отговор, нямам достатъчно информация. Но си мисля, че когато са те вкарали в мафията, няма как да не се вкорениш в нея, а това означава, че колкото и да си професионален и блестящ агент под прикритие, няма начин да не си потънал в кръвната система на октопода. И тук точно е и тънкият лед между закона и това да му служиш, и възможностите да се възползваш лично от чадъра, спуснат върху теб.

    – Как си обяснявате, че екипът на „Галерия”, който непрекъснато повтаря, че няма нищо общо с него се включи най-яростно в публичната му защита?

    – Реакцията им е една истерична паника. Тези хора му правят просто безумен, безобразен пиар. Ако кръгът Патрашкова, Бареков, Дачков са му приятели и съидейници, да излезнат и да кажат, че не вярват в обвиненията срещу него, но те са просто едни наемници. Обществена тайна е, че вестникът е на Алексей Петров, независимо какво говори Патрашкова. Петров също увърташе и отричаше, че стои зад медията, а в действителност в него се публикуваха документи и класифицирана информация.

    Всъщност вчера Патрашкова се издаде и призна в ефир с цялото си безумие, че той им е добър информатор. Това в разследващата журналистика се нарича предателство номер едно, да издадеш източника си. Но това реално показва, че вестникът им просто е една пощенска кутия на господаря им Алексей Петров. Трябва да е ясно, че истинското настървяване във войната между Петров и Цветанов дойде след долни публикации в „Галерия”, които са откровени лъжи и нямат нищо общо с разследващата журналистика.

    Алексей Петров в техните умове и сърца

    Акция „Октопод” активизира дежурните „анализатори” на вътрешното и международното положение. Истината е, че се казаха доста смислени неща, повечето от журналисти.
    От изреченото за Алексей Петров всеки второкурсник по специалността „Детско-юношеска и училищна психология” може да определи кой му е приятел, кой е зависим от него, кой е откровен слагач, кой се страхува и кой е обективен. Някои се изявяват като негови критици, но ако четете между редовете, ще откриете друг поддтекст – той е важният. Други му се възхищават и сърцата им пламенно греят в посока на Петров в навечерието на Свети Валентин. Трети уж нещо говорят, а всъщност се ослушват и изчакват. Това са шушумигите, притаени сред листата на палмите на острова на политическото и държавното благополучие.

    Татяна Дончева, бивш депутат от левицата, пред БНР:

    „Мога да се ангажирам само със следното. Не може един старшина от Пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан „политически инженер”. Защото той просто е старшина от Милиционерското училище в Пазарджик, независимо по какъв начин някой му е дал и висше образование от някой ПУЦ, за да направи доцент. Той просто е старшина от Пазарджик. И той нито може да прави политически проект, нито да прави идея за национална сигурност, нито нещо друго. Той може да е бясно амбициозен и нашето общество благодарение на недъзите си да го е допуснало да го яхне. Но това е съвсем друг въпрос.

    Ако проследите кой го е правил доцент, ще стигнете до „Дондуков-1”. Ако проследите кой го е правил съветник на председателя на ДАНС, ще стигнете до „Дондуков-2”, в сегашните му обитатели, предишните му обитатели. Ако проследите кой го е правил офицер, ще стигнете до сградата на „Черни връх”.

    Ваньо Танов, шеф на митниците, пред БНР:

    „Като сътрудник той е разконспириран, за да бъде легализиран и запазен вече като съветник в ДАНС.

    Папките, открити в офисите на Алексей Петров, показват наличието едва ли не на паралелно МВР.”

    Едвин Сугарев пред Фрогнюз:

    „Най-сетне се намери някой, който да каже известната от преди 10 г. истина, че става дума за гангстер. С министъра на МВР ставаме вече двама, които определят Алексей Петров като стожер на една доста сериозна престъпна групировка.

    Той беше назначен за съветник в ДАНС, но реално беше сивият кардинал в Агенцията и изпълняваше функцията на пряк наместник на Сергей Станишев там. Чрез ДАНС Петров провеждаше политическите, а може би и икономически интереси на стария премиер.

    Всичко това не може да се обясни в една нормална държава. България не е нормална страна и това е големият проблем. Инак не би могъл да се случи следният абсурдистки прецедент – един вътрешен министър да бъде принуден да си подаде оставката заради нерегламентирана среща с оперативно интересни лица, а човекът организирал срещата, не само нищо не му се случва, ами го повишават и назначават за съветник на шефа на най-голямата тайна служба в България.

    Продължавам да твърдя, че Петров е замесен в убийството на прокурора Николай Колев. Да, твърдя го и сега, в следствие на мой разговор с Николай Колев, четири дни преди да го убият. Той директно ми каза, че очаква Алексей Петров да му скочи. След няколко дни го разстреляха. Конфликтът там беше свързан с фактора Никола Филчев. За много хора не е тайна, че тогавашният главен прокурор беше основният властови стожер на групировката на Алексей Петров.”

    Петър Пенчев, сдружение „Екогласност” пред „Всеки ден”:

    “Алексей Петров източваше “Кремиковци” с помощта на голям обръч от фирми. Това стана, когато Валентин Захариев беше собственик на комбината. Схемата за източване е действала чрез прехвърляне на пари от фирма на фирма и от банка на банка”.

    Теодор Дечев, член на Съюза за стопанска инициатива, блогър:

    “Алексей Петров е уважаван член на Съюза за стопанска инициатива. Той е изпълнителен директор на Съюза. Това е административна длъжност, която се заема по решение на председателя на Управителния съвет проф. Борислав Борисов – ректор на УНСС. Алексей Петров не е член на Управителния съвет. Но той дълги години беше изпълнителен директор. Напусна тази длъжност няколко месеца преди да отиде в ДАНС. След напускането си от ДАНС той беше възстановен на тази длъжност и дори назначен на трудов договор. Той е дори на първи трудов договор при нас”.

    Борис Велчев, главен прокурор, пред журналисти:

    „Не ми е известно да има връзка между Алексей Петров и отвличанията на предишната престъпна група, но видяхте, че има лица в двете групи, които се припокриват, така че в някакъв смисъл връзка между тях сигурно може да бъде търсена. Там, където сме работили с Алексей Петров, нямаме основания да бъдем недоволни от него и трябва да бъдем справедливи, но едното няма нищо общо с другото.”

    Цвятко Цветков, бивш заместник на Шесто управление на Държавна сигурност, пред агенция Фокус:

    „Аз мисля (той може да мисли… б.р.), че Алексей Петров знае достатъчно за отношенията на фигури от политиката с фигурите на тази среда, с която като агент на прикритие е бил длъжен да работи. Позволявам си да кажа: Да не би някой да прибира Алексей Петров, за да го спре да говори? Петров се познава добре с така наречения управленски елит, който действа и сега.

    Дано този арест да е съгласуван между Цветанов и Бойко Борисов. Мисля, че може да има някакво противоречие, защото Бойко Борисов общуваше с Алексей Петров в месеците, когато знаете беше занесен един доклад. Аз мисля, че арестът на Петров е повече плод на новата работа на МВР и ДАНС в лицето на неговото ръковдство. Дали пък този арест не е част от посещението на Цветан Цветанов в Лондон и неговите огласени срещи със специалните служби на Великобритания?
    Огромното желание за успех и на Борисов, и на Цветанов може да им изиграе лоша шега. Дали Цветанов в стремежа си да успее не поставя в рискова ситуация правителството и особено премиера Бойко Борисов, чиито отношения с Алексей Петров са твърде сложни най-малкото защото и двамата знаят един за друг достатъчно много. Приканвам ги да мислят за тази опасност – прекаленото желание за успех да не се превърне в бумеранг най-вече към основната структура на правителството, която засега показва успех – вътрешното министерство. Цветанов е изправен пред риска да се превърне в инструмент на едни среди срещу други среди.”

    Проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС, председател на УС на Съюза за стопанска инициатива, съветник на президента Георги Първанов, в интервю за агенция „Блиц”:

    С Алексей Петров се познаваме и работим заедно още от Съюза за стопанска инициатива, където той беше изпълнителен директор, а аз председател. А го поканих в катедрата, като бивш шеф на баретите, да води семинарните занятия. Къде е защитил Алексей Петров, за да стане доктор на науките, лично аз не знам?!”

    Пак проф. Борислав Борисов пред Нова телевизия:

    „Алексей попада в УНСС някъде края на 90-те години, като асистент на ген. Стоян Андреев. Като такъв води упражненията. Какво е тяхното разпределение по теми си е тяхна работа. След известно време ген. Андреев става научен ръководител на неговата докторска дисертация, която Алексей Петров я защитава пред Научния съвет на МВР академията. След което Пловдивският университет му обявява конкурс за доцент, защото, за да получиш званието „доцент”, трябва да си назначен на трудов договор. Той печели конкурса и е на трудов договор там. Значи той става доцент, през това време генералът навършва пределната възраст и се пенсионира. И естествено, като хабилитирано лице вече Алексей Петров наследява дисциплината и става титуляр. Ето това е кариерата.”

    Открийте разликите…

    Кристина Патрашкова, собственик и главен редактор на в. „Галерия”, в интервю за в. „24 часа”:

    „Още преди излизането на в. „Галерия“ се разпространи слух, че това е вестник на Алексей Петров. Категорично твърдя, че Петров няма нищо общо със собствеността на вестника. Може да бъде проверено и в търговските регистри.
    Това обаче не означава, че аз и колегите от вестника не се познаваме с него. Направих едно голямо интервю с него и покрай него между нас се формираха и човешки отношения.
    Той често е бил наш източник на информация. За него се говорят всякакви неща, но едва ли има съмнение за това, че той е много добре информиран.
    Не случайно още за предишния брой на „Галерия“ той каза, че много хора в ГДБОП работят по него и предстои да бъде арестуван. Каза, че ще му бъдат вменени някакви обвинения. Той ни даде дори документ, според който един от задържаните от бандата на Наглите е бил принуждаван чрез физическо насилие да каже, че Петров е поръчител на убийство, но този човек е отказал.
    Неговата версия бе, че човекът, който главно е нервен спрямо него, е министър Цветан Цветанов. Става дума за това, че Петров преди време в парламентарната комисия на Иван Костов е изнесъл доказателства, включително и папки, за това, че висши служители на ДАНС са замесени в незаконни действия, в далавери.
    Той беше искал дори стенограмата от това заседание, което му бе отказано. И сега е интересно това да се разсекрети, за да се види какво точно Алексей Петров е казал там. Той е направил разкрития за висши служители на ДАНС, които Цветан Цветанов подкрепя. Нервността на Цветанов пролича особено след като Апелативният съд реши да освободи Антон Петров-Хамстера, свързван с Алексей Петров.
    Потресена съм от разпространеното видео от пресцентъра на МВР. Показен, доста груб арест на човек, за който не се знае дали обвиненията ще издържат в съда. Изглежда сякаш зад всичко това стоят много лични мотиви. МВР ходи да арестува с камера като риалити шоу.
    Той самият обича да казва, че изпълнява много и различни роли. Около неговото име се въртят най-много легенди. Вероятно това е част от митологията. Както и при актьорите, когато изпълняваш някаква роля, не знаеш в каква степен превъплъщението е истинско и в каква то е режисирано. Вероятно това е част от тази история. Аз мисля, че неговата дълга кариера на агент под прикритие го е научила да влиза в различни роли. За това хората си мислят, че има нещо задкулисно.
    Той е много хладнокръвен човек, който не губи присъствие на духа. Още повече – той го очакваше. Вероятно по някакъв начин си го е представял. И той не се чувстваше притеснен.
    Доколкото го познавам, той не ми прилича на човек, който се занимава с проститутки на Орлов мост или с източването на „Кремиковци“. В какво точно го обвиняват? Изредени са куп обвинения, които, ако се окаже, че сега задържаните са ги извършвали, значи ние приключваме с престъпността в България. Доскоро Алексей Петров беше един от най-важните агенти под прикритие, 30 години е бил държавен служител – човек, внедрен от държавата в мафията.”

    Явор Дачков, зам.-главен редактор на в. „Галерия”, пред Нова телевизия:

    „Нямам нищо общо с в. „Галерия”… само съм заместник главен…
    Не съм се виждал често с Алексей Петров, няколко пъти. Ползвали сме информации от него.
    Преди седмица Алексей Петров описа пред вестник „Галерия“ подробно действията на полицията и начина, по който ще бъде арестуван. Разказа как се събират данни за него в ДАНС, как ще бъдат призовани анонимни свидетели и ще го обвинят в най-различни дейности. Затова се забавлявах искрено, когато видях как това наистина се случи.
    Ако Петров наистина е виновен и е знаел всичко това предварително, щеше да бъде далече от България преди да го арестуват.”

    Това е само началото, уважаеми читатели. Няма да коментираме горните изказвания. Всеки може сам да си направи изводи.
    Предстоят интересни събития, защото още сме на подгряващата група – истинският концерт предстои. Frognews.bg

  • Олимпийските игри във Ванкувър бяха открити

    В 04:00 часа българско време във Ванкувър започна тържествената церемония по откриването на ХХI-та зимна Олимпиада.

    Стартът на церемонията даде главозамайващия скок на канадски сноубордист през един от петте олимпийски кръга.

    Беше изпълнена мелодията на „Огън на върха“ на композитора Дейвид Пиърс, състояща се от мотиви от английския и канадския химн.

    Осем офицери от канадската кралска конна полиция внесоха на закрития стадион „Бритиш Кълъмбия Плейс“ знамето на страната-домакин на игрите.

    Участниците в Олимпиадата и 60-те хиляди зрители приветстваха бурно вождовете на четирите индиански племена, на чиято територия са построени спортните обекти.

    Коренните жители изпълниха национален танц около четири 20-метрови тотемни фигури от лед, които се издигнаха по средата на стадиона пред очите на зрителите.

    16-годишната изгряваща звезда на канадския джаз, потомка на емигранти от Полша, Ники Ленофски изпълни канадския химн. След това започна парада на националните отбори на страните-участнички, които по традицията излизаха по азбучен ред.

    Първи бяха естествено гърците, които имат тази чест като основатели на олимпийското движение.

    Националният флаг на България бе развят от Александра Жекова. Родената през 1987 година сноубордистка е най-голямата ни надежда за медал.

    България в крайна сметка ще участва на Олимпиадата с 19 състезателя, след като сноубордистът Иван Ранчев получи „зелена светлина“ да участва на Олимпийските игри във Ванкувър.

    Страната ни е оставила своя белег в историята на най-авторитетната зимна надпревара. Биатлонистката Екатерина Дафовска грабна изненадващо златото в Нагано през февруари 1998 година в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България имаше само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид Зимни Олимпийски игри през 1980 година.

    Грузинските спортисти излязоха на стадиона с черни ленти в знак на траур заради нелепата гибел в навечерието на откриването на игрите на 21-годишния състезател по шейна Нодар Кумариташвили. Целият стадион почете паметта на спортиста.

    След приключването на парада на националните отбори на сцената излязоха Браян Адамс и Нели Фортадо, последвани от празничната програма с участие на артисти.

    Президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/ Жак Рох благодари в своето приветствие на страната-домакин на игрите за гостоприемството.

    „Ние отново сме в Канада, за трети път в историята на Олимпийските игри. След Монреал и Калгари дойде реда на западното крайбрежие на Канада да приеме Олимпийските игри. Благодаря на Канада за предаността към олимпийските идеи, на властите на страната и провинция Британска Колумбия, на четирите коренни народа, на приятелите в Олимпийския комитет на Ванкувър, които 7 години се готвеха за това, на хилядите доброволци и техния ентусиазъм“, каза Рох.

    „Днес Олимпийските игри са повече от спортно състезание, те събират заедно представителите на 82 страни. Нашият свят се нуждае от мир, братство, търпимост. Нека Олимпиадата през 2010 година премине в духа на олимпийските ценности.

    Придайте на тези игри чувството за вълшебство, което ние всички очакваме. Вие служите за пример на младите хора от цял свят. Няма място за безотговорност, кажете „не“ на допинга и безчестието“, допълни президентът на МОК.

    След изказването беше изпълнен олимпийския химн, след което спортистите положиха клетва. От името на спортистите клетвата даде канадската хокеистка Хейли Уикенхайзер, която от името на всички участници в игрите обеща да се състезава честно. От името на съдиите клетвата положи Мишел Веро.

    Генерал-губернаторът на Канада Мишел Жан от Хаити даде и официалния старт на дните на олимпийските игри точно в 6:30 българско време.

    Дългоочакваният момент с внасянето на огъня на стадиона се забави, тъй като церемонията продължи 30 минути повече от плануваното. Рик Хенсен внесе огъня и го предаде на Катриона Люмен Дюмен. Тя запали факлата, носена от Стив Ненсъл, който от своя страна предаде щафетата на Ненси Грийн. Тя стигна до последния факлоносец Уейн Грецки. Тъкмо в този миг сцената започна да се разтваря и се сформира гигантски жертвеник, който пламна, а секунди след това традиционните фойерверки огряха небето.

    2500 спортисти, сред които големите звезди Линдзи Вон, Яромир Ягър, Евгени Плюшченко и Оле Ейнар Бьорндален, ще са господарите на ефира в цял свят през следващите 17 дни на Олимпиадата. Игрите се завръщат в Северна Америка точно осем години след Олимпиадата в Солт Лейк Сити.

    Ще бъдат излъчени новите олимпийски шампиони в 15 спорта. Своите нови крале чакат дисциплините биатлон, бобслей, бързо пързаляне с кънки, кърлинг, северна комбинация, скелетон, ски алпийски дисциплини, ски бягане, ски свободен стил, ски скокове, сноуборд, спортни шейни, фигурно пързаляне, хокей на лед и шорттрек. В зимните центрове Сайпръс и Уистлър представители на рекордните 82 държави ще се борят за разпределението на 86 комплекта медали.

    Очаква се церемонията по откриване на Олимпиадата да бъде наблюдавано от 3 милиарда зрители. Канадското правителство очаква зимната Олимпиада да струва 730 милиона долара, а приходите от нея да бъдат 3,8 милиарда долара. Преди финансовата криза прогнозираните приходи бяха 9,5 милиарда долара.

    http://sportni.bg