Home » Избрано

България разчита на търговски бум, за да се измъкне от кризата

2010.04.21 Няма коментари
Spread the love

Изданието “Блумберг” коментира, че България се надява на търговски бум, за да се измъкне от кризата.
Tърговски вериги като Карфур (чийто първи магазин отвори днес в София), немската Lidl и словенската Меркатор компенсират за намаления оборот в своите страни като отварят магазини в България, най-бедната страна в ЕС.

Парадоксално, но в България има повече възможности за растеж отколкото в съседните по-богати страни, чиито пазари са пренаситени. Тук разходите и заплатите са по-ниски. «На това разчитаме», казва Лоран Бендавид, изпълнителен директор на Карфур България. «Въпреки кризата, нещата вървят добре в София», добави премиерът Бойко Борисов при откриването на The Mall, където е и магазина на Карфур. “Надявам се икономиката да се стабилизира, за да могат хората да купуват повече.”

Двайсет години след падането на комунизма средната заплата в България е $411, в сравнение с над $1,100 в Чехия и Полша. БВП на глава на население е $5,916 спрямо $18,194 в Чехия и $17,989 в Полша. “Оптимист съм за развитието на търговията на дребно в България,” коментира Алекс Папагергу, изпълнителен директор на Assos Capital, един от инвеститорите в The Mall. “Започваме от ниска база, така че пътят е само нагоре.”

Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции (БИА) Стоян Сталев чуждестранните инвестиции в страната могат да достигнат 3 млрд. евро тази година. “България трябва да влезе в 21-ви век. Липсва съвременна инфраструктура,” добавя той. The Mall е петият мащабен търговски център в София. Той предлага на своите посетители магазини на световноизвестни марки като New Yorker, Bershka, Zara, Gap и Marks & Spencer. В Прага и Будапеща има над 12 мола.

Фрогнюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.