Home » Избрано

ДАНС е подслушвала и следила незаконно

2010.04.23 7 коментари
Spread the love

Силвия Георгиева /СЕГА/
http://www.segabg.com

Служители на ДАНС са прилагали незаконно специални разузнавателни средства (СРС) и са използвали събрана информация не според функциите на агенцията. Това изненадващо разкри вчера шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, след като излезе от заседание на парламентарната подкомисия за контрол над използването на СРС. Той заяви, че данните за тези нарушения вече са предадени на прокуратурата, но отказа да посочи колко са въпросните служители, кога са били хванати в нарушение и как са били санкционирани. От Върховната касационна прокуратура обясниха, че днес ще проверят в деловодството си дали от ДАНС има сигнали и какви.

В момента прокуратурата разследва арестувания като бос на престъпна група при операция „Октопод“ бивш служител на ДАНС Алексей Петров за издаване на държавна тайна.

Обявено бе, че в офисите му на басейна „Спартак“ са открити секретни материали от ДАНС. Все още обаче Петров няма обвинение за злоупотреба с класифицирана информация.

Най-големият скандал, свързан с ДАНС и използвани от нея специални разузнавателни средства, бе през 2008 г. заради информационното дело „Галерия“. Тогава шеф на агенцията бе Петко Сертов, а негов съветник – Алексей Петров. Макар че целта на разработката е била да се намери информатор в самата служба, се оказа, че са вземани разпечатки и са подслушвани политици, депутати и журналисти. На няколко пъти бе обещавано разработката да бъде разсекретена, но това не се случи дори и с изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов. Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев обясни, че не може да стават публично достояние СРС, които не са използвани като доказателство по дело, което важи и за телефонните разпечатки. При евентуално разсекретяване на лични данни пък били застрашени интересите на хората, попаднали в разработката.

Софийската военна прокуратурата първоначално отказа да започне разследване по казуса „Галерия“, защото не откри данни за престъпление. Военно-апелативната прокуратура обаче отмени отказа и прати преписката в Софийската градска прокуратура. Миналия ноември там бе образувано досъдебно производство за злоупотреба със служебно положение във връзка с доклада на комисията за контрол на ДАНС за делото „Галерия“. Обвинения още не са повдигнати.

Шефът на подкомисията за СРС Веселин Методиев съобщи пред „Сега“, че Йовчев не е засегнал проблема за злоупотребата с подслушване пред депутатите. Но обещал да прати писмен отчет на ДАНС за това как са се прилагали специални средства от служителите в агенцията през 2009 г. „Засега няма жалби до подкомисията, свързани с нерегламентирано прилагане на специални средства, въпросът стои открит за нас“, каза още Методиев.

На заседанието на комисията дълго се е обсъждало как да се съхраняват и унищожават данни, събрани със СРС. Депутатите са се съгласили, че са необходими различни критерии за съхраняване на подобни данни в зависимост от това кой е заявителят – дали е за криминална ситуация или за нуждите на контраразузнаването. Сред другите законодателни промени, които са обсъждали 6-те членове на подкомисията и Йовчев, е евентуалното намаляване на срока за съхранение на данни от СРС, обясни Веселин Методиев. „Сроковете, които съм виждал в публични архиви за дадени хора, са били от порядъка на десетки години. Може би е добре да се помисли за намаляване на сроковете за дадени случаи. Но когато те са от важни от гледна точка на националната сигурност, може да се разпише и по-дълъг от сегашния срок“, коментира Методиев.

Разследване

Вчера се разбра, че ДАНС е подала поисканата от депутатите информация за досието на Алексей Петров. Шефът на комисията за контрол над ДАНС Волен Сидеров обясни, че Петров е назначен като кадрови служител с чин „капитан“ в Национална служба „Сигурност“ (НСС) през 2001 г. от министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния шеф на службата Атанас Атанасов. През всичките години до 2009 г. той е бил кадрови служител. „По същото време той отчита годишен доход от близо 4 млн. лв.“, отбеляза Сидеров. По думите му има доста неизяснени моменти как точно се е водил и какви функции е изпълнявал Петров, докато е бил в ДАНС през 2008-2009 г.

Комисията е взела решение да изслуша Атанас Атанасов, Емануил Йорданов, Иван Чобанов, който също е ръководил службата. Атанасов би трябвало да изясни с какви мотиви е предложил Петров да бъде назначен. Чобанов трябва да даде информация за опитите да бъде освободен Петров. Според Сидеров би трябвало да бъде разпитан и Георги Петканов по случая с Алексей Петров.

7 Comments »

 • Nik said:

  Професор Янко Янков-Вельовски от години предупреждава българската, европейската, американската и световната общност за действителната същност на ДАНС.

  Разбира се, предупрежденията му остават глас в пустиня, защото корумпираната част от европейския, американския и световния елит е заинтересована от провеждането на тотален геноцид над българското население.

  Ако смяташ, че това не те засяга, значи то е било предназначено точно за тебе. Впрочем, може и да не го четеш – ще дойде ден, когато ще го изпиташ на собствения си гръб. Но вече ще бъде късно…
  Ти решаваш!

  ДанС в Мафията/Мафията в ДанС
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/blog-post_25.html

  ДАНС – център или периферия на Новата империя на злото?
  http://iankov.blogspot.com/2008/10/blog-post_16.html

  ДАНС – център или периферия на Новата Империя на злото? (2)
  http://iankov.blogspot.com/2008/11/2.html

  ДАНС-център или периферия на Новата Империя на злото? (3)
  http://iankov.blogspot.com/2008/12/3.html

  ДАНС – център или периферия на Новата империя на злото (5)
  http://iankov.blogspot.com/2009/05/5.html

  ДАНС – център или периферия на Новата Империя на Злото (6)
  http://iankov.blogspot.com/2010/02/6.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/blog-post_13.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС-2
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/2.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС!-3
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/3.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС!-4
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/4.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС!-5
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/5.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС – 6
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

 • GSM подслушване said:

  „Това изненадващо разкри вчера шефът на ДАНС Цветлин Йовчев“

  За кого е изненадващо като е публична тайна, че ДАНС работят часпром, пардон, политпром. През няколко месеца цъфва по един нов скандал с подслушване я на политик, я на депутат, я на съдия и естествено се оказват незаконно подслушвани.

  За кого е изненадващо?

 • подслушвателни устройства said:

  Преди няколко дни слушах по радиото бившия министър на вътрешните работи, който е назначил А Петров. Не разбирам като е бил назначен преди толкова време какво се е случило през последните две правителства, че никой не е забелязал какво прави и какво не прави той в МВР?

 • КРАСИМИРА РОМЕОВА КРЪСТЕВА said:

  УБИВАТ ЧРЕЗ СЛЕДЕНЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ! НЕ СЪМ ПРОВИНЕНА И ДАНО НЕ СТАНА…OT 2012 МЕ СЛЕДЯТ…СЪВСЕМ НЕЗАКОННО, НО НЯКОЙ ЗАКОННО СИ Е ПОДПИСАЛ…

 • КРАСИМИРА РОМЕОВА КРЪСТЕВА said:

  https://www.facebook.com/canva/posts/104522783212506

 • КРАСИМИРА РОМЕОВА КРЪСТЕВА said:

  „У МАДАН, У КАРУЧКАТА“…ТАКА ГОВОРЯ ГОСПОДАТА „ГРАЖДАНИ“…

 • КРАСИМИРА РОМЕОВА КРЪСТЕВА said:

  БАЙ ГАНЬО…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.