Home » Избрано

Българите и другите: какво показва сравнението?

2010.04.21 Няма коментари
Spread the love

Дойче Веле

За пръв път Световната банка даде свободен достъп до статистическите си данни за общо 209 страни в света. Какво откриваме за България? Данните сравни кореспондентката във Вашингтон Соня Каникова.

Световната банка съобщи вчера, че осигурява безплатен достъп до хиляди статистически данни за човешкото развитие в 209 държави до 2008 година. Някои от данните покриват период от 50 години.

Те са с разнообразен характер – финанси, здраве, продължителност на живота, икономика, образование, околна среда и много други.

Състоянието на човешкото развитие е документирано чрез използването на над 900 показатели.

Досега информацията на Световната банка беше достъпна само чрез платен абонамент. Тази база данни е най-обхватният съществуващ източник на информация за човешкото развитие.

Българите – сред най-образованите в света

България е една от 209-те държави в базата данни. Профилът на страната дава основна информация като например брой на населението, ниво на бедността, продължителност на живота и среден годишен доход.

Сравнителният преглед на данните показва, че българите са една от най-образованите нации в света – 98.3 на сто от населението е грамотно. Продължителността на живота е средно 73 години, при средна продължителност на живота за света 69 години.

Много често чуваме, че България е една от най-бедните страни-членки на ЕС. Базата данни на Световната банка ни кара да се убедим, че това е точно така.

Средният годишен доход на глава от населението в България през 2008 година е бил 5 490 долара. Данните показват, че средният годишен доход в западноевропейските страни-членки на ЕС се движи от 44 000 до над 50 000 долара годишно. Държави като Чехия, Полша и балтийските републики имат средни годишни доходи от около 15 000 долара.

В Словения средният доход е над 24 000 долара. Доходите в България са подобни на тези в Беларус и Сърбия, а годишните доходи в Черна гора са с 1 000 долара по-високи. Румъния също е по-богата със средни годишни доходи от 8 280 долара.

България и Лихтенщайн – на светлинни години разстояние

В Европа с най-високи доходи са гражданите на Лихтенщайн (почти 100 000 долара), Люксембург (69 390), Норвегия (67 340), Дания (58 800), Швейцария (55 510), Швеция (50 910) и Холандия (49 340).

Най-бедната европейска държава е Молдова със среден годишен доход на глава от населението 1 500 долара. Най-бедните държави в света са Бурунди със 140 долара годишен доход и Демократична република Конго със 150 долара.

Данните на Световната банка показват, че разходите за здравни нужди в България също са много различни от тези в останалите страни-членки на ЕС. За здравни нужди през 2008 година България е давала по 384 долара на глава от населението.

Подобни на нея са Маршалските острови, Намибия и Румъния. И по използване на интернет България не е на челните места. 35% от българите използват интернет – подобна е цифрата в Кувейт, Босна и Турция.

Водеща по този показател е Исландия, където 90% от хората ползват интернет.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.