2024-03-19

6 thoughts on “Българите зад граница по въпроса за ДАБЧ и МИР „Чужбина“ (сборна тема)

  1. UVAZAEMI,SUNARODNIZI INIGRANTI,TAZI GODINA ZA PRUV PUT,SHTE SE PROVEDE FESTIVAL NA BULGARSKATA NAUKA I KULTURA G-D MALAGA ESPAÑA SUS
    SUDEISTVIE I U4ASTIE NA ISPANSKATA STRANA.
    ZA U4ASTIE I SPONSORSTVO [email protected]

  2. Не знам за какво видео говорите, но не залитайте все пък към „лов на вещици“.

  3. Аман от руска агентура.
    Вън и вън !!
    Стига!
    ВЪН!
    „Подкрепящите“ руски попове и други мили пратеници на видеото са офицери от КГБ на прикритие в църквата и другаде. Какъвто е и шефът й – генерал от КГБ с голяма невидима звезда на рамото под черното или бяло расо. За нея и за него пееха Пуси Райът и затова отидоха зад решетките. Путин е началник на всички.
    Такива са и нашите попове, такова е и ВМРО. Офицери от ДС под прикритие в партии и организации. Всичките образовани и вербувани в Москва.
    Руската агентура се разхожда свободно и заграбва всички високи места до ден днешен.
    25 години „преход“.
    30, 40 ….

  4. „Причината – резултатите от конкурса по избор на председател на Държавната агенция за българите в чужбина, който се проведе по настояване на ресорния вицепремиер Меглена Кунева.“

    Тази инициатива въобще не беше на Меглена Кунева. А ако нещата бяха направени по начина, за който настояваха инициаторите – а именно десетки активни българи в чужбина, които писаха не едно и две писма и до Кунева, и до Борисов, и до кого ли не – т.е. ако обещаната процедура на изслушване беше публична, а не при закрити врата, и ако в комисията имаше и представители на гражданското общество, то тогава може би и задкулисните игри във връзка с избора за председател на ДАБЧ щяха да бъдат по-трудни за случване.

  5. 22.02.2015 – Противоречията между коалиционните партньори в управляващото мнозинство се очаква да се задълбочат сериозно през следващата седмица.

    Причината – резултатите от конкурса по избор на председател на Държавната агенция за българите в чужбина, който се проведе по настояване на ресорния вицепремиер Меглена Кунева. Този път напрежението ще е по оста ВМРО-ДБГ.

    В проектът на Доклад на Комисията за представянето на кандидатите, с копие от който БГНЕС разполага, фаворитът на ВМРО за поста председател на ДАБЧ Борис Борисов е сериозно критикуван за представянето си. В средата на седмица лидерът на ВМРО Красимилр Каракачанов потвърди в интервю за Нова телевизия, че именно Борисов е предложен от ВМРО за шеф на Агенцията за българите в чужбина. „Внесох предложението за Борис Борисов още когато стана факт правителството. Направиха конкурс, минаха две седмици оттогава – нека вземат решение“, заяви Каракачанов. Той изрази неудовлетворение от факта, че по закон ръководителят на ДАБЧ се назначава от премиера, без за това да е нужен конкурс.

    Въпреки това на 09 февруари комисия, ръководена от Мария Карабельова, началник на кабинета на вицепремиера Кунева, изслуша 8-те явили се кандидати за председател на ДАБЧ. Очаква се в началото на следващата седмица на министър-председателя Бойко Борисов да бъде представена съкратена версия на Доклада и предложение от две или три имена за председател на ДАБЧ. От проекта на Доклад става ясно, че фаворитите на комисията са двама: Спас Ташев и Димитър Владимиров. Общото между тях е, че се ползват с подкрепата на ГЕРБ.

    За първия изслушан кандидат Кирил Радев, в черновата на Доклад е посочено, че е направило впечатление „аткрактивното и отлично структурирано представяне на концепцията и показаната от него увереност при нейната защита, но също така липсва задълбочено познаване на проблематиката“. Концепцията на Радев е оценена като „едностранна, отразяваща предимно виждания, свързани с пребиваващи в чужбина български граждани“.

    Вторият изслушан кандидат е Борис Борисов. Комисията констатира, че „разработената от кандидата концепция показва неориентираност относно мястото, ролята и функциите на ДАБЧ. В същото време се претендира за разширяване на правомощията й“. „Очевидно основен момент е засилването на ролята на ДАБЧ, а не фокус да бъдат българите в чужбина. Прави впечатление, че се претендира за увеличаване на бюджета и оперативен контрол върху средства, без да се предлагат идеи или политики, които следва да се финансират,“ продължават с критичните бележки членовете на комисията. Изслушващите са констатирали и притеснителен момент при представянето на Борисов, който е свързан с издаването от ДАБЧ на удостоверения за български произход. Кандидатът е развил теза, че ще назначи историци, които в разговор с лицето ще установяват дали е от български произход. „Такъв подход беше причината за констатираните от Върховната административна прокуратура и Главния инспекторат на МС системни закононарушения в ДАБЧ“, пишат в заключенията си членовете на комисията. В заключение се констатира, че „на предварително определените въпроси кандидатът не можа да отговори убедително“.

    Комисията е значително по-удовлетворена от представянето и на Райна Манджукова, която в продължение на 10 месеца е била председател на ДАБЧ (в рамките на първия управленски мандат на ГЕРБ-бел.ред.), а в продължение на 14 години е заемала експертни длъжности в агенцията. Посочва се, че Манджукова има авторско телевизионно предаване в СКАТ – телевизията на коалиционния партньор на ВМРО – НФСБ.

    Временно изпълняващия длъжността председател на ДАБЧ Димитър Владимиров е представил концепция, в която „са очертани конкретните и непосредствени мерки за подобряване на дейността на Агенцията, най-вече чрез въвеждане на прозрачни и ясно разписани процедури по удостоверяване на българския произход“, смятат членовете на комисията. „При публичното изслушване кандидатът добре защити изложените от него в концепцията тези и даде аргументирани отговори на предварително определените от комисията въпроси“, пише още в черновата на Доклада.

    Следващият кандидат Гентиян Пируши е представил Концепция, която според изпитната комисия, е „изключително амбициозна, което поставя под въпрос реалното постигане на заложените цели“. Като цяло кандидатурата на Пируши е оценена позитивно.

    Следващият кандидат е Спас Ташев, който пет години е бил заместник-председател на ДАБЧ. Бил е вицепремиерски съветник в първото правителство на Борисов. По мнение на комисията кандидатът е представил „отлично структурирана концепция с конкретни и аргументирани предложения в нея“. „При публичното изслушване кандидатът защити уверено изложените от него в концепцията тези и даде добре аргументирани отговори на предварително определените въпроси“, пишат още от комисията.

    Бившият журналист и собственик на медии Петър Пунчев е представил концепция, която е определена от комисията „по-скоро като есе, в което присъства и силно личен елемент“. В тази връзка следва да се отбележи, че кандидатът няма изложени конкретни виждания за развитието на дейността на ДАБЧ, допълват от изпитната комисия и уточняват, че Пунчев е оставил „впечатление за обаятелна личност, която умее да владее публиката и така да наложи своя авторитет“.

    Последният изслушан кандидат е Ангел Маринков, който също е работил за ВМРО, както и е заемал ръководен пост в ДАБЧ. Комисията обаче е критична към концепцията на Маринков, която се е концентрирала върху „предоставянето на българско гражданство“. „Трябва да се прецени доколко тази политика е в унисон с усилията на България за присъединяване в Шенгенското пространство, във връзка с хилядите регистрирани като правонарушители в ШИС /въведени предимно от Германия, Холандия, Швейцария, Гърция и Италия/ кандидати и получили българско гражданство лица от български произход“, подчертават от изпитната комисия. „Обезпокоителна e развитата от кандидата теза, че при удостоверяване на българския произход ДАБЧ следва да ползва експертно-научен подход, което според кандидата осигурявало обективност. Точно поради такъв подход, който не е съобразен със законовите изисквания и не е удостоверен с документи, Върховната административна прокуратура през 2014 г. констатира незаконосъобразност на голяма част от издаваните от ДАБЧ удостоверения“, пишат още членовете на комисията.

    БГНЕС припомня, че ДАБЧ е без постоянен председател от есента на 2014 г., когато бившият съпартиец на вицепремиера Меглена Кунева и приятелка на министъра на икономиката Божидар Лукарски – Ива Йорданова, бе принудена да подаде оставка след недоволство на българи по света от нейното назначаване. При подаването на оставката си, Йорданова настоява за провеждане на конкурс за председател на ДАБЧ, но след неговото обявяване тя отказа да се яви./БГНЕС

  6. Активността на „Еврочикаго“ да проведе тази полезна дискусия по темата безспорно заслужава поздравления и благодарност.
    Никой до този момент не е правил толкова сериозно проучване – факт, който би трябвало да направи впечатление на отговорните държавни институции.
    Въпросът докога тези институции, включително вицепремиерът, отговарящ за държавната политика към българите извън България, ще пазят мълчание?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *