Home » българи зад граница, Избрано

Българите в чужбина никога не са били приоритет на България

2015.02.03 16 коментара
Spread the love

“Бият се Украйна и Русия – ние кого да защитаваме, за кого да умираме?”

.

Това са развълнуваните думи на Райна Манджукова – бесарабската българка и бивш шеф на ДАБЧ в интервю на Горан Благоев за Faktor.bg

Украйна не направи нищо бесарабските българи да я почувстват като своя държава.
През вековете българинът в тези земи само се е снишавал и оцелявал.

България не присъства в Бесарабия нито като образ, нито като звук, пускат само чалга канали, казва още Райна Манджукова.

Тревожни вести идват от украинската част на Бесарабия. Нашите сънародници, които са украински граждани, също подлежат на мобилизация, която Украйна обяви за цялата си територия.

.

Разговарям с една бесарабска българка, чийто брат Димитър вече е бил на обстрелването летище в Донецк. Райна Манджукова е родена в село Лошчиновка, недалеч от гр. Измаил, Одеска област. От 1989 г. живее в България, съпругът й е от тук (талантлив учен-химик, който няма нищо общо с бизнесмена П. Манджуков). Райна също е български гражданин, но пътува постоянно до родната си Бесарабия и ежедневно поддържа контакт с роднини и приятели. Завършила е българска филология в Софийския университет, в момента е докторант. Петнадесет години работи в Държавната агенция за българите в чужбина, една година я оглавява. Съучредител на асоциациите „Световна България” и „Български училища в чужбина”.

– Г-жо Манджукова, наши сънародници от одеското село Кулевча се вдигнаха на бунт срещу мобилизацията, която Украйна обяви през последната седмица. Последваха ги българите от с. Димитровка и Нови Троян в района на Болград. Какво се случва реално в Бесарабия?

– Бесарабия е притеснена и превъзбудена от четвъртата вълна мобилизация. При първите три вълни реално много малко хора заминаха към източните територии, където има бойни действия. Но сега мобилизацията е масова. В моето родно село, където са 700 жители, са разпратени 140 призовки.

– Брат ви вече е участвал на т.нар. „източен фронт”.

– Да брат ми е бордови техник на транспортен хеликоптер, който постоянно изпълняваше курсове до Донецк. Сменят ги на ротационен принцип и в момента не е там. Нищо не разказва. Загадъчно се подсмихва. Братовчед ми, който е на 27 години, с четири деца, отиде доброволец. От него разбрах, че преминават много стабилна военна подготовка и не е вярно това, че украинските власти ги пускат като пушечно месо.

– Хората обаче се бунтуват срещу мобилизацията – до колко това е типично само за нашите сънародници в Бесарабия?

– Това се случва не само в българските селища в Одеска област. Масов е бойкотът и в други неукраински села на Бесарабия – молдовански и липовански. За липованците, които са староверци, дори носенето на оръжие е грях. Срещу мобилизацията протестират и чисто украински области. В Ивано-Франковска област, която е с компактно украинско население, кметовете на 14 селища са отказали да приемат призовките. Самите украинци се бунтуват срещу начините по които се провежда мобилизацията – смятат, че е незаконна, защото Украйна не е въвела военно положение и официално не е обявила война. Това е вълна, която е обхванала цялата държава.

ukr001
Жители на с. Нови Троян, бесарабски българи, блокираха на 28 януари кметството в знак на протест срещу обявената мобилизация. Източник: Интернет-вестник „Топор”

– Това ли казват и българите в Бесарабия?

– Да. В село Нови Троян се вдигнали на бунт и искали да изгорят призовките с този аргумент: ”Каква е тази мобилизация без официално да сме във война. Защо да взимат мъжете и синовете ни. А и при положение, че в страната има толкова много богати хора, защо сега се заиграват за сметка на бедните? А и като има достатъчно редовна армия, защо трябва да се взимат и запасните?” При нашите бесарабски българи обаче има и още едно оправдание: кого да защитаваме, за кого да умираме?

– Все пак те са граждани на Украйна.

-Факт е, че бесарабските българи са украински граждани. Още повече, че Украйна е независима държава повече от 20 години. Това означава, че вече има едно поколение млади мъже, които са ходили в казарма и са полагали клетва в името на държавата Украйна, не на СССР като бащите ни например, или момчетата от моето поколение. Това е феномен. Те не чувстват Украйна като своя родина.

– А коя е тогава?

– Ако ги попиташ Русия ли е вашата родина, те също няма да отговорят положително. В това виждам липсата на корени сред нас, бесарабските българи.

Откакто са се вдигнали нашите прадеди да бягат от Османската империя за изминалите 200 години бесарабските българи девет пъти са влизали от една държавна територия в друга – в Руската империя, после в княжество Молдова, Румъния, после ги връщат в Руската империя, сетне отново в Румъния. Сетне в Съветския съюз, пак в Румъния, пак в Съветския съюз и накрая са разделени между Украйна и Молдова. Малко хора си дават сметка, че тази смяна се е случвала с такава честота, че няма едно поколение което да се е родило и умряло в една и съща държава. И всяка държава, която е идвала се е опитвала да подтиска българското. През всичките тези години какво е правил българинът – снишавал се е и е оцелявал.

Ние говорим за бесарабските българи, но да не забравяме, че има и още един голям анклав – българите в Таврия.

С тях какво се случва сега?

-Там е още по-старшно. Те са в Приазовието – т.е. досами фронта. И там тече усилена мобилизация. Но при тях по-малко се наблюдава този феномен да отказват мобилизация. През изминалите 60-70 години те почти не са променяли държавната си принадлежност, а и тепърва при тях се възражда българското самосъзнание.

– Няма ли тенденция Украйна да мобилизира повече мъже от малцинствените общности, отколкото същински украинци?

– Мисля, че това е манипулация. Няма такова нещо, но има друг проблем, който е проблем на украинската държава. Тя никога не се е съобразявала с това огромно малцинство – на бесарабските българи. Не се постара да го накара да почувствуват независима Украйна като своя държава. Вярно, не Съветския съюз ни даде правото да учим български език, да имаме свой вестник, свои организации и дружества. Независима Украйна ни го даде.

Проблемът е, че между Киев и Бесарабия има Одеса – спускат се законите и наредбите към Одеса, но от там не винаги подхождат правилно – често твърде манипулативно.

– Например?

-В закона за образованието, който регламентира обучаването на майчин език се казва, че в райони, където съответното малцинство съставлява над 50 % от населението се въвежда малцинствения език като предмет в училищата без никакви допълнителни процедури. А в Одеска област започнаха с препитвания сред родителите – събиране на подписи дали да се въведе или не. И какво се случи? Все едно чета Христо Ботев. Родителите казаха: „Ами за какво ни е? Те нашите деца сега трябва да учат и украински, и руски, и западен език. За какво им е българският? Ние си го говорим в къщи, ние си го знаем”. Или другият по-кратък отговор: „Детето ми няма да следва в България, за какво му е да знае книжовен български?”. Това е грозната и срамна истина.

– Да, но тези хора искат българско гражданство…

– Така е. Но това което се случи, беше провокирано от украинските власти чрез тези допитвания, които противоречат на закона за майчиния език. Ами другото – въпроса с личните имена, с именната система. В чл. 13 от украинския закон за лицата и семействата изрично пише, че граждани от неукраински произход имат право да се запишат според именната система на тяхната нация. Унгарците в Украйна се записват с техните имена, обаче българите в Бесарабия често ги записват с украински варианти – Николай става Микола, Димитър – Дмитро…

Проблемът е, че и нашите българи не си знаят правата. Но познавам и хора, които са се опитали да се позоват на закона. И са им казали: „Не може това. Ако искаш закон – иди в Киев и там си извади паспорт!”

– Излиза, че българската държава не се застъпва за правата на бесарабските българи?

– Не е съвсем така. Конкретно с имената и с изучаването на майчиния език по-скоро е работа на културно-просветните организации на бесарабските българи да разясняват на хората техните права и да съдействат те да бъдат изпълнявани. Вече ако срещнат системен отпор от страна на украинстата държава да се намеси България. Ние не трябва тепърва да се борим за получаване на права – те са дадени по закон. Хората трябва да настояват да ги спазват.

България беше сред първите три страни, наред с Унгария и Словакия, която реагира когато след Майдана бе отменен законът за регионалните езици – един език да бъде административен наравно с държавния. Този закон сега е в сила, но в тези военни условия кой да се занимава с изпълнението му. България се намеси в защита на своето малцинство, но дори това нашите хора не можаха да разберат, защото няма откъде да го научат – украинските и руските медии няма да им го кажат, защото не им е изгодно.

Откога се говори в Бесарабия да се хваща българска телевизия и българско радио – ей го къде е! България не присъства в Бесарабия нито като образ, нито като звук. Кабелните оператори в бесарабските селища пускат само чалга канали от България и отвреме на време – фолклор.

Бесарабските българи трябва по-осезаемо да усещат България зад гърба си. Една от нашите тамошни учителки ми каза: „Украйна, ако подтиска рускоезичните – те бягат в Русия. А ние къде да бягаме, на кого трябваме ние?”

– В момента много бесарабски българи призовават България да ги защити от мобилизацията. Има ли обаче механизъм това да стане?

– Не. Българската държава няма как да се възпротиви на мобилизацията, защото те са граждани на Украйна. Реално обаче, онези, които имат и българско гражданство, и могат да се измъкнат – бягат и идват тук. Но това не са масови случаи. Е кабинетът, ако има желание, със секретно решение може да ускори процедурата по получаване на българско гражданство. В момента срокът е над 1 година. Но това сега не е приоритет на България.

– Българите в чужбина кога са й били приоритет?

– Никога не са били приоритет. Сещат се за тях само по време на избори и то за емиграцията на Запад. Не за старите исторически общности каквито сме ние бесарабските, банатските българи, българите от Западните покрайнини (Сърбия) или Албания. Макар че при едни от последните избори политици от България се поразходиха из Молдова, тъй като там се разрешава двойното гражданство и 2/3 от тамошните бесарабски българи са и български граждани. Вяха се знамена, издигаха лозунги. В Украйна, където официално не е разрешено двойно гражданство нито един български политик не дойде. Но смятам, че рано или късно тази ситуация ще се промени, защото натискът на българите в чужбина върху българската държава все повече се засилва.

———————————————————————————————————————————-

* Заглавието е на Еврочикаго

16 коментара »

 • Александър Йорданов каза: said:

  С НАЙ-ДОБРИ ЧУВСТВА КЪМ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

  Разбира се, бесарабските българи винаги могат да дойдат в България, но като лоялни и достойни украински граждани, със своите украински паспорти. Те трябва да уважават институциите на своята страна, да и помагат активно да преодолее чуждата военна агресия. Това, че ги мобилизират в армията на Украйна е нормално. Украйна е тяхната държава. Преживява тежка агресия и трябва да бъде защитена. Така в българската армия рамо до рамо са служили българи, турци, роми, арменци, евреи. И те имат някъде “майчина” държава, но за тях България е тази, за която са готови да дадат и живота си. Бесарабските българи трябва да знаят, че ние ценим хората не заради “кръвта”, която тече във вените им, а заради ценностите, които споделят. Такава ценност е защитата на държавата, която ти е дала възможност за образование, работа, в която си създал дом и семейство. И в миг на върховно изпитание трябва да имаш достойнството да я защитиш, а не да цивриш за българско гражданство, за да избягаш от своя дълг. Хленченето на бесарабските българи е част от руския сценарий за дестабилизиране на Украйна, опит да настроят украинските малцинства срещу собствената им държава. Това е позорно руско поведение. Затова бесарабските българи трябва да изпълнят своя дълг към Украйна.Закрила и защита на жени, възрастни родители, деца – да. Това е позицията на България. Но като държава трябва да продължим политиката за незабавно прекратяване на руската агресия срещу Украйна.

  Александър Йорданов

 • Бежанците са... said:

  “Бежанците на практика са български граждани” – д-р Руденко Йорданов (председател на областния съвет на БЧК)

  Автор: Topnovini.bg

  Бежанците са български граждани, обясни днес председателят на областния съвет на БЧК д-р Руденко Йорданов. Това стана в началото на работна среща с представители на всички институции, работещи с търсещи и получили международна закрила лица, както и с нелегални имигранти и емигранти. Тя се провежда със съдействието на областния управител Стефко Бурджиев.

  По време на срещата беше разяснена структурата и дейността на Държавната агенция за бежанците от нейния юрисконсулт Татяна Кулинова. Станаха ясни правата, които имат тези хора, щом стъпят на бългаска земя.

  След като бъдат заловени, те попълват молба, разясняват им се възможностите, предоставяни от нормативната уредба и процедурата по настояването им започва. Докато са тук, им се плащат здравни осигуровки от държавния бюджет, имат право на безплатна психологическа помощ, медицински преглед, на преводачи и тълковници, както и настаняване и пълна издръжка. Веднъж получил статут, всеки чужденец може да доведе семейството си в България.

  Официално нелегалните емигранти в нашата страна през 2014 г. са били 3 672, с което е запълнен 61% от капацитета от центровете за настаняване.

  По този повод д-р Йорданов каза пред журналисти преди началото на срещата, че няма да се строи център за настаняване в община Ветово, каквито планове е имало, но било необходимо да има специален допълнителен следствен арест в Русе, който да предлага добри санитарно-хигиенни условия. В него трябвало да бъдат настанявани заловените нарушители на държавната граница, защото не можело в студа да стоят по пейките.

  За да бъде бежанец един човек, е необходимо в неговата страна или в тази, от която идва, да има военен конфликт. Те обаче идват от Република Турция, където военен конфликт няма.

  Д-р Йорданов коментира още, че Българският червен кръст има морален дълг да направи необходимото за подслоняване, осигуряване на храна и топлина тези хора, защото това е в унисон с хуманитарните принципи, на които служи.

  В приюта им за безпризорни деца през 2014 г. са били настанени 20 хлапета, докато родителите им са били арестувани. Те са от Афганистан, Ливан, Сирия и Ирак.

  Според д-р Йорданов, имаме морален дълг да се грижим за нелегалните имигранти и основно това трябва да свърши държавата. Трябва да им се даде възможност и да се интегрират.

  Той коментира, че данъкоплатците в България не трябва да се притесняват от тази тежест, защото международната общност ще ни помогне и няма да се стигне до вариант, да се вземе ресурс от българските граждани, за да се даде на чужденците. Освен това, всеки има нужда от храна и подслон, затова трябва да помагаме и на виновните и да ги приютяваме и издържаме, докато се реши съдбата им, каза още д-р Йорданов.

  Стана ясно, че подобни информационни срещи вече са проведени в трите области, засегнати най-много от наплива на чужденци. За разлика от Хасково обаче, бе отчетено, че в Стара Загора и Пазарджик няма приемателни центрове. Затова пък немалка част от надошлите от Близкия и Средния Изток и Африка хора са се заселили там, което е сварило местните власти неподготвени.

 • OIFVet said:

  “Руска агресия” или Американска пропаганда и империализъм? Йорданов предлага етнически Българи да леят кръвта си в името на една нео-фашистка хунта и нейните (а и Йордановите) Американски господари. Поне Германците са наясно с пропагандата на медиите и на платените Йордановци: “”The information war for Ukraine” – Satirical German program “Die Anstalt” (Eng Subs)” — https://www.youtube.com/watch?v=jSOfQ7tgTLg

 • Аз said:

  Още по въпроса
  Максим Димитров пред Дарик: В Украйна започна нова вълна на мобилизация
  http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=264099

 • Мариана said:

  Арх. Миломир Богданов, група във Фейсбук “Спасете българите в Украйна”

  https://www.facebook.com/events/319547701588690/319721278237999/?notif_t=plan_mall_activity

  “В на деня на обесването на Васил Левски ще внесем петицията до Президента.
  Подписите се считат за положени и се полагат виртуално тук чрез присъединяване към събитието (след унищожаването към 16:00 на 03.02.2015г. на първоначалната страница на събитието с над 2 500 подписа и на моя ФБ профил, за допърнителна сигурност може да подпишете Петицията и тук: http://www.peticiq.com/108879) под следния текст:

  ПЕТИЦИЯ

  До Президента на Република България за незабавно предоставяне българско гражданство на всички Бесарабски, Таврически и др. българи в Украйна и фактическо премехване на българските визи за украински граждани.

  Г-н Президент,

  Подписаните граждани настояваме за незабавно предоставяне българско гражданство на всички етнически българи граждани на горепосочената държава. Като подадените вече молби от тях за българско гражданство бъдат веднага одобрени, а за тези наши сънародници от въпросната територия които не са имали възможност да го направят да се изпратят ваши правомощни представители на място в селищата им, които да им го дадат срещу декларация за българска етническа принадлежност и полагане на клетва за вярност към България веднага след полагане на клетвата и да занесат паспортите на досега подалите молби за гражданство българи.
  Настояваме и за незабавно фактическо премахване на българските визи за украински граждани, като такива им се слагат в паспорта, безусловно и безплатно на самия граничен пункт на всички пожелали с изключение на имащите изрична забрана да влизат в страната ни.”

 • Лила said:

  Какви ги каканиже Ал. Йорданов! За който не знае: И мъжете прекарват критична възраст. При него явно е в тежка форма!

 • Виктор said:

  Растоянието от Варна до Иличовск по море е 500 км Растоянието от Каварна до Примоське е 300 км. Една моторна лодка се движи със средна скорост 30 км/час и за 12 часа ще може да превози емигранти до Българските брегове. Ако живея в Каварна ще се замисля за канал за бежанци. Ей морските, хем пари може да направите хем на България ще послужите. А после админстрацията да си блъска главата какво да ги прави. Те са си също такива бежанци както сирийците с едно изключение. Православни и говорят български, като нас. Българи, строят ви още три бежански лагера. Мислете с какви хора искате да ги напълните.

 • Радослав Георгиев said:

  Много странно….Защо тези хора сега точно решиха да се заселват в България.Готов съм да се обзаложа,че не знаят и дума български,а говорят руски!

 • OIFVet said:

  Радослав, преди да се обзалагате по-добре да се разровите из нета. За по-малко от минута ще намерите стотици видео клипове в които Бесарабските Българи говорят по Български и пеят и танцуват същите песни и хора като в България.

  А колкото до това дали искат да отиват в БГ, далеч не съм убеден че мнозинството са на зор да идват ако не беше войната. Въпросът е да се предосатавят условия за тези които биха искали да се спасят от войната възможността да се спасят в БГ, и при човешки условия за живот. Това че също така говорят и Руски език не отменя факта че са ти сънародници, а още по-малко че са хора. Войната е нещо нечовешко, знам от личен опит, и само пълни идиоти могат дда говорят за “дълг” и “слава” в отношение към война. Гордея се че тези хора отказват да воюват, колкото по-малко хора се включат толкова по-бързо ще се приключи.

 • Радослав Георгиев said:

  Пълни глупости.Това е геополитикоикономическа война с елементи на преразпределение на територии.Тези приспивни песни ги пейте на друг.Има една много елементарна логика,която следвам и тя никога не ме лъже:Всяко предложение,което има автор Волен Сидеров е антибългарско.Случаят е точно такъв!!!

 • OIFVet said:

  Единственото антибългарско тук е отричането Ви на нашите сънародници които не желаят да си проливат кръвта за лъжа. Колкото до преразпределение на територии, то тече отдавна, и се движи от запад на изток. Сега бившите съветски колонии са Американски колонии, братушките за заменени с брадарушки, Варшавския договор с НАТО. Едно което си остава същото е че България си остава без суверинитет, командвана от поредната вълна лакей и българомразци. Едно време си затваряха устата когато съветите издевателстваха над Бесарабските Българи, сега си затварят устата когато Американските лакеи в Украйна се готвят да жертват Бесарабските Българи в името на експанзията на НАТО. Удивително е как историята винаги повтаря себе си, и как винаги се намират българомразци да съдействат в опита историята да бъде заличена или пренаписана. Вид сте не по-малко антибългарин отколкото Сидеров ако продължавате да отричате българската народност в Бесарабия.

 • Радослав Георгиев said:

  На всеки мислещ българин ще му стане ясно,че водите проруска пропаганда,както е и проруско заселването на територията на България на някакви мними “българи”,които не са вложили и стотинка в бюджета на държавата и никога не са милеели за нея.

 • OIFVet said:

  Благодаря че доброволно демонстрирате вашето антибългарско убеждение. И не се опитвайте да прокарвате “мислещ българин”, от вашата уста това е новговор за “промит мозък”.

 • Радослав Георгиев said:

  Ето истината и причините:

  http://ru.davinci.org.ua/docs/Bessarabia241114.pdf

 • Любомир Гаврилов said:

  “Всяко предложение,което има автор Волен Сидеров е антибългарско.Случаят е точно такъв!!!” – тука дори няма нужда да мисля. Христо Ботев е написал едни стихове, като че ли специално за Волен, толкова му прилягат:

  Патриот е – душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  продава си и душата.

 • Мариана said:

  Тук става дума за българите в Украйна, които според сведения от техни организации са подлагани някои на четвърта мобилизация вече. Някои български села в Украйна преминават през четвърта мобилизация. Така че кариерата на Волен Сидеров е последното, за което трябва да се мисли. Не тя е важна в случая, друго е важно. Защото външният министър например не прави нищо, мънка някакви политкоректни фрази и засега е само това.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.