Home » Авторски страници, българи зад граница

Доайенът на емиграцията ни в САЩ д-р Иван Гаджев за бъдещето на ДАБЧ

2015.04.17 Един коментар
Spread the love
Д-р Иван Гаджев и българският генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов при награждаването на д-р Гаджев с почетното отличие на МВнР "Златна лаврова клонка". Детройт, 15 ноември 2014 г.

Д-р Иван Гаджев и българският генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов при награждаването на д-р Гаджев с почетното отличие на МВнР “Златна лаврова клонка”. Детройт, 15 ноември 2014 г.

Доайенът на българската емиграция в Северна Америка д-р Иван Гаджев припомня за печалната роля на органи като Славянския комитет и Комитета за българите в чужбина по отношение на емиграцията. И пише за това, че е дошло време безплодните опити на политиката на българската държава към диаспората да спрат. Д-р Гаджев, който от 50 години е активист на емиграцията ни в САЩ и Канада, смята, че трябва да се създаде Министерство за българите в чужбина. Той ни изпрати своето мнение по факс. За сваления текст от факса редакцията изразява благодарност на Лила Кара.

Следва текстът  на писмото.

—————————————————————————————————————————–

МНЕНИЕ НА СТАР ЕМИГРАНТ ЗА СЪДБАТА

НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

.

Наближавам половин век живот като емигрант в Америка (САЩ). През това половин столетие съм бил свидетел на добри и лоши събития в живота на българската емиграция в демократична Америка. Написани са десетки книги, описващи живота на емиграцията в подробности. Авторите им отдавна са напуснали земния живот. От тях за нас, живите, останаха книгите, снимките им и магнетофонни записи, в които разказват в подробности събитията, в центъра на които са били.

Искам да кажа мнението си за усилията на българските правителства, след 1944 година до днес, да овладеят и контролират дейността на емиграцията в САЩ. Започнаха със създаването на “Славянски комитет”, по примера на Славянския комитет в СССР. Но и Комитетът в София, както и Комитетът в СССР, не дадоха очаквания плод.

След него се опитаха с ново име – „Комитет за българите в чужбина“ да привлекат българската емиграция да работи по плановете на комунистическото правителство, но пак беше безуспешно. И този Комитет, както и предишният, остана безплоден, противно на очакванията на София.

Последва „Държавна агенция на българите в чужбина“, която отново излезе „ялова“ и не донесе очаквания плод на София.

През 2014-2015 имаше пореден напън на българското правителство да пребоядиса и пресади за пореден път агенцията, уж с „нова“ демократична програма и с „избран“(отново назначен), ръководител.

Всички опити на българските правителства да овладеят и контролират българската емиграция се оказаха безплодни.

На правителствата в София е останало едно-единствено решение – вместо комитети и агенции, да се опитат да обединят и привлекат 7-те милиона емиграция, чрез МИНИСТЕРСТВО НА БЪЛГАРИТЕ. Така са постъпили в Израел, Гърция, Македония и пр.

В Библията е казано точно:

Всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.

Не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове…

Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огъня.“

Матея 7:16-19

Ако управниците в България имат поне малко разум, те ще трябва да се поучат от казаното в Библията, да отсекат безплодното дърво на различните комитети и агенции за българите в чужбина, и да създадат Министерство на българите извън България – Северна и Южна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия и пр. Само така ще е възможно обединението на всички българи, управлявани от избрани от тях самите ръководители, а не назначени бивши агенти на ДС, партийни и комсомолски активисти, бивши членове на комунистическите партии и съюзи (БКП, БСП, ДПС, АТАКА и др.)

Д-р Иван Ил. Гаджев – 50 години активист в българската емиграция в Северна Америка (САЩ и Канада)

 

Gadjev20140405

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.