2024-03-29

4 thoughts on “За половинчатите стъпки на български управленци

  1. Вместо коментар, поствам една моя бележка, запазена във Фейсбук от 2012 година. Която показва, че кукувицата облеклото си мени, нравите – не. :-)Имам предвид „електронното гласуване: при съществуваща по онова време Кауза от 10000 човека, при постоянно искане да се промени изборния кодекс и да се допусне гласуване по интернет, Кунева изведнъж го представя, като СВОЯ ИДЕЯ! Същото се отнася и до съществуването на група МЕДАРОВА ВЪН ОТ ЦИК. Ето бележката ми:

    ПАРТИЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ НЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА, А ВЗЕМА ВСЯКА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА СВОЯ, БЕЗ СВЯН.

    June 3, 2012 at 4:16pm
    ОНЕМЯХ от такова поведение! Ами има създадени граждански сдружения, има вече хора, които са повдигнали въпросите и работят по тях! Оттук -нататък всеки може да се присъедини, да подкрепи, НО НЕ И ДА СЪОБЩАВА ЧУЖДИТЕ ИНИЦИАТИВИ КАТО СВОИ!
    Ето основните й искания:
    „Това каза Меглена Кунева, председател на „България на гражданите”, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на тема: „За честни избори – промени в изборното законодателство”.
    * „1.2 милиона души са „мъртвите души“ по време на последните избори и това е стряскащо”, коментира Кунева и поясни, че това поставя под въпрос легитимността на избраните.
    * Като втори приоритет Меглена Кунева заяви, че това е електронното гласуване.„България за гражданите” е за електронното гласуване, защото то гарантира добри и качествени избори.
    * Третото, за което ще настоява сдружението, това е професионална Централна избирателна комисия (ЦИК), а не политически доминирана и украсена.“

    Ето и линк към статията, с която ни го съобщиха: http://dnes.dir.bg/news/izbori-kuneva-bulgaria-grazhdanite-11279699?nt=11

  2. Въпроси, свързани със сънародниците в чужбина вълнуват и редица специалисти: изследователи,практици, работили „на терен“,които имат един по-комплексен поглед към проблематиката като резултат на дългогодишна работа. По правило мнението на експерти, за чиято дългогодишна квалификация държавата също е инвестирала не се търси. Във Фейсбук се заформи „диалог“ между университетски преподаватели, работили сред българската диаспора и провеждали изследвания. Ето някои изказвания:
    – АГЕНЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА в досегашния си формат е изчерпана откъм съдържание. Поне в една значителна част от това, което е декларирано като предмет на дейност. Други дейности се застъпват с други институции. Разклониха се и целевите групи сънародници в чужбина, всяка със специфични приоритети: историческа диаспора, стара икономическа и политическа емиграция и техните наследници, новата икономическа емиграция и т.н. Нужна е институция с приоритет на дейности, някои от които досега не са били в обхвата на ДАБЧ, а са належащи. Изчистване откъм застъпваща се администрация – да се освободят средства за конкретни дейности, правещи присъствието на българската държава съпоставимо с политиките на други държави за своите си сънародници зад граница. Сега парите за належащи дейности потъват за заплати по няколко министерства и в агенцията, важни неща са оставени в ръцете на „експерти“, които не са работили „на терен“ и които не си дават сметка, че концепция и подход в държава А не върви в държава Б и дори вреди… Маса „бели полета“ остават все така непокрити години наред. Средоточието – статусът на българския език в чужбина като основен белег на идентичността – и като връзка с родината майка сред различни категории българи в чужбина – все така си е парцелиран и без комплексна концепция….
    – Предлагаш да се закрие ли?
    – Да се реорганизира в институция, която да събере всички разпиляни дейности за българското присъствие зад граница. С ясно дефинирани ресори, компактна вътрешна администрация и външен експертен съвет от доказани специалисти в ресорите, в които именно държавата е инвестирала. Имаме добри примери и успешни практики за пример, напр. Полша, която под шапката Полски институт има всички дейности – от стройна концепция всяка година за културния календар и икономически ефективното му организиране навсякъде по света в свои официални представителства и сред сдружения на диаспората, през коопериране с фондации, работещи в същата област, през стрйната система и разработени стандарти за изучаване на езика и културата за различни целеви групи, и още други дейности, които покриват един широк правен, образователен, културен и т.н. периметър….
    – Дали на политиците няма най-сетне да им хрумне да питат учените за някои неща от живота…

  3. Госпожа Кунева е не само загрижена за това да не се изпокараме. Преди миналите избори, на искането за избирателен район – Чужбина тя отговори така на Еврочикаго: „това трудно може да стане, защото ще бъдат ощететени избирателите в България“, които така ще имат по-малко от 240 народни представители.

    Не иска да има публично изслушване, нито да бъде онлайн. Ами да си назначат поредното ченге и повече да не ни занимават със себе си! ДАБЧ и без това няма нищо общо с българите в чужбина.

  4. В интервюто има един нюанс на високомерие към гражданската активност на българи от чужбина, който е особено неприятен. Къде г-жа Кунева видя опасност едни българи от определени градове и държави да бъдат пренебрегнати за сметка на други?! В писмата, изпратени до нея, няма нищо подобно… Такива манипулативни внушения, направени волно или неволно, са неприемливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *