Home » Авторски страници

Стефан Манов: Знаем кой ще е победителят в ДАБЧ

2015.02.06 4 коментара
Spread the love

Стефан Манов от Временните Обществени на българите във Франция за избора на председател на ДАБЧ: Очертава се поредният нагласен конкурс, знаем кой ще е победителят

.

Стефан Манов. Снимка: DarikNews.bg

Стефан Манов

Очертава се поредният нагласен конкурс, каза по отношение на предстоящата процедура по избор на председател на Държавната агенция за българите в чужбина представителят на френско-българския форум и Обществения съвет на българите във Франция Стефан Манов в интервю за предаването “Преди всички” по “Хоризонт”.

В съобщението на Министерски съвет се казва, че публичното изслушване на кандидатите ще бъде в понеделник, 9-и февруари. Но как разглежда МС публично изслушване? Всъщност то няма да може да бъде проведено пред публика, нито ще бъде излъчвано онлайн. Публичността била, че в последствие ще бъде качена стенограма. Вярно е, че концепциите бяха качени на сайта на Агенцията, но например техните биографии не са качени и изнесени, обясни той.

Манов подчерта, че не е известен съставът на комисията, не са поканени и български общественици, интелектуалци и журналисти с поглед в тази тема.

Той посочи, че за Обществения съвет на българите във Франция вече е ясно името, което ще оглави Агенцията: Мога да ви кажа и името на победителя. Знам го от снощи. Днес ще го изпратим на омбудсмана в писмо, той да намери за необходимо или не да го афишира публично пред медиите. Готви се отново една парлама на конкурс, за да бъде разпределен един пост за коалиционен партньор.

Манов допълни, че според тях постът ще бъде даден на член на Патриотичния фронт и по-конкретно на ВМРО.

Имам предвид, че за нас, ако гледаме какъв профил трябва да има председателят на ДАБЧ, това трябва да е човек, който е живял извън страната, в никакъв случай бивш служител или ръководител на ДАБЧ. Сред кандидатите има и достойни хора, които биха могли да донесат един нов полъх в Агенцията. От прочетените концепции видях и по-модерни, по-разумни предложения. Струва ми се, че основният проблем не е толкова кой ще вземе този пост, а как останалите институции ще се отнесат към тази Агенция, каза още той.

Цялото интервю на Силвия Великова със Стефан Манов чуйте в звуковия файл.


.

4 коментара »

 • Любо said:

  След това интервю, ако се казвах Меглена Кунева, щях да си посипя главата с пепел.

 • петьо said:

  Здравейте,

  Съгласен съм с казаното. Но бих искал да отворя тук един важен въпрос свързан с ОС. След като конференцията на Попова в Брюксел преди ок 2-3 години, проектът на ОС за Изборен кодекс и сега писмото до Кунева и натискът над ДАБЧ за повече прозрачност и действия по казуса ДАБЧ /каква роля на ДАБЧ, конкурсите, функционирането итн/, каква ще е посоката на ОС? Тези неща могат да се считат като победа, в смисъл че се оказа натиск и се показа решителността на доста български емигранти, но е загуба ако се вижда резултатите от тези инициативи. Държавата не обръща внимание на българите, където и да са те! Така че, отсега нататък накъде? Подкрепям инициативите и за това и питам. Благодаря на еврочикаго,Любо и Стефан, както и движение ДА, както и дейността на Велка в Германия.Надявам се лично да има повече координация между различните групи и инициативи и лека-полека повече сближаване за още по-силен натиск. Смело напред и поздрави!

 • Любо said:

  Но бих искал да отворя тук един важен въпрос … каква ще е посоката на ОС?
  Същата: има ли причини да променим нещо? Изборното представителство на былгарите в чужбина няма алтернатива. Тези които трябва да се променят са политиците.

 • въпрос said:

  Активността на “Еврочикаго” да проведе тази полезна дискусия по темата безспорно заслужава адмирации и благодарност. Никой до този момент не е правил толкова сериозно проучване, това е факт.
  Въпросът е докога г-жа Кунева и нейните служители ще пазят мълчание по темата? Такава ли е представата за “България на гражданите”, “гражданското общество” и така нататък или … да?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.