Home » Е-Списание

Заявление до председателя на ДАБЧ Росен Иванов

2011.03.29 5 коментара
Spread the love

Politkovskaya001

Изх. № 03-20/20.03.2011

До

Държавна агенция за българите в чужбина
На вниманието на г-н Росен Иванов

.

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

.

от Петър Пенчев Троянски, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

и от Петър Димитров Стаматов, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и редактор на www.Eurochicago.com

.

Уважаеми господин Иванов,

На основание Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), заявяваме искане да получим на електронен носител (CD) следната информация, свързана с дейността на ръководената от Вас Държавна агенция за българите в чужбина:

1. Колко е броят на преписките, изчакващи становище от Съвета по гражданство, по години и ще бъдат ли разгледани в срок до 24 месеца от влизане в сила на промените в ЗБГ, (ДВ бр. 33 от 30.04.2010), и има ли откази за издаване на удостоверения за гражданство по чисто бюрократични критерии за кандидати с български фамилии и корени?

2. Какви са гаранциите, че 12-месечният срок за разглеждане на новите молби за българско гражданство, ще бъде спазен и какви ще бъдат административните, правни и финансови последици при неспазване на закона в тази му част? Ще бъдат ли компенсирани по някакъв начин засегнатите кандидати за българско гражданство, изразходили и заплатили немалки суми?

3. Вие сте посочен за автор на промените в закона от бившия министър без портфейл – смятате ли, че поправките са в полза на сънародниците ни и в ущърб на посредниците? Вярно ли е твърдението, че има лица (сред тях дори от кабинета на министъра без портфейл), които фигурират по много преписки като посредници?

4. Какво е личното Ви мнение за провеждането в сегашния му вид на интервю по чл. 29 ал. 5 във връзка с § 7. (1) от преходните и заключителни разпоредби?

5. Правена ли е статистика колко от лицата, получили българско гражданство, реално са се заселили и работят в България и така са допринесли за преодоляване на демографската криза и бихте ли ни я представили?

6. Бихте ли ни предоставили и статистика за българите в отделните държави по света – с какво ДАБЧ допринася за изясняването на този важен въпрос?

7. Защо според Вас беше пропусната възможността да се извърши интернет-преброяване на българите в чужбина, съвместно с преброяването на населението в страната?

8. Проверяван ли е личният състав на повереното Ви ведомство за принадлежност към Държавна сигурност и нейните структури и ако отговорът е ДА, какви са резултатите? Вие самият можете ли да декларирате, че по никакъв начин не сте участвали в тях и не сте обвързан с фигури от тези структури?

9. По неофициална информация бюджетът на ДАБЧ е под 800 000 лева, които са по-малко от 0.05% (пет стотни от процента) от внесените от емигрантите ни пари. Как се изразходва този бюджет по отделни пера?

10. Законът за българите, живеещи извън Република България (Обн. ДВ. бр.30 от 11 Април 2000 г.) предвижда създаване на Национален съвет на българите в чужбина. Какви са причините до сега, като председател на ДАБЧ, да не подкрепите създаването на Обществени съвети (временни такива има в редица държави), което е предвидено в действащия, но неизпълняван вече 10 години Закон за българите, живеещи извън Република България? Считате ли, че трябва да има изборен представителен орган на българите в чужбина – Национален съвет на българите в чужбина, който легитимно да ги представлява пред българските институции и защитава правата им, каквато е практиката в редица държави като Франция, Испания, Италия, Португалия?

Уважаеми г-н Иванов,

Във връзка с дейността на ръководената от Вас агенция съществуват редица актуални проблеми, част от които нееднократно са излагани не само пред ДАБЧ, но и в публичното пространство чрез www.Eurochicago.com и други медии. Налага се отново да потърсим отговори, които не сме получили до този момент.

11. Откакто ръководите агенцията, в общественото пространство беше изразена категорична подкрепа за Мирослав Ризински – български активист в Македония, който излежава скалъпена присъда в македонски затвор заради българското си самосъзнание – до този момент нямаме информация какво е Вашето мнение като председател на ДАБЧ по този въпрос.

12. Бихте ли изяснили каква беше Вашата реакция като председател на агенцията, когато на 18 февруари 2011 г. сръбските власти опорочиха поклонението пред паметта на нашия национален герой Васил Левски в Босилеград, Западните покрайнини?

13. Какви стъпки предприехте, за да подпомогнете действията на българското правителство във връзка с кризата в Тунис, Египет, Либия и пр., предвид присъствието на хиляди българи в тези държави? В какво се изразяват действията на ДАБЧ за подкрепа на българите в Япония, във връзка с катастрофалното земетресение и последвалите кризисни събития?

14. При запитване сме информирани, че в цялата агенция само един Ваш служител се занимава с уебсайта на ДАБЧ. Какво ще предприемете в бъдеще да не се случва със седмици не се обновява информацията, когато въпросният служител например е в отпуск или командировка?

15. Какви са причините Вие и ДАБЧ да запазите мълчание в практически всички ключови дебати през последните месеци, в които бяха пряко засегнати правата на българите, живеещи в чужбина? Според Устройствения правилник (приет с постановления на MС, обн. ДВ бр.76 от 2006 г.), председателят на ДАБЧ разполага не само с широки правомощия, но и със задължения. Той разработва, съвместно с органите на изпълнителната власт, държавната политика по отношение на диаспората (чл. 5 ал.1) и ръководи, контролира и координира нейното провеждане (чл. 4 ал.1). В този смисъл, председателят на ДАБЧ е длъжен да се самосезира по всички въпроси, касаещи българите в чужбина. Има ли случаи да сте постъпили така? Ако не, какви са причините за Вашето отношение към тази проблематика?

16. Досега не сме запознати с Ваша или на оглавяваната от Вас държавна агенция позиция по Изборния кодекс, в частност за гласуването зад граница. Подкрепяте ли исканията на българите в чужбина да бъдат поставени в еднакви условия с гласуващите в България в обособен 32-ри многомандатен избирателен район?

17. Бихте ли представили становището на ДАБЧ по Конституционно дело № 4 от 2011 г., по което агенцията е конституирана като заинтересована страна?

18. От медиите разбрахме, че се готви нов Закон за българите в чужбина, с участието на експерти от ДАБЧ. Бихте ли оповестили списъка на хората, които са ангажирани с него и какви външни специалисти са привлечени при неговата разработка? Какви са другите ведомства, които работят по него и какви експерти са ангажирани в тази дейност?

19. С какво законът от 2000 г. не Ви устройва, не е ли по-рационално и икономически изгодно неговото актуализиране? Какви гаранции може да дадете, че новият закон ще е по-добър и по-работещ? Какви нови национални политики се залагат в него и какви нови институции той предвижда?

20. Бихте ли подкрепили идеята за назначаване на председател на ДАБЧ на конкурсен принцип чрез избор?

Г-н Р. Иванов, разбираме че въпросите не са малко, но повечето от тях са принципни и не би трябвало да ви отнемат много повече време, отколкото ни отне съставянето им. Така или иначе, всички визирани проблеми засягат българите в чужбина и тяхното натрупване според нас, не е по наша вина. Mилионите българи зад граница заслужават да отделите време, за да им отговорите. При посещението си в САЩ и гостуването си в радио “Отзвук”, вицепремиерът г-н Симеон Дянков даде добър пример. Уверяваме Ви, че Вашите отговори своевременно ще бъдат публикувани в най-цитираното българско електронно издание в Америка Еврочикаго и евентуално в други заинтересовани български медии.

Очакваме да получим в законовия 14-дневен срок Вашето решение по ЗДОИ на посочения от нас пощенски или имейл адрес (по Ваш избор). В случай на отказ ще бъдем принудени да подадем жалба срещу Вас в Административен съд София-град.

С уважение,

Петър Пенчев

Петър Стаматов

 

5 коментара »

 • Christoff said:

  Безобразници. Агенцията им е феодално владение…Ако сме нормален народ , ще вземем мерки и ще прекратим тази практика. Някои да живеят като рентиери, на синекурни длъжности. Арогантно да саботират необходимото съдействие и помощ за българите в чужбина и да вредят на националните интереси със съзнателна незаинтересованост по фундаментални въпроси и безнравствена пасивност…Нихилистите и антипатриотите ….вън от националното дело !

 • Lubo Iordanov said:

  \" В случай на отказ ще бъдем принудени да подадем жалба срещу Вас в Административен съд София-град. \"

  Tozi nachin na predoprezdenie kakvo shte napravish predi da e poluchen otgovor na vapros e metod na komunikatsia koito se izpolzva v sluchai kogato tozi koito zadava vaprosa e v bezishoditsa i nyama znachenie kakav shte e otgovora. Po tozi nachin tozi koito zadava vaprosite ima veroyatnosta da ne poluchi kakavto i da e otgovor i da bade ignoriran.

  Gospodin Stamatov,
  Spored men nikoi ne vi prinuzdava da pravite kakvito i da e postapki i vie sled kato ziveete zad granitsa znaete che e vapros na izbor kak da postapvate i kavo da pravite stiga da ne narushavate zakona na saotvetnata strana v koyato prebivavate. Prinuzdavaneto stava samo v obshtestvo kadeto zakona go pozvolyava ili izpalnitelnata vlast ne upraznyava zakona i e kurumpirana.

  Vashia \" https://www.eurochicago.com \" e dobar informativen site zashtoto izbirate dobri materiali da poblikuvate koito ne sa pisani ot vas ili hora koito rabotat za vas, i az byah redoven chitatel ot okolo godina veche, poradi facta che imate uset kam materiali aktualni za BG diasporata v America. Za sazalenie vapreki che vaprosite koito ste povdignali tuk sa actualni za Bulgarite zad granitsa, nachina vi na pisane mi napomnya zashto az sam izbral da ziveya izvan Bulgaria za poslednite 15 godini.

  Iskam da vi kaza bez da vi poznavam ili da imam nyakamvo lichno otnoshenie kam vas, che mi e nepriyaten facta che \" най-цитираното българско електронно издание в Америка Еврочикаго \" ima takav ton v komunikatsiata si s koito i da e bilo i me boli che vie sled tolkova godini trud da podarzate tazi stranitsa, stila vi na pisane ili odobrenie na takav stil na pisane, me otkaza men lichno da ya poseshtavam za v badeshte !

  Mnenieto izkazano tuk e edinstveno moe lichno i edinstvenata prichina da go izkaza publichno e nachina po koito me nakara da se pochustvam sled kato prochetoh materiala po gore !!!

 • Mariana said:

  Любо Йорданов: \"Vashia \\\" https://www.eurochicago.com \\\" e dobar informativen site zashtoto izbirate dobri materiali da poblikuvate koito ne sa pisani ot vas ili hora koito rabotat za vas, i az byah redoven chitatel ot okolo godina veche, poradi facta che imate uset kam materiali aktualni za BG diasporata v America. Za sazalenie vapreki che vaprosite koito ste povdignali tuk sa actualni za Bulgarite zad granitsa, nachina vi na pisane mi napomnya zashto az sam izbral da ziveya izvan Bulgaria za poslednite 15 godini.\"

  Ако текстовете, които намират място в този сайт ви напомнят защо сте избрал да живеете зад граница, причините или \"вините\" за това едва ли са в самия сайт. Впрочем, на създателия и поддържащ този сайт български емигрант никой не му плаща разбира се за това, което прави. Нито времето, което понякога краде от съня си, нито за доста други добри неща, които прави на своя глава. (Като например това да помага на българите в Япония да си намерят по-лесно билети, за да излетят от страната по време, когато бившия ни консул там вместо да им помага, побърза той самият да напусне по-бързо Япония. И далеч не само подобни самоинициативи е бил способен да извърши П. Стаматов.)

 • Анна Кръстева said:

  Отговорите на ДАБЧ вижте: https://www.eurochicago.com/2011/04/otgovorite-na-dabch-po-zdoi/

  Още по темата четете тук (линк).

 • Радомир - вчера, днес и утре said:

  Българите зад граница по въпроса за ДАБЧ и МИР „Чужбина“ (сборна тема):…. и по-рано, например още преди 4 години – вж. линк: https://www.eurochicago.com/2011/03/zayavlenie-do-predsedatelya-na-dabtch-rosen-ivanov/ Последният ни въпрос до шефа на агенцията гласеше… http://radomirdnes.com/?p=11773

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.