Home » Авторски страници, политика

Шефът на ДАБЧ ще се избира след изслушване

2014.12.12 Няма коментари
Spread the love

Половин месец след като активни българи от различни страни по света изпратиха писмо до Бойко Борисов и Меглена Кунева (вж. тук), във връзка с начина на избиране на ръководството на ДАБЧ  (както и с въвеждането на МИР “Чужбина”), в сайта на Министерски съвет се появи съобщение, че вицепремиерът Кунева е подписала заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

1

Съобщението гласи:

“Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа днес заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, са да са неосъждани български граждани, да владеят писмено и говоримо поне един чужд език, да имат завършено висше образование и доказан професионален опит в областта. Документите за участие се подават до 20 януари 2015 г.

Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитие на Агенцията. Комисията ще приеме правила за изслушването с цел осигуряване на равнопоставеност на кандидатите. Десет дни след изслушването тя ще представи доклад на вицепремиера за резултатите от изслушването и цялостното представяне на кандидатите.

По време на заседанието на Министерския съвет в сряда вицепремиерът Кунева обяви, че планира да проведе подобно изслушване и за позицията на председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.”

Макар че думата “конкурс” не се споменава в това официално съобщение, приветстваме този положителен отговор от страна на правителството на аргументираните предложения на българи от диаспората относно начина на избиране на ръководител на ДАБЧ и за това, че той трябва да представи концепция за дейността на агенцията. Надяваме се, че в обозримо бъдеще и Народното събрание ще съумее да даде положителен отговор във връзка с не веднъж поставяния въпрос за МИР “Чужбина”.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.