Home » Авторски страници, българи зад граница

Вицепремиерът Кунева не отговори на обществения интерес, а само по ЗДОИ

2015.04.20 5 коментара
Spread the love

Kuneva003

На 30 март 2015 г. главният редактор на Еurochicago.com Петър Стаматов се обърна писмено до вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина – Меглена Кунева с искане за отговори по Закона за достъп до обществена информация.

Публикувахме писмото: Ще отговори ли вицепремиерът Кунева на обществения интерес за ДАБЧ?

В обръщението до вицепремиера Кунева, чието пълно съдържание може да се види на линка по-горе, се подчертаваше, че:

Писмото ни не е написано съвсем по канона – т.е. не е стандартното заявление по Закона за достъп до обществена информация, но очакваме, че като ресорен вицепремиер за българите в чужбина г-жа Кунева най-сетне ще спре да се скрие зад формални отговори или пък въобще да не дава такива. И ще задоволи обществения интерес, като отговори на поставените й конкретни въпроси и предостави исканите й по ЗДОИ документи”.

 

Факсимиле с част от съдържанието на писмото

Факсимиле с част от съдържанието на писмото

 

Припомняме някои пасажи от това писмо:

“….не смятате ли, че милионите българи зад граница заслужават да получат поне някакво обяснение, защо не бяха спазени обещания около избора на председател и защо отговорността беше прехвърлена на други – нали именно Вие сте ресорният вицепремиер, отговарящ за ДАБЧ и диаспората?”

“Г-жо Кунева, наясно сме за административни похвати, с които може отново да не ни отговорите лично, да избегнете неудобните въпроси или да прехвърлите отговорността на лошите правила, старите закони и дори на премиера. Но това вече няма как да мине незабелязано. От постоянните кореспонденции с Вашия кабинет сме запознати, че първоначално имахте намерение да проведете действително публично изслушванията за поста председател на ДАБЧ – пред представители на обществото и на българите в чужбина.”

“Завършваме с един риторичен въпрос – щом при такава нискобюджетна агенция (с малко повече от 0.5 млн. лева/год.) не се отстояват принципи и обещания, дадени пред гражданите, какво може да очакваме, когато става дума за милиарди, свързани с атомни централи и газопроводи, дългове и заеми?”

 

На 15.04.2015 г. г-жа Кунева предостави чрез експерт от Правителствената информационна служба поисканите по ЗДОИ документи. Но продължи да се крие зад формални отговори по някои от най-важните, принципни въпроси. Подписаните от държавния експерт Ралица Тоширова документи могат да се видят тук (линк).

От изпратеното не личи вицепремиерът, отговарящ за българите в чужбина, да изпълнява ангажименти, поставени от приетата неотдавна Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. И по-точно – относно създаването на предвидения в този документ Съвет по изпълнение на стратегията, с участието на представители на българите извън страната.

България ли? – “Надежда всяка тука оставете!”*

 

————————————————————————————————————————————————————-

* Очаквайте скоро позицията на гл.редактор на изданието Петър Стаматов, във връзка с получените и неполучените отговори от страна на вицепремиера Кунева, и със заложените в държавен документ, но неспазени решения.

5 коментара »

 • Sonya Martinyuk said:

  Запомних Кунева с една фраза – “аз не бях комуникирана”. Тя е просто универсална за всички жизнени ситуации, например “Как така Вангелов стана председател на ДАБЧ по партийна линия, въпреки че уж трябваше председателят да бъде определен според резултатите от изслушванията?” – “Аз не бях комуникирана”, “защо отказвате пряк диалог с представителите на българите в чужбина?” – “аз не бях комуникирана” и т.н.

 • Peter S said:

  От Еврочикаго сме звънели за 2 месеца до кабинета й около 70 пъти.
  Писали сме поне 20 пъти. „Аз не бях комуникирана“ при нас не върви. Но е факт, че ще си измисли хиляда други причини. В случая състави комисия, за да има кой да поеме вината (и мезетата).
  Отговорих на отговора й: https://www.eurochicago.com/2015/05/pozitsiya-na-edin-bezpartien/

 • Sonya Martinyuk said:

  Въпросът е, че само Кунева знае какво означава тази нейна фраза. Тя е майсторка да говори много и да не казва нищо.

 • Лила said:

  Имам и аз въпрос към нея:
  ЗАЩО се навря тя и навря и човекът от СДС, Божидар Лукарски? И двамата се появиха там като бели врани.
  Какво търсят там, евентуална бъдеща облага за добра пенсия, или правят услуга на Борисов, да може да каже, че има “стабилност”?
  Не я ли е страх, че при една реформирана съдебна система, тя ще е от първите да изгърмят? И ще е много справедливо.

 • Лила said:

  Сега връщам нещата назад и виждам, че тя се опитва, по подобие на дпс, да назначи свои хора навсякъде.
  Искаше гаджето на Лукарски да е шеф на ДАБЧ. Не стана, но пробута самия Лукарски в правителството, а в ДАБЧ назначи БЪДЕЩИ БЛАГОДАРНИ на нея хора.
  Аз го наричам това печелене на сфери на влияние чрез създаване на мрежа от свои и “благодарни” хора.
  .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.