Home » българи зад граница

Ива Йорданова: Хиляди удостоверения за български произход са издадени незаконно

2015.01.30 Няма коментари
Spread the love

С бившия и.д. председател на агенцията за българите в чужбина разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА (24 часа)

 

ivajordanova– Обявихте, че правите собствена НПО, с която ще контролирате работата на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която оглавявахте за кратко. Защо?


– Говорим не просто за контрол, а за граждански контрол. Ако по-рано имах вълшебно копче, с което да си избера професия, бих си избрала позицията в Държавната агенция за българите в чужбина, за която в момента тече конкурс. Толкова много настоявах за този конкурс. Когато го поисках обаче, аз съжителствах с лидера на СДС. Днес той е министър, а именно след решение на Министерския съвет се назначава председател на агенцията.

Това е реален
конфликт на
интереси,

което аз не бих допуснала. В деня, в който той се закле като министър, аз знаех, че нямам право да се явя на конкурс. Затова избрах своя начин да дам принос към нещо, което наистина ме вълнува. Аз съм била част от общността на българите в чужбина и за мен да работя за тази кауза е възможно и извън институциите.

– Как ще се издържа тази НПО и какви са целите й?

– Това, че не подадох документи за конкурса за ръководител на агенцията, не означава, че нямам концепция за нейното развитие. Всички мои идеи и въпроси, на които смятам, че трябва да се отговори в бъдеще, ще залегнат в платформата на новосъздадената НПО, чиято дейност в момента не изисква никакви средства.

Създавам тази
НПО с минимална
лична инвестиция

и с помощта на приятели. Многократно в периода на публичните обсъждания напомнях, че в агенцията има теми, които са важни, но на които не се обръща внимание и не са известни. Един от най-важните елементи е, че през нея се придобива българско гражданство чрез удостоверенията, които тя издава за български произход. Това е нещо, с което през годините са правени много нарушения. Само за пример – от 2010 г. до октомври 2014-а са издадени 94 566 удостоверения, а за 2013-2014 г. – 27 523. Последната проверка на Главния инспекторат откри, че 19% от тях са издадени в нарушение на закона, а в 100% от проверените няма издаден акт, с който да е мотивирано признаването на български произход или отказ за такъв.
Естествено изниква въпросът колко документи за българско гражданство са издадени на основата на тези удостоверения и с каква документална подкрепа е придобито това гражданство. Борбата с тези нарушения ще се превърне в мисия на НПО-то. Надявам се да намеря много съмишленици, които ще бъдат готови с доброволен труд в свободното си време да работят в тази посока.

– С какво друго се занимавате, откакто се отказахте от поста в агенцията заради връзката ви с Божидар Лукарски?

– Основната ми задача е платформата на “Българи без граници”. Продължавам да се занимавам и с проектната част в компанията на майка ми в САЩ, която промотира българския фолклор. Тази година тя празнува 10 г. от създаването си. Майка ми е криейтив директор и хореограф на компанията, а аз се занимавам с проектите и комуникацията с медиите. Освен това се подготвям за дисертация, която се надявам да мога да защитя догодина.

– Наистина ли се отказахте от конкурса заради конфликт на интереси, или ви принудиха?
– Основното, от което се ръководя, е моето лично разбиране за демократичност. Не съм роб на чужди интереси, а само на собствените си принципи, които не допускат името ми да бъде обвързвано със съмнения за конфликт на интереси. Разбира се, информирала съм партньора до себе си за своите планове, но това е решение, което взех абсолютно самостоятелно. Разбира се,

като във всяка
нормална двойка,
той подкрепя
инициативата ми

Но същевременно е и толкова зает, че няма време да се занимава с моите проекти.

– Какво е да си жената до икономическия министър – един от най-важните ресори в държавното управление?

– Аз съм до Божидар Лукарски, преди той да стане народен представител и министър. Но ако трябва да коментирам какво е да си жената до икономическия министър, за мен е да нямаш право да поемаш поста, за който си мечтал, защото би бил в конфликт на интереси, както и няколко пъти да претопляш вечерята, докато го чакаш да се прибере уморен.

– Какво е мнението ви за работата на правителството извън икономическата сфера? Как бихте коментирали дългоочаквания критичен доклад на Европейската комисия?

– Аз съм учредител на една от партиите в Реформаторския блок, който в момента е в управлението на страната, затова се опитвам да бъда обективна и силно критична. Обективно оценявам факта, че

правителството и
самият премиер
са много
по-диалогични

Като всеки човек, чел достатъчно за икономиката и политиката обаче, знам и че ако реформите не бъдат извършени през първите 6-8 месеца на едно правителство, те така и никога не биват извършвани. Затова смятам, че наистина са необходими бързи реформи, особено в сферата на здравеопазването, правосъдието, пенсионната реформа, социалните дейности. По отношение на доклада – не съм го чела в пълния му вид все още (интервюто е взето преди публикуването на доклада – б.а.), но мисля, че в България усещаме остър дефицит на справедливост, а това усещане за справедливост се създава именно от съдебната система. Затова реформите в нея би трябвало да са абсолютният приоритет на това правителство.

– Увеличиха ли се приятелите ви, откакто сте във фокуса на обществения интерес, или намаляха?

– Наясно съм кои са моите истински приятели. Те се броят на пръстите на едната ми ръка, но за сметка на това всичките са с мен повече от 20 г.

– С какво са свързани мечтите ви за България и лично за себе си?

– За България не трябва да се мечтае, а да се работи. И независимо че лично аз съм извън държавното управление, ще правя каквото мога за нейното развитие. За себе си нямам мечти, а си поставям цели, по чието осъществяване работя.

– Не мога да не ви попитам и за прословутото пътуване до САЩ с министър Божидар Лукарски – командировка ли бе това, или ваканция?

– Това пътуване беше планирано за коледните и новогодишните празници още през август миналата година, тъй като част от моето семейство е там. Знаете, че подобни пътувания се планират отдалече. Впоследствие на Божидар Лукарски му бяха възложени работни срещи и служебни ангажименти като министър. Самите празници след това изкарахме със семейството ми.

 

CV

Родена на 26 декември 1984 г. в София

Завършила колежа “Бъркли” в САЩ, специалност “Международен бизнес”, и Военната академия в София, специалност “Национална сигурност”. Основател и почетен президент на Клуба на ООН в “Бъркли”. Член на младежкия борд на фондация Millennium promise в САЩ. Стажувала е в Департамента по публична информация на ООН и в Световната бизнес коалиция срещу ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария

Работила е в Pfizer Hewlett-Packard

Тя е сред основателите на ДБГ на Меглена Кунева. Бе шеф на Контролния съвет на партията, преди да я напусне заради връзката си с лидера на СДС. Бе кандидат за евродепутат на РБ.

През 2014 г. спечели проекта на Европейската комисия “За повече жени в политиката”.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.