Home » Авторски страници, българи зад граница

Временните обществени съвети на българите в чужбина с писма до премиера и M. Кунева

2015.01.18 3 коментара
Spread the love

В писма до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина, Меглена Кунева, Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС)* изразяват своите виждания и съмнения във връзка с обявените изслушвания за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Както и въобще с публичните конкурси и изслушвания на кандидатите за ръководители на държавни агенции в страната.

В писмата си Временните Обществени съвети изразяват своята тревога от факта, че остават броени дни до крайния срок, 20 януари т.г., за подаване на кандидатури за председател на ДАБЧ, а все още няма яснота около процедурата, по която ще протекат обявените изслушвания. “Това може да откаже много потенциални кандидати. Настояваме процедурата да бъде изцяло публична, максимално прозрачна и с участие на гражданското общество.” – пишат представителите на ВОС.

Затова от ВОС настояват за следното:

“1. Биографиите и концепциите за развитие на ДАБЧ, които кандидатите ще представят писмено, да бъдат публикувани преди тяхното публично изслушване.

2. Да бъде предвидена възможност неправителствените организации и граждани предварително да могат да поставят въпроси към кандидатите, на които кандидатите да отговарят по време на изслушването.

3. Изслушването на кандидатите да бъде излъчено онлайн по Интернет с възможност за конферентна връзка.

4. В комисията, която ще изслушва кандидатите, да бъде предвидено експертното участие на живеещи извън страната българи, както и на специалисти и видни общественици в областта, които не са държавни служители.”

Освен това от ВОС очакват, “че след като има закон, осъждащ престъпленията на комунизма в България, да не се назначават бивши служители на ДС. Назначеният председател на ДАБЧ по закон подлежи на проверка от Комисията по досиетата. Настояваме и кандидатите за председател, така както кандидатите за народни представители например, да бъдат проверени и резултатът огласен.”

Те изразяват и своите опасения председателското място в ДАБЧ да не бъде политически изтъргувано.За българите в чужбина е неприемлива и възможността, за която вече предупреждават някои медии, да се изтъргува председателското място в ДАБЧ, в замяна на подкрепа за правителството от определени политически сили.”

В писмото си до г-жа Кунева ВОС формулират и някои конкретни въпроси, на които кандидатите за председател на ДАБЧ да отговорят по време на изслушването, във връзка с приетия неотдавна от МС документ “Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света”.

ВОС пишат още: “Настояваме предвиденият в Националната стратегия Съвет по прилагане на стратегията към вицепремиера, отговарящ за българите извън страната, т.е. към Вас, да бъде сформиран възможно най-бързо. Този орган е предвидено да бъде сформиран с акт на Министерски съвет и да работи до избирането на Национален съвет на българите извън страната.”

В писмото си до премиера Борисов ВОС припомнят, че: “българите в чужбина все още са най-големите инвеститори в икономиката на България, а в същото време целият бюджет на ДАБЧ за 2015 г. е 644 000 лв. Това е число, значително по-малко дори само от сумата за наем на националния омбудсман, помещаващ се в частна сграда в София срещу над 980 000 лв. годишно.”

ВОС изразяват и своите разочарования от назначаването без конкурс или изслушване на председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). “Директно назначение от Министерски съвет без провеждане на каквато и да е обществена дискусия показва незачитане и погазва обществения интерес.” – смятат представителите на ВОС.

Оригиналите на двете писма, подписани от представители на ВОС от Франция, САЩ, Германия, Канада, Австралия, Гърция, Испания и Бразилия може да изтеглите по-долу.
.
doBorisov20150118
.
doKuneva20150118
.

Допълнителна информация за ВОС

Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС) са гражданска инициатива, възникнала през 2009 г. като реакция на опитите за ограничаване на активното избирателно право на българските граждани извън страната.

Защо са необходими ОС на българите в чужбина?

Така, както българите в България си имат местно самоуправление – в лицето на общински съветници, и национално представителство – в лицето на народни депутати, така и за българите зад граница е необходимо същото. Обществен съвет може да се формира към всяко българско дипломатическо или консулско представителство. Те са независими изборни органи, предвиден по член 5 ал. 3 от Закона за българите, живеещи извън Република България, обн. ДВ бр. 30/11.04.2000 г.

Повече за тях може да намерите на уебстраницата на ВОС: www.globalbulgaria.org

Вече създадените Временни обществени съвети функционират само до провеждането на предвидените в “Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света” (НСБГИБОС) избoри за постоянни Oбществени съвети (ОС).

До легитимните избори основните цели на ВОС са:

– да защитават политическите права на българите извън страната, на първо място избирателните им права;

– да работят за обединението и да защитават интересите на българските общности в чужбина;

– да работят по подготовката и провеждането на избoри за ОС на българите в чужбина, които легитимно да представляват българите зад граница пред националните институции.

Ето какво е записано в Националната стратегия (НСБГИБОС) за основните оперативни функции на ОС:

– да подпомагат дейността на дипломатическите и консулските представителства по отношение на българите – български граждани и/или лица от български произход, в съответната държава;

– да представят интересите на българите – български граждани и/или лица от български произход, временно или постоянно пребиваващи зад граница, в съответния консулски окръг пред дипломатическите и консулските представителства на Република България;

– да подпомага дейността на обществените сдружения на българите – български граждани и/или лица от български произход, временно или постоянно пребиваващи зад граница – за съхраняване на българската национална идентичност, самосъзнание, образование и култура сред българите;

– да предоставят информация по въпроси, представляващи интерес за българите – български граждани и/или лица от български произход, в съответната държава.

Какво не е Общественият съвет?

– Общественият съвет не е асоциация, в него не се членува, той е изборен орган.

– Обществените съветници не получават възнаграждение, те работят доброволно и безвъзмездно.

– Общественият съвет не получава инструкции от държавни организации.

Инициативата Временни обществени съвети на българите в чужбина се разви през последните 5 години, като натрупа значителен експертен капацитет в областта на теорията и практиката на политическото и институционално представителство на диаспорите по света, вот зад граница – юридически и организационно-технически аспекти, избирателни системи, изборни методики, изборна математика, електронен (интернет) вот, организация и работа на изборната администрация, съдебен контрол в изборния процес, гражданско участие в изборния процес, НПО и наблюдатели.

Представители на ВОС са автори на редица публикации в специализирани издания, експертни доклади и становища, медийни изяви. (Най-пълна информация за последните може да получите от интернет портала www.Eurochicago.com, който подкрепя инициативата от първия й ден.)

ВОС участват и в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към Министерския съвет.

Част от изборните правила за гласуването в чужбина, залегнали в действащия Изборен кодекс, възпроизвеждат в голяма степен текстове, предложени от експертите на ВОС.

Националната стратегия за българските граждани извън страната, приета през 2014 г., включва предложенията на ВОС относно институционалното представителство на живеещите извън страната.

Временни обществени съветници работят на пет континента в различни страни сред които са: Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Канада, САЩ, Франция, Швейцария и др. (подредени по азбучен ред).

3 коментара »

 • Иван Бухов said:

  Да декларират, че не съществуват измислените нации: Македонци, Шопи, Мохамедани, Каракачани и други от този тип и вид!

 • Петър said:

  След цитираните горе писма на ВОС, още българи от чужбина питат Кунева:

  https://www.eurochicago.com/2015/01/ot-tchuzhbina-pitat/

  https://www.eurochicago.com/2015/01/i-eurochicago-s-otvoreno-pismo/

 • Sonya Martinyuk said:

  Председателите на ДАБЧ винаги (с едно изключение))) са били недоразумения, чието назначаване е “изтъргувано” от партията, която първа се сети, че има и такова топло местенце… Много съм скептична, че ще се стигне до широко обсъждане на кандидатурата на бъдещия председател, но ако все пак чудото стане, бих искала да добавя още един критерий за отсяване – кандидатът да не е член на “Русофили” и да не сътрудничи с тях.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.