Home » българи зад граница, Избрано, политика

Създадена бе постоянна парламентарна комисия за българите в чужбина

2015.02.12 Един коментар
Spread the love

Постоянна парламентарна комисия ще се грижи за българите в чужбина. Това решение взеха мнозинството народни представители, които единодушно с 97 гласа “за”, нито един “против” и нито един “въздържал се” подкрепиха искането на БСП.

.

256x300Припомняме, че вчера лидерът на социалистите Михаил Миков поиска в дневния ред на парламента да влезе обсъждането на такава комисия, която да действа постоянно и да следи за проблемите на нашите сънародници извън граница.

В мотивите си за искането червените депутати са записали, че политиката за защита правата на българите в чужбина и техните общности по света е специална и е съществена част от цялостната политика на България.

В търсене на подкрепа от колегите си за това предложение депутатът от левицата Кристиан Вигенин отбеляза, че до този момент Народното събрание не е било адекватно ангажирано с формирането и контрола по провеждането на политиката за българите зад граница и именно заради това е необходимо създаването на постоянна комисия, която да действа като помощен орган и да подпомага опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческото ни наследство в чужбина.

Припомняме, в момента тече срокът за избор на нов председател на Агенцията за българите в чужбина. Подали документи са 9 кандидати. Малко преди да се обяви официално конкурса българи в чужбина написаха писмо до премиера Борисов и вицепремиера Кунева, в което изразиха съмнение в прозрачността на процедурата. /News.bg/

.

——————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Припомняме, че на 22.11.2014 г. Временните Обществени съвети на българите в чужбина изпратиха официално писмо (вж. тук) до председателката на Народното събрание Цецка Цачева, до председателката на Временната комисия за ПОДНС Десислава Атанасова и до председателите на парламентарно представените партии, в което се казваше:

“Очакваме 43-то Народно събрание да разгледа и приеме промени в Закона за българите, живеещи извън Република България (приет 2000 г.) – създаване на изборен Национален съвет на българите в чужбина, създаването на изборни Обществени съвети на българите в чужбина, като консултативни органи към дипломатическите и консулски представителства на Р. България в Изборния кодекс – създаване на пълноценен избирателен район – Чужбина.“

И във връзка с това се предлагаше: „…докато не бъдат приети тези законодателни промени, се обръщаме към вас със следните предложения, които да залегнат в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание:
​- всяка от парламентарните групи определя най-малко по един свой член (например някой от зам.-председателите) като народен представител за контакт по въпросите за българите от чужбина. По-големите парламентарни групи (над 50 члена) излъчват най-малко двама народни представители;
​- да се сформира подкомисия по въпросите на българите извън страната към комисията по Външни работи или към Правна комисия.“

One Comment »

  • Peter S said:

    Временните ОС пишат до депутатите в България

    Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС) изпратиха на 13 февруари 2015 г. официално писмо до председателката на Народното събрание Цецка Цачева и до председателите на парламентарно представените партии.

    https://www.eurochicago.com/2015/02/vremennite-os-pishat-do-deputatite/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.