Home » Авторски страници, българи зад граница

Гласове от Десетата среща: медии и институции за една важна стратегия

2014.10.22 Няма коментари
Spread the love
Момент от първия ден на Десетата световна среща, в който участваха и вицепрезидентът Попова, и представители на ДАБЧ

Момент от първия ден на Десетата световна среща, в който участваха и вицепрезидентът Попова, както и представители на ДАБЧ. Снимка: БТА

Публикацията съдържа записи и резюмета от изказвания на различни участници в Десетата световна среща на българските медии, която започна в понеделник в София, проведе втория си ден в Босилеград и ще завърши днес в Цариброд, Р. Сърбия. Записите са направени от журналистката от Радио България Илиана Райчева, която много активно следи и отразява в поредица от предавания най-различни въпроси, проблеми и теми, свързани с българската диаспора.

.

——————————————————————————–
.

.

 

.

logo

Аудио запис на част от изказването на Мариана Христова, редактор на Eurochicago.com, в което се говори за ролята на Временните обществени съвети на българите в чужбина в създаването на Стратегията за българите в чужбина, както и за облекчените условия за гласуване на българските граждани в чужбина, записани в Изборния кодекс. За институционалното представителство на диаспората, което така и не е създадено, макар че е предвидено още в Закона за българите в чужбина, приет през 2000 г.; за върнатия проект на ДАБЧ за нов такъв закон през 2011 г., поради неговата непригодност; за самоорганизиралите се активни българи по света, свързани в т.нар. Временни обществени съвети. Както и за това, че понякога самите институции, за които има записани задължения в приетата през юли тази година Стратегия, се оказват незапознати с тях.
.

.

.

Максим Божилов

Максим Божилов

Аудио записи на част от изказванията на Иван Сотиров, представител на в. “България Сега” – Чикаго, САЩ; на Максим Божилов от в. “Български хоризонти”– Торонто, Канада; на Евгени Веселинов от Bulgarica.com – Лос Анжелис, САЩ; на Юри Донков от БГ ГЛАС – Австрия и на Димитър Владимиров и Кони Димитрова от ДАБЧ, на първия панел от Десетата среща. В изказванията става дума за смисъла на Стратегията за българите в чужбина, за нейното финансиране; за проблема с избледняването на националните корени и език при второто поколение емигранти; както и това, че за емигрантските медии в тази стратегия почти не е помислено.
.


.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.