Home » българи зад граница

Събранието на Световния парламент на българите излезе с четири декларации

2014.11.02 Няма коментари
Spread the love

Събранието на Световния парламент на българите*, което приключи във Варна, прие четири декларации.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Асоциацията настоява и за възстановяване на Министерството за българите по света – съобщи нейният председател Кирил Йорданов:

Да бъде възстановен статут на Министерство на българите по света в пълната му функция, която трябва да бъде изпълнявана именно, по наше мнение, по искането на нашите членове, на ниво Министерство. Не агенция, а Министерство на българите по света, което да поддържа културно-историческите връзки с нашите сънародници по света, с всички членове на българската колония по света, с изучаването на българския език, с възстановяването на българското гражданство. Има необходимост от излъчване на БНТ и на БНР. Хората искат да слушат и да гледат българска програма, да имат възможността да си купуват български печат.

Връчват наградата „Родолюбец“ на Бойко Борисов

Наградата представлява Атлас, който носи земното кълбо върху плещите си.

Награда „Родолюбие” на Българска социална мрежа беше присъдена на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше избран след допитване на българи у нас и сънародниците ни в чужбина.

Създателят на онлайн изданието Николай Увалиев даде статуетка на Атлас на председателя на Асоциацията на българите по света акад.Григор Велев. “Надявам се днес да има кабинет и да я връча на министър-председателя Бойко Борисов, за да носи на плещите си отговорността и грижите за нашите сънародници по света”, каза акад.Велев.

Статуетката е изработена от българския творец Николай Кондрашкин от Чувашия. Церемонията по награждаването беше на финала на двудневния пети конгрес на Световния парламент на българите по света, който се проведе във Варна.

Заедно с наградата лидерът на ГЕРБ ще получи и Бяла книга на българите по света. В нея са записани четири декларации, които 200 участници в парламента приеха.

Първата е по повод незаконно отнетото българско гражданство на сънародниците ни в Македония, Западна Тракия, Западните покрайнини и Северна Добруджа.

Във втората се посочва, че е бил отнет статутът на българите в Западните покрайнини, които искат бързо законодателно решение за възстановяване на българското им гражданство и паспорти.

В третата – световният парламент на българите настоява в Министерския съвет да бъде възкресено Министерството на българите в чужбина.

Освен това в четвъртата декларация делегатите искат да се защити особения статут на Национален културен център на област Тараклия. През 2015 г. той ще бъде разпокъсан чрез ново административно райониране в Молдова.

Източник: БНР

—————————————————————————————————————————–

* Първият Велик събор на българите по света се проведе във Варна в началото на ноември 2008 г. Форумът събра над 1000 наши сънародници от около 30 държави. Учредена бе и Асоциация на българите по света с председател акад. Александър Чирков. Почетни председатели са акад. Григор Велев и бившият варненски кмет Кирил Йорданов. Сред основните цели на Асоциацията са сплотяване на българите по света, постигане на по-нататъшното духовно и всестранно развитие на българската нация и на нейния международен авторитет.

Работата на Световния парламент на българите има за цел да съдейства за осъществяване на българската национална идея, българския национален идеал за 21-ви век, както правата и интересите на българите по света. Състои се от 250 депутати (125 от България и 125 от диаспората), избрани от съответните Асоциации на българската общност в дадена страна за срок от пет години. Броят на депутатите в Световния парламент на българите, избрани от съответните български общности в различните държави, се съобразява с броя на българите в тези общности.

Снимка: Участниците през 2012 г. Архив на Petel.bg

Участниците в събранието през 2012 г. Снимка: Petel.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.