Home » Избрано

Освободиха шефа на Агенцията за българите в чужбина

2014.10.15 Няма коментари
Spread the love

imagesСъс заповед на служебния премиер Георги Близнашки е освободен председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Причина за решението са сигнали за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън Република България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията.

Главният инспекторат на Министерски съвет ще направи проверка на дейността на агенцията по искане на вицепремиера Илияна Цанова.

Повод са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка от началото на годината за периода 2011-2013 г. и съдържат данни за нарушения на процедурите при издаването на удостоверения за български произход, противоречиви практики и субективност при решенията, разясниха от МС.

През февруари Върховната административна прокуратура излезе с препоръки към агенцията за българите в чужбина, след като проверка показала двоен аршин при издаването но документи, нужни за български паспорт. Сега служебният кабинет констатира, че препоръките не са изпълнени своевременно и не са спазени изцяло.

Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която да провери, както дейността на Държавната агенция, така и действията на ръководството. Докладът на Главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври и предаден на министър-председателя и ресорния вицепремиер. Проверката ще включва и работата на агенцията през 2014 г.

Според вицепремиера настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход.

„Необходимо е преразглеждане на функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия. Институцията трябва да бъде проактивна в подкрепата си на българските общности в чужбина при реализацията на проекти в сферата на културата, образованието, изучаването на български език, предприемачеството. Необходимо е следващото редовно правителство да направи конкретни стъпки в тази посока, като разполага и с резултатите от проверките, които бяха разпоредени днес.”, коментира вицепремиерът Илияна Цанова. 

В момента ДАБЧ се ръководи от главния секретар Димитър Владимиров. Служебното правителство засега няма намерения да назначава титуляр.

От МС обявиха, че следващото правителство ще трябва да направи конкретни стъпки в тази посока, като разполага и с резултатите от проверките, които са разпоредени днес.

Източник:  Novini.bg

 

 

Едно уволнение и много въпроси*

 

Уволнението на и.д. шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бе логично и отдавна чакано събитие. Само то обаче няма да въведе ред в получаването на гражданство.

Питаме:

Защо ДАБЧ е единствената държавна институция, която не приема граждани всеки август? За да могат чиновниците спокойно да отидат на море?

Защо ако сега си запиша час за подаване на документи, ще ме извикат през май догодина?

Защо никой не арестува и съди посредниците, които обират и последните пари на сънародниците ни от чужбина, за да им придвижат по-бързо преписките?

Защо албанци с мюсюлмански имена, които не знаят български, искат паспорт и носят бележка от ДАБЧ, че са потомци на българи?

Защо получават гражданство хора, за които в Шенгенската информационна система има данни, че са извършили престъпления?

Защо в цял свят продължава да се говори, че най-лесно се става европейски гражданин, като си купиш български паспорт?

Държавата мълчи по тези въпроси от години. А в същото време пипалата на паспортната мафия я разяждат отвътре.

 

 Иван Димов (в. Труд)

 

—————————————————————————————————————————————————————-

* Редакцията на Еврочикаго също има много въпроси, но сега няма да ги задаваме тук. Още повече, че не веднъж сме изисквали от ДАБЧ да ни отговаря на тях. Изисквали сме даже и по закона за достъп на информация (ЗДОИ)- вж. тук.  Сега единствено ще поздравим решителността на вицепремиера Илияна Цанова за промените. 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.