Home » българи зад граница, политика

БСП иска парламентарна комисия за българите в чужбина

2014.12.29 5 коментара
Spread the love

БСП Лява България ще настоява за активна роля на Народното събрание в политиката за българите в чужбина. Това може да се разбере от официално съобщение, качено в сайта на БСП. Следва цялото съобщение.

.

Untitled--БСП Лява България предложи изменения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които отразяват необходимостта от участието на законодателната власт във формирането, провеждането и контрола на една очаквана политика за българите в чужбина. Те ще помогнат за по-активна роля на парламента в защитата на правата на българските общности по света и решаването на техните проблеми, ще допринесат за диалога с тях и тяхната интеграция, ще ги ангажират с отстояването на българските национални интереси и приоритети.

Внесеният проект на решение за допълнение на правилника на НС предвижда създаването на постоянна комисия, която като помощен орган да съдейства и да подпомага опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческо наследство в чужбина, да оказва помощ при защита правата на българите зад граница и да стимулира изграждането и организирането на българско лоби, което да подпомага постигането на целите на развитие на родината. Чрез законодателната дейност и парламентарния контрол комисията ще подпомогне значително реализацията на държавната политика за нашите сънародници извън страната.

Според БСП Лява България от съществено значение за постигането на тези цели е диалогът със създадените повече от 500 организации на българите в чужбина, който трябва да се води не само от институциите на изпълнителната власт, но и на парламентарно равнище. С подкрепата си за комуникацията с българските общности и техните организации Народното събрание трябва да демонстрира, че България има активна политика спрямо тях, която се провежда под негово ръководство и контрол. Парламентът трябва да има своя директен принос за обединяването на българската емигрантска общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й, като съдейства за утвърждаване на чувството за принадлежност към родината. Активната политика за българите в чужбина може да бъде важен елемент и от политиката по преодоляване на демографската криза. С приемането на промените в правилника си Народното събрание ще даде институционален знак и ще се ангажира с ново отношение и разбиране за една модерна, активна и очаквана политика за българските общности по света.

5 коментара »

 • Лила said:

  Категорично НьЕ! На човекоядец ще си дадете ли да ви отглежда детето във ваше отсъствие от къщата?
  Те за пръв път слезнаха от властта. ЗАЩО досега не го направиха?

 • Виктор said:

  Хайде тогава да започнем диалога.
  Господа социалисти, вие сте най-лошото, което може да се случи на лявата идея. Вие сте безгръбначни конформисти и безпардонни службогонци. Тези от вас, все още неполучили назначения в Европарламента и не накрали се от изтънелия бюджет на България, в момента се опитват да залепят строшената чаша на доверието и да я напълнят с нов електорат.
  Тук в чужбина няма да стане. Ние сме свикнали да разсъждаваме със собствените си глави и да разчитаме на собствените си сили. Предния отговор е отговора на тези от нас, които виждат себе си, като антикомунисти. Моят отговор е отговор на син и внук на комунисти. Вие нямате нищо общо с лявата идея. Ако искате да направите нещо за тази лява идея, която непрекъснато ползвате за лични цели то просто се махнете от политическото пространство. Комунистите на съвремието нямат нужда от политическо представителство. Те са представени в истинския живот и носят лявата идея в сърцата си. Лявата идея е месианство а не политика. Христос е носител на лявата идея, вие сте носители на идеите на Иуда. Вървете си. Някъде там ви чака изсъхналото дърво.

 • Стефан said:

  Колеги, вероятно сте прави. БСП трудно ще смени облика си сред българите зад граница, а и изобщо. Особено след непоправимите грешки, направени още в първите дни на правителството на Орешарски (визирам разбира се Пеевски за шеф на ДАНС).

  Но в името на точността и историческата истина, искам да напомня, че именно БСП (в лицето на Mая Mанолова) е тази, която системно от 5 години работи , първо като опозиция на кодекса на Фидосова, а след това и като автор на действашия изборен кодекс, в защита на активното избирателно право на българите в чужбина.

  Всичко е документирано и може лесно да се провери.
  битката за намаляване на изисквания брой заявления за откриване на секции в чужбина през 2011 . На власт Фидосова, в опозиция Mая Mанолова
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iQzvRO14YQk
  Фидосова вдига летвата за откриване на секции от 20 на 100 заявления и променя изискването за откриване на втора и следващи секции.
  Резултат : колосални опашки на избори 2013 във всички европейски градове.

  2014г: кодексът на Mая Mанолова радикално промени реда за откриване на секции в чужбина , облекчавайки го както никога досега – автоматично откриване на секции без заявления, там където на предходни избори са галсували поне 100 избиратели, откриване на секции на нови места, вкл. по квартали , с 40 заявления.
  Резутат : това позволи откриването на 428 секции извън страната – исторически рекорд, в които можаха да гласуват над 82 000 българи в западна европа и северна америка – исторически рекорд.

  истината, макар и неприятна е тази : БСП – единствената партия, която няма електорална сметка от гласуването в чужбина, защото губи мандати (това сочи избпрната математика – всеки може да го провери на http://elections.bivol.bg/ ), но работи за това българите в чужбина да могат да гласуват.

  нека им дадем тоеи кредит .
  нищо лошо няма една партия да се мъчи да спечели нов екторат.

  апропо, отбелязвам, че БСП единствена е поела инциатива да внесе промени в правилника на НС, в резултат на писмото, което изпратха Временните обществени съвети до всички парламентрани групи.
  виж тук

 • Стефан said:

  забравих да посоча последния линк
  https://www.eurochicago.com/2014/11/vos-do-predsedatelya-na-ns/

 • Димитър said:

  Стефане, може би трябва да напомним, че заявленията за избори 2005 също бяха 20. След което един друг парламент, в който БСП беше от мнозинството и участваше като коалиционен парнтьор в правителството, ги вдигна на 100. И проблемите с отварянето на достатъчно изборни секции започнаха още на избори 2009 година. Това го казва и Мая Манолова във видеото.

  Жалко, че години наред този дебат от интереса на българите в чужбина се превърна в личен конфликт между Искра Фидосова и Мая Манолова.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.