Home » Авторски страници, българи зад граница

Анкета след избора за шеф на ДАБЧ

2015.04.02 Няма коментари
Spread the love

След назначаването на г-н Борис Вангелов за председател на ДАБЧ в редакцията на Eurochicago.com получихме неговото обръщение към българите зад граница, което публикувахме (вж. тук).

След това назначение се чуха и мнения на участници в изслушванията за председател на ДАБЧ – като например следното публикувано в www.rtv-gabrovo.com: “Защо обаче ни лъгаха и се подиграха? Защо трябваше да си губим времето и да пишем концепции? Защо диаспората бе излъгана, че нейни представители ще присъстват на изслушването, обявено за “публично”? Защо бе създаден специален мейл, на който се задаваха толкова въпроси? Защо в изданията на българите в чужбина се опитваха да правят интервюта с кандидатите, за да добият представа за всеки от тях и неговите компетенции? Защо бе унищожена цялата тази енергия? За всичко това мисля, че някой трябва да се извини и да поеме отговорност за пропиляното ни време и попарени надежди, че нещо в България се променя…”

.

Нашето издание не можеше да не направи обобщение във връзка с приключилата сага по темата ДАБЧ. Ние се обърнахме към участниците в изслушванията да отговорят на три въпроса (на първите два – с „ДА“, „НЕ“ или „НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОТГОВОРЯ“).

1. Смятате ли, че изслушванията за председател на ДАБЧ се проведоха така, както предварително бяха обявени?

2. Председателите на държавни агенции в България се назначават, а не се избират. Ако смятате, че съществуващата законова уредна в това отношение е добра, че не са необходими промени и не е нужно да се въведат конкурси, напишете „ДА“. Отговор „НЕ“ ще означава, че законовата уредба е неудовлетворителна и е наложително въвеждане на конкурсно начало.

3. Отговорете с няколко думи на следния въпрос: Какво очаквате да се промени след този избор за председател на ДАБЧ?

Получихме отговорите на мнозинството от участниците. На първия въпрос техните отговори са категорично НЕ, а по втория мнението преобладаващо е НЕ, но има и ДА – като основната причина за това е: “Но дори и да се промени законовата уредба, практиката с всички досегашни конкурси показва, че те са нагласени.” (цитат)

Като част от тази кратка анкета публикуваме и мнението на г-жа Виктория Маркова, която всъщност не участва в изслушванията, въпреки че бе подала документи (отказа се впоследствие поради друго предложение), но бе любезна да ни отговори.

“Вие добре знаете, че в държавата, в която живеете, такoва назначение нямаше да има никакъв шанс да се случи (особено когато става дума за представителна позиция).
А в България дори да се въведе конкурсно начало за избора на председатели на държавни агенции в закона, то винаги може да бъде заобиколено, както се получи в случая с ДАБЧ.
Иначе поздравления за чудесната работа, която вършите! “

Краткият обобщен отговор на кандидатите на третия въпрос в анкетата бе: Не очакваме почти никакви положителни промени.

—————————–

За информация на читателите: Факсимиле с част от съдържанието на заповедта на вицепремиера Меглена Кунева относно процедурата за избор на председател на ДАБЧ.

dabch026

Из стенограма от заседанието на Министерски съвет, по отношение на назначението на председател на ДАБЧ:

“Точка 1
Проект на Решение за определяне на председател на Държавната агенция за Българите в чужбина.
БОЙКО БОРИСОВ: Определя Борис Вангелов Борисов по предложение на Патриотичния фронт.
Приема се.”

Факсимиле от текста на стенограмата:
dabch027a

 

————————————————————-

Ето и мненията на някои наши читатели по темата във форума ни и във Фейсбук:

“Падение е да обявиш конкурс, да се обявяваш срещу задкулисието, да апелираш за реформи и в крайна сметка да се поддадеш на евтин партизански пазарлък. Вярвах, че поне след публичността на конкурса ще ги хване срам да вървят по същия компрометиран път на кадруване. Очаквах политически разум и достойнство. Уви! Такива качества отсъстват!”

“Конкурсите и при това правителство са само за парлама, реформите тоже са само словесни еквилибристики за заблуда на наивните избиратели…”

.

За да завършим темата с уж великото гражданско и реформаторско постижение за избор на шеф на ДАБЧ, главният редактор на Еврочикаго Петър Стаматов изпрати искане за информация по ЗДОИ до г-жа Меглена Кунева, вицепремиер на Р. България, в чийто ресор е и политиката към българите зад граница. Питането, което той отправи към г-жа Кунева, може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.