Home » Избрано

Изслушванията за председател на ДАБЧ

2015.02.09 Един коментар
Spread the love

Изслушванията за председател на ДАБЧ се оказаха не толкова публични – пише в заглавието си в. “Сега”

BIG_agency
Въпреки обещанията на вицепремиера Меглена Кунева, че следващият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) ще бъде избран след публично изслушване, това не се случи. Документи за участие в конкурса подадоха деветима кандидати, но в последния момент един от тях – Виктория Маркова, се е отказала от участие в състезанието поради лични причини, съобщиха от Министерски съвет. Екипът на Кунева се е отказал от първоначалния вариант, който предвиждаше изслушванията на кандидатите да се излъчват по интернет, тъй като имало опасност кандидатите да се следят един друг. Затова е било решено те да се явят пред комисия. В нея са участвали представители на министерствата на правосъдието, на вътрешните и на външните работи, както и двама служители от администрацията на Министерския съвет. Редът на представяне на кандидатите е бил определен чрез жребий. Всяко изслушване е траело 30 минути, като в първите 10 минути кандидатите трябвало да представят концепцията си за развитие на агенцията, а в останалото време да отговарят на въпроси. Комисията е задавала и въпроси, които е получила до 4 февруари от представители на българските общности в чужбина. По време на изслушването е бил направен аудиозапис, стенограмата от които ще бъде публикувана по-късно на сайта на ДАБЧ.

Ето и въпросите, на които е трябвало да отговарят кандидатите:

1. Какви са мотивите Ви да се кандидатирате за председател на ДАБЧ? Какви ще са първите три стъпки, ако бъдете избран за председател?

2. Смятате ли, че създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина” ще повлияе положително на държавната политика за българите в чужбина?

3. На какви характеристики/критерии трябва да отговарят лицата от български произход, за да получат удостоверения за произход? Има ли необходимост от законодателни промени и какви?

4. Считате ли, че административният капацитет и заложеният бюджет на ДАБЧ са достатъчни за осъществяването на идеите и концепцията Ви за развитие на агенцията. Имате ли конкретни предложения? С оглед капацитета на ДАБЧ, какъв брой преписки за български произход годишно считате, че агенцията може да разглежда?

5. Смятате ли, че за нуждите на ДАБЧ следва да бъде изготвена обективна демографска статистика за всички български общности по света? Как ще стане това и кой ще актуализира тази статистика?

6. Предвид ситуацията в Украйна, каква подкрепа може ДАБЧ да окаже за проблемите на етническите българи там?

Източник: в. “Сега”

One Comment »

  • kyky said:

    Ами като цяло ще да е било доста скучно изслушване на фона на поредицата от много интересни интервюта, които пусна Еврочикаго по темата. Все пак въпросите на публиката явно са били взето под внимание. Аз им пратих 9 въпроса и единият от тях е номер 5 тук. Харесвам този въпрос, защото съдържа думата “как” и дава възможност да се види кой е само по общите приказки, кой е прагматичен и кой е безнадежден утопист.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.