Home » Избрано

Проф. Пламен Павлов: Публичността при изслушването на кандидатите за ДАБЧ е относителна

2015.02.09 Няма коментари
Spread the love

Интервю на Веселина Миланова и Николай Кръстев с проф. Пламен Павлов,

Програма “Хоризонт” на БНР

BIG_agency

Днес, 9-ти февруари, ще се състои публичното изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Идеята да има подобен публичен дебат в никакъв случай не е лоша. Тя обаче не беше нито ясно формулирана, нито обяснена, каза в предаването “Преди всички” историкът Пламен Павлов – бивш директор на агенцията. Той обясни, че информация за конкурса и за кандидатите с подробности може да се намери най-вече в сайта “ЕвроЧикаго”.

Пламен Павлов даде и своето обяснение за появилите се коментари, че вече е ясно кой ще застане начело на Държавната агенция за българите в чужбина:

Без да поставям под съмнение тяхната почтеност и добросъвестност (на кандидатите – бел.ред.), не може да се изключи да се правят различни “атаки” от различни места, с цел да се разчисти конкуренцията.

Пламен Павлов упрекна организаторите на изслушването, че не са поканени представители на обществените медии, където темата за българите в чужбина, е най-осезаемо застъпена, както и експерти от министерствата на образованието и на културата.

За голямо съжаление е елиминиран елементът на гражданско участие. Публичността е много относителна, тъй като можеха да бъдат включени хора, които представляват самите общности. Разбира се, тук има рискове, че някой може да се обиди, но можеше поне да бъде с тяхно присъствие, да имат статут на наблюдатели, да бъде излъчвано онлайн. При съвременните технологии не е проблем да има максимална прозрачност, но такава, доколкото разбирам, няма да се случи днес, коментира бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Интервюто с Пламен Павлов можете да чуете в звуковия файл.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.